Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Ενημέρωση για τις υποδομές για τα ΑμεΑ στα ΑΕΙ ζητά ο Ν. Παπαϊωάννου από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων

Ενημέρωση για τις υποδομές για τα ΑμεΑ στα ΑΕΙ ζητά ο Ν. Παπαϊωάννου από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων

Ο υφ. Παιδείας απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση προς τα Παιδαγωγικά και Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Α.Ε.Ι. της χώρας, καλώντας τα να υποβάλουν στοχευμένες προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των φοιτητών με αναπηρία στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Επιστολή  προς τις διοικήσεις όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας απέστειλε ο   υφυπουργός Παιδείας,αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Νίκος Παπαϊωάννου, ζητώντας γραπτή και αναλυτική ενημέρωση από κάθε Πανεπιστήμιο, σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία των Μονάδων Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 209 του Ν. 4957/2022.

Ο υφυπουργός Παιδείας ζητά ενημέρωση αναφορικά με τη διαχείριση της χρηματοδότησης που έχει διατεθεί από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού για τις Μονάδες Ισότιμης Πρόσβασης.

Ωστόσο, ο Νίκος Παπαϊωάννου επισημαίνει προς τους Πρυτάνεις πως  το ουσιαστικό ζητούμενο είναι να καταστεί σαφές, αν οι δομές που έχουν συσταθεί επιτελούν αποτελεσματικά τον σκοπό τους, ήτοι τη διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής και στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είναι άτομα με αναπηρία και άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε προ ημερών με τον Γιώργο Τριανταφύλλου, φοιτητή 8ου εξαμήνου στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο οποίος με επιστολή  του προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία δημοσιεύθηκε  στο esos είχε ζητήσει την παρέμβαση της Πολιτείας καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά στην πανεπιστημιακή του ζωή ως φοιτητής στο φάσμα του αυτισμού.

Η συζήτηση που έγινε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας των Μονάδων Ισότιμης Πρόσβασης των Α.Ε.Ι., με έμφαση στην αποτύπωση της εμπειρίας των φοιτητών και φοιτητριών, για την αναγνώριση προβλημάτων και δυσλειτουργιών, ώστε οι εκάστοτε παρεμβάσεις να προσαρμόζονται στις διαφορετικές ανάγκες και περιστάσεις κάθε ατόμου, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι μορφές αναπηρίας.

Για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Άτομα με Αναπηρία στους πανεπιστημιακούς χώρους ο υφυπουργός ζήτησε και τη συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Παράλληλα, απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση προς τα Παιδαγωγικά και Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Α.Ε.Ι. της χώρας, καλώντας τα να υποβάλουν στοχευμένες προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των φοιτητών με αναπηρία στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδοντας έμφαση στην αξιοποίηση εκπαιδευτικών εργαλείων, που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων των εν λόγω Τμημάτων.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αστοχίες και αδυναμίες που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη συμπερίληψη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα παρουσιαστούν στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου ο υφυπουργός, όπως δεσμεύτηκε και απέναντι στον κ. Τριανταφύλλου, θα θέσει το ζήτημα.

«Η συμπερίληψη και ισότητα στην εκπαίδευση δεν είναι απλά ένας διακηρυκτικός στόχος, δεν εξαντλείται στη νομοθέτηση, στη δημιουργία και χρηματοδότηση οργανωτικών δομών, για να θεωρούμε ότι έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο για τη συνάντηση που είχαμε και για τη δύναμή του να βγει μπροστά, να μιλήσει και να γίνει η φωνή κι άλλων παιδιών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Είναι καίριας σημασίας η διασφάλιση της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών, Μονάδων Ισότιμης Πρόσβασης και διοικήσεων Α.Ε.Ι., με στόχο και η ανταπόκριση να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική, κάθε φορά. Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει την ισότητα, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τη μη διάκριση ως θεμελιακές της αξίες. Όμως το νοιάξιμο καθενός από εμάς για τους πιο ευάλωτους, το προσωπικό ενδιαφέρον να μη μείνει κανένας πίσω, είναι θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης και το θεμέλιο κάθε πολιτισμένης κοινωνίας», δήλωσε ο κ.Παπαϊωάννου.

Πηγή: www.esos.gr 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών: Είναι σε διαδικασία έγκρισης η νέα γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του τύπου της Φυλοσύνδετης Μελαχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας (ΦΜΑ) (X-linked Retinitis Pinkmentosa-XLRP)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών: Είναι σε διαδικασία έγκρισης η νέα γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του τύπου της Φυλοσύνδετης Μελαχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας (ΦΜΑ) (X-linked Retinitis Pinkmentosa-XLRP)

Αθήνα

26 Ιουνίου 2025

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Είναι σε διαδικασία έγκρισης η νέα γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του τύπου της Φυλοσύνδετης Μελαχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας (ΦΜΑ) (X-linked Retinitis Pinkmentosa-XLRP)

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.), με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, χαρά και αισιοδοξία ανακοινώνει την ολοκλήρωση των ερευνητικών εργασιών που οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας νέας γονιδιακής θεραπείας για τη νόσο του τύπου της Φυλοσύνδετης Μελαχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας (ΦΜΑ) (X-linked Retinitis Pinkmentosa-XLRP), γνωστή με την ονομασία LUMEOS.

Η Retina International, η Διεθνής Οργάνωση Αμφιβληστροειδούς, που εκπροσωπεί συλλόγους πασχόντων από σπάνιες εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του βυθού του οφθαλμού και της όρασης, απέστειλε στις 9 Ιουνίου 2025 ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ενημέρωσε την παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με την ολοκλήρωση της Φάσης 3 μιας ερευνητικής μελέτης που ανέδειξε τη γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο τύπου XLRP (ΦΜΑ). Η έρευνα LUMEOS σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ενίσχυση του αντίστοιχου οργανισμού πασχόντων Foundation Fighting Blindness – FFB (Ίδρυμα Ενάντια στην Τυφλότητα) και με την επιστημονική συνδρομή ακαδημαϊκών φορέων και εργαστηρίων της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αναφέρονται:

«Θα θέλαμε να μοιραστούμε μια σημαντική ενημέρωση από τον οργανισμό-μέλος της RI, το  Ίδρυμα Ενάντια στην Τυφλότητα (Foundation Fighting Blindness), σχετικά με τη Φάση 3 της κλινικής μελέτης – LUMEOS για την φυλοσύνδετη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (X-linked retinitis pigmentosa XLRP).

Ερευνητές και υποστηρικτές βασιζόμενοι στις αναφορές σημαντικής βελτίωσης της όρασης σε άτομα που έλαβαν διμερή θεραπεία με bota-vec στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης LUMEOS, παροτρύνουν την φαρμακευτική εταιρία Johnson & Johnson να καταθέσει την Αίτηση Άδειας Βιολογικών Προϊόντων (Biologics License Application – BLA) στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food & Drug Administration-FDA), καθώς και στις άλλες ρυθμιστικές αρχές, όπως Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA) και Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency-MHRA) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξέλιξη αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία για την κοινότητα των πασχόντων από την νόσο τύπου XLRP (ΦΜΑ), καθώς και για την ευρύτερη κοινότητα των κληρονομικών εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς (inherited retinal degeneration-IRD), δεδομένης της μεγάλης ανεκπλήρωτης ανάγκης για αποτελεσματικές θεραπείες.

Πολλοί συμμετέχοντες έχουν αναφέρει σημαντική βελτίωση του επιπέδου της όρασης, και έτσι αναγεννιέται ελπίδα για μια ενδεχόμενη νέα θεραπευτική επιλογή.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών πιστεύουν, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης – στο σύνολό τους – υποδεικνύουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αναδεικνύουν την πραγματικά υποσχόμενη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.

Οι πάσχοντες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, ανέφεραν ότι η βελτίωση της όρασής τους μετά τη θεραπεία που έλαβαν στο πλαίσιο της Φάσης 3 της κλινικής μελέτης – LUMEOS, επηρέασε σημαντικά τις ζωές τους.

«Η βελτίωση της όρασης που παρατηρήθηκε στην κλινική μελέτη LUMEOS, επιδρά στην ζωή του ασθενή που είναι υπό θεραπεία. Τόσο οι αντικειμενικές μετρήσεις όσο και οι υποκειμενικές αναφορές των ασθενών καταδεικνύουν σαφή και σημαντική αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Todd Durham, PhD, Αντιπρόεδρος Κλινικών Αποτελεσμάτων και Έρευνας στο Ίδρυμα Ενάντια στην Τυφλότητα.

Μαρτυρίες / σχολια ασθενών από τη δοκιμή με bota-vec:

«Ο γιος μας, Μάθιου, υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία τον Μάρτιο του 2024 μέσω της κλινικής δοκιμής LUMEOS. Έκτοτε, έχουμε δει σημαντική βελτίωση στην όρασή του — ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και τη νύχτα. Δραστηριότητες που κάποτε ήταν απογοητευτικές ή δύσκολες, όπως το να κινείται με ασφάλεια σε σκοτεινά δωμάτια ή να περπατά έξω μετά το ηλιοβασίλεμα, έχουν γίνει αισθητά ευκολότερα. Αυτές οι αλλαγές που έχουν επέλθει, προσδίδουν αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης στην καθημερινότητά του».

