Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ Ενημερώνει η Φιλοθέη Μακριδάκη Φορολογικός Σύμβουλος

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Ενημερώνει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φορολογικός Σύμβουλος

Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

τηλ. 6944710019

Στην εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δόθηκε παράταση έως 10/09/2021. Αυτό σημαίνει ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν μετά από αυτή την ημερομηνία. Και βεβαίως θα πρέπει να είναι μία σύντομη διαδικασία, προκειμένου να δοθεί η πρώτη δόση του φόρου έως 30/09/2021.

Είμαστε λοιπόν στην αναμονή εξελίξεων για τυχών αλλαγές και επιπλέον παρατάσεις.

Ωστόσο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν θα μεταβάλλουν φέτος των ΕΝΦΙΑ, μιας και θα εφαρμοστούν από 1/1/2022.

Ας δούμε ποιοι είναι υπό συγκεκριμένες σωρευτικά προϋποθέσεις με δυνατότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

-   Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

-   Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.

-   Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

-   Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Προσοχή,

στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-   Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-   Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.

-   Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Φυσικά και φέτος ισχύουν οι μειώσεις από 10% έως 30% στον ΕΝΦΙΑ

για όλους τους φορολογουμένους

ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Καλό 15Αύγουστο με υγεία σε όλους !