Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μιχελάκης για μετεγγραφές αναπήρων

Η άδικη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία στο θέμα των μεταγραφών
Ερώτηση τού βουλευτή Επικρατείας τής Νέας Δημοκρατίας, κυρίου Ιωάννη Μιχελάκη, τής 28ης Δεκεμβρίου 2012, προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με την άδικη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία στο θέμα των μεταγραφών.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ιωάννης Μιχελάκης
Βουλευτής Επικρατείας - Νέα Δημοκρατία
Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2012
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Θέμα: «Η άδικη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία στο θέμα των μετεγγραφών»


Κύριε Υπουργέ,
Οι φοιτητές και σπουδαστές με αναπηρία ή που έχουν γονείς ή αδέλφια άτομα με αναπηρία έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη προς την πολιτεία την εύλογη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους για την ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών τους στο θέμα των μετεγγραφών.
Πιο συγκεκριμένα η ισχύουσα νομοθεσία αγνοεί τις ανάγκες των οικογενειών ατόμων με συγκεκριμένες μορφές βαριάς αναπηρίας, όπως η νοητική στέρηση, το σύνδρομο down, η εγκεφαλική παράλυση και ο αυτισμός.
Παράλληλα δεν προστατεύονται οι γονείς με σοβαρές και μόνιμες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς, ινσουλινοεξαρτώμενοι, πάσχοντες από βαριά ψυχική αναπηρία και κυστική ίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετώπιζαν τα εν λόγω σοβαρά προβλήματα υγείας, υποχρεώθηκαν κατά το παρελθόν να διακόψουν ή ακόμη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, αδυνατώντας να παραμείνουν μακριά από την οικογενειακή τους εστία.
Επίσης είναι γνωστό ότι τη βασική ευθύνη για τη φροντίδα των ατόμων με τις ανωτέρω βαριές και πολλαπλές αναπηρίες την έχει η ίδια η οικογένεια με αποτέλεσμα πολύ συχνά ο ένας από τους δύο γονείς να αδυνατεί να εργαστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη συρρικνωμένο οικογενειακό τους εισόδημα.
Όμως η τροπολογία περί μετεγγραφής φοιτητών που πρόκειται σε λίγες ημέρες να έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δεν τροποποιεί ουσιωδώς το υφιστάμενο καθεστώς με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι τόσο οι ανωτέρω φοιτητές όσο και οι οικογένειες τους.
Αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς επίσης οι φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς ή αδελφό με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω θα πρέπει να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις ανάλογα με την κατηγορία της αναπηρίας.
Περαιτέρω η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου για τη θεμελίωση δικαιώματος μετεγγραφής φοιτητών και σπουδαστών με αναπηρία ή με γονείς με αναπηρία είναι τουλάχιστον ατυχής, γιατί αγνοεί προκλητικά τις ανθρώπινες ανάγκες των εν λόγω οικογενειών, που δεν είναι άλλες από την καθημερινή στήριξη της οικογένειας σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο.
Επειδή θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρία και η διασφάλιση υπέρ αυτών της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη γνώση,
Επειδή κατά γενική ομολογία το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετεγγραφές φοιτητών δεν καλύπτει επαρκώς τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας εις βάρος πολλών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία που δεν καλύπτονται από το ισχύον καθεστώς μετεγγραφών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης
Το πανελλήνιο βήμα αναπήρων συγχαίρει το βουλευτή κύριο Μιχελάκη για την πρωτοβουλία του αυτή και εύχεται να επικρατήσει λογική και τελικά να επιτραπούν ελεύθερα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα,  οι μετεγγραφές των αναπήρων και των μελών των οικογενειών τους.
Αφήστε, κύριοι του Υπουργείου τα κριτήρια οικονομικά και άλλα για τους αναπήρους και τα μέλη των οικογενειών τους, που προστατεύονται τόσο από το σύνταγμα της χώρας όσο και από τη διεθνή συνθήκη των ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των αναπήρων, που ενσωματώθηκε και στη χώρα μας με το νόμο 4074 του 2012 και έχει αυξημένη ισ΄χυ. Η αναπηρία τους φθάνει και περισσεύει.