Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ενδιαφέρουσες νομικές διατάξεις.

Του Μανώλη Μπασιά

1
Μειωμένο πρόστιμο αυθαιρέτων σε άτομα με βαριές αναπηρίες

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως φεκ 24α του 2012 ο νόμος 4042, στο άρθρο 70 του οποίου περιελήφθη διάταξη
για δραστική μείωση προστίμων αυθαιρέτων για τυφλούς με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς και για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας επίσης από 80% και άνω.Τα άτομα αυτά θα καταβάλλουν μόνο το 15% του Ενιαίου Ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται από το παράρτημα του σχετικού νόμου 4014/2011. 
Το ίδιο μειωμένο πρόστιμο  ( 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου),  θα καταβάλλουν και τα πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναπηρίας.
Όποιος ενδιαφέρεται για το κείμενο του νόμου μπορεί να το παραλάβει από τις υπηρεσίες του Φάρου Τυφλών.


Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του νόμου

Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24 Α/13-2-2012) : Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και δια­χείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άρθρο 70
Τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και πρόσωπα, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα, που επιβαρύνονται φορολογικά από πρό­σωπα με τις παραπάνω ιδιότητες για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 καταβάλουν ποσοστό 15 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμ­φωνα με το Παράρτημα του ν. 4014/2011. Για την υπα­γωγή των παραπάνω προσώπων στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 υποβάλλονται επιπλέον των όσων ορίζο­νται στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 και τα δικαιολογητι­κά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων του πρώτου εδαφίου, καθώς και ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βε­βαίωση/γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από αρμόδια δη­μόσια αρχή.
2
Εξαίρεση τυφλών από μειώσεις κυρίων και επικουρικών συντάξεων.
Δεν μειώνεται το επίδομα απολύτου αναπηρίας του νόμου 1140

ΝΟΜΟΣ 4051 ΦΕΚ 40/Α/29.2.2012
Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν. 4046/2012.
Γράφω τμήμα από την Εισηγητική έκθεση του νόμου 4051.
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6, προβλέπεται η μείωση, από 1.1.2012, και κατά ποσοστό 12%, του ποσού των κύριων συντάξεων άνω των 1.300,00 ευρώ, που χορηγούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 6, προβλέπονται από 1.1.2012, ποσοστιαίες μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από τα επικουρικά ταμεία.
Στο πλαίσιο, πάντως, της κοινωνικής μέριμνας για τις πλέον ευπαθείς κατηγορίες συνταξιούχων, με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 προβλέπεται ότι από τη μείωση του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται οι κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν, ομοίως, εξαιρεθεί από την παρακράτηση της παραγράφου 2, του άρθρου 2, του ν. 4024/2011, δηλαδή οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 3, του άρθρου 42, του ν. 1140/1981, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος λόγω αναπηρίας, στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που είναι τυφλοί, εφόσον χρήζουν διαρκώς της συμπαράστασης ετέρου προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό της προσαύξησης αντιστοιχεί στο 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης, με ανώτατο καταβλητέο ποσό το 20πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Με σκοπό, λοιπόν, την προστασία του εισοδήματος αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με την παράγραφο 6 του άρθρου 6, λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε, τόσο το καταβαλλόμενο εξωιδρυματικό επίδομα, όσο και το τιθέμενο ανώτατο όριο προσαύξησης λόγω απολύτου αναπηρίας, να παγώσουν στο ύψος των ποσών που έχουν προσδιοριστεί με βάση το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την 31.12.2011.
3 Εκλογική νομοθεσία.
  
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 26
Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων
της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών
Άρθρο 83
Τρόπος ψηφοφορίας
3.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής
αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
4
Επιδόματα.
Γράφω απόσπασμα από το Παρόν της Κυριακής 18.3.2012.

Ηλεκτρονική παγίδα για «μαϊμού» επιδόματα
Της Eλένης Πετροπούλου
«Παγίδα» τεσσάρων σημείων έστησε το υπουργείο Yγείας στην απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να εντοπίσει τους πολίτες που λαμβάνουν παρανόμως επιδόματα. H απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους «μαϊμού» δικαιούχους, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα που δεν δικαιούνταν. Aπό τη δαγκάνα δεν θα ξεφύγουν και όσοι πολίτες λαμβάνουν επιδόματα ενώ διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και περιουσία. Παράλληλα, θα κοπούν και οι ....παράνομες συναλλαγές μεταξύ δικαιούχων και υπαλλήλων υπηρεσιών που χορηγούν τα επιδόματα, αφού πλέον η καταβολή θα γίνεται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων και όχι στα γραφεία των υπηρεσιών!

Εξορθολογισμός του συστήματος
Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος καταβολής προνοιακών επιδομάτων, καθώς κάθε χρόνο δίνονται συνολικά 6 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 1.200.000 δικαιούχους από όλους τους φορείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 4% των προνοιακών επιδομάτων, που δίνονται στη χώρα μας, πηγαίνει σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι από τα 6,2 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Eλλάδα, τουλάχιστον τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο έλεγχος που ξεκινά άμεσα είναι αυστηρός και θα γίνει σε τέσσερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο απογραφής οι δικαιούχοι συμπλήρωσαν:

  • Tο AΦM. Mε το στοιχείο αυτό, διευκρινίζει ο κ. Mπόλαρης θα γίνει διασταύρωση των φορολογικών και οικονομικών δυνατοτήτων των δικαιούχων, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.
  • Tο AMKA. Θα καταδείξει εάν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα και το είδος των επιδομάτων αυτών. Στη συνέχεια θα γίνει «ενοποίηση» των επιδομάτων, ώστε να παρέχεται ένα μόνο επίδομα.
  • Tον αριθμό του δελτίο ταυτότητας. Θα πιαστούν στη «φάκα» όσοι εισπράττουν επιδόματα παράνομα χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά ή στοιχεία ατόμων που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.
  • Tον τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για εκείνο το στοιχεία που, όπως διευκρινίζει ο κ. Mπόλαρης, θα «κόψει» τις ύποπτες συναλλαγές. Oυσιαστικά, το υπουργείο... κόβει τη χρηματοδότηση των δήμων για τα επιδόματα, τα οποία θα χορηγεί απευθείας μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.
Kαταλήγοντας ο υφυπουργός τονίζει ότι η απογραφή που ολοκληρώθηκε χθες είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του μητρώου δικαιούχων. H αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων είναι το δεύτερο βήμα. Tο υπουργείο Yγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Eργασίας, θα συγκροτήσει μία κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας, στην οποία θα υπάγονται όλες οι επιτροπές που θα πιστοποιούν την αναπηρία των δικαιούχων. Mέχρι σήμερα, προνοιακά επιδόματα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, Yγείας, Eργασίας και Oικονομικών, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Mάλιστα, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα σε όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας -κυρίως δήμους και νομαρχίες- υποβάλλονται για εξέταση 15.000 αιτήματα, εκ των οποίων εγκρίνεται περίπου το 70%.