Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πληρωμές επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ σε νέους δικαιούχους και δικαιούχους του πιλοτικού


Πληρωμές επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ σε νέους δικαιούχους και δικαιούχους του πιλοτικού
Σήμερα το απόγευμα 28 Φεβρουαρίου 2019 θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που αφορούν σε νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις του 2019, όπως επίσης και στους δικαιούχους από Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ.
Ανακοίνωση 28.02.2019
Πληρωμές επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ σε νέους δικαιούχους και δικαιούχους του πιλοτικού
Σήμερα το απόγευμα 28 Φεβρουαρίου 2019 θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που αφορούν σε νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις του 2019, όπως επίσης και στους δικαιούχους από Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, 28/2- 1/3 καταβάλλονται σε 1.921 δικαιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά τους επιδόματα. Συνολικά θα καταβληθούν 932.898 ευρώ. Πρόκειται για νέους δικαιούχους που μπαίνουν τώρα για πρώτη φορά στο σύστημα των τακτικών πληρωμών του ΟΠΕΚΑ, καθώς υπέβαλλαν για πρώτη φορά αίτηση εντός του 2019 ηλεκτρονικά, όπως επίσης και για Άτομα με Αναπηρία που είχαν ενταχθεί από το 2018 στο πιλοτικό πρόγραμμα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας.
Οι ήδη δικαιούχοι διατροφικού επιδόματος δεν χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά στον ΟΠΕΚΑ. Επίσης, λόγω των ηλεκτρονικών διαδικασιών και διασταυρώσεων τονίζεται ότι δεν απαιτείται πλέον η εμφάνιση με φυσική παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα των δικαιούχων στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, όπως συνέβαινε παλαιότερα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας.
Οι νέοι δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης έως και τον Φεβρουάριο 2019. Οι δικαιούχοι ΑμεΑ που είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες πληρωμές θα εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο.

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Έγγραφο ΕΦΚΑ με ΘΕΜΑ Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος στον ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο Προγραμμάτων Οικονομικής Ενίσχυσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, για περιπτώσεις όπου ζητούνται Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα


Έγγραφο ΕΦΚΑ με ΘΕΜΑ Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος στον ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο Προγραμμάτων Οικονομικής Ενίσχυσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, για περιπτώσεις όπου ζητούνται Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα,    27/02/2019
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ    ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αρ.Πρωτ.    Γ31/16/246504
Ενιαίος    Φορέας ΕΦΚΑ Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ    ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ    Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΘΕΜΑ:
Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος στον ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο Προγραμμάτων Οικονομικής Ενίσχυσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, για περιπτώσεις όπου ζητούνται Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα
ΣΧΕΤ.: Η αριθ. Δ12α/Φ. 32/Γ.Π.οικ.  46042/1305/30.8.2018 εγκύκλιος  του ΥΠΕΚΑΑ  Το με αρ. πρωτ.  Γ31/11/159477/7.2.2019 Γενικό Έγγραφο.
Με το ως άνω Γενικό Έγγραφο του ΕΦΚΑ, σας  κοινοποιήσαμε την ως άνω εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑΑ (ΑΔΑ: 68ΔΩ465Θ1Ω-ΚΘΙ) και σας  παρείχαμε οδηγίες σχετικά με την χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος στον ΟΠΕΚΑ,  στις περιπτώσεις που η αίτηση στον ΟΠΕΚΑ αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης  ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Με το παρόν έγγραφο, σας ενημερώνουμε ότι  στις περιπτώσεις όπου ζητούνται από τον ΟΠΕΚΑ Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα, οι  υπηρεσίες του θα αποστέλλουν έγγραφο στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, με το οποίο θα  ζητείται η πληροφορία εάν ο/η αιτών/ούσα το Προνοιακό Αναπηρικό Επίδομα  δικαιούται σύνταξης από τον ΕΦΚΑ (επισυνάπτεται τύπος εγγράφου).
Για τη διευκόλυνσή σας, στο παρόν έγγραφο  επισυνάπτεται υπόδειγμα Ενημερωτικού Σημειώματος, το οποίο, αφού ακολουθήσετε  τη διαδικασία που περιγράφεται στο ως άνω Γενικό Έγγραφο, θα αποστέλλεται στην  υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ που σας το είχε ζητήσει.
Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊστάμενη του    Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ    ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ    ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Πηνελόπη    Κατωπόδη
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΤΤΑΛΙΑΛΗ
EA_gr_Γ31-16-246504_20190227_1
EA_gr_Γ31-16-246504_20190227_2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αρ.Πρωτ.
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ    ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝ/ΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ζητούνται πληροφορίες»
Σας γνωρίζουμε ότι  ο/η κ............................................ του ....................... με ΑΜΚΑ......................... και ΑΜΑ ............................ υπέβαλε  αίτημα στον ΟΠΕΚΑ για χορήγηση προνοιακού - αναπηρικού επιδόματος βαριάς  αναπηρίας και κρίθηκε από την υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ ανάπηρος (Α.Μ.  ΚΕΠΑ............................).
Προκειμένου να  εξετάσουμε την αίτησή του/της, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν ο/η ανωτέρω  δικαιούται συντάξεως από τον ασφαλιστικό σας φορέα.
Ευχαριστούμε για τη  συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.
Η Προϊσταμένη του  Τμήματος Χορήγησης Οικονομικών Ενισχύσεων Αναπήρων

 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 25/02/2019
Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ

Ένας άθλος για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας συντελέστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Ένας άθλος που απαιτούσε τη συγκέντρωση όλων των επιδομάτων της πρόνοιας στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για να αποδίδονται με διαφάνεια, με ενιαίους κανόνες, με εποπτεία, με ψηφιακότητα και σε σταθερή ημερομηνία κάθε μήνα.
Ο ΟΠΕΚΑ είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έγινε μέσα σε ένα χρόνο εγγυητής διαφάνειας και αξιοπρέπειας για όλους.
Ήταν άθλος. Αναγνωρίζεται ως μοναδικός ευρωπαϊκός προνοιακός θεσμός από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει ο μετασχηματισμός του πρώην ΟΓΑ σε δημόσιο προνοιακό φορέα, τόσο γρήγορα και τόσο αξιόπιστα.
Πρέπει να σας αποκαλύψω το εξής: οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δις ευρώ και να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του ΚΕΑ. Όλα δε τα επιδόματα να δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια ακραίας φτώχειας, δηλαδή το ΚΕΑ. Είναι ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγχρόνως υποσχεθήκαμε την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας (αριθμούσε τότε 54 υπαλλήλους στο Υπουργείο Εργασίας). Μας έδωσαν πίστωση χρόνου χωρίς να πιστεύουν ότι θα το καταφέρουμε.
Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του Υπουργείου. Σήμερα αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο Υπουργείο 85 υπάλληλους, στον ΟΠΕΚΑ 260 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1.045 υπάλληλοι, όλοι με ΑΣΕΠ.
Το Υπουργείο, τα Κέντρα Κοινότητας και ο ΟΠΕΚΑ διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά. Αυτό το μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη μας έδωσε την απαιτούμενη προς τους δανειστές αξιοπιστία, που είχε καταρρακωθεί από το παλιό καθεστώς.
Συγχρόνως σχεδιάσαμε το ΚΕΑ με όρους καινοτόμους και μοναδικούς για την Ευρώπη. Παράλληλα, όταν οι δανειστές ζητούσαν την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων αντιπροτείναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Έτσι διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα και, παρά τις «Κασσάνδρες» της καταστροφής, δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΑ, που δούλεψαν με αυτοθυσία, με συστηματικότητα, με επιμονή, αγκαλιάζοντας όλες τις νέες ψηφιακές κατακτήσεις και εφαρμόζοντας πληροφοριακά συστήματα τελευταίας γενιάς. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Τα κατάφεραν.
Μέσα σε ένα χρόνο ο ΟΠΕΚΑ απέκτησε νέο οργανόγραμμα, νέους γενικούς διευθυντές και διευθύνσεις, εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες, με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρώτους δημόσιους φορείς που τον εφαρμόζει. Απέκτησε έναν αγαπητό, έμπειρο και άξιο Διοικητή, τον Στέλιο Πλιάκη που ψήφισε η διακομματική επιτροπή της Βουλής και Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, τακτικά και συστηματικά, υπό την ηγεσία του, με συλλογικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες.
Ο ΟΠΕΚΑ είναι ένας οργανισμός που τιμά το Δημόσιο, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι η μεγάλη προσφορά του ΟΠΕΚΑ στον ελληνικό λαό: Να ξαναεμπιστευτεί ο λαός τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος.
Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουμε και το προνοιακό μοντέλο. Γιατί σήμερα η ψηφιακή του οργάνωση μας επιτρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες μας και τους ωφελουμένους που έχουμε. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ.
Αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας που δεν θα αφορά μόνο τα φτωχά στρώματα άλλα και τα μεσαία. Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ο αριθμός των ωφελούμενων, οι οικογένειες, η σύσταση τους, τα παιδιά, οι ηλικίες, τα εισοδήματα, οι άνεργοι και οι μορφωμένοι που ωφελούνται κάθε μέρα. Πριν από εμάς, κανείς δεν ήξερε ποιοι έπαιρναν τι και πόσα συνολικά, στην Ελλάδα.
Μέσα σε ένα χρόνο:
• Αναπτύχτηκαν προγράμματα που απευθύνονται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
• Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών. Για το 2019 αγγίζει τα 3,2 δις ευρώ έναντι 1 δις ευρώ το 2018.
• Μπήκαν νέες βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σε 2 εκ. νοικοκυριά.
Μέσα στο 2019:
• Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για την μέση οικογένεια.
• Ανοίγει το πρώτο 10 ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.
• Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.
• Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.
• Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις- επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).
• Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.

 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων


Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων
[21.02.2019]
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 21-02-2019
Πληρωμή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
Από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Το ποσό των 55.072.928,13 ευρώ θα καταβληθεί σε 264.467 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 565.000 άτομα.
Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Παροχές σε εργαζόμενους γονείς - Ποιες άδειες δικαιούνται για τα παιδιά τους Αναλυτικός οδηγός για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται αλλά και τις παροχές προστασίας μητρότητας.


Παροχές σε εργαζόμενους γονείς - Ποιες άδειες δικαιούνται για τα παιδιά τους Αναλυτικός οδηγός για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται αλλά και τις παροχές προστασίας μητρότητας.

1. Άδεια Θηλασμού & Φροντίδας παιδιών.
Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται: α) Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 βδομάδες μετά τον τοκετό, (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2004 άρθρο 8), είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα από την εργασία τους. β) Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και σε μία (1) ώρα ημερησίως για έξη (6) επιπλέον μήνες (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002–2003 άρθρο 6).