Ένας άλλος ασθενής αναφέρει: «Είδα αστέρια για πρώτη φορά και σύννεφα τη νύχτα! Ήταν καταπληκτικό!».

Επίσης αναφέρεται: «Η θεραπεία βελτίωσε σημαντικά την όρασή μου. Παλαιότερα χρειαζόμουν μπαστούνι τη νύχτα και μερικές φορές και την ημέρα — πλέον δεν το χρειάζομαι». «Η βελτίωση στην όρασή μου μετά την επέμβαση ήταν απλά αξιοσημείωτη. Έχοντας βιώσει προσωπικά τα σημαντικά οφέλη στο μάτι που υποβλήθηκε σε θεραπεία, θα έκανα τα πάντα για να έχω την ίδια ευκαιρία και για το άλλο μου μάτι».

Σύνοψη των αποτελεσμάτων των 52 εβδομάδων της LUMEOS:

Στην κλινική μελέτη Φάσης 3, πολλοί ασθενείς που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση της όρασης, όπως σημειώθηκε και αποτυπώθηκε με την μέτρηση οπτικής οξύτητας υπό χαμηλό  φωτισμό (LLVA), στατική περιμετρία (οπτικά πεδία) και με την αξιολόγηση κινητικότητας με την  οπτική καθοδήγηση (VMA).

Η βελτίωση όπως εκτιμήθηκε μετά την LLVA ήταν οι πιο αξιοσημείωτη:

• 46% των ασθενών (25/55) που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση τουλάχιστον 10 γραμμάτων (δύο γραμμών στον πίνακα οπτικής οξύτητας),

• έναντι μόλις 7% (2/30) στην ομάδα ελέγχου (αναβληθείσα θεραπεία).

Η J&J ανέφερε επίσης ότι το 40% (22/55) των ασθενών που έλαβαν θεραπεία εμφάνισαν βελτίωση σε δύο ή περισσότερα καταληκτικά σημεία της μελέτης, ενώ στην ομάδα ελέγχου κανένας (0/30) δεν παρουσίασε τέτοια βελτίωση.

Η Π.Ε.Α. εκφράζει τα συγχαρητήριά της στους ερευνητές, στην φαρμακευτική εταιρεία J & J, καθώς και στο Ίδρυμα Ενάντια στην Τυφλότητα για τα ιδιαίτερα σημαντικά επιτεύγματα που επήλθαν μέσω εφαρμογής της νέας γονιδιακής θεραπείας με την κλινική μελέτη LUMEOS και ευελπιστεί ότι σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, ώστε η επιστημονική αυτή κατάκτηση να γίνει πραγματικότητα και «φως» για την κοινότητα των πασχόντων.

Με τέτοια θεαματικά βήματα προόδου οι συμπάσχοντές μας δεν μπορεί παρά να αισιοδοξούν και με αγωνία να αναμένουν ανάλογες θεραπείες για παρόμοιους τύπους εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδή και της ωχράς κηλίδας. Οι καινοτόμες αυτές εξελίξεις είναι σημαντικό να οδηγήσουν στην συσπείρωση των πασχόντων και στην στενή συνεργασία φορέων, ερευνητών, εταιρειών και της πολιτείας, σε μία κοινή πορεία που θα φέρει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις νέες θεραπείες, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της όρασης και της καθημερινής ζωής.

Πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Δ.-Μ. Μιχαηλίδου με θέμα: Επαναφορά του αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης για τη συζήτηση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Δ.-Μ. Μιχαηλίδου με θέμα: Επαναφορά του αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης για τη συζήτηση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1474/646

Αθήνα, 01/07/2025

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Δ.-Μ. Μιχαηλίδου

Κοιν.:    1) Πρωθυπουργό της Χώρας κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας κο Χρ. – Γ.  Σκέρτσο

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

5) Περιφερειακές Ενώσεις Π.Σ.Τ.

Θέμα: Επαναφορά του αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης για τη συζήτηση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

H Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) αιτούνται ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητηθούν χρόνια και επείγοντα θέματα του χώρου της τυφλότητας που εκπροσωπούμε, τα οποία παραθέτουμε κατωτέρω:

1. Α) Αύξηση στα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν οι τυφλοί και τα άτομα με μειωμένη όραση από τον ΟΠΕΚΑ κατά 100 ευρώ από την 01/01/2025 και αυτόματη κατ’ έτος αύξηση τους σε ίσο ποσοστό με αυτό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι σύμφωνα με τις εκάστοτε εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Β) Οι άνεργοι τυφλοί επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία περιστασιακά να μην εντάσσονται στην κατηγορία των εργαζομένων – συνταξιούχων και να εξακολουθούν να λαμβάνουν ολόκληρο το προνοιακό επίδομα.

Γ) Ο ΟΠΕΚΑ προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή κατά το ήμισυ του προνοιακού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν άνεργοι συνάδελφοι, επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου (πολλές φορές δε κατά πολύ μικρότερη), χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας υπ’ αριθμ. πρωτ.. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ’ αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου.  Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή. Δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 την άνοιξη του 2020, η περικοπή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειές τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για το βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και τη μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για τη διαβίωσή τους), αλλά ήταν και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους  ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Περιφερειών και των Δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία 8ετία μέχρι το 2019. Τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και εσείς ως τότε αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας δηλώσατε και παραδεχτήκατε ότι πρόκειται για μία λάθος απόφαση και ότι θα υπήρχε άμεση αποκατάσταση, πλην όμως μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, με την υπ’ αριθμ. Δ12α/Γ.Π.οικ./41349/2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2608/Β/21-4-2023), τα άτομα που πάσχουν από νοητική υστέρηση, παρότι λαμβάνουν σύνταξη θανόντος γονέως, δικαιούνται -και ορθώς- ολόκληρο το προνοιακό επίδομα Σοβαρής και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης. Το αυτό επιθυμούμε να ισχύσει και για τους τυφλούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ακόμα και αν λαμβάνουν μέρος της σύνταξης θανόντος γονέως.

2. Ο ΠΕ31 κλάδος ο οποίος εξειδικεύεται: α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών και β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης των Τυφλών εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αργοπορία δεκαετιών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες Δυτικές χώρες το 1992 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών ο οποίος εκπαίδευσε τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας δυο φορές ομάδες των έξι ατόμων. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες πραγματοποίησης σεμιναρίων σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού ή μεταπτυχιακά προγράμματα με την ως άνω ειδικότητα πέφτουν συνεχώς στο κενό. Ως εκ τούτου σήμερα ελάχιστα άτομα ειδικότητας ΠΕ 31 εξακολουθούν να εργάζονται από τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένας στην Πάτρα και ένας στη Καβάλα, ενώ τεράστια κενά υπάρχουν σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Χώρας, καθώς υφίσταται μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στην καθημερινότητά τους.

Η ειδικότητα του εκπαιδευτή στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή ένταξη στο περιβάλλον και την καθημερινή ζωή νηπίων, μαθητών, φοιτητών καθώς και ενηλίκων που τυφλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Βοηθά τον μαθητή να ενσωματωθεί στο σχολείο της γειτονιάς του εκπαιδευόμενος στη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο, το οποίο συνήθως είναι διαφορετικό κτίριο για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επίσης, εξοικειώνει τον φοιτητή με την αντίστοιχη διαδρομή από το σπίτι στο Πανεπιστήμιο και τους αντίστοιχους χώρους, οι οποίοι συνήθως είναι χαώδεις καθώς επίσης και τον εργαζόμενο για να μεταβεί από το σπίτι στην εργασία του και να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, εξαιρετική είναι η προσφορά των εργαζομένων στον κλάδο αυτό για την εκ νέου ένταξη στην κοινωνία ενηλίκων που τυφλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ και ο εκπαιδευτής καλείται να τους εμψυχώσει, να τους δραστηριοποιήσει και να τους μάθει να λειτουργούν όπως πριν με ειδικά για αυτούς προσαρμοσμένους τρόπους.

Επειδή οι ελάχιστοι-ες εργαζόμενοι-ες στην ειδικότητα ΠΕ31 βρίσκονται σχεδόν στα όρια συνταξιοδότησης, είναι αδήριτη ανάγκη, θα λέγαμε ήδη από χθες, να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Καταπολέμησης της Φτώχειας που σε συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς της τυφλότητας (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών της Ελλάδος) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, συγκροτήθηκε επιτροπή από τους παραπάνω φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και έχει εκπονηθεί πόρισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το  οποίο θα δώσει την δυνατότητα να εκπαιδευτούν νέοι επιστήμονες για την κάλυψη των δυσαναπλήρωτων κενών που υπάρχουν και θα υπάρξουν άμεσα. Επιβάλλεται να προβείτε άμεσα στην προκήρυξη  ανοιχτού διαγωνισμού, προκειμένου να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν η λειτουργία του προαναφερθέντος προγράμματος.

