Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Τι ισχύει για τα επιδόματα ΑΜΕΑ


Τι ισχύει για τα επιδόματα ΑΜΕΑ

Αν τα κοινωνικά επιδόματα των οικονομικά αδυνάτων έχουν κατασχεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό με αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύονται.
Σας ενημερώνουμε για το άρθρο 51 του Ν. 4483/2017-ΦΕΚ Τεύχος Α 107/31.07.2017, που ορίζει ως ακατάσχετα τα κοινωνικά επιδόματα προς οικονομικά αδύνατους. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού.
Τα βοηθήματα (είδη διαβίωσης ή περίθαλψης και χρηματικά ποσά) που παρέχονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από τους Δήμους σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους αυτών και πολύτεκνους για την αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών αναγκών είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ο.τ.α. και νομικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Στην περίπτωση που Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες λαμβάνει μέρος της σύνταξης του αποθανόντος γονέα του και η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί με άλλους ή άλλον συνδικαιούχο θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο τραπεζικό ίδρυμα η αναπηρία του συνδικαιούχου, ώστε ο τραπεζικός λογαριασμός να προστατευτεί ως ακατάσχετος, για το αναλογούν σε αυτόν μέρος του περιεχόμενου στον λογαριασμό ποσού. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό αυτό δεν προστατεύεται αυτόματα και είναι δυνατό να κατασχεθεί κατά τα 2/3.
Το καλύτερο είναι ο τραπεζικός λογαριασμός να έχει μόνο έναν δικαιούχο, τον Άνθρωπο με Ειδικές Ανάγκες, να έχει δηλωθεί πως το μέρος της σύνταξης του γονέα αποδίδεται λόγω της αναπηρίας του τέκνου ώστε τότε και μόνο τότε να μην υπάρχει παρακράτηση.
Φυσικά υπάρχει ζήτημα στην περίπτωση που δεν έχει ο ίδιος δικαιοπρακτική ικανότητα, οπότε και είναι αναγκαίο να υπάρχει άλλος συνδικαιούχος.
Πηγή: www.alphafreepress.gr