2. Ειδική άδεια μητρότητας.
Με το άρθρο 142 του ν.3655/2008(ΦΕΚ 58 Α/ 3-4-2008) οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών. Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας , εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.
Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές που είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό όπως ορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΕΕ και φορέας καταβολής είναι ο ΟΑΕΔ.

3. Άδεια γέννησης παιδιού.
Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί. Οι άδειες αυτές είναι πρόσθετες και δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες κανονικής άδειας.

4. Άδεια για τη φροντίδα υιοθετημένων παιδιών.
Το δικαίωμα διακοπής της εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα παιδιών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του 1993, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιών ηλικίας έως 6 ετών (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2000 - 2001 άρθρο 8) την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς, με χρονική αφετηρία την ημερομηνία της υιοθεσίας.

5. Γονική Άδεια ανατροφής παιδιού
Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, με βάση σχετική αίτηση του εργαζόμενου, όπου διευκρινίζεται η έναρξη και η λήξη της. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται από τον εργοδότη με βάση τη σειρά προτεραιότητας των απασχολούμενων στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος.

6. Άδεια για ασθένεια μελών οικογένειας.
Στην περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας χορηγείται άδεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) ο εργαζόμενος γονέας θα πρέπει να απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία 1 έτους στον ίδιο εργοδότη και β) ύπαρξη ασθενείας εξαρτωμένων από αυτόν μελών της οικογενείας του.
Εξαρτώμενα πρόσωπα (άρθρο 2, Ν. 1483/1984) είναι: παιδιά μέχρι 16 ετών - φυσικά ή υιοθετημένα- και άνω των 16 εφόσον πάσχουν από βαριά ασθένεια ή αναπηρία, σύζυγος που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, γονείς ή ανύπαντρα αδέλφια που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ ή και τμηματικά και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, εάν ο δικαιούχος προστατεύει ένα παιδί με δυνατότητα αύξησής της σε 8 εργάσιμες ημέρες εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε 14 εργάσιμες ημέρες αν προστατεύει τρία (3) παιδιά και πάνω (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2008-2009 άρθρο 5).

7. Άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης.
Για κάθε παιδί ηλικίας µέχρι 16 ετών το οποίο παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και µετά από άδεια του εργοδότη, ορισµένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων εργάσιμων ημερών κάθε ημερολογιακό έτος, συνολικά και για τους δύο γονείς, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σχολική επίδοση του παιδιού.
Πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά και ποτέ για περισσότερο από 1 εργάσιμη ημέρα κάθε φορά. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Η άδεια αυτή χορηγείται στον εργαζόμενο γονέα, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι έξω από το σπίτι, είναι άδεια με αποδοχές και χορηγείται άσχετα με τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση.
Την παραπάνω άδεια δικαιούνται και οι γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο. Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια, που συμπληρώνουν, την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία τεσσάρων (4) ετών.» (άρθρο 33, Ν .4521/2018).

8. Μειωμένο ωράριο για παιδιά με αναπηρία.
Οι γονείς που έχουν παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας με πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία, δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα για να μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις ειδικές φροντίδες των παιδιών (Ν.1483/84).
Θα πρέπει:
- Να εργάζεται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα.
- Να έχει παιδί με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία.
Το ωράριο του εργαζόμενου γονέα σ΄ αυτήν την περίπτωση μειώνεται κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών.
Η πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία του παιδιού διαπιστώνεται με ιατρική γνωμάτευση.

9. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες-Τρίτεκνοι-Πολύτεκνοι.
Στους εργαζόμενους - ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο - άγαμη γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται με άλλες διατάξεις.
Γονέας με τρία παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών, ηλικίας μέχρι 12 ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας (ΕΓΣΣΕ 2002-2003, άρθρο 7).

10. Γονική Άδεια παιδιού το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος , από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης και σύνδρομο Down.
Στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης και σύνδρομο Down, χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατ΄ έτος, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα.

11. Άδεια φροντίδας παιδιού με τη παρένθετη μητρότητα.
Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας οι αποκτώντες γονείς δικαιούνται τις άδειες που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού, ως εάν ήσαν φυσικοί γονείς. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, το μειωμένο ωράριο του άρθρου 9 ΕΓΣΣΕ 1993 όπως ισχύει δικαιούνται η γυναίκα που γέννησε και η αποκτώσα μητέρα.

Πηγή: Δικαιολογητικά

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται προνοιακά διατροφικά επιδόματα


ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται προνοιακά διατροφικά επιδόματα
19/02/19 |
Αύριο Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου καταβάλλονται τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα μηνός Ιανουαρίου 2019 σε 16.755 δικαιούχους σε όλη την χώρα.
Η επικείμενη πληρωμή αφορά όλους τους δικαιούχους που πληρώνονταν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας (όλους όσοι είναι δηλαδή εκτός πιλοτικού) και πραγματοποιείται, όπως είχε ανακοινωθεί, για όλους την ίδια ημέρα, ενώ το συνολικό κονδύλι φτάνει στα 6,066 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα, όπως και τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα χορηγούνταν μέχρι και το 2018 από τους ΟΤΑ.
Η αμέσως επόμενη πληρωμή για όλους τους δικαιούχους, που δεν είναι ενταγμένοι στο πιλοτικό πρόγραμμα, θα γίνει τον Μάρτιο και θα αφορά στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του διμήνου Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 καθώς και τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίου 2019.
Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα. Όλα τα Άτομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ενιαία, με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά σε μηνιαία βάση καθώς για την χορήγησή τους ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά καταβάλλονται χωρίς καμία απολύτως μεταβολή.
Τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Φεβρουαρίου 2019 του πιλοτικού προγράμματος, που καταβάλλονται σε δικαιούχους στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαία στο πλαίσιο της πιλοτικής διαδικασίας, θα καταβληθούν κανονικά και όπως προβλέπεται στις 28 Φεβρουαρίου.
 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4591/ΦΕΚ Α 19/12.2.2019 Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017.


ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4591/ΦΕΚ Α 19/12.2.2019
Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
   Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2016/2102 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗΣ 26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο
(άρθρο 1 παρ. 1 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 (Ε.Ε. L 327), για την προσβασιμότητα σε ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, για να καταστούν περισσότερο προσβάσιμοι στους χρήστες και ιδίως στα άτομα με αναπηρίες.
Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής
(άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους θεσπίζονται οι κανόνες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για την κατασκευή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3, που εξασφαλίζουν ότι οι ιστότοποι, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτούς, και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές, τις οποίες χρησιμοποιούν για την παροχή των υπηρεσιών τους, πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και είναι περισσότερο προσβάσιμοι στους χρήστες και ιδίως στα άτομα με αναπηρίες.
   2. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος:
   α) οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των θυγατρικών τους, καθώς και άλλων φορέων ή των θυγατρικών τους που εκπληρώνουν αποστολή ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής δημόσιας υπηρεσίας,
   β) οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που δεν παρέχουν υπηρεσίες βασικές για το κοινό ή υπηρεσίες που εξειδικεύονται στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες ή προορίζονται για τα άτομα αυτά.
   3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται στο περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που ακολουθεί:
   α) μορφότυποι αρχείων γραφείου που δημοσιεύθηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, εκτός αν το περιεχόμενο αυτό είναι αναγκαίο για τις ενεργές διοικητικές διαδικασίες των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τον οικείο οργανισμό του δημόσιου τομέα,
   β) προεγγεγραμμένα μέσα με διάσταση χρόνου (prerecorded time based media) που δημοσιεύθηκαν πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020,
   γ) μέσα με διάσταση χρόνου σε ζωντανή μετάδοση (live timebased media),
   δ) επιγραμμικοί χάρτες (online maps) και υπηρεσίες χαρτογράφησης, εφόσον παρέχονται αναγκαίες πληροφορίες με προσβάσιμο ψηφιακό τρόπο για χάρτες που προορίζονται για χρήσεις πλοήγησης,
   ε) περιεχόμενο τρίτων που ούτε χρηματοδοτείται ούτε επιχορηγείται ούτε αναπτύσσεται από τον οικείο οργανισμό του δημόσιου τομέα ούτε είναι υπό τον έλεγχό του,
   στ) αναπαραγωγές αντικειμένων συλλογών κληρονομιάς που δεν μπορεί να γίνουν πλήρως προσβάσιμα, λόγω είτε:
   αα. της ασυμβατότητας των απαιτήσεων προσβασιμότητας είτε με τη συντήρηση του οικείου αντικειμένου είτε με την αυθεντικότητα της αναπαραγωγής,
   ββ. της μη διαθεσιμότητας αυτοματοποιημένων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων που θα μπορούσαν εύκολα να εξάγουν το κείμενο χειρογράφων ή άλλων αντικειμένων συλλογών κληρονομιάς και να το μετατρέψουν σε μορφή περιεχομένου συμβατή με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας,
   ζ) το περιεχόμενο εξωδικτύων (extranets) και ενδοδικτύων (intranets), δηλαδή ιστότοπων αποκλειστικά διαθέσιμων σε μια κλειστή ομάδα ατόμων και όχι στο ευρύ κοινό, περιεχόμενο το οποίο δημοσιεύθηκε πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, εωσότου οι συγκεκριμένοι ιστότοποι υποστούν ουσιαστική αναθεώρηση,
   η) το περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που χαρακτηρίζονται ως αρχεία (archived), υπό την έννοια ότι αυτά περιέχουν αποκλειστικά περιεχόμενο που ούτε είναι αναγκαίο για ενεργές διοικητικές διαδικασίες ούτε επικαιροποιείται ούτε είναι πλέον ενεργό μετά την 23η Σεπτεμβρίου 2019. Η αμιγώς τεχνική συντήρηση δεν θεωρείται επικαιροποίηση του περιεχομένου του ιστότοπου ή της εφαρμογής για φορητές συσκευές.
   4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), μπορεί να εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος Μέρους ιστότοποι και εφαρμογές για φορητές συσκευές σχολείων, νηπιαγωγείων ή παιδικών σταθμών, πλην του περιεχομένου που σχετίζεται με βασικές επιγραμμικές fan line) διοικητικές λειτουργίες, και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.
Άρθρο 3
Ορισμοί
(άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   Για την εφαρμογή του παρόντος Μέρους ισχύουν οι εξής ορισμοί:
   1. «Οργανισμός του δημόσιου τομέα»: το κράτος, κατά την έννοια της περίπτωσης στ' της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143), οι περιφερειακές ή οι τοπικές αρχές (Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού), οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου της περίπτωσης 4 της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4412/2016 (Α' 147), ή οι ενώσεις μίας ή περισσότερων από αυτές τις αρχές ή ενός ή περισσότερων από αυτούς τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, εφόσον οι ενώσεις αυτές έχουν συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό της κάλυψης αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν έχουν βιομηχανικό ή εμπορικό χαρακτήρα.
   2. «Εφαρμογές για φορητές συσκευές»: το λογισμικό εφαρμογών που σχεδιάζεται και αναπτύσσεται από οργανισμούς του δημόσιου τομέα ή για λογαριασμό τους για χρήση, από το ευρύ κοινό, υπαλλήλους και εργαζομένους στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, σε φορητές συσκευές, όπως έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες. Οι εφαρμογές για φορητές συσκευές δεν περιλαμβάνουν το λογισμικό που ελέγχει τις εν λόγω συσκευές
(λειτουργικά συστήματα για φορητές συσκευές) ή το ίδιο το λογισμικό.
   3. «Πρότυπο»: το πρότυπο, σύμφωνα με το σημείο 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1025/2012 (E.E.L 316).
   4. «Ευρωπαϊκό πρότυπο»: το ευρωπαϊκό πρότυπο σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 1) στοιχείο β) του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1025/2012.
   5. «Εναρμονισμένο πρότυπο»: το εναρμονισμένο πρότυπο, σύμφωνα με το άρθρο 2 σημείο 1) στοιχείο γ' του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1025/2012.
   6. «Μέσα με διάσταση χρόνου» (time-based media): τα μέσα μίας από τις εξής μορφές: αποκλειστικά ήχου, αποκλειστικά βίντεο, ήχου και βίντεο, συνδυασμό ήχου ή και βίντεο με διαδραστικότητα.
   7.«Αντικείμενα πολιτιστικών συλλογών»: τα αγαθά που μπορεί να ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ιδιώτη, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό, καλλιτεχνικό, αρχαιολογικό, αισθητικό, επιστημονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον και αποτελούν μέρος συλλογών που συντηρούνται από πολιτιστικά ιδρύματα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία.
   8.«Δεδομένα μέτρησης»: τα ποσοτικά αποτελέσματα της δραστηριότητας παρακολούθησης που διενεργείται, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4. Καλύπτουν τόσο ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το δείγμα ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που ελέγχονται (όπως, ιδίως, αριθμός ιστότοπων και εφαρμογών δυνητικά με τον αριθμό επισκεπτών και χρηστών τους) και ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προσβασιμότητας.
   9.«Άτομα με αναπηρίες» (Α.μεΑ.): τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές δυσχέρειες, οι οποίες, σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, ιδίως θεσμικά, περιβαλλοντικά ή εμπόδια κοινωνικής συμπεριφοράς, μπορεί να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους (άρθρο 60 παρ. 1 του ν. 4488/2017, Α'137, και άρθρο 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Α.μεΑ. που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4074/2012, Α' 88).
   10. «Προσβασιμότητα»: οι αρχές και οι τεχνικές που πρέπει να τηρούνται κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επικαιροποίηαη ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, προ- κειμένου να καθίστανται προσβάσιμοι στους χρήστες, ιδίως στα άτομα με αναπηρίες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Άρθρο 4
Απαιτήσεις για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές
(άρθρο 4 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, λειτουργούν και συντηρούν ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές, τηρώντας τις αρχές της προσβασιμότητας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επιμέρους αρχές της αντιληπτικότητας, της χρηστικότη- τας, της κατανοησιμότητας και της στιβαρότητας.
   2. Οι επιμέρους αρχές της προσβασιμότητας έχουν την ακόλουθη έννοια:
   α) αντιληπτικότητα, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες και τα συστατικά στοιχεία της διεπαφής με τον χρήστη παρουσιάζονται στους χρήστες με τρόπους που αυτοί μπορούν να αντιληφθούν,
   β) χρηστικότητα, που σημαίνει ότι τα συστατικά στοιχεία διεπαφής με τον χρήστη και η πλοήγηση είναι εύχρηστα,
   γ) κατανοησιμότητα, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες και η λειτουργία της διεπαφής με τον χρήστη είναι κατανοητές,
   δ) στιβαρότητα, που σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι αρκετά στιβαρό, ώστε να ερμηνεύεται αξιόπιστα από ευρύ φάσμα πρακτόρων χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτικών τεχνολογιών.
Άρθρο 5
Δυσανάλογη επιβάρυνση
(άρθρο 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα μπορεί να απέχουν από τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, αν η εφαρμογή των τελευταίων συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση για αυτούς.
   2. Για να εκτιμηθεί ο βαθμός, στον οποίο η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:
   α) το μέγεθος, τους πόρους και τον χαρακτήρα του οργανισμού του δημόσιου τομέα,
   β) το εκτιμώμενο κόστος και τα οφέλη για τον σχετικό οργανισμό του δημόσιου τομέα σε σχέση με τα εκτιμώμενα οφέλη για τα άτομα με αναπηρίες, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα και τη διάρκεια της χρήσης του συγκεκριμένου ιστότοπου ή της εφαρμογής για φορητές συσκευές.
   3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα διενεργούν την αρχική εκτίμηση και αξιολόγηση του βαθμού, στον οποίο η συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση.
   4. Όταν ένας οργανισμός του δημόσιου τομέα κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την παράγραφο 1 παρέκκλισης για έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή εφαρμογή για φορητές συσκευές, μετά τη διενέργεια της εκτίμησης και αξιολόγησης της παραγράφου 2, διευκρινίζει, με ειδική αιτιολογία, στη δήλωση προσβασιμότητας του άρθρου 7 τα μέρη των απαιτήσεων προσβασιμότητας, με τα οποία δεν ήταν δυνατή η συμμόρφωση και παρέχει τυχόν προσβάσιμες εναλλακτικές επιλογές.
Άρθρο 6
Τεκμήριο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας
(άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Το περιεχόμενο των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που συμμορφώνονται στα εναρμονισμένα πρότυπα ή στα μέρη τους και στα στοιχεία αναφοράς που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 1025/2012, θεωρείται ότι συμμορφώνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 των εν λόγω προτύπων ή των μερών τους.
   2. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία αναφοράς των εναρμονισμένων προτύπων της παραγράφου 1, το περιεχόμενο των εφαρμογών για φορητές συσκευές που συμμορφώνεται στις τεχνικές προδιαγραφές ή τα μέρη τους θεωρείται ότι συμμορφώνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, τις οποίες καλύπτουν οι τεχνικές προδιαγραφές ή τα μέρη τους, εφόσον ανταποκρίνεται και είναι σύμφωνο προς τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
   3. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία αναφοράς του εναρμονισμένου προτύπου της παραγράφου 1, το περιεχόμενο των ιστότοπων που πληροί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή μέρη τους θεωρείται ότι συμμορφώνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, και που καλύπτουν οι εν λόγω σχετικές απαιτήσεις ή των μερών τους. Εφόσον δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία αναφοράς του εναρμονισμένου προτύπου της παραγράφου 1, ελλείψει των τεχνικών προδιαγραφών της παραγράφου 2, το περιεχόμενο των ιστότοπων που πληροί τις οικείες απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή των μερών τους θεωρείται ότι συμμορφώνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 και που καλύπτουν οι εν λόγω σχετικές απαιτήσεις ή τα μέρη τους.
   4. Εφόσον έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοιχεία αναφοράς που παραπέμπουν σε μια πιο πρόσφατη έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 301 549 V1.1.2 (2015-04) ή σε ευρωπαϊκό πρότυπο που το αντικαθιστά, εφαρμόζεται η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου αυτού, ή το πρότυπο που το αντικαθιστά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Άρθρο 7
Μορφή και περιεχόμενο της δήλωσης προσβασιμότητας
(άρθρο 7 παρ. 1 εδάφια πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο και παρ. 2 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα παρέχουν και επικαιροποιούν χωρίς καθυστέρηση, μόλις επέλθει ουσιώδης μεταβολή και σε κάθε περίπτωση σε ετήσια βάση, λεπτομερή, περιεκτική και σαφή δήλωση προσβασιμότητας για τη συμμόρφωση των ιστότοπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές στις διατάξεις του παρόντος Μέρους.
