Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Νέος φορολογικός νόμος και εγκύκλιοι.

Του Μανώλη Μπασιά.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος πολ. 1010 του υπουργείου Οικονομικών μετά το νέο φορολογικό νόμο 4110 για τις κρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγκύης στους μισθούς, συντάξεις κλπ. Κατά το νέο έτος 2013.
Ως προς τους αναπήρους η εγκύκλιος αναφέρει:

1
Με τις διατάξεις της περ.θ΄ της παρ.5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται
σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%.

Συνεπώς, κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας στους πιο πάνω δικαιούχους, δεν θα παρακρατείται φόρος εισοδήματος.

2.
Με τις διατάξεις της περ.β΄ της παρ.5 του άρθρου 38 του ν.4024/2011 αντικαταστάθηκε το τρίτο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 29 του ν.3986/2011. Με τις διατάξεις του νέου αυτού εδαφίου ορίζεται, ότι εξαιρούνται (από την ειδική εισφορά αλληλεγκύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011) και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα
των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Δεν διενεργείται συνεπώς παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγκύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές
αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Επίσης το Υπουργείο κοινοποίησε τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου 4110 για τα αυτοκίνητα των αναπήρων.
Η Εγκύκλιος έχει ως εξής:
 
Κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4110/2013, που δημοσιεύτηκε στις 23.01.2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο ΦΕΚ 17/Α'και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. Άρθρο 18 - Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων
Με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου, με την οποία αντικαθίστανται οι περιπτώσεις Α, Β και Γ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 1798/88 (ΦΕΚ 166/Α') όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αίρεται η παραπομπή στον ορισμό της φορολογικής κατοικίας κατά το άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος [ν. 2238/94 (ΦΕΚ 151/Α')] και δικαιούχοι της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων ορίζονται οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα.
Με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 16 του ν. 1798/88 και ορίζεται ότι από 1.1.2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ότι δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές Γνωματεύσεις άλλων επιτροπών.
Με την ανωτέρω παράγραφο αντικαθίσταται και η παράγραφος 5 του προαναφερθέντος άρθρου και νόμου και ορίζεται ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται η αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται από το ΚΕ.Π.Α., καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον τρόπο και το χρόνο εξέτασης των παραπάνω αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α.

Συνεπώς, μέχρι την έκδοση της ως άνω ΚΥΑ δεν γίνονται δεκτές για τον τελωνισμό αναπηρικού αυτοκινήτου οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. ούτε και οι Γνωματεύσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών σύμφωνα με την προαναφερθείσα ρύθμιση της παραγράφου 2.
Τέλος, με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου αίρονται τα όρια ηλικίας των τεσσάρων (4) και εβδομήντα (70) ετών, ως κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω απαλλαγής, όπως ορίζονταν αντίστοιχα από τις διατάξεις του άρθρου 16 παράγραφος 1 και του άρθρου 3 της αριθμ. Δ. 697/35/90 ΑΥΟ (ΦΕΚ 190/Β') κυρωθείσας με την παράγραφο 2 του άρθρου 32 του ν. 1884/90 (ΦΕΚ 81/Α').

Παρατηρήσεις
Α. Δυστυχώς με το νέο φορολογικό νόμο η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται πάντοτε από τα ΚΕΠΑ. Σταματούν λοιπόν οι βεβαιώσεις από τα τμήματα πρόνοιας των δήμων, που συνέβαινε έδω και 35 περίπου χρόνια μέχρι και σήμερα . Αυτό αποτελεί μια επώδυνη και εξαιρετικά γραφειοκρατική εξέλιξη, ένα πισωγύρισμα, που θα υποβάλει τους αναπήρους σε αφάνταστη ταλαιπωρία και σε περικοπές ακόμα δικαιωμάτων λόγω της αντινομίας μεταξύ της νομοθεσίας του δημοσίου και των ΚΕΠΑ και της καθυστέρησης εξέτασης από τα ΚΕΠΑ, στα οποία σήμερα υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολλές χιλιάδες αναπήρων.
Β. Επίσης παρά τις προτάσεις μας δεν απαλλάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες βαριά ανάπηροι από το τέλος επιτηδεύματος. Αφού απαλλάσσονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που έχουν ένα σταθερό εισόδημα  από την ειδική εισφορά αλληλεγκύης, για λόγους ίσης μεταχείρισης πρέπει να απαλλαγούν και οι βαριά ανάπηροι ελεύθεροι επαγγελματίες από το τέλος επιτηδεύματος.

Τέλος επισημαίνουμε την αντινομία μεταξύ της νομοθεσίας των τελωνείων και των ΔΟΥ με τη νομοθεσία των ΚΕΠΑ, που αν δεν αρθεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αναπήρους και θα οδηγήσει στην απώλεια των δικαιωμάτων τους.