Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Περίληψη νομικών διατάξεων που ενδιαφέρουν τους τυφλούς και γενικά τους αναπήρους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι έντονη η ανησυχία όλων μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου καιρού. Τα αλλεπαλληλα φορολογικά μέτρα και οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων έχουν προσλάβει πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε μήνα ο κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος μετρά τις απώλειες στο μισθό και τη σύνταξή του. Οι διορισμοί και αυτών ακόμα των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του νόμου 2643 το 2008 έχουν παγώσει. Για νεότερους άνεργους κανείς λόγος δεν γίνεται. Όλες αυτές οι καταστάσεις με τη συνδρομή και της αναπηρίας καθιστούν τη θέση των αναπήρων δραματική.

Αναφέρομαι σήμερα περιληπτικά σε μερικούς νόμους που ενδιαφέρουν τους αναπήρους ελπίζοντας πως θα μπορέσω προσεχώς να τους δημοσιεύσω αναλυτικά σε χωριστό τευχίδιο για να τους έχουν οι ενδιαφερόμενοι.

1 Σημαντική είναι η εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές των κυρίων συντάξεων με τον τελευταίο νόμο 4024. Με τον ίδιο επίσης νόμο οι αναπηροι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία. Δεν εξαιρούνται όμως από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

2 Επίσης με το νόμο 3986 και το άρθρο 29 παρ. 3 μετά την τελευταία τροποποίησή του τα πάσης φύσεως εισοδήματα των ολικά τυφλών και των βαριά κινητικά αναπήρων 80 τοις 100 και άνω απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12 χιλιάδων που προκύπτουν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.
Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν εξευρίσκονται από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ (γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων), προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αίτηση για νέα εκκαθάριση.

Επίσης οι τυφλοί κλπ, που απαλλασσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από την έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης άνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα κυβικών εκατοστών.
Ως προς τα τέλη κυκλοφορίας οι ολικά τυφλοί απαλλάσσονται και πληρώνουν μόνο 5 ΕΥΡω που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσης
Του σήματος.

Δεν απαλλάσσονται όμως από το τέλος επιτηδεύματος οι τυφλοί κλπ ελεύθεροι επαγγελματίες, που φέτος είναι 300 και από του χρόνου 500 ΕΥΡΩ.


3 Ενιαίο τέλος ακινήτων
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει αν υπαγόμαστε στο μειωμένο τέλος ακινήτων. Όσοι ενημερώνονται από την τηλεόραση προσπαθούν να με πείσουν ότι απαλλάσσομαι. Εγώ όμως που εξέτασα 100 περίπου περιπτώσεις διαπίστωσα ότι απ’ αυτούς ένας μικρός μόνο αριθμός έχει τύχει της απαλλαγής. Όλοι μας στείλαμε τα τηλεφωνικά μηνύματα που μας ζήτησε το υπουργείο. Στις 2 Δεκεμβρίου εκδόθηκε και η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος από την οποία προέκυψαν τα εξής.

Με την εγκύκλιο αυτή διευρύνονται οι κατηγορίες αναπήρων που, όπως λένε,  υπόκεινται στο μειωμένο τέλος των 50 λεπτών.
Η διακοπή επίσης της ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)

Ως προς εμάς η μειωμένη χρέωσή μας, πα΄ρα τις πομπώδεις δηλώσεις περί εξαίρεσής μας,  ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία μας εφόσον ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μας, και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και η προηγούμενη εγκύκλιος, εφόσον δηλαδή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μας με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008 δεν υπερβαίνει τις 150.000 ΕΥΡω, που προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή η τιμή ζώνης της κατοικίας μας δεν υπερβαίνει τις 3.000 ΕΥΡΩ και εφόσον η κατοικία μας δεν υπερβαίνει τα 120 μέτρα που προσαυξάνονται κατά 20 μέτρα για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 μέτρα.

4 Σημαντικές είναι οι εξαιρέσεις των τυφλών και άλλων βαριά αναπήρων τόσο από την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων το παλαιό ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, που περικόπτουν σημαντικά τις συντάξεις των μη εξαιρούμενων συνταξιούχων.

5 Ως προς τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.
με το νέο νόμο 4014 καθιερώνεται, όπως λένε,  κοινωνικό κριτήριο δηλαδή , προβλέπεται μείωση των προστίμων κατά 50 τοις εκατό, Όταν το αυθαίρετο κτίσμα είναι κύρια και μοναδική κατοικία ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.
Κα΄τα τα ως άνω, Το κοινωνικό κριτήριο έχουν αμεα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης:
Α Να πρόκειται για την κύρια και μοναδική τους κατοικία,
Β  να έχουν Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και
γ να μην υπερβαίνουν τις 8 χιλιάδες ΕΥΡΩ ατομικό εισόδημα και τις 12 χιλιάδες ΕΥΡΩ οικογενειακό εισόδημα.
Μάλιστα κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 11 του παραρτήματος της εγκυκλίου 13 του 2011 το κοινωνικό κριτήριο υπάρχει και όταν ο ιδιοκτήτης έχει μέλος της οικογένειας αμεα.

Τόσο αυτή η διάταξη, όσο και οι παρόμοια για τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που επίσης βάζουν τόσο χαμηλά κριτήρια είναι μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και άνευ αξίας, αφού θα επωφεληθούν ελάχιστοι μόνο συνάδελφοί μας λόγω των χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων και οι πολλοί, παρα την αναπηρία τους, θα μείνουν απ’ έξω.

6 Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το ζήτημα των επιδομάτων πρόνοιας ύστερα και από τον τελευταίο νόμο 4025 που με το άρθρο 18 αυτού συνιστά μητρώο δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο οποίο καταχωρούνται τα επιδόματα απόλυτης αναπηρίας, τα επιδόματα πρόνοιας κλπα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πληρωμή μόνο του 40 τοις 100 των επιδομάτων που επιχειρήθηκε το Νοέμβριο και ευτυχώς ανακλήθηκε και με την πολλή κακή οικονομική κατάσταση δημιουργούν σε όλους μας ανησυχία.

Μάλιστα κατά το άρθρο 46 του ίδιου νόμου Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων αναπηρίας και λοιπών επιδομάτων πρόνοιας, ιδίως πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση, πάσχοντες από ανοσοεπάρκεια,
τυφλά άτομα, εξετάζονται υποχρεωτικά από την οικεία Υγειονομική Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος. 
Και να φαντασθεί κανείς πως λίγους μήνες πριν μας εξανάγκασαν να περάσουμε πάλι για εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Τι θα γίνει με εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ας εντοπίσουν τους ανάπηρους μαημούδες και ας αφήσουν ήσυχους τους αληθινούς αναπήρους.

7 Διαρκώς διαπιστώνουμε πλαφόν στους μισθούς και στις συντάξεις, που ολοένα και χαμηλώνει περισσότερο, με αποτέλεσμα όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κάθε μέρα να βυθίζονται εισοδηματικά και να καθίστανται φτωχότεροι.
Και πάλι όμως όλους αυτούς προσπαθούν να μας τους παρουσιάσουν προνομιούχους σε συγκρισή με τους ανέργους που πολλαπλασιάζονται καθημερινά και η θέση τους είναι δραματική.

8        Εκδόθηκε η εγκύκλιος 1246 του υπ. Οικονομικών για την παρακράτηση φόρων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά το έτος 2012, που ορίζει τα εξής: 
9        με τις διατάξεις της περ.θ' της παρ.5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%.
Συνεπώς, κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας στους πιο πάνω δικαιούχους, δεν θα παρακρατείται φόρος εισοδήματος.
Επίσης η ως άνω εγκύκλιος ορίζει:
 Δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό και άνω.

9 Εκείνο, αγαπητοί συνάδελφοι,  που είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή, είναι η διατήρηση της ενότητας και αγωνιστικότητας μας και η συσπείρωση όλων γύρω από την ομοσπονδία και τους συλλόγους μας, ώστε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας που κατακτήσαμε με μακροχρόνιους αγώνες,  και κυρίως το αφορολόγητό και τα επιδόματά μας που λόγω της πολιτικής των συνεχών περικοπών και της οικονομικής στενότητας απειλούνται άμεσα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνω με το σύνθημα της πορείας μας της 5 Δεκεμβρίου <οι κανονισμοί τους είναι καρμανιόλα, αν δεν αγωνιστούμε θα μας τα πάρουν όλα>.