Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Παρουσίαση ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς στα Ιωάννινα

Παρουσίαση ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς στα Ιωάννινα
Στα e-branch της Τράπεζας Πειραιώς παρέχονται πρωτοποριακές υπηρεσίες για τρεις κατηγορίες πολιτών ΑμεΑ.
Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε σήμερα το e-branch, το πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας στα Ιωάννινα, καθώς και το νέο εργαλείο οικονομικού προγραμματισμού (PFM – Personal Financial Management) για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της Winbank. Τις δυνατότητες του e-branch παρουσίασε ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Ιδιωτών, επικεφαλής Δικτύου Β. Ελλάδος της Τράπεζας. Το e-branch, συστεγάζεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην οδό Πυρσινέλλα 16 & Γ. Σακκά και οι πελάτες μπορούν να απευθύνονται στο προσωπικό για οποιαδήποτε απορία, να ενημερώνονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να εκπαιδεύονται στη χρήση των μηχανημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών της Τράπεζας, καθώς και να υποστηρίζονται σε κάθε τους συναλλαγή. Η ανταπόκριση των πελατών τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του e – branch στα Ιωάννινα είναι μεγάλη, όπως άλλωστε συμβαίνει και τα υπόλοιπα οκτώ e-branch της Τράπεζας Πειραιώς στην υπόλοιπη Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη), που καταγράφουν αύξηση 30% σε συναλλαγές και καταθέσεις μετρητών, σε σχέση με τα αντίστοιχα παραδοσιακά τραπεζικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γεωργόπουλο: «O απώτερος στόχος δημιουργίας των e-branch δεν είναι ούτε ο εντυπωσιασμός, ούτε η καινοτομία χωρίς σκοπό. Είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης εμπειρίας τραπεζικής εξυπηρέτησης που θα προσαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε πελάτη μας». Ειδικά για τα Ιωάννινα ο ίδιος εξηγεί: «Η δημιουργία του e-branch στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην «καρδιά» της αγοράς, διευκολύνει τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια τις συναλλαγές τους σε χρόνο που τους εξυπηρετεί καθώς το ωράριο επεκτείνεται τις καθημερινές μέχρι το απόγευμα και το Σάββατο από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Η ανταπόκριση που υπάρχει στη λειτουργία των e-branch αποδεικνύει ότι η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να επενδύσει στη νέα γενιά καταστημάτων γίνεται στην κατάλληλη συγκυρία».
Μερικές από τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του e-branch είναι:
Το «Ταμείο από Απόσταση», όπου ο πελάτης μπορεί να εκτελέσει μέσω video κλήσης, πληθώρα συναλλαγών  σε διευρυμένο ωράριο.
οnline εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank)
Πραγματοποίηση συναλλαγών 24/7 σε ATM & EasyPay εσωτερικού χώρου
Χρήση των διαθέσιμων, στο κατάστημα, ηλεκτρονικών συσκευών (PC & tablets) για γνωριμία και εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας (digital corner).
Γνωριμία με τα προϊόντα και υπηρεσίες των συνεργατών του Προγράμματος Επιβράβευσης yellow (exhibition area).
Επίσης στα e-branch της Τράπεζας Πειραιώς παρέχονται πρωτοποριακές υπηρεσίες για τρεις κατηγορίες πολιτών ΑμεΑ:
Για άτομα με πρόβλημα όρασης, εκτέλεση συναλλαγών ταμείου χωρίς την ανάγκη παράστασης και συνυπογραφής δύο μαρτύρων.
Για άτομα με πρόβλημα ακοής, δυνατότητα εξυπηρέτησης στη νοηματική γλώσσα για συναλλαγές ταμείου.
Για άτομα με κινητικά προβλήματα, εύκολη προσβασιμότητα στο κατάστημα και στον «Ταμία από απόσταση».
Στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης στα Ιωάννινα έγινε αναφορά και στις νέες υπηρεσίες winbank web banking και winbank mobile εφαρμογή, που προσφέρουν λύσεις οικονομικού προγραμματισμού (PFM – personal financial management) για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στη νέα winbank ο πελάτης βρίσκει εύκολα και γρήγορα, αμέσως μετά το login, όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να έχει σε διαρκή έλεγχο την οικονομική του διαχείριση:
Όλες τις πρόσφατες συναλλαγές του συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, από όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς και τις κάρτες του.
Αυτόματη ένταξη όλων των συναλλαγών σε κατηγορίες, ανάλογα με την φύση τους (Μετρητά, Υγεία, Σπίτι, Ψυχαγωγία, Υποχρεώσεις, Ψώνια, Μετακίνηση και Έσοδα).
Παρακολούθηση κάθε κατηγορίας δαπανών διακριτά, τόσο για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για προηγούμενους μήνες
Δυνατότητα ορισμού επιθυμητού προϋπολογισμού για κάθε κατηγορία δαπάνης.
Δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών στόχων αποταμίευσης, και παρακολούθησης της πορείας τους.
Ταυτόχρονα, ο πελάτης έχει την ευχέρεια να προσαρμόζει τα δεδομένα στις δικές του ανάγκες, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν πραγματικά προσωποποιημένο οικονομικό προγραμματισμό.

Πηγή: https://epirusgate.blogspot.com/

Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας με θέμα: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020»

Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας με θέμα: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ,
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
-----
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Μαρούσι, 26 - 09-2019
Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.151/150224 /Α5
Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα :  http://www.minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Ε. Πλατάνα, Χ. Δημοπούλου
Τηλέφωνο : 210-3442693, 210-3442074
FAX : 210-3442098

ΠΡΟΣ:
1. ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»
 Κωνσταντινουπόλεως 49 
 Θεσσαλονίκη, τκ. 54642
2. ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
 Μεσογείων 154 
 Χολαργός, τκ. 11527


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργείο Υγείας
Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ
Μακεδονίας 8, Τ.Κ. 10433, Αθήνα
2. Συνημμένος πίνακας Νοσοκομείων
3. ΕΑΠ
4. ΑΣΚΤ Αθήνας – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών
5. ΑΠΘ – Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμ. Τεχνών
6. Παν/μιο Δυτ/κής Μακεδονίας
Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμ. Τεχνών


ΘΕΜΑ: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020»

ΣΧΕΤ.: 1. Η με αρ. πρωτ. Φ.151/ 185455 /Α5/01-11-2018 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-20».
2. Η με αριθμό Φ.153/146145/Α5/20-9-2019 (ΦΕΚ 3557/Β’/2019) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Σε εφαρμογή των διατάξεων της Φ.153/146145/Α5/20-9-2019 (ΦΕΚ 3557/Β’/2019) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, και ειδικότερα της παρ 5. του άρθρου 3 και του συνημμένου παραρτήματος, αναφορικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, και μετά από την προσθήκη 16 νέων Κωδικών Παθήσεων με την εν λόγω ΚΥΑ, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Ειδικά και μόνον για τις νέες παθήσεις με κωδικούς από 65 έως 80 καθώς για την πάθηση με κωδικό 57 λόγω αλλαγής ποσοστού αναπηρίας που περιλαμβάνονται στο συνημμένο πίνακα του παραρτήματος, καλούνται οι υποψήφιοι να απευθυνθούν , από 27-09-2019 έως και 01-10-2019, σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των παρακάτω δύο (2) Νοσοκομείων: Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που έχουν οριστεί για την έκδοση Πιστοποιητικών διαπίστωσης πάθησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδ. έτος 2019-20.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της με αριθ. Φ.151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358/τ.Β’/14-02-2014) (ΑΔΑ: ΒΙΕΒ9-ΕΜΧ) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
«Οι υποψήφιοι καταθέτουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά σε μία μόνο από τις Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων του άρθρου 1 της παρούσης τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση
β) ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή και
γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.»

Επισημαίνεται ότι, αποκλειστικά και μόνο για τους πάσχοντες από κάποια από τις παθήσεις στις οποίες αναφέρεται και ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να καταθέσουν στις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων μαζί με τα ανωτέρω δικαιολογητικά και Πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας που να έχει μόνιμη ισχύ ή άλλως να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης στην Ειδική Επταμελή Επιτροπή προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης από την εν λόγω Επιτροπή.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Συνημμένα:
1. Πίνακας νέων παθήσεων
2. Πίνακας με τις Επταμελείς Επιτροπές των 2 Νοσοκομείων
3. Έντυπο αίτησης

Εσωτερική διανομή:
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού
3. Γενική Δ/νση Σπουδών Πρ/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης
4. Γενική Δ/νση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων
5. Δ/νση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης
6. Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης
7. Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων
8. Δ/νση Εξετάσεων & Πιστοποιήσεων - Τμήμα Α’+ Β’
9. Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Απλούστευσης. Διαδικασιών - Τμήμα Α’
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΕΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΚΩΔΙΚΟΙ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ
57
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ Ή ΕΠΙΚΤΗΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ - ΝΟΣΗΜΑΤΑ
ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 67% ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
65
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΔΥΣΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ
66
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΟΖΩΔΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Ή ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ BOURNEVILLE (ΦΑΚΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΝΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΚΝΣ ΟΠΩΣ ΑΤΑΞΙΑ ΒΑΔΙΣΗΣ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΛΕΠΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.
67
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΑΡΦΑΝ
68
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ CROUZON Ή ΚΡΑΝΙΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΥΣΟΣΤΩΣΗ
69
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΡΕΟΣΤΩΣΗ ΜΕ 80% ΑΝΑΠΗΡΙΑ
70
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΙΧΘΥΑΣΙΟΕΙΔΗ ΕΡΥΘΡΟΔΕΡΜΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67%
71
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 67%
72
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΒΙΟΨΙΑ ΜΥΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΡΥΠΤΑΣΗΣ ΟΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
73
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟ KAWASAKI ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ Ή ΜΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ
74
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΛΛΩΔΗ ΙΧΘΥΑΣΗ
75
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΡΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
76
ΙΔΙΟΠΑΘΕΣ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΟ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΟΣ (1) ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ( ΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΔΝΙΖΟΝΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ >0,5MG/KG ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΚΥΚΛΟΦΩΣΦΑΜΙΔΗ, ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΚΑΛΣΙΝΕΥΡΙΝΗΣ, ΜΥΚΟΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΟΞΥ Ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΡΙΤΟΥΞΙΜΑΜΠΗ)
77
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑ ΥΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ή ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
78
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΒΑΡΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΥΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΕΣ
79
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΥΠΟ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΖΑΘΕΙΟΠΡΙΝΗ, ΜΥΚΟΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΟΞΥ, ΚΥΚΛΟΦΩΣΦΑΜΙΔΗ, ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΚΑΛΣΙΝΕΥΡΙΝΗΣ, ΡΙΤΟΥΞΙΜΑΜΠΗ Ή ΥΨΗΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ (ΠΡΕΔΝΙΖΟΝΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 0,5MG/KG ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ)
80
ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΛΟΙΜΩΞΗ HIV ΣΤΑΔΙΟ C) ΥΠΟ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 3 ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΣΥΝΟΔΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ P.JIROVECI, ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ, ΚΡΥΠΤΟΣΠΟΡΙΔΙΩΣΗ, ΜΙΚΡΟΣΠΟΡΙΔΙΩΣΗ, ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ, ΣΑΡΚΩΜΑ KAPOSI, ΛΕΜΦΩΜΑΤΑ, ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ, ΔΙΑΧΥΤΗ ΝΟΣΟΣ ΑΠΟ MYCOBACTERIUM, AVIUM COMPLEX, ΚΡΥΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΗ ΛΕΥΚΟΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΣΧΝΑΣΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
1) ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»
Κωνσταντινουπόλεως49,
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54642
(ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ -
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(αρ. 35 του ν.3794/09)
Γραμματέας Επιτροπής: κα Δόμνα Φωτοπούλου Τηλ. 2313-312311 Αν. Γραμματέας: κα Δήμητρα Γιαρμά
3) ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Μεσογείων 154, Χολαργός, Τ.Κ. 11527
(ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ -
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(αρ. 35 του ν.3794/09)
Γραμματέας Επιτροπής: Ευγενία Βλαχοδημητροπούλου
Τηλ. 213-2032634
Αναπλ. Γραμματέας: κα Ελένη Σκλάβου
Τηλ. 213-2032612










ΑΙΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ την Επταμελή Επιτροπή Πιστοποίησης Παθήσεων του Νοσοκομείου ………………………………………… ……………………. .….…………………………………………………………... ……..…………………………………………………………
Επώνυμο:

Παρακαλώ να μου χορηγήσετε Πιστοποιητικό με το οποίο θα βεβαιώνεται ότι λόγω της πάθησής μου επιτρέπεται η εισαγωγή μου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις, σε αριθμό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/τ.Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Συνημμένα υποβάλλω: 1. Ιατρική Γνωμάτευση ………….……………………………………….. …………............................................ ……………………………………………………
2. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
Όνομα:

Ονοματεπώνυμο πατέρα:

Ονοματεπώνυμο μητέρας:

Αριθμ. Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου:

Εκδούσα αρχή:

Χρονολογία γέννησης:

Δ/νση κατοικίας(οδός –αριθμ.):


Ταχυδρ. Κώδικας:

Νομός - Πόλη:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: σταθερό: ……………………………………….. κινητό:…………………………………………….

Ηλεκτρονική δ/νση (e-mail):

ΘΕΜΑ: Χορήγηση Πιστοποιητικού διαπίστωσης πάθησης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις.

… αιτ………….

(υπογραφή)


Τόπος και ημερομηνία αίτησης




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1) ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης,
6ο χλμ Αλεξανδρούπολης Μάκρης, περιοχή Δραγάνα, τκ. 68100
2) ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ»
Στ. Κυριακίδη 1, Θεσσαλονίκη, τκ. 54636
3) ΓΝΘ «Παπαγεωργίου»
Περιφερειακή Οδός - Νέα Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη, τκ. 56403
4) ΠΓΝ Ιωαννίνων
Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου, Ιωάννινα, τ.κ. 45500
5) ΠΓΝ Λάρισας
Τ.Θ. 1425, Περιοχή Μεζούρλο, Λάρισα, τκ. 41110
6) ΠΓΝ Πατρών
Ρίο Πατρών, τκ. 26504
7) ΠΓΝ Ηρακλείου
Βούτες – Ηρακλείου Κρήτης, Ηράκλειο, τκ. 71110
8) ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ
Αθανασάκη 1 και Ερυθρού Σταυρού, Αθήνα, τκ. 11526
9) ΓΝΑ «Λαϊκό»
Αγ. Θωμά 17, Αθήνα, τκ. 11527
10) ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Υψηλάντου 45-47, Αθήνα, τκ. 10676
11) ΓΝΝ «Ο Άγιος Παντελεήμων»
Μαντούβαλου 3, Νίκαια, τκ. 18454
12) ΠΓΝ «Αττικόν»
Ρίμινι 1, Χαϊδάρι, τκ. 12462



 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Συντάξεις χηρείας: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης από 50% σε 70%. Αύριο, Παρασκευή 27/9, στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Συντάξεις χηρείας: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης από 50% σε 70%. Αύριο, Παρασκευή 27/9, στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Taxheaven Newsroom
[26.09.2019]
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα 26 - 09 - 2019
Γ. Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία για 66.000 περίπου συνταξιούχους χηρείας – Υλοποιούμε μία βασική μας προεκλογική δέσμευση
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο Παρασκευή 27/9/19.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε, αφενός, εξαιτίας της άμεσης ενεργοποίησης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019 και αφετέρου της υπερπροσπάθειας του προσωπικού του ΕΦΚΑ και της ΓΓΠΣ που εργάστηκαν αδιάκοπτα από την έκδοση της ανωτέρω εγκυκλίου εφαρμογής μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.   
Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.
Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και το 290 ευρώ για το Δημόσιο.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου μέχρι και το Σεπτέμβριο του  2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ ποσό για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα, νωρίτερα απ’ ότι είχαμε δεσμευτεί αρχικά.
Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας.
Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά για τον συντονισμό και την συνεργασία την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και ειδικά τον Διοικητή κ. Χρήστο Χάλαρη καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο όπως επίσης και τους συνεργάτες μου, Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτη.
Πάνω απ’ όλους, όμως, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΕΦΚΑ που κατέβαλε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Διαδικασία διαπίστωσης νέων σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Διαδικασία διαπίστωσης νέων σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
26-09-19
Δημοσίευση Εγκυκλίου σχετικά με τη διαδικασία διαπίστωσης νέων σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η με αριθμό Φ.151/150224/Α5/26-9-2019 Εγκύκλιος, σε συνέχεια της με αριθμό Φ.153/146145/Α5/20-9-2019 (ΦΕΚ 3557/Β’/2019) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αφορά στην ένταξη νέων παθήσεων στο σχετικό Πίνακα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Με βάση τα οριζόμενα στην Εγκύκλιο, καλούνται μόνο οι υποψήφιοι των οποίων οι παθήσεις προστέθηκαν με τους κωδικούς 65 έως 80 να απευθυνθούν από 27-09-2019 έως και 01-10-2019, σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των παρακάτω δύο (2) Νοσοκομείων: Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που έχουν οριστεί για την έκδοση Πιστοποιητικών διαπίστωσης πάθησης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδ. έτος 2019-20.
Επιπρόσθετα, λόγω της   τροποποίησης του ποσοστού αναπηρίας, καλούνται και οι υποψήφιοι οι οποίοι εφεξής εντάσσονται στον κωδικό 57, να απευθυνθούν στις ανωτέρω δύο Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές κατά το διάστημα λειτουργίας τους.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της με αριθ. Φ.151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358/Β’/14-02-2014) (ΑΔΑ: ΒΙΕΒ9-ΕΜΧ) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να καταθέσουν, εντός της προθεσμίας των τριών ημερών, αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά σε μία μόνο από τις Επταμελείς Επιτροπές τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση
β) ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο οι οποίες φέρουν σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή και
γ) φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Καταβολές προνοιακών προγραμμάτων μέσα στην εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΑ

Καταβολές προνοιακών προγραμμάτων μέσα στην εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΑ
[23.09.2019]
opeka.gr
Ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται μια σειρά από επιδόματα και παροχές.
Αναλυτικά:
→ το Επίδομα Παιδιού καταβάλλεται την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν φέτος αίτηση Α21, έχει εκκαθαριστεί η φετινή φορολογική τους δήλωση και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα του 2018 το οποίο δήλωσαν στο φετινό Ε1. Η καταβολή αφορά το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος και πραγματοποιείται μετά τους αναγκαίους συμψηφισμούς και επανυπολογισμούς του δικαιούμενου επιδόματος, με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2018, οι οποίοι έγιναν αυτόματα.
→ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Σεπτεμβρίου καταβάλλονται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
→ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καταβάλλεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
→ οι συντάξεις και τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων μηνός Οκτωβρίου καταβάλλονται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.
→ τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 θα καταβληθούν για τον μήνα Σεπτέμβριο την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.
→ το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Αυγούστου και αυτή έχει εγκριθεί.

1 Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή προνοιακού επιδόματος σε ορφανά τέκνα, 2 Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή σύνταξης σε τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς

1 Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή προνοιακού επιδόματος σε ορφανά τέκνα,   2 Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή σύνταξης σε τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς
Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή προνοιακού επιδόματος σε ορφανά τέκνα
Αθήνα: 24/09/2019
Αρ. Πρωτ.: 1263
ΠΡΟΣ:
κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
- Γραφείο Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ
Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή προνοιακού επιδόματος σε ορφανά τέκνα
Κυρία Υφυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με το παρόν απευθύνεται σε εσάς για να θέσει υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία, αναφορικά με τη διακοπή του προνοιακού επιδόματος των παιδιών, σε περίπτωση που λάβουν οικονομική ενίσχυση για τον ίδιο λόγο από το Δημόσιο ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή (ασφαλιστικό οργανισμό-ταμείο κλ.π.), μεγαλύτερη από το ποσό του προνοιακού επιδόματος που δικαιούνται.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα, στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, όταν σε περίπτωση θανάτου των γονέων τους, τους χορηγηθεί σύνταξη μεγαλύτερη από το ποσό του προνοιακού επιδόματος, το επίδομα κόβεται.
Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, όπου στο άρθρο 28 «Ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνική προστασία» αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ θα έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τα ίδια και τις οικογένειές τους και να φροντίζουν για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση.

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή σύνταξης σε τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς
Αθήνα: 24/09/2019
Αρ. Πρωτ.: 1264
ΠΡΟΣ:
κ. Π. Μηταράκη, Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
- Γραφείο Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ
Πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για διόρθωση αδικιών που αφορούν στην καταβολή σύνταξης σε τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς
Κύριε Υφυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν απευθύνεται σε εσάς για να θέσει υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία, αναφορικά με τις μειωμένες οικονομικές παροχές που δίνονται σε αυτά, σε περίπτωση θανάτου των γονέων.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4387/16, παρ. 4Α, περίπτωση γ, το ορφανό παιδί και από τους δύο γονείς δικαιούται το 50% της σύνταξης του γονέα και δεν υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το παιδί με αναπηρία.
Η απουσία των γονέων παιδιού με αναπηρία σε συνδυασμό με την καταβολή μειωμένης σύνταξης, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, εάν λάβουμε υπόψη και την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, όπου στο άρθρο 28 «Ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνική προστασία» αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ θα έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τα ίδια και τις οικογένειές τους και να φροντίζουν για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, (και την βελτίωση του προβλεπόμενου στη διάταξη ποσοστού αναπηρίας που ήταν 80% και άνω, ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά ποσοστά του ΕΠΠΠΑ), σύμφωνα με την οποία, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση.

