Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Η "Θάλεια" απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων - Η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα των πολιτων

 

 

 

capital.gr

e-ΕΦΚΑ: Η "Θάλεια" απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων - Η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα των

 πολιτων

 

 

 

Στη "μάχη" για την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών ρίχνει ο e-ΕΦΚΑ την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τη λειτουργία ενός νέου εργαλείου, με την ονομασία "Θάλεια", στοχεύοντας στην άμεση ανταπόκριση στα ερωτήματα των ασφαλισμένων.

Η "Θάλεια", η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ. Είναι μια ψηφιακή βοηθός, η οποία παρέχει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με θέματα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεων, εισφορών και άλλων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Επιδίωξη της νέας υπηρεσίας, η οποία εντάχθηκε στο πολυκαναλικό σύστημα εξυπηρέτησης του φορέα και στο σύνολο των 110 ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, είναι ο πολίτης να ενημερώνεται γρήγορα και εύκολα, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες, τις οποίες παρέχει η τεχνολογία.

Τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται θετικά από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα. Στην παρούσα φάση, οι ερωτήσεις, που απαντώνται, κατηγοριοποιούνται ως εξής: ερωτήσεις γενικά για τον e-ΕΦΚΑ, την ασφάλιση και τις εισφορές, τις παροχές και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τις συντάξεις, τον έλεγχο ασφάλισης και εισφορών, τους οφειλέτες (ΚΕΑΟ) και τη διακρατική κοινωνική ασφάλιση.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι δυναμική και αναβαθμίζεται διαρκώς, καθώς η "Θάλεια", η οποία απαντά σε ερωτήσεις που έχουν προκύψει από την επικοινωνία των πολιτών με τον φορέα, τροφοδοτείται συνεχώς με πρόσθετο υλικό, εξασφαλίζοντας απαντήσεις σε περισσότερα πεδία ερωτήσεων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανατροφοδότηση διαδραματίζει το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών 1555, από το οποίο ο e-ΕΦΚΑ αντλεί τα νέα ερωτήματα.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με στελέχη του e-ΕΦΚΑ, η "Θάλεια" έχει ως στόχο να καλύψει τα τρία "α" που απασχολούν τους ασφαλισμένους, την "απορία" τους, την "αμφιβολία" τους και την "ανησυχία" τους.

Είναι ένα ακόμα μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη, που μπορεί με οπτικό και ακουστικό τρόπο, σε συνδυασμό με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, να απαντήσει δυναμικά σε ερωτήσεις του.

Πρόκειται για μια υπηρεσία του φορέα, που έρχεται να προστεθεί για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα εύκολης πλοήγησης με σαφείς οδηγίες, καθώς ο σχεδιασμός των απαντήσεων εξασφαλίζει ότι είναι κατανοητές για άτομα με προβλήματα όρασης, άτομα με προβλήματα ακοής, ακόμα και για άτομα με γνωστικές ή άλλες δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι η "Θάλεια" είναι διαθέσιμη, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ, κάνοντας την πληροφορία άμεσα προσβάσιμη για όλους: 

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση έχουν πλέον άτομα με αναπηρία εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και κάτοικοι νησιών και εξωτερικού

Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση έχουν πλέον άτομα με αναπηρία εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και κάτοικοι νησιών και εξωτερικού

Η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση για την πιστοποίηση του αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), είναι πλέον εφικτή για άτομα με αναπηρία εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και για τους κατοίκους νησιών και εξωτερικού.

Δεδομένου ότι η καταχώριση του κινητού στο ΕΜΕπ είναι υποχρεωτική βάσει θεσμικού πλαισίου, η υπηρεσία της εξ αποστάσεως ταυτοποίηση απαλλάσσει τους πολίτες από τη φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή. H εξ αποστάσεως ταυτοποίηση υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τα στοιχεία των πολιτών να αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ.

Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία προσφέρει ασφαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση ιδιαίτερα για περιπτώσεις που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτή η ταυτοποίηση μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή παρόχου κινητής τηλεφωνίας, όπως για πολίτες που έχουν οικογενειακά και εταιρικά πακέτα σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας και κατοίκους εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα υπηρεσία παρέχεται σε ενήλικους κατόχους ΑΦΜ, οι οποίοι:

είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ατόμων με αναπηρία του e-ΕΦΚΑ

έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας

είναι κάτοικοι εξωτερικού

είναι κάτοικοι νησιωτικής Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, με προτίμηση τη χρήση smartphone για καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η διαδικασία διενεργείται με δύο τρόπους μέσω του emep.gov.gr :

Αυτοματοποιημένη Βιντεοκλήση (Dynamic Selfie) με μεταγενέστερη απόφαση του υπεύθυνου ταυτοποίησης

Τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 4,9 εκατ. αριθμοί κινητού στο ΕΜΕπ, ενισχύοντας την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, διευκολύνοντας και καθιστώντας απρόσκοπτη την επικοινωνία του Δημοσίου με τους πολίτες.

Πηγή: www.lifo.g 

Στη Βουλή η διαμαρτυρία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης

Στη Βουλή η διαμαρτυρία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης

Το σοβαρό πρόβλημα της απουσίας εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης στην Κρήτη, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας ως Αναφορά προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  σχετική επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης.

Με την επιστολή τους τα μέλη της Ένωσης, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μείζον πρόβλημα της απουσίας εκπαιδευτών κινητικότητας, αλλά και για την απουσία οποιασδήποτε κίνησης προς την επίλυσή του, επισημαίνοντας ότι αφορά τους τυφλούς όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, που λόγω γεωγραφικής θέσης είναι απομονωμένη.

Πηγή: https://syriza.gr/ 

Χαλάνδρι: Mισαναπηρική επίθεση από οδηγό τρόλεϊ σε επιβάτη – “Δεν είστε τυφλή, με κοροϊδεύετε” Απίστευτο περιστατικό

Χαλάνδρι: Mισαναπηρική επίθεση από οδηγό τρόλεϊ σε επιβάτη – “Δεν είστε τυφλή, με κοροϊδεύετε”

Απίστευτο περιστατικό

Ο οδηγός κατηγόρησε την επιβάτιδα πως δεν είναι τυφλή και είπε στην αστυνομία πως ο σκύλος ήταν επιθετικός

Απαράδεκτη επίθεση από οδηγό τρόλεϊ δέχθηκε τυφλή γυναίκα, όταν μπήκε στο μέσο με τον σκύλο – οδηγό της. Ο οδηγός, μάλιστα, αγνοώντας τους υπόλοιπους επιβάτες και τη γυναίκα με τον σκύλο που έκανε όσα προβλέπει ο νόμος, σταμάτησε το όχημα σε κεντρικό σημείο του Χαλανδρίου.

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» και το πρωί της Πέμπτης (8/1) μπήκε στο τρόλεϊ με τον σκύλο της, Μπάμπου. Όπως καταγγέλλει η ίδια σε ανάρτησή της, «με το που μπαίνουμε, ο οδηγός, αρχίζει να φωνάζει πως οι σκύλοι οδηγοί πρέπει να φορούν φίμωτρο. Του εξηγώ – έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές το έχω κάνει αυτό – ότι οι σκύλοι οδηγοί δεν φορούν φίμωτρο για ευνόητους λόγους. Είναι σκύλοι οδηγοί, hello? Έχουν κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί για δύο χρόνια. Δεν εμφανίζονται έτσι ξαφνικά μια μέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δουλεύουν. Σκέφτονται και λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το φίμωτρο δεν είναι απλώς εμπόδιο, στη δουλειά τους, είναι βασανιστικό».

“Ακινητοποιεί το τρόλεϊ κι αρχίζει να ουρλιάζει”, καταγγέλει η επιβάτιδα

Ο οδηγός την κατηγόρησε πως δεν είναι τυφλή και είπε στην αστυνομία πως ο σκύλος ήταν επιθετικός. Έπειτα, ακολούθησε ο εξής διάλογος:- «Όχι, το λέει ο νόμος», απαντά ο οδηγός.

– «Τον νόμο, κύριε, εγώ τον έφτιαξα!» Ξέρω ακριβώς τι λέει.

