Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΟΠΕΚΑ: COVID-19 - Ανακοίνωση για την προστασία και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού στις περιφερειακές διευθύνσεις

ΟΠΕΚΑ: COVID-19 - Ανακοίνωση για την προστασία και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού στις περιφερειακές διευθύνσεις

 

 

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση το επιδημιολογικό επίπεδο στο οποίο εντάσσεται κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σας ενημερώνει για τα εξής:

Σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/129/18771/13.10.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα “Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού”,  η εξυπηρέτηση του κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΑ:

1. Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Μακεδονία – (Κοζάνη): θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν προγραμματισμενου ραντεβού τηλ. Τηλ 24610 32307, 2461036484 email:pddm.kozani@opeka.gr

1. Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Αχαΐας, Κρήτης, θα γίνεται υποχρεωτικά κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις.

Για να κλείσετε ραντεβού, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε:

– Περιφερειακή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας – (θεσσαλονίκη) , τηλ. 2313324958, 2313324948 email:pdkm.thessaloniki@opeka.gr

– Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Μακεδονία – (Κοζάνη), τηλ.  Τηλ 24610 32307, 2461036484 email:pddm.kozani@opeka.gr

– Περιφερειακή Δ/νση Θεσσαλίας – (Λάρισα), τηλ. 2413509425, 2413509400 email:pdth.larisa@opeka.gr

– Περιφερειακή Δ/νση Ηπείρου – (Ιωάννινα), τηλ. 26513 70808, 70814, 70830 email:pde.ioannina@opeka.gr

– Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας- (Πάτρα), τηλ. 2613615745, 2613615730 email:pdde.patra@opeka.gr

– Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης – (Ηράκλειο), τηλ. 2813407246 email:pdk.irakleio@opeka.gr, epid.kritis@opeka.gr

Ο ΟΠΕΚΑ βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του. Οι πολίτες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) να ενημερώνονται για όλες τις νέες δυνατότητες που παρέχονται. 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ρύθμιση θεμάτων αγοράς εργασίας: Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ρύθμιση θεμάτων αγοράς εργασίας: Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

29 Οκτώβριος 2020

Εργατικά - Ασφαλιστικά

Ρύθμιση θεμάτων αγοράς εργασίας: Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης



Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια του Υπ. Συμβουλίου τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».



Το σχέδιο νόμου προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Υιοθετεί τις συστάσεις του International Labour Organization (ILO). Είναι κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο. Στόχος είναι: 


- Να διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, τις δε υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών. 


- Να βάλει τάξη στην αγορά εργασίας να καταπολεμήσει τη «μαύρη εργασία», τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις - φαντάσματα, και να εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους.


- Να εκσυγχρονίσει το εργατικό μας δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια (συνδικαλιστικός νόμος).


Το ΜΕΡΟΣ Ι επιφέρει μια ψηφιακή επανάσταση με το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», καταργείται πλήθος εγγράφων. Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.  


Το ΜΕΡΟΣ ΙΙ ενσωματώνει την Οδηγία περί ισορροπίας προσωπικής-επαγγελματικής ζωής με: Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες. Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό. Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως. Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ). Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες. Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο. 


Το ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο, τον αναδιατάσσει και καταπολεμά χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ανάμεσα στ’ άλλα, α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η  απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%, δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη, ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.


Το ΜΕΡΟΣ ΙV ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι: α) οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ γίνονται αποκλειστικής απασχόλησης και πιστοποιούνται, β) η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ, γ) δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα, δ) η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας κλπ των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, ε) θεσμοθετείται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας, στ) ορίζεται αναγκαίο περιεχόμενο όλων των αιτήσεων προς τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η στοιχειοθέτηση και η τεκμηρίωσή τους, ζ) καταργείται ο β΄ βαθμός διαιτησίας, η) αναγνωρίζονται οι ΣΣΕ υποκλάδου, θ) προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων.


Το ΜΕΡΟΣ V ανάμεσα στα άλλα προβλέπει: i) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας, ii) αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, iii) προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, iv) προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες, v) κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, vi) θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

 

ΔΕΗ - Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο

ΔΕΗ - Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο

29 Οκτώβριος 2020

 

ΑΠΟ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

 

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020-2021

 

Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους πελάτες που κάνουν χρήση του οικιακού νυχτερινού τιμολογίου Γ1Ν, myHome Online και myHome Enter, με τμηματικό ωράριο, ότι θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2021.

 

Συγκεκριμένα, το ωράριο χειμερινής περιόδου είναι:

 

    •  15:00-17:00 και 02:00-08:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών,

 

    •  15:30-17:30 και 02:00-08:00 για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

 

Όσοι επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες στο 800-900-1000 (Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών), στα αρμόδια καταστήματα ΔΕΗ της περιοχής τους, στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr και του ΔΕΔΔΗΕ -> www.deddie.gr. 

Η διαδικασία και το πρόστιμο για τους εργοδότες που δεν τηρούν τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες

Η διαδικασία και το πρόστιμο για τους εργοδότες που δεν τηρούν τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες

28 Οκτώβριος 2020

 

Δημοσιεύθηκε νέα ΚΥΑ με την οποία κοινοποιείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο πλαίσιο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας, σύμφωνα με τις περ. β) έως και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως ισχύει και των υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) και 39363/1537/30-9-2020 (Β' 4262) κοινών υπουργικών αποφάσεων.

 

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά

 

Άρθρο 1

 

Πεδίο εφαρμογής

 

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν εργαζόμενους που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ' αρ. 37095/1436/17.09.2020 (Β' 4011) κοινής υπουργικής απόφασης και παραβαίνουν τις διατάξεις των περ. β) έως και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 98511.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως ισχύει και των υπ' αρ. 37095/1436/17-92020 (Β' 4011) και 39363-1537-30-9-202039363/1537/30-9-2020 (Β' 4262) κοινών υπουργικών αποφάσεων.

 

Άρθρο 2

 

Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και την επιβολή κυρώσεων

 

1. Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. β) έως και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 98511.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως ισχύει και στις υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) και 39363-1537-30-9-202039363/1537/30-9-2020 (Β'4262) κοινές υπουργικές αποφάσεις, τη διαπίστωση των σχετικών παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

 

2. Όργανα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων αποτελούν οι Ειδικοί Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων.

 

3. Σε κάθε περίπτωση δύναται να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχων από Ειδικούς Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων ή Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Εργασιακών Σχέσεων.

 

Άρθρο 3

 

Διαδικασία διαπίστωσης παραβάσεων

 

1. Για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και την διαπίστωση των παραβάσεων των περ. β) έως και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 98511.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως ισχύει, καθώς και των υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) και 39363-1537-30-9-202039363/1537/30-9-2020 (Β' 4262) κοινών υπουργικών αποφάσεων, τα αρμόδια όργανα προβαίνουν σε κάθε είδους αναγκαία παρέμβαση, έρευνα, εξέταση και έλεγχο σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δράση του Σ.ΕΠ.Ε.

 

2. Κατά τη διαδικασία διερεύνησης των επιμέρους περιπτώσεων, τα αρμόδια όργανα, ενδεικτικά:

 

α) εξετάζουν αν τηρούνται και ελέγχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, κατά τα προβλεπόμενα στις υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) και 39363/1537/30-9-2020 (Β' 4262) κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τα οριζόμενα εν γένει στις κείμενες διατάξεις στοιχεία και έγγραφα, όπως πίνακες προσωπικού και ωρών, γνωστοποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ή σχέσης εργασίας των εργαζομένων, γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

 

β) συλλέγουν συναφή αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα, ώστε να επαληθευτούν και να τεκμηριωθούν τα συμπεράσματα του ελέγχου, προκειμένου να προβεί η Υπηρεσία στις προβλεπόμενες ενέργειές της

 

γ) προβαίνουν σε κάθε άλλου είδους απαραίτητη εξέταση, όπως για παράδειγμα, συνομιλίες με εργαζομένους, τον εργοδότη και άλλους σημαντικούς συντελεστές (π.χ. τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας, την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων).

 

3. Κατά τη διαδικασία διερεύνησης των επιμέρους περιπτώσεων, τα αρμόδια όργανα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα βιβλία, μητρώα, έγγραφα, αρχεία και κάθε άλλου είδους στοιχείο, που τηρούνται από την επιχείρηση, νομιμοποιούνται να λαμβάνουν αντίγραφα, καθώς και έχουν πρόσβαση στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας.

 

Άρθρο 4

 

Επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμου

 

1. Εάν διαπιστωθεί παραβίαση των διατάξεων των περ. β) έως και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 55), όπως ισχύει, το Σ.ΕΠ.Ε. επιβάλλει διοικητική κύρωση ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, κατά τα προβλεπόμενα στην υπ' αρ. 37095/1436/17-9-2020 (Β' 4011) κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας και υπέβαλε αίτημα στον εργοδότη του για εξ' αποστάσεως εργασία, και για τον οποίο δεν έχουν εφαρμοστεί τα έκτακτα μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας του, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με την υπ' αρ. 39363/1537/ 30-9-2020 (Β' 4262) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

 

2. Για την επιβολή του προστίμου του άρθρου όγδοου της από 22.08.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 161) ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 24 του ν. 3473996/2011 (Α' 170) όπως ισχύει.

 

3. Για τη βεβαίωση και την είσπραξη του ανωτέρω προστίμου εφαρμόζονται η παρ. 4 του άρθρου 14 και η παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 3473996/2011, όπως ισχύουν και η υπό στοιχεία 2/58493/ΔΠΓΚ/7-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση «Οικονομική και Διοικητική Ταξινόμηση του κρατικού προϋπολογισμού» (Β' 3240).