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

(Upd) Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή νέων αιτήσεων με τα οικονομικά στοιχεία του 2018

(Upd) Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή νέων αιτήσεων με τα οικονομικά στοιχεία του 2018
Taxheaven Newsroom
[20.09.2019]
www.idika.gr/kot
(Σημείωση Νο1Taxheaven: Η παρούσα είδηση αποτελεί επικαιροποίηση της από 17-09-2019 ανακοίνωσης)
Ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων ΚΟΤ-Β με τα οικονομικά στοιχεία του 2018
Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων από 01/08/2019, με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι για ΚΟΤ-Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι ένα από τα παρακάτω:
• έγκριση της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
• απόρριψη της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
• μη εκκαθάριση της αίτησης (λόγω ελλιπών στοιχείων).
Στις περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων ΚΟΤ-Β λόγω ελλιπών στοιχείων, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από την εφαρμογή με σχετικό μήνυμα, προκειμένου να υποβάλλουν νέα αίτηση, ώστε να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της αίτησης.
Η εφαρμογή είναι ανοιχτή για υποβολή νέων αιτήσεων ΚΟΤ-Α , ΚΟΤ-Β και Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών και οι νέες αιτήσεις ΚΟΤ-Β και Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών θα ελέγχονται πλέον απευθείας με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υποψήφιους δικαιούχους έχει αλλάξει το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης της αίτησής τους μετά την εκκαθάριση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Επίδομα αεροθεραπείας: Οι δικαιούχοι και τα ποσά


 

Επίδομα αεροθεραπείας: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αποζημίωση αεροθεραπείας χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή και μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς) για το χρονικό διάστημα 1/6 έως 31/8 κάθε έτους.

 

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αεροθεραπείας στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, δίνει με εγκύκλιο ο Οργανισμός.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η αποζημίωση αεροθεραπείας χορηγείται σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων με πιστοποιημένη αναπηρία ίση ή και μεγαλύτερη του 67%, όπως παλαιά φυματίωση, χειρουργηθέντα καρκίνο πνευμόνων, πνευμονοκονίωση, κυστική ίνωση και σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (που είναι σε χρόνια αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή διήθηση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, ήπατος, πνεύμονος και καρδιάς) για το χρονικό διάστημα 1/6 έως 31/8 κάθε έτους.

 

Το επίδομα θα καταβάλλεται εφόσον ο ασφαλισμένος προσκομίσει:

 

Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι δεν έλαβε ούτε θα λάβει την αποζημίωση από άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το δημόσιο ή άλλον φορέα και δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, άνω των 46 ημερών στο χρονικό διάστημα 1/6-31/8.

 

Ιατρική γνωμάτευση από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, νοσοκομείου, στην οποία να βεβαιώνεται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

 

Απόφαση της επιτροπής ΚΕΠΑ ή άλλης αρμόδιας επιτροπής με πιστοποίηση της αναπηρίας ίσης ή μεγαλύτερης του 67% για παθήσεις των πνευμόνων.

 

Το ύψος της αποζημίωσης της αεροθεραπείας ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και τα σχετικά αιτήματα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020.

 

 

Πηγή: https://www.nextdeal.gr/

 

 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτη έκθεση της Επιτροπής για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σχετικά με την πορεία υλοποίησή της στην Ελλάδα