«Δεν με πιστεύει. (Βλέπετε γιατί πρέπει μερικές φορές να ακούμε και να πιστεύουμε τους άλλους;). Με τα πολλά, ξεκινάει. Βγάζω το κινητό να διαβάσω -έχω πάντα αποθηκευμένα βιβλία για τη διαδρομή. Ξαφνικά, σταματά ξανά. «Βλέπετε! Με κοροϊδεύετε! Δεν είστε τυφλή αφού διαβάζετε στο κινητό!», γράφει η κ. Γκέρτσου.

«Τον κοιτάζω. Ωραία θα περάσουμε σήμερα, σκέφτομαι. Ακινητοποιεί το τρόλεϊ στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Παπανικολή στο Χαλάνδρι κι αρχίζει να ουρλιάζει πως δεν πάει πουθενά αν δεν του δείξω τα χαρτιά του σκύλου. «Κύριε, θα τα δείξω στην αστυνομία.

Καλώ το 100». «Βρίσκομαι στο τρόλεϊ με σκύλο οδηγό. Δέχομαι μισαναπηρική επίθεση εδώ και τουλάχιστον 20 λεπτά. Παρακαλώ στείλτε περιπολικό» Η τηλεφωνήτρια κατάλαβε αμέσως. Παίρνει κι εκείνος. «Έχω έναν μεγάλο σκύλο εδώ, και φαίνεται επιθετικός!»».

“Λύστε το μεταξύ σας”

Λίγο μετά, μετέβη στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ.

«Τους δείχνω τα χαρτιά μου και την κάρτα μου, που γράφει πως είμαι η πρόεδρος του οργανισμού που εκπαιδεύει σκύλους οδηγούς, της σχολής Λάρα δηλαδή. «Να το λύσετε», λένε οι αστυνομικοί. Ρωτούν τον οδηγό αν θα ξεκινήσει. Εκείνος απαντά θετικά», γράφει η καταγγέλλουσα.

Όπως γράφει έπειτα, «Μέχρι πότε θα υπομένω απρόκλητες διακρίσεις, λεκτικές επιθέσεις και μισαναπηρικές συμπεριφορές επειδή… βγήκα να πάω στη δουλειά μου; Τι θέλετε να κάνω; Να το καταπιώ και να πω «εντάξει, τα βρήκαμε;» Τότε ακούω τον έναν αστυνομικό: «Θα σας ασκηθεί δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών». Κι εγώ, είμαι δημόσιος υπάλληλος σε νοσοκομείο, δεν έχω άλλον τρόπο να μετακινηθώ, και παρακωλύεται η εργασία μου. «Να μην κρατάμε το τρόλεϊ λοιπόν, να καταγράφει το περιστατικό κι επόμενη στάση… η ΓΑΔΑ»».

Πηγή: www.parapolitika.g 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 12ο ΑΡΘΡΟ 9 – ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ Προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 12ο

ΑΡΘΡΟ 9 – ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον

Η προσβασιμότητα έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο κατά τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, όσο και του κοινού εθνικού δικαίου και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, για την ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία. Είναι σαφές ότι η προσαρμογή του δομημένου περιβάλλοντος σε συνθήκες προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, παρουσιάζει συχνά δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα, αποτελεί όμως υποχρέωση των αρμοδίων αρχών να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλισή της. Στην Ετήσια Έκθεση της Αρχής του έτους 2023 έχει επισημανθεί η παρελκυστική, από πλευράς νομοθέτησης, τακτική των διαδοχικών παρατάσεων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012, τόσο όσον αφορά:

α) στην υποχρεωτικότητα των απαραίτητων διαμορφώσεων προσβασιμότητας, όσο και

β) στην ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων για στέγαση φορέων του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 και λοιπών κτιρίων συνάθροισης κοινού σε μη προσβάσιμα κτίρια (σ.σ. σε ό,τι αφορά στα υφιστάμενα, προ 09.04.2012, κτίρια, καθώς για τα νεότερα υφίσταται υποχρέωση εξασφάλισης οριζόντιας και κατακόρυφης, αυτόνομης και ασφαλούς πρόσβασης για κάθε χρηση εκτός από κατοικία).