 

4. Κατά της Πράξης Επιβολής Προστίμου ασκείται η προβλεπόμενη στην παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 3996/2011, δικαστική προσφυγή.

  

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜ. 91 Σύσταση μόνιμης διαιτησίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

27 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ

Αρ. Φύλλου 206

                    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.

Τις διατάξεις: α) των άρθρων 131 και 132 του ν. 4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α΄ 208),

β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).

2.

Την από 20-9-2018 γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών περί συστάσεως μόνιμης διαιτησίας στο Σύλλογο.

3.

Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και

4.

Τις υπ’ αρ. 132/2019 και 154/2020 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ Σύσταση Μόνιμης Διαιτησίας - Αντικείμενο - Κανονιστικό πλαίσιο

Άρθρο 1 Συνιστάται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Δ.Σ.Α.) μόνιμη διαιτησία με αντικείμενο την επίλυση διαφορών με περιουσιακό αντικείμενο, συμβατικών ή μη, η οποία διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος και συμπληρωματικά από τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σε περίπτωση εσωτερικής διαιτησίας και τις διατάξεις του ν. 2735/1999 (Α΄ 167) σε περίπτωση διεθνούς διαιτησίας με έδρα στην Ελλάδα. Διαφορές ιδιωτικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν σε διαιτησία με συμφωνία, αν εκείνοι που τη συνομολογούν έχουν την εξουσία να διαθέτουν ελεύθερα το αντικείμενο της διαφοράς. Οι διαφορές που υπάγονται στην παρ. 3 του άρθρου 614 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν μπορούν να υπαχθούν στη διαιτησία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Διαιτητική Συμφωνία

Άρθρο 2 Ο τύπος και το ελάχιστο περιεχόμενο της διαιτητικής συμφωνίας διέπονται από τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εφόσον πρόκειται περί εσωτερικής διαιτησίας και από τις οικείες διατάξεις του ν. 2735/1999, εφόσον πρόκειται περί διεθνούς διαιτησίας με έδρα στην Ελλάδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ Οργάνωση Διαιτησίας, Γραφείο Διαιτησίας, Γραμματεία Διαιτησίας, Καταρτισμός Καταλόγου Διαιτητών

Άρθρο 3 Επιτροπή Διαιτησίας

1.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. συγκροτεί εκ των μελών του Επιτροπή Διαιτησίας με θητεία πέντε ετών. Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά, περιλαμβάνει διακεκριμένους και έμπειρους νομικούς με ειδίκευση στο θεσμό της Διαιτησίας. Η Επιτροπή Διαιτησίας προεδρεύεται από το μέλος που ορίζεται κατόπιν ψηφοφορίας από τα λοιπά τακτικά μέλη της Επιτροπής και είναι αρμόδια να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων της διαιτησίας σύμφωνα με το παρόν.

2.

Πριν από τη σύσταση της Επιτροπής Διαιτησίας ή σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης της για οποιονδήποτε λόγο, τις αρμοδιότητες αυτής ασκεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

Άρθρο 4 Γραφείο Διαιτησίας - Γραμματεία

1.

Στον Δ.Σ.Α. συγκροτείται Γραφείο Διαιτησίας με αντικείμενο την εξυπηρέτηση του έργου των διαιτησιών κατά το παρόν, Επικεφαλής του οποίου ορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α. Ο Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας του Δ.Σ.Α. συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαιτησίας χωρίς δικαίωμα ψήφου και έχει ως αρμοδιότητες, τον λειτουργικό συντονισμό των εργασιών της Γραμματείας Διαιτησίας, τον έλεγχο

ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προώθηση των αιτήσεων εγγραφής των ενδιαφερομένων στον Κατάλογο Διαιτητών, την υποβολή εισηγήσεων προς την Επιτροπή Διαιτησίας για τα θέματα που ορίζουν η παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος, οι παρ. 3, 4, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 6, οι παρ. 1 και 4 του άρθρου 7, την υποβολή εισηγήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. για τη λειτουργική και ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την τυχόν επέκταση αυτών, καθώς και την υποβολή ετήσιας Έκθεσης προς ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α. σχετικά με τη λειτουργία της μόνιμης διαιτησίας του Δ.Σ.Α. Η Έκθεση υποβάλλεται προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. έως την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από αυτό στο οποίο αφορά. Η θέση του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας είναι άμισθη.

2.

Για την εξυπηρέτηση του Γραφείου Διαιτησίας, της Επιτροπής Διαιτησίας και εν γένει του έργου των διαιτητών, συγκροτείται Γραμματεία Διαιτησίας υπαγόμενη στο Γραφείο Διαιτησίας. Τα μέλη της Γραμματείας Διαιτησίας είναι δύο, επιλέγονται μεταξύ των υπαλλήλων του Δ.Σ.Α. από τον Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας και, θα πρέπει, κατ΄ ελάχιστον, να είναι απόφοιτοι νομικής σχολής της ημεδαπής ή νομίμως αναγνωρισμένης νομικής σχολής της αλλοδαπής και να έχουν άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

3.

Η Γραμματεία τηρεί Βιβλία στα οποία καταχωρίζονται (α) οι αποφάσεις και πράξεις της Επιτροπής Διαιτησίας, (β) τα δικόγραφα των διαδίκων μερών, τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κατατίθενται υποχρεωτικά στη Γραμματεία Διαιτησίας, (γ) οι διαιτητικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κατ΄ εφαρμογή του παρόντος και τα πρακτικά του διαιτητικού δικαστηρίου.

4.

Η Γραμματεία Διαιτησίας τηρεί επίσης Αρχείο, στο οποίο φυλάσσονται σε πρωτότυπο όλες οι κατά την προηγούμενη παράγραφο καταχωρούμενες πράξεις, αποφάσεις, δικόγραφα και διαιτητικές αποφάσεις.

Άρθρο 5 Κατάλογος Διαιτητών

1.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α., μετά από εισήγηση της Επιτροπής Διαιτησίας, συντάσσει ενιαίο Κατάλογο Διαιτητών από μέλη του, ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α. Στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α. αναρτώνται επίσης τα βιογραφικά στοιχεία των επιλεγέντων μελών, καθώς και ο αριθμός των διορισμών τους ως διαιτητών.

2.

Προϋπόθεση εγγραφής στον οικείο κατάλογο είναι σωρευτικά: (α) η προηγούμενη άσκηση δικηγορίας για δεκαπέντε (15) έτη, (β) η αποδεδειγμένη γνώση ή πρακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της διαιτησίας, και, (γα) η αποδεδειγμένη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου ως Διαιτητή ή Επιδιαιτητή σε μία τουλάχιστον διαιτησία, η οποία έχει ολοκληρωθεί με έκδοση διαιτητικής απόφασης ή (γβ) η αποδεδειγμένη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου ως πληρεξουσίου δικηγόρου διαδίκου σε τουλάχιστον πέντε (5) διαιτησίες, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον διεθνής.

3.

Για την εγγραφή στον οικείο κατάλογο απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου προς το Γραφείο Διαιτησίας,

με την οποία συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συνδρομή στο πρόσωπο του των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου. Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά προωθούνται αμελλητί από τον Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας προς την Επιτροπή Διαιτησίας.

4.

Ο Κατάλογος Διαιτητών επικαιροποιείται ανά έτος με ευθύνη της Επιτροπής Διαιτησίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ Συγκρότηση του διαιτητικού δικαστηρίου

Άρθρο 6

1.

Το διαιτητικό δικαστήριο συγκροτείται από έναν ή τρεις διαιτητές.

2.

Εάν ο αριθμός των διαιτητών δεν ορίζεται ήδη στη διαιτητική συμφωνία, αποφασίζει σχετικά η Επιτροπή Διαι τησίας λαμβάνοντας υπόψη της το οικονομικό αντικείμενο και την πολυπλοκότητα, νομική και πραγματική, της διαφοράς, καθώς επίσης και τις απόψεις των διαδίκων μερών. Η οικεία απόφαση λαμβάνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή και γνωστοποιείται στα μέρη.

3.

Εάν η Επιτροπή Διαιτησίας αποφασίσει τη συγκρότηση μονομελούς διαιτητικού δικαστηρίου, με την ίδια απόφαση καλεί τα διάδικα μέρη να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του μοναδικού διαιτητή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίησή της. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο μοναδικός διαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών του άρθρου 5, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας.

4.

Εάν η Επιτροπή Διαιτησίας αποφασίσει τη συγκρότηση τριμελούς διαιτητικού δικαστηρίου, με την ίδια απόφαση καλεί κάθε διάδικο μέρος να ορίσει διαιτητή της επιλογής του μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίησή της. Εάν κάποιο μέρος παραλείψει τον εμπρόθεσμο ορισμό διαιτητή, αυτός ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε

(15)

ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας. Οι διαιτητές που ορίζονται κατά τον τρόπο αυτό συμφωνούν από κοινού στο πρόσωπο του επιδιαιτητή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο επιδιαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών μεταξύ εκείνων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσαετή άσκηση δικηγορίας, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας.

5.

Εάν κατά τη διαιτητική συμφωνία το διαιτητικό δικαστήριο είναι τριμελές αλλά δεν ορίζονται οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής, ο προσφεύγων στη διαιτησία ορίζει διαιτητή της επιλογής του με το δικόγραφο της διαιτητικής προσφυγής. Ο καθ’ ού η διαιτητική προσφυγή ορίζει διαιτητή της επιλογής του με το δικόγραφο της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή. Εάν κάποιο από τα διάδικα μέρη παραλείψει τον ορισμό διαιτητή, καλείται από την

Επιτροπή Διαιτησίας να το πράξει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της πρόσκλησης. Εντός της ίδιας προθεσμίας ο ορισμός του διαιτητή γνωστοποιείται στο αντίδικο μέρος. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο διαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας. Οι διαιτητές που ορίζονται κατά τον τρόπο αυτό συμφωνούν από κοινού στο πρόσωπο του επιδιαιτητή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο επιδιαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών μεταξύ εκείνων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσαετή άσκηση δικηγορίας, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας.

6.

Εάν κατά τη διαιτητική συμφωνία το διαιτητικό δικαστήριο είναι τριμελές αλλά δεν ορίζεται ο επιδιαιτητής, οι ορισθέντες διαιτητές συμφωνούν από κοινού στο πρόσωπο του επιδιαιτητή μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από τη από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο επιδιαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας μέσα σε προθεσμία 15 ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών μεταξύ εκείνων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσαετή άσκηση δικηγορίας, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας.

7.

Εάν κατά τη διαιτητική συμφωνία το διαιτητικό δικαστήριο είναι μονομελές και δεν ορίζεται ο μοναδικός διαιτητής, η Επιτροπή Διαιτησίας καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης, η οποία αποστέλλεται αμελλητί μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, ο μοναδικός διαιτητής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών και επιλέγεται από τον Κατάλογο Διαιτητών, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας.

8.

Η επιλογή του προσώπου του διαιτητή ή του επιδιαιτητή από τον Κατάλογο Διαιτητών χωρεί κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας, από την Επιτροπή Διαιτησίας με μοναδικό κριτήριο τη σειρά εγγραφής σε αυτόν, με την επιφύλαξη της συμπλήρωσης τουλάχιστον εικοσαετούς άσκησης δικηγορίας στην περίπτωση των επιδιαιτητών. Διαιτητής ή επιδιαιτητής διορίζεται το πρόσωπο εκείνο, το οποίο στον Κατάλογο Διαιτητών βρίσκεται κατά τον χρόνο που ανακύπτει ζήτημα διορισμού, αμέσως μετά τον τελευταίο διορισθέντα ή εκείνον που δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του.

Άρθρο 7

1.

Εκείνος ο οποίος ορίζεται διαιτητής ή επιδιαιτητής από την Επιτροπή Διαιτησίας οφείλει να δηλώσει προς το Γραφείο Διαιτησίας μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τον διορισμό του εάν τον αποδέχεται καθώς και, επί αποδοχής, κάθε στοιχείο, το οποίο μπορεί να γεννήσει δικαιολογημένες αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία

ή την ανεξαρτησία του. Η δήλωση προωθείται αμελλητί από τον Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας προς την Επιτροπή Διαιτησίας και τα μέρη. Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής του διορισμού, η Επιτροπή Διαιτησίας προβαίνει σε διορισμό έτερου διαιτητή ή επιδιαιτητή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την γνωστοποίηση της άρνησης του αρχικώς ορισθέντος διαιτητή, κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας. Η ίδια υποχρέωση δήλωσης ανεξαρτησίας και αμεροληψίας βαρύνει και τους διαιτητές ή τον επιδιαιτητή που ορίζονται από τα μέρη ή από τους διαιτητές που ορίζουν τα μέρη.

2.

Εκείνος ο οποίος ορίζεται διαιτητής ή επιδιαιτητής από την Επιτροπή Διαιτησίας δύναται να αρνηθεί τον διορισμό του και χωρίς σπουδαίο λόγο με μοναδική έννομη συνέπεια την απώλεια της σειράς διορισμού του. Η επανειλημμένη και αδικαιολόγητη άρνηση διορισμών αποτελεί λόγο διαγραφής από τον Κατάλογο Διαιτητών. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας ενημερώνει την Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία δύναται να εισηγηθεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. την διαγραφή του διαιτητή από τον Κατάλογο Διαιτητών.

3.

Ο διαιτητής ή ο επιδιαιτητής, από τη στιγμή που ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας και καθ΄ όλη τη διαιτητική διαδικασία, οφείλει να δηλώνει άμεσα στην Επιτροπή Διαιτησίας και στα μέρη οποιοδήποτε νέο στοιχείο, το οποίο μπορεί να γεννήσει δικαιολογημένες αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία ή την ανεξαρτησία του. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και για τους διαιτητές ή τον επιδιαιτητή που ορίζονται από τα μέρη.

4.

Η πραγματική ή νομική αδυναμία άσκησης καθηκόντων, η εξαίρεση, η ανάκληση καθώς και η παραίτηση των διαιτητών και του επιδιαιτητή διέπονται συμπληρωματικά από τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εφόσον πρόκειται περί εσωτερικής, και του ν. 2735/1999, εφόσον πρόκειται περί διεθνούς διαιτησίας με έδρα στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις των άρθρων 878 (μη ορισμός διαιτητή ή επιδιαιτητή από τον διάδικο ή επιδιαιτητή ή θάνατος αυτού ή μη αποδοχή), της παρ. 2 του άρθρου 880 (άρνηση εκπληρώσεως καθηκόντων διαιτητή ή επιδιαιτητή μετά την αποδοχή του διορισμού) και 884 (καθυστέρηση στη διεξαγωγή της διαδικασίας/ στην έκδοση οριστικής απόφασης) του ΚΠολΔ αποφαίνεται η Επιτροπή Διαιτησίας. Όταν για οποιονδήποτε λόγο παύει η εξουσία διαιτητή ή επιδιαιτητή, ορίζεται αντικαταστάτης σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τον ορισμό του διαιτητή ή επιδιαιτητή που αντικαθίσταται. Ελλείψει συμφωνίας των μερών, το διαιτητικό δικαστήριο υπό τη νέα του σύνθεση αποφασίζει ομόφωνα ως προς το αν η διαιτησία θα συνεχιστεί από το σημείο κατά το οποίο διεκόπη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ Διαδικασία

Άρθρο 8 Διαδικαστική αυτονομία των μερών Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, τα μέρη με συμφωνία τους καθορίζουν ελεύθερα τη διαιτητική διαδικασία. Ελλείψει συμφωνίας των μερών, η διαιτητική διαδικασία καθορίζεται από το διαιτητικό δικαστήριο.

Άρθρο 9 Ίση μεταχείριση - Εκατέρωθεν ακρόαση

Κατά τη διαιτητική διαδικασία τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, τα μέρη έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και πρέπει να καλούνται να παραστούν κατά τις συζητήσεις, να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους προφορικώς ή εγγράφως κατά την κρίση των διαιτητών και να προσκομίσουν τις αποδείξεις τους.

Άρθρο 10 Η διαιτητική προσφυγή

1.

Η διαιτητική προσφυγή κατατίθεται στη Γραμματεία Διαιτησίας και επιδίδεται στον αντίδικο. Οι ουσιαστικές και δικονομικές συνέπειες που εξαρτά ο νόμος από την άσκηση της διαιτητικής προσφυγής επέρχονται με την επίδοσή της. Από την επίδοση της υπολογίζεται επίσης η προθεσμία κατάθεσης της απάντησης από τον καθού η προσφυγή. Για την κατάθεση της διαιτητικής προσφυγής συντάσσεται στο τέλος αυτής έκθεση, που υπογράφεται από τον προσφεύγοντα ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του και τον Γραμματέα που την παραλαμβάνει.

2.

Η διαιτητική προσφυγή περιέχει (α) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας των διαδίκων φυσικών προσώπων και τη νομική μορφή, επωνυμία και έδρα των διαδίκων νομικών προσώπων, (β) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση εργασίας των πληρεξούσιων δικηγόρων του προσφεύγοντος, (γ) διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προσφεύγοντος και του πληρεξούσιου δικηγόρου του, (δ) συνοπτική έκθεση των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν το βιοτικό συμβάν, από το οποίο απορρέει η διαφορά, (ε) συγκεκριμένο αίτημα παροχής δικαστικής προστασίας, (στ) ορισμό διαιτητή ή τις απόψεις του προσφεύγοντος για τον αριθμό των μελών του διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6, (ζ ) τη διαιτητική συμφωνία. Με τη διαιτητική προσφυγή ο προσφεύγων δύναται να προσκομίσει και αποδεικτικά έγγραφα. Μαζί με τη διαιτητική προσφυγή υποβάλλεται αντίγραφο της διαιτητικής συμφωνίας.

Άρθρο 11 Η απάντηση στη διαιτητική προσφυγή

1.

Ο καθ’ ού η διαιτητική προσφυγή έχει προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επίδοσή της, προκειμένου να καταθέσει την απάντησή του στη Γραμματεία. Εάν με την απάντηση ασκηθεί αντίθετη διαιτητική προσφυγή, το οικείο δικόγραφο θα πρέπει να επιδίδεται επίσης στον αντίδικο εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας. Εφαρμόζεται εν προκειμένω η ρύθμιση του εδαφίου β΄ της παρ. 1 του άρθρου 10. Για την κατάθεση της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή συντάσσεται στο τέλος αυτής έκθεση που υπογράφεται από τον προσφεύγοντα ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο του και τον Γραμματέα που την παραλαμβάνει.

2.

Η απάντηση στη διαιτητική προσφυγή περιέχει (α) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας των διαδίκων φυσικών προσώπων και τη νομική μορφή, επωνυμία και έδρα των διαδίκων νομικών προσώπων, (β) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση εργασίας των πληρεξούσιων δικηγόρων του καθού η προσφυγή, (γ) διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του καθού η προσφυγή και του πληρεξούσιου δικηγόρου του, (δ) συνοπτική έκθεση των μέσων επίθεσης και άμυνας του καθού η προσφυγή, (ε) ορισμό διαιτητή ή τις απόψεις του καθού η προσφυγή για τον αριθμό των μελών του διαιτητικού δικαστηρίου σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6, (στ) τυχόν αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του διαιτητικού δικαστηρίου, (ζ ) τυχόν αντίθετη διαιτητική προσφυγή. Με την απάντηση στη διαιτητική προσφυγή ο καθού αυτή δύναται να προσκομίσει και αποδεικτικά έγγραφα.

Άρθρο 12

1.

Η διαιτητική προσφυγή και η απάντηση σε αυτήν αποσκοπούν στην ταχεία συγκρότηση του διαιτητικού δικαστηρίου και στον καθορισμό των εξόδων της διαιτητικής δίκης. Η εξειδίκευση των πραγματικών και των τυχόν νομικών ισχυρισμών των διαδίκων θα χωρεί σε επόμενο διαδικαστικό στάδιο της δίκης υπό την καθοδήγηση και του διαιτητικού δικαστηρίου. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά στην επίκληση και προσκομιδή των αποδεικτικών μέσων.

2.

Το ελάχιστο περιεχόμενο της διαιτητικής προσφυγής και της απάντησης σε αυτήν, κατά τις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων, δεν τίθεται επί ποινή απαραδέκτου. Οι διάδικοι δύνανται σε μεταγενέστερο στάδιο της διαιτητικής δίκης να συμπληρώσουν στοιχεία που ελλείπουν και με την καθοδήγηση του διαιτητικού δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει πάντως να εξασφαλίζει τη δυνατότητα του αντίδικου μέρους να απαντήσει.

3.

Μετά την κατάθεση της απάντησης στη διαιτητική προσφυγή, η Γραμματεία αποστέλλει αμέσως το φάκελο της υπόθεσης στην Επιτροπή Διαιτησίας προκειμένου η τελευταία να ασκήσει τις εξουσίες της από το άρθρο 6 αλλά και να καθορίσει τα έξοδα της διαιτησίας.

4.

Η Επιτροπή Διαιτησίας καθορίζει προσωρινά το ποσό των εξόδων της διαιτησίας κατόπιν εισήγησης του Επικεφαλής του Γραφείου Διαιτησίας καθώς και των αμοιβών της διαιτησίας ανάλογα με το μέγεθος και την αξία του αντικειμένου της διαφοράς, καθώς και κάθε άλλου κριτηρίου που θεωρεί πρόσφορο και ορίζει το ποσό της προκαταβολής αυτών. Τα έξοδα διαιτησίας δεν μπορούν ποτέ να υπερβαίνουν είτε το 1% του αντικειμένου της διαφοράς, είτε το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά, εκτός εάν υπάρξει αντίθετη αιτιολογημένη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Με την προκαταβολή βαρύνεται ο ασκών την διαιτητική προσφυγή. Εάν ασκηθεί αντίθετη διαιτητική προσφυγή, ο καθορισμός των εξόδων και αμοιβών χωρεί κεχωρισμένα ως προς την διαιτητική προσφυγή και την αντίθετη διαιτητική προσφυγή και κάθε ένα μέρος προκαταβάλλει το ποσό που του αναλογεί, υπό την ιδιότητα του προσφεύγοντος. Η δαπάνη και οι αμοιβές της διαιτησίας καταβάλλονται στον Δ.Σ.Α. Για την είσπραξη της εν λόγω δαπάνης εκδίδεται τριπλό

Τεύχος A’ 206/27.10.2020 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 10921

τυπη απόδειξη του Δ.Σ.Α. Από τα τριπλότυπα, ένα παραδίδεται στον διάδικο που καταβάλλει, το άλλο επισυνάπτεται στη δικογραφία, με επιμέλεια της Γραμματείας. Η προκαταβολή θα πρέπει να χωρήσει μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τον ορισμό του ποσού της.

5.

Μετά την προκαταβολή των δικαστικών εξόδων, η Επιτροπή Διαιτησίας προωθεί τον φάκελο της υπόθεσης στον μοναδικό διαιτητή ή στον επιδιαιτητή και τους διαιτητές.

6.

Εάν ο προσφεύγων στη διαιτησία ή ο ασκών αντίθετη διαιτητική προσφυγή δυστροπεί ή αρνείται να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, η Επιτροπή Διαιτησίας τάσσει προς τούτο επιπλέον προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. Εάν παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία, η διαιτητική προσφυγή ή η αντίθετη διαιτητική προσφυγή θεωρείται ως μηδέποτε ασκηθείσα, εκτός εάν ο καθού η κύρια ή αντίθετη διαιτητική προσφυγή προσφερθεί και καταβάλει το εν λόγω ποσό μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών.

Άρθρο 13 Πρόγραμμα και Ειδικοί Διαδικαστικοί Κανόνες της διαιτησίας

1.

Αμέσως μετά τη συγκρότησή του, το διαιτητικό δικαστήριο καλεί τα μέρη σε πρώτη συνεδρίαση με αντικείμενο το Πρόγραμμα και τους Ειδικούς Διαδικαστικούς Κανόνες που θα διέπουν τη διαιτητική δίκη, στην έκταση που αυτοί δεν έχουν ήδη καθοριστεί στη διαιτητική συμφωνία. Το διαιτητικό δικαστήριο αποφασίζει ελεύθερα επί των θεμάτων αυτών, αφού ακούσει τις απόψεις των μερών και επιδιώξει να λάβει τη συναίνεσή τους. Στην ίδια συνεδρίαση, τα διάδικα μέρη προσκομίζουν στο διαιτητικό δικαστήριο τα πληρεξούσια έγγραφα προς τους δικαστικούς τους πληρεξουσίους ή τους διορίζουν εφόσον παρίστανται, τα μεν φυσικά πρόσωπα αυτοπροσώπως, τα δε νομικά πρόσωπα δια του νομίμου εκπροσώπου τους.

2.

Το Πρόγραμμα της διαιτησίας περιέχει τα διαδικαστικά στάδια της διαιτητικής δίκης και τον χρόνο διενέργειας αυτών. Οι Ειδικοί Διαδικαστικοί Κανόνες διέπουν το σύνολο της διαιτητικής διαδικασίας. Τόσο το πρόγραμμα όσο και οι ειδικοί διαδικαστικοί κανόνες αποτυπώνονται σε πρακτικό του διαιτητικού δικαστηρίου.

3.

Αν τα μέρη δεν έχουν αποκλείσει την ακροαματική διαδικασία, το διαιτητικό δικαστήριο οφείλει σε κάθε περίπτωση, εάν το ζητήσει ένα μέρος, να διεξαγάγει ακροαματική διαδικασία ορίζοντας σχετικώς στο πρόγραμμα της διαιτησίας. Διαφορετικά η διαιτητική διαδικασία επιτρεπτά διεξάγεται και μόνον εγγράφως.

4.

Το διαιτητικό δικαστήριο οφείλει να παράσχει στα διάδικα μέρη τουλάχιστον ένα στάδιο δίκης, κατά το οποίο θα εξειδικεύουν επαρκώς τους πραγματικούς και τους τυχόν νομικούς ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στη διαιτητική προσφυγή και στην απάντηση καθώς και τουλάχιστον ένα στάδιο δίκης, κατά το οποίο κάθε μέρος θα απαντά στους κατά τον τρόπο αυτό εξειδικευόμενους πραγματικούς ή τυχόν νομικούς ισχυρισμούς του άλλου μέρους. Το διαιτητικό δικαστήριο οφείλει επίσης να καθορίσει το στάδιο εκείνο της δίκης, μετά το οποίο

θα είναι απαράδεκτη, χωρίς την άδειά του, η επίκληση νέων πραγματικών ισχυρισμών και η προσκομιδή νέων αποδεικτικών μέσων. Τέλος, το διαιτητικό δικαστήριο οφείλει να προβλέψει περί της υποβολής από τα διάδικα μέρη αναλυτικών καταστάσεων των εξόδων τους που συνδέονται με τη διαιτησία και των αμοιβών των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

5.

Δικόγραφα, έγγραφα, δηλώσεις ή πληροφορίες που ένα μέρος υποβάλλει ή ανακοινώνει στο διαιτητικό δικαστήριο κοινοποιούνται στο άλλο μέρος. Ο τρόπος κοινοποίησης ρυθμίζεται από το διαιτητικό δικαστήριο με ειδικό διαδικαστικό κανόνα, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 10, ως προς την επίδοση της διαιτητικής προσφυγής και της παρ. 1 του άρθρου 11, ως προς την επίδοση της απάντησης, όταν με αυτήν ασκείται αντίθετη διαιτητική προσφυγή.

6.

Η απουσία ενός ή όλων των διαδίκων σε οποιαδήποτε φάση, εφόσον νόμιμα κλήθηκαν, δεν επηρεάζει τη συνέχεια της διαιτητικής διαδικασίας. Το διάδικο μέρος, το οποίο απουσιάζει, κλητεύεται, ωστόσο, υποχρεωτικά στο επόμενο στάδιο δίκης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ Η Διαιτητική απόφαση

Άρθρο 14

1.

Οι διαιτητές λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία, εκτός εάν η συμφωνία υπαγωγής στη διαιτησία ορίζει διαφορετικά, αν όμως δεν σχηματιστεί πλειοψηφία υπερισχύει η γνώμη του Επιδιαιτητή. Για τον τύπο και το υποχρεωτικό περιεχόμενο της διαιτητικής απόφασης, επί εσωτερικής διαιτησίας εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του ΚΠολΔ, ενώ επί διεθνούς διαιτησίας με έδρα στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του ν. 2735/1999.

2.

Η διαιτητική απόφαση συντάσσεται σε τόσα πρωτότυπα όσα και τα διάδικα μέρη, οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής. Στα μέρη κοινοποιείται κατά τον τρόπο που ορίζεται στους ειδικούς διαδικαστικούς κανόνες. Δύο επιπλέον πρωτότυπα κατατίθενται στη Γραμματεία του Δ.Σ.Α. με επιμέλεια του Επιδιαιτητή. Ένα εξ αυτών παραμένει πάντα στο τηρούμενο Αρχείο ενώ το δεύτερο, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος και εφόσον το ζητήσει εγγράφως κάποιο από τα διάδικα μέρη, το οποίο στην περίπτωση αυτή επιβαρύνεται με τα έξοδα υπέρ ΤΑΧΔΙΚ, κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών από υπάλληλο της Γραμματείας Διαιτησίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ ΄ Αμοιβές διαιτητών - Δαπάνες διαιτησίας

Άρθρο 15

1.

Οι αμοιβές των διαιτητών και του επιδιαιτητή, καθώς και τα έξοδα διαιτησίας καθορίζονται προσωρινά για τον υπολογισμό της προκαταβολής από την Επιτροπή Διαιτησίας, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 και τελειωτικά από τους διαιτητές στην οριστική απόφασή τους. Με την απόφαση αυτή κατανέμεται η συνολική αμοιβή μεταξύ διαιτητών και επιδιαιτητή. Αν τα διάδικα μέρη αποφασίσουν τη ματαίωση της διαιτησίας οφείλουν

να το γνωρίσουν εγγράφως στους διαιτητές, οι οποίοι στην περίπτωση αυτή καθορίζουν μειωμένη αμοιβή και έξοδα, ανάλογα με την εργασία που είχε γίνει μέχρι την ημέρα της ματαίωσης της διαιτησίας.

2.

Το ύψος της συνολικής αμοιβής διαιτητών και επιδιαιτητή υπολογίζεται ανάλογα με το μέγεθος και την αξία του αντικειμένου της διαιτησίας, καθώς και κάθε άλλου κριτηρίου που το διαιτητικό δικαστήριο θεωρεί πρόσφορο, μεταξύ των οποίων, η πολυπλοκότητα ή μη των κρίσιμων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, η έκταση των δικογράφων των διαδίκων και ο αναγκαίος χρόνος που αφιερώθηκε για τη μελέτη τους, καθώς και η διάρκεια διεξαγωγής της διαιτητικής δίκης. Αν το αντικείμενο της διαφοράς δεν είναι αποτιμητέο σε χρήμα, οι αμοιβές των διαιτητών και του επιδιαιτητή προσδιορίζονται κατά εύλογη κρίση.

3.

Τα έξοδα διαιτησίας δεν μπορούν ποτέ να υπερβαίνουν είτε το 1% του αντικειμένου της διαφοράς, είτε το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά, εκτός εάν υπάρξει αντίθετη αιτιολογημένη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχει δαπανηθεί για την διεξαγωγή της διαιτησίας, όπως, ενδεικτικά, δαπάνες

για την διενέργεια αυτοψίας, πραγματογνωμοσύνης, μετακίνηση μαρτύρων, την αμοιβή του γραμματέα, εφόσον έχει οριστεί, καθώς επίσης και δαπάνες για τις υπηρεσίες του Γραφείου Διαιτησίας και αμοιβή της Γραμματείας Διαιτησίας.

4.

Ο ηττηθείς διάδικος καταδικάζεται να πληρώσει τα έξοδα της διαιτησίας, τις αμοιβές των διαιτητών και του επιδιαιτητή και το σύνολο της δαπάνης του αντιδίκου του που συνδέεται με την διαιτητική δίκη, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής των πληρεξούσιων δικηγόρων του, έτσι ως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις καταστάσεις που τα μέρη θα έχουν ήδη υποβάλει. Σε περίπτωση μερικής νίκης και μερικής ήττας κάθε διαδίκου, το δικαστήριο κατανέμει τα έξοδα, ανάλογα με την έκταση της νίκης ή της ήττας του καθενός.

Άρθρο 16

1.

Εφόσον στη διαιτητική συμφωνία δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμοστέοι θα είναι οι κανόνες της μόνιμης διαιτησίας του Δ.Σ.Α., όπως αυτοί ισχύουν κατά τον χρόνο επίδοσης της διαιτητικής προσφυγής.

2.

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Δικαιοσύνης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος. Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

10924 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 206/27.10.2020 

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Όροι και προϋποθέσεις ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Όροι και προϋποθέσεις ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

23 Οκτωβρίου 2020

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 4704

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ.65047 (1)

Όροι και προϋποθέσεις ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις:

α) του ν. 2071/1992 «Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας» (Α’ 123), όπως ισχύει, και ιδίως των άρθρων 95, 96, 97, 98, 99, 100 και 101,

β) του ν. 2619/1998 «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής: Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική» (Α’ 132),

γ) του ν. 2716/1999 «Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, και ιδίως του άρθρου 16,

δ) του ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» (Α’ 287), όπως ισχύει και ιδίως του άρθρου 28,

ε) του άρθρου 12 ν. 4272/2014 «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται

για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις» (Α’ 145), όπως ισχύει,

στ) του ν. 4461/2017 «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων, τροποποίηση συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 38),

ζ ) του ν. 4600/2019 «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» (Α’ 43),

η) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133),

θ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98), όπως ισχύει.

2) Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148), ως ισχύει.

3) Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119), όπως ισχύει.

4) Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121 και Α 126 Διορθώσεις Σφαλμάτων), όπως ισχύει.

5) Το π.δ. 247/1991 «Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για την ίδρυση, λειτουργία και μεταβίβαση ιδιωτικών κλινικών» (Α’ 93), όπως ισχύει.

6) Το π.δ. 235/2000 «Ειδικές Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των Ιδιωτικών Κλινικών, που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2345/1995 «Οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις» (Α 199), όπως ισχύει.

7) Την υπό στοιχεία Φ90380/25916/3294/2011 κοινή υπουργική απόφαση «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)» (Β 2456), όπως ισχύει.

8) Την υπό στοιχεία Υ5β/οικ.1962/2000 απόφαση «Καθορισμός κριτηρίων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, διαδικασίας και κάθε άλλης λεπτομέρειας για έγκριση σκοπιμότητας και χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον Ιδιωτικό Κερδοσκοπικό και μη Κερδοσκοπικό Τομέα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» (Β’ 1268).

9) Την υπό στοιχεία Α4α/Γ.Π.οικ.4023/2015 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών ψυχικής υγείας» (Β’ 177).

10) Την υπ’ αρ. 50715/11.8.2020 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη» (Β’ 3360).

11) Την υπό στοιχεία B2β/Γ.Π.60102/29-09-2020 εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

12) Την ανάγκη ρύθμισης της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ψυχιατρικά τμήματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και να διασφαλιστεί η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές,

 

αποφασίζουμε:

1.

Με την απόφαση για την ακούσια νοσηλεία, το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο δύναται να διατάξει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, τη συνέχισή της σε συγκεκριμένη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, εφόσον διατυπώνεται σχετικό αίτημα από τους αιτούντες την ακούσια νοσηλεία.

2.

Η οριζόμενη στη δικαστική απόφαση ιδιωτική ψυχιατρική κλινική πρέπει να έχει βεβαίωση καλής λειτουργίας εν ισχύ, να είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ και να υπάγεται κατά προτίμηση στον τομέα ψυχικής υγείας του τόπου κατοικίας του ασθενούς. Για την επιλογή της λαμβάνεται υπόψη η πρόταση που διατυπώνεται στη σχετική αίτηση. Αποκλείονται οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, για τις οποίες έχει συνταχθεί αρνητική έκθεση ελέγχου από την ειδική επιτροπή προστασίας δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις που διατυπώνονται σε αυτήν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει ετησίως η ειδική επιτροπή προς τις εισαγγελίες πρωτοδικών.

3.

Η κάλυψη της δαπάνης της ακούσιας νοσηλείας σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

4.

Η ιδιωτική ψυχιατρική κλινική υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί για κάθε ακούσια νοσηλεία που πραγματοποιείται σε αυτήν, καθώς και για τη λήξη της, την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του Υπουργείου Υγείας, η οποία τηρεί σχετικό αρχείο ακούσιων νοσηλειών ανά κλινική και πραγματοποιεί αυτεπαγγέλτως επισκέψεις και ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

5.

Για την ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ισχύουν οι όροι και οι συνθήκες που προβλέπονται για την ακούσια νοσηλεία σε δημόσιες δομές.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2020

Η Υφυπουργός

ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ 

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ατομα με οπτική αναπηρία: Ομάδα εργασίας για την κινητικότητα, προσανατολισμό, δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης

Ατομα με οπτική αναπηρία: Ομάδα εργασίας για την κινητικότητα, προσανατολισμό, δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 4629 – 21.10.2020 η υπ. αρίθμ. 555 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κου Γεωργίου Σταμάτη, αναφορικά με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Ατομα με οπτική αναπηρία: Ομάδα εργασίας για την κινητικότητα, προσανατολισμό, δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης

 

Ατομα με οπτική αναπηρία: Σύσταση ομάδας εργασίας για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης – Ονόματα.

 

Ατομα με οπτική αναπηρία

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 4629 – 21.10.2020 η υπ. αρίθμ. 555 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κου Γεωργίου Σταμάτη, αναφορικά με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 

Εργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και αποτύπωση της κατάστασης στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κινητικότητα, στον προσανατολισμό και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσής τους καθώς επίσης και στην διατύπωση πλαισίου προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό αυτού του τομέα για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 

Η Ομάδα Εργασίας για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

1) Γεώργιο Σταμάτη του Αναστασίου, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ως Πρόεδρο.

2) Αθηνά Διακουμάκου του Παναγιώτη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3) Παναγιώτα Μάνου του Σωτηρίου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία.

