Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές διατάξεις”»

 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές διατάξεις”»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 16.07.2025

Αρ. Πρωτ.:       824

ΠΡΟΣ:    Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές διατάξεις”»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Μέλη,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και ζητάμε να κληθεί εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή, προκειμένου να σας αναπτύξουμε πιο διεξοδικά τις θέσεις της Συνομοσπονδίας.

Λαμβάνοντας υπόψη:

• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :

• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»

• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει στο Μέρος Δ΄ Φορολογία Οχημάτων, Κεφάλαιο Γ΄ Απαλλαγές – Καθεστώτα Απαλλαγών, Τμήμα Α΄ Απαλλαγές – Αναστολές  (Άρθρα 148-150) τη συμπερίληψη των εξής προτάσεων, για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας:

α) Τη συμπερίληψη οχημάτων που ανήκουν στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και στις Β/βάθμιες και Α/βάθμιες Οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, που ανήκουν στη δύναμή της, τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ή εξυπηρέτηση των μελών τους, στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, που ισχύουν για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

β) Τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τον ΕΠΠΠΑ: με Παράλυση ή διατομή βραχιονίου πλέγματος, (περιγεννητική βλάβη βραχιονίου πλέματος, εξελκυσμός κλπ) με Π.Α. 67% και άνω στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, που ισχύουν για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας,

Τα άτομα με κάκωση βραχιονίου πλέγματος για να είναι σε θέση να οδηγούν, απαιτείται αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο και ειδική, κοστοβόρα μετατροπή των χειριστηρίων στο λειτουργικό τους χέρι. Η οικονομική επιβάρυνση είναι υψηλή, τόσο για την αγορά όσο και για τη μετατροπή και συντήρηση του οχήματος, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται ως αναπηρικό από τον νόμο.

Ως εκ τούτου προτείνουμε, τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, ώστε να αναγνωρίζεται η ανάγκη τους για ειδικά προσαρμοσμένο όχημα και να τύχουν των σχετικών διευκολύνσεων και απαλλαγών.

γ) Κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου «είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

δ) Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».

ε) Κατάργηση της υποχρεωτικής μεταβίβασης του οχήματος στο άτομο με αναπηρία μετά την ενηλικίωσή του, όταν είναι σε δικαστική συμπαράσταση, όπως ισχύει σύμφωνα με την παρ. 5 της ΠΟΛ 1127/05.07.2018 της ΑΑΔΕ (Κοινοποίηση των διατάξεων του αρ. 29 του ν. 4538/2018, ΦΕΚ 85 Α΄), για την παραχώρηση του δικαιώματος της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στους γονείς των ανήλικων αναπήρων ή σε πρόσωπα που έχουν την επιτροπεία των προσώπων αυτών κατά το έτος της ενηλικίωσης, όπου πρέπει το όχημα να περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα του αναπήρου και στη συνέχεια να εκδίδεται εκ νέου απόφαση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου αναπήρου.

στ) Σε περίπτωση που το όχημα είναι μεγαλύτερου κυβισμού από αυτόν που προβλέπεται για πλήρη απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω της αναπηρίας του δικαιούχου, να καταβάλλονται τα τέλη μόνο για τα κυβικά που υπερβαίνουν τον κυβισμό της πλήρους απαλλαγής και όχι για ολόκληρο τον κυβισμό του οχήματος

ζ) Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α. κρίνουμε απαραίτητο:

– να αναφερθεί ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και

– να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης. Επειδή οι ασθένειες αυτές δεν είχαν καταχωρηθεί στις παθήσεις που έπαιρναν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αορίστου από τα ΚΕΠΑ, με το ΦΕΚ Β΄ 2710/2013 ου αφορά στο δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμησης, είχε μπει ο περιορισμός (να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος). Από το 2018 όμως, που οι εν λόγω παθήσεις εντάχθηκαν σε αυτές που λαμβάνουν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αόριστον από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ, κρίνουμε απαραίτητο να διορθωθεί το ΦΕΚ B’ 2710/2013 ώστε να δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς περιορισμούς.

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: ΕΣΑμεΑ