Ωστόσο, για πρώτη φορά, η προθεσμία της υποχρεωτικής συμμόρφωσης έλαβε νέα παράταση, μόλις ενός μηνός, μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024 (Υ.Α. ΥΠΕΝ/ ΔΕΣΕΔΠ 33888/542 (Β’ ΦΕΚ2027/01.04.2024). Χωρίς την πρόβλεψη νέας παράτασης, οι απαραίτητες διαμορφώσεις προσβασιμότητας θα καταστούν υποχρεωτικές και για τα προ 09.04.2012 κτίρια που φιλοξενούν φορείς του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 και λοιπά κτίρια συνάθροισης κοινού.

Αντίστοιχη μη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων υφίσταται, μέχρι σήμερα, και για τις περιπτώσεις μη προσβάσιμων υποδομών, όπου το Δημόσιο λειτουργεί ως ιδιώτης (fiscus), σε περιπτώσεις παραχώρησης κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παραθαλάσσιες περιοχές).

Ομοίως παρελκυστική, εντέλει, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η μη πρόβλεψη της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων για τη μη τήρηση επισημάνσεων και γνωμοδοτήσεων επί μελετών προσβασιμότητας και ελέγχων αιτήσεων εξαίρεσης από την υποχρέωση διαμορφώσεων προσβασιμότητας των Περιφερειακών Επιτροπών Προσβασιμότητας του άρθρου 18 του ν. 4495/2017.

Η απουσία επιβολής κυρώσεων, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οδηγεί σε καταστρατήγηση στην πράξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ειδικότερα των ατόμων με κινητική ή οπτική αναπηρία και καθιστά τις εθνικές νομοθετικές προβλέψεις για την προσβασιμότητα, και εν τέλει το δικαίωμα του άρθρου 9 της Σύμβασης, κενό γράμμα (Φ.Υ. 331833). Επιγραμματικά μόνο αναφέρεται η συνέχιση της απρόθυμης, και συχνότατα πλημμελούς, συμμόρφωσης της Διοίκησης στις επισημάνσεις της Αρχής, ενώ ο εμποδιζόμενος πολίτης αγωνίζεται για τον σεβασμό του θεσμοθετημένου δικαιώματός του στην προσβασιμότητα, επισημαίνοντας αστοχίες, αβελτηρίες και καθυστερήσεις της Διοίκησης.

Παρατηρείται, επίσης, ότι δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί η υποχρέωση τα νέα έργα ανάπλασης για δημόσιους χώρους και υποδομές να υλοποιούνται επί τη βάση αρχών καθολικού σχεδιασμού, με σκοπό την εξασφάλιση αλυσίδας προσβασιμότητας στις υποδομές.

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί να γίνονται εργασίες αποκατάστασης, και με το πρόσχημα ότι δεν χαρακτηρίζονται εργασίες ανάπλασης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 2 της υπ’ αριθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561 (Β’ ΦΕΚ 6213/07.12.2022) απόφασης (άρθρο 1 παρ. 2), εξαιρούνται της υποχρέωσης τήρησης των προδιαγραφών προσβασιμότητας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση εκτέλεσης εργασιών ανακατασκευής/ανάπλασης οδού σε Δήμο, και συγκεκριμένα αντικατάστασης υλικών του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου λόγω φθοράς. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του αναφερόμενου πατέρα παιδιού – χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, τη διαμεσολάβηση της Αρχής και τις υποδείξεις της Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας Αττικής, η δημοτική υπηρεσία αρνείται ότι οι εργασίες αποκατάστασης θεωρούνται εργασίες ανάπλασης, οπότε δεν αξιοποιήθηκε η δυνατότητα, επί τη ευκαιρία των εργασιών αυτών, της δημιουργίας μίας (1) τουλάχιστον θέσης στάθμευσης, προσαρμοσμένης σε μήκος (ως εύλογη προσαρμογή για τη συγκεκριμένη διαμόρφωση, (Φ.Υ.338529). Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι, όπως και εάν χαρακτηρισθεί η αντικατάσταση των υλικών του οδοστρώματος, δεν παύει κατ’ ουσία να αποτελεί ένα νέο έργο που όφειλε να πληροί τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, όφειλε να ισχύει η ποσόστωση του 5% επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων στάθμευσης [άρθρο 25 της υπ’ αριθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑ ΑΠ/124964/1561 (ΦΕΚ Β’ 6213/07.12.2022) απόφασης], με την υποδειχθείσα, από την Περιφερειακή Επιτροπή Προσβασιμότητας, εύλογη προσαρμογή μιας μεγαλύτερου μήκους, από τις συνήθεις, θέσης στάθμευσης ΑμεΑ, εφόσον θα είναι παράλληλη προς το πεζοδρόμιο.

