Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αναστολή εξωιδρυματικού επιδόματος λόγω νοσηλείας

Αναστολή καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγικών - τετραπληγικών, σε περίπτωση νοσηλείας για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ με ΑΡ.: 39

Κοινοποίηση της με αριθ. ΦΙ 1321/II 19/79/27.3.2013 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την αναστολή καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγικών - τετραπληγικών, σε περίπτωση νοσηλείας για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα. Τροποποίηση της με αριθ. Φ9/οικ.909/22.6.1983 Υπουργικής Απόφασης.»


Σας κοινοποιούμε τη με αριθ. ΦΙ 1321/1119/79/27.3.2013 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας «Σχετικά με τη χορήγηση του εξωιδρυματικού
επιδόματος στη διάρκεια νοσηλείας των τετραπληγικών - παραπληγικών, ασφαλισμένων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης», (Φ.Ε.Κ. 909/τ. Β'/ 15.4.2013) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή της:

1.    Με την ανωτέρω απόφαση, που ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 15/4/2013, τροποποιείται η με αριθ. Φ9/οικ.909/222.6.1983 Υπουργική Απόφαση και ορίζεται ότι, η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος της παρ. 1 του άρθ. 42 του ν. 1140/81, όπως ισχύει, αναστέλλεται στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα νια χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα της νοσηλείας του.
Συνεπώς, από την ανωτέρω ημερομηνία (15/4/2013), τα κρίσιμα στοιχεία που επηρεάζουν τη συνέχιση της καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος και ελέγχονται αθροιστικά είναι η νοσηλεία των δικαιούχων νια χρόνια πάθηση σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα και η καταβολή της σχετικής δαπάνης από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ-ΕΤΑΛΛ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, κ.ά.).
Επομένως, δεν επηρεάζει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος ούτε το χρονικό διάστημα της νοσηλείας ούτε η νομική μορφή λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.
2.    Η αναστολή καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος για τους λόγους που προβλέπονται στην κοινοποιούμενη Υπουργική απόφαση, θα γίνεται με την έκδοση σχετικής απόφασης Διευθυντή, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται και ότι τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος θα αναζητηθούν είτε διά συμψηφισμού με τυχόν άλλες χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές είτε - σε αντίθετη περίπτωση - σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..
Τυχόν επαναχορήγηση του επιδόματος θα γίνεται από την πρώτη του μήνα ο οποίος έπεται εκείνου της εξόδου από το νοσηλευτικό ίδρυμα, πάντοτε σε εκτέλεση σχετικής απόφασης Διευθυντή και υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να υφίσταται το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με τη διάρκεια της πάθησης που είχε προσδιοριστεί με σχετική γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών.
Οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση των ανωτέρω θα σας δοθούν προσεχώς με σχετικό έγγραφο.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