Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κατ. Παπακώστα: «Ποιά είναι η νόμιμη αιτία για την Κατάργηση της Προστασίας των Συντάξεων των ΑμεΑ;»


 Κατ. Παπακώστα: «Ποιά είναι η νόμιμη αιτία για την Κατάργηση της Προστασίας των Συντάξεων των ΑμεΑ;»
Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ από τον Νόμο Κατρούγκαλου.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 7.3.2018
Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ από τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Η Βουλευτής αναφέρει πως το άρθρο 13 του ν. 4387/2016 περί ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης, ο οποίος ισχύει από 1/10/2017, αιφνιδίασε τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος Άτομο με Αναπηρία.
Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης πως οι διατάξεις νόμων περί Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία και των παροχών τους δημιουργούν αυστηρό αναγκαστικό δίκαιο, το οποίο δεν επιδέχεται κατάργηση, τροποποίηση επί τα χείρω ή αναστολή ισχύος. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να καταργηθούν ή να ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων των νόμων περί μνημονιακών απαλλαγών των Αναπήρων συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις προβλεπόμενες στους εν λόγω νόμους κρατήσεις.
Παρόλα αυτά, κατά των καθορισμό των συντάξεων του Οκτωβρίου και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη για την κατηγορία Αναπήρων συνταξιούχων στην σχετική Ερμηνευτική Εγκύκλιο, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων υπήχθη στις ρυθμίσεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016. Η Βουλευτής διαπιστώνει πως η συγκεκριμένη υπαγωγή έχει ως συνέπεια την δραματική μείωση των συντάξεων και οι δικαιούχοι τους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των αυξημένων εξόδων τους.
Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον Υπουργό ποιά είναι η νόμιμη αιτία για την κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ από τον νόμο Κατρούγκαλου και αν θα εκδοθεί νέα Ερμηνευτική Εγκύκλιος με την οποία θα εξαιρούνται από την εφαρμογή του άρθρου 13 ν. 4387/2016 οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή ως προστατευόμενο μέλος άτομο με αναπηρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Κατάργηση της Προστασίας των Συντάξεων των ΑμεΑ από τον Νόμο Κατρούγκαλου
Η εφαρμογή του άρθρου 13 του ν. 4387/2016 περί ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης, από 1/10/2017, αιφνιδίασε τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία 80% και άνω, καθώς και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος Άτομο με Αναπηρία.
Οι διατάξεις νόμων περί Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία και των παροχών τους δημιουργούν αυστηρό αναγκαστικό δίκαιο, το οποίο δεν επιδέχεται κατάργηση, τροποποίηση επί τα χείρω ή αναστολή ισχύος. Συνεπώς, δεν μπορούν να καταργηθούν ή να ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων των νόμων περί μνημονιακών απαλλαγών των Αναπήρων συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις προβλεπόμενες στους εν λόγω νόμους κρατήσεις. Μάλιστα, οι εν λόγω εξαιρέσεις μνημονεύονται και στο άρθρο 23 παρ. 5 του ν. 4387/2016.
Ωστόσο, κατά τον καθορισμό των συντάξεων του Οκτωβρίου και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη για την κατηγορία Αναπήρων συνταξιούχων στην από 19-12-2016 Ερμηνευτική Εγκύκλιο της Διεύθυνσης Συνταξιοδοτικής Πολιτικής, οι συνταξιούχοι οι οποίοι είναι Άτομα με Αναπηρία ή έχουν ως προστατευόμενο μέλος Άτομο με Αναπηρία υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016. Αυτό έχει ως συνέπεια την δραματική μείωση των συγκεκριμένων συντάξεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κάλυψης των αυξημένων εξόδων τους.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιά είναι η νόμιμη αιτία της κατάργησης της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ από τον νόμο Κατρούγκαλου;
2. Θα εκδώσετε νέα Ερμηνευτική Εγκύκλιο με την οποία θα εξαιρούνται από την εφαρμογή του άρθρου 13 ν. 4387/2016 οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή ως προστατευόμενο μέλος άτομο με αναπηρία;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2018