Συμπερασματικά, οι προδιαγραφές που θεσπίζονται για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία στους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών τυγχάνουν εφαρμογής σε κάθε μελέτη και έργο νέου κοινόχρηστου χώρου, σε κάθε μελέτη και έργο ανακατασκευής και ανάπλασης κοινόχρηστου χώρου, καθώς και στις μελέτες προσβασιμότητας για υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους.

Άλλη περίπτωση αφορά σε δήμο που, ενώ αποδέχτηκε δωρεά πτυσσόμενου εργαλείου θαλάσσιας προσβασιμότητας (από το έτος 2022) και πρόταση μίσθωσης από την εταιρεία ακινήτων Δημοσίου, τόσο οργανωμένης, όσο και ελεύθερης ακτής, δεν είχε προβεί στην εγκατάστασή του, ενώ δεν είχε μεριμνήσει για την ύπαρξη υποδομών προσβασιμότητας στη θάλασσα, ούτε αντίστοιχη πρόβλεψη αλυσίδας προσβασιμότητας για τις λοιπές υποδομές (όπως χώρους και θέσεις στάθμευσης, τουαλέτες, αποδυτήρια) (Φ.Υ. 343154).

Η Αρχή έγινε, τέλος, αποδέκτης επισημάνσεων, από έτερο πατέρα παιδιού – χρήστη αμαξιδίου, για τη μη λειτουργικότητα των υλοποιημένων διαμορφώσεων προσβασιμότητας πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών, που εκτελέστηκαν σε εφαρμογή των προδιαγραφών για τη διαμόρφωση και την ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτές τηρούν τις προβλέψεις της υπ’ αριθ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561 (ΦΕΚ Β’ 6213/07.12.2022) απόφασης. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν προβαίνει σε τεχνικές κρίσεις και αξιολογήσεις, ωστόσο διαβιβάζει στις αρμόδιες Αρχές τις εύλογες παρατηρήσεις και υποδείξεις των αναφερομένων που, εκ του καθημερινού βιώματός της δυσκολίας στη μετακίνησή τους, είναι σε θέση να αναδείξουν ζητήματα που ο νομοθέτης δεν έχει λάβει υπόψη του.

Για παράδειγμα, η δυνατότητα που δόθηκε από την προαναφερθείσα απόφαση για αμφίπλευρη ταπείνωση της ζώνης ελεύθερης όδευσης πεζών ή και ολόκληρου του πεζοδρομίου κατά μήκος της εισόδου σε χώρους στάθμευσης, οδηγεί σε μεταβολή του επιπέδου του πεζοδρομίου και καθιστά δύσκολη, έως επικίνδυνη, την κίνηση χρήστη αμαξιδίου σε αυτό.

Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε είναι η τοποθέτηση πάνω σε πολλά πεζοδρόμια κάθε είδους αστικού εξοπλισμού (δένδρα, ζαρντινιέρες, στύλους της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., Κ.Α.Φ.Α.Ο., κ.λπ.), αλλά και η κατάληψή τους από σταθμευμένα οχήματα, τραπεζοκαθίσματα, προθήκες προϊόντων εμπορικών καταστημάτων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συχνή στενότητα πλάτους των πεζοδρομίων, καθιστούν σχεδόν αναγκαστική την κίνηση του χρήστη αμαξιδίου στον δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο. Τονίζεται ότι, στις ανακατασκευές των πεζοδρομίων, απαιτείται λεπτομερής καθολικός σχεδιασμός και πρόβλεψη αλυσίδας προσβασιμότητας. Τέλος, θέματα προς επίλυση υφίστανται και στον σχεδιασμό των διαβάσεων πεζών, καθώς συχνά, ιδιαίτερα σε κεντρικές λεωφόρους (με διάζωμα), δεν προβλέπεται επαρκής χώρος για προσωρινή στάση του χρήστη αμαξιδίου.

