Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Φορολογικές δηλώσεις αναπήρων


Του Μανώλη Μπασιά.

Αυτές τις ημέρες ετοιμαζόμαστε όλοι να υποβάλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις.
Για να διευκολύνω τους αναπήρους σημειώνω τα εξής:

 Η εγκύκλιος πολ. 1010 του υπουργείου Οικονομικών μετά το νέο φορολογικό νόμο 4110 ορίζει για τις κρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγκύης στους μισθούς, συντάξεις κλπ. Κατά το έτος 2013.
Ως προς τους αναπήρους η εγκύκλιος αναφέρει:

1
Με τις διατάξεις της περ.θ΄ της παρ.5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται
σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%.
Συνεπώς, κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας στους πιο πάνω δικαιούχους, δεν θα παρακρατείται φόρος εισοδήματος.

2.
Με τις διατάξεις της περ.β΄ της παρ.5 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 αντικαταστάθηκε το τρίτο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 29 του ν.3986/2011. Με τις διατάξεις του νέου αυτού εδαφίου ορίζεται, ότι εξαιρούνται (από την ειδική εισφορά αλληλεγκύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011) και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα
των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Δεν διενεργείται συνεπώς παρακράτηση ούτε έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγκύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές
αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Εν όψει της υποβολής των φορολογικών μας δηλώσεων, που γίνεται τις ημέρες αυτές,  προκειμένου να απαλλαγούν τα παραπάνω πρόσωπα από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης οφείλουν να δηλώσουν τα εισοδήματα τους στον κωδικό 657 και επί ζεύγους με την αυτή αναπηρία ο άνδρας στο 657 και η γυναίκα στο 658.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο πανελλήνιο Βήμα Αναπήρων.