Πρώτη έκθεση της Επιτροπής για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σχετικά με την πορεία υλοποίησή της στην Ελλάδα
Η ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα άτομα με αναπηρία, μετέφρασε και δημοσιεύει την ενημέρωση της Επιτροπής, σχετικά με τις ερωτήσεις που απηύθυνε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας και τις απαντήσεις που έλαβε, πριν τη δημοσίευση των Συστάσεων προς τη χώρα μας.
17.09.2019
Αρ. Πρωτ.: 1233
Πρώτη έκθεση της Επιτροπής για τη Σύμβαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σχετικά με την πορεία υλοποίησή της στην Ελλάδα
Η ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα άτομα με αναπηρία, μετέφρασε και δημοσιεύει την ενημέρωση της Επιτροπής, σχετικά με τις ερωτήσεις που απηύθυνε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας και τις απαντήσεις που έλαβε, πριν τη δημοσίευση των Συστάσεων προς τη χώρα μας.
Η σχέση της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τη Σύμβαση είναι ιστορική, καθώς ως μέλος του EDF συμμετείχε στην κατάρτισή της το 2003 στη Νέα Υόρκη. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο για να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και για να ψηφισθούν οι εκτελεστικοί της νόμοι. Παράλληλα και μέσω του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας, παρακολουθείται στενά η πορεία υλοποίησής της.
Η ΕΣΑμεΑ εργάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η Επιτροπή να είναι πλήρως ενημερωμένη για την πραγματικότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα και αυτό φάνηκε από τις ερωτήσεις που απεύθυνε η Επιτροπή στο Ελληνικό κράτος κατά την εξέτασή του. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην αποϊδρυματοποίηση, στα Λεχαινά, στην δικαιοπρακτική ικανότητα και στην αφαίρεσή της, στα δικαιώματα των ατόμων με ψυχοκοινωνικές και νοητικές αναπηρίες, στο δικαίωμα ψήφου και στην εκλογική διαδικασία, στην κοινωνική προστασία, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στα θέματα των γυναικών και των παιδιών με αναπηρία, στην προσβασιμότητα (σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον) και σε άλλα θέματα που ανέδειξε η Ε.Σ.Α.μεΑ. ως κρίσιμα.
Ακολουθεί η έκθεση στα ελληνικά:
Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία εξετάζει την αρχική έκθεση της Ελλάδας και θέτει ερωτήσεις για την κατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο με αναπηρία
Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
4 Σεπτεμβρίου 2019
Οι Εμπειρογνώμονες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Διαδικασία Αποϊδρυματοποίησης, την Βία Ενάντια στα Άτομα με Αναπηρία και την Άρνηση της Δικαιοπρακτικής Ικανότητας
Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ολοκλήρωσε το πρωί την εξέταση της αρχικής έκθεσης της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής έθεσαν ερωτήματα στην αντιπροσωπεία για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο με αναπηρία, της αργής προόδου σε σχέση με τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης και την ακούσια ψυχιατρική θεραπεία, τα μέτρα για την προστασία των γυναικών με αναπηρία από βία και κακομεταχείριση και την άρνηση δικαιοπρακτικής ικανότητας σε άτομα με νοητικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.
Οι Εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν ότι η άφιξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων που διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχουν οδηγήσει το ελληνικό κράτος και την κοινωνία σε οριακό σημείο.
Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα εκείνοι με αναπηρία, χρειάστηκαν απεγνωσμένα τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ελλάδας, η οποία διαδραμάτισε πράγματι κρίσιμο ρόλο. Η Επιτροπή ανησυχεί για τις συνθήκες στέγασης στα νησιά και στο συνοριακό κέντρο του Έβρου – την υπερπληρότητα και την έλλειψη εύλογων προσαρμογών, την προσβασιμότητα στις διαδικασίες ασύλου, την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Η αντιπροσωπεία υπενθύμισε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα είχαν εισέλθει στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 και ότι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους, το κράτος είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της και να διαχειριστεί τέτοιου είδους πίεση, και περιέγραψε τα μέτρα που ελήφθησαν για τον εντοπισμό των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία και για να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται επαρκώς.
Η ιδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία, ιδίως των παιδιών, αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τις συστημικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί για την πλήρη και ολοκληρωτική αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών με αναπηρία και την υλοποίηση του δικαιώματός τους να ζουν στην οικογένεια και στην κοινότητα.
Οι Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι παρόλο που υπάρχει ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων λόγω αναπηρίας, η Ελλάδα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για να αναγνωρίσει την άρνηση εύλογων προσαρμογών ως άμεση διάκριση και να καταργήσει νόμους που εξακολουθούν να περιέχουν διατάξεις που συνεπάγονται διακρίσεις, όπως αυτές που αφορούν στην κοινωνική προστασία και την κοινωνική πρόνοια.
Η κα Ματθίλδη Χατζηπαναγιώτου, Ειδική Συνεργάτιδα του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας, παρουσιάζοντας την έκθεση της Ελλάδας αναφέρθηκε στο στάδιο εφαρμογής της Σύμβασης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι συνεισφορές από την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία της Ελλάδας αντιπροσωπεύουν μια πολύτιμη πυξίδα για το επείγον και σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει.
Η κα Χατζηπαναγιώτου είπε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία ορκίστηκε στις 9 Ιουλίου 2019, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της για εθνική στρατηγική.
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλα τα άτομα με αναπηρία. Συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τα παιδιά με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με νοητικές αναπηρίες στο πλαίσιο των πολιτικών και προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης.
Στις συμπερασματικές παρατηρήσεις της, η κα Χατζηπαναγιώτου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελλάδας, συμφώνησε με τους Εμπειρογνώμονες για την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, να προστατευθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία, να διευρυνθεί η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη δημόσια και πολιτική ζωή και να υιοθετηθεί πλήρως το δικαιωματικό μοντέλο προσέγγισης της αναπηρίας.
Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Επικρατείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Τουρισμού, την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και την Μόνιμη Αποστολή της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.
Όλα τα έγγραφα σχετικά με το έργο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων που υποβάλλονται από τα συμβαλλόμενα κράτη, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της συνεδρίασης , όπου οι συμπερασματικές παρατηρήσεις και οι συστάσεις για την έκθεση της Ελλάδας θα είναι διαθέσιμες μετά το τέλος της συνεδρίασης στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ακροαματικότητα των δημόσιων συναντήσεων της Επιτροπής μπορεί να αξιολογηθεί εδώ .
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου είναι επίσημη αργία στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει κλειστή συνεδρίαση στις 6 Σεπτεμβρίου και η επόμενη δημόσια συνάντηση θα γίνει την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στις 3 μ.μ., όταν θα αρχίσει να εξετάζει την αρχική έκθεση του Κουβέιτ. (CRPD/C/KWT/1 ).
Έκθεση
Η Επιτροπή εξέτασε την αρχική έκθεση της Ελλάδας. (CRPD/C/GRC/1 ).
Παρουσίαση της Έκθεσης
Η κα Ματθίλδη Χατζηπαναγιώτου, Ειδική Συνεργάτιδα του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας, που παρουσίασε την έκθεση, τόνισε ότι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο σηματοδότησαν μια πρωτοφανή και καινοτόμο «αλλαγή παραδείγματος» σε σχέση με τον τρόπο κατανόησης και άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία παγκ.μίως.
Η αρχική έκθεση της Ελλάδας περιλαμβάνει μια γενική εικόνα της κατάστασης σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης και περιγράφει βασικά και οριζόντια θέματα, θετικές πρωτοβουλίες και τομείς που απαιτούν περαιτέρω ενέργειες. Οι συνεισφορές από την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και ιδιαίτερα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία της Ελλάδας, αποτέλεσαν μια πολύτιμη πυξίδα για το επείγον και σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, που ορκίστηκε στις 9 Ιουλίου 2019, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού, και συγκεκριμένα ο Υπουργός Επικρατείας, ως εθνικός συντονιστής για την εφαρμογή της Σύμβασης, έχει αναλάβει την εποπτεία και τον συντονισμό της στρατηγικής δράσης και του σχεδιασμού που θα εγγυώνται ίδια προσέγγιση από όλη την κυβέρνηση και οριζόντια αποτελέσματα σε νόμους, πολιτικές και μέτρα.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αγκαλιάσει το δυναμικό σύνθημα «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» και το έχει μετατρέψει σε δέσμευση. Η κα Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις της και τις εθνικές στρατηγικές δεσμεύσεις της, προσθέτοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια Ελληνική Αρχή Προσβασιμότητας σε επίπεδο πρωθυπουργού για να επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα άτομα με αναπηρία και να προτείνει ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Το εθνικό νομικό πλαίσιο διασφαλίζει και προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε αστικές και ποινικές διαδικασίες και διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η προσωπική κατάσταση και η ιδιότητα του πολίτη και η πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, τόσο ως ψηφοφόρων όσο και ως υποψηφίων, ενώ οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι υπεύθυνες, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, για υπηρεσίες προσχολικής ηλικίας και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, για ράμπες στα σχολικά κτίρια και μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι κύριοι άξονες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Ψηφιακής Πολιτικής περιλαμβάνουν την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την άρση των φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί κεντρικό στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο έχει επίσης αναπτύξει στοχευμένες πολιτικές και προγράμματα για την αυτόνομη διαβίωση. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα διαμερίσματα ή τα σπίτια εντός των αστικών περιοχών για τα άτομα με αναπηρία, αποτελούν τον δρόμο προς την κοινωνική ένταξη και την αυτονομία των ατόμων με αναπηρία.
Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται σε αυτόνομες και δίκαιες συνθήκες διαβίωσης στο αστικό και φυσικό περιβάλλον. Η Ελλάδα υιοθέτησε νέους οικοδομικούς κανονισμούς το 2012, ενώ το εργαλείο «Σχεδιασμός για όλους» προσφέρει τεχνικές σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς και εξειδικευμένες οδηγίες για την κατασκευή υποδομών. Οι τοπικές και περιφερειακές επιτροπές προσβασιμότητας έχουν εξουσιοδοτηθεί να ασχολούνται με ζητήματα προσβασιμότητας και να ενεργούν σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ τα άτομα με αναπηρία μπορούν να χρησιμοποιούν το τοπικό συγκοινωνιακό σύστημα.
Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για να εξαλείψει τα εμπόδια που υψώνονται στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υποστήριξης της ψυχικής υγείας για τους μαθητές με αναπηρία. Έχει προγράμματα συνεκπαίδευσης σε κανονικά και ειδικά σχολεία, έχει ορίσει, για πρώτη φορά, ποια είναι η συμπεριληπτική (χωρίς αποκλεισμούς) εκπαίδευση, έχει 570 νέα τμήματα ένταξης στις γενικές σχολικές μονάδες, και έχει αυξήσει σημαντικά την εξειδικευμένη διδακτική στήριξη για μαθητές με αναπηρία.
Το λειτουργικό πλαίσιο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ενός καινοτόμου θεσμού της κοινωνικής οικονομίας, προβλέπει ρητά τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία, εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% είναι άτομα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. Έχουν αναπτυχθεί δομές για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής φροντίδας των παιδιών με αναπηρία και της προ-επαγγελματικής τους εκπαίδευσης, και για την ενίσχυση της συνοχής του οικογενειακού περιβάλλοντος και την υποστήριξη της διαβίωσης στην κοινότητα ως υψηλή προτεραιότητα. Η στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών με αναπηρία και το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, μαζί με το νομικό πλαίσιο υιοθεσίας και αναδοχής, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για τη φροντίδα και τη διαβίωση των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρία.
Δήλωση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διάβασε τη δήλωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καλώντας την κυβέρνηση της Ελλάδας να αναπτύξει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλα τα άτομα με αναπηρία. Στον τομέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η Επιτροπή επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης και να παρασχεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι.
Έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα σε σχέση με την προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων και δομών, αλλά το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, σε ισότιμη βάση, σε φυσικά και ψηφιακά περιβάλλοντα, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Σοβαρές ανησυχίες παραμένουν σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με νοητικές αναπηρίες στο πλαίσιο των πολιτικών και προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης.
Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις θετικές νομοθετικές εξελίξεις σε σχέση με την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών και επανέλαβε τη μακροχρόνια ανησυχία της για την έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες ασύλου και την αναποτελεσματικότητα των αξιολογήσεων των αιτήσεων ασύλου, ιδίως για τους αιτούντες με αναπηρία, καθώς και τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την άμεση μεταφορά ευπαθών ατόμων από τα νησιά και σαφείς διαδικασίες για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας.
Ερωτήσεις από τους Εμπειρογνώμονες
Ο κ. Markus Schefer, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι, επικυρώνοντας τη Σύμβαση, τα κράτη μέλη ανέλαβαν υποχρεώσεις υψίστης σημασίας. Η απλή ιδέα ότι όλα τα άτομα είναι ίσα και προικισμένα με ίσα δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται στο έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αυγή του διαφωτισμού, έχει σοβαρές συνέπειες όταν εφαρμόζεται σε άτομα με αναπηρία. Κάθε ένα από τα 180 κράτη μέλη πρέπει να βρει τρόπους να αλλάξει τους νόμους του, τις μακρόχρονες προκαταλήψεις της κοινωνίας του απέναντι στα άτομα με αναπηρία και πολλές από τις συνήθειες του και τις φαινομενικά αναλλοίωτες αλήθειες, τόνισε ο Συνεισηγητής.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει δύο κρίσεις σημαντικών διαστάσεων: την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις επακόλουθες οικονομικές δυσκολίες και την άφιξη μεγάλου αριθμού ατόμων που διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου στην Εγγύς Ανατολή, γεγονότα που οδήγησαν το ελληνικό κράτος και την κοινωνία στα όρια κατάρρευσης. Ο κ. Schefer σημείωσε με ικανοποίηση ότι παρόλες αυτές τις άσχημες συνθήκες, η Ελλάδα δεν έχει μειώσει ονομαστικά τα επιδόματα αναπηρίας.
Οι κρίσεις αυτές έχουν αφήσει το σημάδι τους, καθώς οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, ιδίως εκείνοι με αναπηρία, χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθεια και την υποστήριξη του κράτους υποδοχής. Όπως ανέφερε ο Συνεισηγητής, η Επιτροπή ανησυχεί για τις συνθήκες στέγασης στα νησιά και στο συνοριακό κέντρο του Έβρου.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της υπερπληρότητας και των εύλογων προσαρμογών στα κέντρα φιλοξενίας, ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των διαδικασιών ασύλου, τη συμπερίληψη παιδιών μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα και τους κανόνες για τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο με αναπηρία. Τέθηκε το ερώτημα για το ποια μέτρα εφαρμόζονται για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που φεύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και προσπαθούν να ορθοποδήσουν στην ελληνική κοινωνία.
Μολονότι υπάρχει πλαίσιο για την καταπολέμηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων λόγω αναπηρίας, υπάρχουν ακόμη νόμοι που περιλαμβάνουν διακριτικές διατάξεις, π.χ. στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας. Σκοπεύει η Ελλάδα να λάβει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για να αναγνωρίσει ότι η άρνηση εύλογων προσαρμογών συνιστά άμεση διάκριση; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστούν οι διατομεακές διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες με αναπηρία σε διάφορους τομείς της ζωής;
Ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία να ενημερώσει την Επιτροπή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την υιοθέτηση ενός κοινωνικού μοντέλου προσέγγισης της αναπηρίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
Ετέθη το ερώτημα πόσα από τα παιδιά των προσφύγων που γράφτηκαν στα σχολεία το 2017-2018 ήταν παιδιά με αναπηρία. Επίσης, ποια μέτρα έχουν ληφθεί στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων;
Οι Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εξέφρασαν τη λύπη τους για την έλλειψη προσβασιμότητας στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας - τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα και δεν ήταν κατάλληλα για αναπηρικά αμαξίδια, υπάρχουν πολλά εμπόδια και φραγμοί για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων, είναι σε μεγάλο βαθμό μη προσβάσιμα. Υπάρχει εθνική στρατηγική για την εφαρμογή προτύπων προσβασιμότητας;
Τι σημαίνει στην Ελλάδα η «ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων» και πώς εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή νόμων, πολιτικών και στην έκθεση προς την Επιτροπή;
Οι Εμπειρογνώμονες ανέφεραν οι μετά την οικονομική κρίση πραγματοποιήθηκε επαναξιολόγηση της αναπηρίας, κατά την οποία ορισμένα άτομα με αναπηρία έχασαν τις παροχές που είχαν, και ζήτησαν από την αντιπροσωπεία να εξηγήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας.
Οι Εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν τη συνέχιση της ιδρυματοποίησης των παιδιών με αναπηρία, που τους στερεί το δικαίωμα να ζουν με την οικογένειά τους. Ενώ η θέσπιση του νόμου 4538 για την αναδοχή των παιδιών με αναπηρία είναι αξιέπαινη, η ανεπαρκής λειτουργία και εφαρμογή του αποτελεί πηγή ανησυχίας. Ποιες συστημικές αλλαγές έχουν υιοθετηθεί για την πλήρη και ολοκληρωτική αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών με αναπηρία;
Λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, οι Εμπειρογνώμονες ζήτησαν από την αντιπροσωπεία να εξηγήσει πώς εφαρμόζεται στις γυναίκες με αναπηρία, και πώς συμμετέχουν οι γυναίκες με αναπηρία σε δομές εξουσίας και σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων. Τι αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης;
Ο κ. Laszlo Gabor Lovaszy, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, ρώτησε για τη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδας σχετικά με το αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία να τροποποιήσει το άρθρο 5 του Συντάγματος, ώστε να συμπεριλάβει την αναπηρία ως λόγο απαγόρευσης διακρίσεων.

Απαντήσεις από την Αντιπροσωπεία
Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την αναπηρία χρειάζεται πράγματι να επεκταθεί πέρα από την απασχόληση και την εργασία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνοντας την κοινωνική πολιτική και την εκπαίδευση. Αυτό θα αποτελέσει μέρος των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πάρει η νέα κυβέρνηση τους ερχόμενους μήνες.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει υποβάλλει στην κυβέρνηση ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα για την εφαρμογή της Σύμβασης μέσω της εθνικής νομοθεσίας. Αυτό, μαζί με τις τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής, που η Ελλάδα θεωρεί πραγματικά πυξίδα για περαιτέρω δράση, θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη εργασιών νομοθετικού περιεχομένου για την κωδικοποίηση ενός σχεδίου νόμου για την προσβασιμότητα και τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης της δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και σε όλους τους τομείς που αφορούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση της Ελλάδας διαπίστωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση αποτελεί οριζόντιο ζήτημα, το οποίο είναι επίσης μέρος της στρατηγικής για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ο αντιρατσιστικός νόμος του 2013 έχει εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με την απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ενισχύσει την ποινική νομοθεσία της χώρας. Απαγορεύει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακρίσεις ή βία, για παράδειγμα δημόσια υποκίνηση, και απαγορεύει επίσης τη συμμετοχή σε οργάνωση οποιουδήποτε είδους που συστηματικά προωθεί τέτοιες πράξεις. Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις αυτού του νόμου, απαρτίζεται από εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Οι δικαστικές εγγυήσεις που ισχύουν για τα παιδιά περιλαμβάνουν τα παιδιά με αναπηρία και εγγυώνται το δικαίωμα του παιδιού να εκφράζει τη γνώμη του. Πριν από την έκδοση απόφασης σε περίπτωση οικογενειακού δικαίου, το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού.
Όσον αφορά τις πολλαπλές και διατομεακές διακρίσεις, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι ο νόμος 4443 απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση βάσει περισσοτέρων του ενός λόγων, ενώ η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020, προωθεί πολιτικές και δράσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, οι Ρομά και οι γυναίκες πρόσφυγες. Οι γυναίκες αναπηρία  καλύπτονται επίσης από τον γενικό νόμο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών υλοποιείται από το 2010 και στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος υποστηρίχθηκαν 172 γυναίκες με αναπηρία. Η Ελλάδα έχει κυρώσει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προβλέπει την προστασία όλων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με αναπηρία, ενώ ο νόμος 4604 του 2019 βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία.
Δεν υπάρχει διάκριση στο νόμο όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές και τα κοινωνικά επιδόματα. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται εξίσου το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και το στεγαστικό επίδομα, ενώ ο νόμος 4611 του 2019 απαλλάσσει από φορολόγηση τα επιδόματα και τις παροχές που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία.
Η διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας πάσχει πράγματι από ανεπάρκειες και κακή χρήση του προηγούμενος συστήματος. Η νέα κυβέρνηση είχε ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και σήμερα 170.000 άτομα με αναπηρία λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.
Με τον νόμο του 2013, δημιουργήθηκαν 12 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας για την παροχή προστασίας σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία. Ειδικοί κανόνες ορίζουν την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων κλειστής φροντίδας που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, ενώ ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς και δημόσιοι φορείς πρόνοιας λειτουργούν ανοιχτά κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Αυτά παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, οι οποίες προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες του παιδιού.
Ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία θεσπίστηκε το 2018. Δημιουργήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ένα Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων που βρίσκονται σε ιδρύματα και ένα Εθνικό Μητρώο Αναδόχων Γονέων, με τελικό σκοπό την αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών. Προβλέφθηκε επίδομα αναδοχής 300 € για παιδί χωρίς αναπηρία και 800 € για παιδί με αναπηρία.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει προβλέψεις για την προστασία των παιδιών στις κοινότητες, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.
Θεσπίστηκε ο γενικός νόμος 4554 του 2018 για την κηδεμονία, ο οποίος έχει εφαρμογή και στα παιδιά που είναι πρόσφυγες και μετανάστες. Στα πλαίσια εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου, από τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του νόμου για την κηδεμονία ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που είναι μετανάστες και αιτούντες άσυλο, με πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2020. Μέχρι τώρα υπάρχουν 1.100 παιδιά που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι η κατάσταση των παιδιών με αναπηρία που είναι πρόσφυγες έχει ιδιαίτερη σημασία για το Υπουργείο Παιδείας και κατά το σχολικό έτος 2018-2019 έγινε για πρώτη φορά απόπειρα καταγραφής αυτών των παιδιών με σκοπό να ενταχθούν σε κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Κατά την καταγραφή, εντοπίστηκαν 129 παιδιά πρόσφυγες με αναπηρία και τα περισσότερα είχαν ήδη ενταχθεί σε κάποιου είδους εκπαιδευτικό πλαίσιο. Επί του παρόντος, αυτό είναι περισσότερο ένα πιλοτικό πρόγραμμα κι όχι ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης, και η Ελλάδα συζητά με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών και το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα παιδιά πρόσφυγες με αναπηρία.
Κατά το ίδιο σχολικό έτος, δημιουργήθηκαν 282 τάξεις υποδοχής σε γυμνάσια και 1.169 τάξεις υποδοχής σε δημοτικά, στις οποίες φοίτησαν 8.290 μαθητές. Δεν είναι όμως γνωστό πόσοι από αυτούς είναι παιδιά με αναπηρία.

Ερωτήσεις από τους Εμπειρογνώμονες
Στον επόμενο γύρο ερωτήσεων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ρώτησε αν η Ελλάδα θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «κατάσταση κινδύνου και έκτακτων ανθρωπιστικών αναγκών»,  επισημαίνοντας με έκπληξη ότι η λέξη «πρόσφυγας» αναφέρεται μόνο μία φορά στην έκθεση του Κράτους και η λέξη «μετανάστης» μόνο τέσσερις φορές. Αυτό ήταν αρκετά περίεργο αν ληφθεί υπόψη ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας σε σχέση με την υφιστάμενη προσφυγική και μεταναστευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη.
Οι Εμπειρογνώμονες ζήτησαν από την αντιπροσωπεία να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με το τι έκανε ή κάνει η Ελλάδα για να προστατέψει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία, για στρατηγικές ή σχέδια που υπάρχουν για να αντιμετωπίσει την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και μέτρα που υλοποιούνται για τον εντοπισμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο που χρειάζονται ειδική προστασία λόγω αναγκών που συνδέονται με την αναπηρία, ειδικότερα γυναικών και παιδιών. Το υφιστάμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και η πολιτική εκτάκτου ανάγκης δεν καλύπτουν θέματα και ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ένας εμπειρογνώμονας ρώτησε πώς θα κλείσει αυτό το χάσμα.
Σε σχέση με τον νέο νόμο για την ακούσια ψυχιατρική θεραπεία, ένας άλλος Εμπειρογνώμονας ρώτησε για το σύστημα που υπάρχει ώστε να προστατεύονται τα άτομα με αναπηρία από την ακούσια θεραπεία και νοσηλεία, ειδικά τα άτομα με νοητικές αναπηρίες. Ετέθη το ερώτημα για το τι σχέδια υλοποιήθηκαν για την θέσπιση της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων. Οι Εμπειρογνώμονες ρώτησαν επίσης για πόσο χρονικό διάστημα τα άτομα με νοητικές αναπηρίες στερούνται τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα. Τι συμβαίνει αν ένα άτομο με νοητική αναπηρία κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, τι δικαιώματα έχει και τι εύλογες προσαρμογές παρέχονται κατά τη διάρκεια και μετά την δίκη.
Υπάρχουν στοιχεία ότι στα ιδρύματα συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία σωματικοί περιορισμοί και άλλες επιβλαβείς πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυμάτων για άτομα με νοητικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. Πόσο συχνά ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη – που είναι ο εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης – παρακολουθεί αυτά τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών ιδρυμάτων;
Ένας Εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι τα μέτρα λιτότητας τα οποία θεσπίστηκαν για την οικονομική και κοινωνική κρίση είχαν αντίκτυπο στη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης, και ρώτησε τι ενέργειες έχουν γίνει για να ενεργοποιηθεί επειγόντως η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, τώρα που η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση.
Ο κ. Markus Schefer, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, επανέλαβε την ανησυχία του για την υπερπληρότητα στα ιδρύματα, τους μη καταγεγραμμένους τραυματισμούς των ασθενών και την έλλειψη  ενημέρωσης σχετικά με τους μηχανισμούς προστασίας και παρακολούθησης. Ρώτησε τι μέτρα έχουν ληφθεί για να εντοπίζεται, να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται η ενδοοικογενειακή βία κατά των ατόμων με αναπηρία, ειδικότερα γυναικών και παιδιών.
Ο κ. Laszlo Gabor Lovaszy, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, ζήτησε από την αντιπροσωπεία να επιβεβαιώσει την πληροφορία που περιλάμβανε η έκθεση Ιουλίου του Συνηγόρου του Πολίτη ότι τα άτομα με αναπηρία στερούνται την ελευθερία τους επειδή οι συγγενείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν δικαστικά έξοδα.