Συνεπώς, προκειμένου οι νομοθετικές προβλέψεις να τυγχάνουν ουσιαστικής εφαρμογής και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των εμποδιζόμενων ατόμων, θα πρεπει να καταστεί αυτονόητα ενσωματωμένη η έννοια της προσβασιμότητας στον αστικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο ενός κώδικα δεοντολογίας που θα επιτάσσει τον έμπρακτο σεβασμό της αναπηρίας, δια της εξάντλησης των δυνατοτήτων του καθολικού σχεδιασμού και της πρόβλεψης αλυσίδας προσβασιμότητας ad hoc σε κάθε υποδομή, κτίριο συνάθροισης κοινού και κοινόχρηστο χώρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συστηματική καλλιέργεια παιδείας συμπερίληψης, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις προαγωγής για την αναπηρία. 

ΙΚΥ: Πρόγραμμα υποτροφιών σε φοιτητές ευπαθών ομάδων και πολύτεκνους - Το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων

Newsroom

ΙΚΥ: Πρόγραμμα υποτροφιών σε φοιτητές ευπαθών ομάδων και πολύτεκνους - Το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων

Θα δοθούν 3.000 προπτυχιακές υποτροφίες σε φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και Α.Σ.Ε.Ι. της χώρας                                

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (I.K.Y.) ανακοινώνει την δημοσίευση προγράμματος χορήγησης υποτροφιών σε επιμελείς φοιτητές/τριες που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.                                    

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, αφού μελετήσουν προσεκτικά τη σχετική «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων» καλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στη διαδικτυακή εφαρμογή (https://ams.iky.gr) το αργότερο έως και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 16.00.

Προγραμματίζεται να δοθούν 3.000 προπτυχιακές υποτροφίες σε επιμελείς φοιτητές/τριες που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) της χώρας, ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) και σε τρίτεκνους/πολύτεκνους και διαθέτουν χαμηλά εισοδήματααποσκοπώντας στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.                                     

Προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση της συμμετοχής υποψηφίων με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή) τουλάχιστον 50% (Α’ Ειδική Κατηγορία Υποψηφίων) καθώς και υποψηφίων που είναι γονείς με τρία τέκνα και άνω ή μέλη οικογένειας με τρία τέκνα και άνω (εξαρτώμενα ή μη) (Β’ Ειδική Κατηγορία Υποψηφίων).                                    

Η ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται με τη διάθεση/δέσμευση έως 100 υποτροφιών, ισομερώς κατανεμημένων στις δύο Ειδικές Κατηγορίες Υποψηφίων, ήτοι έως πενήντα (50) υπότροφοι στην Α’ Ειδική                                        

                                         Κατηγορία Υποψηφίων και έως πενήντα (50) υπότροφοι στην Β’ Ειδική Κατηγορία Υποψηφίων.                                    

Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για τις αιτήσεις για τις υποτροφίες εδώ

Υποτροφίες ΙΚΥ: Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές                                     

Σημαντικές επισημάνσεις: Κατά την υποβολή της αίτησης, εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα:                                     

Η Βεβαίωση που θα χορηγήσει η Σχολή σας να είναι σύμφωνη με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος 1 (όχι βεβαίωση σπουδών) της ανωτέρω Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων. Παρακαλούμε να ελέγξετε την ακρίβεια και ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων.                                    

Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) για τους υποψηφίους που φοιτούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας, να αφορά στο φορολογικό έτος Ειδικότερα, στο πεδίο του εκκαθαριστικού «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ» να αναγράφεται το έτος 2021.                                    

Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις (όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, προθεσμίες κ.λπ.) παρέχονται από τα τηλέφωνα 210-3726302, -358, -383, -397 και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου proptyhiaka@iky.gr.                                    

Για ζητήματα που χρήζουν τεχνικής υποστήριξης (κωδικοί, σύνδεση, αποθήκευση αίτησης, online υποβολή κλπ) οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν αίτημα στον σύνδεσμο https://www.iky.gr/support/ επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας «Τεχνική Υποστήριξη: Προπτυχιακές Υποτροφίες/ Τεχνική Υποστήριξη/ Κωδικοί, σύνδεση, αποθήκευση, κτλ.».                                    

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».                                     

