Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ξεκίνησε στον ΟΠΕΚΑ η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ)


Ξεκίνησε στον ΟΠΕΚΑ η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ)

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εξέταση ενστάσεων προνοιακού επιδόματος από ΟΠΕΚΑ

 

Ξεκίνησε στον ΟΠΕΚΑ η εξέταση ενστάσεων (ενδικοφανών προσφυγών) πολιτών στο πλαίσιο του προνοιακού προγράμματος για την ακραία φτώχεια «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), μετά από διαμεσολάβηση και του Συνηγόρου του Πολίτη. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει ελπίδα επίλυσης πολλών από τις σχετικές διαφορές χωρίς ανάγκη προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των ενστάσεων ήδη από την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος το 2016, ζητώντας να προβλεφθεί συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν σε σχέση με αυτό.

 

Παρόλο όμως που το 2018 θεσπίστηκε (Ν. 4520/2018, άρθρο 48) τελικά η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για όλες τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου 2018, η εξέταση των εν λόγω ενστάσεων καθυστερούσε.

 

Αποτέλεσμα ήταν ο Συνήγορος του Πολίτη να επανέλθει με νεότερο έγγραφο τον Ιούλιο του 2019, ζητώντας από τον ΟΠΕΚΑ την ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσει η διοικητική διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

Τον Οκτώβριο του 2019, ο ΟΠΕΚΑ ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι η εξέταση των ενστάσεων επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε μετά από νέα διερεύνηση του ζητήματος, στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

 

Πληροφορίες: 213 1306600, press@synigoros.gr

 

 

Έγγραφο Συνηγόρου του Πολίτη

25 Ιουλίου 2019 Αριθμ. Πρωτ.: 253290/37830/2019

Ειδικός Επιστήμονας: Χαρ. Παπαδόπουλος (τηλ.:2131306659)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚ%Ν ΕΠΙ&ΟΜΑΤ%Ν & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ) Πατησίων 30 10170 Αθήνα

Θέμα: Έναρξη εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων Οργάνων του ΟΠΕΚΑ για το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το Ν. 3094/2003, επιθυμεί να θέσει στον Οργανισμό σας το ζήτημα της έναρξης εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων οργάνων του ΟΠΕΚΑ για το προνοιακό Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Το συναφές θέμα της μη ύπαρξης ενδικοφανούς διοικητικής διαδικασίας για τον έλεγχο των πράξεων που εκδίδονται στο πλαίσιο του εν λόγω προνοιακού Προγράμματος τέθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για πρώτη φορά ήδη από το 2016 και μάλιστα ήδη για το πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΑ. Στο υπ’ αρ. πρωτ. 217984/44899/2016 έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας, ο Συνήγορος του Πολίτη, επισήμανε ότι

«Προς το σκοπό πλήρους και σύννομης πραγμάτωσης της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 235 του Ν. 4389/2016, θα πρέπει με νεότερη ΚΥΑ […] να προβλεφθεί συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία επίλυσης των διαφορών που ανακύπτουν σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης στο υπό συζήτηση Πρόγραμμα, στην οποία ΚΥΑ θα περιέχονται και όλοι οι ειδικότεροι όροι που προβλέπει η ίδια διάταξη. […]»

Επίσης, σε έγγραφό του με παρατηρήσεις επί του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το πανελλαδικό πρόγραμμα ΚΕΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι:

«Από το περιεχόμενο του σχεδίου ΚΥΑ λείπουν «οι όροι και οι προϋποθέσεις της διοικητικής διαδικασίας επίλυσης των σχετικών διαφορών, […] οι προθεσμίες κατάθεσης και απόφανσης επί της ένστασης και το αρμόδιο όργανο εξέτασης», στοιχεία που επιτάσσει η εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 235 του Ν. 4389/2016. Πρέπει να οριστούν τα στοιχεία αυτά, με αυτήν ή κάποια επόμενη ΚΥΑ, να διαγραφεί δε η παρακάτω δυνητικά παραπλανητική διάταξη του άρθρου 4 του εξεταζόμενου σχεδίου που ορίζει ότι «[ο] αιτών, εφόσον αμφισβητεί την πράξη απόρριψης που εκδόθηκε σε βάρος του, δύναται να επανυποβάλλει αίτηση τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο εξεδόθη η σχετική πράξη.» […]»

Χαλκοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα Τηλ: 2131306600 Φαξ: 2107292129

Μετά από τη θέσπιση του άρθρου 46 του Ν. 4520/2018, που προέβλεψε την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά πράξεων Οργάνων του ΟΠΕΚΑ για οποιουδήποτε είδους προνοιακή παροχή, και του άρθρου 11 της ΚΥΑ υπ’ αρ. &13/οικ./33475/1935/2018 (ΦΕΚ Β΄ 2281/2018), που προέβλεψε την άσκηση της προσφυγής αυτής και ειδικά κατά πράξεων εκδιδόμενων στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη, με το υπ’ αρ. 240203/38822/2018 έγγραφό του, ζήτησε, μεταξύ άλλων, «την άμεση θέση σε εφαρμογή της διαδικασίας [αυτής] διοικητικής επίλυσης των διαφορών του ΚΕΑ».

Επ’ αφορμή άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από αναφερόμενο πολίτη, ο Ειδικός Επιστήμονας της Ανεξάρτητης Αρχής Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, από τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον πολίτη αυτόν αλλά και από επισκέψεις στα γραφεία σας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ο ΟΠΕΚΑ δέχεται και πρωτοκολλεί τις υποβάλλομενες ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά, τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε ο ίδιος Ειδικός Επιστήμονας κατά την τελευταία επίσκεψή του στα γραφεία σας τον Ιούνιο 2019, η εξέταση των προσφυγών αυτών δεν έχει εκκινήσει ως τώρα.

Με το παρόν έγγραφο, ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής του αρμοδιότητας, παρακαλεί αφενός για μια κατά το δυνατόν αναλυτική γνωστοποίηση στην Ανεξάρτητη Αρχή των αιτίων της καθυστέρησης στην έναρξη εξέτασης των προσφυγών αυτών και αφετέρου για την εκ μέρους σας ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών, ενδεχομένως σε συνεργασία με την &ιεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας ή/και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να εκκινήσει η εξέταση των προσφυγών αυτών στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Γιάννης Σ. Κωστής Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Κοινοποίηση:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ%ΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ%ΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Σταδίου 29 10110 Αθήνα

2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ%ΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ%ΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ &ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤώΧΕΙΑΣ Σολωμού 60 10432 Αθήνα