Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΝOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4855/2021 Άρθρο 198 Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 Άρθρο 202 Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα - Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015

ΝOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4855/2021

Άρθρο 198

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2021

Άρθρο 202

Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα - Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015




ΝOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4855/2021

ΦΕΚ 205/Α/12-11-2021


Άρθρο 198

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2021

Για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση των ωφελούμενων μονάδων του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ13/οικ.53923/23.7.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας (Β΄ 3359), υπέρ των οποίων είναι σε ισχύ, κατά την 30ή.11.2021, εγκριτική απόφαση χορήγησής της, προσαυξάνεται στο διπλάσιο. Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης του πρώτου εδαφίου και καταβάλλεται άπαξ και κατά παρέκκλιση του ανώτατου μηνιαίου ορίου του εγγυημένου ποσού και των ανώτατων μηνιαίων ορίων ανά ωφελούμενη μονάδα, όπως τα όρια αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης. Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και πραγματοποιείται την 15η.12.2021.

Άρθρο 202

Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα - Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015

Στην παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), περί του περιεχομένου του εκπεμπόμενου προγράμματος, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο, ως προς την ώρα έναρξης του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου υποχρεούνται να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) τροποποιείται το νέο τρίτο εδάφιο, ώστε οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας να επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου όχι μετά από γνώμη, αλλά μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, και η παρ. 6 του άρθρου 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 13:00 έως 23:00 είναι υποχρεωτική για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου. Επιπρόσθετα οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου οφείλουν να διαθέτουν ως κατ’ αίτηση περιεχόμενο (video on demand) μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους χωρίς χρέωση για τον χρήστη τα δελτία ειδήσεων του πρώτου εδαφίου για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσής τους. Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεώσεις δεν εμποδίζουν τους παρόχους περιεχομένου στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προς εξυπηρέτηση των κωφών και βαρήκοων ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη.».


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ / ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1

Άρθρο 198

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2021

Για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση των ωφελούμενων μονάδων του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ13/οικ.53923/23.7.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας (Β' 3359), υπέρ των οποίων είναι σε ισχύ, κατά την 30η.11.2021, εγκριτική απόφαση χορήγησής της, προσαυξάνεται στο διπλάσιο. Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης του πρώτου εδαφίου και καταβάλλεται άπαξ και κατά παρέκκλιση του ανώτατου μηνιαίου ορίου του εγγυημένου ποσού και των ανώτατων μηνιαίων ορίων ανά ωφελούμενη μονάδα, όπως τα όρια αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης. Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και πραγματοποιείται την 15η.12.2021.

Άρθρο 202

Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα - Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 8 του

ν. 4339/2015

Στην παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015 (Α' 133), περί του περιεχομένου του εκπεμπόμενου προγράμματος, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο, ως προς την ώρα έναρξης του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου υποχρεούνται να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) τροποποιείται το νέο τρίτο εδάφιο, ώστε οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας να επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου όχι μετά από γνώμη, αλλά μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, και η παρ. 6 του άρθρου 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 13:00 έως 23:00 είναι υποχρεωτική για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου. Επιπρόσθετα οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου οφείλουν να διαθέτουν ως κατ' αίτηση περιεχόμενο (video on demand) μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους χωρίς χρέωση για τον χρήστη τα δελτία ειδήσεων του πρώτου εδαφίου για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσής τους. Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεώσεις δεν εμποδίζουν τους παρόχους περιεχομένου στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προς εξυπηρέτηση των κωφών και βαρήκοων ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας (EE) 2010/13, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη.». 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021 


ΕΝΟΤΗΤΑ Α: Αιτιολογική έκθεση

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης


Άρθρο 198: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση σκοπείται η οικονομική ενίσχυση και ανακούφιση των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, επειδή διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προβλέποντας διπλή καταβολή του επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Άρθρο 202: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση η παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015 (Α' 133), περί του περιεχομένου του εκπεμπόμενου προγράμματος, τροποποιείται ως προς την ώρα έναρξης, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου υποχρεούνται να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας, προβλέπεται ότι οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου οφείλουν να διαθέτουν, ως κατ' αίτηση περιεχόμενο (video on demand), μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους, χωρίς χρέωση για τον χρήστη, τα δελτία ειδήσεων για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσης τους, και τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, ώστε οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας να επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου όχι μετά από γνώμη, αλλά μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος,

2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Άρθρο 198: Οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αλλά και τα μέτρα τήρησης αποστάσεων επιδρούν πολλαπλασιαστικά στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Η προτεινόμενη ρύθμιση συνεκτιμά αφενός τις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προκαλεί η υγειονομική κρίση, αφετέρου τον αυξημένο αντίκτυπο των επιπτώσεών της στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Άρθρο 202: Διευκολύνεται η πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων ατόμων στο ενημερωτικό περιεχόμενο των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, τα οποία πρέπει να απευθύνονται στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς αποκλεισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων και ανεξάρτητα από τη θεαματικότητα και ακροαματικότητα των σχετικών εκπομπών. Προς τούτο, η παραγωγή και διάθεση υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου διασφαλίζει την ηλεκτρονική προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρία.

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Άρθρο 198: Τις ωφελούμενες ομάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Άρθρο 202: Τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Η αναγκαιότητα της αξιολογούμενης ρύθμισης

8. Ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης;

- Η ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην πλέον δύσκολη χρονική στιγμή, καθώς αυτοί συμπιέζονται πιο πολύ από την υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της (άρθρο 3).

- Η διασφάλιση της καθημερινής ενημέρωσης των κωφών και βαρήκοων ατόμων και η


διευκόλυνση της συνεχούς πρόσβασης σε ενημερωτικό περιεχόμενο, λ.χ. μέσω κατ' αίτηση περιεχομένου (video on demand), το οποίο διατίθεται μέσω του επίσημου ιστοτόπου των παρόχων χωρίς χρέωση (άρθρο 7).

Η προοδευτική διεύρυνση της προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα ακοής στην ενημέρωση και στην επικοινωνία (άρθρο 7).


xe . 

Κατ* άρθρο ανάλυση αξιολογούμενης ρύθμισης

14. Σύνοψη στόχων κάθε άρθρου

198 Β Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών διαβίωσής τους, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

202 Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευρύνεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου είναι υποχρεωτική για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου οφείλουν να διαθέτουν ως κατ' αίτηση περιεχόμενο (video on demand), μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους και χωρίς χρέωση για τον χρήστη, τα δελτία ειδήσεων του πρώτου εδαφίου για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσής τους. Επιπλέον, ορίζεται ότι οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: Έκθεση γενικών συνεπειών

18. Οφέλη αξιολογούμενης ρύθμισης

ΕΝΟΤΗΤΑ Ζ: Πίνακας τροποποιούμενων ή καταργούμενων διατάξεων

29. Τροποποίηση - αντικατάσταση - συμπλήρωση διατάξεων

Διατάξεις αξιολογούμενης ρύϋμισης Υφιστάμενες διατάξεις

Άρθρο 202 Δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα - Τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν.4339/2015 

Στην παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015 (Α' 133), περί του περιεχομένου του εκπεμπόμενου προγράμματος, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο, ως προς την ώρα έναρξης του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου

υποχρεούνται να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) τροποποιείται το νέο τρίτο εδάφιο, ώστε οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας να επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου όχι μετά από γνώμη, αλλά μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, και η παρ. 6 του άρθρου 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 13:00 έως 23:00 είναι υποχρεωτική για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου.

Επιπρόσθετα οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου

οφείλουν να διαθέτουν ως κατ' αίτηση περιεχόμενο (video on demand) μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους χωρίς χρέωση για τον χρήστη τα δελτία ειδήσεων του πρώτου εδαφίου για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσής τους. Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεώσεις δεν εμποδίζουν τους παρόχους περιεχομένου στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προς εξυπηρέτηση των κωφών και βαρήκοων ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας (EE) 2010/13, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη.». 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021 


Αριθμ. 324 /16 / 2021

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΚΘΕΣΗ

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

(άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1983. Προβλέπεται, ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, ο διπλασιασμός της χορηγούμενης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, η οποία καταβάλλεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και τίθενται διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες χορήγησης.

202. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4339/2015, σχετικά με μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Επανακαθορίζεται, ως προς την ώρα έναρξης (στις 13:00 από 15:00 που ισχύει σήμερα), το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι πάροχοι γενικού ενημερωτικού περιεχομένου υποχρεούνται να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα.

Προβλέπεται ρητά η υποχρέωση, για τους παρόχους γενικού ενημερωτικού περιεχομένου, να διαθέτουν ως κατ' αίτηση περιεχόμενο (video on demand), μέσω του επίσημου ιστοτόπου τους, χωρίς χρέωση για τον χρήστη, τα ως άνω δελτία ειδήσεων, για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας από την ημερομηνία μετάδοσής τους.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

I. Επί το» κρατικού προϋπολογισμού:

198. Εφάπαξ δαπάνη ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου, κατ' ανώτατο όριο, από την προσαύξηση στο διπλάσιο της χορηγούμενης μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.