Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Επιστολή του επί 40 χρόνια μαραθωνοδρόμου Στέργιου Σιούτη

Επιστολή του επί 40 χρόνια μαραθωνοδρόμου Στέργιου Σιούτη

Αυγ 29, 2024 | Αθλητές με προβλήματα όρασης, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή του επί 40 χρόνια μαραθωνοδρόμου Στέργιου Σιούτη

“Αγαπητές  -οί, φίλες και φίλοι,

Έπειτα από σαράντα χρόνια που άρχισα να τρέχω μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και είκοσι χρόνια μετά την συμμετοχή μου στον Μαραθώνιο των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, και αυτήν  σε τρία Παγκόσμια και έξι  Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και 51 τερματισμούς Μαραθωνίων στις πέντε ηπείρους, φέτος στις 10 Αυγούστου είχα την χαρά να τρέξω στον Μαραθώνιο για όλους (Marathon Pour Tous) στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, πετυχαίνοντας χρόνο 4 ώρες και 32 λεπτά. Συνοδοί μου στον αγώνα υπήρξαν ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής μου Σωτήρης Κωσταρέλλος, ο οποίος με έτρεξε τα πρώτα 20 χιλιόμετρα και στην συνέχεια τερμάτισε με επίδοση 4 ώρες και 50 λεπτά και η Αναστασία Ντεβετζή, μαραθωνοδρόμος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας, η οποία ξεκίνησε μαζί μας τον αγώνα και με συνόδευσε μέχρι τον τερματισμό με επίδοση  4 ώρες και 32 λεπτά επίσης.

Ο προπονητής μου και εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον χορηγό μας Accenture για την υποστήριξη στην προσπάθειά μας καθώς και την Αναστασία Ντεβετζή για την πολύτιμη βοήθειά της κατά την προετοιμασία και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Αποτελεί  τιμή για εμάς  η συμμετοχή μας στον Μαραθώνιο αυτό, ο οποίος  έγινε  προς τιμήν της πορείας χιλιάδων  γυναικών το 1789 από το Παρίσι στις Βερσαλλίες  διαμαρτυρόμενες για την πείνα. Το μήνυμα αυτό είναι επίκαιρο γιατί  εκατομμύρια συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και σήμερα. Επίσης επίκαιρο μήνυμα αποτελεί  και η Ολυμπιακή εκεχειρία διότι, δυστυχώς στον 21ο αιώνα, έχουμε ακόμα πολέμους.

Συμπληρώνοντας εφέτος 40 χρόνια δρομικής πορείας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου  στους αείμνηστους προπονητές μου  Πέτρο Μπογέα  και Νίκο Ψαρομιχελάκη κατά την δεκαετία του 1980, τον Γιώργο Πανταγιά και την Φωτεινή Λιακοπούλου την δεκαετία του 1990  , από το 2001 τον Γιώργο Δούση και φυσικά τον Σωτήρη Κωσταρέλλο που συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δεκάδες συνοδούς μου, οι οποίοι με συνόδευσαν σε αγώνες και εύχομαι να είμαστε υγιείς και να τρέξουμε μαζί και στο μέλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους γυμναστές των γυμναστηρίων στη Νέα Ιωνία Fitness έως το2012 και στη συνέχεια το γυμναστήριο του δήμου και τo Golden Gym. Τέλος τους τέσσερις  Συλλόγους στους οποίους είμαι τακτικό ή επίτιμο μέλος:  τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθήνας, τον Αθλητικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας Ανατολή, το Αθλητικό Σωματείο Τυφλών Όμηρος και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Τελμησσός Ν. Μάκρης Μαραθώνος.” 

Μαρίνα Κοντοτόλη : “Νεοδιόριστοι” εκπαιδευτικοί: Χάος με τους ΑμεΑ και τον νέο νόμο!

Μαρίνα Κοντοτόλη : “Νεοδιόριστοι” εκπαιδευτικοί: Χάος με τους ΑμεΑ και τον νέο νόμο!

Αυγ 29, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, την άδικη κι ανισότιμη αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στους νεοδιόριστους στην εκπαίδευση που ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης ή πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 17 του Ν. 5128/2024.

Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατατέθηκε από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, ώστε να απαντήσει στη  Βουλή αναφορικά με τη βάναυση καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που παίρνουν απόσπαση από την περιοχή που διορίστηκαν στην περιοχή συμφερόντων τους.

Ειδικότερα,  με το Ν. 5128/2024 δόθηκε το δικαίωμα σε ειδικές κατηγορίες νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) να αποσπώνται κατά την πρώτη διετία διορισμού τους και ο χρόνος απόσπασης να λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση.

Ωστόσο, με την εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου ορίζεται ότι ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ κι εφαρμόζεται μόνο για τους νεοδιόριστους από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, ήτοι από 30/7/2024. Προκύπτει έτσι το οξύμωρο και συνάμα άδικο φαινόμενο νεοδιόριστος των ειδικών κατηγοριών (π.χ. ΑμεΑ) που διορίστηκε το 2023 να μη δικαιούται το ευεργέτημα του νόμου, ενώ έτερος που διορίστηκε ένα χρόνο μετά, το 2024, να το δικαιούται, ενώ και οι δύο είναι νεοδιόριστοι και βρίσκονται σε διετή δοκιμαστική προϋπηρεσία κατά την έννοια του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Καλείται, επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση να άρει αυτή τη άνιση μεταχείριση των νεοδιόριστων ειδικών κατηγοριών στην εκπαίδευση, καθώς βασική αποστολή τους κατά το σύνταγμα είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Καταστρατηγείται βάναυσα η ισότιμη μεταχείριση μεταξύ νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΑμεΑ, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την ανακοίνωση των Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών ΑμεΑ, την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καλώντας τον να απαντήσει στη Βουλή για τη βάναυση καταστρατήγηση της γενικής αρχής της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μεταξύ των νεοδιόριστων στην εκπαίδευση που ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης.

Στην ανακοίνωσή τους οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων:

Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 5128/2024, ο οποίος στο άρ.17, παρ.5 αναφέρει ότι οι «νεοδιόριστοι» εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, οι οποίοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, δύνανται να αιτούνται κατ’ εξαίρεση απόσπασης (όπως ίσχυε και πριν), με τη νέα προσθήκη να ορίζει ότι ο χρόνος απόσπασης θα λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής τους θέσης.

Σύμφωνα και με τη στενή ερμηνεία που φαίνεται να δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή του εγκύκλιο(21/8/2024), η οποία αφορά τη διαδικασία αιτήσεων αποσπάσεων των νεοδιοριζόμενων, ο νόμος έχει αυστηρά μη αναδρομική ισχύ.

Γεννάται, λοιπόν, το πρωτόγνωρο και οξύμωρο δύο εκπαιδευτικοί, με το ίδιο ζήτημα υγείας, να αντιμετωπίζονται άνισα, ο ένας επωφελούμενος του ευεργετήματος του νέου νόμου κι ο άλλος τιμωρούμενος, επειδή διορίστηκε τα αμέσως προηγούμενα έτη και μόνο εξ αυτού!

Το κράτος οφείλει να μεριμνά με θετικές πράξεις και όχι ευχολόγια για τους ΑμεΑ εκπαιδευτικούς, τηρώντας την αρχή της ισονομίας και αυτή της ισοπολιτείας. Δεν είναι δυνατόν μόνη η ημερομηνία στο ΦΕΚ του διορισμού να αποτελεί την αιτία για διαφορετική μεταχείριση.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείαςνα προλάβουν μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2024

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών ΑμεΑ.

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

«Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 5128/2024, ο οποίος στο άρ.17, παρ.5 αναφέρει ότι οι «νεοδιόριστοι» εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, οι οποίοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, δύνανται να αιτούνται κατ’ εξαίρεση απόσπασης (όπως ίσχυε και πριν), με τη νέα προσθήκη να ορίζει ότι ο χρόνος απόσπασης θα λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής τους θέσης.

Με τη ρύθμιση αυτή οι εκπαιδευτικοί ΑμεΑ φαίνεται να «ξεφορτώνονται» έναν χρόνιο βραχνά στην ήδη βεβαρυμμένη συνθήκη διαβίωσής τους: την υποχρέωση υπηρέτησης επί διετία της οργανικής τους θέσης στον τόπο διορισμού τους. Έτσι ακόμη κι αν αποσπώνται τα δύο πρώτα έτη, που θεωρούνται μάλιστα και δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν κατά το τρίτο έτος υπηρεσίας τους να αιτηθούν μετάθεσης.

Η προσθήκη, ωστόσο, του όρου «νεοδιόριστοι» φαίνεται πως δημιούργησε προβλήματα ερμηνείας ως προς τις πραγματικές προθέσεις του νομοθέτη, όπως αυτές προκύπτουν και από το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, όπου αναφέρεται πως με τον νόμο αυτό η διοίκηση θα ρυθμίσει καταστάσεις χρόνιας ανισορροπίας, όπως εύλογα δημιουργούν και οι αποσπάσεις ΑμεΑ στον τόπο συμφερόντων τους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα και με τη στενή ερμηνεία που φαίνεται να δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή του εγκύκλιο (21/8/2024), η οποία αφορά τη διαδικασία αιτήσεων αποσπάσεων των νεοδιοριζόμενων, ο νόμος έχει αυστηρά μη αναδρομική ισχύ.

Ξεκινώντας κανείς, βέβαια, από το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «νεοδιόριστος» και εν όψει της εγκυκλίου αιτήσεων μεταθέσεων για το έτος 2024-25, έρχεται αμέσως σε αμηχανία.

Ποιος είναι «νεοδιόριστος»; Αν είναι αυτός που διατρέχει το πρώτο έτος υπηρεσίας του, δεν έχει δικαίωμα αίτησης μετάθεσης, αφού είναι διετής η υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής. Εάν έχει κλείσει τη διετή ευδόκιμο υπηρεσία, δεν είναι πια νεοδιόριστος και άρα πώς εμπίπτει στην εν λόγω διάταξη; Κάποιος θα έλεγε γιατί να μην ταυτίζονται οι έννοιες δόκιμος και νεοδιόριστος εκπαιδευτικός; Άλλος, γιατί να μη θεωρείται ο εκπαιδευτικός νεοδιόριστος για την πρώτη πενταετία, όπου υποχρεωτικά «συνοδεύεται» από τον θεσμό του μέντορα;

Κατ’ ανάγκη θα κατέληγε κανείς στο συμπέρασμα ότι νεοδιόριστοι εννοούνται πλέον μόνο όσοι διοριστούν από εδώ και στο μέλλον. Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ, αφού καταρχήν ισχύει η αρχή της μη αναδρομικότητας του νόμου (ex nunc).

Υπάρχει, όμως, ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα.

Αν έτσι ερμηνευθεί ή λειτουργήσει στην πράξη η διοίκηση, καταστρατηγείται βάναυσα και προδήλως η γενική αρχή του δικαίου, ότι οι όμοιες περιπτώσεις ρυθμίζονται όμοια.

Γεννάται, λοιπόν, το πρωτόγνωρο και οξύμωρο δύο εκπαιδευτικοί, με το ίδιο ζήτημα υγείας, να αντιμετωπίζονται άνισα, ο ένας επωφελούμενος του ευεργετήματος του νέου νόμου κι ο άλλος τιμωρούμενος, επειδή διορίστηκε τα αμέσως προηγούμενα έτη και μόνο εξ αυτού!

Πέρα από καταφανώς άδικο και προδήλως αντισυνταγματικό, αυτό θα ήταν και εξαιρετικά ανήθικο, καθώς αναφερόμαστε σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν επέλεξαν να ανήκουν σε ειδική κατηγορία και καταβάλλουν πολλαπλάσιο κόπο, ώστε να στέκονται επάξια στο καθήκον τους υπηρεσιακά. Σχεδόν το σύνολο αυτών έχει κλείσει ευδόκιμο υπηρεσία και μάλιστα μετά από αξιολόγηση, όπως προβλέπεται πλέον.

Το κράτος οφείλει να μεριμνά με θετικές πράξεις και όχι ευχολόγια για τους ΑμεΑ εκπαιδευτικούς, τηρώντας την αρχή της ισονομίας και αυτή της ισοπολιτείας. Δεν είναι δυνατόν μόνη η ημερομηνία στο ΦΕΚ του διορισμού να αποτελεί την αιτία για διαφορετική μεταχείριση.

Η πολιτεία με την -εκ παραδρομής θέλουμε να πιστεύουμε- λαθεμένη αυτή ερμηνεία κινδυνεύει να βυθίσει τους εκπαιδευτικούς, την εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνία συνολικά, σε σκέψεις που είχε να κάνει χρόνια, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις αυτής της στρεβλής και απολύτως παράλογης πρακτικής.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προλάβουν μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, αυτή της διαιώνισης ενός χρονίζοντος προβλήματος, όπως οι συνεχείς αποσπάσεις, αλλά και τον εκ των πραγμάτων εξαναγκασμό των θιγόμενων εκπαιδευτικών ΑμεΑ να προσφύγουν κατά του νόμου, με κίνδυνο για τη διοίκηση να βρεθούν μετά από κάποια χρόνια, με δικαστική απόφαση, σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του τόπου συμφερόντων τους ακόμη κι αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις!

Κυρίως όμως οι λόγοι είναι ηθικοί:

Καθένας και καθεμιά είμαστε εν δυνάμει Άτομα με Αναπηρία και ποτέ η αντιμετώπιση των ανίσων ως ίσων δεν περιποίησε τιμή σε καμία συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία.

“Νεοδιόριστοι” εκπαιδευτικοί ΑμΕΑ»

https://www.edweek.gr/neodioristoi-ekpaideftikoi-haos-me-toys-amea-kai-ton-neo-nomo/

Πηγή: www.trikalaidees.gr 

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να θεμελιώσουν δικαίωμα μετάθεσης


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να θεμελιώσουν δικαίωμα μετάθεσης

Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης, ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Αμπατιέλος, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανήκει σε ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 50/1996 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του. Πρόκειται κατά βάση για εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ή χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αγωγής, καθώς και για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αντίστοιχα προβλήματα. Με προσωπικές θυσίες επί δεκαετίες στήριξαν τη λειτουργία των σχολείων ως συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί παρά τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις δυσκολίες που τους δημιουργούσε το κράτος λόγω της πολυετούς αδιοριστίας.

Σαν νεοδιόριστοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών δικαιούνταν απόσπαση κατ’ εξαίρεση. Αυτό όμως αποτελούσε ένα ημίμετρο, καθώς τοποθετούνταν κάθε χρόνο και σε διαφορετική σχολική μονάδα, το οποίο δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και προβλήματα στη διοίκηση, η οποία έπρεπε να τους επανατοποθετεί. Σύμφωνα με το αρ.17 παρ. 5 του ν.5128/2024 ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, λογίζεται πλέον σαν χρόνος υπηρέτησης της οργανικής και υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Ωστόσο στην υπ. αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ αναφέρεται ότι οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αφορούν “μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025”. Αυτό σημαίνει πως οι νεοδιόριστοι των προηγούμενων ετών είναι καταδικασμένοι να παίρνουν αποσπάσεις για πάντα με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ένα τέτοιο καθεστώς ομηρίας, κατά το οποίο αντιμετωπίζονται ανόμοια όμοιες περιπτώσεις, δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και έρχεται σε σύγκρουση με όλη τη λογική του εν λόγω νομοθετήματος, η οποία καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεσή του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης».

Πηγή: www.902.gr 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Οι πενιχρές συντάξεις οδηγούν τους συνταξιούχους στη δουλειά - Έκρηξη αιτήσεων στον ΕΦΚΑ

Οι πενιχρές συντάξεις οδηγούν τους συνταξιούχους στη δουλειά - Έκρηξη αιτήσεων στον ΕΦΚΑ                            

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Ξεπέρασαν τις 200.000 οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ότι εργάζονται καταδεικνύοντας και την ανάγκη για έξτρα μισθό καθώς οι συντάξεις γήρατος μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 820 ευρώ μεικτά.                                 

Οι συνταξιούχοι λόγω των χαμηλών συντάξεων και λόγω της μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης αποφασίζουν να εργαστούν για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.                                    

Οι έξι στις δέκα συντάξεις γήρατος είναι κάτω από 1.000 ευρώ μεικτές αποδοχές, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων περίπου 2.495.464 να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.                                        

                                         Επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασιας(ΗΛΙΟΣ-ΗΔΙΚΑ) δείχνουν ότι σήμερα :                                    

--Το 57,4% των συνταξιούχων (1.430.378 άνθρωποι) λαμβάνουν σύνταξη έως 1.000 € μεικτά (940 € καθαρά)                                     

●Το 38,5% (958.188 συνταξιούχοι) με σύνταξη έως 700 € μεικτά (658 € καθαρά).                                    

●Το 30,5% (758.974 συνταξιούχοι) με σύνταξη έως 600 € μεικτά (564 € καθαρά).                                    

●Το 19,9% (496.392 συνταξιούχοι) έως 500 € μεικτά (470 € καθαρά).                                    

Κρατήσεις                                    

Τα ποσά των συντάξεων μειώνονται καθώς επιβάλλονται τέσσερις κρατήσεις κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) και προσωπική διαφορά (για παλιούς συνταξιούχους πριν από το 2016).                                    

Το εισόδημα των συνταξιούχων συνεχώς βαίνει μειούμενο λόγω της ακρίβειας, των φόρων και των κρατήσεων που επιβάλλονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μεικτή σύνταξη των 2.000 ευρώ έχει συνολικές κρατήσεις της τάξης του 22%.                                    

- Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ): Διπλό φόρο πληρώνουν 400.000 συνταξιούχοι μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ υπόκεινται στην περίφημη Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% έως 14%) και επιβάλλεται σε όλο το ποσό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.                                     

Η μείωση της ΕΑΣ είναι επιβεβλημένη, καθώς ο μηχανισμός με τον οποίο υπολογίζεται καταλήγει όχι μόνον στο να περιορίζει ή και να μηδενίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις (εν προκειμένω το 3% της αύξησης για το 2024 να γίνεται 0%), αλλά προκαλεί ακόμη και πραγματική μείωση της σύνταξης, σε σημείο που οι συνταξιούχοι να παίρνουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν πριν την αύξηση!                                    

Η ενδεχομένη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε αύξηση από 10 έως και 71 ευρώ το μήνα ή από 120 ευρώ έως 852 ευρώ το χρόνο για περίπου 400.000 παλαιούς, αλλά και νέους συνταξιούχους (μετά την 1/1/2015) που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλλονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως10%.                                    

- Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη: Επί του αρχικού μεικτού ποσού κάθε σύνταξης εφαρμόζεται κράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.                                    

Φόρος μισθωτών υπηρεσιών: Μετά την αφαίρεση των παραπάνω κρατήσεων, το τελικό ποσό σε 12μηνη βάση αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου, και σε αυτό εφαρμόζεται η φορολογία εισοδήματος σύμφωνα με όσα ισχύουν κατά καιρούς. Δηλαδή, κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση με την αναλογούσα έκπτωση φόρου, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.                                    

- Προσωπική διαφορά: Η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 παλαιούς συνταξιούχους (πριν από το 2016) να καρπωθούν μελλοντικές αυξήσεις μέχρι να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους, η οποία λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης. Σήμερα, σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν το 2023 και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, αλλά όχι να μηδενίσουν, τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν παγωμένες. Έτσι, χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα καταφέρουν εν ζωή να γευτούν μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, που επιβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.                                    

Ωστόσο, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί για έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αυξήσεις του 2023 και 2024, κατά 7,75% και 3% αντίστοιχα, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000. Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387 2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.                                     

Ζαχαράκη: Βγάζουμε από ιδρύματα και νοσοκομεία 200 παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, που δεν έχουν προοπτική υιοθεσίας

Ζαχαράκη: Βγάζουμε από ιδρύματα και νοσοκομεία 200 παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, που δεν έχουν προοπτική υιοθεσίας

Αυγ 27, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

Ένα πλήρες προστατευτικό πλαίσιο για τα παιδιά που ενηλικιώνονται μέσα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, χωρίς να έχουν προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος του 2025, όπως εκτιμά το υπουργείο, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Σε δήλωση της, με αφορμή το πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη τονίζει: «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ολιστική μέριμνα για το μέλλον των παιδιών που ζούσαν στα ιδρύματα και μετά την ενηλικίωση τους, βρίσκονταν εν μια νυκτί στο δρόμο χωρίς κανένα στήριγμα και χωρίς κανένα εφόδιο. Τα παιδιά αυτά ήταν αόρατα για το κοινωνικό κράτος και αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν βάζουμε απλώς τα παιδιά σε κάποια διαμερίσματα, θεωρώντας ότι έτσι ως Πολιτεία κάνουμε το χρέος μας. Θα παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή τους. Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη τους ενώ θελήσαμε να διασφαλίσουμε και μια σχετική οικονομική αυτοτέλεια παρέχοντας το οικονομικό βοήθημα των 375 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Κάθε παιδί εκτός ιδρύματος είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας μας. Συνεχίζουμε».

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα

Τα παιδιά, ανά 2 έως 4 άτομα, θα έχουν το δικό τους σπίτι πλήρως εξοπλισμένο, με ίντερνετ και τουλάχιστον 2 υπολογιστές.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων, τα λειτουργικά κόστη των διαμερισμάτων, τα κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση. Συγκεκριμένα θα παρέχεται καθημερινή φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εξωσχολικές δραστηριότητες για τα μικρότερα παιδιά ενώ για τα άνω των 18 θα παρέχεται επαγγελματική καθοδήγηση και εργασιακή συμβουλευτική. Εκτός από την κάλυψη όλων των εξόδων διαμονής, του κόστους εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης στους νέους θα δίνεται μηνιαίως οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ προκειμένου να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα, ενώ προβλέπεται 24ωρη φροντίδα και παρακολούθηση για τα ανήλικα παιδιά.

Προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να διαμένει είτε σε ίδρυμα είτε προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποια νοσηλευτική μονάδα. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η συναίνεση του ωφελούμενου ατόμου να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Εάν είναι ανήλικος, πρέπει να συναινούν και οι ασκούντες τη γονική μέριμνα, την επιτροπεία ή την επιμέλεια του ανηλίκου. Σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η συναίνεσή τους, ο αρμόδιος εισαγγελέας δύναται να διατάξει την τοποθέτηση του ανηλίκου σε Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, εφόσον κρίνει ότι αυτό προάγει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Τέλος, για να ενταχθεί ένα άτομο στο Πρόγραμμα δεν θα πρέπει να κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών και δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποιο ενεργό ψυχιατρικό νόσημα εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει τον εαυτό του ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.

Δύο διαφορετικές διαδικασίες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Αρχικά, μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα κατόπιν υποβολής αιτήματος από τη δομή στην οποία διαμένει προς τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η διαδικασία γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος Anynet, και η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας ελέγχει τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης και προτείνει την ένταξη του παιδιού σε κάποιο διαμέρισμα. Σε περίπτωση που ένα παιδί ή νέος παρότι το επιθυμεί, δεν προταθεί από τη δομή στην οποία διαμένει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, μπορεί ο ίδιος να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας και να ζητήσει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Η Διεύθυνση θα ζητήσει από τον Κοινωνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας του τόπου διαμονής του ενδιαφερόμενου ή τον Κοινωνικό Λειτουργό του αρμόδιου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να εισηγηθεί εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Αν η εισήγηση είναι θετική, η Διεύθυνση θα προτείνει την ένταξη του ενδιαφερόμενου σε κάποιο από τα διαθέσιμα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

Ποιοι φορείς μπορούν να λειτουργήσουν τα διαμερίσματα

Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μέχρι τις 30/06/2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 12.655.080,66 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν είτε δημόσιοι φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή και σε Άτομα με Αναπηρία και εποπτεύονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είτε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δίκαιου, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με τον ν. 2646/1998 (Α’ 236) τα οποία δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή και σε Άτομα με Αναπηρία.

Οι φορείς οι οποίοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση και λειτουργία μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης υποβάλουν αίτημα στο Πληροφοριακό Σύστημα Anynet στη σελίδα https://mhd.anynet.gr. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, οι φορείς αδειοδοτούνται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας περιφερειακής ενότητας όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα που απαρτίζουν την Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.insider.gr 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ή συζύγων ατόμων με αναπηρία Προβληματικά σημεία του νόμου 5128/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ή συζύγων ατόμων με αναπηρία 

Αυγ 27, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΣΑΜΕΑ

Αθήνα: 26.08.2024

Αρ. Πρωτ.: 766

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ή συζύγων ατόμων με αναπηρία

Προβληματικά σημεία του νόμου 5128/2024

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας (επισυνάπτεται), η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πλήρωση ενός δίκαιου αιτήματος σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή σε ζητήματα που αν δεν επιλυθούν, θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών.

Η ΕΣΑμεΑ έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου παιδείας, τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιοριζόμενοι (αναπληρωτές και μόνιμοι) εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και εκπαιδευτικοί γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ή σύζυγοι ατόμων με βαριές αναπηρίες, αναφορικά με τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις τους σε σχολικές δομές.

Με τα άρθρα 17 και 18 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 5128/2024 (ΦΕΚ A` 118/30.07.2024), προβλέφθηκαν δύο πολύ θετικές ρυθμίσεις για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία, ωστόσο, αν δεν δοθούν κάποιες διευκρινήσεις και δεν προβλεφθούν κάποιες επιπλέον μεταβολές, δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό θετικό αποτέλεσμα της ρύθμισης.

1. Με το άρθρο 17 «Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 62 ν. 4589/2019», του ν.5128/2024, προβλέφθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, ο χρόνος απόσπασης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης.

Α) Ενώ η εν λόγω διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, η αναφορά ότι ισχύει για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς περιπλέκει την κατάσταση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν από την ψήφιση του νόμου και μετά, ή αν θα αφορά και σε όσους έχουν διοριστεί τα προηγούμενα χρόνια και ενδεχομένως έχουν αποσπαστεί δύο ή και περισσότερα έτη μέχρι σήμερα.

Για λόγους ισονομίας, η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ήδη.

Β)  Η προαναφερόμενη ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 17, αφορά σε εκπαιδευτικούς ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α` 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α` 47), αντίστοιχα, καθώς και για όσους έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως.

Το ποσοστό αναπηρίας (75%) είναι αυθαίρετο, διότι δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή στη χώρα μας και δεν γνωρίζουμε τους λόγους που καθιερώθηκε για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να τροποποιηθούν τα ποσοστά αναπηρίας τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ή τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία, όσο και για τους γονείς τέκνων με αναπηρία, ή συζύγους αυτών στο 50%, όπως εξάλλου ισχύει και για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως αναφέρεται στην παρ. γ του άρθρου 57 του ν. 4589/2019.

Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία και χρονολογείται από το 1996. Υπάρχει ήδη Απόφαση από το Κ.Ε.Σ.Υ. για την τροποποίηση των διατάξεων που Π.Δ. 50/96, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 18 «Μετάθεση εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας άνω του ογδόντα τοις εκατό και άνω – Προσθήκη υποπαρ. 11 στην παρ. Β του άρθρου 16 ν. 1566/1985» του ίδιου νόμου 5128/2024, προβλέφθηκε η κατ` εξαίρεση μετάθεση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που εμφανίζουν αναπηρία εφ` όρου ζωής σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, σε περιοχές μετάθεσης της επιλογής τους.

Και αυτή η διάταξη κρίνεται θετική, ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνεται  απαραίτητο, αφενός το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται να μειωθεί από 80% σε 67%, αφετέρου να διευρυνθεί και να ισχύει για μεταθέσεις εκπαιδευτικών που έχουν σύζυγο ή τέκνα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας 

Πολεμική Διαθεσιμότητα: Ήρωες με Αναπηρία, Θύματα Φορολογίας

Πολεμική Διαθεσιμότητα: Ήρωες με Αναπηρία, Θύματα Φορολογίας

Αυγ 27, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

Ήρωες με Αναπηρία, Θύματα της Φορολογίας – Η Πολιτεία γυρίζει την πλάτη στους αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια κραυγαλέα αδικία που υφίστανται οι Αξιωματικοί Πολεμικής Διαθεσιμότητας, οι οποίοι, παρά τη θυσία τους για την πατρίδα, βρίσκονται αντιμέτωποι με αδικαιολόγητες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Παρά την σαφή πρόβλεψη του νόμου για απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, αυτοί οι ήρωες της ειρήνης βλέπουν τις αποδοχές τους να φορολογούνται κανονικά από τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο ΣΑΣΜΥ, απευθύνει έκκληση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Πολεμική Διαθεσιμότητα: Ήρωες με Αναπηρία, Θύματα Φορολογίας

Η ανακοίνωση του ΣΑΣΜΥ:

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μελών του, τα οποία συμπεριλαμβάνουν Αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητας (Ανάπηρους Πολέμου Ειρηνικής Περιόδου), οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντική φορολογική αδικία από τον Φεβρουάριο του 2023.

Τι είναι οι αξιωματικοί πολεμικης διαθεσιμότητας;

Οι αξιωματικοί πολεμικής διαθεσιμότητας είναι στρατιωτικοί που, λόγω τραυματισμού ή ασθένειας που υπέστησαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, δεν μπορούν πλέον να ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ενεργητικότητα, αλλά παραμένουν σε μια ειδική κατάσταση διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι, αν και δεν υπηρετούν ενεργά, διατηρούν τη στρατιωτική τους ιδιότητα και συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Αυτοί οι αξιωματικοί θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου, εφόσον η αναπηρία τους προήλθε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και επιβεβαιώνεται από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ).

Στη βάση αυτή, η νομοθεσία τους παρέχει ορισμένες φορολογικές απαλλαγές, όπως απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τις συντάξεις τους, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2γ του Ν. 4172/2013.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αποδοχές αυτών των αξιωματικών με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% φορολογούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει φοροαπαλλαγή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος.

Το άρθρο 14 παρ. 2 του Ν.4172/2013 αναφέρει:

2. Οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις απαλλάσσονται από το φόρο:

α) Το εισόδημα που αποκτάται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από αλλοδαπό διπλωματικό ή προξενικό εκπρόσωπο, κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε πρεσβεία, διπλωματική αποστολή, προξενείο ή αποστολή αλλοδαπού κράτους για τη διεκπεραίωση κρατικών υποθέσεων που είναι πολίτης του εν λόγω κράτους και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, καθώς και από κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα.

β) Η διατροφή που λαμβάνει ο/η δικαιούχος, σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη.

γ) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε αναπήρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειες τους.

δ) καταργείται

ε) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

στ)……κτλ

Η περίπτωση των μελών μας δεν εμπίπτει στο άρθρο 14 παρ. 2ε του Ν.4172/2013, το οποίο αφορά γενικά στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, διότι η κατάστασή τους θεωρείται ειδική, ως αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητας που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.

Με βάση τα παραπάνω ο ΣΑΣΜΥ συνέταξε την παρακάτω επιστολή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών προς άρση της αδικίας των μελών μας.

Ευελπιστούμε οι κ. υπουργοί να λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση και επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά να δώσουν λύση άμεσα με:

• Την άμεση παύση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές των Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013.

• Την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τον Φεβρουάριο του 2023 έως σήμερα.

• Την έκδοση επίσημης βεβαίωσης από τις αρμόδιες αρχές ότι οι αποδοχές των συγκεκριμένων αξιωματικών δεν φορολογούνται, προκειμένου να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ και να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου.

Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για αξιωματικούς που προσέφεραν τα μέγιστα στην Πατρίδα και έχασαν την αρτιμέλειά τους εν υπηρεσία. Τώρα, βρίσκονται να αδικούνται από φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν συνάδουν με την ιδιαίτερη φύση της κατάστασής τους.

Για τα παραπάνω αιτήματα μας απαιτείται απλά πολιτική βούληση μιας και οι στρατιωτικοί πολεμικής διαθεσιμότητας που αδικούνται δεν ξεπερνούν τα 12 άτομα.

Ακολουθεί αναλυτικά το έγγραφο

ΘΕΜΑ : Αίτημα για Αποκατάσταση Φορολογικής Αδικίας σε Αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητας

ΣΧΕΤ. : Ν.4172/2013

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μελών του, τα οποία συμπεριλαμβάνουν Αξιωματικούς Πολεμικής Διαθεσιμότητας (Ανάπηρους Πολέμου Ειρηνικής Περιόδου), οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντική φορολογική αδικία από τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι αξιωματικοί πολεμικής διαθεσιμότητας είναι παθών εν υπηρεσία, αρκετοί έχουν χάσει την αρτιμέλεια τους, και σύμφωνα με γνωμάτευση της ΑΣΥΕ θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013, όπως ισχύει, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι συντάξεις που καταβάλλονται σε ανάπηρους πολέμου και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά, οι οποίοι υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.875/1979, οι Αξιωματικοί Πολεμικής Διαθεσιμότητας δικαιούνται ισοβίως τις αποδοχές των εν ενεργεία ομοιόβαθμών τους.

Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αποδοχές αυτών των αξιωματικών φορολογούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει φοροαπαλλαγή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος.

Η περίπτωση των μελών μας δεν εμπίπτει στο άρθρο 14 παρ. 2ε του Ν.4172/2013, το οποίο αφορά γενικά στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, διότι η κατάστασή τους θεωρείται ειδική, ως αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 361/1984 απόφαση του ΣτΕ, οι αποδοχές τους θεωρούνται σύνταξη και όχι μισθός, δεδομένου ότι δεν θα τους απονεμηθεί ποτέ σύνταξη αναπηρίας, καθώς είναι παθόντες εν υπηρεσία και θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου βάσει γνωμάτευσης της ΑΣΥΕ.

Παράλληλα, παρατηρείται ότι δεν εφαρμόζεται η υπ’ αριθμ. Α.1034 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β’ 1098/11-03-2022), όπου γίνεται ειδική αναφορά στους ανάπηρους πολέμου.

Στα μέλη μας έχουν παρακρατηθεί σημαντικά ποσά φόρου από τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε:

• Την άμεση παύση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές των Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013.

• Την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τον Φεβρουάριο του 2023 έως σήμερα.

• Την έκδοση επίσημης βεβαίωσης από τις αρμόδιες αρχές ότι οι αποδοχές των συγκεκριμένων αξιωματικών δεν φορολογούνται, προκειμένου να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ και να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου.

Σας επισημαίνουμε ότι πρόκειται για αξιωματικούς που προσέφεραν τα μέγιστα στην Πατρίδα και έχασαν την αρτιμέλειά τους εν υπηρεσία. Τώρα, βρίσκονται να αδικούνται από φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν συνάδουν με την ιδιαίτερη φύση της κατάστασής τους.

Για τα παραπάνω αιτήματα μας απαιτείται απλά πολιτική βούληση μιας και οι στρατιωτικοί πολεμικής διαθεσιμότητας που αδικούνται δεν ξεπερνούν τα 12 άτομα.

Σας προτρέπουμε να αναγνωρίσετε την κατάσταση αυτή και να λάβετε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισότητας στη φορολογική αντιμετώπιση αυτών των στρατιωτικών μέρος των οποίων αποτελούν μέλη μας.

Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για εις βάθος συζήτηση και εξειδίκευση των θέσεών μας.

Πηγή: https://armyvoice.g 

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει και ποιους αφορά

 

 

 

Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει και ποιους αφορά

cnn.gr

 

 

Πλήρες προστατευτικό πλαίσιο για τα παιδιά που ενηλικιώνονται μέσα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, χωρίς να έχουν προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής, δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος του 2025, εκτιμάται ότι στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

2024_22_8_ZACHARAKI_CAROUSEL_IMIAFTONOMI_DIAVIOSI_PAGE_2.png

Σε δήλωση της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη τονίζει:

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ολιστική μέριμνα για το μέλλον των παιδιών που ζούσαν στα ιδρύματα και μετά την ενηλικίωση τους, βρίσκονταν εν μια νυκτί στο δρόμο χωρίς κανένα στήριγμα και χωρίς κανένα εφόδιο. Τα παιδιά αυτά ήταν αόρατα για το κοινωνικό κράτος και αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν βάζουμε απλώς τα παιδιά σε κάποια διαμερίσματα θεωρώντας ότι έτσι ως πολιτεία κάνουμε το χρέος μας. Θα παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή τους.

Κοινωνικοί λειτουργοί ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη τους ενώ θελήσαμε να διασφαλίσουμε και μια σχετική οικονομική αυτοτέλεια παρέχοντας το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα των 375 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Κάθε παιδί εκτός ιδρύματος είναι μια μεγάλη ανίκη της κοινωνίας μας.»

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Τα παιδιά, ανά 2 έως 4 άτομα, θα έχουν το δικό τους σπίτι πλήρως εξοπλισμένο, με ίντερνετ και τουλάχιστον 2 υπολογιστές.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων, τα λειτουργικά κόστη των διαμερισμάτων, τα κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση. Συγκεκριμένα θα παρέχεται καθημερινή φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εξωσχολικές δραστηριότητες για τα μικρότερα παιδιά ενώ για τα άνω των 18 θα παρέχεται επαγγελματική καθοδήγηση και εργασιακή συμβουλευτική.

2024_22_8_ZACHARAKI_CAROUSEL_IMIAFTONOMI_DIAVIOSI_PAGE_3.png

Εκτός από την κάλυψη όλων των εξόδων διαμονής, του κόστους εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης στους νέους θα δίνεται μηνιαίως οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ προκειμένου να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα. Ένα παιδί μπορεί να ενταχθεί σε διαμέρισμα Ημιαυτόνομης διαβίωσης από την ηλικία των 15 ετών και να παραμένει στο πρόγραμμα μέχρι και το 26 έτος της ηλικίας του. Προβλέπεται 24ωρη φροντίδα και παρακολούθηση για τα ανήλικα παιδιά.

Προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να διαμένει είτε σε ίδρυμα είτε προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποια νοσηλευτική μονάδα. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η συναίνεση του ωφελούμενου ατόμου να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Εάν είναι ανήλικος, πρέπει να συναινούν και οι ασκούντες τη γονική́ μέριμνα, την επιτροπεία ή την επιμέλεια του ανηλίκου.

2024_22_8_ZACHARAKI_CAROUSEL_IMIAFTONOMI_DIAVIOSI_PAGE_4.png

Σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η συναίνεσή τους, ο αρμόδιος εισαγγελέας δύναται να διατάξει την τοποθέτηση του ανηλίκου σε Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, εφόσον κρίνει ότι αυτό́ προάγει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού

Τέλος, για να ενταχθεί ένα άτομο στο Πρόγραμμα δεν θα πρέπει να κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών και δεν θα πρέπει να πάσχει από κάποιο ενεργό ψυχιατρικό νόσημα εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει τον εαυτό του ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.

Πώς θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες για να συμμετέχει ένα παιδί ή νέος ενήλικας στο Πρόγραμμα.

Αρχικά, μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα κατόπιν υποβολής αιτήματος από́ τη δομή́ στην οποία διαμένει προς τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού́ και Οικογένειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η διαδικασία γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος Anynet, και η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού́ και Οικογένειας ελέγχει τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης και προτείνει την ένταξη του παιδιού σε κάποιο διαμέρισμα. Σε περίπτωση που ένα παιδί ή νέος παρότι το επιθυμεί, δεν προταθεί από τη δομή την οποία διαμένει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα, μπορεί ο ίδιος να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας και να ζητήσει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Η Διεύθυνση θα ζητήσει από τον Κοινωνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας του τόπου διαμονής του ενδιαφερόμενου ή τον Κοινωνικό Λειτουργό του αρμόδιου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας να εισηγηθεί εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Αν η εισήγηση είναι θετική́, η Διεύθυνση θα προτείνει την ένταξη του ενδιαφερόμενου σε κάποιο από τα διαθέσιμα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

Ποιοι φορείς μπορούν να λειτουργήσουν τα διαμερίσματα

Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μέχρι τις 30/06/2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 12.655.080,66 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν είτε δημόσιοι φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παροχή́ υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή και σε Άτομα με Αναπηρία και εποπτεύονται από́ το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είτε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού́ δίκαιου, πιστοποιημένα από́ το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με τον ν. 2646/1998 (Α’ 236) τα οποία δραστηριοποιούνται στην παροχή́ υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή και σε Άτομα με Αναπηρία.

Οι φορείς οι οποίοι επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν για την ίδρυση και λειτουργεία μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης υποβάλουν αίτημα στο Πληροφοριακό Σύστημα Anynet στη σελίδα https://mhd.anynet.gr.

Εφόσον το αίτημα εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, οι φορείς αδειοδοτούνται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας περιφερειακής ενότητας όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα που απαρτίζουν την Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. 

Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων: Ίδια Ειδική κατηγορία – διαφορετική αντιμετώπιση

Εκπαιδευτικοί Γονείς Παιδιών με Αναπηρία Δύο Ταχυτήτων: Ίδια Ειδική κατηγορία – διαφορετική αντιμετώπιση

Αυγ 26, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

    Εξοργιστική και κατάφορη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία

Με αφορμή το υπ. Αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με την υποβολή αιτήσεων απόσπασης για το διδακτικό έτος 2024-2025, έρχεται στο φως μια εξοργιστική και κατάφορη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να διαπιστώνουμε ότι από τους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες, μόνο εκείνοι που διορίστηκαν τα έτη 2020-2022 αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις της πρόσφατα ψηφισθείσας τροπολογίας, εξαιτίας της έλλειψης αναδρομικής ισχύος, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 50/1996, το οποίο αναγνωρίζει τις κατηγορίες εκπαιδευτικών που χρήζουν ειδικής στήριξης, κατατάσσοντάς τους στις λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες». Ο τότε νομοθέτης, που ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πλήρη κατανόηση των αναγκών αυτών των εκπαιδευτικών και θεσμοθέτησε μέτρα με διαχρονική ισχύ για την υποστήριξή τους.

Ωστόσο, η σημερινή και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν να αγνοούν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αντιληφθεί και προνοήσει πριν από 28 χρόνια. Το 2020, μετά από πιέσεις και εκκλήσεις, ο νομοθέτης αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία και προχώρησε σε μια τροπολογία που προσέφερε μόνο τη δυνατότητα απόσπασης, σαν να πρόκειται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές να είναι παροδικό και να διαρκεί μόνο ένα έτος. Το 2024, παρά τη θέσπιση μιας νέας τροπολογίας στον ίδιο νόμο, η αδικία παραμένει, καθώς οι εκπαιδευτικοί γονείς που διορίστηκαν την περίοδο 2020-2022 παραμένουν επιδεικτικά εκτός ειδικής κατηγορίας, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη που δικαιούνται.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που αδικούνται από αυτή τη διάκριση δεν υπερβαίνουν τους 50 σε σύνολο άνω των 17.000 διορισμών, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες και σχολεία, μετά από μια δεκαετία χωρίς διορισμούς. Αυτή η κατάσταση φανερώνει την πλήρη αποτυχία του νομοθέτη να επιδείξει την απαιτούμενη ενσυναίσθηση και να ανταποκριθεί με δικαιοσύνη στις ανάγκες αυτών των οικογενειών, που μάχονται καθημερινά για το αυτονόητο.

Παρόλα αυτά υπενθυμίζουμε ότι και όσοι ευεργετούνται και όσοι αδικούνται ανήκουν στην ίδια ομάδα. Οι δυσκολίες που περνούν καθημερινά οι άνθρωποι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες έχουν οξύνει σε τέτοιο βαθμό την ενσυναίσθηση τους που είναι αδύνατον να χειροκροτήσουν διευκολύνσεις που δεν αφορούν όλους όσοι έχουν τις ίδιες ανάγκες ακόμη κι αν αφορούν τους ίδιους ατομικά.

Πηγή: www.alfavita.gr 

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Υπoυργική Απόφαση 1316/2024:Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας. Υπ. Απόφαση 1316/2024 Αριθμ. 1316 Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Υπoυργική Απόφαση 1316/2024:Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Υπ. Απόφαση 1316/2024

Αριθμ. 1316

Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 52 και την παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4837/2021 «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα “Κυψέλη” για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, “Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία” και άλλες διατάξεις» (Α’ 178).

2. Το άρθρο 1 παρ. 1 και 2 του ν. 2345/1995 «Οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις» (Α’ 213), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 59 του ν. 4554/2018 (Α’ 130), το άρθρο 3 του ν. 4756/2020 (Α’ 235) και διαμορφώθηκε με το άρθρο 67 του ν. 4937/2022 (Α’ 75) και με το άρθρο 100 του ν. 5041/2023 (Α’ 87).

3. Τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143).

4. Το άρθρο 75 του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» (Α’ 240).

5. Το άρθρο 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

6. Τον ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).

7. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

8. Τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων, ΓΚΠΔ).

9. Τον ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137).

10. Τον ν. 4538/2018 «Μέτρα προώθησης των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 85).

11. Τον ν. 3607/2007 «Σύσταση και καταστατικό της “Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.”(Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.) και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις» (Α’ 245).

12. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168).

13. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

14. Το π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)» (Α’ 160).

15. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130), όπως έχει τροποποιηθεί με το π.δ. 82/2023 (Α’ 139).

16. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

17. Την υπό στοιχεία Υ2/27.06.2023 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός σειράς τάξης Υπουργείων» (Β’ 4162).

18. Την υπό στοιχεία Υ12/7.7.2023 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση» (Β’ 4403).

19. Την υπ’ αρ. 74103/5569/8.7.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά» (Β’ 4408).

20. Την υπ’ αρ. 23356/3.3.2023 (Β’ 1519) κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

21. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (L 57/17).

22. Την από 13 Ιουλίου 2021 εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα (ST 10152/21, ST 10152/21 ADD 1).

23. Την από 7 Δεκεμβρίου 2023 εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έγκριση της αξιολόγησης του αναθεωρημένου Σ.Α.Α. για την Ελλάδα (ST 15831/23, ST 15831/23 ADD 1).

24. Την υπό στοιχεία 120141 ΕΞ 2021/30.09.2021 (ΑΔΑ: 6ΝΞ3Η-ΨΘ0) απόφαση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης περί Έγκρισης του Εγχειριδίου Διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης, δυνάμει της υπό στοιχεία 119126 ΕΞ 2021/28.09.2021 (Β’ 4498) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

25. Την υπό στοιχεία 119126 ΕΞ 2021/28.09.2021 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Β’ 4498).

26. Την υπό στοιχεία 77413ΕΞ2022/ΥΠΟΙΚ./03.06.2022 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Ένταξη του Έργου με τίτλο “SUB3: Τοποθέτηση εφήβων σε διαμερίσματα και ημιαυτόνομη διαβίωση. Ανάπτυξη ικανότητας για διαβίωση και σταδιακή αυτονομία με στόχο την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και την προετοιμασία για ένταξη στην αγορά εργασίας Δράση 16919” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5179206) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (ΑΔΑ: Ψ89ΥΗ-ΦΕΟ).

27. Την υπ’ αρ. 17786/24-02-2023 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την έγκριση ένταξης του έργου στο Π.Δ.Ε. (ΑΔΑ: 6ΡΛ846ΜΤΛΡ-ΖΤΣ).

28. Το γεγονός ότι η από την παρούσα προκαλείται δαπάνη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνολικού ύψους 12.711.080,66€, εκ της οποίας το ποσό των 11.005.054,71€ αποτελεί ποσό συνεισφοράς του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ποσό των 1.706.025,95€ αποτελεί συνεισφορά Εθνικού ΠΔΕ ΦΠΑ, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 21565 ΕΞ 2023/ΥΠΟΙΚ/ 09.02.2023 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του Έργου με τίτλο “SUB3 Μεταφορά εφήβων από Μονάδες Προστασίας Παιδιών (ΜΠΠ) σε Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης (ΔΥΑΔ)” (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5179206) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Δράση 16919 (ΑΔΑ: 6Θ8ΩΗ-Ρ1Χ), η οποία είχε ήδη προβλεφθεί στην υπ’ αρ. 23356/03.03.2023 (Β’ 1519) σύμφωνα με την υπ’ αρ. 16925/15.02.2023 εισήγηση ΓΔΟΥ.

29. Tην υπ’ αρ. 1156/6-8-2024 εισηγητική έκθεση οικονομικών επιπτώσεων της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 Ορισμοί

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας ορίζεται ως:

α) «Πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης σε διαμερίσματα», το πλαίσιο φιλοξενίας και υποστήριξης σε διαμερίσματα, ατόμων ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, το οποίο στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμηση των ωφελούμενων σε εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών αποϊδρυματοποίησης.

β) «Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», εφεξής «ΜΗΔ», ένα ή περισσότερα διαμερίσματα, τα οποία δεν δύνανται να υπερβαίνουν τα πέντε (5) και λειτουργούν από τον ίδιο Δικαιούχο Φορέα.

γ) «Δικαιούχος φορέας», το νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κατά την έννοια του άρθρου 4, το οποίο αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία τουλάχιστον μιας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

δ) «Δυνητικά ωφελούμενοι» του προγράμματος, άτομα ηλικίας δεκαπέντε (15) έως είκοσι έξι (26) ετών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, που διαβιούν σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, εφεξής Μονάδες Παιδικής Προστασίας, καθώς και ανήλικοι που παραμένουν προσωρινώς, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, για λόγους προστασίας, σε νοσηλευτική μονάδα. Οι ανήλικοι εκ των ανωτέρω δυνητικά ωφελούμενων απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85). Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ή η παραμονή ατόμων στο πρόγραμμα μετά το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους.

ε) «Ωφελούμενοι» του προγράμματος, οι διαμένοντες σε διαμερίσματα ΜΗΔ.

Άρθρο 2 Σκοπός και αντικείμενο

1. Σκοπός του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης σε διαμερίσματα είναι η υποστήριξη των ωφελούμενων, σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και υποστήριξης, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητές τους, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή τους.

2. Για την επίτευξη του σκοπού της παρ. 1, ο Δικαιούχος Φορέας μεριμνά για τη πλήρη σχολική και ακαδημαϊκή ένταξη των ωφελούμενων και παράλληλα παρέχονται υπηρεσίες στέγασης, εξασφαλίζεται η ασφαλής και άνετη διαμονή, καθημερινή φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας, ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας για τους ενήλικους ωφελούμενους.

Άρθρο 3 Βασικές Αρχές Λειτουργίας

Η οργάνωση και λειτουργία των ΜΗΔ διέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), όπως κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974 (Α’ 256), τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, όπως κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 (Α’ 192). Ειδικότερα για τους ανήλικους ωφελούμενους η οργάνωση και λειτουργιά των Μ.Η.Δ. διέπονται από τις αρχές:

α) του βέλτιστου συμφέροντος του ανήλικου, β) της εμπιστευτικότητας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, γ) της συμμετοχής των ανηλίκων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσω της διαβούλευσης και της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους σχετικά με οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, δ) του σεβασμού της αξιοπρέπειας, ε) της απαγόρευσης των διακρίσεων, στ) και της διατήρησης της οικογενειακής ενότητας και προώθηση της επικοινωνίας με την οικογένεια, εκτός αν αυτό δεν συνάδει με το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου.

Άρθρο 4 Δικαιούχοι Φορείς

Δικαιούχοι φορείς του προγράμματος είναι:

α. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή/και σε Άτομα με Αναπηρία και εποπτεύονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

β. Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με τον ν. 2646/1998 (Α’ 236) που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ανηλίκους ή/και σε Άτομα με Αναπηρία, σε περίπτωση που η αίτηση αφορά σε ενήλικα Άτομα με Αναπηρία ως ωφελούμενους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης έχουν οι ως άνω Δικαιούχοι Φορείς οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία μεταξύ τους.

Άρθρο 5 Κριτήρια υποβολής αιτήματος ένταξης δυνητικά ωφελούμενων

1. Για την υποβολή αιτήματος ένταξης κάθε δυνητικά ωφελούμενου σε ΜΗΔ πρέπει να πληρούνται υποχρεωτικά και σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α. Να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ατόμων, τα οποία έχουν συμπληρώσει το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας τους.

β. Να διαμένει σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας όπως περιγράφονται στην περ. δ’ του άρθρου 1 της παρούσας ή να διαμένει προσωρινά για λόγους προστασίας σε νοσηλευτική μονάδα, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, αν είναι δε ανήλικος, να είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του άρθρου 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85).

γ. Να μην πάσχει από ενεργό ψυχιατρικό νόσημα, εξαιτίας του οποίου μπορεί να θέσει εαυτόν ή άλλα πρόσωπα σε κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.

δ. Να μην κάνει χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ή άλλων τοξικών ουσιών (όπως ενδεικτικά, ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ κ.λπ.).

ε. Να συναινεί εγγράφως στην ένταξή του στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

στ. Όταν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι ανήλικος, να συναινεί εγγράφως στην ένταξή του στο πρόγραμμα η Μονάδα Παιδικής Προστασίας που διέμενε, εφόσον ασκεί τη γονική μέριμνα, την επιτροπεία ή την επιμέλειά του ή οι ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή ο αρμόδιος εισαγγελέας που ανέθεσε τη φροντίδα του ανήλικου σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας ή την προσωρινή φιλοξενία του σε νοσηλευτική μονάδα. Στην περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η συναίνεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα, την επιτροπεία ή την επιμέλεια του ανηλίκου, ο αρμόδιος εισαγγελέας δύναται να διατάξει την τοποθέτησή του σε Μ.Η.Δ., εφόσον κρίνει ότι αυτό προάγει το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου.

ζ. Να μην εκκρεμεί η διαδικασία των άρθρων 6 έως 8 και 10 έως 12 της υπό στοιχεία Δ11/οικ. 31931/1272/4.8.2020 (Β’ 3329) κοινής υπουργικής απόφασης.

2. Η συναίνεση των περ. ε’ και στ’ για τους νεαρούς ενήλικες που τελούν σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, χορηγείται με βάση τη σχετική δικαστική απόφαση.

Άρθρο 6 Στελέχωση διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης

1. Οι εργαζόμενοι στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης οφείλουν να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικαιούχου Φορέα, να είναι πνευματικά και ψυχικά υγιείς και να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα. Στους εργαζόμενους στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης εφαρμόζεται το άρθρο 7 του ν. 4837/2021 (Α’ 178). Προϋπόθεση για την απασχόλησή τους είναι η προσκόμιση:

α. Γνωμάτευσης (α) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (β) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, από τις οποίες βεβαιούται ότι η σωματική και ψυχική υγεία τους, επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης εργασίας, με βάση το παραπεμπτικό έγγραφο στο οποίο περιγράφονται από τον φορέα τα καθήκοντα της θέσης. Για τους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς ισχύει το άρθρο 7 του ν. 3528/2007 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η βεβαίωση ψυχιάτρου περί της καλής ψυχικής υγείας, προσκομίζεται από τους εργαζόμενους της ομάδας υποστήριξης κάθε έτος.

β. Αντιγράφου ποινικού Μητρώου και υπεύθυνης δήλωσης που να αναφέρει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της δεν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη και ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ οριστική ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για αδικήματα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4837/2021 η οποία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

γ. Τίτλου σπουδών ή επαγγελματικής κατάρτισης για το εξειδικευμένο προσωπικό.

δ. Άδειας άσκησης επαγγέλματος για τις ειδικότητες που προβλέπεται.

Τα δικαιολογητικά των περ. α’ και β’ είναι προσβάσιμα από πρόσωπα που υποχρεούνται στην τήρηση του απορρήτου και τηρούνται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απασχόληση στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ή καταστρέφονται εντός έξι μηνών από την απόρριψη της αίτησης ή την λήξη της απασχόλησης.

2. Η εύρυθμη λειτουργία κάθε ΜΗΔ εξασφαλίζεται από την ομάδα υποστήριξης. Ο Δικαιούχος Φορέας μεριμνά για την εκπαίδευση και επιμόρφωση της ομάδας υποστήριξης, αμέσως μετά την πρόσληψη και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη καθηκόντων στα θέματα που αφορούν την παιδική προστασία, όπως την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, τη διαχείριση κρίσεων, την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας και κάθε άλλο θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων τους και των ειδικών καθηκόντων τους.

3. Η ομάδα υποστήριξης έργου, αποτελείται κατ’ ελάχιστον από:

α. Έναν Συντονιστή ανά ΜΗΔ, όταν η τελευταία αποτελείται από τουλάχιστον δύο διαμερίσματα κάτοχο πτυχίου κοινωνικής εργασίας ή κοινωνικών ή ανθρωπιστικών επιστημών ΠΕ/ΤΕ της ημεδαπής ή ισότιμων της αλλοδαπής με διετή κατ’ ελάχιστον προϋπηρεσία στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή στον συντονισμό ομάδων.

β. Tουλάχιστον έναν Κοινωνικό Λειτουργό ανά δέκα (10) ωφελούμενους, κάτοχο πτυχίου τμήματος κοινωνικής εργασίας ΠΕ/ΤΕ της ημεδαπής ή ισότιμων της αλλοδαπής που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με προϋπηρεσία κατ’ ελάχιστον ενός έτους στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Τουλάχιστον το 65% του χρόνου απασχόλησης του Κοινωνικού Λειτουργού αφιερώνεται στην προσωπική του επαφή με τους ωφελούμενους, εκτός αν εξαιρετικές και απρόοπτες συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Στην περίπτωση που στη ΜΗΔ λειτουργεί μόνο ένα διαμέρισμα, ο Κοινωνικός Λειτουργός εκτελεί χρέη Συντονιστή.

γ. Έναν ψυχολόγο ή παιδοψυχολόγο ανά ΜΗΔ, κάτοχο πτυχίου ψυχολογίας ΠΕ/ΤΕ της ημεδαπής ή ισότιμων της αλλοδαπής που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με προϋπηρεσία κατ’ ελάχιστον τρία έτη στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

δ. Ειδικά για τα διαμερίσματα που φιλοξενούν αποκλειστικά ανηλίκους ή άτομα με αναπηρία, στην ΜΗΔ απασχολείται ο απαιτούμενος αριθμός Φροντιστών, κατόχων απολυτηρίου Λυκείου (ή ισότιμου τίτλου σπουδών) και με προηγούμενη συναφή εμπειρία ή εκπαίδευση σε ανθρωπιστικές, κοινωνικές επιστήμες ή επιστήμες εκπαίδευσης ή υγείας, ώστε αθροιστικά με την παρουσία του Κοινωνικού Λειτουργού να καλύπτονται οι απαιτήσεις της παρ. 7. Ο ακριβής αριθμός των Φροντιστών προσδιορίζεται στην Πρόσκληση του άρθρου 21 της παρούσας, ανάλογα με τον αριθμό των διαμερισμάτων των ΜΗΔ.

4. Επιπλέον, ο Δικαιούχος Φορέας καλύπτει τις τυχόν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες ανάγκες των ωφελούμενων με τις κατάλληλες ειδικότητες, όπως εκπαιδευτικοί ή δικηγόροι, είτε με μόνιμο προσωπικό, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον φορέα. Αντίστοιχα, οι ωφελούμενοι δύνανται να λαμβάνουν από τον Δικαιούχο Φορέα υπηρεσίες φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών, κατά το μέρος που η δαπάνη για τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες ανάγκες τους δεν καλύπτεται από κρατικούς φορείς. Για την επαγγελματική καθοδήγηση των ωφελούμενων και τη διασύνδεση των ενηλίκων ωφελούμενων με την αγορά εργασίας, ο Δικαιούχος Φορέας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω εργασιακών συμβούλων.

5. Για την εύρυθμη λειτουργία των διαμερισμάτων ο Δικαιούχος Φορέας οφείλει να διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για τη διοικητική, οικονομική και διαχειριστική επάρκεια του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.

6. Στη ΜΗΔ ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4837/2021(Α’ 178).

7. Στα διαμερίσματα που φιλοξενούν ανηλίκους η ομάδα υποστήριξης έχει καθημερινή σταθερή παρουσία και διανυκτέρευση επτά ημέρες την εβδομάδα. Ως καθημερινή σταθερή παρουσία και διανυκτέρευση νοείται η, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, καθημερινή παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους κάθε διαμερίσματος με συνεχή προσωπική παρουσία μέλους ή μελών της ομάδας υποστήριξης. Σε περίπτωση ασθένειας ωφελούμενου, εξ αιτίας της οποίας παραμένει στο διαμέρισμα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, η παρουσία της ομάδας υποστήριξης προσαρμόζεται αναλόγως, προκειμένου για την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας. Στα διαμερίσματα της ΜΗΔ που φιλοξενούν μόνο νεαρούς ενήλικες παρέχονται υπηρεσίες από την ομάδα υποστήριξης κατ’ ελάχιστον τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των ωφελούμενων.

8. Η ομάδα υποστήριξης πραγματοποιεί ομαδικές συναντήσεις σε τακτική βάση, οι οποίες ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, με σκοπό τον συντονισμό, την ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν τους ωφελούμενους και τη συνεργασία του προσωπικού για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση συμβάντων που προκύπτουν. Πέραν των τακτικών συναντήσεων, καλούνται έκτακτες συναντήσεις, όταν κρίνεται απαραίτητο και ανάλογα με τις ανακύπτουσες ανάγκες.

9. Το προσωπικό του Δικαιούχου Φορέα κάνει χρήση τυποποιημένων καθηκοντολογίων, όπως προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

10. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τη δαπάνη για την μισθοδοσία του ελάχιστου προβλεπόμενου προσωπικού της παρ. 3, σύμφωνα με την παρ. 7. Το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό και η σχετική χρηματοδοτούμενη δαπάνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες της παρ. 4 εξειδικεύεται στην Πρόσκληση.

Άρθρο 7 Διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης δυνητικά ωφελούμενων σε ΜΗΔ

1. Ο δυνητικά ωφελούμενος, που πληροί τα κριτήρια ένταξης σε ΜΗΔ κατά την έννοια του άρθρου 5, τοποθετείται σε ΜΗΔ κατόπιν υποβολής αιτήματος προς τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας και έκδοσης σχετικής πράξης τοποθέτησης. Ειδικότερα, το αίτημα ένταξης ενός δυνητικά ωφελούμενου σε ΜΗΔ υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας από τη δομή στην οποία διαμένει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Anynet.

2. Μετά τη λήψη του αιτήματος, η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας εισηγείται τη ΜΗΔ στην οποία θα ενταχθεί ο δυνητικά ωφελούμενος λαμβάνοντας υπόψη της το βέλτιστο συμφέρον του δυνητικά ωφελούμενου, την προτίμηση του για τον τόπο διαμονής του και το Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ) εφόσον πρόκειται για ανήλικο. Εν συνεχεία, Κοινωνικός Λειτουργός της Ομάδας Υποστήριξης του Δικαιούχου Φορέα έρχεται σε επαφή με τον δυνητικά ωφελούμενο και εκπρόσωπο της δομής στην οποία διαμένει. Εφόσον υφίσταται συναίνεση του Δικαιούχου Φορέα και του δυνητικά ωφελούμενου, κατά τα οριζόμενα στις περ. ε και στ του άρθρου 5 της παρούσας, η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας εκδίδει πράξη τοποθέτησης σε συγκεκριμένη ΜΗΔ, την οποία κοινοποιεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Δικαιούχο Φορέα και στη δομή που φιλοξενείται ο δυνητικά ωφελούμενος.

3. Όταν Μονάδα Παιδικής Προστασίας λειτουργεί παράλληλα και ΜΗΔ, οι διαμένοντες στη Μονάδα Παιδικής Προστασίας εντάσσονται κατά προτεραιότητα στη ΜΗΔ του ίδιου φορέα.

4. Η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας και ο Δικαιούχος Φορέας κατά την εξέταση της υποβληθείσας αίτησης του δυνητικά ωφελούμενου, δύνανται να αναζητούν από τη δομή που διαμένει, συμπληρωματικά στοιχεία ή έγγραφα. Η δομή ωφελεί να προσκομίσει τα συμπληρωματικά στοιχεία ή έγγραφα εντός προθεσμίας είκοσι ημερών.

5. Δυνητικά ωφελούμενος ο οποίος διαμένει σε δομή της περ. δ του άρθρου 1 και εμπίπτει ηλικιακά στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας αλλά δεν έχει προταθεί από τη δομή που διαμένει προς ένταξη στο πρόγραμμα, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ο ίδιος αίτημα ένταξής του σε ΜΗΔ. Το αίτημα υποβάλλεται με κάθε πρόσφορο μέσο στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Η Διεύθυνση θα αξιολογήσει το αίτημα, κατόπιν σχετικής εισήγησης Κοινωνικού Συμβούλου της Περιφέρειας του τόπου διαμονής του αιτούντος ή Κοινωνικού Λειτουργού του αρμοδίου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας. Ο Κοινωνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας του τόπου διαμονής του αιτούντος ή ο Κοινωνικός Λειτουργός του αρμοδίου Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας οφείλουν να ολοκληρώσουν την εισήγησή τους εντός 40 εργάσιμων ημερών από την υποβολή σε αυτούς του σχετικού αιτήματος από τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Αν η εισήγηση είναι θετική, η Διεύθυνση θα προτείνει την ένταξη του αιτούντος σε ΜΗΔ, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 2.

6. Οι ανήλικοι και οι νεαροί ενήλικες διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα. Ανήλικοι είναι δυνατόν να ενταχθούν σε διαμέρισμα νεαρών ενηλίκων, αν επίκειται η ενηλικίωσή τους εντός σύντομου χρόνου και υπηρετείται από την ένταξη αυτή το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου, όπως ενδεικτικά στην περίπτωση που πρόκειται για αδέρφια. Τα ανήλικα αγόρια διαβιούν σε διαφορετικά διαμερίσματα από τα ανήλικα κορίτσια. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η φιλοξενία ανηλίκων διαφορετικού φύλου, όταν αυτό προκρίνεται για την προάσπιση του βέλτιστου συμφέροντός τους, όπως, ενδεικτικά, στην περίπτωση ανηλίκων που είναι αδέρφια. Ενήλικοι άνδρες και ενήλικες γυναίκες είναι δυνατόν να διαβιούν στο ίδιο διαμέρισμα, όχι όμως να μοιράζονται το ίδιο υπνοδωμάτιο.

7. Εν όψει της ενηλικίωσης ωφελούμενου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ο Κοινωνικός Λειτουργός της οικείας ΜΗΔ λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του ωφελούμενου και την εύρυθμη λειτουργία του διαμερίσματος ημιαυτόνομης διαβίωσης, ενημερώνει ηλεκτρονικά τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για την παραμονή του ωφελούμενου στο ίδιο διαμέρισμα ή την τοποθέτησή του σε διαμέρισμα ενηλίκων της ίδιας ΜΗΔ. Εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση σε διαμέρισμα ενηλίκων της ίδιας Μ.Η.Δ. ή δεν προκρίνεται η παραμονή του ωφελούμενου στο διαμέρισμα που έχει τοποθετηθεί ως ανήλικος, ο Κοινωνικός Λειτουργός της ΜΗΔ ενημερώνεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για τις διαθέσιμες θέσεις σε διαμερίσματα ενηλίκων άλλων ΜΗΔ. Εν συνεχεία, ο Κοινωνικός Λειτουργός, αφού λάβει υπόψη του την επιθυμία του ωφελούμενου, εισηγείται προς τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας σχετικά με τη ΜΗΔ εγκατάστασης του ωφελούμενου. Η Διεύθυνση ενημερώνει την προτεινόμενη ΜΗΔ σχετικά με την πρόταση εγκατάστασης, ο Κοινωνικός Λειτουργός της προτεινόμενης ΜΗΔ έρχεται σε επαφή με τον ωφελούμενο και εφόσον υφίσταται συναίνεση του Δικαιούχου Φορέα και του ωφελούμενου, η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας εκδίδει σχετική πράξη τοποθέτησης. Μέχρι να βρεθεί θέση σε διαμέρισμα ενηλίκων ο ωφελούμενος παραμένει στο διαμέρισμα όπου διέμενε ως ανήλικος.

8. Κάθε απόρριψη πρότασης ένταξης πρέπει να τεκμηριώνεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό του Δικαιούχου Φορέα και να κοινοποιείται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας.

9. Οι Δικαιούχοι Φορείς οφείλουν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας αμελλητί για κάθε κενή θέση η οποία προκύπτει στα διαμερίσματα των ΜΗΔ που λειτουργούν καθώς και για τους λόγους ολοκλήρωσης της φιλοξενίας των ωφελούμενων.

Άρθρο 8 Διαδικασία Ένταξης Ωφελούμενων σε ΜΗΔ κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, μέλη της ομάδας υποστήριξης του Δικαιούχου Φορέα, κατά τις τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες που έπονται της προς αυτόν κοινοποίησης της απόφασης έκδοσης άδειας λειτουργείας ΜΗΔ από την οικεία Περιφέρεια, κατά την έννοια του άρθρου 23, συνεργάζονται με τις επιστημονικές ομάδες των Μονάδων Παιδικής Προστασίας ή τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών μονάδων για τη μετάβαση των δυνητικά ωφελούμενων σε ΜΗΔ. Από κοινού ενημερώνουν, προετοιμάζουν και ενδυναμώνουν τους δυνητικά ωφελούμενους για το πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης και την ένταξή τους σε συγκεκριμένο διαμέρισμα.

2. Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους, σύμφωνα με την παρ. 1, και εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών, ο Δικαιούχος Φορέας γνωστοποιεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας τους δυνητικά ωφελούμενους που αποφασίζει να ενταχθούν στα διαμερίσματα της ΜΗΔ που λειτουργεί. Παράλληλα συντάσσεται πλάνο μετάβασης ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 9.

Άρθρο 9 Προετοιμασία εγκατάστασης δυνητικά ωφελούμενων σε διαμερίσματα

1. Ο Δικαιούχος Φορέας μετά την έκδοση της πράξης τοποθέτησης του ωφελούμενου, εκπονεί και εκτελεί πλάνο μετάβασης και προσαρμογής στη ΜΗΔ, το οποίο περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

α. Χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δυνητικά ωφελούμενων στα διαμερίσματα της ΜΗΔ, με ευθύνη του Δικαιούχου Φορέα και του φορέα στον οποίο διαμένει ο δυνητικά ωφελούμενος, το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει τις είκοσι εργάσιμες (20) ημέρες, από την κοινοποίηση της πράξης τοποθέτησης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 7 και την γνωστοποίηση ένταξης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 8.

β. Ορισμένο πλάνο προετοιμασίας κάθε δυνητικά ωφελούμενου που διαμορφώνεται από τον ψυχολόγο ή τον κοινωνικό λειτουργό της Μονάδας Παιδικής Προστασίας ή την κοινωνική υπηρεσία της νοσηλευτικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Λειτουργό του Δικαιούχου Φορέα και με την ενεργή συμμετοχή του δυνητικά ωφελούμενου. Το πλάνο αυτό δύναται να περιλαμβάνει επισκέψεις του προσωπικού του Δικαιούχου Φορέα στη Μονάδα Παιδικής Προστασίας ή τη νοσηλευτική μονάδα για την καλύτερη εξοικείωση του δυνητικά ωφελούμενου με το νέο πλαίσιο φιλοξενίας πριν την μετακίνησή του, προγραμματισμό επίσκεψης του δυνητικά ωφελούμενου στην περιοχή που πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς και τον προγραμματισμό συνάντησης των δυνητικά ωφελούμενων που πρόκειται να διαμείνουν στο ίδιο διαμέρισμα, εφόσον είναι εφικτό.

2. Αν κριθεί από τον Δικαιούχο Φορέα ότι απαιτείται μεγαλύτερο στάδιο προετοιμασίας του δυνητικά ωφελούμενου για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων σχετικά με την αυτοσυντήρηση και αυτονόμησή του, ο Δικαιούχος Φορέας, εφόσον υφίστανται κενές θέσεις στην ΜΗΔ του, ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για την προσωρινή μη ένταξή του στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Στην περίπτωση αυτή, η Μονάδα Παιδικής Προστασίας ή η κοινωνική υπηρεσία της νοσηλευτικής μονάδας και ο Δικαιούχος Φορέας συνεργάζονται περαιτέρω, με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση ενός πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων, με την ενεργό συμμετοχή του δυνητικά ωφελούμενου, εφόσον εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξή του στο πρόγραμμα. Εντός τριών μηνών από την ενημέρωση του πρώτου εδαφίου, ο Δικαιούχος Φορέας προβαίνει στην επαναξιολόγηση του δυνητικά ωφελούμενου και ενημερώνει τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας περί ένταξής του ή μη στο πρόγραμμα.

3. Πριν την τοποθέτηση του δυνητικά ωφελούμενου σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ο Δικαιούχος Φορέας οφείλει να λάβει αντίγραφο του πλήρους φακέλου του, το οποίο εγχειρίζεται σε μέλος της ομάδας υποστήριξης και περιλαμβάνει τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 17.

4. Κενές θέσεις σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης που είτε υφίστανται ήδη κατά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος είτε δημιουργούνται κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του, καλύπτονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7.

Άρθρο 10 Υποδοχή και φιλοξενία ωφελούμενων

1. Για την υποδοχή των ωφελούμενων σε διαμέρισμα ακολουθείται η διαδικασία και τα ειδικότερα πρωτόκολλα που περιγράφονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δικαιούχου Φορέα.

2. Αμέσως μετά την υποδοχή κάθε ωφελούμενου στο διαμέρισμα, ο Συντονιστής της Μονάδας, ή ο Κοινωνικός Λειτουργός του διαμερίσματος σε περίπτωση που δεν απαιτείται ορισμός Συντονιστή, ενημερώνει αμελλητί το Πληροφοριακό Σύστημα Αnynet.

3. Εντός των τεσσάρων (4) πρώτων εβδομάδων από την υποδοχή του ωφελούμενου στο διαμέρισμα, συντάσσεται το Ατομικό Σχέδιο Δράσης, σύμφωνα με το άρθρο 12 και το σχετικό Πρότυπο του Παραρτήματος ΙΙΙ και αναρτάται στο Πληροφοριακό Σύστημα Anynet.

4. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας των ωφελούμενων στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ακολουθούνται οι κανόνες του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών που εφαρμόζονται σε περίπτωση παραβιάσεων κανόνων.

5. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι βασικές αρχές προστασίας και φροντίδας για κάθε ωφελούμενο και διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και ιδίως οι ακόλουθες:

α. Κάθε ωφελούμενος υποστηρίζεται εξατομικευμένα βάσει των αναγκών και των επιθυμιών του με γνώμονα τη σταδιακή και πλήρη αυτονόμησή του.

β. Ενθαρρύνεται η συμμετοχικότητα των ωφελούμενων κατά τη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Οι ωφελούμενοι ενημερώνονται σε γλώσσα και με τρόπο που κατανοούν για τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης και παραπόνων, όπως αποτυπώνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δικαιούχου Φορέα.

γ. Η ιδιωτική ζωή των ωφελούμενων προστατεύεται από κάθε αντιδεοντολογική προβολή ή χρήση της εικόνας τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

δ. Λαμβάνεται μέριμνα για τις ιδιαίτερες πολιτισμικές ανάγκες ωφελούμενων από διαφορετικές χώρες ή μειονοτικές ομάδες, οι οποίες πηγάζουν από τις ιδιαίτερες παραδόσεις των τόπων καταγωγής τους ή τη θρησκεία τους, εφόσον υπηρετείται το βέλτιστο συμφέρον τους.

ε. Οι ωφελούμενοι, ιδίως οι ανήλικοι, επικοινωνούν με τη βιολογική τους οικογένεια και λαμβάνουν υποστήριξη για την οικογενειακή τους αποκατάσταση, εφόσον δεν αντίκειται στο βέλτιστο συμφέρον τους.

Άρθρο 11 Παροχές και Υπηρεσίες Προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

1. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρεχόμενης φιλοξενίας σε διαμέρισμα, οι ωφελούμενοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες και τις παροχές που είναι απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση, την υποστήριξη και τη σταδιακή αυτονόμησή τους.

2. Οι παροχές και οι υπηρεσίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον, τα εξής:

α. Παροχές αα. Στέγαση: ο Δικαιούχος Φορέας αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την εξόφληση του μισθώματος, την πληρωμή των παγίων εξόδων συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, τις δαπάνες κοινοχρήστων, τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του.

αβ. Οικονομικό βοήθημα: Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν: i) οικονομικό βοήθημα ύψους πενήντα (50,00) ευρώ με την ένταξή τους στο διαμέρισμα, ii) μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους τριακοσίων εβδομήντα πέντε (375,00) ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο διαμέρισμα για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Το οικονομικό βοήθημα χορηγείται στους ανήλικους ωφελούμενους κάθε μήνα σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ενώ στους ενήλικους ωφελούμενους σε δύο ισόποσες δόσεις ανά δεκαπενθήμερο. Το οικονομικό βοήθημα αποσκοπεί στην κάλυψη των καθημερινών εξόδων διαβίωσης των ωφελούμενων. Ο Δικαιούχος φορέας οφείλει να καθοδηγεί και να εκπαιδεύει τους ωφελούμενους ως προς την ορθή διαχείριση του οικονομικού βοηθήματος. Ο Δικαιούχος Φορέας καλύπτει και με ίδια μέσα τις τυχόν πρόσθετες ανάγκες των ωφελούμενων, ιδίως ανάγκες σε βασικά είδη διατροφής, είδη ρουχισμού, προσωπικής υγιεινής και σχολικού εξοπλισμού.

Το βοήθημα καταβάλλεται από τον Δικαιούχο Φορέα σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται από οποιοδήποτε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4537/2018 (Α’ 84), μοναδικός δικαιούχος του οποίου είναι ο ωφελούμενος. Σε ανήλικους ωφελούμενους οι οποίοι δεν διαθέτουν λογαριασμό πληρωμών, το βοήθημα καταβάλλεται σε προπληρωμένη κάρτα δικαιούχος της οποίας είναι ο ωφελούμενος. Ο Δικαιούχος Φορέας συμβουλεύει και κατευθύνει τους ωφελούμενους για την ορθολογική και συνετή αξιοποίηση του οικονομικού βοηθήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα και συστηματικά την αξία της αποταμίευσης.

β. Υπηρεσίες βα. Καθημερινή φροντίδα, ιδίως σίτιση, υγιεινή και καθαριότητα: Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων τους υπό την καθοδήγηση και συνδρομή της ομάδας υποστήριξης του Δικαιούχου Φορέα, με σκοπό να καταστεί δυνατή η προετοιμασία των γευμάτων τους χωρίς την ανωτέρω καθοδήγηση και συνδρομή. Η ομάδα υποστήριξης μεριμνά για την παρασκευή των γευμάτων των ανήλικων ωφελούμενων οι οποίοι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις κατά την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις,. Η καθαριότητα και υγιεινή του διαμερίσματος είναι υποχρέωση των ωφελούμενων και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της ομάδας υποστήριξης κατά τρόπο που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Περαιτέρω, παρέχονται κατά την εισαγωγή των ωφελούμενων στα διαμερίσματα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και υπόδησης.

ββ. Υγεία Η ομάδα υποστήριξης του Δικαιούχου Φορέα μεριμνά για την προστασία της υγείας και την παραπομπή και πρόσβαση των ωφελούμενων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή σε ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και συνδράμει ιδίως τους ανηλίκους ωφελούμενους για την έκδοση Α.Μ.Κ.Α. ή άλλου πιστοποιητικού ή εγγράφου που εξασφαλίζει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, το προσωπικό του Δικαιούχου Φορέα λαμβάνει μέριμνα για τους εμβολιασμούς των ωφελούμενων.

βγ. Εκπαίδευση Η ομάδα υποστήριξης μεριμνά για τη φοίτηση των παιδιών και την πρόσβαση των ωφελούμενων στην εκπαίδευση, ή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. επαγγελματικές σχολές μαθητείας), εφόσον η εγγραφή αυτή δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις επιθυμίες και τις κλίσεις, κάθε ωφελούμενου.

βδ. Ψυχοκοινωνική στήριξη Σε κάθε ωφελούμενο, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του, παρέχεται συστηματικά ατομική ή/και ομαδική συμβουλευτική από την ομάδα υποστήριξης. Ο τρόπος παροχής της σχετικής υπηρεσίας καταγράφεται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης κάθε ωφελούμενου. Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος χρήζει περαιτέρω ή εξειδικευμένης υποστήριξης και θεραπείας παραπέμπεται από την ομάδα υποστήριξης στους αρμόδιους φορείς.

βε. Ενδυνάμωση και ενίσχυση δεξιοτήτων Η ομάδα υποστήριξης παρέχει πληροφορίες και βιωματικές δραστηριότητες στους ωφελούμενους σχετικά με τις βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην καθημερινή ζωή (π.χ. χρήση ΑΤΜ, δεξιότητες στα οικιακά και στην τήρηση υγιεινής και καθαριότητας, τήρηση προσωπικού προϋπολογισμού), την εξοικείωση με τη χρήση και τα συστήματα δημόσιων μεταφορών ή άλλων σχετικών συστημάτων ή παροχής υπηρεσιών, καθώς και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων κοινωνικής πρόνοιας, όπως ενδεικτικά η συμπλήρωση αιτήσεων για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.

βστ. Εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με αγορά εργασίας για τους ενήλικους ωφελούμενους

Οι υπηρεσίες παρέχονται από επαγγελματίες με εμπειρία σε εργασιακή συμβουλευτική ευάλωτων ομάδων και περιλαμβάνουν: i) ομαδική συμβουλευτική, ii) ατομική συμβουλευτική, iii) καθοδήγηση για την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης για την πιστοποίηση δεξιοτήτων, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται ενδεδειγμένο, iv) καθοδήγηση για διασύνδεση με θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμειβόμενης πρακτικής και v) παρακολούθηση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Οι ανωτέρω υπηρεσίες παρέχονται με τρόπο που εστιάζει στην εξατομικευμένη διάγνωση των ικανοτήτων του ωφελούμενου λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του.

βζ. Λοιπές υπηρεσίες, όπως ενδεικτικά: i) νομική συμβουλευτική ιδίως για ζητήματα που σχετίζονται με την ένταξη στην αγορά εργασίας, την εργασιακή απασχόληση, ζητήματα δικαστικής συμπαράστασης, επιτροπείας, επιμέλειας, γονικής μέριμνας, έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων, ii) εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, κατά το μέρος που η δαπάνη για τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες σχετικές ανάγκες των ωφελουμένων δεν καλύπτονται από κρατικούς φορείς.

Άρθρο 12 Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ)

1. Οι υπηρεσίες της παρ. 2 του άρθρου 11 έχουν σαν μακροπρόθεσμο στόχο την πλήρη αυτονόμηση των ωφελούμενων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην ΜΗΔ, η ομάδα υποστήριξης διασφαλίζει την ενδυνάμωση και την εξωστρέφειά τους, ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Προς τούτο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες, τις δεξιότητες και τις ανάγκες των ωφελούμενων, η ομάδα υποστήριξης διαμορφώνει, με την ενεργή συμμετοχή τους, εξατομικευμένο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης για κάθε ωφελούμενο, το οποίο αποτυπώνεται στο Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ). Στο τελευταίο καταγράφονται όλες οι επιμέρους ενέργειες και υπηρεσίες υποστήριξης και υλοποίησης του σκοπού της ημιαυτόνομης διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των τομέων παρέμβασης, του σχεδιασμού των απαραίτητων ενεργειών, της αποτύπωσης της προόδου κάθε ωφελούμενου, της άρσης των τυχόν εμποδίων, καθώς και ο προγραμματισμός της επικοινωνίας του με την βιολογική του οικογένεια και το συγγενικό του περιβάλλον, σύμφωνα με το άρθρο 16, και οι ενέργειες υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού.

2. Το ΑΣΔ καταρτίζεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό από κοινού με τον ωφελούμενο. Η αρχική κατάρτιση του ΑΣΔ λαμβάνει χώρα κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του ωφελούμενου στο διαμέρισμα. Το ΑΣΔ αξιολογείται και επικαιροποιείται ανά τρίμηνο προκειμένου να αποτυπωθεί η υποστήριξη που έχει λάβει ο ωφελούμενος με στόχο την σταδιακή απόκτηση ανεξαρτησίας καθώς και των απαραίτητων δεξιοτήτων για την καθημερινή του ζωή. Η αξιολόγηση και επικαιροποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε συντομότερο χρονικό διάστημα ή σε έκτακτες περιπτώσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο ή σκόπιμο και ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του ωφελούμενου. Κάθε στάδιο αξιολόγησης και επικαιροποίησης του ΑΣΔ προϋποθέτει διαβούλευση του Κοινωνικού Λειτουργού με τον ωφελούμενο, ώστε να επιβεβαιώνεται η εναρμόνιση των στόχων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χορηγείται δε αντίγραφό του στον κάθε ωφελούμενο, ώστε να ενισχυθεί η ενεργή συμμετοχή του.

3. Βασικό μέρος του ΑΣΔ αποτελεί το ατομικό πρόγραμμα που καταρτίζεται από τον Κοινωνικό Λειτουργό και τον ωφελούμενο. Το ατομικό πρόγραμμα είναι εβδομαδιαίο, περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του ωφελούμενου και κοινοποιείται και στο υπόλοιπο προσωπικό της ομάδας υποστήριξης.

4. Το ΑΣΔ καταρτίζεται βάσει του Προτύπου που επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Άρθρο 13 Μηχανισμοί υποβολής παραπόνων

Οι Δικαιούχοι Φορείς εκπονούν μηχανισμό υποβολής, διαχείρισης και παρακολούθησης παραπόνων, όπως προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους και είναι προσβάσιμος από τους ωφελούμενους σε κάθε διαμέρισμα ΜΗΔ. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει, κατ’ ελάχιστο, να προβλέπει την ύπαρξη εντύπου (φόρμα υποβολής παραπόνων), το οποίο δίνεται στους ωφελούμενους κατά την εισαγωγή τους στο διαμέρισμα, εξηγώντας τους, παράλληλα, σε απλή γλώσσα τον τρόπο σύνταξης και υποβολής της φόρμας, με σεβασμό στην αρχή της εμπιστευτικότητας. Για τους ανήλικους ωφελούμενους ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει επιπρόσθετα την ενημέρωσή τους για τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και στην 24/7 τηλεφωνική γραμμή παιδικής προστασίας του Ε.Κ.Κ.Α.. Οι Δικαιούχοι Φορείς πρέπει, καθ’ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας των ωφελούμενων, να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και εμπιστευτική πρόσβασή τους στον μηχανισμό παραπόνων.

Ο Δικαιούχος Φορέας, για όσα παράπονα υποβληθούν στον ίδιο, οφείλει να τηρεί αρχείο παραπόνων το οποίο θα πρέπει να είναι στη διάθεση του Κοινωνικού Συμβούλου εφόσον ζητηθεί.

Άρθρο 14 Ολοκλήρωση φιλοξενίας και αποχώρηση από το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης

1. Οι λόγοι ολοκλήρωσης της φιλοξενίας είναι οι εξής: α. Διακοπή της φιλοξενίας λόγω φυγής, εξαφάνισης ή οικειοθελούς αποχώρησης: Σε περίπτωση εξαφάνισης, η ομάδα υποστήριξης προβαίνει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για δήλωση της εξαφάνισης στις αρμόδιες αρχές και τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, καθώς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλεια ή τη δικαστική συμπαράσταση του ωφελούμενου. Ο Δικαιούχος Φορέας λαμβάνει από τις αστυνομικές αρχές σχετική βεβαίωση, από την οποία προκύπτει η δηλωθείσα ημερομηνία εξαφάνισης. Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης ανηλίκου ενημερώνεται άμεσα το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλεια ή τη δικαστική συμπαράσταση του ωφελούμενου ή ο αρμόδιος Εισαγγελέας και ο ανήλικος ωφελούμενος επιστρέφει στη Μονάδα Παιδικής Προστασίας που διαβιούσε πριν την ένταξή του στο πρόγραμμα ή σε άλλη αντίστοιχη.

β. Όσον αφορά σε ενηλίκους ωφελούμενους που δεν έχουν τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, η φιλοξενία διακόπτεται είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης είτε λόγω πλήρους αυτονόμησής τους, ένταξής τους στην αγορά εργασίας και μετάβασης σε κατοικία, την οποία μπορούν οι ίδιοι να μισθώνουν και να συντηρούν. Στις περιπτώσεις αυτές ο οικειοθελώς αποχωρών ή αυτονομηθείς ωφελούμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση προς τον Δικαιούχο Φορέα, με την οποία δηλώνει την διακοπή της φιλοξενίας λόγω συνδρομής των περιπτώσεων του προηγούμενου εδαφίου.

γ. Αλλαγή πλαισίου φιλοξενίας λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους διαμονής ή παραβίασης των υποχρεώσεων από τους ωφελούμενους ή για άλλους λόγους: Η φιλοξενία διακόπτεται όταν η μη συμμόρφωση στους κανόνες ή τις υποχρεώσεις των ωφελούμενων γίνεται σε βαθμό που διακυβεύεται η ασφάλεια του ίδιου ή άλλων ή λόγω επαναλαμβανόμενης τέλεσης παραβάσεων των όρων φιλοξενίας ή για λόγους που άπτονται του βέλτιστου συμφέροντος του ωφελούμενου, όπως π.χ. σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία κρίνεται ότι ο ωφελούμενος έχει ανάγκη ειδικής ή διαρκούς παρακολούθησης και συνδρομής και η ανάγκη αυτή δεν δύναται να καλυφθεί από το πλαίσιο Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Στην περίπτωση αυτή, ο Κοινωνικός Λειτουργός αναμορφώνει σχετικά το ΑΣΔ και ενημερώνεται ο ωφελούμενος και σε περιπτώσεις ανηλίκων ή ενηλίκων ΑμεΑ ο ασκών τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλεια ή τη δικαστική συμπαράστασή του, σε περιπτώσεις δε που δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση ο αρμόδιος Εισαγγελέας Ανηλίκων. Ο Κοινωνικός Λειτουργός αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αίτημα μεταφοράς με πλήρη αιτιολογία) στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Σε περίπτωση που η ανωτέρω Διεύθυνση προκρίνει την εκ νέου τοποθέτηση του ωφελούμενου σε άλλο διαμέρισμα ή πλαίσιο φιλοξενίας, εκδίδεται σχετική πράξη τοποθέτησης σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7.

δ. Η συμπλήρωση του εικοστού έκτου (26ου) έτους της ηλικίας του ωφελούμενου.

2. Σύντομη αναφορά στις διαδικασίες και στους λόγους αποχώρησης περιλαμβάνεται στο Ενημερωτικό Έντυπο που διανέμεται της ωφελούμενους, κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα, στο οποίο περιγράφονται συνοπτικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους κατά τη διαμονή τους στο διαμέρισμα.

3. Ο δικαιούχος φορέας ενημερώνει αμελλητί το ΠΣ Αnynet για κάθε περίπτωση που η φιλοξενία ενός ωφελούμενου ολοκληρώνεται και εξηγεί τον λόγο ολοκλήρωσης της φιλοξενίας.

Άρθρο 15 Συνεργασία με Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, νοσηλευτικές μονάδες και άλλες υπηρεσίες

1. Κάθε Μονάδα Παιδικής Προστασίας και νοσηλευτική μονάδα οφείλει να ενημερώνει σε τριμηνιαία βάση τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για τους διαμένοντες σε αυτή οι οποίοι είναι:

α) δυνητικά ωφελούμενους του προγράμματος κατά την έννοια της περ. δ του άρθρου 1,

β) δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε ΜΗΔ κατά την έννοια του άρθρου 5,

γ) οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε ΜΗΔ κατά την έννοια του άρθρου 5, διευκρινίζοντας ανά περίπτωση τα κριτήρια που δεν πληρούνται.

2. Ο Δικαιούχος Φορέας της ΜΗΔ διασφαλίζει τη συνεργασία με το προσωπικό της δομής που διέμενε ο ωφελούμενος, ιδίως αν η δομή αυτή εξακολουθεί να έχει τη γονική μέριμνα ή επιτροπεία ή επιμέλεια του ανηλίκου ή τη δικαστική συμπαράσταση νεαρού ενηλίκου με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, το προσωπικό της ΜΗΔ διευκολύνει με κάθε τρόπο την επικοινωνία και πρόσβαση του προσωπικού των Μονάδων Παιδικής Προστασίας στους αντίστοιχους ωφελούμενους υπό επιτροπεία ή γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή δικαστική συμπαράσταση.

3. Ο Δικαιούχος Φορέας των διαμερισμάτων μεριμνά για την ψυχοσυναισθηματική στήριξη του ωφελούμενου στο εκπαιδευτικό και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, καθώς και για τη διασύνδεση και την πρόσβασή του σε κάθε κοινωνική, ιατρική, ψυχοκοινωνική ή άλλη υπηρεσία που κρίνεται αναγκαία ή επιβοηθητική για την ομαλότερη κοινωνική ένταξή του.

4. Όταν οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας εξακολουθούν να ασκούν τη γονική μέριμνα ή επιτροπεία ή επιμέλεια των ανηλίκων, καθώς και τη δικαστική συμπαράσταση νεαρών ενηλίκων με αναπηρία, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Μονάδας εξουσιοδοτεί το προσωπικό του Δικαιούχου Φορέα ώστε να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για λογαριασμό του ωφελούμενου.

5. Αν κατά τη διάρκεια διαμονής ωφελούμενου σε ΜΗΔ προκύψει πρόταση σύνδεσής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ11/οικ. 31931/1272/4.8.2020 (Β’ 1329) κοινή υπουργική απόφαση, ο Κοινωνικός Λειτουργός της ΜΗΔ παρέχει στον Κοινωνικό Λειτουργό της Μονάδας Παιδικής Προστασίας, στην οποία διαβιούσε ο ωφελούμενος, κάθε αναγκαία πληροφορία για τον τελευταίο και εισηγείται προς αυτόν, εν όψει της άσκησης των καθηκόντων του, σύμφωνα με τα άρθρα 6 έως 8 και 10 έως 12 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης, καθ’ όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του ωφελούμενου.

Άρθρο 16 Επικοινωνία ωφελούμενων με τη βιολογική τους οικογένεια

1. Η ομάδα υποστήριξης των ΜΗΔ μεριμνά για την επικοινωνία και επαφή των ωφελούμενων, ιδίως των ανηλίκων, με τους βιολογικούς γονείς και το συγγενικό περιβάλλον τους, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το βέλτιστο συμφέρον τους και το επιθυμεί και ο ίδιος ο ανήλικος, υπό τους όρους που προβλέπουν οι δικαστικές αποφάσεις ή/ και οι εισαγγελικές διατάξεις, σε συνεργασία με τον φορέα που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλειά τους. Η επιθυμία του ανηλίκου συνεκτιμάται πάντα βάσει της ηλικίας και της ωριμότητάς του.

2. Η επαφή του ανήλικου ωφελούμενου με τη βιολογική του οικογένεια δύναται να λαμβάνει χώρα, βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος και των αναγκών του ωφελούμενου, υπό την εποπτεία του προσωπικού του διαμερίσματος ή, σε περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο, του Κοινωνικού Λειτουργού της Μονάδας Παιδικής Προστασίας που διέμενε προηγουμένως, εφόσον διατηρεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλεια του ανηλίκου.

Άρθρο 17 Ατομικός φάκελος και τήρηση αρχείου

1. Πριν την τοποθέτηση του δυνητικά ωφελούμενου σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, η Μονάδα Παιδικής Προστασίας ή η κοινωνική υπηρεσία της νοσηλευτικής μονάδας εγχειρίζει στον Συντονιστή της ΜΗΔ, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν μέρος του ατομικού φακέλου των ωφελούμενων που περιγράφεται στην περ. δ’ της παρ. 2:

α. Αντίγραφο του Εντύπου Παραπομπής του δυνητικά ωφελούμενου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

β. Πλήρη ιατρικό φάκελο του δυνητικά ωφελούμενου.

γ. Πλήρη φάκελο νομιμοποιητικών εγγράφων που έχει στη διάθεσή της για τον δυνητικά ωφελούμενο.

δ. Κοινωνικό Ιστορικό που τηρείται από τη Μονάδα Παιδικής Προστασίας ή την κοινωνική υπηρεσία της νοσηλευτικής μονάδας και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχει εκπονηθεί για τον δυνητικά ωφελούμενο σε σχέση με την ψυχοκοινωνική, εκπαιδευτική ή άλλη κατάστασή του.

ε. Για τους ανήλικους δυνητικά ωφελούμενους, τα πλήρη στοιχεία καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων ή ασκούντων τη γονική μέριμνα, επιτροπεία, επιμέλεια ή και υπάρχοντος οικογενειακού ή συγγενικού περιβάλλοντος, καθώς και του ορισμένου προσώπου από τη Μονάδα Παιδικής Προστασίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου ή ψυχιάτρου) που συνεργάζεται με της γονείς ή το φορέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, επιτροπεία, επιμέλεια για τους ανήλικους δυνητικά ωφελούμενους.

στ. Δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν στον δυνητικά ωφελούμενο.

ζ. το ΑΣΟΑ του δυνητικά ωφελούμενου, εφόσον είναι ανήλικος.

2. Ο Δικαιούχος Φορέας τηρεί, με την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων από την ισχύουσα νομοθεσία, τα εξής:

α. Μητρώο ωφελούμενων, το οποίο δύναται να τηρείται σε ψηφιακή μορφή.

β. Βιβλίο συμβάντων, το οποίο υπογράφεται από τους Κοινωνικούς Επιμελητές/Φροντιστές πριν από την αποχώρησή τους από το διαμέρισμα.

γ. Βιβλίο κατάστασης παρουσίας προσωπικού, το οποίο δύναται να τηρείται σε ψηφιακή μορφή.

δ. Ατομικούς Φακέλους των ωφελούμενων, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

δα. Στοιχεία ταυτότητας (ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ΑΜΚΑ, δελτίο αιτούντος άσυλο, άδεια διαμονής, άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο).

δβ. Βασικά προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας του ασκούντος τη γονική μέριμνα ή επιτροπεία ή επιμέλεια και αντίγραφο της σχετικής δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής διάταξης.

δγ. Ατομικό Σχέδιο Δράσης. δδ. Εργαλεία παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών μ(πλήρες κοινωνικό ιστορικό κ.τ.λ.). δε. Έντυπα καταγραφής παρεχόμενων υπηρεσιών (επαφές συναντήσεις, παραπομπές). δστ. Ιατρικό ιστορικό και ιατρικές εξετάσεις. δζ. Έγγραφα που αφορούν την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή συμβουλευτική. ε. Ατομικούς Φακέλους Προσωπικού, οι οποίοι περιλαμβάνουν: εα. Αντίγραφο πτυχίου ή τίτλου σπουδών για τις ειδικότητες που το προϋποθέτουν. εβ. Άδεια άσκησης επαγγέλματος για της ειδικότητες που την προϋποθέτουν. εγ. Αντίγραφο ποινικού Μητρώου και υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4837/2021(Α’ 178).

εδ. Τις ιατρικές βεβαιώσεις της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 6.

στ. Τα στοιχεία νομιμότητας του κτιρίου ή τμήματος αυτού στο οποίο στεγάζεται το διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης (εκδοθείσες διοικητικές πράξεις, υπαγωγές αυθαιρέτων, κ.λ.π).

3. Η τήρηση και χρήση των ατομικών φακέλων και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου γίνεται από τον Δικαιούχο Φορέα, υπό την ιδιότητα του εκτελούντος την επεξεργασία κατά την έννοια του άρθρου 4 αριθ. 8 του Γ.Κ.Π.Δ. για λογαριασμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο υπέχει θέση υπευθύνου επεξεργασίας κατά την έννοια του άρθρου 4 αριθ. 7 του ΓΚΠΔ, για τον σκοπό οργάνωσης και λειτουργίας των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης, με σεβασμό της αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας, περιορισμού του σκοπού, ελαχιστοποίησης και ακρίβειας των δεδομένων, περιορισμού της περιόδου αποθήκευσης, της ασφάλειας, της ακεραιότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων, κατά την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο Δικαιούχος Φορέας και το προσωπικό του εφαρμόζουν όλα τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια των υποδομών, των πληροφοριακών

συστημάτων και των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία.

4. Είναι δυνατό ορισμένα από τα ανωτέρω πρωτότυπα έγγραφα ή αντίγραφα αυτών (όπως, ενδεικτικά, το έγγραφο απόδοσης ΑΜΚΑ και έγγραφα που αφορούν την κατάσταση της υγείας των ωφελούμενων) να τηρούνται και στο ίδιο το διαμέρισμα σε ειδικώς φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

5. Ο φορέας που ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία ή την επιμέλεια ή τη δικαστική συμπαράσταση κάθε ωφελούμενου έχει δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στον ατομικό του φάκελο και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αφορά τον ανήλικο και τηρείται από το προσωπικό του διαμερίσματος ή τον Δικαιούχο Φορέα.

Άρθρο 18 Ειδικότερες προϋποθέσεις λειτουργίας διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης

1. Ο κάθε φορέας αναλαμβάνει τη λειτουργία τουλάχιστον μίας ΜΗΔ κατά την έννοια του άρθρου 1. Το διαμέρισμα δύναται να μισθώνεται, να παραχωρείται προς χρήση ή να έχει επί αυτού δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας ο Δικαιούχος Φορέας.

2. Τα διαμερίσματα βρίσκονται σε αστικές περιοχές και κατά προτίμηση κοντά σε σημεία με ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δομές εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας.

3. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία περισσότερων των τριών (3) διαμερισμάτων επί του ιδίου συγκροτήματος διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών (πολυκατοικία). Σε περίπτωση που ένα συγκρότημα διηρημένων οριζόντιων κατοικιών (πολυκατοικία) απαρτίζεται συνολικά από τρεις (3) οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα), δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Υπόγειες ή ημιυπόγειες κατοικίες (διαμερίσματα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαμερίσματα για τη φιλοξενία ωφελούμενων του προγράμματος.

4. Kάθε διαμέρισμα μπορεί να φιλοξενεί από δύο (2) έως τέσσερις (4) ωφελούμενους. Σε κάθε υπνοδωμάτιο φιλοξενούνται έως δύο (2) ωφελούμενοι.

5. Τα διαμερίσματα λειτουργούν βάσει Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, o οποίος περιλαμβάνει Κώδικα Δεοντολογίας του προσωπικού, καθώς και Πολιτική Διασφάλισης Παιδικής Προστασίας, εκπονείται από τον κάθε Δικαιούχο Φορέα βάσει του Προτύπου που επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Άρθρο 19 Γενικές προδιαγραφές Διαμερισμάτων Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

1. Το διαμέρισμα που λειτουργεί για την ημιαυτόνομη διαβίωση, επιφάνειας τουλάχιστον εξήντα τετραγωνικών

μέτρων όταν προσδιορίζεται για την διαμονή τεσσάρων ωφελούμενων, θα πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί από την οικεία πολεοδομική αρχή με χρήση κατοικίας και να υφίσταται νομίμως με βάση την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Επιπλέον, θα πρέπει:

α. Να πληροί τις διατάξεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας κτιρίων για χρήση κατοικίας.

β. Να έχει επαρκή φωτισμό και αερισμό στους χώρους κύριας χρήσης.

γ. Να παρέχει κατάλληλο απορροφητικό σύστημα για την απαγωγή αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών.

δ. Να διαθέτει σύστημα θέρμανσης, κατά προτίμηση αυτόνομης.

ε. Να πληροί τις υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, όπως αυτές προκύπτουν από τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και ειδικότερα:

εα. Να παρέχει επαρκή παροχή νερού κατά προτίμηση κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να εξαιρούνται γεωγραφικές περιοχές, το δίκτυο παροχής νερού των οποίων δεν διαθέτει πόσιμο νερό.

εβ. Να διαθέτει σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο ή ελλείψει αυτού, να διαθέτει στεγανό βόθρο και τα παραγόμενα λύματα να απομακρύνονται με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ώστε να μην αποτελούν πηγή ρύπανσης, άμεσα ή έμμεσα.

εγ. Να διαθέτει ασφαλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επαρκή σημεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (πρίζες) σε όλους τους χώρους του και σύστημα θέρμανσης του νερού.

εδ. Πέραν των υπνοδωματίων, να διαθέτει κατάλληλο χώρο για την παρασκευή των γευμάτων (κουζίνα), χώρο καθιστικού (τραπεζαρία), ο οποίος να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων καθώς και ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας).

2. Για την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων, προσκομίζεται σχετική βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης αρμόδιου μηχανικού κατά το άρθρο 107 παρ. 8 του ν. 4495/2017, με θεώρηση από δημόσια αρχή του γνησίου της υπογραφής του, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75). Εφόσον το διαμέρισμα και το κτήριο πληρούν τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 26 και 27 παρ. 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΠ/65826/699/07.07.2020 (Β’ 2998) υπουργικής απόφασης βεβαιώνεται σχετικά από τον μηχανικό.

Άρθρο 20 Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός και λοιπές προϋποθέσεις

1. Τα διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν, κατ’ ελάχιστον, ως υλικοτεχνική υποδομή:

α) Επαρκή επίπλωση (κρεβάτια, ντουλάπες, μικρά ατομικά έπιπλα με δυνατότητα ασφαλούς αποθήκευσης, γραφεία μελέτης) για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων.

β) Οτιδήποτε άλλο απαιτεί η λειτουργία ενός μέσου νοικοκυριού, όπως ενδεικτικά: κουρτίνες, καρέκλες, καναπέ/καναπέδες, τραπεζαρία για λήψη γευμάτων, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, καθρέπτες, οικιακά σκεύη και εξοπλισμό κουζίνας.

γ) Ηλεκτρικές συσκευές νοικοκυριού, όπως πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, απορροφητήρα και λοιπές μικρές οικιακές συσκευές.

δ) Κατ’ ελάχιστον δύο (2) σταθερούς ή φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων.

ε) Σύνδεση σταθερού τηλεφώνου και κατάλληλο εξοπλισμό για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

στ) Εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών φαρμακείο. ζ) Κλιματιστικά για τη θέρμανση των ωφελούμενων, αν δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης, και κλιματιστικά για τους θερινούς μήνες.

2. Σε περίπτωση φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία, το διαμέρισμα θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο και εξοπλισμένο κατάλληλα ώστε να καλύπτονται οι εξατομικευμένες ανάγκες των ωφελούμενων.

3. Επιπλέον το κτήριο θα πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και πρόγραμμα μυοκτονίας-εντομοκτονίας, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας όσο και εσωτερικά σε κάθε διαμέρισμα.

4. Πριν την έναρξη φιλοξενίας των ωφελούμενων σε κάθε ΜΗΔ, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δικαιούχου Φορέα υποβάλει, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Anynet, υπεύθυνη δήλωση στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας όπου βεβαιώνει: α) για την ύπαρξη και λειτουργία σε όλα τα διαμερίσματα της ΜΗΔ του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των παρ. 1 και 2, ο οποίος οφείλει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν παρακρατείτε η κυριότητά του, β) για την τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 3.

Άρθρο 21 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης

1. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημοσιεύει Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Σχεδίων, στην οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με την παρούσα, το άρθρο 52 και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης του μισθώματος των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης και των επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος.

2. Κάθε Μονάδα Παιδικής Προστασίας της περ. δ’ του άρθρου 1, δια της διεπιστημονικής της ομάδας με κριτήριο το συμφέρον του ωφελούμενου, καθώς και οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών μονάδων, στις οποίες φιλοξενούνται προσωρινά ανήλικοι, υποχρεούνται, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, να προβούν σε αξιολόγηση των δυνητικά ωφελούμενων που εμπίπτουν ηλικιακά στο πεδίο εφαρμογής της, ώστε να διακριβωθεί η προοπτική επιτυχούς συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Προς τούτο εξετάζουν, με βάση τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 5, τη δυνατότητα των ωφελούμενων να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενημερώνοντάς τους, παράλληλα, για το σκοπό και το πλαίσιο του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης. Βάσει των κριτηρίων της παρ. 1 του άρθρου 5 και εντός της ίδιας προθεσμίας, υποβάλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας κατάλογο του συνόλου των ωφελούμενών τους που εμπίπτουν ηλικιακά στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, επιμερισμένο σε δύο κατηγορίες, αυτών που αξιολογείται ότι δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επειδή πληρούν τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 5 και αυτών που δεν προκρίνεται η ένταξή τους, παραθέτοντας ως προς τους τελευταίους τεκμηρίωση για την μη πλήρωση ενός ή περισσότερων εκ των κριτηρίων επιλογής των περ. γ’ έως ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5. Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος είναι άτομο με αναπηρία, καταγράφεται και το είδος αυτής. Ο κατάλογος αυτός επικαιροποιείται με επιμέλεια των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και των νοσηλευτικών μονάδων, τουλάχιστον ανά τρεις μήνες, καθώς και κατόπιν ειδικού αιτήματος της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας και εντός της προθεσμίας που αυτή τάσσει.

3. Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 2, κάθε Μονάδα Παιδικής Προστασίας, καθώς και η κοινωνική υπηρεσία των νοσηλευτικών μονάδων που φιλοξενούν ανήλικους ή ενηλίκους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, συμπληρώνει το Έντυπο Παραπομπής του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, για τους ωφελούμενους που, σύμφωνα με τον κατάλογο της παρ. 2, δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς και αυτών που η μη ένταξή τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συναίνεσαν προς τούτο ή/και στην μη πλήρωση της προϋπόθεσης της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 και τα προωθεί, μαζί με την έγγραφη συναίνεση της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Με τα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου προωθείται και εισήγηση κάθε Μονάδας Παιδικής Προστασίας, στην οποία καταγράφεται ποιοι εκ των ωφελούμενων που αξιολογήθηκε ότι δύναται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, προτείνεται να συμβιώσουν σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαπροσωπικές τους σχέσεις εντός της Μονάδας Παιδικής Προστασίας, την προσωπικότητα τους και τη σχετική προτίμηση κάθε ωφελούμενου. Τα Έντυπα Παραπομπής, η έγγραφη συναίνεση της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, καθώς και η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου συνοδεύουν και τον επικαιροποιημένο κατάλογο του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2. Οι μονάδες παιδικής προστασίας και οι νοσηλευτικές μονάδες για όσους δυνητικά ωφελούμενους, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. 23356/13-03-2023 (Β’ 1519) κοινής υπουργικής απόφασης, έχουν ήδη αποστείλει στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας το έντυπο παραπομπής του Παραρτήματος Ι με θετική εισήγηση για ένταξη του δυνητικά ωφελούμενου στο Πρόγραμμα, δεν απαιτείται να προβούν εκ νέου σε υποβολή του εντύπου παραπομπής.

4. Αν μετά την τήρηση της διαδικασίας της παρ. 2, κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, εισαχθούν ωφελούμενοι σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας ή σε νοσηλευτικές μονάδες, αξιολογούνται αμέσως μετά την άφιξή τους στις ανωτέρω δομές, τηρώντας τη διαδικασία των παρ. 2 και 3.

5. Στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης καταγράφεται ενδεικτικά ο αριθμός των ωφελούμενων που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με βάση την περιοχή που βρίσκεται η Μονάδα Παιδικής Προστασίας, στην οποία φιλοξενούνται, οι ηλικίες τους, πόσοι εξ αυτών είναι άτομα με αναπηρία και το είδος της αναπηρίας τους.

6. Αν, μετά την αποστολή του καταλόγου της παρ. 2, δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας έγκριση πρότασης σύνδεσης, ως προς φιλοξενούμενο σε Μονάδα Παιδικής Προστασίας που στον ανωτέρω κατάλογο έχει δηλωθεί ως δυνάμενος να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο υπεύθυνος για τον ανήλικο Κοινωνικός Λειτουργός που ενέκρινε την πρόταση σύνδεσης ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο τρόπο τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για την ανωτέρω έγκριση της πρότασης σύνδεσης. Κατά την περίοδο προσαρμογής μεταξύ του ανηλίκου και των υποψηφίων αναδόχων ή θετών γονέων και μέχρι την τυχόν δήλωση απόρριψης της αίτησης αναδοχής ή υιοθεσίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας, ο ανήλικος δεν αντιμετωπίζεται ως δυνητικά δικαιούχος του προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Άρθρο 22 Διαδικασία επιλογής Δικαιούχων Φορέων

1. Ο δικαιούχος φορέας για κάθε ΜΗΔ που επιθυμεί να ιδρύσει υποβάλει ξεχωριστή αίτηση χρηματοδότησης. Τα διαμερίσματα που απαρτίζουν την ΜΗΔ πρέπει να βρίσκονται εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας. Κατ’ εξαίρεση, τα διαμερίσματα που απαρτίζουν μια ΜΗΔ μπορεί να βρίσκονται και σε όμορες περιφερειακές ενότητες εφόσον βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Περιφέρεια Κρήτης.

2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αποτελείται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ενίσχυσης Οικογενειακής Συνοχής, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας και ένα μέλος το οποίο ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ως τακτικά μέλη, τα οποία αναπληρώνονται από υπαλλήλους της ανωτέρω Γενικής Γραμματείας.

3. α. Η Επιτροπή Αξιολόγησης ελέγχει την πληρότητα της υποβληθείσας αίτησης. Ειδικότερα, ελέγχεται:

αα. Ότι η αίτηση χρηματοδότησης στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής έχει υποβληθεί από τον νόμιμο εκπρόσωπο του δικαιούχου φορέα.

αβ. Το εμπρόθεσμο της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

αγ. Το δικαίωμα συμμετοχής του αιτούντος φορέα σύμφωνα με το άρθρο 4 και αν πρόκειται για ν.π.ι.δ., την πιστοποίησή του σύμφωνα με τον ν. 2646/1998.

αδ. To πεδίο «Στοιχεία Δικαιούχου Φορέα».

αε. Η περιγραφή της ομάδας στόχου του σχεδίου, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τον ορισμό των ωφελούμενων του άρθρου 1.

αστ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου. αζ. Η περιγραφή του σχεδίου στην αίτηση, όλα τα πεδία της οποίας πρέπει να είναι συμπληρωμένα. αη. Η υποβολή συνοπτικού και αναλυτικού προϋπολογισμού δαπανών του σχεδίου. αθ. Η αναγραφή συνολικού αριθμού ωφελούμενων από το σχέδιο.

αι. Η υποβολή πρόσφατης έκθεσης πεπραγμένων του Δικαιούχου Φορέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στην ομάδα στόχο ή της υλοποίησης συναφών προγραμμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.

αια. Η υποβολή βιογραφικού σημειώματος τουλάχιστον των Συντονιστών των Μονάδων (όπου προβλέπεται), των Κοινωνικών Λειτουργών, των Ψυχολόγων και των Φροντιστών. Τα ως άνω βιογραφικά συνυποβάλλονται είτε με την αίτηση χρηματοδότησης είτε κατατίθενται εκ των υστέρων και πάντως πριν την έναρξη της φιλοξενίας των ωφελούμενων στα διαμερίσματα.

αιβ. Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων της ομάδας έργου που πρόκειται να απασχοληθεί στο σχέδιο.

αιγ. Η υποβολή των συμβάσεων μίσθωσης ή παραχώρησης των διαμερισμάτων της μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης ή οι τίτλοι κτήσεως, από τους οποίους προκύπτει είτε το δικαίωμα κυριότητας είτε το δικαίωμα επικαρπίας του αιτούντος φορέα επί των διαμερισμάτων αυτών. Οι συμβάσεις μίσθωσης ή παραχώρησης είναι δυνατόν να μη συνυποβάλλονται με την αίτηση χρηματοδότησης αλλά εκ των υστέρων και πάντως πριν την έναρξη της φιλοξενίας των ωφελουμένων στα διαμερίσματα. Στην περίπτωση αυτή, στον υποβαλλόμενο προϋπολογισμό της περ. αη’ οι σχετικές δαπάνες υπολογίζονται κατά προσέγγιση. Η ελάχιστη απαιτούμενη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων μίσθωσης ή παραχώρησης καθορίζεται στην πρόσκληση, στην οποία δύναται να προβλέπεται και η υποχρέωση του Δικαιούχου Φορέα να προβλέπει στις συμβάσεις αυτές το δικαίωμά του ως μισθωτή για μονομερή παράτασή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη σύμβαση μίσθωσης ή παραχώρησης δύναται να προβλέπεται ότι η ισχύς της τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της έκδοσης άδειας λειτουργίας ΜΗΔ για το προς μίσθωση ή παραχώρηση ακίνητο ή ότι η ισχύς της εκκινεί σε χρόνο μεταγενέστερο από την ημερομηνία σύναψής της. Στην ίδια σύμβαση οφείλει να μνημονεύεται η δημοσιευθείσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης και η παρούσα απόφαση.

αιδ. Η υποβολή Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας βάσει του Προτύπου που επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

β. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι δεν πληρούται μία ή περισσότερες εκ των προϋποθέσεων της περ. α’, εισηγείται σχετικώς προς τον Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής περί απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης και ένταξης του υποβληθέντος σχεδίου στο πρόγραμμα. Πριν την υποβολή της εισήγησής της, η Επιτροπή οφείλει να αναζητεί από τους αιτούντες να διευκρινίσουν στοιχεία της αίτησής τους ή να συμπληρώσουν ελλείψεις της, εντός σύντομης προθεσμίας. Βάσει της ανωτέρω εισήγησης της Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής εκδίδει απόφαση περί απόρριψης της αίτησης, εκτός εάν, αποκλίνοντας αιτιολογημένα από την εισήγηση της Επιτροπής, αποφασίσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. α’, αναπέμποντας την αίτηση στην Επιτροπή για περαιτέρω αξιολόγηση σύμφωνα με τις περ. γ’ και δ’.

γ. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. α’, η Επιτροπή αξιολογεί τις ουσιαστικές παραμέτρους των σχεδίων, με κριτήριο: γα) την αποδοτικότητα της δαπάνης του υποβαλλόμενου Σχεδίου από πλευράς κόστους, γβ) την οργάνωση και μεθοδολογία των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε στάδιο του προγράμματος, γγ) την εμπειρία του αιτούντος φορέα σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών στη συγκεκριμένη ομάδα στόχο και το εξεταζόμενο πεδίο δράσης, σε συνδυασμό με την επάρκεια και την σχετική εμπειρία των στελεχών της ομάδας υποστήριξης έργου, γδ) την τεκμηρίωση της ανάγκης για παροχή υπηρεσιών στην ομάδα στόχο στην περιοχή υλοποίησης κάθε σχεδίου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας, σχετικά με ωφελούμενους που δύνανται να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Με την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης δύναται να εξειδικεύονται τα κριτήρια αυτά.

δ. Η Επιτροπή δύναται να απομειώσει το ύψος του προτεινόμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης, στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργικότητα του σχεδίου. Δύναται, επιπλέον, να υποδείξει στους Φορείς, οι αιτήσεις των οποίων επιλέγονται προς χρηματοδότηση, απαραίτητες κατά την κρίση της τροποποιήσεις των υποβληθέντων σχεδίων. Η απομείωση του προϋπολογισμού και οι τροποποιήσεις των υποβληθέντων σχεδίων που προτείνονται από την Επιτροπή, γνωστοποιούνται ηλεκτρονικά στους Φορείς, προκειμένου για την αποδοχή τους και την, βάσει αυτών, υποβολή αναμορφωμένης αίτησης χρηματοδότησης. Βάσει της ανωτέρω αξιολόγησης και της αποδοχής ή μη εκ μέρους του Φορέα των τροποποιήσεων των υποβληθέντων σχεδίων και του προϋπολογισμού τους, η Επιτροπή υποβάλλει γνώμη περί αποδοχής ή απόρριψής τους στον Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

4. Λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη της Επιτροπής Αξιολόγησης, ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής εκδίδει απόφαση περί αποδοχής της αίτησης χρηματοδότησης και ένταξης του υποβληθέντος σχεδίου στο πρόγραμμα ή απόρριψής της. Η εγκριτική απόφαση καθορίζει:

α. Το ποσό της επιχορήγησης και τον εγκριθέντα προϋπολογισμό του σχεδίου.

β. Εφόσον πρόκειται για ν.π.ι.δ., το ύψος της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του σχεδίου, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 3% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κάθε σχεδίου. Η εγγυητική επιστολή υποβάλλεται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης προς τον Δικαιούχο Φορέα και αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του κόστους υλοποίησης του προγράμματος.

γ. Τους επιχειρησιακούς στόχους του σχεδίου με παραπομπή στην εγκριθείσα αίτηση του Δικαιούχου Φορέα.

δ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου. ε. Τους όρους για την εφαρμογή του σχεδίου (υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, τροποποιήσεις στα όρια μεταξύ των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών και λήξη) με ρητή παραπομπή στην παρούσα και τη σχετική Πρόσκληση.

στ. Τις επιμέρους υποχρεώσεις και δικαιώματα του Δικαιούχου Φορέα και των ωφελούμενων σύμφωνα με την παρούσα και τη σχετική Πρόσκληση.

ζ. Τους όρους που αφορούν την καταβολή και τον επιμερισμό της χρηματοδότησης και τις απαιτήσεις τήρησης λογιστικών δεδομένων.

η. Τον αριθμό των δυνητικά ωφελούμενων της ΜΗΔ. θ. Τα διαμερίσματα που συγκροτούν την μονάδα ημιαυτόνομης διαβίωσης, αν έχουν υποβληθεί οι σχετικές συμβάσεις μίσθωσης ή παραχώρησης ή οι σχετικοί τίτλοι κτήσης τους.

5. Αν οι συμβάσεις μίσθωσης ή παραχώρησης των διαμερισμάτων της ΜΗΔ δεν έχουν συνυποβληθεί με την αίτηση χρηματοδότησης, η απόφαση της παρ. 4 εκδίδεται υπό την αναβλητική αίρεση της υποβολής τους και της, βάσει αυτών, έκδοσης άδειας λειτουργίας ΜΗΔ.

6. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, για την αξιολόγησή τους από τη Επιτροπή της παρ. 2 και για την έκδοση της απόφασης της παρ. 4, ορίζονται με την πρόσκληση αιτήσεων χρηματοδότησης.

Άρθρο 23 Άδεια λειτουργίας Μονάδας Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

1. Αν με την απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 22 εγκρίθηκε αίτηση, με την οποία ο Δικαιούχος Φορέας είχε συνυποβάλει τις συμβάσεις μίσθωσης ή παραχώρησης των διαμερισμάτων της ΜΗΔ ή τους τίτλους κτήσης τους, από τους οποίους προκύπτει είτε το δικαίωμα κυριότητας είτε το δικαίωμα επικαρπίας του Δικαιούχου Φορέα επί των διαμερισμάτων αυτών, ο τελευταίος οφείλει εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση προς αυτόν της απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 22, να την υποβάλει στην οικεία Περιφέρεια μαζί με αίτησή του για την έκδοση άδειας λειτουργίας της ΜΗΔ, η οποία συνοδεύεται επιπλέον από την βεβαίωση της παρ. 2 του άρθρου 19, τη σύμβαση μίσθωσης ή παραχώρησης των διαμερισμάτων ή τους τίτλους κτήσης τους, σε περίπτωση που ανήκουν κατά κυριότητα στον Δικαιούχο Φορέα ή ο τελευταίος έχει δικαίωμα επικαρπίας επί αυτών, καθώς και τα δικαιολογητικά της περ. στ της παρ. 2 του άρθρου 17.

2. Αν η εγκριτική απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 22 έχει εκδοθεί υπό την αναβλητική αίρεση της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, ο Δικαιούχος Φορέας οφείλει, αμέσως μετά τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης ή παραχώρησης των διαμερισμάτων, να υποβάλει τα ως άνω στοιχεία στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας, ζητώντας την αναθεώρηση της ως άνω εγκριτικής απόφασης ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή τα συγκεκριμένα διαμερίσματα που συγκροτούν την ενταχθείσα στο πρόγραμμα ΜΗΔ. Η αναθεωρημένη αυτή απόφαση, οι ανωτέρω συμβάσεις, η βεβαίωση της παρ. 2 του άρθρου 19, καθώς και τα δικαιολογητικά της περ. στ της παρ. 2 του άρθρου 17, συνοδεύουν την αίτηση του Δικαιούχου Φορέα ενώπιον της οικείας Περιφέρειας, με την οποία ζητείται η έκδοση άδειας λειτουργίας της ΜΗΔ.

3. Απόφαση επί της αίτησης των παρ. 1 και 2 εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι πέντε (25) ημερών από την υποβολή της, χωρίς να απαιτείται υποχρεωτικά ο προηγούμενος έλεγχος της καταλληλόλητας των χώρων κάθε διαμερίσματος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213) και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθεισών αποφάσεων. Η έκδοση άδειας λειτουργίας συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας κάθε ΜΗΔ και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας.

4. Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για κάθε ΜΗΔ, θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της άδειας λειτουργίας της ΜΗΔ στο Πληροφοριακό Σύστημα Anynet.

Άρθρο 24 Διαχείριση του προγράμματος

1. Αρμόδια για τη διαχείριση του Προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, η οποία στο πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής:

α. Διενεργεί τον έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και παραστατικών δαπανών από τους Δικαιούχους Φορείς προκειμένου για την έκδοση βεβαίωσης υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος.

β. Συντάσσει ετήσιες αναφορές προόδου του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος, καθώς και τελική έκθεση ολοκλήρωσής του.

2. Αρμόδιος για την έκδοση βεβαίωσης υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος, την έγκριση των ετήσιων αναφορών προόδου του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος, καθώς και την τελική έκθεση ολοκλήρωσής του, είναι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Η βεβαίωση υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου εκδίδεται κατόπιν γνώμης τριμελούς Επιτροπής, η οποία διενεργεί τον έλεγχο της περ. α’ της παρ. 1. Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ως τακτικά δε και αναπληρωματικά μέλη της ορίζονται υπάλληλοι της ίδιας Γραμματείας.

3. Για την υλοποίηση του προγράμματος, επιλέγεται Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργου ο οποίος παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας κατά τη διαδικασία ελέγχου των υποβληθέντων χρηματοδοτικών σχεδίων, καταβολής των δόσεων χρηματοδότησης, καθώς και κάθε άλλη εργασία που απορρέει από τις διαχειριστικές υποχρεώσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα, η διαδικασία επιλογής, η αμοιβή, και η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπεύθυνου Διαχείρισης Έργου και κάθε σχετικό θέμα.

Άρθρο 25 Εποπτεία

1. Η επίβλεψη και παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δικαιούχους Φορείς ως προς την ποιότητα και την επάρκειά τους ασκείται από τον Κοινωνικό Σύμβουλο (Κ.Σ.) της οικείας Περιφέρειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995. Ο Κοινωνικός Σύμβουλος επισκέπτεται τα διαμερίσματα κάθε Μονάδας, τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος, κατά τις ώρες παραμονής των ωφελούμενων σε αυτό, προκειμένου να διαπιστώσει την εύρυθμη λειτουργία της σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την τήρηση των προδιαγραφών που τίθενται με την παρούσα. Ο Δικαιούχος Φορέας υποχρεούται να διευκολύνει το έργο του Κοινωνικού Συμβούλου και να συνεργάζεται μαζί του για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται.

2. Ειδικότερα, ο Κοινωνικός Σύμβουλος:

α. Ελέγχει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δικαιούχου Φορέα.

β. Ελέγχει το Ατομικό Σχέδιο Δράσης των ωφελούμενων και εξετάζει την πρόοδο της ενδυνάμωσης και της αυτονόμησης των ωφελούμενων.

γ. Αξιολογεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελούμενων, την ασφάλεια του περιβάλλοντός τους και την ορθή εφαρμογή της παρούσας.

δ. Ελέγχει την επάρκεια του προσωπικού σε σχέση με τη δυναμικότητα των διαμερισμάτων και τον αριθμό των ωφελούμενων.

3. Για την πραγματοποίηση του ελέγχου ο Κοινωνικός Σύμβουλος έχει τη δυνατότητα:

α. Να συνομιλεί με την ομάδα υποστήριξης και το διοικητικό ή τυχόν άλλο επιστημονικό προσωπικό, τον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων, καθώς και με τους ωφελούμενους του προγράμματος.

β. Να έχει πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους των ωφελούμενων, καθώς και σε όλα τα βιβλία και αρχεία που τηρούνται στη Μονάδα και ορίζονται στο άρθρο 20.

4. Μετά την τήρηση της διαδικασίας των παρ. 1 έως 3, ο Κοινωνικός Σύμβουλος συντάσσει έκθεση αξιολόγησης, στην οποία καταγράφονται οι διαπιστώσεις του ελέγχου που διενήργησε, καθώς και οι τομείς λειτουργίας της αξιολογούμενης Μονάδας που χρήζουν βελτίωσης. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τον Δικαιούχο Φορέα συντάσσει σχέδιο ενεργειών που απαιτούνται για την άρση των δυσλειτουργιών και καθορίζει τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησής τους, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου προβαίνει σε επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

5. Οι εκθέσεις αξιολόγησης και επαναξιολόγησης υποβάλλονται στην Επιτροπή Αξιολόγησης της παρ. 2 του άρθρου 24, η οποία, βάσει αυτών, υποβάλλει γνώμη προς τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας για την πρόοδο υλοποίησης του φυσικού

αντικειμένου του προγράμματος, εν όψει της έγκρισης των ετήσιων αναφορών προόδου του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος και της τελικής έκθεσης ολοκλήρωσής του, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 24.

Άρθρο 26 Κυρώσεις

1. Οι κυρώσεις λόγω παραβίασης του άρθρου 52 του ν. 4837/2021, της παρούσας και της σχετικής πρόσκλησης επιβάλλονται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, βάσει της έκθεσης της παρ. 4 του άρθρου 25. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι οι εξής:

α. Αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούται κάποια από τις γενικές κτιριακές προδιαγραφές του άρθρου 19, τάσσεται εύλογη προθεσμία για την συμμόρφωση του Δικαιούχου Φορέα. Αν η μη πλήρωση της προβλεπόμενης κτιριακής προδιαγραφής επηρεάζει άμεσα και δυσχερώς την καθημερινότητα των ωφελούμενων, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον Μηχανικό που υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 19 αν η παράβαση συνέτρεχε κατά τον χρόνο υποβολής αυτής. Διπλάσιο πρόστιμο επιβάλλεται στον Δικαιούχο Φορέα αν η παράβαση προέκυψε μετά την υπογραφή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ταχθείσας προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ, ανεξαρτήτως αν έχει επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της ΜΗΔ, κατά το μέρος που αφορά στο διαμέρισμα, στο οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση. Παράλληλα, η σχετική απόφαση και η υπεύθυνη δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 19 αποστέλλονται στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

β. Για κάθε άλλη πολεοδομική παράβαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 19, η οποία δεν επηρεάζει άμεσα και δυσχερώς την καθημερινότητα των ωφελούμενων επιβάλλεται, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης, πρόστιμο πεντακοσίων (500,00) έως τριών χιλιάδων (3000,00) ευρώ είτε στον Μηχανικό που υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 19, αν η παράβαση συνέτρεχε κατά τον χρόνο υπογραφής της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης. Διπλάσιο πρόστιμο επιβάλλεται στον Δικαιούχο Φορέα εάν η παράβαση ανάγεται σε χρόνο που έπεται της υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 2 του άρθρου 19.

γ. Αν διαπιστωθεί ότι δεν υφίσταται στο διαμέρισμα ο απαιτούμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός του άρθρου 20, τάσσεται εύλογη προθεσμία για την συμμόρφωση του Δικαιούχου Φορέα. Αν η διαπιστούμενη έλλειψη του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού επηρεάζει άμεσα και δυσχερώς την καθημερινότητα των ωφελούμενων, επιβάλλεται πρόστιμο έως δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ταχθείσας προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, ανεξαρτήτως αν έχει επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

δ. Αν διαπιστωθεί ότι το προσωπικό που απασχολείται στην ΜΗΔ υπολείπεται του ελάχιστου προβλεπόμενου, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 6, τάσσεται εύλογη προθεσμία για την συμμόρφωση του Δικαιούχου Φορέα και επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε μήνα έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού.

ε. Αν διαπιστωθεί πλημμελής εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 6, αναφορικά με την υποχρέωση καθημερινής σταθερής παρουσίας και διανυκτέρευσης του προσωπικού της Μ.Η.Δ. και εν γένει παροχής των εκ μέρους του υπηρεσιών, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πλημμελούς εφαρμογής.

στ. Αν διαπιστωθεί ότι οι παρεχόμενες προς τους ωφελούμενους υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας της υποπερ. βα’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 11 είναι ανεπαρκείς, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.

ζ. Αν διαπιστωθεί η διακινδύνευση της υγείας των ωφελούμενων λόγω παραβίασης της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 11, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ.

η. Αν διαπιστωθεί η παραβίαση της υποπερ. βγ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 11 για την πρόσβαση των ωφελούμενων στην εκπαίδευση, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ για κάθε ωφελούμενο.

θ. Αν διαπιστωθεί η παραβίαση των υποπερ. βδ’ έως βζ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 11, επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για κάθε ωφελούμενο.

ι. Αν διαπιστωθεί η παράλειψη κατάρτισης Ατομικού Σχεδίου Δράσης, σύμφωνα με το άρθρο 12, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ για κάθε ωφελούμενο που αφορά η παράλειψη.

ια. Αν διαπιστωθεί ότι ο Δικαιούχος Φορέας παρέλειψε να δηλώσει την εξαφάνιση ωφελούμενου στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ.

ιβ. Αν ο Δικαιούχος Φορέας παραβιάζει την υποχρέωση του άρθρου 16, αναφορικά με την επικοινωνία και επαφή των ωφελούμενων με τους φυσικούς τους γονείς και το συγγενικό τους περιβάλλον, επιβάλλεται πρόστιμο έως δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.

ιγ. Αν διαπιστωθεί η παραβίαση της υποχρέωσης της παρ. 2 του άρθρου 17, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500,00) ευρώ για την έλλειψη κάθε στοιχείου εκ των αναφερόμενων στις περ. α’ έως ε’ της ανωτέρω παρ. 2.

ιδ. Αν ο Δικαιούχος Φορέας αποσυρθεί από την εκτέλεση του προγράμματος πριν τη λήξη του, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000,00) έως εκατό χιλιάδων (100.000,00) ευρώ, με κριτήριο το χρονικό σημείο της αποχής του από την εκτέλεση του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του Φορέα και εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 5.

2. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του προβλεπόμενου στην παρ. 1. Ως υποτροπή νοείται η παράβαση που διαπιστώνεται εκ νέου, εντός δύο ετών από την αρχικώς διαπιστωθείσα. Αν η παράβαση της περ. γ’ της παρ. 1 έχει ως συνέπεια την παραμέληση των ωφελούμενων, επιβάλλεται, σε περίπτωση υποτροπής, αντί προστίμου η ανάκληση της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 4.

3. Αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες των παρ. 2 και 3 του άρθρου 21 επιβάλλεται στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ.

4. Αν διαπιστωθεί κακοποιητική συμπεριφορά, κατά την έννοια της περ. β’ του άρθρου 3 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), μέλους του προσωπικού της ΜΗΔ σε βάρος ωφελούμενου, ο Δικαιούχος Φορέας υποχρεούται να απομακρύνει από την ΜΗΔ το μέλος του προσωπικού που προέβη σε κακοποιητική συμπεριφορά. Αν ο δικαιούχος φορέας παραλείψει να απομακρύνει το μέλος του προσωπικού που προέβη σε κακοποιητική συμπεριφορά επιβάλλεται σε βάρος του πρόστιμο που κυμαίνεται από τρεις χιλιάδες (3.000,00) έως τριάντα χιλιάδες (30.000,00) ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Αν η διαπιστωθείσα κακοποιητική συμπεριφορά έχει μεγάλη βαρύτητα και απαξία ή διαπιστώνεται παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ωφελούμενων, αντίστοιχης βαρύτητας, επιπλέον του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου, μπορεί να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ΜΗΔ, αν ο Δικαιούχος Φορέας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου της περ. β’ του άρθρου 4.

5. Με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ωφελούμενων και την εξασφάλιση της ασφαλούς και άρτιας διαβίωσής τους, η ανακλητική απόφαση της παρ. 4, η οποία κοινοποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της οικείας Περιφέρειας, ορίζεται ότι το τελευταίο καθίσταται αυτοδικαίως προσωρινώς Δικαιούχος Φορέας της ΜΗΔ, η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε. Η με το περιεχόμενο αυτό κοινοποιούμενη απόφαση επέχει θέση προσωρινής άδειας λειτουργίας της ΜΗΔ και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δικαιούχου Φορέα που αποβλήθηκε από την ΜΗΔ, μέχρι τον ορισμό νέου Δικαιούχου Φορέα της ΜΗΔ αυτής, κατόπιν δημοσίευσης σχετικής πρόσκλησης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας. Αν η ΜΗΔ βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, νέος Δικαιούχος Φορέας της ορίζεται το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

6. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εισπράττονται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και διατίθενται ως αύξηση εις ύψος των πιστώσεων του λογαριασμού «ΑΛΕ: 2310402003», για την επιχορήγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σύμφωνα με την υποπερ. (i) της περ. α) της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α’ 236), καταβάλλονται δε από τους υπόχρεους εντός εξήντα ημερών από την επίδοση της απόφασης επιβολής τους. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, βεβαιώνονται ταμειακά από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, με βάση σχετικό χρηματικό κατάλογο που εκδίδεται από την οικεία Περιφέρεια.

Άρθρο 27 Ένταξη ωφελούμενων του πιλοτικού προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

1. Ο Δικαιούχος Φορέας που έχει επιφορτιστεί με την εκτέλεση του πιλοτικού προγράμματος της παρ. 8 του άρθρου 52 του ν. 4837/2021, δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης που θα εκδοθεί κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας. Αν η αίτησή του εγκριθεί, στην ΜΗΔ που θα λειτουργήσει ως αδειοδοτημένος Δικαιούχος Φορέας, εντάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν επιτυχώς στο ανωτέρω πιλοτικό πρόγραμμα, οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση, εντάσσονται υποχρεωτικά σε ΜΗΔ που θα αδειοδοτηθούν κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας. Ως επιτυχώς συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα νοούνται οι ωφελούμενοι που παρέμειναν σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης του προγράμματος αυτού μέχρι την ολοκλήρωσή του, ο δε Κοινωνικός Λειτουργός του διαμερίσματος βεβαιώνει εγγράφως ότι η παραμονή τους σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης υπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον τους.

2. Για την αδειοδότηση ΜΗΔ που περιλαμβάνει διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’ αρ. 41843/6.5.2022 υπουργική απόφαση «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας» (Β’ 2313), οφείλουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας. Τυχόν αντικειμενική αδυναμία πλήρωσης προϋποθέσεων που προβλέπονται το πρώτον στην παρούσα απόφαση, χωρίς να προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου, βεβαιώνεται και τεκμηριώνεται εγγράφως από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δικαιούχου Φορέα, η βεβαίωση δε αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75). Στην περίπτωση αυτή, δεν εμποδίζεται η αδειοδότηση της ΜΗΔ του πρώτου εδαφίου.

3. Ο Δικαιούχος Φορέας της Μονάδας διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης που λειτουργούν κατόπιν εγκριτικών αποφάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 41843/6.5.2022 υπουργική απόφαση «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης σε διαμερίσματα των ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας» (Β’ 2313) δύναται να υποβάλει αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη μεταβατική περίοδο από τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος μέχρι την πλήρη ένταξη της ΜΗΔ στο πλαίσιο χρηματοδότησης και λειτουργίας που ρυθμίζεται βάσει των παρ. 1 και 2 του παρόντος. Η αίτηση έκτακτης χρηματοδότησης υποβάλλεται έναν (1) μήνα πριν την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος και έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων του πιλοτικού προγράμματος για την ανωτέρω μεταβατική περίοδο.

Άρθρο 28 Καταργούμενες διατάξεις

Η παρούσα από την έναρξη ισχύος καταργεί την υπ’ αρ. 99619/14.11.2023 (Β’ 6603) κοινή υπουργική απόφαση.

Σημ.: για τους πίνακες ανατρέξτε στο ΦΕΚ

Έναρξη Ισχύος Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2024

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Συνοχής και Οικονομικών Ενέργειας και Οικογένειας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Πηγή: www.kodiko.gr