   2. Για τους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η δήλωση προσβασιμότητας παρέχεται σε προσβάσιμη μορφή, σύμφωνα με το υπόδειγμα δήλωσης προσβασιμότητας της παραγράφου 4, και αναρτάται στον ιστότοπο του οικείου φορέα.
   3. Για τις εφαρμογές για φορητές συσκευές, η δήλωση προσβασιμότητας παρέχεται σε προσβάσιμη μορφή, σύμφωνα με την παράγραφο 4 και το υπόδειγμα δήλωσης της παραγράφου 5, και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του οργανισμού του δημόσιου τομέα, ο οποίος ανέπτυξε την οικεία εφαρμογή για φορητές συσκευές, ή διατίθεται ταυτόχρονα με άλλα πληροφοριακά στοιχεία κατά την τηλεφόρτωση της εφαρμογής.
   4. Η δήλωση προσβασιμότητας περιλαμβάνει τα εξής:
   α) εξήγηση σχετικά με τα εν λόγω τμήματα του περιεχομένου που δεν είναι προσβάσιμα και τους λόγους για την απουσία προσβασιμότητας και, ενδεχομένως, προσβάσιμες εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται,
   β) περιγραφή και σύνδεσμο προς τον μηχανισμό διαδικασίας ενημέρωσης και υποβολής παρατηρήσεων, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πρόσωπο να ενημερώνει τον οργανισμό του δημόσιου τομέα για τυχόν αδυναμία του ιστοτόπου του ή των εφαρμογών του για φορητές συσκευές να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4 και να ζητεί τις πληροφορίες που ελλείπουν σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 και του άρθρου 5,
   γ) ενημέρωση για τη δυνατότητα επικοινωνίας από κάθε ενδιαφερόμενο με θεσμικούς φορείς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης στην ενημέρωση ή στα αιτήματα του άρθρου 10.
   5. Η δήλωση προσβασιμότητας διαμορφώνεται σύμφωνα με τα υποδείγματα που καθορίζονται από εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον έχουν εκδοθεί.
Άρθρο 8
Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών
   1. Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τηρείται «Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών» (ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.).
   2. Στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. εντάσσονται οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα που συμμορφώνονται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας των άρθρων 4 και 6. Στο ΜΗ.Δ.ΙΣ. ΕΦ. τηρούνται και οι ισχύουσες και επικαιροποιημένες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 7, δηλώσεις προσβασιμότητας των οικείων φορέων. Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα εντάσσονται στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από γνώμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. Με όμοια απόφαση γίνεται η διαγραφή από το ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα, που δεν πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας.
   3. Ύστερα από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι αρμόδιες οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέχουν στοιχεία απαραίτητα για την έκδοση των αποφάσεων της παραγράφου 2.
   4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Ε.Σ.Α.μεΑ., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ., η μορφή και η διαδικασία χορήγησης της γνωμοδότησης της παραγράφου 2 από την Ε.Σ.Α.μεΑ., τα όργανα διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης, οι τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις και προδιαγραφές της, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό θέμα σχετικό με την εφαρμογή του ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.
   5. Με απόφαση του οργάνου διοίκησης του οργανισμού του δημόσιου τομέα, η οποία κοινοποιείται στα Υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ορίζεται ένας (1) υπάλληλος ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής για την τεχνική, διαδικαστική και οργανωτική υποστήριξη του οργανισμού ως προς την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και για τη συνεργασία με τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των Υπουργείων της παρούσας παραγράφου.
Άρθρο 9
Υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων
   Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα αναρτούν στον ιστότοπο τους πλήρη στοιχεία για την κατάσταση συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές στις διατάξεις του παρόντος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Άρθρο 10
Υποβολή παρατηρήσεων, αιτημάτων για παροχή πληροφοριών και αναφορών (άρθρο 7 παρ. 1 εδάφιο πέμπτο και άρθρο 9 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Κάθε ενδιαφερόμενος, μέσω του μηχανισμού της περίπτωσης β' της παραγράφου 4 του άρθρου 7, έχει δικαίωμα να υποβάλλει παρατηρήσεις ή αίτηση για ενημέρωση ως προς την κατάσταση συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους, ή αίτηση για πληροφορίες που ελλείπουν, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 και το άρθρο 5.
   2. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα αποφαίνονται για τα αιτήματα της παραγράφου 1 μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Αν η αίτηση υποβάλλεται σε αναρμόδια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή τη διαβιβάζει μέσα σε πέντε (5) ημέρες στον αρμόδιο φορέα. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία αρχίζει από την περιέλευση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία.
   3. Αν η αίτηση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στην προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 προθεσμία, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, ειδικά αιτιολογημένης, η αρμόδια υπηρεσία, το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες, γνωστοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο στον αιτούντα τους λόγους της καθυστέρησης και κάθε χρήσιμη πληροφορία.
   4. Οι αιτήσεις της παραγράφου 1 και οι αποφάσεις της παραγράφου 2 κοινοποιούνται χωρίς καθυστέρηση, με μέριμνα των οργανισμών του δημόσιου τομέα, στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   5. Ειδικά για ζητήματα δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 4488/2017 περί του Πλαισίου Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Άρθρο 11
Επιμόρφωση υπαλλήλων και ευαισθητοποίηση του κοινού
(άρθρο 7 παρ. 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα μεριμνούν για την κατάρτιση και την επιμόρφωση του προσωπικού τους σε θέματα προσβασιμότητας των δικτυακών τόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές. Η εκπόνηση, η διαχείριση και ο συντονισμός προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης του προηγούμενου εδαφίου διενεργούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., ύστερα από σχετικό αίτημα οργανισμού του δημόσιου τομέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και της Ε.Σ.Α.μεΑ., καθορίζονται το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης, οι προϋποθέσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα προγράμματα αυτά.
   2. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τους υπαλλήλους και τους εργαζομένους τους, καθώς και το κοινό, σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, τα οφέλη για τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, καθώς και για τη δυνατότητα υποβολής αναφορών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις διατάξεις του παρόντος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'
ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Άρθρο 12
Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων (άρθρο 7 παρ. 3 και άρθρο 8 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   1. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4.
   2. α) Η μεθοδολογία παρακολούθησης είναι διαφανής, συγκρίσιμη και εύχρηστη, διατίθεται και αναπαράγεται επί τη βάσει των κανόνων του ανοιχτού λογισμικού, καθώς και των ανοιχτών προτύπων και μορφότυπων.
   β) Σε κάθε περίπτωση, τηρείται η μεθοδολογία παρακολούθησης που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εκτελεστικές πράξεις.
   3. Μέχρι τον καθορισμό της μεθοδολογίας παρακολούθησης με εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεθοδολογία αυτή μπορεί να λαμβάνει υπόψη εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και περιλαμβάνει:
   α) την περιοδικότητα της παρακολούθησης, καθώς και τη δειγματοληψία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές που υπόκεινται σε παρακολούθηση,
   β) σε επίπεδο ιστότοπου, τη δειγματοληψία των ιστοσελίδων και του περιεχομένου τους,
   γ) σε επίπεδο εφαρμογών για φορητές συσκευές, το προς εξέταση περιεχόμενο, λαμβανομένων υπόψη της στιγμής της αρχικής θέσης σε λειτουργία της εφαρμογής και των μεταγενέστερων λειτουργικών ενημερώσεων,
   δ) την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αποδεικνύεται επαρκώς η συμμόρφωση ή η παράλειψη συμμόρφωσης στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, με άμεση παραπομπή, κατά περίπτωση, στις σχετικές περιγραφές του εναρμονισμένου προτύπου ή, ελλείψει αυτού, στις τεχνικές προδιαγραφές της παραγράφου 2 του άρθρου 6 ή στο ευρωπαϊκό πρότυπο της παραγράφου 3 του άρθρου 6,
   ε) σε περίπτωση εντοπισμού αδυναμιών συμμόρφωσης των οργανισμών του δημόσιου τομέα, μηχανισμό για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4, σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα για τη διόρθωση των αδυναμιών αυτών,
   στ) τις κατάλληλες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων, εφόσον απαιτούνται, παραδειγμάτων και καθοδήγησης, για αυτόματες και χειροκίνητες δοκιμές και για δοκιμές χρηστικότητας, σε συνδυασμό με τις παραμέτρους δειγματοληψίας, κατά τρόπο συμβατό με την περιοδικότητα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων.
   4. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνει την εφαρμογή των απαιτήσεων προσβασιμότητας του άρθρου 4 σε τύπους ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, πέραν των προβλεπομένων από την παράγραφο 1 του άρθρου 2, και ειδικότερα σε ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές των οποίων η λειτουργία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής διατάξεων που ισχύουν για την προσβασιμότητα.
   5. Έως τις 23 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια ανά τριετία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποβάλλει έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της παραγράφου 1, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων των μετρήσεων. Γ ια το περιεχόμενο της έκθεσης εφαρμόζονται οι σχετικές εκτελεστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   6. Η πρώτη έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει, για τα μέτρα που θεσπίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8, 9, 10 και 11, τα εξής:
   α) διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση εξελίξεων της πολιτικής για την προσβασιμότητα σε ιστότοπους και σε εφαρμογές για φορητές συσκευές,
   β) εμπειρίες και ευρήματα από την εφαρμογή των κανόνων για τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του άρθρου 4,
   γ) πληροφορίες συναφείς με την κατάρτιση των υπαλλήλων και των εργαζομένων των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού,
   δ) πληροφορίες για την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής παρατηρήσεων και αναφορών, όπως προ- βλέπεται από το άρθρο 10.
   7. Το περιεχόμενο των εκθέσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τον κατάλογο των ιστότοπων, των εφαρμογών για φορητές συσκευές ή των οργανισμών του δημόσιου τομέα που εξετάστηκαν, δημοσιοποιείται σε προσβάσιμη μορφή στους ιστότοπους των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   8. Μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων για τη συμμόρφωση των οργανισμών του δημόσιου τομέα στις απαιτήσεις προσβασιμότητας του παρόντος. Πριν από την υποβολή της η έκθεση τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η έκθεση αναρτάται στους ιστότοπους των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η έκθεση συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.
Άρθρο 13
Μεταβατικές διατάξεις
(άρθρο 12 παρ. 3 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
   Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα εφαρμόζουν τις διατάξεις του παρόντος Μέρους ως εξής:
   α) στους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πριν από τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019,
   β) στους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα που δεν υπάγονται στην περίπτωση α' από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020,
   γ) στις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα από τις 23 Ιουνίου 2021.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Άρθρο 17
Έναρξη ισχύος
   1. Οι διατάξεις του Πρώτου Μέρους ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του.
   2. Οι διατάξεις του Δεύτερου Μέρους του παρόντος νόμου ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
   Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2019
 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του νόμου 4591. «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (EE) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (EE) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του νόμου 4591.
«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (EE) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (EE) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017»