4) Στέργιο Σιούτη του Χρήστου, Προϊστάμενο Τμήματος Πολιτικών και Προγραμμάτων Αποϊδρυματοποίησης ΑΜεΑ, Χρονίως Πασχόντων και Ηλικιωμένων.

5) Δημήτριο Νικόλσκυ του Πέτρου, Προϊστάμενο Τμήματος Ενίσχυσης Παιδιού με Αναπηρία.

6) Αικατερίνη Μάντεση του Ζήσιμου, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Υπάλληλο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

7) Μαρία Γκεμίση του Θεόδωρου, Συνεργάτη της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8) Κωνσταντίνα Μπρούσα του Πασχάλη, Νομικό-Συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

9) Μαγδαληνή Ρούμπου του Σταύρου, Νομικό – Συνεργάτη του Υπουργού Επικρατείας.

10) Αναστασία Γκουβατζή του Νικολάου, Συνεργάτη της Υφυπουργού Παιδείας σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

11) Ιωάννη Βαρδακαστάνη του Δημητρίου, Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ως τακτικό μέλος, και την Ευαγγελία Καλλιμάνη του Ευάγγελου ως αναπληρωματικό μέλος.

12) Ηλία Μαργιόλα του Χρήστου με, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδας, ως τακτικό μέλος, και την Αγγελική Βερυκοκάκη του Στέφανου και την Ελισάβετ Κούβαρου του Δημητρίου ως αναπληρωματικά μέλη.

13) Δημήτριο Σηφάκη του Φραγκίσκου Εκπρόσωπο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ως τακτικό μέλος, και τη Γεωργία Κυριτσοπούλου του Παναγιώτη ως αναπληρωματικό μέλος.

14) Ζωή Χρηστοπούλου- Γερουλάνου του Χρήστου, Πρόεδρο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας.

15) Κωνσταντίνο Λολίτσα του Δημητρίου, Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής

16) Κωνσταντίνο Μεγαρίτη του Θεόδωρου, Νομικό

17) Αγαθή Καρρά του Αθανασίου, Νομικό

18) Ελένη Σουκάκου του Παναγιώτη, Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, Επίτιμη Εταίρο έρευνας στη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Roechampton

 

Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Αικατερίνη Αθανασίου του Ηλία, Υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με αναπληρώτριά της τη Μαρία Ιωάννα Ραγκούση του Θεοδώρου,  Υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

 

Ο Πρόεδρος αυτής δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της, εκπροσώπους και ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου αυτή να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση αυτού του τομέα στη χώρα αλλά και για τις προοπτικές του.

Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας δε λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση.

Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας δύνανται να πραγματοποιούνται με τη χρήση κάθε πρόσφορου ηλεκτρονικού μέσου.

Η Ομάδα Εργασίας καλείται να ολοκληρώσει το έργο της με την σύνταξη του σχετικού κειμένου με ευρήματα, καλές πρακτικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις, σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης απόφασης.

 

Πηγή:  www.especial.gr 

Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς

Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς

Αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ή γυναικών μετά την άδεια μητρότητας, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις αιτήσεις γονέων παιδιών λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου συμβίωσης, συγγενούς, αλλά και γονέων παιδιών διδύμων, τριδύμων κ.λ.π..  

Υποχρεωτική γονική άδεια έξι μηνών σε όλους τους γονείς

 

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

 

Γονική άδεια για την ανατροφή παιδιού 6 μηνών δίνει και στους δύο γονείς σχετική ρύθμιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά τις εργασιακές αλλαγές και σας αποκαλύπτει σήμερα το Dikaiologitika News.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού του διάρκειας 6 μηνών την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής του.

 

Οι 2 πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών.

 

Παράλληλα την νέα γονική άδεια την δικαιούται :

- γονέας μόνος, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, δικαιούται την άδεια αυτή στο διπλάσιο.

- γονείς διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ. δικαιούνται την άδεια αυτή για κάθε παιδί ξεχωριστά.

- γονέας που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως 8 ετών μπορεί να λαμβάνει την άδεια αυτή με την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.

- σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

 

Προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

 

Για τους δύο πρώτους μήνες της άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στον κάθε γονέα μηνιαίως ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

 

Σε γονείς μόνους λόγω θανάτου του άλλου γονέα, ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου, εφαρμόζεται για 4 μήνες η καταβολή από τον ΟΑΕΔ.

Σε γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ, οι διατάξεις εφαρμόζονται ξεχωριστά για κάθε παιδί.

 

Να σημειωθεί ότι από την καταβολή του ΟΑΕΔ εξαιρούνται οι εργαζόμενες που έχουν λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 43 του νόμου αυτού για έξι μήνες.

Ο χρόνος του τμήματος της άδειας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους σύνταξης και ασφάλισης του οικείου ασφαλιστικού φορέα, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

 

Χορήγηση άδειας

Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικώς, εντός του διαστήματος που ο εργαζόμενος τη δικαιούται, με βάση σχετική αίτησή του η οποία υποβάλλεται στον εργοδότη με κάθε πρόσφορο τρόπο και στην οποία προσδιορίζει την έναρξη και τη λήξη της. Η αίτηση υποβάλλεται στον εργοδότη ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι έκτακτοι οι οποίοι καθιστούν την χορήγηση της άδειας απολύτως αναγκαία. Ο εργοδότης απαντά στην αίτηση του εργαζόμενου άμεσα και κατ’ ανώτατο εντός ενός μήνα από την υποβολή της.

 

Ο εργαζόμενος γονέας δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πάρει άδεια μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που αιτείται, ενώ εργοδότης και εργαζόμενος μπορούν να συμφωνήσουν ευνοϊκότερους όρους χορήγησης της άδειας αυτής, ως προς τις προϋποθέσεις, τη διάρκεια της άδειας, τις αποδοχές, ή άλλα ζητήματα.

 

Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια στον αιτούμενο χρόνο, εκτός αν αυτό θα διατάρασσε σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται να τεκμηριώσει εγγράφως τον λόγο άρνησης ή αναβολής χορήγησης προς τον εργαζόμενο, ενώ προτείνει προς αυτόν εναλλακτικές ως προς το χρόνο χορήγησής της, ή ευέλικτους τρόπους χορήγησής της.

 

Αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, ή γυναικών μετά την άδεια μητρότητας, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις αιτήσεις γονέων παιδιών λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου συμβίωσης, συγγενούς, αλλά και γονέων παιδιών διδύμων, τριδύμων κ.λ.π.. Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων εργαζομένων στην επιχείρηση που έχουν αιτηθεί την ίδια άδεια.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχει άλλη σχετική συμφωνία, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια το αργότερο εντός δύο μηνών από την ημερομηνία που την αιτείται ο εργαζόμενος. Τυχόν άρνηση ή αναβολή χορήγησης της άδειας ανατροφής που αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπόκειται στον έλεγχο του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα.

 

Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων διδύμων τριδύμων κλπ, το δικαίωμα των γονέων στην άδεια και στην επιδότηση είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

 

Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

 

Ο εργαζόμενος γονέας που λαμβάνει τη γονική άδεια του άρθρου αυτού, εκτός των δύο μηνών του ΟΑΕΔ των περιπτώσεων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου αυτού, έχει κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας από την εργασία του, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ασφαλιστικό του φορέα και μπορεί να αναγνωρίσει τον χρόνο απουσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992 (Α΄165), όπως ισχύει.

 

Ο αναγνωριζόμενος χρόνος της γονικής άδειας ως ισχύει κάθε φορά, λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

 

Η γονική άδεια δεν καταργεί και δεν επηρεάζει τη χορήγηση άλλων δικαιωμάτων που αφορούν στη διευκόλυνση των γονέων για την ανατροφή του παιδιού, για τον θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού ή για λόγους που συνδέονται με την οικογένεια.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr 

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Πακέτο μέτρων για την οικογένεια: Γονική άδεια για πατεράδες, οι νταντάδες της γειτονιάς, 2η ευκαιρία για το επίδομα γέννησης | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Πακέτο μέτρων για την οικογένεια: Γονική άδεια για πατεράδες, οι νταντάδες της γειτονιάς, 2η ευκαιρία για το επίδομα γέννησης | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Γιώργος Παππούς

 

Στήριξη στις μητέρες που θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και ενίσχυση του πλαισίου που διέπει τις γονικές (opens in a new tab)άδειες των πατεράδων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με πλέγμα διατάξεων.

 

Κατ' αρχάς, στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο- σκούπα, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, την τηλεργασία, θα συμπεριληφθεί η δέσμη των διατάξεων με τις οποίες ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 1158 του 2019, σχετικά με «την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς». Τι κρύβει αυτή η στρυφνή διατύπωση; Την αύξηση των γονικών αδειών για τους εργαζόμενους πατεράδες.

 

Τι ισχύει για την άδεια μητρότητας και η αλλαγή που έρχεται στο νόμο

Σήμερα η πραγματικότητα έχει ως εξής. Η μητέρα δικαιούται άδεια τοκετού 2 μηνών προ της γέννας και άλλους 3,25 μήνες μετά τη γέννα ως άδεια λοχείας. Στη συνέχεια, αντί μειωμένου ωραρίου μπορεί να συμπτύξει αυτόν το χρόνο σε άδεια περίπου 3,5 μηνών. Θεωρητικά, χρήση αυτού του τριμήνου έχει το δικαίωμα να κάνει εναλλακτικά ο πατέρας, ωστόσο στην πράξη το δικαίωμα ασκείται από τη μητέρα για ευνόητους λόγους. Αμέσως μετά, η μητέρα και μόνο η μητέρα έχει το δικαίωμα άλλων 6 μηνών αδείας κατά τους οποίους πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό του ΟΑΕΔ. Σε αυτό ακριβώς το 6μηνο θα γίνει η μεγάλη παρέμβαση.

Πρόθεση είναι να αποκτήσει δικαίωμα 6μηνης άδειας καιο πατέρας (opens in a new tab). Απέναντι, μάλιστα, στην εισήγηση αυτό το 6μηνο να μοιράζεται μεταξύ μητέρας- πατέρα, η απόφαση που στηρίζεται στη σχετική Οδηγία, είναι ότι ο πατέρας θα έχει αυτοτελές δικαίωμα τουλάχιστον 2 μηνών, οπότε θα πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό του ΟΑΕΔ. Από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών για το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, θα κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα και για τους μπαμπάδες να υπάρχει κάλυψη αποδοχών συνολικά για το 6μηνο, όπως ισχύει για τις μητέρες.

 

Βελτιώσεις και στην άδεια πατρότητας

Βελτιώσεις έρχονται και στο πεδίο της άδειας πατρότητας, η οποία στην παρούσα φάση είναι μικρότερη κι από την άδεια γάμου. Έτσι αντί των μόλις 2 ημερών, που ισχύουν σήμερα, η άδεια πατρότητας θα φτάσει τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή στις 10 εργάσιμες ημέρες ή 14 ημερολογιακές. Σημειωτέον ότι μόλις πρόσφατα, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία, η Γαλλία (opens in a new tab) θεσμοθέτησε άδεια πατρότητας 28 ημερών, με «τσουχτερά» πρόστιμα για τους εργοδότες- παραβάτες.

 

Ερχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς»

Ως προς τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων, το 2021 ενεργοποιείται η δράση «Νταντάδες της γειτονιάς (opens in a new tab)», που έμεινε πίσω λόγω κορωνοϊού. Η δράση, με πιλοτικό προϋπολογισμό περί τα 3 εκατ. Ευρώ, ενσωματώθηκε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα (opens in a new tab) αυτό αφορά κυρίως στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα. Στόχοι:

• Η ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας- τέρμα στο δίλημμα «καριέρα ή σπίτι»

• Η εργασιακή επανένταξη γυναικών μακροχρόνια άνεργων ή συνταξιούχων, οι οποίες θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση

• Η μείωση της αδήλωτης εργασίας, καθώς οι περισσότερες κυρίες που φροντίζουν παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν εργάζονται νόμιμα.

Όσον αφορά στους νέους γονείς, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία καλύπτονται όσοι έχασαν την προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα γέννησης. Υπενθυμίζεται ότι γι’ αυτό το επίδομα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση εντός 3 μηνών από τη γέννηση, έτσι όσοι έχασαν την προθεσμία θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση ως τις 31 Δεκεμβρίου. Το επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ (opens in a new tab) για κάθε παιδί, είναι αφορολόγητο και δεν κατάσχεται. 

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Α. Μπαρδάκης: Αναφορά προς τον ΣτΠ με θέμα την παραβίαση της αρχής της φορολογικής ισότητας στο εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Α. Μπαρδάκης: Αναφορά προς τον ΣτΠ με θέμα την παραβίαση της αρχής της φορολογικής ισότητας στο εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

 

Αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» (άρθρο 72, ν. 4488/2017), με θέμα: «Παραβίαση της αρχής της φορολογικής ισότητας στο εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας - άνιση μεταχείριση».

 

Αριθμός Υπόθεσης: 287252, 19.10.2020

 

Αξιότιμες κυρίες κι αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμε Συνήγορε του Πολίτη!

 

Όπως ήδη γνωρίζετε, με το άρθρο 81 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4611/2019, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται. Συνεπώς, δεν υπάγονται και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

 

Έχει πλέον ξεκαθαριστεί, με την εγκύκλιο e-2077-2020Ε.2077/2020 της ΑΑΔΕ, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση των προνοιακών παροχών σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία μπορούν να καλύπτουν τεκμήρια και να αναγράφονται επομένως στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1 (από το φορολογικό έτος 2019 κι εφεξής).

 

Μία από τις αναπηρικές παροχές που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ είναι και το Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων- ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου1, στο οποίο δικαιούχοι έχουν ορισθεί οι εξής:

 

α1. Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που κρίθηκαν από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς μη δικαιούχοι του εξωιδρυματικού βοηθήματος ενίσχυσης (αρ. 42 του ν. 1140/1981), γιατί δεν είχαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που προβλέπουν οι οικείες διατάξεις του ασφαλιστικού τους οργανισμού.

α2. Τετραπληγικοί - παραπληγικοί και ακρωτηριασμένοι που παίρνουν σύνταξη Ανασφάλιστου Υπερήλικα από τον ΟΠΕΚΑ (ν.1296/1982 ΦΕΚ Α128, όπως ισχύει).

β. Συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου καθώς και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς που δεν υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι είναι τετραπληγικοί ή παραπληγικοί, και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν την ίδια αναπηρία.

γ. Δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, όργανα Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, δικαιούχοι σύνταξης του Δημοσίου από μεταβίβαση, που είναι τετραπληγικοί ή παραπληγικοί, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν την ίδια αναπηρία. Ως μέλη της οικογένειας των υπαλλήλων και συνταξιούχων θεωρούνται ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτών (οικογένεια σε στενή έννοια), όπως ορίζεται από την παρ. 7 της 59015/1578/1984 (ΦΕΚ 460, τ.B΄).

Επισημαίνεται ότι δεν το δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ. Η δαπάνη για τους ανωτέρω δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, καλύπτεται από τον φορέα που υπηρετούν.

 

Δηλαδή, όλοι οι παραπάνω λαμβάνουν την εξωιδρυματική παροχή παραπληγίας-τετραπληγίας από τον ΟΠΕΚΑ ενώ οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ, κτλ.) το λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

 

Το πρόβλημα: ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ e-ΕΦΚΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ 67% ΕΩΣ 79,9%.

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Με παραβίαση της αρχής της φορολογικής ισότητας):

 

Το εξωιδρυματικό επίδομα όταν χορηγείται από ασφαλιστικό ταμείο (e-ΕΦΚΑ) δηλώνεται και αντιμετωπίζεται φορολογικά ως εισόδημα, το οποίο απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της φορολογικής ισότητας στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

α) Στους δικαιούχους ασφαλισμένους (e-ΕΦΚΑ) με ποσοστό αναπηρίας από 67-79%:

Το εξωιδρυματικό επίδομα συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα για τον ΕΝΦΙΑ (Νόμος ν. 4223/2013) κι έτσι δεν χορηγείται η έκπτωση του άρθρου 7.

 

β) Στους δικαιούχους ασφαλισμένους (e-ΕΦΚΑ) με ποσοστό αναπηρίας από 67-79%:

Το εξωιδρυματικό επίδομα προσμετράται ως εισόδημα για την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς (άρθρο 43Α, ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019).

 

γ) Οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι (e-ΕΦΚΑ) με ποσοστό αναπηρίας από 67-79% ΔΕΝ δικαιούνται να καλύψουν τεκμήρια αναγράφοντας το εξωιδρυματικό επίδομα στους κωδικούς 781-782 του φορολογικού εντύπου Ε1 αφού υποχρεώνονται να το δηλώνουν στους κωδικούς 619-620 ή 659-660, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εισόδημα (που απαλλάσσεται μόνο από τη φορολογία εισοδήματος, όχι όμως και από τον ΕΝΦΙΑ και από την Εισφορά Αλληλεγγύης).

 

δ) Το εξωιδρυματικό επίδομα, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του (e-ΕΦΚΑ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, προσμετράται στο συνολικό εισόδημα (το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης - προ φόρων) για την εφαρμογή του προγράμματος Επιδόματος Στέγασης αφού δεν συγκαταλέγεται στην εξαίρεση των μη ανταποδοτικών αναπηρικών επιδομάτων της υπ’ αριθμ. 10747-256-2019Δ13οικ.10747/256/06-03-2019, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β' 792/06-03-2019), με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ να μην μπορούν να δικαιωθούν το Επίδομα Στέγασης.

 

Σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους του e-EFKA, oι δικαιούχοι της εξωιδρυματικής παροχής παραπληγίας του ΟΠΕΚΑ, που έχουν τα ίδια ποσοστά αναπηρίας (67% έως 79%):

α) Δικαιούνται την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, β) ευνοούνται από την εξαίρεση από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης και γ) δικαιούνται να καλύψουν τυχόν τεκμήρια. Επίσης, δ) σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους του e-EFKA, οι δικαιούχοι της εξωιδρυματικής παροχής (επίδομα παραπληγίας) του ΟΠΕΚΑ, ανεξάρτητα του ποσοστού αναπηρίας τους, δύνανται να καταστούν δικαιούχοι του Επιδόματος Στέγασης αφού το επίδομα παραπληγίας του ΟΠΕΚΑ συγκαταλέγεται στα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα που εξαιρούνται από το εισοδηματικό κριτήριο του προγράμματος Επιδόματος Στέγασης.

 

Σύμφωνα όμως με την αρχή της ισότητας και ειδικότερα την αρχή της φορολογικής ισότητας (απόσπασμα της απόφασης ΕιρΠατρ 40/2018, ΤΝΠ ΔΣΑ):2

 

Από την γενική αρχή της ισότητας, που καθιερώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 Συντ., αντλούνται τρία διακριτά κανονιστικά προτάγματα: α) η αξίωση για ισονομία, δηλαδή η ίση εφαρμογή των Νόμων σε όλους, β) η αξίωση για ρύθμιση γενική και αφηρημένη και γ) η αξίωση για ίση μεταχείριση όλων των όμοιων περιπτώσεων από το Νομοθέτη. Συνεπώς, η αρχή της ισότητας δεσμεύει και τον ίδιο το Νομοθέτη, η μη συμμόρφωση του οποίου ελέγχεται δικαστικά, καθώς με το άρθρο 4 παρ. 1 Συντ. θεμελιώνεται όχι μόνον η ισότητα των πολιτών απέναντι στο Νόμο, αλλά και η ισότητα του Νόμου απέναντι στους πολίτες. Κατά τον δικαστικό αυτόν έλεγχο, που είναι έλεγχος ορίων, και όχι έλεγχος των κατ’ αρχήν επιλογών ή του ουσιαστικού περιεχομένου των νομικών κανόνων, δεν εξετάζεται η σκοπιμότητα θέσπισης μιας διάταξης Νόμου, αλλά εξετάζεται από τα Δικαστήρια, αυστηρώς και μόνον, η παραβίαση των ορίων που διαγράφονται από την αρχή της ισότητας και τα οποία αποκλείουν τόσο την έκδηλη άνιση μεταχείριση με τη μορφή της εισαγωγής ενός καθαρά χαριστικού μέτρου ή ενός προνομίου μη συνδεόμενου με αξιολογικά κριτήρια, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με βάση όλως τυπικά και συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια (βλ. Κοφίνης στο Συλλογικό Έργο «Σύνταγμα Κατ’ άρθρο ερμηνεία», εκδ. Σάκκουλα, 2017, σελ. 54-55).

Η ισότητα του νόμου απέναντι στους πολίτες συνίσταται στην δέσμευση του νομοθέτη, κατά την ρύθμιση ουσιωδώς όμοιων πραγμάτων, σχέσεων ή καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων, να μην μεταχειρίζεται τις περιπτώσεις αυτές κατά τρόπο ανόμοιο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας εν γένει διακρίσεις, εκτός αν η διαφορετική ρύθμιση δεν είναι αυθαίρετη, διότι επιβάλλεται από λόγους γενικότερου ή δημοσίου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων υπάγεται στον έλεγχο των Δικαστηρίων. Συνεπώς, αν με νόμο προβλεφθεί δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για μια ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί από την ρύθμιση αυτή, κατ’ αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων, ως προς την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος, που δικαιολογεί την ειδική εκείνη μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική (βλ. Κ. Χρυσόγονος «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2002, σελ. 117-118 και 120, ΣτΕ 2153/1989 ΔικΔικ 1990, σελ. 72 επ., ΑΟ 1222/1998, ΕλλΔνη 1994 σελ.

1513, ΑΠ 337/1997 ΝοΒ 1998 σελ. 1244).

 

Περαιτέρω, δημόσια βάρη είναι οι άνευ ειδικού ανταλλάγματος χρηματικές παροχές των ιδιωτών προς το Κράτος. Από την διάταξη του άρθρο 4 παρ. 5 Συντ. συνάγεται ότι οι φορολογικοί νόμοι δεν μπορούν να προβαίνουν σε αδικαιολόγητες διακρίσεις ή να επιβαρύνουν δυσανάλογα και υπέρμετρα ορισμένους πολίτες ή κατηγορίες πολιτών. Η αρχή της φορολογικής ισότητας, που καθιερώνεται στο

αμέσως ανωτέρω άρθρο, επιβάλλει την όμοια φορολογική μεταχείριση ατόμων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες οικονομικές συνθήκες (οριζόντια φορολογική ισότητα) και την ανόμοια μεταχείριση εκείνων που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες (κάθετη φορολογική ισότητα), έτσι ώστε να μην είναι συνταγματικά ανεκτή ούτε η άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων ούτε η ίση μεταχείριση ανόμοιων (βλ. Γκέρτσος στο Συλλογικό Έργο «Σύνταγμα Κατ’ άρθρο ερμηνεία», εκδ. Σάκκουλα, 2017, σελ. 1210, Φινοκαλιώτης «Φορολογικό Δίκαιο», εκδ. Σάκκουλα, 1999, σελ. 140). Η ίδια ως άνω διάταξη προσδιορίζει τι μπορεί, αλλά και τι πρέπει να αποτελεί κριτήριο διαφορετικής μεταχείρισης και τούτο είναι οι δυνάμεις, δηλαδή οι οικονομικές δυνατότητες του πολίτη. Στο κριτήριο αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν και ορισμένα άλλα, που ρητά και με σαφήνεια προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα, όπως η προστασία της οικογένειας, των αναπήρων, πασχόντων και απόρων και η φροντίδα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από όσους την στερούνται (άρθρ. 21 Συντ.), καθώς και η προαγωγή της οικονομίας ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών (άρθρ. 106 παρ. 1 Συντ.). Ειδικότερα, μάλιστα, από την υποχρέωση του Κράτους για περίθαλψη των απόρων μπορεί να συναχθεί έμμεσα επιχείρημα υπέρ της φοροαπαλλαγής ενός ελάχιστου ορίου συντήρησης, ήτοι διαφορετικής αντιμετώπισης των οικονομικά ασθενεστέρων με βάση αντικειμενικά κριτήρια κόστους ζωής (Φορτσάκη, Φορολογικό Δίκαιο, 2003, σελ. 112, ΑΠ 206/1995, ΤοΣ 1996 σελ. 805).

Εξάλλου, ο συνταγματικός Νομοθέτης, συμπληρώνοντας την ανωτέρω αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, ορίζει στην διάταξη του άρθρου 78 παρ. 1 Συντ. τα στοιχεία από τα οποία, και μόνον, μπορεί να τεκμαρθεί φοροδοτική ικανότητα (εισόδημα, περιουσία, δαπάνες και συναλλαγές, βλ. Κοφίνης ό.π., σελ. 66, Γκέρτσος ό.π. σελ. 1210 και Φινοκαλιώτης-Μπάρμπας «Δημόσια Οικονομικά Φόροι-Δημόσια Δάνεια», εκδ. Σάκκουλα, 2001, σελ. 64-65). Ωστόσο, άλλα κριτήρια, εκτός από αυτά, δεν μπορούν να αποτελέσουν θεμιτό λόγο διαφορετικής μεταχείρισης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η διάταξη της παρ. 5 του άρθρ. 4 Συντ. θα έχανε, μέσω της ερμηνείας της, το ιδιαίτερο κανονιστικό της περιεχόμενο. Συνεπώς, οι φορολογικές απαλλαγές, έστω κι αν κρίνονται θεμιτές, δεν παύουν να συνιστούν εξαίρεση από τον κανόνα της ισότητας στα δημόσια βάρη και, συνεπώς, οφείλουν να ερμηνεύονται στενά, καθώς μόνο συγκεκριμένη ρητή συνταγματική πρόβλεψη θα μπορούσε να τις δικαιολογήσει (βλ. Χρυσόγονος ό.π., σελ. 142-144).

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

παρακαλείται ο Συνήγορος του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» (άρθρο 72, ν. 4488/2017) για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD), όπως παρέμβει προκειμένου να εφαρμοστεί η αρχή της ισότητας και ειδικότερα την αρχή της φορολογικής ισότητας, βάσει του άρθρου 4 και του άρθρου 21 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 28 της CRPD. Επιπλέον, ο ΣτΠ, ως Πλαίσιο Προαγωγής, παρακαλείται να παρέμβει προκειμένου να εφαρμοστούν οι τελικές παρατηρήσεις,  υπ’ αρ. 41, της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ προς το ελληνικό κράτος (29.10.2019):3

 

Ανεκτό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία (άρθρο 28)

41. Η Επιτροπή συνιστά στο συμβαλλόμενο Κράτος να αναμορφώσει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και πρακτικές που αφορούν προνοιακά επιδόματα, παροχές, συντάξεις και φοροαπαλλαγές για τα άτομα με αναπηρία, εναρμονίζοντας τους υπάρχοντες κανόνες και καταργώντας κανόνες και πρακτικές που παράγουν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπάρχουν στο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας. Η Επιτροπή συνιστά, επίσης, στο συμβαλλόμενο Κράτος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου κοινωνικής προστασίας, και προοδευτικά να αναπτύξει περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τα άτομα με αναπηρία.

 

Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ τον ΣτΠ, τα έγγραφα που μου στέλνει να μου τα στέλνει με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας στο email που του έχω δηλώσει (βάσει ν. 2672/1998, άρθρο 14).

 

Με εκτίμηση, Ανδρέας Μπαρδάκης,

 

άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης με αναπηρία,

με το δικαίωμα που μου δίνει η CRPD, άρθρο 33, παρ. 3 (Ν. 4074/2012) να εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στη διαδικασία παρακολούθησης της εθνικής εφαρμογής της Σύμβασης, και ως ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των ΑμεΑ» (αφού απαριθμεί περισσότερα από 64.000 μέλη μέχρι στιγμής). 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κλείδωσαν οι ημερομηνίες καταβολής - Μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου ethnos.gr

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κλείδωσαν οι ημερομηνίες καταβολής - Μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου

ethnos.gr

 

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των αναδρομικών σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Υλοποιούμε την δέσμευση της κυβέρνησης και καταβάλλουμε τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις ευρώ σε 1,150 εκατ. δικαιούχους μαζί με τις συντάξεις μηνός Νοεμβρίου», σημειώνει, για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με την οποία επιβεβαιώνει την καταβολή των αναδρομικών ταυτόχρονα με τις συντάξεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους:   

«Με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, το Υπουργείο Εργασίας, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρούν στην καταβολή τους.

Η καταβολή θα γίνει στις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Αναδρομικά μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνει την καταβολή των αναδρομικών τις παρακάτω ημερομηνίες:

 

• Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

• Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

• Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

• Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. 

Το υπουργείο τονίζει ότι «τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου». Παράλληλα επισημαίνει ότι «στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους». 

«Επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ-  για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει  στους δικαιούχους κληρονόμους τους», καταλήγει η ανακοίνωση.