3. Είναι αδήριτη ανάγκη κατά την καθολική εφαρμογή του προγράμματος για τον προσωπικό βοηθό να αυξηθεί το ποσοστό του 5% που αφορά μεταξύ άλλων και τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση. Διαπιστώθηκε κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ότι άτομα που χρήζουν αυτής της παροχής δεν την έλαβαν, επειδή δεν κληρώθηκαν. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί η κλήρωση ως τρόπος επιλογής των ατόμων προς αξιολόγηση και να αντικατασταθεί από αντικειμενικά κριτήρια προτεραιοποίησης, όπως δύο γονείς τυφλοί με παιδιά, μονογονέας τυφλός και παιδί, ζευγάρι τυφλών, τυφλά άτομα με πρόσθετες αναπηρίες και άλλα κριτήρια που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία, γι’ αυτό θα θέλαμε κι εμείς να συμβάλλουμε ώστε να κατευθυνθεί προς τους τυφλούς ή τα άτομα με μειωμένη όραση που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης, κρίνουμε απαραίτητη την επέκταση του ηλικιακού ορίου, δεδομένου ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας που είναι τυφλοί ή με μειωμένη όραση εξακολουθούν να είναι ενεργά και ο προσωπικός βοηθός συμβάλλει τα μάλα στην συνέχιση της κοινωνικής τους ένταξης καθώς και στα τυφλά άτομα κάτω των 16 ετών τα οποία είναι μεν ανήλικα αλλά οι γονείς τους – συχνά εργαζόμενοι – δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες ενός προσωπικού βοηθού.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι συχνά ο φορείς μας γίνονται δέκτες παραπόνων από τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση που έχουν επιλεγεί για να έχουν προσωπικό βοηθό, αλλά δυσκολεύονται στην ανεύρεσή του, καθώς κάποιοι δεν ενδιαφέρονται πια ή κάποιοι άλλοι έχουν συμπληρώσει τις ώρες, αλλά δυστυχώς τα ονόματά τους συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα των προσωπικών βοηθών. Επιβάλλεται η αμοιβή του προσωπικού βοηθού να είναι αξιοπρεπής και με πλήρη ασφάλιση ώστε περισσότερα άτομα να το επιλέγουν ως ουσιαστική εργασιακή διέξοδο και όχι ως πάρεργο ή ευκαιρία συμπλήρωσης του εισοδήματος τους.

4. Επιβάλλεται η τροποποίηση του απαρχαιωμένου Οργανισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής και διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Οι ως άνω ενέργειες θα καταστήσουν δυνατή την απρόσκοπτη λειτουργία του, η οποία δυσχεραίνεται λόγω της έλλειψης μιας σειράς καίριων οργανικών θέσεων, που θα απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των τυφλών της Χώρας. Να σημειώσουμε ότι η πρότασή μας για αλλαγή του Οργανισμού του Κέντρου έχει κατατεθεί επανειλημμένως από το 1985, χωρίς αποτέλεσμα.

5. ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ:

α) Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ανακαίνισης του ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ, που στέγαζε τις κεντρικές υπηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα Αθήνας μέχρι το 1999, οπότε και κατέστει ακατάλληλο προς χρήση λόγω του σεισμού.

β) Εξεύρεση λύσης για τη νομική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου επί της Βασ. Όλγας 32 στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται το παράρτημα του ΚΕΑΤ.

γ) Με Δελτίο Τύπου της 3ης Νοεμβρίου 2023 που εξέδωσε ο Δήμος Αμαρουσίου πληροφορηθήκαμε με οργή και αγανάκτηση ότι ο Δήμαρχος κύριος Αμπατζόγλου έθεσε στον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κύριο Χατζηδάκη  τα ζητήματα του κληροδοτήματος του «Οίκου Τυφλών», όπως και του κτιρίου του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, δύο διαφορετικές υποθέσεις που όμως απαιτούν της προσοχής του Υπουργείου, δεδομένου ότι ζητείται από τον Δήμο η διάθεση προς αυτόν και εκμετάλλευσή τους, αφενός για το πρώτο για κοινωνικούς σκοπούς, αφετέρου για το δεύτερο για την απρόσκοπτη συνέχιση της αρχέγονης Μαρουσιώτικης παράδοσης της Κεραμικής Τέχνης. Σημειώνουμε, ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, όπως ενημερωνόμαστε από Δελτίο Τύπου της 27ης Μαΐου 2024 σε συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κύριο Παπαθανάση εξακολουθεί να διεκδικεί υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου την Λασκαρίδειο Στέγη (τον «Οίκο Τυφλών» όπως γράφει στο σχετικό Δελτίο Τύπου) αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την θέληση της διαθέτιδος όσο και την άποψη των επισήμων φορέων του χώρου της τυφλότητας. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Αμπατζόγλου είναι απόλυτα ενημερωμένος εκ μέρους μας εδώ και χρόνια ότι ο «Οίκος Τυφλών», όπως λανθασμένα αναφέρει, ήτοι η Λασκαρίδειος Στέγη, η οποία βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, σε οικόπεδο τριών περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται κτίσμα 1.200 τ.μ., ούτε νομικά ούτε ηθικά μπορεί να παραδοθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, δεδομένου ότι η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες, και επιδίωξη των φορέων μας είναι μετά την 10ετή «εξαφάνιση» του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος να υπαχθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για τυφλούς και άτομα  με μειωμένη όραση. Κάθε άλλη ενέργεια εκφεύγει της βούλησης της διαθέτιδος και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο. Ανησυχώντας για το κλείσιμο της Λασκαριδείου Στέγης, την εξαφάνιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος από το 2013 και την επιχειρούμενη οικειοποίηση του κληροδοτήματος από το Δήμο Αμαρουσίου, επιχειρήσαμε ενημέρωση των Πολιτικών Κομμάτων της Βουλής, προκειμένου αυτά να προβούν στις δέουσες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να πληροφορηθούμε από επίσημα χείλη τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη της ως άνω Στέγης.  Έτσι στην υπ’αριθμ. 2334/19.12.2023 ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η υπ’ αριθμ. 191471/28-12-2023 απάντηση.

Ο σκοπός του Ιδρύματος Φίλων των Τυφλών «Ειρήνη Λασκαρίδου» με το ομώνυμο σωματείο ή κατά το κοινώς λεγόμενον «Λασκαρίδειος Στέγη»  ήταν διπλός, η εκπαίδευση  των  τυφλών απόρων κορασίδων και η φιλοξενία τους σε οικοτροφείο.

«Περαιτέρω, δυνάμει του αριθ. 44716/29-10-1963 πωλητηρίου του Υπουργείου Οικονομικών, νομίμως μεταγραφέντος στις 13-11-1963 στο υποθ/κείο Αμαρουσίου τόμος 50 αριθμός 24337, παραχωρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις περί εκποιήσεως δημοσίων κτημάτων αμφότερα τα οικόπεδα, δωρεάν, απευθείας και χωρίς δημοπρασία κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας προς τον Σύλλογο Φίλων των Τυφλών «Ειρήνης Λασκαρίδου» υπό τον όρο της ανεγέρσεως επί αυτών κτιρίου για τη στέγαση της Σχολής Εκπαιδεύσεως Τυφλών Απόρων Κορασίδων και Οικοτροφείου, απαγορευμένης της χρήσεως τούτων για άλλο σκοπό ή της εκποιήσεως των.»

Διαβάζοντας την προαναφερθείσα παράγραφο, την οποία αποσπάσαμε από το ανωτέρω απαντητικό έγγραφό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατανοούμε με σαφήνεια ότι ο κύριος σκοπός της παραχώρησης στο επίμαχο σωματείο ήταν η εκπαίδευση τυφλών απόρων κορασίδων και η φιλοξενία τους.

Όταν το δημόσιο το 1963 παραχώρησε κατά πλήρη κυριότητα τα δύο ακίνητα, τόνιζε ότι αποκλειστικός σκοπός ήταν αυτός που όριζε και το καταστατικό του σωματείου και κανένας άλλος. Για τις ανάγκες λοιπόν αυτών των δραστηριοτήτων ανεγέρθη το κατάλληλο κτίριο. Η κρατούσα νομική άποψη που θεσπίζει  ο Α.Κ., καθώς και τα καταστατικά των σωματείων, προβλέπει ότι όταν ένα σωματείο διαλύεται, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις στο καταστατικό του, η εναπομείνασα περιουσία δύναται να διατεθεί και μετά την διαδικασία εκκαθάρισης σε φορέα που υλοποιεί τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

Σας γνωρίζουμε ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) υλοποιεί ακριβώς τους ίδιους σκοπούς  δηλαδή εκπαιδευτικούς και φιλοξενία τυφλών. Συνεπώς, αντί το Δημόσιο να επαναφέρει τα ως άνω περιουσιακά στοιχεία και πάλι  στην κυριότητά του, έχει τη δυνατότητα, συνεχίζοντας την κοινωνική του πολιτική, να παραχωρήσει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών την περιουσία αυτή, η οποία ήταν προορισμένη για υπηρεσίες σε τυφλούς ή με μειωμένη όραση ενήλικους.