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα
Α. Επί της αρχής
Με τις διατάξεις του παρόντος Μέρους ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2016 περί της προσβασιμότητας των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα (Ε.Ε. L327 της 2.12.2016).
Η Οδηγία 2016/2102/Ε.Ε. συμπληρώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πεδίο της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Πράγματι, οι Κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Ε.Ε.) αριθ. 1303/2013 και (Ε.Ε.) αριθ. 1304/2013 περί του καθορισμού γενικών διατάξεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία περιέχουν διατάξεις συναφείς με την προσβασιμότητα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές. Η Οδηγία 2016/2102/Ε.Ε., στην οποία προσαρμόζεται η ελληνική έννομη τάξη με το παρόν σχέδιο νόμου, συμπληρώνει αυτό το κενό. Επιδιώκει την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών επί των απαιτήσεων προσβασιμότητας των ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος της ενεργού και ισότιμης πρόσβασης κάθε χρήστη στις ανωτέρω ιστοσελίδες και εφαρμογές για φορητές συσκευές. Οι απαιτήσεις προσβασιμότητας, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, θεμελιώνονται σε κοινούς για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) κανόνες προσβασιμότητας, προκειμένου να τερματιστεί ο κατακερματισμός της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, να περιοριστεί η αβεβαιότητα για τους σχεδιαστές ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές και να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα.
Κατά συνέπεια, οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται, λειτουργούν και συντηρούνται από οργανισμούς του δημόσιου τομέα πρέπει να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας. Ο όρος «οργανισμοί του δημόσιου τομέα» ερμηνεύεται εν ευρεία εννοία και περιλαμβάνει: α) το Κράτος, κατά την έννοια της περίπτ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α' 143), ήτοι την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Ανεξάρτητες Αρχές που δεν έχουν νομική προσωπικότητα, β) τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, ήτοι τους Δήμους και τις Περιφέρειες, γ) τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου, σύμφωνα με το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις δημόσιες συμβάσεις, και δ) τις ενώσεις που σχηματίζονται από μία ή περισσότερες από τις αρχές αυτές ή από έναν ή περισσότερους από τους οργανισμούς δημόσιου δικαίου, εφόσον οι ενώσεις αυτές έχουν συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό της κάλυψης αναγκών γενικού συμφέροντος που δεν έχουν βιομηχανικό ή εμπορικό χαρακτήρα.
Ο επιδιωκόμενος από τις διατάξεις του παρόντος σκοπός είναι διττός. Κατά πρώτον, ενισχύονται το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στην επικράτεια της Ε.Ε. του άρθρου 20 παρ. 2 περίπτ. α' και άρθρου 21 της Συνθήκης για
τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.), η ελευθερία της εγκατάστασης του άρθρου 49 της Σ.Λ.Ε.Ε. και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών του άρθρου 56 της Σ.Λ.Ε.Ε., διότι κάθε πολίτης επωφελείται από την ακώλυτη πρόσβαση σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, και γίνεται αποδέκτης υπηρεσιών και πληροφοριών. Η παρεχόμενη, μέσω διαδικτύου, προσβασιμότητα παγιώνει το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ε.Ε. να εντάσσεται στο νέο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας υποδοχής και διευρύνει τη δυνατότητα του υποκειμένου της ελευθερίας εγκατάστασης να συμμετέχει, με σταθερό και συνεχή τρόπο, στην οικονομική ζωή άλλου κράτους μέλους.
Κατά δεύτερον, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες. Η αναπηρία, σύμφωνα με ορισμό που καταγράφεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο που οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών του ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, εντός του οποίου το άτομο ζει. Υφίσταται μία αλληλένδετη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αναπηρίας και πρέπει να εξετάζεται κατά πόσο το άτομο με αναπηρίες μπορεί να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, φυσικό ή ηλεκτρονικό. Καθοριστικός, επομένως, παράγοντας της ανωτέρω σχέσης είναι η προσβασιμότητα, η οποία καθορίζει το εύρος και τη μορφή απόλαυσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία της πληροφορίας, πέραν των πολιτικών και οικονομικών εκφάνσεων αυτού, παρουσιάζει κοινωνικές διαστάσεις. Το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στις ηλεκτρονικά διακινούμενες πληροφορίες, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος, είναι κρίσιμης σημασίας. Η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρίες ή η δομή και το περιεχόμενο τους δεν είναι συμβατό με υποστηρικτικές τεχνολογίες προσβάλλουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην ψηφιακή κοινωνία. Η λειτουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που δεν συμμορφώνονται στις κοινές για τα κράτη μέλη απαιτήσεις προσβασιμότητας θίγει το κοινωνικό δικαίωμα στην κοινωνική πρόνοια.
-
Είναι υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει θετικά μέτρα για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες που αφορούν σε υπηρεσίες και θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι η διαμόρφωση των ιστότοπων κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρίες.
Εξάλλου, η αυξημένη προστασία για τα άτομα με αναπηρίες, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του παρόντος, συνδέεται άρρηκτα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Το άρθρο 19 παρ. 1 της Σ.Λ.Ε.Ε. συνιστά γενική ρήτρα περί μη διάκρισης και σκοπεί την προστασία της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας των προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες. Το άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Χ.Θ.Δ.Ε.Ε.) θεσπίζει δικαίωμα με ευρύ περιεχόμενο, απαγορεύοντας οποιαδήποτε διάκριση, ιδίως λόγω αναπηρίας. Το άρθρο 26 του Χ.Θ.Δ.Ε.Ε. ενσωματώνει τις σύγχρονες κοινωνικές και επιστημονικές αντιλήψεις επί των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, απαγορεύοντας κάθε μορφή διάκρισης εις βάρος τους και προωθώντας την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα άρθρα 9 και 21 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 (Α' 88), προβλέπουν την ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στην πληροφορία, στις νέες τεχνολογίες και στα συστήματα πληροφορίας και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου και του Διαδικτύου, με σκοπό το σεβασμό της αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητάς τους, καθώς και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.
Εν κατακλείδι, με τις διατάξεις του παρόντος σκοπούνται α) η ρύθμιση ομοιογενούς πλαισίου για τον κλάδο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, β) η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες, και γ) η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της διασφάλισης των αναγκαίων τεχνικών, οικονομικών και νομικών όρων που καθιστούν δυνατή, μέσω των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές, την εύρεση και την απόληψη της επιθυμητής πληροφορίας.
Επισυνάπτεται κάτωθι πίνακας αντιστοιχίας των διατάξεων του παρόντος Μέρους προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.
Άρθρα Οδηγίας Άρθρα νόμου
1 παρ. 1 1
1 παρ. 2, 3, 4, 5 2
2 Δεν απαιτείται ενσωμάτωση
3 3
4 4
5 5
6 6
7 παρ. 1 εδάφια α', β', γ', δ' και παρ. 2 7
7 παρ. 1 εδάφιο ε' 10
7 παρ. 4, 5 11
7 παρ. 3 12
8 12
9 10
10 Δεν απαιτείται ενσωμάτωση
11 Δεν απαιτείται ενσωμάτωση
12 παρ. 3 13
13 Δεν απαιτείται ενσωμάτωση
— β —
Β. Επί των άρθρων
Κεφάλαιο Α' Γενικές Διατάξεις
Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α' προσδιορίζεται με σαφήνεια ο επιδιωκόμενος από την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε. στην ελληνική έννομη τάξη σκοπός, καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής του Πρώτου Μέρους και οι περιπτώσεις που εκφεύγουν αυτού και αποσαφηνίζονται συγκεκριμένοι ορισμοί, οι οποίοι, εννοιολογικά και κανονιστικά, είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του.
Άρθρο 1 Αντικείμενο
(άρθρο 1 παρ. 1 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2016/2102/Ε.Ε. στο πεδίο της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, ήτοι της δυνατότητας πρόσβασης κάθε πολίτη σε ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές που αναπτύσσονται και λειτουργούν από οργανισμούς του δημόσιου τομέα ή υπό την εποπτεία αυτών.
Άρθρο 2 Πεδίο εφαρμογής
(άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Επιδιωκόμενος σκοπός της παρ. 1 είναι η εξασφάλιση ότι οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα καθίστανται περισσότερο προσβάσιμοι εν γένει στους χρήστες και ειδικότερα στα άτομα με αναπηρίες, βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και προϋποθέσεων τεχνικού χαρακτήρα. Ως χρήστες νοούνται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων και λειτουργών των οργανισμών του δημόσιου τομέα που χρησιμοποιούν τους ιστότοπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές είναι αναγκαίος για τη συνοχή της οικείας εσωτερικής αγοράς και αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή για τους σχεδιαστές των ως άνω ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα που αναπτύσσουν είτε με ιδία μέσα είτε μέσω τρίτων ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές οφείλουν να διασφαλίζουν την ακώλυτη εφαρμογή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου.
Περαιτέρω, με την προτεινόμενη ρύθμιση των παρ. 2 και 3 εισάγονται δύο κατηγορίες περιπτώσεων, οι οποίες εκφεύγουν του πεδίου εφαρμογής του παρόντος Μέρους. Κατά πρώτον, οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων ή αναδόχων παραχωρηθείσης δημόσιας υπηρεσίας όμοιου περιεχομένου εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, διότι θα αποτελέσει, σύμφωνα με το προοίμιο της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε., αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4488/2017 (Α' 137), οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου υποχρεούνται να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, δίδοντας έμφαση στο δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης, εκφεύγουν του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές που αναπτύσσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), στην περίπτωση που οι τελευταίες, ανεξαρτήτως της φύσεως, κοινωφελούς ή μη, των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεν εμπίπτουν στην έννοια του «οργανισμού δημόσιου δικαίου» και δεν παρέχουν υπηρεσίες συναφείς με την εξυπηρέτηση αναγκών ατόμων με αναπηρίες. Κατά δεύτερον, για λόγους τεχνικής φύσεως, εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος Μέρους περιεχόμενο ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές.
-
Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 4, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των συναρμόδιων Υπουργών, μέσω της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης, κατόπιν παροχής απλής γνώμης από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η εξαίρεση από την εφαρμογή του παρόντος Μέρους ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Σε κάθε περίπτωση, δυνάμει του πνεύματος του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου και των διατάξεων των άρθρων 2 και 3 του ν. 2101/1992 (Α' 192) περί κύρωσης της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση πρέπει να λαμβάνει πρωτίστως υπόψη τη προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού με αναπηρίες.
Άρθρο 3 Ορισμοί
(άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζονται εννοιολογικά όροι, οι οποίοι καθίστανται ιδιαιτέρως χρηστικοί για την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του κανονιστικού και τεχνικού περιεχομένου του παρόντος Μέρους.
Κεφάλαιο Β' Απαιτήσεις προσβασιμότητας
Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β': α) προσδιορίζονται οι απαιτήσεις προσβασιμότητας, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και λειτουργούν ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές, β) προβλέπονται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, δυνάμει των οποίων μπορούν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα να απέχουν εν όλω ή εν μέρει από τη συμβατότητα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας και γ) καθορίζονται τα τεκμήρια συμμόρφωσης στις τεχνικές προδιαγραφές και στις απαιτήσεις, όπως προβλέπονται από τον παρόντα.
Άρθρο 4
Απαιτήσεις για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για
φορητές συσκευές
(άρθρο 4 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά την κατευθυντήρια οδηγία προς τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της διασφάλισης του δικαιώματος της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Επί τη βάσει των αρχών που συνθέτουν την έννοια της προσβασιμότητας, ήτοι της αντιληπτικότητας, της χρηστικότητας, της κατανοησιμότητας και της στιβαρότητας, όπως αυτές περιγράφονται στο στοιχ. 17 του προοιμίου της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε., οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα οφείλουν να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να λειτουργούν, με ιδία μέσα ή μέσω τρίτων υπό την εποπτεία τους, ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές. Οι ως άνω ιστοσελίδες ή εφαρμογές πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του παρόντος. Για λόγους σαφήνειας και προβλεφιμότητας της παρούσας ρύθμισης, επισημαίνεται ότι ως «πράκτορας χρήστη» νοείται οποιοδήποτε λογισμικό που ανακτά και παρουσιάζει περιεχόμενο ιστού σε χρήστες, όπως λογισμικό πλοήγησης στον ιστό (web browser).
Άρθρο 5 Δυσανάλογη επιβάρυνση
(άρθρο 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας στο βαθμό που δεν συνεπάγονται για αυτούς δυσανάλογη επιβάρυνση (παρ. 1). Εκτιμούν, βάσει συγκεκριμένων παραγόντων, κατά πόσο μπορούν να συμμορφώνονται, εν όλω ή εν μέρει, στα προαπαιτούμενα του παρόντος Μέρους (παρ. 2 και 3). Ως μέτρα που συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για έναν οργανισμό του δημόσιου τομέα νοούνται, ιδίως εκείνα που προκαλούν υπέρμετρο οργανωτικό ή οικονομικό ή δημοσιονομικό βάρος και θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα του οικείου οργανισμού δημόσιου τομέα να ασκεί τις προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, αρμοδιότητες ή να εκπληρώνει τους καταστατικούς ή οργανικούς σκοπούς του. Σε κάθε περίπτωση, η μερική ή ολική αποχή από τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας πρέπει να συντρέχει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να αιτιολογείται ειδικώς και να προτείνονται εναλλακτικές επιλογές προσβασιμότητας (παρ. 4).
Άρθρο 6
Τεκμήριο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας
(άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Για λόγους διευκόλυνσης της συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα στις απαιτήσεις προσβασιμότητας, προτείνεται με την παρούσα ρύθμιση η πρόβλεψη τεκμηρίων συμμόρφωσης στα εναρμονισμένα πρότυπα ή τις ρήτρες αυτών που καταρτίζονται και δημοσιεύονται, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κεφάλαιο Γ' Δήλωση προσβασιμότητας
Με τις προτεινόμενες διατάξεις του Κεφαλαίου Γ' σκοπούνται η διασφάλιση και η επιβεβαίωση της συμμόρφωσης των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα στα προαπαιτούμενα του παρόντος Μέρους, μέσω της υποβολής δήλωσης προσβασιμότητας από τους οικείους οργανισμούς. Προβλέπονται: α) η μορφή και το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής, β) η δημιουργία και τήρηση Μητρώου Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών (ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.) στις αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ως μηχανισμού πιστοποίησης εφαρμογής των απαιτήσεων
- u-
προσβασιμότητας, και ν) Π υποχρέωση των οργανισμών του δημόσιου τομέα να δημοσιοποιούν κάθε στοιχείο σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος Μέρους.
Άρθρο 7
Μορφή και περιεχόμενο της δήλωσης προσβασιμότητας
(άρθρο 7 παρ. 1 εδάφια πρώτο, δεύτερο, τρίτιο και τέταρτο και παρ. 2 της Οδηγίας
2016/2102/Ε.Ε.)
Με τις διατάξεις της παρ. 1 προβλέπεται η υποχρέωση των οργανισμών του δημόσιου τομέα να χορηγούν δήλωση προσβασιμότητας περί της συμβατότητας των ιστότοπών τους και των εφαρμογών τους για φορητές συσκευές με τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο απαιτήσεις και προϋποθέσεις. Επιπλέον, υποχρεούνται να επικαιροποιούν την ανωτέρω δήλωση. Με τις παρ. 2, 3, 4 και 5 καθορίζονται η μορφή και το περιεχόμενο της δήλωσης προσβασιμότητας.
Άρθρο 8
Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών
Με την προτεινόμενη ρύθμιση (παρ. 1 και 2), στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δημιουργείται και τηρείται Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών (ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.). Στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.Εφ. εντάσσονται υποχρεωτικά οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του παρόντος Μέρους. Προς επίρρωση της υποχρεωτικής ένταξης, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4412/2016, οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να συνάδουν με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρίες. Για την ανωτέρω ένταξη στο ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ., η οποία εγκρίνεται ή απορρίπτεται με απόφαση του Υπουργού
Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθιερώνεται, ως ουσιώδης τύπος της παρούσας διαδικασίας, η προηγούμενη χορήγηση απλής γνώμης από την Ε.Σ.Α.μεΑ.. Προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η κατάλληλη εφαρμογή των κανόνων για τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις προσβασιμότητας όσο και η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες σε ζητήματα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, προτείνεται η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη διαδικασία της πιστοποίησης, μέσω της λειτουργίας του ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ.. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. κατέχει τη θέση του κοινωνικού εταίρου της πολιτείας σε ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες και προστασίας των συνταγματικών και διεθνών δικαιωμάτων τους. Για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του ως άνω μητρώου, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ως φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής του παρόντος Μέρους, στοιχείων συναφών με τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας (παρ. 3 και 4). Περαιτέρω, ο κάθε οργανισμός του δημόσιου τομέα που αναπτύσσει, με ιδία μέσα ή μέσω τρίτου, ιστοσελίδες και εφαρμογές για φορητές συσκευές οφείλει να ορίζει ένα σημείο επαφής και συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία για τη βέλτιστη εφαρμογή των απαιτήσεων της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας (παρ. 5).
Άρθρο 9
Υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων
Για λόγους διαφάνειας επί ζητημάτων πρόσβασης σε διακινούμενες μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα πληροφορίες, καθώς και προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, προβλέπεται η υποχρέωση των οργανισμών του δημόσιου τομέα, πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δήλωση προσβασιμότητας, να αναρτούν στον οικείο ιστότοπο στοιχεία συναφή με την κατάσταση συμμόρφωσης ιστότοπου ή εφαρμογής για φορητή συσκευή στις διατάξεις του παρόντος.
Κεφάλαιο Δ' Εγγυήσεις συμμόρφωσης και εφαρμογής
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Κεφαλαίου Δ' αποσκοπούν στην ενίσχυση του δικαιώματος αναφοράς κάθε χρήστη προς τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα που αναπτύσσουν και λειτουργούν ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές, καθώς και στην προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού των οικείων οργανισμών και στην εν γένει ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας.
Άρθρο 10
Υποβολή παρατηρήσεων, αιτημάτων για παροχή πληροφοριών και αναφορών
(άρθρο 7 παρ. 1 εδάφιο πέμπτο και άρθρο 9 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Από τις διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 προβλέπεται η σύσταση σε κάθε ιστότοπο και εφαρμογή για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα ενός μηχανισμού αναφορών, παρατηρήσεων και αναζήτησης πληροφοριών, προκειμένου κάθε χρήστης να παρεμβαίνει ενεργά στη διαδικασία συμμόρφωσης του οικείου ιστότοπου στις απαιτήσεις προσβασιμότητας και να αιτείται πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών και κειμένων. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα υποχρεούνται, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, να αποφαίνονται επί των αιτημάτων των χρηστών. Εξάλλου, η παθητική πληροφόρηση συνδέεται με τα διαδικαστικά δικαιώματα που απορρέουν από την έννοια του ενεργού πολίτη, όπως το δικαίωμα αναφοράς στις αρχές ή στην έγκαιρη απάντηση της διοίκησης σε αιτήματα πολιτών για παροχή πληροφοριών. Τόσο οι αιτήσεις όσο και οι αντίστοιχες απαντήσεις που προβλέπονται από το παρόν πρέπει να κοινοποιούνται στην αρμόδια οργανική μονάδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για λόγους ενημέρωσης στο πλαίσιο λειτουργίας του ΜΗ.Δ.ΙΣ.ΕΦ. (παρ. 4). Πέραν της αυτονόητης εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και Συνηγόρου του Πολίτη, ως φορέα παρακολούθησης και προώθησης
της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 4443/2016), ειδικώς για ζητήματα δικαιωμάτων ηλεκτρονικής προσβασιμότητας ή συμμετοχής εν γένει στην Κοινωνία της Πληροφορίας ατόμων με αναπηρίες, η παρ. 5 παραπέμπει ρητά στο άρθρο 72 του ν. 4488/2017. Η διάταξη αυτή θεσπίζει το Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Αποστολή του Πλαισίου, το οποίο αποτελείται από το Συνήγορο του Πολίτη και την Ε.Σ.ΑμεΑ., είναι, μεταξύ άλλων, ο χειρισμός και η διερεύνηση αναφορών που υποβάλλονται ενώπιον του επί ζητημάτων παραβίασης δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Άρθρο 11
Επιμόρφωση υπαλλήλων και ευαισθητοποίηση του κοινού
(άρθρο 7 παρ. 4 και 5 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Με την παρ. 1, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα που αναπτύσσουν ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού τους σε θέματα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Για το λόγο αυτό, η εκπόνηση και διαχείριση σχετικών προγραμμάτων ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), το οποίο καλείται να συνεργαστεί με την Ε.Σ.Α.μεΑ. Η αποστολή του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 105/2018 (Α' 203), έγκειται, μεταξύ άλλων, στο διαρκή εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και στην υποστήριξη μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, η Ε.Σ.Α.μεΑ., ως η πλέον αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση που εκπροσωπεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 2 του ν. 2430/1996, Α' 156), καλείται να υποστηρίξει το Ε.Κ.Δ.Δ.Α με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία της. Η εμπειρία των ανωτέρω εμπλεκόμενων φορέων είναι καθοριστική για την εκπόνηση προγραμμάτων περί της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας και για την αποτελεσματικότητα αυτών. Σύμφωνα με την παρ. 2, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα καλούνται, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης, να ευαισθητοποιούν το ευρύ κοινό σχετικά με την ηλεκτρονική προσβασιμότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Κεφάλαιο Ε' Εποπτεία εφαρμογής
Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε' καθορίζονται ζητήματα εποπτείας επί της συμμόρφωσης των ιστότοπων στις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, μεθοδολογίας παρακολούθησης και υποβολής σχετικών εκθέσεων. Επιπλέον, προβλέπονται μεταβατικές, κατά περίπτωση, ρυθμίσεις ως προς την έναρξη ισχύος των απαιτήσεων προσβασιμότητας.
Άρθρο 12
Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων
(άρθρο 7 παρ. 3 και άρθρο 8 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Με την παρ. 1 ορίζεται η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ως αρμόδια για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα στις απαιτήσεις προσβασιμότητας. Με τις παρ. 2, 3 και 4 διασαφηνίζεται η μορφή και το περιεχόμενο της μεθοδολογίας παρακολούθησης. Από την παρ. 5 προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, ως φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής των διατάξεων της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, αναλαμβάνει να διευκολύνει την ενσωμάτωση στο παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα που διέπονται από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται, ενδεικτικώς, η ΥΑΠ/φ.40.4/1/989 απόφαση του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β' 1301/12.4.2012) περί κύρωσης πλαισίου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο Παράρτημα I της οποίας ορίζονται, στο πεδίο της προσβασιμότητας, συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι δικτυακοί τόποι. Με τις παρ. 6, 7, 8 και 9 σκιαγραφούνται το περιεχόμενο των σχετικών εκθέσεων και η διαδικασία υποβολής αυτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλή των Ελλήνων.
Άρθρο 13 Μεταβατικές διατάξεις
(άρθρο 12 παρ. 3 της Οδηγίας 2016/2102/Ε.Ε.)
Ορίζονται, κατά περίπτωση, προθεσμίες έναρξης συμμόρφωσης των ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα στις απαιτήσεις προσβασιμότητας.
Αθήνα ^1.2019
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Ευκλείδης Τσακαλώτος ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Μαρία - Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου 01 αναπληρωτές ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αικατερίνη Παπανάτσιου

