Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις συνθήκες στο θεραπευτήριο παιδιών ΑμΕΑ “Άγιος Δημήτριος”

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις συνθήκες στο θεραπευτήριο παιδιών ΑμΕΑ “Άγιος Δημήτριος”

Έκκληση στην κυβέρνηση να κατανοήσει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές του ΚΚΠ Κεντρικής Μακεδονίας και να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα απευθύνει με δήλωσή της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για άθλιες συνθήκες στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».

“Η κυριότερη αιτία τους είναι η υποστελέχωση των δομών που η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο και αυτό έχει συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους και στην επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων”, τονίζει μεταξύ άλλων η κα Νοτοπούλου.

Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου:

Αυτές τις μέρες για άλλη μια φορά ήρθαν στη δημοσιότητα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στον Άγιο Δημήτριο, αλλά και σε όλες τις άλλες δομές του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πολλά και γνωστά εδώ και χρόνια.

Η κυριότερη αιτία τους είναι η υποστελέχωση των δομών που η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει με ικανοποιητικό τρόπο και αυτό έχει συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους και στην επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων.

Έχουμε αναδείξει τα προβλήματα αυτά  επανειλημμένα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και στη δημόσια σφαίρα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Τα προβλήματα έχουν αναδείξει επίσης, απαιτώντας την επίλυση τους τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι γονείς των φιλοξενούμενων στις δομές, με αγώνες και κινητοποιήσεις τους, χωρίς αποτέλεσμα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί την αγωνία των εργαζομένων, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας, να κατανοήσει την κατάσταση που επικρατεί στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας και να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων και κυρίως στην πρόσληψη του απαραίτητου Προσωπικού.

Αφού η αποϊδρυματοποίηση είναι άγνωστη πολιτική για την κυβέρνηση, τουλάχιστον να φροντίσει για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων και για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δομές του Κέντρου.

Στη Βουλή το θέμα του Ιδρύματος “Άγιος Δημήτριος”

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο Θεραπευτήριο ΑμεΑ «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη»

Αναλυτικά η σχετική ερώτηση

«Γονείς καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών τους στο Θεραπευτήριο ΑμεΑ «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη»

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε παιδί περιθαλπόμενο του Θεραπευτηρίου ΑμεΑ «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη να είναι γυμνό στο κρεβάτι του ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι τρόφιμοι ζουν σε χώρους, που υπάρχουν ακαθαρσίες. Στην ίδια εκπομπή μίλησαν η μητέρα νεαρού, που πέθανε το 2021, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που ισχυρίστηκεότι υπάρχει φοβερή έλλειψη προσωπικού και αν και έχουν επανειλημμένα οχλήσειμε επιστολές το αρμόδιο Υπουργείο, μόλις πρόσφατα έλαβαν διαβεβαιώσεις, ότι θα γίνουν 94 προσλήψεις.

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (ΠΑΑΠΑΘ) «Ο Άγιος Δημήτριος», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του Θεραπευτηρίου, βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και λειτουργεί από το 1973 ως δομή κλειστής περίθαλψης παιδιών με νοητική αναπηρία και κινητικές δυσκολίες ή πολλαπλές αναπηρίες, ηλικίας 2,5 και άνω. Σκοπός του παραρτήματος είναι η παροχή φροντίδας, περίθαλψης, εκπαίδευσης, απασχόλησης καθώς και λειτουργική, κοινωνική και επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση. Παρέχονται υπηρεσίες θεραπευτικών προγραμμάτων Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής των οικογενειών τους. Επιπλέον, λειτουργούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, Εθελοντισμού, Άθλησης, Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας, Διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Επιμόρφωσης Προσωπικού.

Η πορεία αποϊδρυματοποίησης του Παραρτήματος είναι μία πολυετής διαδρομή που ξεκινάει από το 2001 με τη δημιουργία προστατευμένων κατοικιών και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σήμερα παρέχονται υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης (προσομοιωμένες κατοικίες – προστατευμένες κατοικίες, κατοικίες στην κοινότητα) και υπηρεσίες ανοιχτής περίθαλψης (Κέντρο Ημέρας και Φιλοξενείο).