Παρακαλούμε να συνηγορήσετε στο υπουργείο Οικονομικών για το αίσιο τέλος αυτής της μακρόχρονης περιπέτειας της Λασκαριδείου Στέγης, την υπαγωγή του ακίνητου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και τη λειτουργία στο χώρο γηροκομείου για τυφλούς το οποίο απουσιάζει παντελώς από την χώρα.

6. Λήψη μέτρων για την ουσιαστική προώθηση αναδοχής ή υιοθεσίας παιδιών με αναπηρία και εξόδου τους το συντομότερο δυνατόν από τα ιδρύματα και διοργάνωση ημερίδων με τη συνεργασία των φορέων μας για την ενημέρωση του κοινού πάνω στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι τυφλοί, οι κωφοί, οι κινητικά ανάπηροι κ.λπ. αποκτούν βιολογικά παιδιά, τα οποία είναι απολύτως ικανοί να φροντίσουν για τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους υγεία, και ουδείς διανοείται να το αμφισβητήσει. Θεωρούμε ότι είναι εξίσου ικανοί να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που απορρέουν από μία τυχόν αναδοχή ή υιοθεσία. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει λόγω της αναπηρίας τους να αποκλείονται από την αναδοχή και υιοθεσία και μη αναπήρων παιδιών.

7. Τέλος, επειδή η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο δευτεροβάθμιος κοινωνικός φορέας των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση, όπως προαναφέρθηκε δεν τυγχάνει μόνιμης κρατικής επιχορήγησης, σας παρακαλούμε να αυξήσετε το ετήσιο ποσό που θα λαμβάνει μέσω της Περιφέρειας Αττικής από το Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης, του οποίου το ύψος καθορίζει το υπουργείο του οποίου προΐσταστε, στο ποσό των 50.000 ευρώ ετησίως. Γνωρίζουμε ότι για την επιχορήγηση με ποσό άνω των 8.000 ευρώ ετησίως απαιτείται έκθεση ορκωτών λογιστών και διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τέτοιου είδους λογιστικό έλεγχο. Προς τούτο σας παραθέτουμε εν τάχει τις βασικές δραστηριότητες του φορέα μας:

H Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και τακτικό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ιδρύθηκε με έδρα την Αθήνα το 2005 με την υπ’ αριθμ. 1890/2005 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ιδρυτικά σωματεία της Ομοσπονδίας μας υπήρξαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), το Σωματείο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Τυφλών Νομού Αργολίδος «Η ΙΡΙΔΑ», ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν στο φορέα μας ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Νομού Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Σοβαρά Προβλήματα Όρασης «ΗΡΑ», ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Τυφλών, το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων «ΑΡΩΓΗ», το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κερκύρας «ΔΙΑΒΑΣΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ» και ο νεοϊδρυθείς «Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας».

Η Ομοσπονδία μας έχει πιστοποιηθεί ως Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας με την υπ’ αριθμ. Δ23/48938/2276/01-11-2017 απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θ. Φωτίου (ΦΕΚ 4015/17-11-2017-τεύχος ΄Β) και ανανέωση της Ειδικής πιστοποίησης ως Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας με την υπ’ αριθμ. 10164/04-02-2022 απόφαση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρίας Α. Διακουμάκου (ΦΕΚ 543/09-02-2022-τεύχος ΄Β)/λήξη πιστοποίησης στις 08-02-2026.

Οι σπουδαιότεροι σκοποί και δράσεις της Ομοσπονδίας μας συνοψίζονται στα παρακάτω:

• Η Ε.Ο.Τ. υπερασπίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση στην Παιδεία, την Υγεία, την Εργασία, την προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο ή ψηφιακό περιβάλλον, στον ελεύθερο χρόνο, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας πανελλαδικά.

• Στόχος της επίσης αποτελεί η καταπολέμηση του στιγματισμού, των προκαταλήψεων και των αρνητικών διακρίσεων που βιώνουν οι τυφλοί και τα άτομα με μειωμένη όραση, η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού τους, η προώθηση της αντίληψης ότι η τυφλότητα και τα προβλήματα όρασης είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεξαγωγή αγώνων για την πλήρη κοινωνική και οικονομική χειραφέτησή τους και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας και μελέτης σχετικά με τα θέματα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση και για το λόγο αυτό διαλέγεται με την εκάστοτε Κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς.

• Διαδίδει συστηματικά το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών Braille μέσω της διοργάνωσης τμημάτων για την εκμάθηση του συστήματος Braille σε ενδιαφερόμενους επιστήμονες και δωρεάν σε τυφλούς, γονείς, τέκνα και αδελφούς αυτών και σε ΑμεΑ από 67% και άνω.

• Εκτυπώνει τιμοκαταλόγους καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής στη γραφή Braille, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εντύπων μουσειακών χώρων και άλλων οργανισμών.

• Πιστοποιεί την ορθή αναγραφή στη γραφή Braille της ονομασίας του σκευάσματος φαρμακευτικών εταιρειών στις συσκευασίες τους, καθώς και επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων και δημόσιων οργανισμών που επιθυμούν να εκτυπώσουν τις ταμπέλες των γραφείων τους σε Braille.

• Παρέχει πληροφορίες και νομικές συμβουλές στα προαναφερθέντα άτομα για τα δικαιώματά τους.

• Ενημερώνει καθημερινά μέσω της ιστοσελίδας της www.eoty.gr για θέματα που αφορούν την τυφλότητα και την αναπηρία, πολιτικού, κοινωνικού, αθλητικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, διαθέτοντας μάλιστα φωνητική πύλη συνδεδεμένη με την ως άνω ιστοσελίδα, η οποία απαντά στο 2104403440.

• Παρέχει δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα βιβλία σε γραφή Braille και ψηφιακή μορφή.

• Διαθέτει υπηρεσία για την εξυπηρέτηση, υποστήριξη και εκπαίδευση των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablet και κινητά αφής τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα.

• Πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης με την αναπηρία της τυφλότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλους οργανισμούς.

• Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων σχετικά με την τυφλότητα, σε ερευνητικά προγράμματα και πολιτιστικά δρώμενα με σκοπό τη διεύρυνση της προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την πληροφορία και τον πολιτισμό.

• Διοργανώνει και συμμετέχει σε ημερίδες.

• Εκπαιδεύει εθελοντές στη διδασκαλία της γραφής Braille

• Οργανώνει τμήμα εθελοντών για την εξυπηρέτηση τυφλών και ατόμων με μειωμένη όραση κατά τις επισκέψεις τους σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες ανάγκες που χρήζουν συνοδού.

Με την ελπίδα ότι θα οριστεί άμεσα συνάντηση μαζί σας για τη συζήτηση των ανωτέρω, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                                             Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                                 Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                                   Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 9249 Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 9249 

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας. 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

1 Ιουλίου 2025 

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 

Αρ. Φύλλου 3354 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 9249 

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας. 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ - ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

Έχοντας υπόψη: 

1.

Τις διατάξεις: 

α) Του άρθρου 9β του ν. 4604/2019 «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις» (Α’ 50),όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 103 του ν. 5203/2025 «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας - Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη - και λοιπές διατάξεις» (Α’ 87), 

β) του ν. 4820/2021 «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις» (Α’ 130), 

γ) του ν. 4822/2021 «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Παραρτημάτων τους και άλλες διατάξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Α’ 135) και της από 19 Δεκεμβρίου 2023 αντίστοιχης πρώτης πρόσθετης πράξης της Δανειακής Σύμβασης του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 207), 

δ) του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184), 

ε) του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερ

νητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133), 

στ) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137), 

ζ ) του άρθρου 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), 

η) του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» (Α’ 240), 

θ) του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143), 

ι) του ν. 5140/2024 «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις» (Α’ 154), 

ια) του ν. 5107/2024 «Αναμόρφωση του προγράμματος ‘‘Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους’’ και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις» (Α’ 64) και ιδίως το Κεφάλαιο ΣΤ’: Σύσταση και Λειτουργία Οριζόντων Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (άρθρα 18-26), 

ιβ) του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (Α’ 134), και ιδίως το άρθρο 47 αυτού, 

ιγ) του άρθρου τρίτου του ν. 4254/20214 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» (Α’ 85), 

ιδ) του π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168), 

ιε) του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), 

ιστ) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85), 

ιζ ) του π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130), 

ιη) του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 130), 

ιθ) του π.δ. 27/2025 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης» (Α’ 44), 

κ) του π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου - Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) - Μεταβατικές διατάξεις» (Α’ 139), 

κα) της υπ’ αρ. 125843/2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Σύσταση και διάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας “Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας”» (Β’ 7502) και της υπ’ αρ. 2584/2024 υπουργικής απόφασης «Τοποθέτηση προϊσταμένης στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας», 

κβ) της υπ’ αρ. 37633/2024 απόφασης της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Έναρξη λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» (Β’ 3733), 

κγ) της υπ’ αρ. 3847/18-3-2025 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ελένη Ράπτη» (Β’ 1316), 

κδ) του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ), 

κε) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 2021 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (L 57/17), 

κστ) της από 13 Ιουλίου 2021 εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα (ST 10152/21, ST 10152/21 ADD 1), 

κζ ) της υπό στοιχεία 119126/ΕΞ/28.9.2021 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Β’ 4498), 

κη) της υπό στοιχεία Υ12/7-7-2023 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπλη

ρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση» (Β’ 4403), 

κθ) της υπ’ αρ. 163/29.01.2025 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έγκρισης ένταξης στο ΑΠΔΕ 2025 (ΑΔΑ:ΨΡΓ3Η-ΓΒΨ), 

λ) της υπό στοιχεία 47542 ΕΞ 2025/19.03.2025 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιο Κώτσηρα» (Β’ 1327), 

λα) του π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 91), 

λβ) της υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10-7-2023 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’ 4441). 

2. 

Την υπό σ τοιχεία 54796 ΕΞ 2022/20.04.2022 (ΑΔΑ: ΩΣΦΘΗ-Σ62) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την ένταξη του Έργου με τίτλο «SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας -Δράση 16685» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301) σ το Ταμείο Ανάκαμψης και Αν θεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε με την υπό σ τοιχεία 187461ΕΞ 2022/21.12.2022 (ΑΔΑ: 6Γ79Η-8ΕΜ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του Έργου με τίτλο “SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας σ τους χώρους εργασίας” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», την υπό σ τοιχεία 63321 ΕΞ 2024/01.05.2024 (ΑΔΑ: ΨΦΕΗΗ-ΚΧΗ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «2η Τροποποίηση της Απόφασης Έν ταξης του έργου “SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας σ τους χώρους εργασίας” (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301), σ το Ταμείο Ανάκαμψης και Αν θεκτικότητας της Δράσης με ID 16685 - “Ενίσχυση της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων” (ορθή επανάληψη)», και την υπό στοιχεία 70459 ΕΞ 2025/24.04.2025 (ΑΔΑ: 9Ε1ΜΗ-ΜΙΨ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «3η Τροποποίηση της Απόφασης Έν ταξης του έργου “SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας σ τους χώρους εργασίας” (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301), σ το Ταμείο Ανάκαμψης και Αν θεκτικότητας της Δράσης με ID 16685 - “Ενίσχυση της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων”». 

3.

Την υπ’ αρ. 1038/10.09.2024 Προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την «Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα. Ενσωμάτωση σε ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης για την επιμόρφωση 80.000 εργαζόμενων σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης» Στο πλαίσιο του έργου «Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301). 

4. 

Την από 28/4/2025 σύμβαση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ ΥΚΟΙΣΟ με την εταιρεία Digitech High Technology Solutions Α.Ε., ανάδοχο του έργου «Ανά

πτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα. Ενσωμάτωση σε ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης για την επιμόρφωση 80.000 εργαζόμενων σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης». 

5. 

Την υπό στοιχεία 38428 ΕΞ 2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Κανόνες για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών» (Β’ 5231). 

6. 

Την υπό στοιχεία 24596 ΕΞ 2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 6810 ΕΞ 2021 κοινής υπουργικής απόφασης “Λειτουργία Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.)” (Β’ 988)» (Β’ 3399). 

7. 

Την υπό στοιχεία 3981 ΕΞ 2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Παροχή Υπηρεσίας Αυθεντικοποίησης Χρηστών oAuth2.0 σε Πληροφοριακά Συστήματα τρίτων Φορέων» (Β’ 762). 

8. 

Την υπό στοιχεία 118944 ΕΞ 2019 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β’ 3990). 

9. 

Την ανάγκη ρύθμισης των λεπτομερειών εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 9β του ν. 4604/2019 σχετικά με το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των εργαζομένων επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

10. 

Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιείται η διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο: «Πρόγραμμα επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε θέματα αρμοδιότητας της ΓΓΙΑΔ» (ΜΑΚ 145725). 

11.

Την υπ’ αρ. 8734/2025 εισηγητική έκθεση οικονομικών επιπτώσεων της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

12. 

Το γεγονός ότι από την παρούσα κοινή υπουργική απόφαση δεν προκαλείται επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του ΥΚΟΙΣΟ. Η δαπάνη που προκαλείται από την εφαρμογή της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου 11 του προγράμματος επιμόρφωσης περιλαμβάνεται στο υποέργο 3 του έργου του ΟΠΣ 5168301 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 70459 ΕΞ 2025/24.04.2025 (ΑΔΑ: 9Ε1ΜΗ-ΜΙΨ) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του έργου “SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας” (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5168301), στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Δράσης με ID 16685 - ‘’Ενίσχυση της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων”», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό στο ΠΔΕ 

8.000.000

ευρώ για τους δικαιούχους και 4.000 ευρώ για το κόστος συναλλαγής προς τη ΔΙΑΣ, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 8734/2025 εισηγητική έκθεση οικονομικών 

επιπτώσεων της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 



αποφασίζουμε: 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Γενικές Διατάξεις 

Άρθρο 1 Σκοπός 

Σκοπός της παρούσας είναι η εξειδίκευση του περιεχομένου και η ρύθμιση των όρων υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (εφεξής «το πρόγραμμα»), που αφορά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με το άρθρο 9β του ν. 4604/2019. 

Άρθρο 2 Αντικείμενο 

Με την παρούσα ρυθμίζονται λεπτομερειακά θέματα που αφορούν στο περιεχόμενο του προγράμματος του άρθρου 9β του ν. 4604/2019 και ειδικότερα ο χρόνος και τρόπος υλοποίησής του, οι προϋποθέσεις, τα αρμόδια όργανα, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων, τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την υλοποίηση του προγράμματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης του προγράμματος, οι όροι και οι λεπτομέρειες χρηματοδότησής του, το ποσό, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης της παρ. 4 του ίδιου άρθρου, τα θέματα διαχείρισης των πιστώσεων αυτής και της κάλυψης του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους, καθώς και η διαδικασία και τα υφιστάμενα μητρώα και συστήματα με τα οποία διασυνδέεται, επικοινωνεί και διαλειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης της παρ. 2 του ίδιου άρθρου. 

Άρθρο 3 Ορισμοί Για τις ανάγκες της παρούσας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: 

1.

«Έργο»: το Έργο της ευαισθητοποίησης εργαζομένων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, όπως αυτό περιγράφεται στην υπό στοιχεία 54796 ΕΞ 2022/20.04.2022 (ΑΔΑ: ΩΣΦΘΗ-Σ62) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με την οποία το εν λόγω εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

2.

«Κύριος του έργου»: η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

3.

«Φορέας Υλοποίησης»: η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιω

μάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

4.

«Φορέας Χρηματοδότησης»: το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

5.

«Ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης»: το πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσεται και λειτουργεί στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), όπως ορίζεται στο άρθρο 9β του ν. 4604/2019. 

6.

Διαχειριστές της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης: οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπάλληλοι των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της ψηφιακής πλατφόρμας. 

7.

Χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης: οι αιτούντες εργαζόμενοι και οι συμμετέχοντες στο παρόν πρόγραμμα εργαζόμενοι. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας 

Άρθρο 4 Αντικείμενο και σκοπός του προγράμματος 

1.

Αντικείμενο του παρόντος προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση εργαζομένων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας και η καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και η καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας. 

2. 

Το πρόγραμμα της παρ. 1 σχεδιάζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με την ομάδα - στόχο. 

3.

Η συμμετοχή διενεργείται εξ αποστάσεως και ασύγχρονα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης του άρθρου 3 της παρούσας. 

4.

Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης. Οι πρώτοι ογδόντα χιλιάδες (80.000) συμμετέχοντες που θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους εκατό ευρώ (100 €), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Ε’ της παρούσας. 

Άρθρο 5 Χρόνος και τρόπος υλοποίησης του προγράμματος 

1. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέχρι την ολοκλήρωση της Δράσης με κωδικό 16685 και τίτλο «Ενίσχυση της Διαφορετικότητας και Καταπολέμηση των Διακρίσεων» του Άξονα 3.4 «Αύξηση της Πρόσβασης σε Αποτελεσματικές και Χωρίς Αποκλεισμούς Κοινωνικές Πολιτικές» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

2.

Για την υλοποίηση του προγράμματος της παρούσας απαραίτητη είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού διαδραστικού χαρακτήρα σε μορφή 

e-learning, το οποίο αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης που αναπτύσσεται και λειτουργεί στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Κεφάλαιο Δ’ της παρούσας. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ Χρηματοδότηση προγράμματος και επιλογή συμμετεχόντων 

Άρθρο 6 Χρηματοδότηση Προγράμματος 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ορίζεται στα έντεκα εκατομμύρια εξακόσιες ενενήντα επτά χιλιάδες εξήντα ευρώ (11.697.060€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο της Δράσης του ΤΑΑ με κωδικό ID 16685 και τίτλο «Ενίσχυση της Διαφορετικότητας και Καταπολέμηση των Διακρίσεων» και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. 

Άρθρο 7 Διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων 

1.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εκδίδει δημόσια Πρόσκληση προς στελέχη και εργαζομένους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της παρούσας. 

2.

Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στο ψηφιακό υποσύστημα αιτήσεων εκπαίδευσης της παρ. 2 του άρθρου 9β του ν. 4604/2019. Προϋποθέσεις συμμετοχής αποτελούν α) ο ενεργός ΑΦΜ και β) η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως ενεργού υπαλλήλου κατά τον χρόνο της αίτησης. γ) Ο ενεργός ΑΜΚΑ και δ) ο ενεργός αριθμός ΙΒΑΝ σε τραπεζικό ίδρυμα της ημεδαπής. 

3. 

Για την υποβολή της αίτησής τους, οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται για την αυθεντικοποίησή τους στο υποσύστημα Διαδικτυακής Πύλης (portal) Ενημέρωσης και υποδοχής Αιτήσεων συμπληρώνοντας τα διαπιστευτήρια TaxisNet. 

Εάν η αίτησή τους εγκριθεί, τότε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μέρος στο παρόν πρόγραμμα, εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης συμπληρώνοντας τα διαπιστευτήρια TaxisNet. 

4.

Με την Πρόσκληση της παρ. 1 καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής, τις προθεσμίες και τη διάρκεια του έργου, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων που λαμβάνουν μέρος στο παρόν πρόγραμμα καθώς και κάθε αναγκαίο ή ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τις ρυθμίσεις της παρούσας. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ Υλοποίηση του Προγράμματος 

Άρθρο 8 Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού 

1.Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω της Επιτελικής Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναπτύσσει 

εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό διαδραστικού χαρακτήρα σε μορφή e-learning διάρκειας τριών (3) ωρών κατάλληλα σχεδιασμένο και διαφοροποιημένο ανάλογα με την ομάδα - στόχο για την υλοποίηση του προγράμματος της παρούσας. 

2.

α) Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού της παρ. 1 αφορά την ευαισθητοποίηση εργαζομένων επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας και καθορίζεται από το αντικείμενο και τον σκοπό του προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας. 

β) Ειδικότερα, το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλι

κού αφορά ιδίως, τις ακόλουθες ενότητες: βα) Φύλο ββ) Φυλετική/Εθνοτική καταγωγή βγ) Θρησκεία βδ) Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) βε) Σωματικά Χαρακτηριστικά βστ) Ηλικία βζ ) Σεξουαλικός Προσανατολισμός. 

3. 

Το εκπαιδευτικό υλικό της παρ. 1 ψηφιοποιείται και αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης του άρθρου 9 της παρούσας, κατόπιν διενέργειας ποιοτικής αξιολόγησης και ελέγχου από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

Άρθρο 9 

Ψηφιακή πλατφόρμα 

1. 

Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας/ ΓΓΙΑΔ αναπτύσσεται και λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr -ΕΨΠ), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9β του ν. 4604/2019. 

2.

Σκοπός της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας είναι η υποστήριξη της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος ιδίως μέσω των εξής λειτουργιών - υποσυστημάτων: 

α) υποσύστημα διαδικτυακής πύλης (portal) ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων, 

β) υποσύστημα εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας για τη φιλοξενία του εκπαιδευτικού υλικού. Η ψηφιακή πλατφόρμα διαθέτει προδιαγραφές φιλοξενίας περισσότερων εκπαιδευτικών υλικών που ενδεχομένως να προστεθούν σε αυτήν στη συνέχεια, και 

γ) υποσύστημα διαχείρισης αιτημάτων υποστήριξης (ticketing - helpdesk) και livechat (ζωντανή συνομιλία). 

3.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του παρόντος ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 184) και το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται, αποθηκεύονται ή επεξεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο στο πληροφοριακό σύστημα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς της υλοποίησης και της εφαρμογής του 

προγράμματος. Η ψηφιακή πλατφόρμα διασυνδέεται με τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

4.

Οι βασικές διαλειτουργικότητες της ψηφιακής πλατφόρμας είναι οι ακόλουθες: 

α) Αυθεντικοποίηση Χρηστών: Η αυθεντικοποίηση πραγματοποιείται με τη χρήση των διαπιστευτηρίων TaxisNet, εξασφαλίζοντας την ασφαλή σύνδεση των αιτούντων εργαζομένων στην πλατφόρμα. 

β) Ταυτοποίηση και επιβεβαίωση στοιχείων φυσικών προσώπων: Η ψηφιακή πλατφόρμα (υποσύστημα διαδικτυακής πύλης - portal ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων) ανακτά στοιχεία ταυτότητας των αιτούντων εργαζομένων, ήτοι ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ από το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.). 

γ) Ανάκτηση στοιχείων επικοινωνίας πολιτών: Η ψηφιακή πλατφόρμα (υποσύστημα διαδικτυακής πύλης - portal ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων) αντλεί τα στοιχεία επικοινωνίας των αιτούντων εργαζομένων, δηλαδή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και αριθμό κινητού τηλεφώνου από το Εθνικό το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.), μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.), όπως και οποιαδήποτε συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας κρίνονται απαραίτητα. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με τους αιτούντες εργαζόμενους και τη διευκόλυνση των διαδικασιών ενημέρωσης και ειδοποίησης στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος, εφόσον ο εργαζόμενος έχει προηγουμένως αποδεχθεί την ηλεκτρονική επικοινωνία της Δημόσιας διοίκησης στα στοιχεία αυτά. 

δ) Μέσω διαλειτουργικότητας της ψηφιακής πλατφόρμας (υποσύστημα διαδικτυακής πύλης-portal ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ συμπληρώνονται αυτόματα στην αίτηση της παρ. 3 του άρθρου 7 της παρούσας η ειδικότητα, οι μηνιαίες αποδοχές, η σχέση απασχόλησης και το καθεστώς απασχόλησης του εργαζόμενου, καθώς και η έδρα και η νομική μορφή επιχείρησης στην οποία απασχολείται. 

ε) Στην ψηφιακή πλατφόρμα (υποσύστημα διαδικτυακής πύλης -portal ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων) συμπληρώνεται ο ΙΒΑΝ (αριθμού τραπεζικού λογαριασμού) τραπεζικού παρόχου της ημεδαπής, και ο οποίος θα ταυτοποιείται με τον ΑΦΜ του συμμετέχοντα μέσω διαλειτουργικότητας με τα συστήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.). 

στ) Στην ψηφιακή πλατφόρμα (υποσύστημα διαδικτυακής πύλης - portal ενημέρωσης και υποδοχής αιτήσεων) συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο ο ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) και ανακτά τα ακόλουθα στοιχεία: το φύλο και η ημερομηνία γέννησης. Η ταυτοποίηση θα πραγματοποιείται με τον ΑΦΜ του συμμετέχοντα μέσω διαλειτουργικότητας με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλι

σης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.). 

5. 

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες της ψηφιακής πλατφόρμας -παρέχονται σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών, τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων και τον ν. 4727/2020. Ειδικότερα, το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει: 

α) την εξουσιοδοτημένη πρόσβαση χρηστών στα δεδομένα του συστήματος, β) την ασφάλεια κατά την επικοινωνία και την αποθήκευση δεδομένων, και γ) την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γ.Κ.Π.Δ. και του ν. 4624/2019. 

Άρθρο 10 Επιμόρφωση εργαζομένων 

1.

Η επιμόρφωση των εργαζομένων πραγματοποιείται μέσω της παρακολούθησης του εκπαιδευτικού υλικού του άρθρου 8 της παρούσας, συνολικής χρονικής διάρκειας τριών (3) ωρών. 

2. 

Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε διαδικασία αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει ερωτήσεις κλειστού τύπου. Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιμόρφωσης προϋποθέτει την επίτευξη ποσοστού επιτυχίας τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) στην διαδικασία αξιολόγησης. Σε περίπτωση αποτυχίας, έχουν δυνατότητα επανάληψης της αξιολόγησης απαξ. 

3.

Οι συμμετέχοντες που πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2, θεωρούνται πιστοποιημένοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και εκδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της επιμόρφωσης από την ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης του άρθρου 9. 

4.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης λειτουργεί στην ψηφιακή πλατφόρμα - γραφείο υποστήριξης (helpdesk) με σκοπό την παροχή τεχνικής και διοικητικής βοήθειας στους συμμετέχοντες και ιδίως ως προς την υποβολή των αιτήσεων, την παρακολούθηση της συμμετοχής, την εξαγωγή των αποτελεσμάτων επιμόρφωσης, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με την ισότητα και τις διακρίσεις, την υποστήριξη της χρήσης της πλατφόρμας και της καλής λειτουργίας της πλατφόρμας. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 

Άρθρο 11 Αποζημίωση ειδικού σκοπού 

1.

Για την επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος της παρούσας χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους εκατό ευρώ (100 €), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9β του ν. 4604/2019. 

2.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 1 είναι οι πρώτοι ογδόντα χιλιάδες (80.000) πιστοποιημένοι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς 

το πρόγραμμα της παρούσας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο. 

3.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού της παρ. 1 είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. 

Άρθρο 12 Διαδικασία και τρόπος καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού 

1.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συντάσσει και αποστέλλει σε ηλεκτρονική μορφή, στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΔΟΥ και ΗΔ) του ίδιου Υπουργείου, αναλυτική κατάσταση των εργαζομένων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς, το πρόγραμμα του άρθρου 1 της παρούσας και δικαιούνται της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του προηγούμενου άρθρου. Η αναλυτική κατάσταση του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον για κάθε δικαιούχο ονοματεπώνυμο τα στοιχεία του Α.Φ.Μ., του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ)στον οποίο αυτός τηρείται, καθώς και το πληρωτέο ποσό. 

2.

Η ΓΔΔΟΥ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συντάσσει και αποστέλλει στη ΔΙΑΣ Α.Ε. συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό προς πληρωμή ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς, το πλήθος των συναλλαγών ανά πάροχο πληρωμών, καθώς και το συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ Α.Ε.), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 109/12.03.2019 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό της συνολικής δαπάνης εγκρίνεται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατόπιν εισήγησης της ΓΓΙΑΔ του ίδιου Υπουργείου. 

3.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τη ΓΔΔΟΥ και ΗΔ και από τη ΓΔΔΟΥ και ΗΔ στη ΔΙΑΣ Α.Ε., ως αυτές αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 της παρούσας θα αποστέλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

4.

Με βάση τη συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος εκδίδεται εντολή πληρωμής προς την Τράπεζα της Ελλάδας και με ηλεκτρονική πληρωμή (eps) μεταφέρεται το ποσό της συνολικής δαπάνης από τον λογαριασμό του έργου της οικείας ΣΑ, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ως υπόλογος διαχειριστής για την εκκαθάριση και μεταφορά του ποσού της δαπάνης του έργου, σε ενδιάμεσο λογαριασμό που ανοίγεται στην Τράπεζα της Ελλάδος προς τον σκοπό αυτό με την ονομασία «Πληρωμές ΠΔΕ ΥΚΟΙΣΟ μέσω ΔΙΑΣ Α.Ε.»: 

α) του συνολικού ποσού προς τους δικαιούχους και 

β) του ποσού που αφορά στο συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ Α.Ε.) σύμφωνα με την 109/12.03.2019 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. 

5.

Η ΔΙΑΣ Α.Ε. με βάση την αναλυτική κατάσταση πληρωμής μεταφέρει τα ποσά, με χρέωση του ενδιάμεσου λογαριασμού στον οποίο έχει μεταφερθεί το συνολικό ποσό και πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων. Το αρχείο της αναλυτικής κατάστασης με τα ποσά που επιτυχώς πληρώθηκαν, αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

6.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους με ενημέρωση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της ΔΙΑΣ Α.Ε.. 

7. 

Τυχόν υπόλοιπα στον ανωτέρω ενδιάμεσο λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών, μεταφέρονται, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΓΔΔΟΥ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου «Αδιάθετα υπόλοιπα παρελθόντων οικονομικών ετών» με IBAN GR8501000233100100000231000 και λογιστικοποιούνται ως ίδια έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

8. 

Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν μεταφέρονται στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου «Αδιάθετα υπόλοιπα παρελθόντων οικονομικών ετών» με IBAN GR8501000233100100000231000, με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ Α.Ε. και λογιστικοποιούνται ως ίδια έσοδα του ΠΔΕ. Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ Α.Ε. ενημερώνει τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή ακολουθώντας εκ νέου τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης, και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Η ενημέρωση προς τους δικαιούχους για τυχόν ενέργειές τους και σχετικές οδηγίες προς αυτούς θα παρέχονται από τη ΓΓΙΑΔ. 

9.

Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΔΟΥ και ΗΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

10. 

Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα: 

α) η υπ’ αρ. 163/29-01-2025 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για ένταξη και έγκριση πιστώσεων στο ΑΠΔΕ 2025 του έργου(ΣΑΕ), «SUB1&SUB2: Ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας στους χώρους εργασίας» (2024ΤΑ09300019) (ΣΑΤΑ093) (ΑΔΑ: ΨΡΓ3Η-ΓΒΨ), 

β) η σχετική εντολή πληρωμής, γ) η συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2, ψηφιακά υπογεγραμμένη, και 

δ) το αντίγραφο της ηλεκτρονικής πληρωμής (eps) για τη μεταφορά του ποσού της συνολικής δαπάνης στον ενδιάμεσο λογαριασμό και αντίγραφο κίνησης (extrait) της Τράπεζας της Ελλάδας για την εκτέλεση της πληρωμής. 

11.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα. 

Άρθρο 13 Καταλογισμός αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και επιβολή προστίμων 

1.

Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως. 

2. 

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτήν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ Υποχρεώσεις εμπλεκόμενων φορέων 

Άρθρο 14 Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 

1. 

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ως κύριος του έργου ορίζεται Υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του ΓΚΠΔ (ΕΕ) 2016/679. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με την περ. (ε) της παρ. 1 και την παρ. 3 του άρθρου 6 του ΓΚΠΔ (ΕΕ) 2016/679 και το άρθρο 5 του ν. 4624/2019 (Α’ 137), διασφαλίζει ότι, η εν λόγω επεξεργασία διενεργείται αποκλειστικά και μόνο στο αναγκαίο μέτρο εκπλήρωσης της άσκησης δημόσιας εξουσίας που της έχει ανατεθεί για την αποτελεσματική ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9β του ν. 4604/2019 και στην παρούσα. 

2.

Ο φορέας της παρ. 1 λαμβάνει όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών που ενδέχεται να περιέχουν και προσωπικά δεδομένα, και γενικότερα όλων των ανάλογων μορφών αρχείων και πληροφοριών στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της παρούσας. 

3.

Ειδικά για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποστήριξη του προγράμματος του άρθρου 1 της παρούσας, κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση τρωτών σημείων της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβίαση της ιδιωτικότητας και των εν γένει δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων, όπως μέτρα σχετικά με: 

α) τον έλεγχο πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα, 

β) την ανωνυμοποίηση ή ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, όπου απαιτείται, 

γ) την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν αυτά μεταφέρονται, αποθηκεύονται, επεξεργάζονται, αρχειοθετούνται, ή διαγράφονται, και 

δ) τη μη ταυτοποίηση των υποκειμένων των δεδομένων. 

4.

Πριν τη θέση σε λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που προβλέπεται στο άρθρο 9 διενεργείται εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων που αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μέσω της πλατφόρμας, σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 36 του ΓΚΠΔ. 

Άρθρο 15 

Υποχρεώσεις Εχεμύθειας 

Το προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς και τα πρόσωπα που ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία, εξαιτίας της εργασίας τους, αποκτούν τυχόν πρόσβαση σε στοιχεία συμμετεχόντων εργαζομένων στο πρόγραμμα του άρθρου 1 της παρούσας, δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις εχεμύθειας, το απόρρητο και τις διατάξεις του ΓΚΠΔ (ΕΕ) 2016/679 και του ν. 4624/2019. 

Άρθρο 16 Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2025 

Οι Υπουργοί 

Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ 

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Εργασίας και Και Οικονομικών Κοινωνικής Ασφάλισης 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 

Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Οικογένειας 

ΔΟΜΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΡΑΠΤΗ 

Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 

 

Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στις 28 Ιουνίου 2025 τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας – ν. 4994/2022!»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στις 28 Ιουνίου 2025 τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας – ν. 4994/2022!»

Αθήνα: 01.07.2025

Αρ. Πρωτ.:           758

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στις 28 Ιουνίου 2025 τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας – ν. 4994/2022!»

Ο νόμος για την προσβασιμότητα τέθηκε σε ισχύ: τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμα!

Η 28η Ιουνίου 2025, αποτελεί μια σημαντική ημέρα για την προσβασιμότητα, στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα, καθώς πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν πλέον με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, την οποία η χώρα μας ενσωμάτωσε στην εθνική μας νομοθεσία με τον νόμο 4994/2022 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά µε τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Σήμερα η ΕΣΑμεΑ καλεί την ελληνική Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους, τον ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούν με την ίδια ως την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, καθώς και με το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις ΙΝ- ΕΣΑμεΑ, ώστε ο νόμος 4994/2022 και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Οδηγία, να εφαρμοστούν στην πράξη..

Το EDF επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την παρούσα Οδηγία, η θέση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ συχνά διέφερε από αυτή του αναπηρικού κινήματος, για παράδειγμα, όταν επρόκειτο για τη συμπερίληψη στην Οδηγία του δομημένου περιβάλλοντος ή των υπηρεσιών αστικών μεταφορών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι μια Οδηγία ελάχιστης εναρμόνισης. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν εμποδίζει τις εθνικές κυβερνήσεις να υπερβούν το πεδίο εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας για να καλύψουν περαιτέρω προϊόντα, υπηρεσίες και περιβάλλοντα.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι κατά την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην εθνική μας νομοθεσία μέσω του ν.4994/2022, και ύστερα από αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ., το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας έχει ήδη επεκταθεί στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και τις μεταφορές, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι επιχειρήσεις, πέρα από τις κανονιστικές απαιτήσεις του νόμου, πρέπει να δουν αυτή τη νομοθεσία ως μια ευκαιρία να καλύψουν ένα κενό δημιουργώντας προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Πρέπει οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα, ανοίγονται σε νέες αγορές και εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές αξίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης. Οι εισαγωγείς και οι διανομείς οφείλουν επίσης να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που η Οδηγία θέτει. Επιπρόσθετα, η Οδηγία δίνει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές εταιρείες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να καινοτομήσουν σε μια εποχή που αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ!