Συνάντηση της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Συνάντηση της Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών
Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συναντήθηκε το μεσημέρι με τα προεδρεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους  της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου για ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των ατόμων με απώλεια όρασης σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
Η Υπουργός, διαβεβαίωσε στους εκπροσώπους  της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη προκειμένου το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εξετάσει με ενδιαφέρον τα ζητήματα που τους αφορούν.

Πηγή: Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Οι αλλαγές στους κωδ. 659-660, 657-658 και 781-782 του νέου Ε1 φορ. έτους 2018


Οι αλλαγές στους κωδ. 659-660, 657-658 και 781-782 του νέου Ε1 φορ. έτους 2018
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN
[13.02.2019]
Δείτε τις αλλαγές που αφορούν στο περιεχόμενο των κωδ. 659-660, 657-658   και 781-782έτσι όπως προκύπτουν μετά τη δημοσίευση της Α.1041/2019. Με   πράσινο χρώμα θα δείτε τις σχετικές αλλαγές σε σχέση με όσα ίσχυαν πέρυσι.
1. Κωδικοί 659-660 ή 619-620: Στους κωδικούς αυτούς,   ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, συμπληρώνονται τα   εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και   εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2017)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2018)
Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες,    προξενεία κ.λπ.
Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες,    προξενεία, κ.λπ.
Διατροφή συζύγου και τέκνων.
Διατροφή συζύγου και τέκνων.
Συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν    βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν    βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε    αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του    εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης.
Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε    αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του    εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης.
Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους    με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους    με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%
Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων
Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.
Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κατά    ποσοστό 65%
Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης    εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης    στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής    Αεροπορίας
Κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενεργείας μέχρι 10 KW.
Κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW
Τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού    Δημοσίου.
Τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού    Δημοσίου
Κέρδη πώλησης εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του    0,5%
Κέρδη πώλησης εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του    0,5%
Κέρδη μεταβίβασης εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1/1/2009).
Κέρδη μεταβίβασης εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009)
Εισοδήματα αλλοδαπής που    φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή βάσει Σ.Α.Δ.Φ.
Κέρδη από πώληση προϊόντων για την παραγωγή    των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α    ν. 4172/2013)
Αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
Αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια
Απαλλασσόμενα (ημεδαπά και εισαγόμενα) μερίσματα ναυτιλιακών    εταιριών.
Απαλλασσόμενα (ημεδαπά και εισαγόμενα    αλλοδαπά) μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
Κέρδη μεταβίβασης τίτλων φορ. κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει    Σ.Α.Δ.Φ. και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία με βάση    το άρθρο 67 του ΚΦΕ
Κέρδη μεταβίβασης τίτλων φορολογικού    κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ. και είναι υπόχρεος για    υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία με βάση το    άρθρο 67του ΚΦΕ
Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής    προέλευσης
Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής    προέλευσης
Πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ    αθροιζόμενες
Πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ    αθροιζόμενες
Λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις
Λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις
Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης
Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης
Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του ν. 1203156/2003, καθώς και εταιρικά ομόλογα εταιριών ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ
Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του ν. 1203156/2003, καθώς και εταιρικά ομόλογα εταιρειών ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ
Κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων, μεταξύ της    αξίας κτήσης και της ονομαστικής αξίας τους, όταν αυτά διακρατούνται    μέχρι τη λήξη τους.
Κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων, μεταξύ της    αξίας κτήσης και της ονομαστικής αξίας τους, όταν αυτά διακρατούνται    μέχρι τη λήξη τους
Ποσά που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του    άρθ. 166 του ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αγωγού    φυσικού αερίου (σχετ. το    ΔΕΑΦ 1019566 ΕΞ2018έγγραφο)
Ποσά που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του    άρθ. 166 του ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αγωγού    φυσικού αερίου (σχετ. το ΔΕΑΦ 1019566/5.2.2018    έγγραφο)

Μερίσματα εισηγμένων σε χρηματιστήριο    μετοχών που απαλλάσσονται του φόρου

Αμοιβές που καταβάλλονται από την Παγκόσμια    Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών σε φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος.

Εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται    βάσει των διατάξεων των άρθ. 10-15 ν. 9044575/2018και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του    άρθρου 86του ν. 9094582/2018.
Λοιπές περιπτώσεις
Λοιπές περιπτώσεις
Στην υποπερίπτωση «επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων» αναγράφονται,  εφόσον υφίσταται υποχρέωση βάσει των σχετικών διατάξεων του ΚΦΕ, τα χρηματικά  ποσά που δίνονται με τη μορφή μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος για την κάλυψη  βασικών αναγκών των πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή  προστασία και εντάσσονται σε προγράμματα παροχής προσωρινής στέγασης ή/και  οικονομικού βοηθήματος που πραγματοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για  τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον αποτελούν εισόδημα  απαλλασσόμενο του φόρου, βάσει των διατάξεων της  παρ. 2 του άρθρου 14του ΚΦΕ. Αν υπάρχει για αυτά τα ποσά ηλεκτρονική  πληροφόρηση από τους φορείς που τα καταβάλλουν, τότε εμφανίζονται στους κωδικούς  619-620.

2. Κωδικοί 657-658 ή 617-618: ανάλογα με το αν υπάρχει   ηλεκτρονική πληροφόρηση, συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του   φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και εμφανίζεται πίνακας στον   οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2017)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2018)
Μισθοί, συντάξεις και    πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.
Μισθοί, συντάξεις και    πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω
Αποζημίωση λόγω    διακοπής εργασιακής σχέσης.
Αποζημίωση λόγω    διακοπής εργασιακής σχέσης
Αμοιβές υπαλλήλων της    Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων Ασυλιών της Ε.Ε.)
Αμοιβές υπαλλήλων της    Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων - Ασυλιών της Ε.Ε.)
Αμοιβές των    εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου.    (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής της    Συμφωνίας της Τράπεζας).
Αμοιβές των    εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου    (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής Συμφωνίας της Τράπεζας)
Αποδοχές που    καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του.    (Διατάξεις της Σύμβασης για τα προνόμια και Ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών).
Αποδοχές που    καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του    (Διατάξεις της Σύμβασης για τα προνόμια και Ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών.)
Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων της παρ. ΙΑ2 του ν. 4744093/2012.
Επίδομα παιδιού του      άρθρου 214του ν.   8584512/2018
Ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων του άρθρου 40 του ν. 5044141/2013.
Εκλογική αποζημίωση    (παρ. 1.αρ. 108 π.δ. 26/2012).
Εκλογική αποζημίωση    (παρ. 1.αρ. 108 π.δ. 26/2012)
Μερίσματα των εταιριών της     παρ. 5 του άρθρου 45του ν. 5044141/2013.        
Μερίσματα των    εταιρειών της      παρ.5του      άρθρου 45του ν.   5044141/2013

Επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων

Μισθοί και εν γένει αποδοχές των υπάλληλων του NATO.

Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος    και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ., ν.   8854551/2018)
Από τον παραπάνω πίνακα, τα ποσά που αφορούν στο επίδομα παιδιού δεν   προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα κανενός μέλους της οικογένειας,   σύμφωνα με τις διατάξεις της    παραγράφου 3του    άρθρου 214του ν.  8584512/2018. Το ίδιο ισχύει και για το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους,   σύμφωνα με τις διατάξεις της    παραγράφου 2του    άρθρου 7του ν.  8854551/2018.
  3. Κωδικοί 781-782: Συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν   εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2017)
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 (Ε1 ΦΟΡ. ΕΤΟΥΣ 2018)
Πώληση ακινήτου
Πώληση ακινήτου
Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από     ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και     επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο
Εφάπαξ καταβαλλόμενη    παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου    και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο
Διάθεση λοιπών    περιουσιακών στοιχείων
Διάθεση λοιπών    περιουσιακών στοιχείων
Εισαγωγή    συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής
Εισαγωγή    συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής
Δάνεια
Δάνεια
Κληρονομιές
Κληρονομιές
Δωρεές ή γονικές    παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος)
Δωρεές ή γονικές    παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος)
Κέρδη από λαχεία,    ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.
Κέρδη από λαχεία,    ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ.
Επίδομα αλλοδαπής (περίπτ. γ     παρ. 1 αρθρ. 14ΚΦΕ)        
Επίδομα αλλοδαπής    (περίπτ. γ      παρ. 1 αρθρ. 14ΚΦΕ)
Χρηματική αποζημίωση που     καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν.     4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από     την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου (σχετ. το 28052ΔΕΑΦ 1019566 ΕΞ 2018έγγραφο)
Χρηματική αποζημίωση    που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν.    4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την    εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου (σχετ. το   28052ΔΕΑΦ 1019566 ΕΞ 2018έγγραφο)
Αποζημίωση για ηθική    βλάβη
Αποζημίωση για ηθική    βλάβη
Υποτροφίες    που δεν φέρουν τα εννοιολογικά    χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 7484386/2016
Υποτροφίες που δεν    φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της      παρ. 6του      άρθρου 24του ν.   7484386/2016
Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων [Επιστροφή     καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων κ.λπ. μπορεί να συμπληρωθεί     μόνο όταν το έτος που     χορηγήθηκαντα ποσά, υπάγονταν σε τεκμήριο.     Συγκεκριμένα, μπορεί να δηλωθεί επιστροφή εταιρικού ή μετοχικού     κεφαλαίου ή χρηματικού ποσού δανείου που επιστρέφεται από τον     δανειολήπτη,     μόνο εφόσον τα έτη που     χορηγήθηκαν αυτά τα ποσά (ως καταβεβλημένο     κεφάλαιο για αγορά επιχείρησης, σύσταση ή συμμετοχή σε αύξηση     κεφαλαίου, για αγορά χρεογράφων, για χορήγηση δανείων προς     οποιονδήποτε), αποτελούσαν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων     και είχαν δηλωθεί ορθά και συνεπώς είχαν ληφθεί υπόψη κατά τον     προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν. Σε αντίθετη     περίπτωση, κάθε ποσό που καταβλήθηκε μειώνει τα ποσά αυτά και     αναγράφεται μόνο η τυχόν διαφορά που προκύπτει.     Στην περίπτωση πώλησης μετοχών     εντός του εξεταζόμενου φορολογικού έτους, αναγράφεται το ποσό που     αντιστοιχεί στην επιστροφή του επενδεδυμένου κεφαλαίου, υπό την     προϋπόθεση ότι αυτές αποκτήθηκαν από 1.1.2014 και μετά, ενώ το τυχόν     κέρδος, το οποίο αποτελεί εισόδημα, αναγράφεται είτε στον υποπίνακα     4Ε (αν φορολογείται) είτε στον Πίνακα 6 (αν δεν φορολογείται) κατά     περίπτωση]
Επιστροφές    καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων [Επιστροφή καταβεβλημένων κεφαλαίων/    δανείων κλπ. μπορεί να συμπληρωθεί μόνο όταν το έτος που    καταβλήθηκαντα ποσά, υπάγονταν σε τεκμήριο. Συγκεκριμένα,    μπορεί να δηλωθεί επιστροφή εταιρικού ή Μετοχικού Κεφαλαίου ή χρηματικού    ποσού δανείου που επιστρέφεται από τον δανειολήπτη, μόνο εφόσον τα έτη    που καταβλήθηκαν   αυτά τα ποσά (ως καταβεβλημένο κεφάλαιο για αγορά επιχείρησης, σύσταση ή    συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου, για αγορά χρεογράφων, για χορήγηση    δανείων προς οποιονδήποτε), αποτελούσαν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών    στοιχείων και είχαν δηλωθεί ορθά και συνεπώς είχαν ληφθεί υπόψη κατά τον    προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν. Σε αντίθετη    περίπτωση, κάθε ποσό που καταβλήθηκε για την    απόκτησή τουςμειώνει τα ποσά αυτά και αναγράφεται μόνο η    τυχόν διαφορά που προκύπτει. Στην περίπτωση πώλησης μετοχών εντός του    εξεταζόμενου φορολογικού έτους, αναγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί στην    επιστροφή του επενδεδυμένου κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές    αποκτήθηκαν από 1.1.2014 και μετά, ενώ το τυχόν κέρδος, το οποίο    αποτελεί εισόδημα, αναγράφεται είτε στον υποπίνακα 4Ε (αν φορολογείται)    είτε στον Πίνακα 6 (αν δεν φορολογείται) κατά περίπτωση.
Ομοίως, δύναται να περιληφθεί στους κωδικούς αυτούς και ποσό φόρου που    τυχόν επιστράφηκε σε φορολογούμενο, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, ενώ είχε    δηλωθεί και συμπεριληφθεί στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων    του φορολογικού έτους που καταβλήθηκε.]
Κοινωνικό Μέρισμα
Κοινωνικό Μέρισμα
Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά    ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα    αποκτήματα του γάμου (σχετ. το 28028ΔΕΑΦ 1017570 ΕΞ 2018έγγραφο)
Εισπραττόμενα από    συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης    συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου (σχετ. το   28028ΔΕΑΦ 1017570 ΕΞ 2018έγγραφο)
Ποσό που προκύπτει από τον    πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της    ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί    727-728 του Πίνακα 5)
Ποσό που προκύπτει    από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της    ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί    727-728 του Πίνακα 5)
Λοιπές περιπτώσεις    (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα    εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα    και μόνιμη πηγή προέλευσης ).
Λοιπές περιπτώσεις    (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα    εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα    και μόνιμη πηγή προέλευσης).
 

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Νέα εμπόδια στην εκπαίδευση των τυφλών


Νέα εμπόδια στην εκπαίδευση των τυφλών
Η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, Βιβή Τσαβαλιά, μας περιγράφει το προσωπικό της βίωμα από τις σπουδές της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ο υπάρχων νόμος δεν εφαρμόζεται κι ο νέος που έρχεται χειροτερεύει την κατάσταση. Αν περάσει, είτε οι Βιβλιοθήκες και οι υπόλοιποι φορείς δεν θα αναλαμβάνουν τη μετατροπή των έργων είτε θα μετακυλίουν το κόστος στους ανάπηρους.
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή.
Η ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση είναι μια υποχρέωση στην οποία η ελληνική πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς διαχρονικά.
Ελάχιστα άτομα με αναπηρία εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ακόμη και με το ευεργετικό μέτρο της ποσόστωσης του 5% για τους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Κι όταν καταφέρνουν να μπουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο, οι σπουδαστές με αναπηρία έρχονται αντιμέτωποι με μη προσβάσιμα κτίρια, μη προσβάσιμες υπηρεσίες, μη προσβάσιμα συγγράμματα.
Αυτήν την πραγματικότητα έρχεται, όπως φαίνεται, να δυσχεράνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης αλλά και των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη μετατροπή έργων σε προσβάσιμο γι’ αυτούς τους ανθρώπους μορφότυπο, καθώς προβλέπεται καταβολή εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους των έργων, δηλαδή τους εκδότες. Ο φόβος τους είναι ότι το κόστος αυτής της «εύλογης αμοιβής» θα μετακυλιστεί στους ωφελούμενους.
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αφορά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκή οδηγίας ΕΕ 2017/1564, η οποία βασίστηκε στη Συνθήκη του Μαρακές.
Η Συνθήκη δεν προσέδιδε υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εύλογη αμοιβή των δικαιούχων των έργων, ωστόσο το υπουργείο με το εν λόγω σχέδιο νόμου ουσιαστικά επιλέγει να ενσωματώσει την υποχρεωτικότητα αυτού του μέτρου.
Στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης, αρκετές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες αγόρασαν εξοπλισμό για τη στήριξη της μελέτης των εντυποανάπηρων σπουδαστών κι ανέπτυξαν υπηρεσίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η μετατροπή ενός ψηφιακού αρχείου (pdf), που παρέχει ένας εκδότης συγγραμμάτων, σε προσβάσιμη μορφή είναι μια διαδικασία, που απαιτεί από τις βιβλιοθήκες τη διάθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων - συχνά επιστρατεύονται κι εθελοντές φοιτητές. Eνα βιβλίο 500 σελίδων απαιτεί εργασία 5-6 ημερών από έμπειρο βιβλιοθηκονόμο. Η μετατροπή σε ηχητικά αρχεία είναι ακόμη πιο περίπλοκη και χρονοβόρα. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 20 εντυποανάπηροι σπουδαστές. Τα ενεργά βιβλία είναι 1.000 κι από αυτά περίπου 200 είναι προσβάσιμα», λέει η Ντίνα Κακάλη, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Παντείου και συντονίστρια του δικτύου της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Πολυτροπικής Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης - AMelib» του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΣΕΑΒ ζητά την άμεση απόσυρση των σχετικών παραγράφων του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου.
Η εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι υποχρέωση των ατόμων με αναπηρία, αλλά της πολιτείας.
Εύλογα, λοιπόν, το σχέδιο νόμου έχει συγκεντρώσει τα πυρά των εμπλεκομένων καθώς αναγνωρίζουν τα προσκόμματα που μπαίνουν στην ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση, ενώ διαβλέπουν μέχρι και τον κίνδυνο η μετατροπή των έργων να καταστεί πεδίον δόξης λαμπρό για οικονομικές δοσοληψίες των φορέων της εκπαίδευσης με ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλαμβάνουν το έργο με το αντίστοιχο φυσικά αντίτιμο, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον ήδη χαμηλό κρατικό προϋπολογισμό τους.
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης, κάνει λόγο για «λόμπι των εκδοτών», στις πιέσεις του οποίου φαίνεται ότι υποκύπτει η πολιτεία.
«Με το παρόν σχέδιο νόμου, αντί να προχωρήσει η χώρα ένα βήμα παραπέρα και να εκσυγχρονιστεί πολιτισμικά, προσφέροντας ουσιαστική δωρεάν πρόσβαση στους εντυποανάπηρους ανθρώπους κάθε κατηγορίας, θέτει ένα επιπλέον εμπόδιο, ήτοι την αποζημίωση των “δικαιούχων”, δηλαδή των εκδοτών. Είναι ντροπή και όνειδος να εξαρτάται η πρόσβαση των τυφλών και των λοιπών ατόμων με προβλήματα όρασης: α) από την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, της οποίας δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός έκδοσης και β) από την παροχή εύλογης αποζημίωσης στους δικαιούχους. Και η εύλογη αποζημίωση προβλέπεται να χορηγείται από μη κερδοσκοπικούς φορείς ή Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων κ.λπ., οι οποίοι επεξεργάζονται τα κείμενα προκειμένου να τα μετατρέψουν σε προσβάσιμη μορφή είτε ψηφιακή, είτε ακουστική, είτε σε γραφή Braille, είτε σε μεγαλογράμματους χαρακτήρες με δυσβάσταχτο κόστος, με προσωπικό πολύ περιορισμένο, το οποίο αφιερώνει πολλές εργατοώρες στη μετατροπή κάθε βιβλίου στην κατάλληλη μορφή. Η καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης εκ μέρους των φορέων αυτών οι οποίοι ουδόλως αποζημιώνονται για το παρεχόμενο έργο είναι σε κάθε περίπτωση καταχρηστική, ανεπίτρεπτη και υπερβαίνει τα εσκαμμένα», αναφέρει η ΕΟΤ.

Πληρώνουν οι ίδιοι
Η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, Βιβή Τσαβαλιά, μας περιγράφει το προσωπικό της βίωμα από τις σπουδές της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
«Σπουδάζω στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τα συγγράμματα των εκδόσεων του ΕΑΠ, μου τα στέλνουν σε προσβάσιμη μορφή. Για τα δυο -τουλάχιστον- επιπλέον συγγράμματα άλλων εκδοτικών οίκων πληρώνω για τη μετατροπή τους. Κι όλα αυτά ενώ πληρώνω ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν στο ΕΑΠ. Τους έχω ζητήσει να ασχοληθούν με το ζήτημα των συγγραμμάτων – βάσει νομοθεσίας οι εκδότες υποχρεούνται να παρέχουν δωρεάν προσβάσιμα βιβλία– και με αγνοούν.
»Ο υπάρχων νόμος δεν εφαρμόζεται κι ο νέος που έρχεται χειροτερεύει την κατάσταση. Αν περάσει, είτε οι Βιβλιοθήκες και οι υπόλοιποι φορείς δεν θα αναλαμβάνουν τη μετατροπή των έργων είτε θα μετακυλίουν το κόστος στους ανάπηρους. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Πάντειο. Το πρόγραμμα ήταν δωρεάν, αλλά μου κόστισε 10.000 ευρώ: έπρεπε κάποιος να μου φωτογραφίζει τα αρχεία και να μου ηχογραφεί βιβλία και συγγράμματα. Θα ήθελα να κάνω διδακτορικό. Έχω τα φόντα, αλλά δεν έχω τα χρήματα».

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών