Διαθήκη τυφλού
Του Μανώλη Μπασιά
Με παρακάλεσαν πολλοί να γράψω, τι τύπο διαθήκης μπορεί να συντάξει ένας τυφλός.
Γράφω από το βιβλίων των καθηγητών Γεωργιάδη - Σταθόπουλου και την ερμηνεία τους στο άρθρο 1719 ΑΚ.
Η απαρίθμηση των περιπτώσεων ανικανότητας για σύνταξη διαθήκης είναι περιοριστική, δεδομένου ότι το ατομικό δικαίωμα διάθεσης αιτία θανάτου απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας (αποτελεί περιεχόμενο του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 παρ. 1 του συντάγματος). και δεν θα πρέπει να περιορίζεται κατά τέτοιον τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θίγεται ο πυρήνας του.
2. Περιορισμένη ικανότητα για σύνταξη διαθήκης.
Ειδικά όσον αφορά στη σύνταξη διαθήκης ο νομοθέτης του ΑΚ δεν προέβλεψε κατηγορίες περιορισμένως ικανών προσώπων, γιατί αυτό θα σήμαινε αναγνώριση της δυνατότητας να διατυπώσει κανείς την τελευταία του βούληση με τη συναίνεση τρίτου.
Άλλο είναι το ζήτημα ότι ορισμένα πρόσωπα είναι ικανά να συντάξουν μόνο ορισμένο ή ορισμένα είδη διαθήκης (ΑΚ 1723 1748).
Για παράδειγμα, κάποιος που δε μπορεί να διαβάσει εξ αιτίας πάθησης των οφθαλμών, δεν μπορεί να καταρτίσει ιδιόγραφη ή μυστική διαθήκη, αλλά μόνο δημόσια. Ωστόσο είναι πλήρως ικανός να διαθέσει αιτία θανάτου, αφού ο περιορισμός των επιλογών του ως προς τον τύπο δεν συνιστά περιορισμό της δικαιοπρακτικής ικανότητάς του.