Η προσβασιμότητα είναι απαραίτητη για τα άτομα με αναπηρία, αλλά είναι επωφελής για όλους.

Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του.

Καλούμε τις επιχειρήσεις:

Να ακολουθήσουν την κατεύθυνση της νομοθεσίας και να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα όλων των προϊόντων και υπηρεσιών τους

Να συνεργαστούν με την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, δηλαδή την ΕΣΑμεΑ και το εξειδικευμένο Ινστιτούτο της, το ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων κατά την ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους

Καλούμε την ελληνική Πολιτεία:

Να διευρύνει τις απαιτήσεις προσβασιμότητας της Οδηγίας σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Να συνεργαστεί με την ΕΣΑμεΑ στην παρακολούθηση και την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4994/2022 .αλλά και της λοιπής νομοθεσίας για την προσβασιμότητα.

Να επενδύσει τους απαραίτητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της αγοράς και την επιβολή της προσβασιμότητας, και να διευκολύνει τη συνεργασία τους με την ΕΣΑμεΑ..

Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα καλεί την ΕΕ:

Να ιδρύσει έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προσβασιμότητας που θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη στην ΕΕ και τα κράτη μέλη σχετικά με τις πολιτικές προσβασιμότητας, καθώς και στις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την κοινότητα σχετικά με την εφαρμογή της προσβασιμότητας στην πράξη.

Να διασφαλίσει ότι η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί υποχρέωση σε κάθε νέα νομοθεσία. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομική ακεραιότητα.

Κατάλογος προϊόντων και υπηρεσιών που πρέπει να είναι προσβάσιμα μετά τις 28 Ιουνίου 2025

Προϊόντα:

• υπολογιστές, tablets, φορητοί υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα για αυτά (π.χ. Windows ή MacOS),

• τερματικά πληρωμών (π.χ. σε καταστήματα ή εστιατόρια),

• τερματικά αυτό- εξυπηρέτησης που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που καλύπτονται από την οδηγία (ΑΤΜ, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, μηχανήματα ελέγχου και διαδραστικά τερματικά αυτοεξυπηρέτησης που παρέχουν πληροφορίες),

• τερματικός εξοπλισμός με διαδραστική υπολογιστική ικανότητα, που χρησιμοποιείται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας (με άλλα λόγια, Smartphones, tablets με δυνατότητα κλήσης), ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (για παράδειγμα, εξοπλισμός τηλεόρασης, όπως έξυπνες τηλεοράσεις, που αφορούν υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης)-

• ηλεκτρονικοί αναγνώστες (για παράδειγμα, Amazon Kindle ή Tolino e-reader),

Υπηρεσίες:

• υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (π.χ. ιστοσελίδες ή εφαρμογές τηλεοπτικών καναλιών όπως το BBC iPlayer και πλατφόρμες video on demand όπως το Netflix)

• τραπεζικές υπηρεσίες για καταναλωτές (π.χ. ανάληψη χρημάτων, μεταφορές, ηλεκτρονική τραπεζική, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού)

• ηλεκτρονικά βιβλία

• ηλεκτρονικό εμπόριο (δηλαδή ιστότοποι ή εφαρμογές για κινητά μέσω των οποίων εταιρείες πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους μέσω του διαδικτύου)

• ειδικά στοιχεία των υπηρεσιών μεταφορών που σχετίζονται με την πληροφόρηση και την έκδοση εισιτηρίων, εκτός από τις υπηρεσίες αστικών, προαστιακών και περιφερειακών μεταφορών, για τις οποίες η παρούσα οδηγία καλύπτει μόνο τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης. 

ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Προσωρινά αποτελέσματα για 887 μόνιμες προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο

ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Προσωρινά αποτελέσματα για 887 μόνιμες προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο

Το ΑΣΕΠ δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα (30/6), τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 6Κ/2024, που αφορά σε μόνιμες προσλήψεις ΑμΕΑ σε φορείς του Δημοσίου.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 6Κ/2024, που αφορούν στην κάλυψη 887 θέσεων μόνιμου προσωπικού και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αποκλειστικά για υποψήφιους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021.

Τα προσωρινά αποτελέσματα περιλαμβάνουν πίνακες με τους επιτυχόντες, ενώ οι απορριπτέοι εμφανίζονται μόνο με τον αριθμό μητρώου υποψηφίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υποβολή ενστάσεων

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά από την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 (ώρα 8:00) έως και την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 (ώρα 14:00), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΑΣΕΠ στη διαδρομή:

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > ΕΝΣΤΑΣΗ.

Η υποβολή ένστασης συνοδεύεται από την καταβολή παράβολου ύψους 20 ευρώ, το οποίο πρέπει να έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας «Φορέας Δημοσίου» και «ΑΣΕΠ». Η ένσταση χωρίς παράβολο δεν εξετάζεται.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ υπάρχει ειδικός σύνδεσμος με λογότυπο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ», που παραπέμπει στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό του ηλεκτρονικού παραβόλου στην ένσταση κατά την υποβολή της.

6Κ/2024 ΠΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πηγή: www.alfavita.g 

Πόσο προσβάσιμοι είναι σήμερα οι πολιτιστικοί χώροι για άτομα με αναπηρία;

Πόσο προσβάσιμοι είναι σήμερα οι πολιτιστικοί χώροι για άτομα με αναπηρία;

Για να δώσει απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με δημόσιες αρχές και πολιτιστικούς οργανισμούς από οκτώ ευρωπαϊκές περιφέρειες, διεξήγαγε μία ευρεία μελέτη χαρτογράφησης της υφιστάμενης κατάστασης. Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 400 ερωτηματολόγια και ομαδικές συζητήσεις με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες, φέρνει στο φως μία ανησυχητική εικόνα: πολλοί πολιτιστικοί χώροι παραμένουν μη προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία – ειδικά όταν πρόκειται για την ψηφιακή, αισθητηριακή και γνωστική προσβασιμότητα.

Το χάσμα μεταξύ του σχεδιασμού πολιτικών και της καθημερινής εμπειρίας

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι το «χάσμα αντίληψης» που υπάρχει: πολλοί πολιτιστικοί φορείς θεωρούν πως οι χώροι τους είναι προσβάσιμοι, ωστόσο οι εμπειρίες των ίδιων των ατόμων με αναπηρία αποκαλύπτουν το αντίθετο. Κάποιες περιφέρειες έχουν κάνει πρόοδο προς την ένταξη και την προσβασιμότητα. Πολλές όμως εξακολουθούν να λειτουργούν με ξεπερασμένα πρότυπα, χωρίς να ζητούν τη γνώμη των ίδιων των χρηστών και χωρίς να επενδύουν σε ουσιαστικές λύσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας συμμετέχων:

Ο σκοπός της προσβασιμότητας δεν είναι να εφαρμόζουμε κανονισμούς ή να δημιουργούμε δείκτες, αλλά να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που τους χρειάζονται.

Όσα μοιράστηκαν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία

Η μελέτη ανέδειξε συγκεκριμένα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία:

• Φυσικά εμπόδια στους χώρους (αναφέρθηκαν από 61% έως 92% των συμμετεχόντων)

• Έλλειψη αισθητηριακών προσαρμογών (όπως κώδικας Μπράιγ, ακουστικές περιγραφές, απτικά βοηθήματα) – 26% έως 76%

• Οικονομικά εμπόδια συμμετοχής – 35% έως 52%

• Μη προσβάσιμα ψηφιακά εργαλεία (ιστότοποι, εφαρμογές) – 24% έως 47%

• Έλλειψη διερμηνείας στη νοηματική – 14% έως 78%

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί;

Πέρα από τα πρακτικά εμπόδια, η έρευνα ανέδειξε τρεις βαθύτερες συστημικές προκλήσεις που συναντούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί:

• Περιορισμένοι οικονομικοί πόροι – πρόβλημα που ανέφερε το 45% έως 95% των ερωτηθέντων

• Έλλειψη συντονισμού και σαφών κατευθυντήριων οδηγιών – 27% έως 63%

• Ελλιπής κατάρτιση και δεξιότητες του προσωπικού – 32% έως 65%

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τεχνικό. Είναι ζήτημα εφαρμογής πολιτικών, ουσιαστικής συμμετοχής και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Για να γεφυρωθεί το χάσμα, χρειάζεται αποτελεσματικός σχεδιασμός πολιτικών με τη συμμετοχή των ίδιων των ατόμων με αναπηρία, κατάλληλη εκπαίδευση και στοχευμένη αναβάθμιση των υποδομών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Open Regio Culture, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Interreg Europe. Το έργο φέρνει κοντά φορείς από οκτώ ευρωπαϊκές περιφέρειες, με στόχο τον σχεδιασμό πολιτιστικών πολιτικών που ενισχύουν την προσβάσιμοτητα των ατόμων με αναπηρία.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο communication@kmop.org ή στο 210-3637547.

Πηγή: www.kmop.g