Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ο νέος εκπαιδεύτικός νόμος 4559 και οι αναπηρικές διατάξεις αυτού


Ο νέος εκπαιδεύτικός νόμος 4559 και οι αναπηρικές διατάξεις αυτού
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Αρθρο 3
Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Με την παράγραφο 1 ιδρύονται από την 1.10.2018 στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων νέα Τμήματα. Τα Τμήματα που ιδρύονται είναι το Τμήμα Νοσηλευτικής, το Τμήμα Λογο- θεραπείας, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το Τμήμα Γεωπονίας, το Τμήμα Ψυχολογίας, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Άρθρο 3
Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
   1. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1.10.2018 τα εξής Τμήματα:
   α) Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
   β) Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
   γ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
...
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Αρθρο 23
Τροποποιήσεις του π.δ. 79/2017 (Α' 109)
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 23 εναρμονίζεται με τις διατάξεις του ν. 4547/2018 (Α' 102) το π.δ. 79/2017 «Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών» (Α' 109). Η αντίστοιχη προσαρμογή των διατάξεων για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πραγματοποιηθεί με υπουργικές αποφάσεις, κατ' εξουσιοδότηση της περίπτωσης ε' της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 1566/1985, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 89 του ν. 4485/2017, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013 (Α' 193), όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 4485/2017.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ' ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ,
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 23
Τροποποιήσεις του π.δ. 79/2017 (Α' 109)
Το π.δ. 79/2017 τροποποιείται ως εξής: α) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης και το σύλλογο διδασκόντων, σε συνεργασία με τους γονείς ή τους κηδεμόνες του νηπίου.»
γ) Η παράγραφος 7 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Η σχολική περιφέρεια των τμημάτων ένταξης στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία καθορίζεται με απόφαση του οικείου διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων.»
δ) Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:
αα) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η Επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων, ως πρόεδρο, και δύο (2) διευθυντές ή προϊσταμένους νηπιαγωγείου, ως μέλη.»
ββ) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Α' της παραγράφου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ. Ε.Σ.Υ.) ή δημόσιο ιατροπαι- δαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.»
γγ) Η παράγραφος 7 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων, όταν βεβαιώνεται με γνωμάτευση Κ. Ε.Σ.Υ. ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α' τάξη του δημοτικού σχολείου.»
ε) Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:
αα) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η επιτροπή αποτελείται από τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων ως Πρόεδρο, και δύο (2) Διευθυντές ή Προϊσταμένους δημοτικού σχολείου, ως μέλη.»
ββ) Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α' της παραγράφου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδα- γωγικό κέντρο ή άλλη δημόσια αρμόδια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.»
γγ) Η παράγραφος 8 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Καθυστέρηση εγγραφής στην Α' τάξη, εκτός από τις περιπτώσεις των παραγράφων 8 και 9 του άρθρου 6, μπορεί να γίνει για σοβαρούς λόγους που πιστοποιούνται με βεβαίωση Κ. Ε.Σ. Υ. ή δημόσιας ιατροπαιδαγωγι- κής υπηρεσίας ή δημόσιου νοσοκομείου, με την οποία προσδιορίζεται και η διάρκεια της δικαιολογημένης καθυστέρησης.»
στ) Η περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) όσοι προέρχονται από Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και οι γονείς/κηδεμόνες τους επιθυμούν την κατάταξή τους σε τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. με την οποία συστήνεται η εγγραφή του μαθητή σε γενικό σχολείο,».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Αρθρο 26
Διατάξεις για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.)
Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 26 κατοχυρώνεται το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να φοιτούν στο Λύκειο του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.). Έως σήμερα στις τάξεις Α', Β', Γ' και Δ' Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 4415/2016 (Α' 193). Μετά την ισχύ του άρθρου 105 του ν. 4547/2018 (Α' 102), η φοίτηση στα ημερήσια, καθώς και στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι τριετής. Σοβαροί εκπαιδευτικοί λόγοι επιτάσσουν τη διάρκεια φοίτησης στα
Λύκεια των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. σε τέσσερις τάξεις, καθότι η συμπύκνωση της διδασκαλίας σε τρείς τάξεις θα λειτουργούσε επιβαρυντικά στην μάθηση των συγκεκριμένων μαθητών, με πιθανό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του σχολείου σε σημαντικό βαθμό. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η τετραετής φοίτηση θα δώσει στους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκεί- ου τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των γνώσεών τους.
Άρθρο 26
Διατάξεις για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.)
1. Το δέκατο πέμπτο εδάφιο της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης γ' της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 (Α' 199), όπως τροποποιήθηκε με την παρ.
4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α' 159), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η φοίτηση στο Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. είναι τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α' , Β' Γ' και Δ' . Η Α' τάξη Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. έχει ενιαίο πρόγραμμα και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής. Οι Β' και Γ' τάξεις του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. διαχωρίζονται σε τομείς σπουδών και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά - επαγγελματικά μαθήματα του τομέα (θεωρητικά και εργαστηριακά). Η Δ' τάξη διαχωρίζεται σε ειδικότητες και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά και εργαστηριακά). Οι τομείς σπουδών των Β' και Γ' τάξεων και οι επιμέρους ειδικότητες της Δ' τάξης συστήνονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4186/2013 (Α' 193). Δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των ειδικών διατάξεων που προβλέπονται για τους υποψηφίους των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων, έχουν όσοι φοίτησαν επί τέσσερα (4) πλήρη σχολικά έτη στο τετραετές Λύκειο του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων, τα ωρολόγια προγράμματα, η αντιστοιχία των διδασκομένων μαθημάτων και των κλάδων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε Α' και Β' , ανάθεση όλων των τάξεων του Λυκείου των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ και ρυθμίζονται θέματα λεπτομερειακού χαρακτήρα που αφορούν στην οργάνωση αυτών. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. καταρτίζονται από το Ι.Ε.Π., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 4186/2013.».
2. Το δέκατο έκτο εδάφιο της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης γ' της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην Α' τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή του Κ.Ε.Σ.Υ., κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων. Επιπλέον:
α) Μαθητές που έχουν προαχθεί έως και κατά το σχολικό έτος 2017-2018 από την Α' τάξη Ημερησίου ή Εσπερινού ΓΕ.Λ. ή της Α' τάξης Ημερησίου ή Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β' τάξη του Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., η λειτουργία της οποίας αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή του Κ.Ε.Σ.Υ., ύστερα από την έναρξη λειτουργίας αυτών,
β) μαθητές που προήχθησαν από την Α' Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. του ν. 4415/2016 έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β' τάξη του νέου τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., η λειτουργία της οποίας αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019,
γ) μαθητές που έχουν προαχθεί από την Β' και Γ' τάξη του τετραετούς Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., κατά το σχολικό έτος 2017-2018, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτησή τους με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται στην υπουργική απόφαση 68755/Δ3/26.4.2017 (Β' 1606), όπως κάθε φορά ισχύει,
 

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση έως 50%

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση έως 50%
Στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνους και πολύτεκνους, η έκπτωση φτάνει στο 100%, επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Οι κατηγορίες και οι προϋποθέσεις - Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα
Λίγες εβδομάδες έμειναν για να «χτυπήσει» την πόρτα ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2018 οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες που μπορούν να κερδίσουν εκπτώσεις και απαλλαγή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.
Μπορεί για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ να ληφθούν υπόψη οι νέες τιμές ζώνης, αλλά οι εκπτώσεις και απαλλαγές χορηγούνται με τα ίδια κριτήρια σε σχέση με πέρυσι.
Πιο συγκεκριμένα έκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Πλήρης απαλλαγή
Στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνους και πολύτεκνους, η έκπτωση φτάνει στο 100%, επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα,
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και
Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Πηγή: https://www.news.gr/

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Άρθρα 47 και 48 του νέου νόμου 4554 Το πρώτο αναφέρεται στις Κοινωνικές πολιτικές από τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου και το δεύτερο στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Άρθρα 47 και 48 του νέου νόμου 4554 Το πρώτο αναφέρεται στις Κοινωνικές πολιτικές από τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου και το δεύτερο στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νόμος 4554/18 (ΦΕΚ 130 Α/18-07-2018) : Aσφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις -Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυ¬ση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτρο¬πεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 47
Κοινωνικές πολιτικές από τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου
1. Στο άρθρο τρίτο του ν. 4183/2013 (Α΄ 186) διαγρά¬φεται η φράση «και (γ)».
2. Στο άρθρο τρίτο του ν. 4183/2013 προστίθεται δεύ¬τερο εδάφιο ως εξής:
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινω¬νικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικο¬νομικών καθορίζεται η διάθεση, διαχείριση και κατανομή των καθαρών εσόδων του Ειδικού Κρατικού (Πρωτοχρονιάτικου) Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης για κοινωνικές πολιτικές σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομι¬κά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρα¬κτήρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 11.1(γ) της Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του παρόντος νόμου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος εδαφίου.».
Εισηγητική έκθεση του άρθρου 47
Άρθρο 47
Κοινωνικές πολιτικές από τα έσοδα του πρωτοχρονιάτικου λαχείου
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύεται το νομοθετικό κενό που έχει δημιουργηθεί λόγω της έναρξης ισχύος του ν. 4183/2013 (Α' 186) και της συνακόλουθης αναστολής ισχύος, στο βαθμό που οι διατάξεις του αντίκεινται στους όρους της Παραχώρησης του ν. 4183/2013, των διατάξεων του α.ν. 143/1967 (Α' 165), δυνάμει του οποίου συστήθηκε το Πρωτοχρονιάτικο (ή Ειδικό Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης). Στη Σύμβαση Παραχώρησης που κυρώθηκε με το ν. 4183/2013 και συγκεκριμένα στα άρθρα 3.4 και 11.1 (γ) αυτής, ορίζεται ρητά για το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο ότι τα καθαρά του έσοδα διανέμονται για κοινωνικές πολιτικές. Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται η αναγκαία νομοθετική εξουσιοδότηση για την εφαρμογή της διάταξης για την διάθεση και κατανομή των καθαρών εσόδων του Ειδικού Κρατικού (Πρωτοχρονιάτικου) Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης για κοινωνικές πολιτικές.
Άρθρο 48
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
1. Η παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3106/2003 (Α΄ 30) αντι¬καθίσταται ως εξής:
«2. Η θεσμική αποστολή του Ε.Κ.Κ.Α. είναι:
α) η αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων κοι¬νωνικής ανάγκης, κοινωνικού αποκλεισμού και κρίσεων, με την ανάπτυξη ποιοτικών, καινοτόμων και εξειδικευ¬μένων δράσεων, τη διάχυση αυτών στο σύστημα κοι¬νωνικής αλληλεγγύης, την ανάπτυξη δικτύων κοινωνι¬κής προστασίας με τη συμμετοχή φορέων και ατόμων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και συμμετοχή σε σχετικά εθνικά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και συντονισμό του υφιστάμενου δικτύου πα¬ροχής υπηρεσιών,
β) η γνωμοδότηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής που παραπέμπονται σε αυτό από το Υπουργείο Εργα¬σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγ¬γύης και η εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς κοινωνικής φροντίδας.
Σκοπός του Ε.Κ.Κ.Α. είναι η παροχή προστασίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, καθώς και ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που περι¬έρχονται σε κατάσταση κοινωνικής ανάγκης ή απειλού¬νται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Ως άτομα ή ομάδες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό νοούνται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εν γέ¬νει αυτές που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβα¬ση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής.».
2. Η παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3106/2003 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Το Ε.Κ.Κ.Α. διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, και αποτελείται από:
α) έξι (6) καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα που δύνανται να επιλέγονται ιδίως από το χώρο της κοι¬νωνικής φροντίδας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της διοίκησης, των μέσων ενημέρωσης και μπορούν με τις γνώσεις και την πείρα τους να συμβάλουν αποτελεσμα¬τικά στην επίτευξη των σκοπών του,
β) έναν (1) εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που προτείνεται από το Δ.Σ. αυτής,
γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.), που προτείνεται από το Δ.Σ. αυτού,
δ) έναν (1) εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Ε.Κ.Κ.Α.,
ε) έναν (1) εκπρόσωπο της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., που προτεί¬νεται από το Δ.Σ. αυτής, και
στ) έναν (1) εκπρόσωπο της ΕΣΑΜΕΑ, που προτείνε¬ται από το Δ.Σ. αυτής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.Α., που συγκροτή¬θηκε δυνάμει των αριθμ. 10878/2833/2016 (ΥΟΔΔ 307) και αριθμ. 17898/5662/2017 (ΥΟΔΔ 259) αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινω¬νικής Αλληλεγγύης, συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέχρι την έκδοση του οργανισμού του, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).»
Εισηγητική έκθεση του άρθρου 48
Άρθρο 48
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επικαιροποιείται η θεσμική αποστολή και ο σκοπός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), προκειμένου να ανταποκρίνεται στο έργο που καλείται να επιτελέσει στη σημερινή εποχή. Το εν λόγω νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρέχει πρωτοπόρες, εξειδικευμένες και καινοτόμες, συνεχώς βελτιούμενες, υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις με την αξιοπιστία του Κράτους και συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (του συνόλου δηλαδή των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται από το Κράτος και την Κοινωνία των Πολιτών), συντονίζοντας τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών προς όφελος της ικανοποίησης των αιτημάτων των πολιτών σε ανάγκη, ιδίως στον τομέα της άμεσης παρέμβασης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και δεδομένα από τις δράσεις του για το σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής και εκπαίδευση στα στελέχη υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής.
Περαιτέρω, επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚΑ, αυξάνοντας σε δύο μέλη των αριθμό των εξειδικευμένων προσώπων που μπορούν με τις γνώσεις και την πείρα τους να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του και οι οποίοι δύνανται να έχουν ένα ευρύτερο πεδίο ενασχόλησης σε σχέση το υφιστάμενο που αφορούσε την κοινωνική φροντίδα. Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή στο Δ.Σ. εκπροσώπου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών (ΣΚΛΕ) και εκπρόσωπου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, οι οποία καλούνται να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην υλοποίηση του έργου του ΕΚΚΑ.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Απόφαση γενικού γραμματέα κοινωνικής αλληλεγγύης κυρίου Καρέλλα με ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4554/2018


Απόφαση γενικού γραμματέα κοινωνικής αλληλεγγύης κυρίου Καρέλλα με ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4554/2018
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 06 - 08 - 2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ.: Δ12α/Φ.32/Γ.Π.οικ.42979/1044
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ
ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α.μεΑ.)
ΤΜΗΜΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α.μεΑ.)

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110
Πληροφορίες : Σ. Γουλίδης
Τηλέφωνο : 210-5281105
Fax  : 210-5281113
Email :  sgoulidis@yeka.gr

ΠΡΟΣ: 1) Όλους τους Δήμους της χώρας
(μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
2) ΟΠΕΚΑ
Πατησίων 30, Τ.Κ. 10170, Αθήνα

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4554/2018

Σας γνωστοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130/Α΄), σύμφωνα με τις οποίες πολίτες τρίτων χωρών στους οποίους χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους θα μπορούν εφεξής να εντάσσονται στα Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται ανά Πρόγραμμα.
Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δ. Γ. Καρέλλας

 Εσωτερική Διανομή:
1. Γρ. Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γρ. Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
3. Γρ. Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης
4. Δ/νση Πολιτικών ΑμεΑ
Ακολούθως παρεμβάλλω το άρθρο του νόμου και την εισηγητική του έκθεση
Ν.4554/18 (ΦΕΚ 130 Α/18-07-2018) : Aσφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις -Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυ¬ση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτρο¬πεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 46
Κοινωνική προστασία πολιτών τρίτων χωρών
Στην παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Οι διατάξεις του ν.δ. 162/1973 (Α΄ 227, διόρθωση σφαλμάτων Α΄ 298), του άρθρου 22 του ν. 2646/1998 (Α΄ 236), καθώς και οι κανονιστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτών, εφαρμόζονται και στους πολίτες τρίτων χωρών, στους οποίους χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.».
Εισηγητική έκθεση του άρθρου 46
Άρθρο 46
Κοινωνική προστασία πολιτών τρίτων χωρών
Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται το δικαίωμα σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, βάσει των παρ. 1 και 2 του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014 (Α' 80), με πιστοποιημένη από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ αναπηρία, να εντάσσονται στα Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών αυτών σε σχέση με τους δικαιούχους καθεστώτος επικουρικής προστασίας (άρθρο 28 του π.δ. 96/2008, Α' 152), τους τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (άρθρο 28 του π.δ. 114/2010, Α' 195) και τους πολίτες τρίτων χωρών που είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 20 παρ. 2 του π.δ. 106/2007, Α' 135 και άρθρο 85 του ν. 4251/2014).
Επιπρόσθετα, επειδή οι άδειες διαμονής που εκδίδονται βάσει των παρ. 1 και 2 του άρθρου 19Α ν. 4251/2014 δεν παρέχουν στους δικαιούχους δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν έχουν καμία δυνατότητα βιοπορισμού και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η ένταξή τους στα Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ.
 

Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Τα άρθρα 12 και 13 του νέου νόμου 4558


Τα άρθρα 12 και 13 του νέου νόμου 4558
Νόμος 4558/2018 - ΦΕΚ 140/Α/1-8-2018
Άρθρο 12.  -
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94).».
Άρθρο 13
Οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4368/2016 μπορούν να νοσηλευτούν σε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, που είναι ενταγμένες στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ-ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ, ενώ τα έξοδα της νοσηλείας τους βαραίνουν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογράψει με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ και με βάση τα όσα προβλέπονται για την αποζημίωση των ΜΕΘ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ειδική Εκπαίδευση: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΚΕΔΔΥ

Ειδική Εκπαίδευση: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΚΕΔΔΥ
Τα ΚΕΔΔΥ ιδρύθηκαν με τον ν. 2817/2000 ως Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) και μετονομάστηκαν σε ΚΕΔΔΥ το 2008. Η 5μελής επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τον ειδικό παιδαγωγό, Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία, τον κοινωνικό λειτουργό, τον ψυχολόγο και τον λογοθεραπευτή – στην ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει εργοθεραπευτής ή μέλος του εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – πραγματοποιεί γνωματεύσεις.
Φέτος κλείνουν 30 χρόνια οργανωμένης δημόσιας ειδικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Σ’ αυτό το διάστημα χιλιάδες μαθητές φοίτησαν στις διάφορες δομές της είτε μέσα στο γενικό σχολείο είτε έξω απ’ αυτό. Τι απέγιναν όλοι αυτοί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τι έμαθαν; Τι κέρδισαν; Τι έχασαν; Πόσο και σε τι άλλαξε η ζωή τους; Μειώθηκαν τα αίτια που τους οδήγησαν στην ειδική εκπαίδευση; Πώς βίωσαν αυτή την εμπειρία; Ενισχύθηκαν κοινωνικά μέσα στις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, βρήκαν την αναγνώριση και την αποδοχή ή πορεύτηκαν προς την απομόνωση; Ενισχύθηκαν στη δύσκολη προσπάθεια για ανεξαρτησία και αυτονομία στη ζωή τους ή με το τέλος του σχολικού κύκλου κλείστηκαν ξανά στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους; Τόσα χρόνια μεγάλο ρόλο στην λειτουργία της Ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης έπαιξαν τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ).
ΚΕΔΔΥ:
Τα ΚΕΔΔΥ ιδρύθηκαν με τον ν. 2817/2000 ως Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) και μετονομάστηκαν σε ΚΕΔΔΥ το 2008. Η 5μελής επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τον ειδικό παιδαγωγό, Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία, τον κοινωνικό λειτουργό, τον ψυχολόγο και τον λογοθεραπευτή – στην ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει εργοθεραπευτής ή μέλος του εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – πραγματοποιεί γνωματεύσεις.
Ως διακριτή υποστηρικτική δομή της Ειδικής Εκπαίδευσης που ισχύει μέχρι σήμερα, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ανιχνεύει το βαθμό δυσκολίας του παιδιού, να καταρτίζει προσαρμοσμένα, εξατομικευμένα ή ομαδικά προγράμματα ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής στήριξης και να εισηγείται το κατάλληλο σχολικό πλαίσιο, με το κατάλληλο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) καθώς και την πορεία των μαθητών σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους της ΕΑΕ.
Το ερώτημα είναι το εξής:
Κατάφεραν τα ΚΕΔΔΥ να ανταποκριθούν στον ρόλο τους; Η λειτουργία της είναι ελλειμματική και συμβαδίζει με τη γενική εικόνα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ο αριθμός των ΚΕΔΔΥ είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, είναι υποστελεχωμένα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να είναι αναπληρωτές και τις λίστες των εν αναμονή μαθητών για γνωμάτευση να είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η αναμονή μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια, και αξιολογούνται, κατά προτεραιότητα, οι μαθητές που πρόκειται να μεταβούν από βαθμίδα σε βαθμίδα.
Ταυτόχρονα, με το ρόλο και την αποστολή τους, τα ΚΕΔΔΥ είναι ενταγμένα και δεν αποκλίνουν από το πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, που διαχρονικά έχει στην προμετωπίδα της την ένταξη όλων των παιδιών στη Γενική Εκπαίδευση. Τίτλος εύηχος που χρησιμοποιείται, προσχηματικά, για να δικαιολογηθούν η διαχρονική υποβάθμιση των διακριτών δομών της Ειδικής Αγωγής, τα μειωμένα κονδύλια, αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ, με παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η αδιοριστία χιλιάδων επιστημόνων κ.ά. Φυσικά, τόσο τα κενά στην Ειδική Αγωγή όσο και οι πολιτικές επιλογές και κατ’ επέκταση η επιστημονική κατεύθυνση των δομών βαραίνουν αποκλειστικά τις πολιτικές επιλογές, διαχρονικά, των κυβερνήσεων.
Πλέον, τα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) τα οποία διαδέχονται τα υφιστάμενα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) αλλά με πολύ ευρύτερο ρόλο και αποστολή που δεν περιορίζεται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αλλά επεκτείνεται και σε θέματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και υποστήριξη της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και προόδου του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού.

Πηγή: Αυτοδιοίκηση