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν καταγγελίες για άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο θεραπευτήριο. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 και εξαιτίας του θανάτου τον προηγούμενο χρόνο ενός περιθαλπόμενου, υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο νεαρός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από εργαζόμενο της δομής. Μετά από έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) εκδόθηκε πόρισμα,ένα χρόνο μετά, στο οποίο περιγράφονται σειρά παραβάσεων, παραλείψεων και δυσλειτουργιών στο δομή, το οποίο μάλιστα οδήγησε και στην αντικατάσταση της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας,

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΑΔ καταγράφονται μια σειρά παρατυπιών όπως:

Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας του Θεραπευτηρίου.

Αν και προβλέπεται η εισαγωγή ανηλίκων και η παραμονή τους έως το 25ο έτος της ηλικίας τους, φιλοξενούνται και μεγαλύτερης ηλικίας περιθαλπόμενοι, ενώ ανήλικοι διαβιούν μαζί με ενήλικες.

Οι περιθαλπόμενοι στερούνται προγραμμάτων και θεραπειών για άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Οι περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας περιθαλπομένων είναι ελάχιστες.

Το θεραπευτήριο είναι υποστελεχωμένο και το επικουρικό προσωπικό δουλεύει συνεχόμενα σε διπλές βάρδιες έως 16 ώρες.

Υπάρχει χώρος απομόνωσης και τέλος

Η δομή δεν διαθέτει Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.

Επειδή η προστασία των ΑμεΑ προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα, όπου στο άρθρο 21 παρ. 6 αναφέρει: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας»

Επειδή οι γονείς και εργαζόμενοι καταγγέλλουν επί σειρά ετών τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να κωφεύουν επιδεικτικά.

Επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναδείξαμε κατά καιρούς το ζήτημα με σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητες.

Επειδή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέτουν ανεπανόρθωτα τόσο το κύρος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όσο και το κύρος της Πολιτείας συνολικά στις Δημόσιες Δομές Πρόνοιας.

Ερωτάται η  αρμόδια Υπουργός:

Πόσοι τρόφιμοι διαβιούν σήμερα στο Θεραπευτήριο ΑμεΑ «Αγ. Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη και τι ηλικίας είναι αυτοί;

Πόσοι εργαζόμενοι εργάζονται στο Θεραπευτήριο και ποιες οι ειδικότητες τους;

Υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας του Θεραπευτηρίου;

Οι ανήλικοι τρόφιμοι διαβιούν στους ίδιους χώρους με τους ενηλίκους;

Ποια προγράμματα υλοποιούνται στο Θεραπευτήριο και ποιες θεραπείες παρέχονται στους περιθαλπόμενους;

Πόσοι/ες περιθαλπόμενοι/ες έχουν δοθεί σε αναδοχή και πόσοι/ες σε υιοθεσία τα τελευταία τρία χρόνια;

Υπάρχει χώρος απομόνωσης στο Θεραπευτήριο και για ποια περιστατικά χρησιμοποιείται;

Υπάρχει Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας και πότε έχει εκδοθεί το τελευταίο;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο υπουργείο από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο αποκατάστασης ΑμεΑ “Άγιος Δημήτριος”, σύμφωνα με όσα κατέγραψε και υπέδειξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι -εξ όσων προκύπτουν από το σχετικό δελτίο τύπου-  τίποτα από όσα καταγγέλλονται δεν υπέπεσε στην αντίληψή της κατά την επίσκεψη που η ίδια πραγματοποίησε ως αρμόδια Υπουργός τον προηγούμενο Φεβρουάριο (20/02/2024) στην εν λόγω Δομή Πρόνοιας; Σκοπεύει έστω και τώρα να ζητήσει λεπτομερή διερεύνηση των καταγγελιών και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Γιαννούλης  Χρήστος

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Τσαπανίδου Πόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: www.thestival.gr