Απαντήσεις από την Αντιπροσωπεία
Η Ελλάδα υλοποιεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020. Από το 2010 υλοποιεί το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών. Και τα δύο εφαρμόζονταν σε εθνικό επίπεδο και περιλάμβαναν στους στόχους τους την προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστριών.
Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με πάνω από 60 δομές που παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες σε θύματα έμφυλης βίας και ήταν προσβάσιμα σε γυναίκες με αναπηρία. Προστατευμένα καταλύματα διευκόλυναν επίσης την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την εγγραφή παιδιών στα σχολεία. Υλοποιήθηκε και μία δημόσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ήταν πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία.
Από το 2019, όλα τα άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας τους, έχουν πρόσβαση σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Αυτή είναι μια αλλαγή σε σχέση με τους κανονισμούς του 2007, οι οποίοι επέτρεπαν την πρόσβαση μόνο σε άτομα με νοητικές αναπηρίες. Όλα τα άτομα με αναπηρία γίνονται δεκτά κατόπιν αίτησής τους ή αίτησης των γονέων ή κηδεμόνων τους. Στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρία στο μέγιστο δυνατό, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητάς τους να ζουν αυτόνομα. Η Ελλάδα επεξεργάζεται και την υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για τους προσωπικούς βοηθούς και την αυτόνομη διαβίωση.
Η διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ανέφερε η αντιπροσωπεία. Η κυβέρνηση ίδρυσε πρόσφατα έναν αριθμό Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την διαμονή ατόμων με αναπηρία, ενώ θα δημιουργηθούν και δομές βραχυχρόνιας διαμονής για παιδιά με αναπηρία, παράλληλα με τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης και τις κινητές μονάδες για στήριξη της οικογένειας.
Σε σχέση με τη χρήση περιορισμών στα ιδρύματα, η αντιπροσωπεία ανέφερε ότι αποτελεί την πιο έσχατη λύση και πρωτεύει η ασφάλεια των ατόμων. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να σταματήσει όλες τις συμπεριφορές που είναι ενάντιες στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία που ζουν ακόμη σε ιδρύματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική χρήση της ακούσιας νοσηλείας ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, η αντιπροσωπεία είπε ότι από τα 21.500 άτομα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες τα 8.300 είχαν νοσηλευτεί παρά τη θέλησή τους, αριθμός που είναι πράγματι υψηλός, αλλά σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι μεγάλος. Σύμφωνα με εγκύκλιο του 2018, ο εισαγγελέας θα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις περιπτώσεις τραυματισμών στα ψυχιατρικά ιδρύματα, είτε προκαλούνται από τους ασθενείς είτε από το προσωπικό.
Εξηγώντας την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, η αντιπροσωπεία ανέφερε ότι όλα τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία. Άτομα με αναπηρία που είναι στις φυλακές έχουν δικαίωμα να αποφυλακιστούν νωρίτερα. Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εγγυώνται τα ίδια δικαιώματα σε ένα άτομο με νοητική αναπηρία που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ενημερώνεται για τις κατηγορίες εις βάρος του σε γλώσσα που να καταλαβαίνει, να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκεται υπό δικαστική συμπαράσταση και μπορεί να ανταπεξέλθει στις δικαστικές συναλλαγές, και να επιλέγει δικηγόρο υπεράσπισης.
Ο Αστικός Κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις και συνθήκες βάσει των οποίων ένα άτομο ηλικίας άνω των 18 ετών μπορεί να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση. Ένα άτομο μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί όλες ή κάποιες νομικές πράξεις ή να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση για ένα χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε από τις αποφάσεις μπορεί να επανεξεταστεί από τα δικαστήρια.
Σε ότι αφορά την κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η αντιπροσωπεία εξήγησε ότι η Ελλάδα είχε παρουσιάσει την έκθεσή της στην Επιτροπή το 2014, που δεν είχε ξεσπάσει η προσφυγική κρίση και αυτό εξηγεί τις ελάχιστες αναφορές σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 2015 και το 2016 όταν εισήλθαν στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατομμύρια άτομα. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους, η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ένα μέλος της αντιπροσωπείας επεσήμανε ότι καμία χώρα δε μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τέτοιου είδους πίεση, συμπληρώνοντας ότι ενώ ο αριθμός των αφίξεων από ξηράς έχει μειωθεί σημαντικά, ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.
Σε ότι αφορά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τα άτομα με αναπηρία έχουν προτεραιότητα και ισχύουν για αυτά ειδικές εγγυήσεις κατά την εξέταση του αιτήματός τους. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία δίνεται προτεραιότητα για την μετακίνησή τους από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά προς την ενδοχώρα. Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και η Ελληνική Ακτοφυλακή εκπαιδεύουν συνεχώς το προσωπικό τους για τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων που χρειάζονται ειδική προστασία, τόσο ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο, όσο και σε εκείνους που προσπαθούν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι οι φυσικές καταστροφές ή καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα άτομα με αναπηρία, που είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να χάσουν τη ζωή τους σε μία έκτακτη και κρίσιμη κατάσταση. Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει ένα εγχειρίδιο διαχείρισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαίτηση εκπόνησης σχεδίων εκκένωσης για άτομα με αναπηρία.
Το Σύνταγμα προβλέπει την θέσπιση του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, ενός θεσμού που δεν υπόκειται στον έλεγχο κανενός κυβερνητικού οργάνου ή διοικητικής υπηρεσίας και προστατεύεται από τις συνέπειες οποιονδήποτε απόψεων ή πράξεων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σε ετήσια βάση.

Ερωτήσεις από τους Εμπειρογνώμονες
Στον τελευταίο κύκλο ερωτήσεων, ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία να εξηγήσει  τις προσπάθειες που έχει κάνει για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν πρόσβαση σε δημόσια πληροφόρηση με όλες τις μεθόδους και τα μέσα επικοινωνίας και για να εγγυηθεί την προσβασιμότητα των ιστότοπων σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/2012.
Η Επιτροπή επεσήμανε την ανησυχία της σχετικά με την αύξηση στον αριθμό των νέων ειδικών σχολείων, και ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς τα ειδικά σχολεία εξυπηρετούν την υποστήριξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ρώτησε επίσης αν οι λεγόμενοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί έχουν ιδρυθεί για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία ή αν προορίζονται να υποστηρίξουν την ένταξη στην ανοιχτή αγορά εργασίας.
Ετέθη επίσης το ερώτημα αν τα άτομα με νοητικές αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και πώς υποστηρίζονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματος.
Ο κ. Markus Schefer, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, έκανε έκκληση στην αντιπροσωπεία, στις απαντήσεις της να εστιάζει στην κατάσταση που ισχύει και τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Ομοίως, ζήτησε ενημέρωση για τις εμπειρίες που έχουν βιώσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με αναπηρία στα νησιά και τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να δημιουργηθούν πλήρως προσβάσιμα καταφύγια για θύματα βίας.  
Ο κ. Laszlo Gabor Lovaszy, Συνεισηγητής της Επιτροπής για την Ελλάδα, ζήτησε από την αντιπροσωπεία να εξηγήσει πώς συλλέγει και αναλύει στοιχεία για την αγορά εργασίας, και αν χρησιμοποιεί τις ερωτήσεις της Ομάδας Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του εθνικού στατιστικού συστήματος.
Απαντήσεις από την Αντιπροσωπεία
Σε σχέση με την αξιολόγηση της αναπηρίας, η αντιπροσωπεία είπε ότι διενεργείται από μία επιτροπή γιατρών η οποία δίνει ποσοστό αναπηρίας στις διάφορες αναπηρίες με μια μαθηματική φόρμουλα, βάση της οποίας υπολογίζεται το τελικό ποσοστό αναπηρίας.
Ο νόμος του 2019 για τη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιρισμών προβλέπει δύο ειδικές κατηγορίες, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής ένταξης. Η πρώτη κατηγορία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία, ενώ η δεύτερη αφορά στην ένταξη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας λειτουργεί γραμμή βοήθειας, ενώ περιστατικά βίας μπορούν να αναφερθούν στην αστυνομία και από τρίτα πρόσωπα. Σύμφωνα με τη Eurostat, 2.3 τοις εκατό του πληθυσμού το 2018 ήταν ανενεργό λόγω αναπηρίας ή ασθένειας, παρόμοιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 ήταν 4 τοις εκατό.
Για την βελτίωση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία ο νόμος του 2018 προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση σε θέση εργασίας ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους. Διατίθεται επίσης επαγγελματική κατάρτιση σε ενήλικες με αναπηρία. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την εκπόνηση ενός σχεδίου ένταξης 3.000 νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Οι μόνοι πολίτες που στερούνται το δικαίωμα ψήφου είναι εκείνοι που τελούν υπό πλήρη δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, και εκείνοι που έχουν διαπράξει έγκλημα.
Έχουν γίνει κάποιες νομικές ενέργειες για να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την προσβασιμότητα των μέσων μαζικής επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της υπουργικής απόφασης του 2018 που περιλαμβάνει τη διαδικασία και μια σειρά από μέσα προσβασιμότητας. Οδηγίες από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απαιτούν τουλάχιστον το τρία τοις εκατό των εθνικών προγραμμάτων να μεταδίδεται στην ελληνική νοηματική γλώσσα, και τουλάχιστον το τρία τοις εκατό των εβδομαδιαίων ξένων προγραμμάτων να περιλαμβάνει υπότιτλους στα ελληνικά. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να μεταδίδουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες των προγραμμάτων σε προσβάσιμες μορφές.
Συμπερασματικά σχόλια
Η κα Ματθίλδη Χατζηπαναγιώτου, Ειδική Συνεργάτιδα του Υπουργού Επικρατείας, στα συμπερασματικά της σχόλια ευχαρίστησε την Επιτροπή για τον εποικοδομητικό και ανοικτό διάλογο. Η Ελλάδα συμφώνησε με τους Εμπειρογνώμονες  για την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να γίνουν περαιτέρω βήματα στους τομείς της αποϊδρυματοποίησης, της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία, τον εμπλουτισμό του νομικού πλαισίου για την αυτόνομη διαβίωση, τη διεύρυνση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στη δημόσια και πολιτική ζωή, και την πλήρη υιοθέτηση του δικαιωματικού μοντέλου προσέγγισης της αναπηρίας.
Ο κ. Jun Ishikawa, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, στα συμπερασματικά του σχόλια ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τον παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2019»


 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2019»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

-----

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ,

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β’

-----

 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Μαρούσι, 17/09/2019

Αρ. Πρωτ.: Φ.152/143566/Α5

 

αχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37

Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι

Ιστοσελίδα :  http://www.minedu.gov.gr

Πληροφορίες : Ε.. Πλατάνα, Χ. Δημοπούλου,

Δ. Παπαδόπουλος

Τηλέφωνο : 210-3442693, 210-3442074,

210-3442099

FAX  : 2103442098

 

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης

2. Διευθυντές Διευθύνσεων Δ.Ε.

3. Διευθυντές όλων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

(μέσω των Δ/νσεων Δ.Ε.)

ED

 

ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2019»

 

Η διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/τ.Α΄/4-9-2009), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193/τ.Α΄/17-9-2013), την παρ. 2 του άρθρου έκτου του Ν.4218/2013 (ΦΕΚ 268/τ.Α΄/10-12-2013), με το άρθρο 7 του Ν.4283/2014 (ΦΕΚ 189/Α’), καθώς και με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/τ.Α’/15-2-2017) και το άρθρ. 108 του Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102/τ.Α’/12-6-2018).

 

Οι υποψήφιοι εισάγονται :

α) Στις Σχολές και τα Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις ΑΣΤΕ, εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου, Τεχνικού Λυκείου, Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’).

