Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Τη διακήρυξη της ΕΕ για την Ευαισθητοποίηση για τα ΆμεΑ συνυπέγραψε η Ελλάδα

Τη διακήρυξη της ΕΕ για την Ευαισθητοποίηση για τα ΆμεΑ συνυπέγραψε η Ελλάδα                            

Newsroom

Τα ΑμεΑ είναι ορατά σε εμάς. 15.000 συμπολίτες μας θα αποκτήσουν ηλεκτρικά αμαξίδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, επανέλαβε η Δόμνα Μιχαηλίδου.                                

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνυπέγραψε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευαισθητοποίηση για τα ΆμεΑ, κατά την Προεδρία της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.                                    

«Η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Εργαζόμαστε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη, ανοιχτή, δίκαιη, συμπεριληπτική,προσβάσιμη. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία είναι ορατοί σε εμάς. Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, ο σχεδιασμός βιώσιμων πολιτικών και η ανάληψη δράσης είναι ευρωπαϊκή και εθνική προτεραιότητα. Συνεισφέρουμε, έμπρακτα, στην κοινή στόχευση με ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης προς τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους»,τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Εξειδικεύοντας στις κυβερνητικές πολιτικές του ΥΚΟΙΣΟ, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι«15.000συμπολίτες μας θα αποκτήσουν ηλεκτρικά αμαξίδιαχωρίςκαμία οικονομική επιβάρυνση, 2.500 άτομα με αναπηρία θα κάνουν το σπίτι τους πραγματικάπροσβάσιμο, χιλιάδες συμπολίτες μαςΑμεΑθα εκπαιδευτούν ψηφιακά σε σύγχρονους κόμβους ενδυνάμωσης, ενώ ήδη 1.500 έχουν αποκτήσει τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Παράλληλα, με το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ” διευρύνουμε τηδυνατότητα στέγασης σε κατοικίες με αυξημένες απαιτήσεις προσβασιμότητας».

Ο υπουργός ΕπικρατείαςΆκηςΣκέρτσος, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία τόνισε πως«η μεγαλύτερη πρόκλησηστοναγώνα που δίνουμε για μια Ελλάδα με όλους, για όλους, είναι να καταστήσουμετα άτομαμεαναπηρία ορατά σε όλη την κοινωνία. Να πάψουν να ζουν ως«αόρατοι»άνθρωποι σε ένα εχθρικό ή αφιλόξενο περιβάλλον.

»Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής μας για την αναπηρία μαζί με την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της ανεξάρτητης διαβίωσης είναι και η ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας στα ζητήματα της συμπερίληψης. Για να πετύχουμε τη συμπερίληψη όλων των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας, απαιτείται επιμονή, υπομονή, σχέδιο και συνέργειες. ΗΕλλάδαγια πρώτηφοράδιαθέτει και το σχέδιο και τη βούληση αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους»