Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αρ. Εγκυκλίου: 29 ΘΕΜΑ: «Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αρ. Εγκυκλίου: 29 

ΘΕΜΑ: «Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024». 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Αθήνα 17 Μαΐου 2024 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Αριθ. Πρωτ.: 41620 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ 

 

ΠΡΟΣ : 

Ταχ. Δ/νση : Ευαγγελιστρίας 2 

κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες 

Ταχ. Κώδικας : 101 83 

περιφερειακής ενότητας 

Πληροφορίες : Κ.Χατζηβασίλογλου, 

έδρας νομών 

Ε.Παπαδιαμαντοπούλου 

 

Τηλέφωνο : 213136 -1136, -1269 

 

e-mail : k.chatzivasiloglou@ypes.gr 

 

e.papadiamantopoulou@ypes.gr 

 

Αρ. Εγκυκλίου: 29 



ΘΕΜΑ: «Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024». 

Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που συνδέονται με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των εκλογέων αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας. Σύμφωνα, με την παρ. 3 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57), παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε εκλογέα με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύθμιση αυτή έχει γενικό χαρακτήρα, κρίνεται σκόπιμο να παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα. 

Για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ανωτέρω εκλογέων, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, φροντίζουν: 

α) να ορίζονται εκλογικά κέντρα και εκλογικά καταστήματα, τα οποία να είναι ευκόλως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, 

β) να επιλέγονται ως εκλογικά καταστήματα αυτά που βρίσκονται στο ισόγειο των κτιρίων που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα (ασανσέρ), κατά το δυνατό και 

γ) να τοποθετούνται, κατά το δυνατό, ράμπες πρόσβασης στις κεντρικές εισόδους των κτιρίων και όπου αλλού απαιτείται για την πρόσβαση των ατόμων που κινούνται με αμαξίδια. 

Επισημαίνεται ότι η παρ. 3Α του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 36 του ν.5043/2023 (Α΄99), καθορίζει την προετοιμασία και λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά κέντρα. Ειδικότερα, προβλέπεται η προετοιμασία και λειτουργία με ευθύνη του οικείου δήμου, χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να στεγάζονται σε εκλογικά καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). 

Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα: 

α) βρίσκεται στον ισόγειο όροφο του κτιρίου που στεγάζονται τα καταστήματα ψηφοφορίας, 

β) είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, 

γ) διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται, 

δ) πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές πυρασφάλειας, 

ε) διαθέτει αναρτημένο διακριτό και ευδιάκριτα αναγνώσιμο τίτλο για την εύκολη αναγνώρισή του από τους εκλογείς και τους συνοδούς αυτών (παρατίθεται ενδεικτική σήμανση στο παράρτημα που ακολουθεί), και 

στ) είναι εφοδιασμένος με διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν). 

Στον χώρο αυτό επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία. 

Στον χώρο αυτό παρευρίσκεται υπάλληλος του οικείου δήμου, και εφόσον ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων δεν επαρκεί παρευρίσκεται υπάλληλος της Περιφέρειας. Ο αρμόδιος υπάλληλος ορίζεται με απόφαση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων που προσέρχονται σε αυτόν και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. 

Ο αρμόδιος υπάλληλος ενημερώνει αμελλητί με κάθε πρόσφορο μέσο τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο εκλογέας που προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα και του αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητάς του. 

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, έχοντας μαζί του μια πλήρη σειρά ψηφοδελτίων των υποψήφιων κομμάτων ή συνδυασμών κομμάτων, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου. Εντός του χώρου επαληθεύει τα στοιχεία ταυτότητας του εκλογέα με τα αντίστοιχα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου και διαβεβαιώνεται ως προς την ταυτοπροσωπία του. Ακολούθως, παραδίδει τη σειρά με τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών, το λευκό ψηφοδέλτιο και τον φάκελο ψηφοφορίας προκειμένου ο εκλογέας να αποσυρθεί στο παραβάν. 

Στο παραβάν εντός του χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, μπορεί να έχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, εφόσον του ζητηθεί από τον εκλογέα, ή και ο συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου (περ.ε της παρ. 3Α. του άρθρου 36 Ν. 5043/2023). Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. 

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ευθύνη του, παίρνει τον κλειστό φάκελο, τον μεταφέρει στο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προβαίνει στη διαδικασία της ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου, του πρωτοκόλλου ψηφοφορίας και της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής. 

Για λόγους διαφάνειας ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνοδεύεται από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από εκλογικούς αντιπρόσωπους. 

Η παρούσα να κοινοποιηθεί, με την ευθύνη σας σε όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας του νομού σας, προκειμένου να λάβουν γνώση οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την εφαρμογή της. 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΕΡΜΠΑΣ 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

Ενδεικτική σήμανση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 

1. 

Προεδρία της Δημοκρατίας Γραφείο Διοικητικών Υποθέσεων 

2. 

Πολιτικό Γραφείο κ. Πρωθυπουργού 

3. 

Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Διοικητικού 

4. 

κκ. Περιφερειάρχες 

5. 

Δήμοι της Χώρας 

6. 

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία «Ε.Σ.Α.με Α.» Ε. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 163 41 -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ 

1. 

Γραφείο Υπουργού 

2. 

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού 

3. 

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης 

4. 

Γενική Διευθύντρια Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

5. 

Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (για ανάρτηση στον ιστότοπο του ΥΠ.ΕΣ.) 

6. 

Διεύθυνση Εκλογών 

Τελειώνω με το άρθρο 36 του νόμου 5043:

Μανώλης Μπασιάς


 Το άρθρο 36 του νόμου 5043 του 2023 χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα κατά τις βουλευτικές εκλογές - Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012

Το άρθρο 36 του νόμου 5043 του 2023 χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα κατά τις βουλευτικές εκλογές - Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012


ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 5043/2023

ΦΕΚ 91/Α/13-4-2023

Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Άρθρο 36

Χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα κατά τις βουλευτικές εκλογές - Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012

Στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012 (Α' 57), περί του τρόπου ψηφοφορίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας στην ελληνική επικράτεια, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.), λειτουργεί χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Η λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του χώρου προσδιορίζονται ως εξής:

α. Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα βρίσκεται στον ισόγειο όροφο του καταστήματος ψηφοφορίας, είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται, πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές πυρασφάλειας, διαθέτει αναρτημένο διακριτό και ευδιάκριτα αναγνώσιμο τίτλο για την εύκολη αναγνώρισή του από τους εκλογείς και τους συνοδούς αυτών και είναι εφοδιασμένος με διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν).

β. Την ευθύνη για τη δημιουργία του ως άνω χώρου έχει ο οικείος δήμος, ο οποίος επιλέγει αυτόν που διαθέτει τα καταλληλότερα κατά τα ανωτέρω τεχνικά χαρακτηριστικά.

γ. Στον χώρο αυτόν παρευρίσκεται υπάλληλος του οικείου δήμου, και εφόσον ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων δεν επαρκεί, της περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται με σχετική απόφαση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων που προσέρχονται σε αυτόν και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

δ. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, ο αρμόδιος υπάλληλος της περ. γ' ενημερώνει αμελλητί με κάθε πρόσφορο μέσο τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο εκλογέας και του αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητάς του. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο, προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, έχοντας μαζί του πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

ε. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τα στοιχεία ταυτότητας του εκλογέα με τα αντίστοιχα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου και διαβεβαιώνεται ως προς την ταυτοπροσωπία του. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: εα) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και εβ) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου.

στ. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

ζ. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ευθύνη του παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προβαίνει στη διαδικασία της ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου και της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής. Σε όλα τα στάδια της ως άνω καθοριζόμενης διαδικασίας, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της περ. ε', ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνοδεύεται από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από εκλογικούς αντιπρόσωπους.»

 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στα επιδόματα

 Αλεξάνδρα Κλειδαρά

17/05

2024

05:21


Ο νέος Κανονισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις για επιδόματα αλλά και μειώσεις στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας για τους ασφαλισμένους των ευγενών ταμείων.                                 

Αυξήσεις στις παροχές τους θα δουν οι μισθωτοί του π. ΙΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του π. ΟΑΕΕ από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας του ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του με τα άλλα ευγενή ταμεία, αυξήσεις στις παροχές για τους μισθωτούς του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες του π. ΟΑΕΕ.                                     

Ειδικότερα ο νέος Κανονισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας για τους ασφαλισμένους των ευγενών ταμείων.

Θα υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.                                     

Ο εξορθολογισμός θα προβλέπει μικρές αυξήσεις για κάποιες παροχές αλλά και μειώσεις χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά.                                     

Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων. Η ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης θα οδηγήσει αμέσως μετά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών.                                     

Οι ομάδες έχουν καταγράψει σε αυτή τη φάση το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

(α) αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. . Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.                                     

(β) αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.                                     

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Επισημαίνουμε ότι οι παροχές καταβάλλονται στους μη μισθωτούς μόνο αν είναι ενήμεροι και δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.                                     

Πως θα διαμορφωθούν τα επιδόματα                                     

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews στις συναντήσεις τέθηκε θέμα στα έξοδα κηδείας να μπει πλαφόν μέχρι τα 1.300 ευρώ, δηλαδή να κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ ενώ οι κλίμακες που υπάρχουν σήμερα για το επίδομα ατυχήματος θα διατηρηθούν.                                     

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (€762) και την υψηλότερη τα ταμεία των ΔΕΚΟ.                                     

Ειδικότερα το ΙΚΑ καταβάλλει για έξοδα κηδείας 843 ευρώ, ο ΟΓΑ 800 , το Δημόσιο 1.000 ευρώ ενώ τα ταμεία των τραπεζών , ΔΕΚΟ και επιστημόνων ( ΕΤΑΑ) καταβάλλουν διαφορετικά ποσά το καθένα που κυμαίνονται από €1.500 έως €3.000.                                     

Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείου του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών μηνιαίων μισθών και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.                                     

Δύο μισθούς η δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ. Έως 2743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ ( ταμείο των γιατρών) και 1800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.                                     

Για το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, ο π. ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα π. Ταμεία των μισθωτών παρέχουν και επίδομα ασθενείας και επίδομα ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.                                     

Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης ενώ ακόμα υψηλότερο 800-900 ευρώ είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.                                         

                                         Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης μετά από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.                                     

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας.                                     

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν €150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν €200 το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των €486, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.                                     

 

Υπ. Εσωτερικών: Πρόσβαση στην επιστολική ψήφο για τα Άτομα με Αναπηρία - Ψηφιακή συμπλήρωση




cnn.gr 

Υπ. Εσωτερικών: Πρόσβαση στην επιστολική ψήφο για τα Άτομα με Αναπηρία - Ψηφιακή συμπλήρωση 



Με στόχο την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών, δίνει την δυνατότητα συμπλήρωσης της επιστολικής ψήφου ψηφιακά. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το προσβάσιμο ψηφοδέλτιο επιστολικής ψήφου για Άτομα με Αναπηρία έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr/myvote και πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές. 

Δίνει τη δυνατότητα στους εκλογείς εκείνους, που δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν χειρόγραφα το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου, να το συμπληρώσουν ψηφιακά, να το εκτυπώσουν και να το τοποθετήσουν στον φάκελο ψηφοφορίας τους. 

Πρόκειται για πρόβλεψη που έρχεται σε συνέχεια της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου, η οποία διευκολύνει σημαντικά τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και εκλογείς με κινητικά προβλήματα και προστίθεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει συνολικά το Υπουργείο Εσωτερικών για την ουσιαστική διευκόλυνση των εκλογέων με αναπηρία και την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης τους στις εκλογικές διαδικασίες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη εκλογική νομοθεσία, οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία. 

Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου αποκλειστική πρόσβαση εκτός από τον εκλογέα, εφόσον είναι αναγκαίο, έχουν: 

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και 

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. 

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία. 

Παράλληλα, με τον νόμο 5083/24 με τον οποίο θεσπίζεται η επιστολική ψήφος προβλέπεται: 

-η μετάδοση μηνυμάτων κομμάτων και συνεντεύξεων πολιτικών αρχηγών υποχρεωτικά στη νοηματική ή/και με υπότιτλους, 

-η δυνατότητα πρόσληψης δεύτερου γραμματέα από δικαστικούς αντιπροσώπους Ατόμων με Αναπηρία καθώς και 

– η δημιουργία μητρώου καταστημάτων ψηφοφορίας και εκλογικών τμημάτων, πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις Ευρωεκλογές. 



 

Φάρος Τυφλών της Ελλάδος: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

Φάρος Τυφλών της Ελλάδος: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

O Φάρος Τυφλών της Ελλάδος υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο μοναδικό στην ελληνική επικράτεια Μουσείο Αφής. Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων -18ης Μαΐου- έχει καθιερωθεί για να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού.

Για το 2024 το θέμα του εορτασμού βάσει του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM είναι: «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», με στόχο την προώθηση της αντίληψης για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς και την ανάδειξη ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, ευκαιριών δια βίου μάθησης για Όλους και βιώσιμης ανάπτυξης και ενθάρρυνσης πρακτικών καινοτομίας.

Έτσι το Μουσείο Αφής, τιμά και φέτος την υψηλού αυτή συμβολισμού γιορτή, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά-διαδραστικά προγράμματα από τις 11:00 έως τις 17:00, με ελεύθερη είσοδο για Όλους.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να μετάσχουν ενεργά μεταξύ 2 βιωματικών Εργαστηρίων, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης και διασφάλισης των απαραίτητων μέσων και εργαλείων για την Ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με Οπτική αναπηρία σε κάθε είδους πηγή γνώσης και πληροφόρησης και γενικά σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας:

Α. «Το πρώτο μου βιβλίο Braille», κατά το οποίο θα υπάρξει χρήση ειδικών γραφομηχανών Braille και αποτύπωση κειμένων στον κώδικα γραφής Braille και τη δημιουργία ενός μικρού αναμνηστικού εγχειριδίου.

Β. «Διαβάζοντας παραμύθια στο Μουσείο Αφής», κατά το οποίο θα υπάρξει ακουστική αφήγηση παραμυθιού με ανάλογη ανάλογη διάδραση και ευρύτερη αναφορά στα Oμιλούντα βιβλία ως εναλλακτικό μέσο ψυχαγωγίας και μάθησης.

Τα εργαστήρια θα πλαισιώσουν το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Αφής και ως εκ τούτου οι επισκέπτες θα μπορέσουν μέσω της Αφής τους να περιεργαστούν την πλούσια συλλογή του και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στους επισκέπτες θα παρασχεθεί έντυπο εκπαιδευτικό υλικό και μάσκες μιας χρήσης για τα διαδραστικά τμήματα του προγράμματος «Κλείσε τα μάτια».

Σας περιμένουμε όλους με χαρά σε αυτή τη σπουδαία πολιτιστική συνάντηση!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, με την ευγενική χορηγία της MYTILINEOS Energy & Metals.

Παρακαλούμε για δηλώσεις συμμετοχής, όπως καλείτε στο τηλέφωνο: 210 94 15 222

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητάς

Πηγή: Φάρος Τυφλών της Ελλάδος

 

Οι νεφροπαθείς έφτασαν το θέμα των οδοιπορικών στο γραφείο του πρωθυπουργού

Οι νεφροπαθείς έφτασαν το θέμα των οδοιπορικών στο γραφείο του πρωθυπουργού

Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας την σχετική ΚΥΑ ζήτησε με σημερινή της επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Την επιστολή αυτή την κοινοποίησαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά και στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.

Ακολουθεί η επιστολή,

“Όπως καλά γνωρίζετε οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο Κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013.

Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) το Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ.

Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων .

Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές.

Με την νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών.

Η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημά μας στα αρμόδια Υπουργεία.

Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

Πέρασαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία.

Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Υπουργέ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας την σχετική ΚΥΑ”

Πηγή: www.iatronet.gr

 

Χωρίς απάντηση αίτημα του υπουργείου Υγείας στο Οικονομικών για τους αιμοκαθαιρόμενους

Χωρίς απάντηση αίτημα του υπουργείου Υγείας στο Οικονομικών για τους αιμοκαθαιρόμενους

Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος, ενώ υποβλήθηκε και δεύτερο αίτημα από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία έχει πάρει υπουργική υπογραφή από πέρυσι τον Μάιο για αύξηση των οδοιπορικών που παίρνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι αλλά και  οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες για τις μετακινήσεις τους σε δομές προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες είναι στον αέρα μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτονόητα για όλους τους υπόλοιπους όπως φαίνεται δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από το υπουργείο Οικονομικών την στιγμή μάλιστα που η αύξηση στο κόστος των μετακινήσεων είναι της τάξεως του 30%. Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς είναι 12.000, εκ των οποίων οι 4.500 είναι στην Αττική.

Όπως λοιπόν μας ανέφερε ο ίδιος, ενώ η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Υγείας έχει εκδοθεί από πέρυσι τον Μάιο και υπογράφτηκε αρχικώς από τον τέως υπουργό κ. Α. Πλεύρη. Σήμερα, έχει υπογραφεί από τον νυν υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη το αίτημα του τελευταίου προς το υπουργείο Οικονομικών για επιπλέον 13,5 εκατ. ευρώ στα οδοιπορικά των προαναφερόμενων ασθενών “χτύπησε σε τοίχο”.

Η τελευταία ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών από τον υπουργό Υγείας, είναι ότι ήδη κατέθεσε και δεύτερο αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και αναμένει την απάντηση.

Σύμφωνα με την περυσινή υπουργική απόφαση η αναμόρφωση των οδοιπορικών εφόσον εγκριθεί θα είναι η εξής:

“Για την μετακίνηση των νεφροπαθών, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης ως ακολούθως:

Σε Αθήνα, Πειραιά: 285 ευρώ/μήνα από  230 ευρώ που είναι έως σήμερα.

Στην Θεσσαλονίκη: 275 ευρώ/μήνα από 220 ευρώ.

Σε Ηράκλειο, Πάτρα: 200 ευρώ/μήνα από 140 ευρώ.

Λοιπά αστικά κέντρα: 200 ευρώ/μήνα από 115 ευρώ.

Εκτός Αστικών Κέντρων:

Για απόσταση ως 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, προς το πλησιέστερο κέντρο  αιμοκάθαρσης: 500 ευρώ/μήνα από 400 ευρώ.

Για απόσταση 50-80 χλμ: 700 ευρώ/μήνα από 550 ευρώ.

Για απόσταση πάνω από 80 χλμ: 1000 ευρώ/μήνα από 800.

Τα ανωτέρω ποσά αντιστοιχούν σε 13 ή και περισσότερες συνεδρίες αιμοκάθαρσης/μήνα. Σε περιπτώσεις  που λόγω ημερολογιακής κατανομής διενεργούνται 12 αιμοκαθάρσεις, τον μήνα, οι νεφροπαθείς θα  αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου με τα προβλεπόμενα πάγια ποσά.

Οπως αναφέρει η υπουργική απόφαση: Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, διενεργηθούν λιγότερες από 12, τότε τα ποσά θα  αναπροσαρμόζονται ανάλογα

Αν ασθενής, για άλλους λόγους υγείας, απαιτείται να μετακινηθεί σε υγειονομική μονάδα πέρα από την  πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας του, τότε προκειμένου να αποζημιωθεί για την μετακίνηση, απαιτείται  γνωμοδότηση του Α.Υ.Σ. και έγκριση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ”, αναφέρεται σε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Όσον αφορά για την μετακίνηση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες  αιμοσφαιρινοπάθειες, για μετάγγιση αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεις ή αφαιμάξεις, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – με την νέα υπουργική απόφαση- θα αποζημιώνει  έξοδα μετακίνησης ως ακολούθως:

• Σε Αθήνα, Πειραιά: 60 ευρώ/μήνα.

• Στην Θεσσαλονίκη: 40 ευρώ/μήνα.

• Σε Ηράκλειο, Πάτρα: 35 ευρώ/μήνα.

• Στα λοιπά αστικά κέντρα: 35 ευρώ/μήνα.

• Εκτός Αστικών Κέντρων και εντός ορίων νομού, του τόπου κατοικίας του ασθενή: 150 ευρώ/μήνα, • Εκτός Αστικών Κέντρων και εκτός ορίων νομού, από τον τόπο κατοικίας του ασθενή, 220 ευρώ/μήνα.

Για την αποζημίωση μετακινήσεων των ως άνω ασθενών, απαιτείται η προσκόμιση  γνωμάτευσης ιατρού διευθυντή ή Επιστημονικού Υπεύθυνου, της υγειονομικής δομής που θα βεβαιώνει την  πάθηση και την διενέργεια των θεραπευτικών πράξεων, αιμοκάθαρσης και μετάγγισης, αντίστοιχα.

Εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, για τα οποία χρειάστηκε μεταφορά μέσω ΕΚΑΒ με όχι συνήθη μεταφορικά  μέσα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλει ετησίως προς το ΕΚΑΒ έξοδα διακομιδής με πλωτά ή εναέρια μέσα, σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2072/1992 (Α’ 125) όπως ισχύει. Σε περίπτωση δικαιούχου με ποσοστό  αναπηρίας όρασης 80% και άνω, χορηγείται επίσης αποζημίωση μετάβασης και συνοδού”.

Πηγή: www.iatronet.gr



ΝΟΜΟΣ - 2072 - 1992

Αρθρο:31

Ημ/νία:30/06/2021

Περιγραφή όρου θησαυρού

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ,

Τίτλος Αρθρου

Μεταφορές βαρέως ασθενών,

Λήμματα

Δαπάνες μεταφορών βαρέων ασθενών


Σχόλια

Οι παρ. 1, 2, 3 τίθεται όπως αντικαταστάθηκαν και η παρ. 4 αριθμήθηκε σε 2 σύμφωνα με τη παρ. 2 άρθρ. 39 Ν. 2733/1999 (ΦΕΚ Α 155), των οποίων παρ. η ισχύς αρχίζει από 30.7.1999.=======================================================


Η παρ.1 του παρόντος τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 61 του ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α'205/31.10.2016).-----------------------------------------------------


------


Το εντός " " πρώτο εδ. της παρ. 1 τίθεται όπως ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ με την παρ. 1 του άρθρου 75 του ν. 4812/2021 (Α' 110/30.6.2021), ενώ σύμφωνα με την παρ. 2 αυτού το ποσοστό της παρ. 1 καλύπτει τις οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς το Ε.Κ.Α.Β. για μεταφορές βαρέων πασχόντων που πραγματοποιούνται από 1.1.2021.

 

Κείμενο Αρθρου

«1. α. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ως καθολικός διάδοχος των κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, υποχρεούται να καταβάλλει στο ΕΚΑΒ τις δαπάνες μεταφοράς των βαρέως ασθενών δικαιούχων περίθαλψης από αυτόν, που μεταφέρονται με αεροπορικό ή πλωτό μέσο και συγκεκριμένα για τις μεταφορές: α) των δικαιούχων περίθαλψης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και β) των ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων.

Οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται και στις περιπτώσεις εκείνες που η μεταφορά για οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιήθηκε, υπήρξε όμως κινητοποίηση μέσων και προσωπικού.

β. Ειδικά, οι δαπάνες μεταφοράς αλλοδαπών καταβάλλονται από τους ίδιους και σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής εκ μέρους τους, αυτές καταβάλλονται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς (δημόσιους ή ιδιωτικούς) μέσω των πρεσβειών των κρατών προέλευσής τους, εκτός εάν ρυθμίζονται διαφορετικά από διακρατικές συμφωνίες ή προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους οποίους ισχύει η σχετική με το θέμα αυτό κοινοτική νομοθεσία.

γ. Στο Ε.Κ.Α.Β. παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.

«δ) Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως καθολικός διάδοχος των ενταχθέντων κλάδων υγείας αποζημιώνει ετησίως το Ε.Κ.Α.Β. με ποσοστό έως 1,22% επί του συνόλου των κατ' έτος δαπανών υγείας (πλην φαρμακευτικής δαπάνης), για κάλυψη δαπανών για αερομεταφορές και πλωτές μεταφορές βαρέως ασθενών δικαιούχων περίθαλψης από τον Οργανισμό». Ως μόνο δικαιολογητικό για την ενταλματοποίηση της σχετικής δαπάνης ορίζεται απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία προσδιορίζεται ετησίως το ποσό που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ποσοστό. Η δαπάνη βαρύνει τον ΚΑΕ 067300 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι διοικητικές πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου για την εκπλήρωση του σκοπού κάλυψης δαπανών για αερομεταφορές και πλωτές μεταφορές βαρέως ασθενών, αναγνωρίζονται ως νομίμως τελεσθείσες. Μετά την εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλών από μεταφορές βαρέως πασχόντων ασθενών, τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα των ανωτέρω ποσών διατίθενται για κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών του Ε.Κ.Α.Β.

Η ως άνω αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλύπτει και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων από 1.1.2012 οφειλών του Ε.Κ.Α.Β. για αερομεταφορές ασθενών, η οποία και θα γίνεται βάσει του ως άνω ετήσιου ορίου του 0,86%.».

"2"( 4). Οι δαπάνες αερομεταφοράς βαρέως ασθενών, που έχουν

πραγματοποιηθεί μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος και δεν έχουν εξοφληθεί λόγω ελλειπών δικαιολογητικών, βαρύνουν τον προϋπολογισμό των υπόχρεων ασφαλιστικών φορέων και εξοφλούνται από αυτούς, εφόσον προσκομιστούν τα τιμολόγια ή οι σχετικές καταστάσεις του μεταφορέως. Ειδικότερα οι ανεξόφλητες, λόγω ελλειπών δικαιολογητικών, δαπάνες για αερομεταφορές βαρέων ασθενών, που βαρύνουν το Δημόσιο και πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31.12.91, θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.



ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α/Α

Νομοθέτημα

Αριθμός

Έτος

Ημ/νία Αρθρου

Αρθρο

1

ΝΟΜΟΣ

4812

2021

30/06/2021

75

© 2024 Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2024»

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2024» 

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

----- 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, 

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 

ΤΜΗΜΑ Β’ 

----- 

 

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ 

ΕΠΕΙΓΟΝ 

Μαρούσι, 15 - 05 - 2024 

Αρ. Πρωτ.: Φ.153/ 49753/Α5 

 

αχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 

Τ.Κ. – Πόλη : 15122 – Μαρούσι 

Ιστοσελίδα :  http://www.minedu.gov.gr 

Πληροφορίες : Δ. Παπαδόπουλος, Α. Γαλάνη 

Ι. Χριστοφαρεΐζη, Β. Καραστάθη 

Τηλέφωνο : 210-3442688, 210-3443277 

210-3442169,2193442100 

Email : dode@minedu.gov.gr 

 

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης 

2. Διευθυντές Διευθύνσεων Δ.Ε. 

3. Διευθυντές όλων των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΝΕΕΓΥΛ και Λυκείων ΕΑΕ. 

(μέσω των Δ/νσεων Δ.Ε.) 

ΚΟΙΝ.: ΚΕΔΑΣΥ (μέσω των Περιφερειακών 

Δ/νσεων Εκπ.) 

 

ΘΕΜΑ: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2024» 

 

Η διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 39 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), την παρ. 2 του άρθρου έκτου του Ν.4218/2013 (ΦΕΚ 268 Α΄), με το άρθρο 7 του Ν.4283/2014 (ΦΕΚ 189 Α’), καθώς και με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α’) και το άρθρ. 108 του Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α’). 

 

Οι υποψήφιοι εισάγονται σύμφωνα με την Φ.253/143554/Β6/2010 (ΦΕΚ 1794 Β’) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει: 

α) Στις Σχολές και τα Τμήματα/Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις ΑΣΤΕ, εφόσον είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Ενιαίου ή Γενικού Λυκείου, Τεχνικού Λυκείου (ΤΕΛ), Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ) ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β’) ή Λυκείου ΕΑΕ. 

β) Στις Σχολές και τα Τμήματα/ Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις ΑΣΤΕ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 241 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α’), οι οποίες είναι αντίστοιχες ή συναφείς με τους τομείς και την κοινή ομάδα των ΕΠΑΛ όπως αναφέρονται στην ΥΑ Φ.153/79899/Α5/21.05.2019 (ΦΕΚ 1904 Β΄ και 1940 Β΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφόσον είναι κάτοχοι Απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’) ή ΕΠΑΛ του Ν. 4186/2013 ή του Ν.4386/2016 ή του ν.4547/2018 ή του ΕΝΕΕΓΥΛ, ή κάτοχοι Πτυχίου ΤΕΕ Β’ κύκλου σπουδών ή Τεχνικού Λυκείου (ΤΕΛ) ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ). 

 

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους Έλληνες κατόχους τίτλου απόλυσης ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής. 

 

Για την εισαγωγή των ανωτέρω υποψηφίων το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ενεργοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2023 οι Επταμελείς Επιτροπές δεκατεσσάρων (14) συγκεκριμένων Δημοσίων 

Νοσοκομείων, οι οποίες εξέδωσαν πιστοποιητικά διαπίστωσης πάθησης, σύμφωνα με τη με αριθ. Φ.151/17897/Β6/14-02-2014 (ΦΕΚ 358 Β’) (ΑΔΑ: ΒΙΕΒ9-ΕΜΧ) Κοινή Υπουργική Απόφαση όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, στα οποία αναγράφεται η πάθηση με τον αντίστοιχο κωδικό της. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: ΡΧΨΔ46ΝΚΠΔ-Θ6Μ

Οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει έναν από τους ανωτέρω τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή φοιτούν κατά το τρέχον έτος στην τελευταία τάξη του Λυκείου και κατέχουν πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις Τμημάτων/ Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εισαχθούν, σύμφωνα και με την Φ.253/143554/Β6/12-11-2010 (ΦΕΚ 1794 Β΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από Πέμπτη 16 Μαΐου μέχρι και Πέμπτη 23 Μαΐου 2024. 

Επισημαίνεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής (23 Μαΐου) δεν θα γίνονται δεκτά εκπρόθεσμα Μηχανογραφικά Δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα. 

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού θα είναι προσβάσιμη κατά την ανωτέρω προθεσμία όλο το 24ωρο μέσω συνδέσμου που θα υπάρχει στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.minedu.goν.gr) και οι υποψήφιοι μπορούν από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο να τη χρησιμοποιήσουν για να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με τις προτιμήσεις των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εισαχθούν και να δηλώσουν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υποψηφιότητά τους. Η εφαρμογή συνοδεύεται από οδηγίες τις οποίες οι υποψήφιοι οφείλουν να μελετήσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. 

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή: 

 

Α. Εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή τα δύο αρχεία που εμφανίζονται: 

 ένα (1) αντίγραφο του συμπληρωμένου Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς και 

 την προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση. 

Προτείνεται, ο υποψήφιος να κρατήσει φωτοαντίγραφο του υπογεγραμμένου Μηχανογραφικού του Δελτίου και της υπογεγραμμένης Υπεύθυνης Δήλωσης για το προσωπικό του αρχείο. 

 

Β. Υπογράφουν τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα (το Μηχανογραφικό Δελτίο σε όλες τις σελίδες). 

 

Γ. Αποστέλλουν (μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024) τα δύο (2) ανωτέρω έγγραφα μαζί με: 

 

1. εάν είναι απόφοιτος, ένα (1) ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 

 

Εάν είναι μαθητής της τελευταίας τάξης του Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΝΕΕΓΥΛ, Λυκείου ΕΑΕ), ο 

βαθμός απόλυσής του θα αντληθεί υπηρεσιακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool 

του ΥΠΑΙΘA, μετά από την έκδοσή τους. 

 

2. ένα (1) ευκρινές φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια Επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου ή φωτοαντίγραφο Απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (που έχει εκδοθεί, μετά από εξέταση ένστασης του υποψηφίου, από την Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% η οποία συγκροτείται κάθε χρόνο κατόπιν εισήγησης του ΚΕΣΥ). 

Τα Πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μετά τις 31 Οκτωβρίου 2017. Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.153/147462/Α5/28-11-2022 (Β΄6069) δεν ισχύουν πλέον τα Πιστοποιητικά με κωδικούς 26, 39, 50 και 55, εφόσον αυτοί καταργήθηκαν και οι κάτοχοί τους κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου σχετικό αίτημα σε Επταμελή Επιτροπή σύμφωνα με την Φ.152/141455/Α5/08-12-2023 εγκύκλιο, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό με νέο κωδικό. 

Σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α περιμένει το αποτέλεσμα ένστασης από την Επιτροπή Ενστάσεων του ΚΕΣΥ, αντί του Πιστοποιητικού, θα συμπληρώσει ΥΔ δηλώνοντας ότι είναι σε αναμονή και θα στείλει το απαραίτητο αντίγραφο, όταν παραλάβει το πρωτότυπο από την Επταμελή Επιτροπή. 

3. ένα (1) ευκρινές φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου (σε ισχύ). Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: ΡΧΨΔ46ΝΚΠΔ-Θ6Μ

4. σε περίπτωση υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης εξουσιοδότηση. 

 

Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον τα εξής δικαιολογητικά: 

i) Βεβαίωση αντιστοιχίας του Απολυτηρίου (αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό) από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Eυρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας του Απολυτηρίου σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20). 

ii) Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας (αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή), καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας του Απολυτηρίου σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής. 

iii) Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας ξένων τίτλων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. καθώς και Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η αναγωγή της βαθμολογίας του Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής στην 20βαθμη κλίμακα, σε περίπτωση που η βαθμολογία του Απολυτήριου τίτλου δεν εκφράζεται στην 20βαθμη κλίμακα. 

 

‘Ολα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή, κ.λ.π.) πρέπει απαραιτήτως να είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που τα υπογράφει είτε από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, είτε με τη σχετική επισημείωση (APOSTILLE) από τις αρμόδιες για το σκοπό αυτό αρχές. Η επικύρωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία. 

 

Για την υποβολή και επικύρωση τίτλων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του ν.4250/2014 (ΦΕΚ 74 Α΄): 

i) Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο εγγράφου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης ή ευκρινές φωτοαντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου. 

ii) Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται: α) από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή από μεταφραστές του Μητρώου μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών ή από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, β) από δικηγόρο σύμφωνα με τον «Κώδικα Δικηγόρων» (άρθρο 36, παρ. 2, ν.4194/2013 - ΦΕΚ 208 Α΄), γ) από Πτυχιούχους μεταφραστές/στριες του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεώρηση της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου. 

 

Η αποστολή θα πρέπει να γίνει Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α ΚΑΙ Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER ) προς το: 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 

ΤΜΗΜΑ Β΄ γρ. 0090, 

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα 

 

με την ένδειξη: 

Για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου δικαιολογητικών υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις για το έτος 2024 Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: ΡΧΨΔ46ΝΚΠΔ-Θ6Μ

 

και καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: 

 

1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής, ελέγχου και ταυτοποίησης με το ηλεκτρονικό αρχείο, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με νεότερες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minedu.goν.gr) αφενός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου και αφετέρου για τα αποτελέσματα εισαγωγής, μόλις αυτά ανακοινωθούν. 

2. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονική εγγραφή στο Τμήμα επιτυχίας τους ζητώντας παράλληλα τη διαγραφή τους από προηγούμενο Τμήμα επιτυχίας σε περίπτωση που είναι ήδη φοιτητές. Στη συνέχεια καταθέτουν οι ίδιοι ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους ή αποστέλλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απόδειξη παραλαβής, στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. 

 

3. Για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου χρησιμοποιείται ο 8-ψήφιος κωδικός υποψηφίου που αποδίδεται αυτόματα στον υποψήφιο κατά την εγγραφή του στο σύστημα πριν την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού του. 

 

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Λυκείων, αφενός να ενημερώσουν το σύνολο των τελειόφοιτων μαθητών τους και κατά τις ημέρες λειτουργίας των Λυκείων να παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους υποψηφίους της ανωτέρω κατηγορίας, αν αυτό τους ζητηθεί. 

 

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

 

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

 

 

 

 

Εσωτερική διανομή 

 

1. Γραφ. κ. Υπουργού, 

2. Γραφ. Υφυπουργού κ. Ζ. Μακρή, 

3. Γραφ. Υφυπουργού κ. Ι Λυτρίβη. 

4. Γεν. Γραμματεία Αθμιας Βθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής 

5. Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων Υποδομών και Εξετάσεων 

6. Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων. 

7. Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων 

8. Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Απλούστευσης. Διαδικασιών  

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΘΕΜΑ: Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. έτους 2024

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΘΕΜΑ: Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. έτους 2024 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

———— 

Αναρτητέα στο διαδίκτυο

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

Δ/ΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 

ΤΜΗΜΑ Β' Πανελλαδικών Εξετάσεων Επαγγελματικών Λυκείων και Ειδικών Κατηγοριών 

—— 

 

Μαρούσι, 15 - 05 - 2024 

Αρ.Πρωτ. Βαθμός Προτερ. 

Φ.152/ 49515/Α5 

 

Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 

Τ.Κ. – Πόλη : 15122 – Μαρούσι 

Ιστοσελίδα :  http://www.minedu.gov.gr 

Πληροφορίες : Ι. Χριστοφαρεΐζη, Γ. Νταραγιάννης, Μ. Κολαΐτη, Α. Γαλάνη, Δ. Παπαδόπουλος, Χρ. Δημοπούλου, Δ. Φούγιας, Ε. Γκαβογιαννάκη, Β. Καραστάθη, Δ. Ραυτόπουλος, 

Τηλέφωνο : 210 3442169, 2103442696, 2103442661, 2103443277, 2103442688, 2103442074, 2103442705, 2103442133, 2103442100, 2103442099 

Email :dode@minedu.gov.gr 

 

Προς: 

1. Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης 

2. Δ/ντές Δ.Ε. 

3. Προέδρους Β.Κ. ΕΠΑ.Λ. (με τη φροντίδα των ΔΔΕ) 

4. Προέδρους Ε.Ε.Κ. ΕΠΑ.Λ. (με τη φροντίδα των ΔΔΕ) 

5. Διευθυντές ΕΠΑ.Λ. και ΕΝΕΕΓΥΛ(με τη φροντίδα των ΔΔΕ) 

Κοιν. : 

 

ΘΕΜΑ: Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. έτους 2024 

ΣΧΕΤ: 1. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 (Β΄897) υπουργική απόφαση 

2. Φ.251/41927/Α5/12-4-2022 (Β΄1785) υπουργική απόφαση 

3. Φ.251/160199/Α5/23-12-2022 (Β΄6864) υπουργική απόφαση 

4. Φ.251/136784/Α5/29-11-2023 (ΑΔΑ: 6Φ5Τ46ΝΚΠΔ-05Χ) εγκύκλιος 

5. Φ.152/35250/Α5/05-04-2024 (ΑΔΑ: ΨΙ3Β46ΝΚΠΔ-1ΩΧ) εγκύκλιος 

6. Φ.152/34385/Α5/3-4-2024 εγκύκλιος 

 

Με την παρούσα εγκύκλιο θεωρούμε σκόπιμο να περιγράψουμε με σύντομο τρόπο τις βασικές πτυχές της διαδικασίας της προφορικής εξέτασης των εξεταζόμενων υποψηφίων και να επισημάνουμε ορισμένα σημεία της, προκειμένου να ενισχυθεί η αντικειμενικότητα της εξέτασης. 

Οι αναφερόμενες διατάξεις που προβλέπουν τον τρόπο και τη διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν εφαρμογή για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ., όσον αφορά στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και στα ειδικά και μουσικά μαθήματα για τα οποία έχουν δηλώσει εξέταση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 

Παρακαλούμε τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν με δική τους ευθύνη, ώστε να δοθεί αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου σε όλους τους Προέδρους των Επιτροπών Εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προκειμένου να ενημερώσουν με ευθύνη τους όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών για την πιστή εφαρμογή της. 

Για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης διευκρινίζεται ότι η αναφερόμενη διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αφορά μόνο στον τρόπο πανελλαδικής εξέτασης των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στην εξέταση των παραπάνω υποψηφίων στα ειδικά και μουσικά μαθήματα και δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τις διατάξεις που αφορούν στην εισαγωγή των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 35 του ν.3794/2009 (Α΄ 156). 

 

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 

Η εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που αναφέρονται στον ν.3699/2008 (Α΄ 199), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), με το άρθρο 51 του ν.4547/2018 (Α΄ 102), με τα άρθρα 11, 53, 54, 231, 232, 234, 242 και 245 του ν.4823/2021 (Α΄ 136), καθώς και με το άρθρο 60 του ν.4997/2022 (Α΄ 219), γίνεται σύμφωνα με: 

- τις διατάξεις της με αρ. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 (Β΄ 897) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με τις με αρ. Φ.251/41927/Α5/2022 (Β΄ 1785) και αρ. Φ.251/160199/Α5/23-12-2022 (Β΄ 6864) υπουργικές αποφάσεις. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

- Τις διατάξεις της με αριθ. πρωτ. Φ.153/79899/Α5/21.05.2019 (Β΄ 1904 και Β΄ 1940) υ.α. «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων …. και εφεξής» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 

Επισημαίνεται ότι, όπου στις διατάξεις του ν.3699/2008 (Α΄ 199) σε συνδυασμό με την παρ.2 του άρθρου 51 του ν.4547/2018 (Α΄102) γίνεται λόγος για το ΚΕΣΥ, νοείται το ΚΕΔΑΣΥ. 

 

Β. ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

 

1. Κατανομή Υποψήφιων στα Εξεταστικά, τα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα 

 

Για τη διαδικασία πιστοποίησης και την ισχύ των γνωματεύσεων των παρακάτω περιπτώσεων ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην ανωτέρω 4 σχετική εγκύκλιό μας. Επίσης υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 234 του Ν.4823/2021 (Α΄ 136), οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου δεν θίγουν την ισχύ των αξιολογικών εκθέσεων - γνωματεύσεων που έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος του (3-8-2021). Ο επανακαθορισμός των αξιολογικών εκθέσεων - γνωματεύσεων ως προς τα ζητήματα, για τα οποία επιφυλάσσεται αποκλειστική αρμοδιότητα στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) γίνεται από τα ΚΕΔΑΣΥ. Επομένως, όσες αξιολογικές εκθέσεις-γνωματεύσεις, αποφάσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος του ν.4823/2021 (3-8-2021) από τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4058/2012 (Α΄63), τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοΚεΨΥΠΕ), τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο «Μιχαλήνειο» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, τις Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) ή του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, εξακολουθούν να ισχύουν για τη συμμετοχή του υποψηφίου στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη λήξη της ισχύος τους. Στις περιπτώσεις αξιολογικών εκθέσεων – γνωματεύσεων και πιστοποιητικών που εκδίδονται μεταγενέστερα από τις 3-8-2021, απαιτείται αξιολογική έκθεση από τα ΚΕΔΑΣΥ, ως έχοντα την αποκλειστική αρμοδιότητα λήψης της απόφασης. 

 

Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι/ες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους σύμφωνα με τις διατάξεις της με αρ. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 (Β΄ 897) υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει. Ειδικότερα: 

α) Εξετάζονται μόνο γραπτά οι υποψήφιοι/ες που: 

i) έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι) σε ποσοστό 67% και πάνω 

ii) παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας, όπως αυτά περιγράφονται στην με αρ. 24479/Δ3/3-3-2023 εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα «Διευκρινιστικές οδηγίες ως προς το Κεφάλαιο Γ της με αρ. πρωτ. Φ.251/2843/Α5/12-1-2023 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων». 

iii) παρουσιάζουν προβλήματα επιληψίας 

iv) παρουσιάζουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, εφόσον στη γνωμάτευση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), αναγράφεται ο γραπτός τρόπος εξέτασης. 

- Για την υπαγωγή στις περιπτώσεις (i) και (iii) απαιτείται αξιολογική έκθεση των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται από τα ΚΕΔΑΣΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις που χορηγούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4058/2012 (Α΄ 63) στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΚΕΔΑΣΥ με τα ΚΕΠΑ και τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.4823/2021 (Α΄ 136). 

- Οι περιπτώσεις (ii) και (iv) πιστοποιούνται με αξιολογική έκθεση των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στην οποία πρέπει να αναγράφεται ο γραπτός τρόπος εξέτασης. 