β) Στις Σχολές και τα Τμήματα/ Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις ΑΣΤΕ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193, τ.Α, 17-09-2013) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 241 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70, τ.Α, 07-05-2019), οι οποίες είναι αντίστοιχες ή συναφείς με τους τομείς και την κοινή ομάδα των ΕΠΑΛ όπως αναφέρονται στην ΥΑ Φ.153/79899/Α5/21.05.2019 (Β΄ 1904 και Β΄ 1940), εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’) ή ΕΠΑΛ του Ν. 4186/2013 ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΕ Β’ κύκλου σπουδών ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ.

 

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους Έλληνες κατόχους τίτλου απόλυσης ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.

 

Για την εισαγωγή των ανωτέρω υποψηφίων το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ενεργοποιήθηκαν το Νοέμβριο 2018 οι Επταμελείς Επιτροπές δεκατεσσάρων (14) συγκεκριμένων Δημοσίων Νοσοκομείων, οι οποίες εξέδωσαν πιστοποιητικά διαπίστωσης πάθησης, σύμφωνα με τη με αριθ. Φ.151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358/τ.Β’/14-02-2014) (ΑΔΑ: ΒΙΕΒ9-ΕΜΧ) Κοινή Υπουργική Απόφαση όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει , στα οποία αναγράφεται η πάθηση με τον αντίστοιχο κωδικό της.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν αποκτήσει έναν από τους ανωτέρω τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και κατέχουν πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης

υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις Τμημάτων/ Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εισαχθούν, από Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής (30 Σεπτεμβρίου) δεν θα γίνονται δεκτά εκπρόθεσμα Μηχανογραφικά Δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού θα είναι προσβάσιμη κατά την ανωτέρω προθεσμία όλο το 24ωρο μέσω συνδέσμου που θα υπάρχει στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.minedu.goν.gr) και οι υποψήφιοι μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο να τη χρησιμοποιήσουν για να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με τις προτιμήσεις των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους. Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή:

 

Α. Εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή τα δύο αρχεία που εμφανίζονται:

 ένα (1) αντίγραφο του συμπληρωμένου Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και

 την προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση.

Προτείνεται, ο υποψήφιος να κρατήσει φωτοαντίγραφο του υπογεγραμμένου Μηχανογραφικού του Δελτίου και της υπογεγραμμένης Υπεύθυνης Δήλωσης για το προσωπικό του αρχείο.

 

Β. Υπογράφουν τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα (το Μηχανογραφικό Δελτίο σε όλες τις σελίδες).

 

Γ. Αποστέλλουν (μέχρι και 1 Οκτωβρίου 2019) τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα μαζί με:

 ένα (1) φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον τα εξής δικαιολογητικά:

i) Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου Λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος Λυκείου που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η γενική μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20).

ii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι θεωρημένος για τη γνησιότητά του από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επίσης χορηγεί βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

iii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, ο πρωτότυπος τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας στην οποία ανήκει το σχολείο και επιπλέον να προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της θεώρησης του τίτλου λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης.

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λ.π.) πρέπει να είναι:

- επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και

- μεταφρασμένα από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

 ένα (1) φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου ή φωτοαντίγραφο Απόφασης του Κεντρικού

 

Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (που έχει εκδοθεί, μετά από εξέταση ένστασης του υποψηφίου, από την Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% η οποία συγκροτείται κάθε χρόνο κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥ).

ένα (1) φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου

 σε περίπτωση υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

 

Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER ) προς το:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β΄ γρ. 0091,

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα

με την ένδειξη:

Για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2019

και καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την 1 Οκτωβρίου 2019 .

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τον έλεγχο των στοιχείων και την ταυτοποίηση με το ηλεκτρονικό αρχείο, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου και τα αποτελέσματα εισαγωγής, μόλις ανακοινωθούν, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.goν.gr).

2. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι καταθέτουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, η οποία και θα προβεί στον τελικό έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του Τμήματος ή της Σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.

3. Για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου δεν απαιτείται η απόκτηση κωδικού του υποψηφίου από Λύκειο. Ο κωδικός αποδίδεται στον υποψήφιο κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού του.

 

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Λυκείων, τις ημέρες λειτουργίας των Λυκείων να παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους υποψηφίους της ανωτέρω κατηγορίας, αν αυτό τους ζητηθεί.

 

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Εσωτερική διανομή

1.Γραφ. κ. Υπουργού,

2. Γραφ. Υφυπουργού κ. Ζαχαράκη,

3. Γραφ. Υφυπουργού κ. Διγαλάκη

2. Γενική Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων Υποδομών και Εξετάσεων

3. Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων.

4. Δ/νση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Β΄

5. ΓΕΠΟ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Την Δευτέρα 16/9/2019 αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων Κοινωνικού-Ιαματικού-Εκδρομικού τουρισμού και δελτίων θεάτρου.

Από τη Δευτέρα 16/09 η αναδιανομή αδιάθετων δελτίων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ
Taxheaven Newsroom
[13.09.2019]
https://opeka.gr/

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι:
Την Δευτέρα 16/9/2019 αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων Κοινωνικού-Ιαματικού-Εκδρομικού τουρισμού και δελτίων θεάτρου. Η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής για τα ανωτέρω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν, αλλά και σε όσους κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 06/09/2019.
Εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα:
Για να παραλάβουν τυχόν αδιάθετα δελτία του Κοινωνικού-Ιαματικού τουρισμού οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής για τα ανωτέρω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν, αλλά και όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 06/09/2019, πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Κράτηση δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα, από τον αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki–estia/ilektronikes–ypiresies/ κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων, από το οποίο ζητείται να τους αποσταλεί επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher).
Από 16/09/2019, καταχώρηση στοιχείων σχετικών με την κράτηση του δωματίου (επωνυμία καταλύματος, διάστημα διαμονής) στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opeka.gr/agrotiki–estia/ilektronikes–ypiresies/ από τους ίδιους τους δικαιούχους ή μέσω ΚΕΠ.
Γ. Οι δικαιούχοι μετά από διάστημα περίπου 30 λεπτών της ώρας από την καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ πρέπει να προσέρχονται στο ΚΕΠ για να παραλάβουν τα δελτία τους αυθημερόν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δικαιούχοι θα χάνουν τα δελτία τους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ξανά.
Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν δελτία στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του τουριστικού καταλύματος στο οποίο έγινε η κράτηση. Τα δελτία ισχύουν μόνο για τα καταλύματα τα στοιχεία των οποίων είναι προεκτυπωμένα επί αυτών. Δελτία που δεν φέρουν προεκτυπωμένα τα στοιχεία της επιχείρησης κατά την εκτύπωση από το ΚΕΠ θεωρούνται ΑΚΥΡΑ.
Επίσης, τα δελτία είναι αυστηρώς προσωπικά και δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση από άλλα πρόσωπα, ακόμη και αν αυτά είναι μέλη της οικογένειας του/της δικαιούχου.
Επισημαίνουμε προς τους δικαιούχους τα παρακάτω:
Στα προγράμματα Κοινωνικού-Ιαματικού και Εκδρομικού τουρισμού, η σειρά προτίμησης και ειδικότερα η πρώτη επιλογή στην αίτηση συμμετοχής στα ανωτέρω προγράμματα, καθορίζει σε ποιο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν οι δικαιούχοι με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων δελτίων.
– Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος δικαιούχος επίλεξε ως πρώτη επιλογή το πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού και δεν κληρώθηκε σε κανένα τουριστικό πρόγραμμα ή κληρώθηκε στο πρόγραμμα του Κοινωνικού ή Εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει μέχρι την 6/9/2019 το δελτίο του, συμμετέχει με σειρά προτεραιότητας, μόνο στο πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού.
– Ενώ, αν κάποιος δικαιούχος επίλεξε ως πρώτη επιλογή το πρόγραμμα του Ιαματικού τουρισμού και δεν κληρώθηκε σε κανένα τουριστικό πρόγραμμα ή κληρώθηκε στο πρόγραμμα του Ιαματικού ή Κοινωνικού ή Εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει μέχρι την 6/9/2019 το δελτίο του, συμμετέχει με σειρά προτεραιότητας, μόνο στο πρόγραμμα του Ιαματικού τουρισμού. Ωστόσο, σε περίπτωση εξαντλήσεως των δελτίων του Ιαματικού Τουρισμού θα μπορεί και αυτός να συμμετέχει στον Κοινωνικό Τουρισμό (αν και εφόσον το είχε επιλέξει στην αίτηση συμμετοχής του).
– Επίσης, αν κάποιος δικαιούχος δήλωσε στην αίτηση συμμετοχής του ως πρώτη προτίμηση το Εκδρομικό πρόγραμμα και δεν κληρώθηκε σε κανένα τουριστικό πρόγραμμα ή κληρώθηκε στο πρόγραμμα Κοινωνικού-Ιαματικού-Εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει μέχρι την 6/9/2019 το δελτίο του, συμμετέχει με σειρά προτεραιότητας μόνο στο Εκδρομικό πρόγραμμα. Ωστόσο, σε περίπτωση εξαντλήσεως των δελτίων του Εκδρομικού Τουρισμού θα μπορεί και αυτός να συμμετέχει στον Κοινωνικό Τουρισμό (αν και εφόσον το είχε επιλέξει στην αίτηση συμμετοχής του).
Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου η σειρά προτίμησης στην αίτηση συμμετοχής δεν επηρεάζει τη συμμετοχή στην αναδιανομή με σειρά προτεραιότητας. Έτσι, μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 06/09/2019.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων με θέμα Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 120 του ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134 Α΄) σχετικά με το ανώτατο όριο σύνταξης και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.

Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων με θέμα Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 120 του ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134 Α΄) σχετικά με το ανώτατο όριο σύνταξης και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.: 44
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ   e-mail : gd.sintaxeon@efka.gov.gr, gd.paroxon@efka.gov.gr
Αθήνα, 6 .9. 2019
Αριθ. Πρωτ. Σ60/ 41/1052229

ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες του Πίνακα Α΄
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Δ/νση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Υποδιεύθυνση: Υποστήριξης Πελατών Λυκούργου 10, Τ.Κ. 10551 Αθήνα 2. Υποομάδα Έργου Συντάξεων ΕΦΚΑ Πατησίων 12, Τ.Κ. 10677 Αθήνα 3. « Ίριδα», Κολοκοτρώνη 4, Τ. Κ. 10561 Αθήνα
Θ Ε Μ Α : «Ανώτατο ποσό συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 120 του Ν. 4623/2019.»

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ 134Α΄/9.8.2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα.» δημοσιεύτηκαν οι διατάξεις του άρθρου 120 του Ν. 4623/2019 (περιλαμβάνονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ν. 4387/2016), σχετικά με τον προσδιορισμό του ακαθάριστου συνολικού ποσού κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ.
Επίσης, σας πληροφορούμε ότι έχει δημοσιευτεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η σχετική αναλυτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 6ΤΒΞ465Θ1Ω-Τ5Ω), προς ενημέρωση και εφαρμογή.

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης
Όλοι οι υπάλληλοι που είναι αρμόδιοι για την έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης θα πρέπει ενυπογράφως να λάβουν γνώση του περιεχομένου των εν λόγω διατάξεων και των οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συν.: α) ΦΕΚ 134Α΄(σ.σ. 3295,3369), β) το με αρ. πρωτ. Φ.80000/οικ.36531/129/20.8.2019 έγγραφο του ΥΠΕΚΥ (ΑΔΑ: 6ΤΒΞ465Θ1Ω-Τ5Ω)

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΒΑΓΙΟΥΛΑ ΑΓΑΔΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΤΤΑΛΙΑΛΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Π. ΚΑΤΩΠΟΔΗ
Ακολουθεί η εγκύκλιος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 20.08.2019 Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 6ΤΒΞ465Θ1Ω-Τ5ΩΣχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: ΨΦΜΔ465ΧΠΙ-3ΡΦ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Aρ. πρ.: Φ.80000/οικ.36531/129
Γενική Δ/νση Κοινωνικής Ασφάλισης

Δ/νση Δ17 Παροχών Κύριας Σύνταξης

Πληροφ:
Α. Λυτροκάπη
ΠΡΟΣ: 1.
ΕΦΚΑ

213 1516797

Γενική Δ/νση Απονομής Συντάξεων

Σ. Παπαϊωάννου

Δ/νση Απονομής Συντάξεων

213 - 1516747

Ακαδημίας 22
Διεύθυνση:
Σταδίου 29

10671 Αθήνα
Ταχ. Κωδ.:
101 10 Αθήνα
2.
ΕΦΚΑ
e-mail:
synparoxes@ypakp.gr

Γενική Δ/νση Παροχών και Υγείας



Αγ. Κων/νου 5



104 31 Αθήνα


3.
ΕΦΚΑ Δ/νση Απονομής Συντάξεων Δημοσίου Τομέα
Κάνιγγος 29
10682, ΑΘΗΝΑ


ΘΕΜΑ: ΘΕΜΑ:
Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 120 του ν. 4623/2019 (ΦΕΚ 134 Α΄) σχετικά με το ανώτατο όριο σύνταξης και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.


Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 134, τεύχος Α΄/9.8.2019 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Με το άρθρο 120 του ανωτέρω νόμου θεσπίζεται ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης/συντάξεων που χορηγούνται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ. Εξυπακούεται ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθ. 4 του ν. 4387/2016 καθώς και κάθε άλλη παροχή που δεν καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Για την ορθή εφαρμογή της κοινοποιούμενης διάταξης επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Α. Συντάξεις που υπάγονται στο ανώτατο όριο

1. Κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη ή περισσότερες της μιας συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4387/2016, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων του πρώην ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση ότι μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016.

2. Κάθε μηνιαία κύρια σύνταξη ή περισσότερες της μιας συντάξεις του ΕΦΚΑ λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που έχουν χορηγηθεί έως και τις 12.5.2016 ή ανατρέχουν στην ίδια ημερομηνία και που επανυπολογίσθηκαν με βάση τα άρθρα 14 και 33 του ν. 4387/2016 όπως ισχύουν.

3. Ως σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων για την εφαρμογή του ανωτάτου ορίου ορίζεται η μικτή μηνιαία σύνταξη/συντάξεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους προσαυξήσεις (π.χ. επίδομα τέκνων, προσωπική διαφορά των άρθρων 6 και 94 του ν. 4387/2016).

4. Τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας, δηλαδή το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα ανικανότητας, εξαιρούνται από την εφαρμογή του ανωτάτου ορίου και εξακολουθούν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν καθορισθεί πριν την εφαρμογή του ν. 4623/2019.

Β. Ποσό ανωτάτου ορίου μηνιαίας κύριας σύνταξης ή αθροίσματος κύριων συντάξεων

Ως ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων ορίζεται το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της πλήρους εθνικής σύνταξης της παραγράφου 6 του άρθρου 7 του ν.4387/2016 που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης, όπως το ποσό αυτής ισχύει κάθε φορά. Το ανώτατο όριο κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ανέρχεται σε 4.608 € (= 12 * 384).

Γ. Έναρξη εφαρμογής του ανωτάτου ορίου

Το ανώτατο όριο σύνταξης προκειμένου για συντάξεις που έχουν χορηγηθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και έχουν υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις αυτές εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής τους.

Για όσους ελάμβαναν σύνταξη κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016 και των οποίων η σύνταξη επανυπολογίστηκε με βάση τις διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του ν. 4387/2016 το ανώτατο όριο της κοινοποιούμενης διάταξης εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής του νέου ποσού που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξης κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων αυτών, ήτοι την 1.1.2019, καθότι για το προγενέστερο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι 31.12.2018, είχε εφαρμογή το άρθρο 13 του ν. 4387/2016 που έθετε συγκεκριμένο πολύ μικρότερο ανώτατο όριο σύνταξης ανάλογα με το αν ελάμβανε ο συνταξιούχος μία ή περισσότερες συντάξεις.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις το υπερβάλλον του ανωτάτου ορίου καταβαλλόμενο ποσό μηνιαίας σύνταξης/συντάξεων αναζητείται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέν και επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν με παρακράτηση του 20% της καταβαλλόμενης σύνταξης μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού.

Δ. Κρατήσεις επί του νέου ανωτάτου ορίου και παραδείγματα περιορισμού σύνταξης στο νέο ανώτατο όριο

Επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608,00 €, εφαρμόζεται αρχικώς η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ – όπου αυτή επιβάλλεται – και η οποία ΕΑΣ αντιστοιχεί στο ποσό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3863/2010, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 10 του αρθ. 44 του ν. 3986/2011 καθώς και η κράτηση της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
Δηλαδή: 4.608 * 14% = 645,12 €.

Στη συνέχεια στο εναπομείναν ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% (άρθ. 44 του ν. 4387/2016). Δηλαδή: 4.608 – 645,12 = 3.962,88 €.
3.962,88 * 6% = 237,77 €.

Συνεπώς, το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.725,11 €.

Εξυπακούεται ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων που με βάση διατάξεις νόμων έχουν εξαιρεθεί από την ΕΑΣ η εξαίρεση εξακολουθεί υφιστάμενη και επί του νέου ανωτάτου ορίου σύνταξης. Το ίδιο συμβαίνει και εφόσον υφίσταται εξαίρεση από την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμογής του ανωτάτου ορίου σύνταξης ή συντάξεων το καθαρό ποσό που καταβάλλεται στον συνταξιούχο προκύπτει μετά τον υπολογισμό των νόμιμων κρατήσεων, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν. Έτσι σε περίπτωση αυξομείωσης του ύψους των νομίμων κρατήσεων μεταβάλλεται και το καταβαλλόμενο καθαρό ποσό.

Ακολουθούν παραδείγματα βάσει του τρέχοντος συστήματος κρατήσεων:

Παράδειγμα 1:

α. Συνταξιούχος μετά την 12.05.2016, λαμβάνει ακαθάριστο ποσό σύνταξης ύψους 5.984 € (384 € εθνική και 5.600 € ανταποδοτική). Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ακαθάριστο ανώτατο όριο των 4.608 €, συνεπώς ο συνταξιούχος θα λάβει ακαθάριστο μηνιαίο ποσό σύνταξης που ανέρχεται σε 4.608 €. Το καθαρό προ φόρου ποσό της καταβληθείσας σύνταξής του ανέρχεται στο ποσό των 3.725,11 €.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθ. 120 του ν. 4623/2019, στην περίπτωση που καταβάλλεται στον συνταξιούχο το ποσό των 5.984 €, το ανώτατο όριο εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης και οι επιπλέον διαφορές αναζητούνται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης (3.725,11 * 20% = 745,02 €) και μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης.

β. Το ίδιο ως άνω ισχύει και στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει ακαθάριστο ποσό σύνταξης ύψους 5.984 € (384 € εθνική, 5.300 € ανταποδοτική και 300 € προσαύξηση του άρθ.30 του ν. 4387/2016).

Παράδειγμα 2:

Συνταξιούχος πριν την 12.5.2016 λαμβάνει καθαρό προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης ύψους 3.000 €. Το ακαθάριστο ποσό της επανυπολογισθείσας σύνταξής του από 1.1.2019 ανέρχεται σε 5.984 € (384 € εθνική και 5.600 € ανταποδοτική).
Επ’ αυτού έχουν εφαρμοστεί οι παρακάτω κρατήσεις:
14% για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ (5.984 * 14%=5.146,24 €). Και στο εναπομείναν ποσό 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (5.146,24 *6%= 4.837,47 €).

Η προσωπική διαφορά ανέρχεται σε 1.837,47 € (4.837,47 – 3.000) η οποία καταβάλλεται ετησίως κατά το ένα πέμπτο σταδιακά και ισόποσα από 1.1.2019 (άρθ. 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016 όπως ισχύει). Ως εκ τούτου, το 2019 ο συνταξιούχος λαμβάνει καθαρό προ φόρου μηνιαίο ποσό σύνταξης ύψους 3.367,49 € (3.000 + 1/5 * 1.837,47).

Το ποσό αυτό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο καθόλο το έτος 2019 γιατί είναι μικρότερο του 3.725,11 €.

Για το έτος 2020 ο εν λόγω συνταξιούχος, επειδή το ποσό της σύνταξης με την προσωπική διαφορά υπερβαίνει το ανώτατο όριο (3.000 + 2/5 * 1837,47 = 3.734,94 €) θα λάβει 3.725,11 €.

Παράδειγμα 3:

Στην περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, αυτές αθροίζονται, γίνονται οι κατά νόμο κρατήσεις και όποιο ποσό υπερβαίνει το ανώτατο όριο, με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, περικόπτεται.


Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας για την εφαρμογή των ανωτέρω και την υλοποίηση της κοινοποιούμενης διάταξης το συντομότερο δυνατόν.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Ο Υφυπουργός
1. Γραφείο Υπουργού
2. Γραφείο Υφυπουργού
3. Γραφείο Γεν. Γραμματέως Κ.Α.


Παναγιώτης Μηταράκης
4. Γραφείο Γεν. Διευθύντριας Κ.Α.

5. Όλες τις Δ/νσεις της Γ.Γ.Κ.Α.
6. Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
& Εξυπηρέτησης του Πολίτη
Σημείο Επαφής «Ίριδα»