Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΜΑ: Ίδρυση μεικτών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση μεικτών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΤΜΗΜΑ Α΄, Γ΄

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 10110

ΠΡΟΣ: Όλες τις Περιφέρειες της

Πληροφορίες : Σ. Σιούτης – Σ. Γουλίδης

χώρας

Τηλέφωνο

: 210-5281129 - 2105281105

 

Fax

: 210-5281113

 

Email

: ssioutis@yeka.gr -sgoulidis@yeka.gr

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση μεικτών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)

Στις 17 Ιουνίου 2021, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασίας για την προώθηση δράσεων ενταξιακής πολιτικής αναφορικά με την ίδρυση μεικτών ΣΥΔ, στις οποίες θα διαβιούν δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και ημεδαποί με αναπηρίες, καταρχάς στην Περιφέρεια Αττικής και τη διερεύνηση της ίδρυσης και λειτουργίας ανάλογων δομών και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ενόψει των ανωτέρω, διευκρινίζουμε τα εξής: Στο άρθρο 4 της υπό στοιχεία Δ12/ΓΠοικ.13107/283/2019 ΚΥΑ (Β’ 1160) απαριθμούνται τα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να συνοδεύεται η αίτηση του ενδιαφερόμενου για ένταξη σε κάποια ΣΥΔ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φωτοτυπία με στοιχεία ταυτότητος/διαβατηρίου, ληξιαρχική πράξη γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Είναι ευνόητο ότι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αδυνατούν να προσκομίσουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι εφικτή η επαφή τους με τη χώρα καταγωγής τους και η πραγματοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας για λογαριασμό τους.

Με την παρούσα Εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αιτούνται να ενταχθούν σε ΣΥΔ θα πρέπει να γίνονται δεκτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και εκδίδονται από Δημόσια Αρχή, ήτοι: Α) φωτοτυπία Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.), δυνάμει της οποίας μπορούν να αποκτήσουν και Α.Μ.Κ.Α., η οποία θα προσκομίζεται αντί της ταυτότητας/διαβατηρίου και Β) αντίγραφο της Απόφασης Αναγνώρισης χορήγησης του προσφυγικού καθεστώτος, το οποίο προσκομίζεται αντί ληξιαρχικής πράξης γέννησης και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Περαιτέρω, στις δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 1 της ανωτέρω αναφερόμενης ΚΥΑ, μπορούν σαφώς να ενταχθούν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η δυνατότητα υλοποίησης διαπολιτισμικών δράσεων.

Τέλος, στο άρθρο 6 παρ. 5 της ίδιας ΚΥΑ προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με ειδικούς εξωτερικούς επιστήμονες, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία της ΣΥΔ. Συνεπώς, είναι εφικτή η συνεργασία με επιστήμονες, οι οποίοι θα προάγουν και θα διευκολύνουν την ένταξη των ωφελούμενων δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου

Κοινοποίηση:

1.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης

2.

Ε.Υ.Σ.Ε.Κ.Τ. (Υπόψη κ. Κύρκογλου kirkchri@mou.gr)

Εσωτερική Διανομή:

1.

Γρ. Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2.

Γρ. Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

3.

Γρ. Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης

4.

Δ/νση Πολιτικών ΑμεΑ

Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 60f556c3205552599b620c50 στις 05/10/21 17:39