Οι ανωτέρω υποψήφιοι εξετάζονται μόνο γραπτά στο ίδιο εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και οι υπόλοιποι/ες υποψήφιοι/ες του Λυκείου στο οποίο υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση, σε ξεχωριστή αίθουσα και ο 

χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση του ΚΕΔΑΣΥ, βάσει των οδηγιών που έχουν ήδη δοθεί στην ανωτέρω 4 σχετική εγκύκλιό μας. Ο χρόνος παράτασης της γραπτής εξέτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30΄ λεπτά. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

Επισήμανση: ανάμεσα στους οριζόμενους επιτηρητές του ΕΚ πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ87.01(ΠΕ14) ή ΠΕ87.02(ΠΕ18.10), λόγω των ειδικών αναγκών ορισμένων υποψηφίων (παρ. 4 του άρθ. 3 της με αριθ. πρωτ. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 υ.α. (Β΄ 897)). 

 

β) Εξετάζονται προφορικά μόνο οι εξεταζόμενοι/ες που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή: 

i. είναι τυφλοί, σύμφωνα με το ν.958/1979 (Α΄ 191) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% 

ii. έχουν κινητική αναπηρία μόνιμη ή προσωρινή τουλάχιστον 67% που συνδέεται με τα άνω άκρα 

iii. πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων, 

iv. παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία ή 

v. παρουσιάζουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, εφόσον στη γνωμάτευση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) αναγράφεται ο προφορικός τρόπος εξέτασης. 

- Η υπαγωγή στις περιπτώσεις (i) έως και (iii) πιστοποιείται με απόφαση των οικείων Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) για αντικατάσταση της γραπτής εξέτασης με προφορική. Η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται από τα ΚΕΔΑΣΥ λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις που χορηγούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4058/2012 (Α΄ 63) στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΚΕΔΑΣΥ με τα ΚΕΠΑ και τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.4823/2021 (Α΄ 136). 

- Η υπαγωγή στην περίπτωση (iv) πιστοποιείται με απόφαση από τα οικεία Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) για αντικατάσταση της γραπτής εξέτασης με προφορική, στην οποία αναγράφεται ακριβώς η ειδική μαθησιακή δυσκολία του υποψηφίου, έτσι όπως αναφέρεται στην ως άνω περίπτωση, καθώς και ο χρόνος επαναξιολόγησής του, εφόσον αυτό απαιτείται. 

- Η περίπτωση (v) πιστοποιείται με αξιολογική έκθεση/απόφαση από τα οικεία Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται ακριβώς η ανωτέρω δυσκολία του υποψηφίου, ο προφορικός τρόπος εξέτασης, καθώς και ο χρόνος επαναξιολόγησής του, εφόσον αυτό απαιτείται. 

 

γ) Σύμφωνα με τη παράγραφο Β του άρθρου 1 της με αρ. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 (Β΄ 897) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με τις με αρ. Φ.251/41927/Α5/2022 (Β΄ 1785) και με αρ. Φ.251/160199/Α5/23-12-2022 (Β΄ 6864) υπουργικές αποφάσεις, προφορικά εξετάζονται και οι υποψήφιοι με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του υποψηφίου λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. 

Δεν γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις οι οποίες αναφέρουν αναπηρίες ή μαθησιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις. Κανένας άλλος και για οποιονδήποτε άλλο λόγο (υγείας κλπ.) δεν επιτρέπεται να εξετάζεται προφορικά. 

Οι υποψήφιοι των ανωτέρω β και γ περιπτώσεων εξετάζονται προφορικά στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα που έχουν οριστεί για τον σκοπό αυτό, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. 

Επίσης, για τη σωστή ενημέρωση των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. που θα εξετασθούν προφορικά στα Βαθμολογικά ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, πρέπει στο δελτίο εξεταζόμενου να αναγράφεται το Βαθμολογικό ή το Ειδικό εξεταστικό Κέντρο εξέτασής τους σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα κατανομής υποψηφίων ανά ΔΔΕ στα Βαθμολογικά/Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα ΕΠΑ.Λ.. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της με αρ. Φ.251/22806/Α5/26-2-2021 (Β΄ 897) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με τις με αριθ. πρωτ. Φ.251/41927/Α5/2022 (Β΄ 1785) και Φ.251/160199/Α5/23-12-2022 (Β΄ 6864) υ.α., οι υποψήφιοι που πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή κατά τη διάρκεια της τακτικής περιόδου των πανελλαδικών εξετάσεων, δύνανται να εξετάζονται γραπτά στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του άρθρου 13Α του ν.4186/2013 (Α΄ 193) στο σύνολο των μαθημάτων που έχουν δηλώσει στην Αίτηση-Δήλωση. Για την περίπτωση αυτή οι υποψήφιοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει το αργότερο εντός δύο (2) ημερών, εκ των οποίων τουλάχιστον η τελευταία εργάσιμη, από την ημέρα λήξης του Προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας των ημερησίων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων, να καταθέσουν σχετική αίτηση προς την ΕΕΔΔΕ, που εδρεύει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει το Λύκειο κατάθεσης της αίτησης-δήλωσής τους. Στην περίπτωση των Ειδικών Μαθημάτων και των νέων Μουσικών Μαθημάτων η προθεσμία κατάθεσης της σχετικής αίτησης είναι το αργότερο εντός δύο ημερών από την ημέρα εξέτασης του αντίστοιχου μαθήματος που είχε δηλώσει. Η αίτηση για συμμετοχή στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα πρέπει να συνοδεύεται από α) δικαιολογητικά ασθενείας ή ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο τα οποία φέρουν σφραγίδα Διευθυντή είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος ή από Δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα οποία φέρουν σφραγίδα του Διευθυντή του Κέντρου, ή β) δικαιολογητικά ασθενείας ή ιατρική γνωμάτευση από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής, από τα οποία να προκύπτει η αδυναμία του υποψηφίου να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση. Στη γνωμάτευση/ δικαιολογητικά ασθενείας, εκτός από το κάταγμα ή την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος τους, το οποίο πρέπει να εμπεριέχει την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

2. Ορισμός Επιτροπών Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων 

 

H Επιτροπή εξέτασης του Βαθμολογικού Κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου αποτελείται από: 

i. Τον Πρόεδρο ή ένα (1) μέλος της Επιτροπής του οικείου Β.Κ. ή τον Πρόεδρο του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου (Ε.Ε.Κ), ως Πρόεδρο. 

ii. Δύο (2) εκπαιδευτικούς λειτουργούς Δ.Ε. ΕΠΑ.Λ. για κάθε εξεταζόμενο μάθημα από αυτούς που το δίδαξαν ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία ως εξεταστές- βαθμολογητές. Σε περίπτωση έλλειψης εκπαιδευτικών ΕΠΑ.Λ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκπαιδευτικοί Γενικού Λυκείου της ίδιας ή άλλης Δ/νσης Εκπ/σης. 

iii. Έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικό λειτουργό Δ.Ε. με βαθμό Α΄, της ίδιας ή συγγενούς με το εξεταζόμενο μάθημα ειδικότητας ως εξεταστή – τρίτο βαθμολογητή. Ο καθηγητής πρέπει να έχει διδάξει το εξεταζόμενο μάθημα κατά προτίμηση ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία διετία. 

 

Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται εκπαιδευτικός λειτουργός Δ.Ε. ή διοικητικός υπάλληλος. 

 

Τα μέλη και η γραμματεία της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Προέδρου Β.Κ. ή του Ε.Ε.Κ.. 

 

Με απόφαση του Προέδρου της επιτροπής του Ε.Ε.Κ. ή του Β.Κ. μπορούν να ορίζονται ένας χειριστής του συστήματος λήψης των θεμάτων, εφόσον το κέντρο διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής μετάδοσης θεμάτων, μέχρι εννέα (9) υπάλληλοι από το εκπαιδευτικό ή διοικητικό προσωπικό για την επικουρία του Ε.Ε.Κ. ή του Β.Κ. και δύο (2) άτομα βοηθητικό προσωπικό. 

 

Στην Επιτροπή μπορεί να παρίσταται και ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΔΑΣΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΑΣΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. 

Στον χώρο λειτουργίας της επιτροπής εξέτασης παρευρίσκεται ιατρός του δημοσίου ή ιδιώτης ιατρός, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από αίτηση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης ΔΕ, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης των εξεταζομένων. Ο οριζόμενος ιατρός οφείλει να είναι παρών μισή τουλάχιστον ώρα πριν την έναρξη των εξετάσεων και να παραμένει σ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Σε περίπτωση αδυναμίας ορισμού ιατρού δύναται να ορίζεται νοσηλευτής του δημοσίου. 

 

Δεν μπορεί να συμμετέχει στις Επιτροπές του Βαθμολογικού και του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου όποιος έχει σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο που εξετάζεται σ’ αυτήν ή καθηγητής που δίδασκε στο ΕΠΑ.Λ., στο οποίο φοιτούσε ο εξεταζόμενος υποψήφιος ή καθηγητής που μπορεί να έχει οποιαδήποτε άλλη μορφή γνωριμίας με εξεταζόμενο υποψήφιο. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

Αυτονόητο είναι επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο οποιουδήποτε άλλου προσώπου εκτός των επιτηρητών, των μελών της Επιτροπής Εξέτασης, του ιατρού και του Συμβούλου Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΑΣΥ ή του εκπαιδευτικού Δ.Ε. ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΑΣΥ που μπορεί να παρίσταται στην Επιτροπή για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. 

 

Συνιστάται, όταν είναι εφικτό, για την αντικειμενική εξέταση των υποψηφίων, ο ορισμός του εξεταστή – βαθμολογητή και του τρίτου βαθμολογητή να γίνεται από εκπαιδευτικούς όμορων νομών ή όμορης Δ/νσης Δ.Ε. Οι εξεταστές ορίζονται λίγο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων από τον/την Πρόεδρο της Επιτροπής και δεν ανακοινώνονται σε κανέναν τρίτο για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. της Διεύθυνσης στην οποία εδρεύει το Β.Κ. ή Ε.Ε.Κ., οι οποίοι δίδαξαν το οικείο μάθημα για ένα τουλάχιστον έτος την τελευταία τριετία, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην εξέταση – βαθμολόγηση των προφορικά εξεταζόμενων υποψηφίων, εφ’ όσον ορισθούν από τον Πρόεδρο της επιτροπής. 

 

Όλες οι παραπάνω επιτροπές προφορικής εξέτασης ΔΕΝ θα λειτουργήσουν στο χώρο λειτουργίας των Β.Κ., δηλαδή στους χώρους της βαθμολόγησης των γραπτών, αλλά σε παρακείμενο κτήριο ή ανεξάρτητες αίθουσες, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός υποψηφίων και βαθμολογητών. Για την εύρυθμη λειτουργία της εξεταστικής διαδικασίας, στις αίθουσες αναμονής και εξέτασης οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν επαρκή απόσταση μεταξύ τους και οι αίθουσες να έχουν φυσικό αερισμό. Τέλος, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα λειτουργεί ΜΟΝΟ μία τριμελής επιτροπή εξέτασης. Αν πρόκειται για πολύ μεγάλη αίθουσα ή αμφιθέατρο, ή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ., τότε μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι δύο επιτροπές, τηρουμένων όλων των μέτρων που εξασφαλίζουν την αδιατάρακτη εξεταστική διαδικασία. Σε κάθε τριμελή επιτροπή εξέτασης θα αναλογούν 5-7 το μέγιστο υποψήφιοι. 

 

Επισημαίνεται ότι οι εξεταστές - βαθμολογητές θα παραλάβουν κωδικό σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, η καταχώριση της βαθμολογίας θα γίνεται στο Ε.Ε.Κ., με τη διαδικασία που προβλέπεται στο κεφάλαιο 10 της με αριθ. πρωτ. Φ.152/35250/Α5/05-04-2024 (ΑΔΑ: ΨΙ3Β46ΝΚΠΔ-1ΩΧ) εγκυκλίου «Πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. έτους 2024». 

 

3. Επιτηρητές 

 

- Με απόφαση του Δ/ντή Δ.Ε ορίζεται ο απαραίτητος αριθμός επιτηρητών για τους/τις υποψηφίους/ες που εξετάζονται στα Βαθμολογικά ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. 

- Οι επιτηρητές διανείμουν τα τετράδια στους υποψηφίους για να αναγράψουν τα ατομικά τους στοιχεία στους οικείους χώρους και τους βοηθούν σε περίπτωση που αδυνατούν από μόνοι τους. Μετά τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και της ορθής αναγραφής των ατομικών στοιχείων, αυτά καλύπτονται από τους επιτηρητές με αδιαφανές αυτοκόλλητο, ώστε να καθίσταται ανώνυμο το κάθε τετράδιο. 

- Ο/Η επιτηρητής/τρια μπορεί να αναγνώσει τα θέματα, αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο. 

- Είναι αυτονόητο ότι οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις των εξεταζομένων ισχύουν και για τους/τις υποψηφίους/ες αυτούς από την στιγμή που θα εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους. Την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και της ομαλότητας διεξαγωγής της εξέτασης, για όσο χρόνο οι εξεταζόμενοι/ες μελετούν τα θέματα και προετοιμάζονται για να παρουσιαστούν στην επιτροπή, έχουν οι επιτηρητές. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η ευθύνη αυτή βαρύνει την επιτροπή. Η αρμοδιότητα τυχόν επιβολής στους εξεταζομένους των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών ανήκει στην επιτροπή εξέτασης, στην οποία αναφέρουν οι επιτηρητές οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν ανακύψει. 

 

 

 

4. Καταστάσεις υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες 

 

Για την υλοποίηση των διαδικασιών αυτών οι Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν ελέγξει τη νομιμότητα των σχετικών γνωματεύσεων που υπέβαλαν οι υποψήφιοι/ες, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, έχουν ενημερώσει το πληροφοριακό σύστημα myschool και έχουν ήδη αποστείλει κατάσταση στην οικεία ΔΔΕ (σχετ. η με αριθ. πρωτ. Φ.152/34385/Α5/3-4-2024 εγκύκλιος) με τους εξεταζομένους/ες που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για προφορική εξέταση. Στην κατάσταση αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία εξεταζόμενου/ης, ο κωδικός αριθμός του/της, τα εξεταζόμενα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας του τομέα των ΕΠΑ.Λ. και τα τυχόν ειδικά/μουσικά μαθήματα στα οποία έχει δηλώσει να εξεταστεί. Ομοίως, πρέπει να αναγράφεται το ΕΠΑΛ, Π.ΕΠΑΛ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης του εξεταζόμενου/ης, καθώς και ο λόγος της προφορικής εξέτασής του/της. Μαζί με την κατάσταση του ΕΠΑ.Λ., στην οποία θα αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία, έχουν αποσταλεί στην Δ.Δ.Ε. και αντίγραφο της σχετικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

Η Δ.Δ.Ε. αφού ελέγξει τη νομιμότητα των σχετικών γνωματεύσεων που υπέβαλαν οι υποψήφιοι/ες, βάσει των ισχυουσών διατάξεων και συγκεντρώσει τα στοιχεία από όλα τα ΕΠΑ.Λ., καταχωρεί όλους τους εξεταζόμενους/ες ΕΠΑ.Λ. σε καταστάσεις ανά Βαθμολογικό ή Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο. Στις καταστάσεις αυτές αναγράφονται όλα τα αναφερόμενα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι καταστάσεις των ΕΠΑ.Λ. προέλευσης. 

 

Αντίγραφο της παραπάνω κατάστασης, στην οποία αναγράφεται και ο λόγος της προφορικής εξέτασης, αποστέλλεται στον/στην Πρόεδρο της Επιτροπής του Βαθμολογικού Κέντρου ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, ο/η οποίος/α συγκροτεί τις οικείες επιτροπές από καθηγητές – βαθμολογητές, από αυτούς που δίδαξαν το εξεταζόμενο μάθημα σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο εδάφιο α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της ως άνω υπουργικής απόφασης (σχετικό 1). 

Ο/Η Πρόεδρος θα μελετήσει τη γνωμάτευση κάθε υποψηφίου, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή πορεία της διαδικασίας και τις ειδικές συνθήκες που πρέπει να εξασφαλίσει ενημερώνοντας τα μέλη των επιτροπών και τους/τις επιτηρητές/τριες (π.χ. αποφυγή επίτασης του άγχους των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν και συναισθηματικές δυσκολίες, ενημέρωση ως προς την πολύ ιδιαίτερη επικοινωνιακή ιδιοσυγκρασία ή την ύπαρξη Εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης, μεγεθύνσεις κειμένων και ειδικός φωτισμός κλπ). 

Παράκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία για την τήρηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών και για τη διαχείρισή τους με εμπιστευτικό πρωτόκολλο. 

 

5. Αυτοκόλλητα υποψηφίων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες 

 

Για τους υποψηφίους με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά στα Βαθμολογικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα αποστέλλονται αυτοκόλλητα αριθμητήρια που είναι συσκευασμένα σε χωριστά δέματα με την ένδειξη «υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Βαθμολογικά Κέντρα» και «υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα» αντίστοιχα. 

Τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια περιλαμβάνουν δεκατέσσερα ψηφία, από τα οποία τα τρία (3) πρώτα συμπίπτουν με τον κωδικό αριθμό της οικείας επιτροπής εξέτασης «υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», τα επόμενα επτά (7) ψηφία αντιστοιχούν στον κωδικό του ΕΠΑ.Λ. και τα τέσσερα (4) τελευταία ψηφία αντιστοιχούν στον αύξοντα αριθμό των γραπτών ΕΠΑ.Λ.. Επίσης, αναγράφεται το λεκτικό του ΕΠΑ.Λ.. Το κάθε αυτοκόλλητο αριθμητήριο είναι τυπωμένο σε τρία αντίγραφα, από τα οποία τα δύο πρώτα επικολλώνται από τους επιτηρητές στην εξωτερική πλευρά του τετραδίου στη θέση ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ και το τρίτο παραμένει στο στέλεχος. Ο χώρος που έχει επικολληθεί το αυτοκόλλητο επικαλύπτεται με ευθύνη του προέδρου της επιτροπής εξέτασης κατά τρόπο που να μην είναι αναγνωρίσιμο το ΕΠΑ.Λ. προέλευσής του. 

Επισημαίνεται ότι στις επιτροπές εξέτασης δεν αποστέλλονται ονομαστικές καταστάσεις και αυτοκόλλητα υποψηφίων, αλλά αριθμός αυτοκόλλητων αριθμητήριων για κάθε ΕΠΑ.Λ. της οικείας περιφέρειας, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις «υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» για προφορική εξέταση. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση από κάποιο ΕΠΑ.Λ. τα αυτοκόλλητα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν. Τονίζεται ακόμα ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στη θέση Ατομικά στοιχεία μαθητή, καθώς και στη θέση ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ. 

Σε περίπτωση απουσίας εξεταζόμενου, στο απόκομμα του τετραδίου οι επιτηρητές αναγράφουν τα ατομικά 

στοιχεία του υποψηφίου και συμπληρώνουν το εξεταζόμενο μάθημα. Στη συνέχεια το τρίτο αυτοκόλλητο το οποίο θα έμενε στο στέλεχος, αν ήταν παρών ο εξεταζόμενος, επικολλάται στη θέση ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ, ενώ τα άλλα δύο παραμένουν στο στέλεχος. Τα αποκόμματα των τετραδίων των απόντων υπογράφονται από τους επιτηρητές στις θέσεις του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή αντίστοιχα και αποστέλλονται στο Β.Κ σε χωριστό φάκελο. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

6. Υποχρεωτική Συμμετοχή στις Διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 

 

Όλοι οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε., εφόσον ορισθούν αρμοδίως, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων (επιτηρητές, εξεταστές, βαθμολογητές κτλ.). 

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής τους, οι εκπαιδευτικοί θα προσκομίζουν στην ΔΔΕ γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο ή από Κέντρο Υγείας (στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπλήσιο Δημόσιο Νοσοκομείο), όπου θα αναφέρεται ρητά ο λόγος και το διάστημα της αδυναμίας συμμετοχής. 

 

 

Γ. ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

 

Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις για προφορική εξέταση επειδή, λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού με προφορική εξέταση, κινητική αναπηρία μόνιμη ή προσωρινή τουλάχιστον 67% που συνδέεται με τα άνω άκρα ή σπαστικότητα των άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση), αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους, τους παρέχεται η ευκαιρία να τις διατυπώσουν προφορικά. Κατά τα λοιπά η εξέτασή τους δεν διαφέρει από την εξέταση των υπόλοιπων υποψηφίων που εξετάζονται γραπτά. Έτσι λοιπόν αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά. 

 

Ειδικά, ως προς τη συνολική διάρκεια εξέτασης των εξεταζομένων προφορικά, πρέπει να διασαφηνιστεί ότι στη συνολική διάρκεια της προφορικής εξέτασης συμπεριλαμβάνεται 

α) ο χρόνος προετοιμασίας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, όπως για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την παρέλευση του οποίου οι υποψήφιοι/ες κλείνουν τα τετράδια, μέσα στα οποία έχουν βάλει τα θέματα, και περιμένουν να κληθούν από την επιτροπή 

β) ο χρόνος αξιολόγησης – βαθμολόγησης, που ξεκινά μετά την παρέλευση του τρίωρου χρόνου προετοιμασίας ή όταν κάποιος υποψήφιος (πριν την παρέλευση του τρίωρου) δηλώσει έτοιμος για αξιολόγηση. Η Επιτροπή Εξέτασης, εφόσον από την πορεία αξιολόγησης/βαθμολόγησης του εξεταζόμενου διαπιστώσει ότι υπάρχει εμφανής δυσκολία στη ροή του λόγου του υποψηφίου, κατά την απόδοση των θεμάτων που έχει ήδη επεξεργαστεί κατά το χρόνο προετοιμασίας τους (3 ώρες) μεριμνά, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος αξιολόγησης. 

 

Όσον αφορά στη διαδικασία της εξέτασης, επισημαίνουμε ότι οι εξεταζόμενοι/ες υποψήφιοι/ες εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης την ίδια ώρα που εισέρχονται και οι λοιποί εξεταζόμενοι στα εξεταστικά κέντρα, τους 

 

Αμέσως μετά τη λήψη των θεμάτων ο/η Πρόεδρος της επιτροπής μεριμνά για: 

α) τη συγκέντρωση των βαθμολογητών και αναβαθμολογητών – μελών της επιτροπής του κάθε μαθήματος πριν την έναρξη της εξέτασης και αμέσως μετά την λήψη των θεμάτων, προκειμένου να συζητήσουν και να ομογενοποιήσουν την κρίση τους, ώστε να επιτύχουν σύγκλιση των απόψεων τους για τις ζητούμενες απαντήσεις. Η επιτροπή δηλαδή λειτουργεί κατά ανάλογο τρόπο που λειτουργεί και η ομάδα βαθμολογητών στο Βαθμολογικό Κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι εξεταστές θα είναι προετοιμασμένοι όταν θα προσέλθουν οι εξεταζόμενοι/ες ενώπιόν τους για την προφορική εξέταση και η κρίση τους θα είναι πιο αντικειμενική και άμεση 

β) τη διανομή αντιγράφου των θεμάτων σε κάθε εξεταζόμενο/η, οπότε αρχίζει και ο χρόνος έναρξης της εξέτασης. Ο/Η επιτηρητής/τρια μπορεί να αναγνώσει τα θέματα, αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο. 

 

Όπως προαναφέρθηκε στους εξεταζόμενους παρέχεται ο χρόνος προετοιμασίας, ο οποίος είναι τουλάχιστον ίσος με το χρόνο δυνατής αποχώρησης και δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις ώρες, προκειμένου να μελετήσουν, να κατανοήσουν τα θέματα και να κρατήσουν, εφόσον το επιθυμούν, σημειώσεις στο τετράδιο τους για να τις χρησιμοποιήσουν, όταν θα προσέλθουν στην επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν. Υπενθυμίζουμε ότι ο/η επιτηρητής/τρια μπορεί να αναγνώσει τα θέματα, αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο. Όταν είναι έτοιμοι ή όταν 

παρέλθει ο τρίωρος χρόνος προετοιμασίας, προσέρχεται ο κάθε ένας ξεχωριστά στην αίθουσα όπου παρευρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

Κατά την εξέταση του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» το οποίο απαιτεί σχεδιαστική αποτύπωση, η Επιτροπή Εξέτασης του ΕΕΚ, εφόσον από την πορεία διαπιστώσει ότι υπάρχει δυσκολία ως προς την κατανόηση των οδηγιών που δίνονται, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος για την σχεδιαστική απόδοση. 

 

Στην αίθουσα εξέτασης παρευρίσκονται υποχρεωτικά τα τρία μέλη (οι δύο βαθμολογητές και ο τρίτος βαθμολογητής) και δυνητικά, εφόσον ο αριθμός των επιτροπών το επιτρέπει, ο/η Πρόεδρος ή ο/η γραμματέας της επιτροπής ή και οι δύο. 

 

Επίσης, στην επιτροπή μπορεί να παρίσταται και ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΔΑΣΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΑΣΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, την ενημέρωση των μελών των επιτροπών πριν την παράδοση των θεμάτων για τη φύση των δυσκολιών των μαθητών και όποτε άλλοτε ζητηθεί από την επιτροπή. Οι εκπαιδευτικοί, ο/η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και ο/η Προϊστάμενος/μένη ΚΕΔΑΣΥ δεν μπαίνουν στις αίθουσες αφού δοθούν τα θέματα και σε καμία περίπτωση δεν αναπτύσσουν συζήτηση με τους/τις εξεταζόμενους/νες σχετικά με αυτά και τις απαντήσεις τους. Αν παραστεί ανάγκη οποιασδήποτε εξατομικευμένης βοήθειας (π.χ. να διαβάσει κάποιος ξανά τα θέματα στον εξεταζόμενο), οι επιτηρητές/τριες την παρέχουν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην αρχική ενημέρωση από τους ειδικούς. Αν ο/η μαθητής/τρια συνοδεύεται από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, αυτός/ή μπορεί να παρίσταται κατά την εξέταση, χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία. 

 

Ο εξεταζόμενος αναπτύσσει προφορικά στα τρία (3) μέλη – εξεταστές τις απαντήσεις του στα θέματα, με όποια σειρά επιθυμεί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των απαντήσεών του μπορεί να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του στο τετράδιο και τα θέματα. Η Επιτροπή Εξέτασης του ΕΕΚ, εφόσον από την πορεία αξιολόγησης/βαθμολόγησης του εξεταζόμενου διαπιστώσει ότι υπάρχει εμφανής δυσκολία στη ροή του λόγου του υποψηφίου, κατά την απόδοση των θεμάτων που έχει ήδη επεξεργαστεί κατά το χρόνο προετοιμασίας τους (3 ώρες) μεριμνά, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος αξιολόγησης. 

 

Όταν ολοκληρώσει την εξέτασή του, παραδίδει το τετράδιο στον/στην Πρόεδρο ή στον/στην γραμματέα της επιτροπής και αποχωρεί από την αίθουσα και το εξεταστικό κέντρο. Ο/Η Πρόεδρος της επιτροπής παραδίδει αμέσως και πριν από την είσοδο άλλου εξεταζόμενου το τετράδιο στον πρώτο βαθμολογητή, ο οποίος αναγράφει το συνολικό βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία που έδωσε στον εξετασθέντα και υπογράφει στις οικείες θέσεις. Στη συνέχεια παραδίδει το γραπτό στον/στην Πρόεδρο ή στον/στην Γραμματέα, ο οποίος, αφού επικαλύψει με αδιαφανές αυτοκόλλητο τον βαθμό του πρώτου βαθμολογητή, δίνει το γραπτό στον δεύτερο βαθμολογητή, ο οποίος ακολουθεί την ίδια διαδικασία με τον πρώτο. 

Μετά την παράδοση του γραπτού από τον δεύτερο βαθμολογητή, ο/η Πρόεδρος αποκαλύπτει τους βαθμούς του πρώτου και εφόσον στον τελικό βαθμό υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των δώδεκα μονάδων, επικαλύπτει τους βαθμούς και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό παραδίδεται στον τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή) για την προβλεπόμενη αναβαθμολόγηση. 

Για τη διαδικασία αναγραφής των επιμέρους βαθμολογιών και του συνολικού βαθμού στον ειδικό χώρο του τετραδίου του εξεταζόμενου ακολουθούνται οι ίδιες οδηγίες που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις Επαγγελματικού Λυκείου. 

 

Σημειώνεται ότι οι εξεταστές κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορούν να κρατούν σημειώσεις για να βοηθηθούν στη σωστή αξιολόγηση του εξεταζόμενου, όμως πρέπει με ευθύνη των ίδιων και του/της Προέδρου της επιτροπής κανένα από τα άλλα δύο μέλη – εξεταστές να μην λαμβάνει γνώση των σημειώσεων αυτών αλλά ούτε και του βαθμού που δίνουν τελικά. Ο κάθε εξεταστής καταστρέφει με ευθύνη του τις σημειώσεις που τυχόν κράτησε αμέσως μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγησή του. Απαγορεύεται επίσης κατηγορηματικά να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία με ευθύ ή έμμεσο τρόπο στον εξεταζόμενο ή σε οποιονδήποτε τρίτο σχετικά με την αξιολόγηση και τη βαθμολογία του εξεταζόμενου. 

 

 

Δ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

 

Οι εξεταζόμενοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις εξετάζονται: 

α) στα ειδικά μαθήματα στα οποία έχουν δηλώσει εξέταση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της με αριθ. πρωτ. Φ.253/128314/Β6/10-12-2002 (Β΄ 1538) υ.α, όπως έχει τροποποιηθεί με την αριθ. πρωτ. Φ.253/29951/Α5/22-03-2024 (Β΄2095) υ.α. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

β) στα μουσικά μαθήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις των με αριθ. πρωτ. Φ.253/66947/A5/14-06-2023 (Β΄3927) και Φ.253/19033/Α5 /22-04-2024 (Β΄1519) υ.α. 

αφορούν τόσο τους υποψηφίους Γ.Ε.Λ. όσο και τους υποψηφίους ΕΠΑ.Λ. και διεξάγονται κατά τον ίδιο χρόνο και με το ίδιο πρόγραμμα, με τον οποίο διενεργούνται οι εξετάσεις στα ειδικά και μουσικά μαθήματα και πάνω στα ίδια θέματα, στα οποία εξετάζονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

 

Για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

1. Τόπος εξέτασης: Για την εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά και μουσικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σχετικές εγκύκλιοι. 

2. Οργάνωση της εξέτασης: Για την έγκαιρη και σωστή οργάνωση της εξέτασης στα ειδικά και μουσικά μαθήματα, οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γνωστοποιήσουν, κατόπιν σχετικής εγκυκλίου, στον Πρόεδρο του οικείου Βαθμολογικού Κέντρου Ειδικών ή Μουσικών Μαθημάτων ή στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Α΄, (εάν πρόκειται για ειδικό μάθημα που εξετάζεται από την ΚΕΕΜ), συγκεντρωτική κατάσταση κατά Διεύθυνση ΔΕ των εξεταζόμενων που ανήκουν στα ΕΠΑΛ αρμοδιότητάς τους. Η κατάσταση περιλαμβάνει τα ατομικά στοιχεία και τον κωδικό του εξεταζόμενου και συνοδεύεται από αντίγραφο της σχετικής γνωμάτευσης κατά περίπτωση. 

 

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διαδικασίες που αναφέρονται στο κεφάλαιο Γ της παρούσας. 

 

Ε. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 

Οι υποψήφιοι/ες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. 

Η αξιολόγηση με προφορικές δοκιμασίες στα Κέντρα Εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συνιστά μια διαφοροποιημένη προσέγγιση που απορρέει από τις διαφοροποιημένες διδακτικές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί προκειμένου να υποστηρίξουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πρόκειται για μαθητές/τριες ικανούς/ές να παρακολουθήσουν το πλήρες Αναλυτικό Πρόγραμμα της τάξης τους και εμποδίζονται από δυσκολίες στη διαχείριση του χρόνου, του γραπτού λόγου και στην απόδοση των γνώσεών τους με τους κοινούς τρόπους εξέτασης. Η προφορική διαδικασία εξέτασης των μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δίνει την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις τους και την προσπάθειά τους. 

 

Α) Όσον αφορά στους/τις μαθητές/τριες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) προτείνονται τα εξής: 

Κατά την τρίωρη αξιολόγηση των μαθητών/τριών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος επιτρέπονται οι ρουτίνες που επιθυμούν και δεν παραβιάζουν τους γενικούς κανονισμούς (π.χ. ένα συγκεκριμένο αντικείμενο πάνω στο θρανίο ή μια συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το φωτισμό κλπ.). Επίσης φροντίζουμε για την αποφυγή ερεθισμάτων που παρενοχλούν τους μαθητές με Δ.Α.Φ. να συγκεντρωθούν και αφορούν στην ιδιαίτερη λειτουργικότητά τους ως προς τις αισθήσεις τους (θόρυβοι ή συζητήσεις στο φόντο της αίθουσας, αποφυγή βλεμματικής επαφής, μεταβολές του φωτισμού κλπ.). 

Κατά την αξιολόγηση – βαθμολόγηση οι μαθητές/τριες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος έχουν ανάγκη από πολύ συγκεκριμένες και προβλέψιμες διαδικασίες οι οποίες βοηθούν στη μέγιστη απόδοσή τους (π.χ. μπορεί να ζητήσουν να σταθούν όρθιοι/ες ή να καθίσουν πιο πλάγια, μπορεί να αποδιοργανώνονται από το επίμονο βλέμμα, μπορεί να χρειάζονται να συμβουλεύονται το γραπτό τους). Οι ερωτήσεις που απευθύνονται από τον/τη βαθμολογητή/τρια χρειάζεται να είναι σύντομες και συγκεκριμένες, να δίνονται κατά μικρότερες περιόδους και να αποφεύγονται οι γενικού τύπου ερωτήσεις – παρατηρήσεις. Χρειάζεται να απευθύνονται παραινετικές ερωτήσεις, σε κάθε φάση της αξιολόγησης – βαθμολόγησης και να μεσολαβεί μικρός χρόνος αναμονής ή σιωπής προκειμένου ο/η μαθητής/τρια να απαντήσει. 

Οι μαθητές/τριες με Δ.Α.Φ. που συνοδεύονται από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης (Π.Σ.) δικαιούνται να συνοδεύονται από τον/τη συγκεκριμένο/η εκπαιδευτικό και στην αξιολόγηση – βαθμολόγηση, ώστε να 

επιτυγχάνουν την εξοικείωση που χρειάζονται. Οι εκπαιδευτικοί Π.Σ. δεν παρεμβαίνουν, δεν εξηγούν, δεν βοηθούν τον/την εξεταζόμενο/η αλλά μπορούν να υποστηρίζουν τον/τη μαθητή/τρια με τις μη λεκτικές παραινέσεις και τους οπτικούς δείκτες που έχουν καθιερώσει μεταξύ τους προκειμένου να επιτυγχάνεται η συνεργασία. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

Β) Όσον αφορά στους/τις μαθητές/τριες με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Ε.Μ.Δ.) προτείνονται τα εξής: 

Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) αντιμετωπίζουν κυρίως δυσκολίες στη διαχείριση του γραπτού λόγου και στην αυθόρμητη παραγωγή γραπτού και ρέοντος λόγου (π.χ. δυσκολίες στην ανάγνωση μεγάλων κειμένων, ασυνέπειες ως προς την ορθή γραφή και τη σύνταξη, αγνόηση των συμβόλων τονισμού και στίξης, κλπ.). Για τον λόγο αυτό άλλωστε αξιολογούνται με προφορικές δοκιμασίες. Έχουν βέβαια το δικαίωμα, κατά το στάδιο της προετοιμασίας του θέματος, να χρησιμοποιούν πρόχειρο, όπου θα καταγράφουν τις σκέψεις τους και στη συνέχεια να αναπτύσσουν προφορικά τις απαντήσεις τους. 

Συχνά συνεμφανίζουν δυσκολίες στην συγκέντρωση και στην επικέντρωση προσοχής και απορροφούνται από τους θορύβους του «φόντου» (συζητήσεις στον διάδρομο, θορυβώδης κινητικότητα κλπ.). Οι επιτηρητές προτείνεται να βοηθούν τους μαθητές/τριες με παραινέσεις ως προς τη συγκέντρωση και ως προς την τήρηση του χρόνου και να εξασφαλίζουν την αδιατάρακτη ροή της διαδικασίας. 

Κατά την αξιολόγηση – βαθμολόγηση των μαθημάτων των θετικών επιστημών καταβάλλεται προσπάθεια να αξιολογηθούν οι γνώσεις, η ανάπτυξη σκεπτικού και στρατηγικής επίλυσης των προβλημάτων πέραν των υπολογιστικών και διαχειριστικών δυσκολιών (π.χ. αναριθμητισμό) που άλλωστε συνιστούν μέρος των δυσκολιών των μαθητών με Ε.Μ.Δ. Οι μαθητές/τριες που αντιμετωπίζουν Ε.Μ.Δ. του τύπου δυσαριθμησίας, αστοχούν πολλές φορές στη χρήση των συμβόλων και των προσήμων. Προκειμένου να μην καταναλώσουν όλο τον χρόνο τους στη λάθος κατεύθυνση, μπορεί να υποδειχθεί με μια γενική παραίνεση να προσέξουν τα σύμβολα και τα πρόσημα. Αν στην απάντηση κάποιου θέματος απαιτείται γραφική παράσταση και ο υποψήφιος αδυνατεί να γράψει, ο εξεταστής μπορεί να σχεδιάσει τη γραφική παράσταση καθ΄ υπόδειξη του εξεταζόμενου. Όταν ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει σε θέματα μαθημάτων, όπως είναι η Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης, η Υγιεινή κλπ., εφόσον ο εξεταστής διαπιστώνει ότι ο εξεταζόμενος αδυνατεί να αποδώσει το εξεταζόμενο αντικείμενο με συνεχή λόγο, μπορεί να τον εξετάσει με την υποβολή ερωτήσεων, οι οποίες θα τον διευκολύνουν στην διατύπωση των γνώσεων, αλλά δεν θα πρέπει να είναι τέτοιας μορφής που θα υποδεικνύουν την απάντηση. Αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ζητήσει την ανάγνωση κάποιου θέματος, τότε ο επιτηρητής ή ο εξεταστής αντίστοιχα θα μπορούσε να επαναλάβει άλλη μία φορά την ανάγνωση κάποιου θέματος. Κατά την αξιολόγηση – βαθμολόγηση προτείνεται οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται ιδιαιτέρως τις σημειώσεις στο πρόχειρό τους. Στην περίπτωση των υποψηφίων με δυσλεξία ή δυσορθογραφία και εκτός από την περίπτωση των ασκήσεων γραμματικής δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη. 

 

Επισημαίνεται ότι η ιδιαίτερη αντιμετώπιση των εξεταζόμενων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επιεική αξιολόγηση ή άλλης μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά σκοπεύει μόνο στην παροχή της δυνατότητας να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις, τις οποίες λόγω της πάθησής τους αδυνατούν να εξωτερικεύσουν με το γραπτό λόγο. Είναι αυτονόητο ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται περιφρονητικά ή απαξιωτικά έναντι των εξεταζόμενων. 

 

 

ΣΤ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 

1. Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων να ενημερώσουν ως προς το συνημμένο έντυπο «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» αλλά και τον σχετικό πίνακα κατανομής, τους υποψηφίους που θα εξεταστούν προφορικά στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

2. Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να διανείμουν την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων το συνημμένο έντυπο «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» στους υποψηφίους που θα εξεταστούν προφορικά στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 

 

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

 

Συνημμένα: 

1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (1 σελίδα). 

2. Πίνακας κατανομής υποψηφίων ανά ΔΔΕ στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα ΕΠΑ.Λ. 

Εσωτερική διανομή: 

1. Γραφείο κ. Υπουργού 

2. Γεν. Γραμματεία Α/θμιας Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής 

3. Γεν. Δ/νση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών & Εξετάσεων 

4. Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών 

5. Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 

6. Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

7. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 

8. Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων, Τμήμα Ε΄ 

9. Δ/νση Τακτικού Προϋπολογισμού Μ.Π.Δ.Σ. 

10. Δ/νση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Β΄ 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

 Οι υποψήφιοι/ες που εμπίπτουν στις διατάξεις για προφορική εξέταση, λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους και γι’ αυτό τους παρέχεται η ευκαιρία να τις διατυπώσουν προφορικά. Κατά τα λοιπά η εξέτασή τους δεν διαφέρει από την εξέταση των υπολοίπων που εξετάζονται γραπτά. Έτσι λοιπόν αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά. 

 Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη των εξετάσεων, να ακολουθούν τις συστάσεις των εκπαιδευτικών για την κατανομή των υποψηφίων στις σωστές αίθουσες και να έχουν πάντα μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου (καρτελάκι) και αν επιθυμούν ένα μπουκαλάκι νερό. 

 Μετά την κατανομή τους στις αίθουσες, τους χορηγείται το τετράδιο και αναγράφουν τα ατομικά τους στοιχεία στους οικείους χώρους (αν αδυνατούν από μόνοι τους βοηθούνται από τους επιτηρητές). Είναι αυτονόητο ότι οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις των εξεταζομένων ισχύουν και για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο εξεταστικό κέντρο και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασής τους. 

 Στους/στις εξεταζόμενους/ες παρέχεται χρόνος προετοιμασίας, ο οποίος είναι τουλάχιστον ίσος με το χρόνο δυνατής αποχώρησης και δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις (3) ώρες, προκειμένου να μελετήσουν, να κατανοήσουν τα θέματα και να κρατήσουν, εφόσον το επιθυμούν, σημειώσεις στο τετράδιο τους, για να τις χρησιμοποιήσουν όταν θα προσέλθουν στην επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν. Ο/Η επιτηρητής/τρια μπορεί να αναγνώσει τα θέματα, αν αυτό ζητηθεί από τον εξεταζόμενο. Μετά την παρέλευση του χρόνου προετοιμασίας οι υποψήφιοι/ες κλείνουν τα τετράδια και περιμένουν να κληθούν από την επιτροπή. 

 Όταν είναι έτοιμοι ή όταν παρέλθει ο τρίωρος χρόνος προετοιμασίας, προσέρχεται ο καθένας ξεχωριστά στην αίθουσα όπου παρευρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης για την αξιολόγησή-βαθμολόγησή του. Στην αίθουσα αυτή παρευρίσκονται υποχρεωτικά τα τρία μέλη, δηλαδή οι δύο βαθμολογητές και ένας τρίτος βαθμολογητής, για την περίπτωση της αναβαθμολόγησης. 

 Επίσης στην Επιτροπή μπορεί να παρίσταται και ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος του οικείου ΚΕΔΑΣΥ ή εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος υπηρετεί στο ΚΕΔΑΣΥ, για την παροχή διευκρινίσεων ή επεξηγήσεων σε θέματα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, όταν ζητηθεί από την Επιτροπή. 

 Η Επιτροπή Εξέτασης, εφόσον από την πορεία αξιολόγησης/βαθμολόγησης του εξεταζόμενου διαπιστώσει ότι υπάρχει εμφανής δυσκολία στη ροή του λόγου του υποψηφίου, κατά την απόδοση των θεμάτων που έχει ήδη επεξεργαστεί κατά το χρόνο προετοιμασίας τους (3 ώρες) μεριμνά, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος αξιολόγησης. 

 Ο/Η εξεταζόμενος/η αναπτύσσει προφορικά στα τρία μέλη – εξεταστές τις απαντήσεις του στα θέματα, με όποια σειρά επιθυμεί. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των απαντήσεών του μπορεί να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του στο τετράδιο. Στην περίπτωση των υποψηφίων με δυσλεξία ή δυσορθογραφία και εκτός από την περίπτωση των ασκήσεων γραμματικής δεν λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη. 

 Αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο/η εξεταζόμενος /η ζητήσει την ανάγνωση κάποιου θέματος, τότε ο επιτηρητής ή ο εξεταστής αντίστοιχα θα μπορούσε να επαναλάβει άλλη μία φορά την ανάγνωση κάποιου θέματος. 

 Επισημαίνεται ότι η διαφοροποιημένη διαδικασία που προβλέπει η προφορική αξιολόγηση-βαθμολόγηση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επιεική αξιολόγηση ή άλλης μορφής ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά σκοπεύει μόνο στην παροχή της δυνατότητας σε αυτούς τους υποψήφιους να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις, τις οποίες λόγω της πάθησής τους αδυνατούν να εξωτερικεύσουν με τον γραπτό λόγο. 

 

 

ΤΜΗΜΑ Β΄ της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ του ΥΠΑΙΘΑ 

ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9ΙΙΥ46ΝΚΠΔ-5ΙΗ

ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑ.Λ. 2024 

 

ΔΔΕ 

ΚΩΔ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔ. ΕΚΠ/ΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 

ΕΔΡΑ 

Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΠ΄ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