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

ΕΡΩΤΗΣΗ της Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Ανάγκη για την επίσπευση της καταβολής της προαναγγελθείσας αύξησης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ και στις αντίστοιχες αναπηρικές» και απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ της Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης με θέμα:  «Ανάγκη για την επίσπευση της καταβολής της προαναγγελθείσας αύξησης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ και στις αντίστοιχες αναπηρικές»  και απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Της:       Αθανασίου Μαρίας, Βουλευτού Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Την κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Αθήνα, 15/10/2024

ΘΕΜΑ:  «Ανάγκη για την επίσπευση της καταβολής της προαναγγελθείσας αύξησης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ και στις αντίστοιχες αναπηρικές»

Κυρίες και Κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρ. Φ11321/οικ.104985, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 7/12/2023 (τ. Β’, αρ. Φύλλου 6856), το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 αυξάνεται από την 1.1.2024 κατά 3%. Παρ’ όλα αυτά, δεκάδες δικαιούχοι λήπτες αναπηρικής σύνταξης διαμαρτύρονται σε επικοινωνία τους μαζί μας για το ότι, παρά την παρέλευση αρκετών μηνών από την επίμαχη ημ/νία, η εν λόγω αύξηση δεν έχει συμπεριληφθεί στις εισπραττόμενες αποδοχές τους, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα αλλά και ανησυχία στους ανωτέρω. Θεωρούμε ότι οι ανάπηροι, έχοντας μεγαλύτερη από τους άλλους συνταξιούχους ανάγκη της σχετικής αύξησης, δεν πρέπει επ’ ουδενεί να εξαιρεθούν του σχετικού ευεργετήματος και η επίσπευσή του είναι αναγκαία για κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να επισπεύσετε την καταβολή της εντός του ΦΕΚ της 7/12/2023 αναγγελθείσας αύξησης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ και στις αντίστοιχες αναπηρικές, ενόψει των πιεστικών καθημερινών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στην κάλυψη των εξόδων του βιοπορισμού τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αθανασίου Μαρία

Η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29

Ταχ. Κώδικας: 101 10 – Αθήνα Πληροφορίες: Α. Στεφάνου Τηλέφωνο: 213151.6056

e-mail: ypertns@ypakp.gr

Αθήνα

Αριθ. Eσωτ. Πρωτ.: 911 Ε

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων Αθήνα

KOIN.: Γραμματεία Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης)/Πολιτική Γραμματεία

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για την επίσπευση της καταβολής της προαναγγελθείσας αύξησης στις καταβαλλόμενες συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ και στις αντίστοιχες αναπηρικές».

ΣXET.: H αριθ. πρωτ. 235/15-10-2024 Ερώτηση.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη βουλευτή κα Μαρία Αθανασίου, σχετικά με τη μη καταβολή στις συντάξεις αρκετών δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης της προαναγγελθείσας αύξησης 3% από 1-1-2024, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Συντάξεις με έναρξη καταβολής μέχρι και 31.12.2023

Σύμφωνα με την αριθ.Φ11321/οικ.104985/4.12.2023 ΚΥΑ (Β’ 6856 ), το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) με έναρξη καταβολής μέχρι και 31.12.2023 αυξήθηκε, από 01.01.2024, κατά 3%. Η εν λόγω αύξηση υλοποιήθηκε από τον πρώτο μήνα της προβλεπόμενης έναρξης, δηλαδή από τον 1ο/2024.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις συνταξιούχων όπου, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, προέκυψε θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή από την 1.1.2019 το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό τους), αυτή συμψηφίζεται, κατ’ έτος, και μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

2. Νέες Απονομές Συντάξεων από 01.01.2024

Τροποποιήθηκε το λογισμικό των απονομών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου ως προς τον υπολογισμό της Εθνικής και της Ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 7 και της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και τις οδηγίες της αριθ. 108117/8.12.2023 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΔΑ: ΨΜ3Ρ46ΝΛΔΓ-ΔΚΣ).

Στις συντάξεις που απονέμονται από 1.1.2024, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης έχει αναπροσαρμοστεί με τη νέα αύξηση κατά 3% και οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται η Ανταποδοτική Σύνταξη έχουν αναπροσαρμοστεί κατά την μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Πηγή: www.hellenicparliament.gr 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 11ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 11ο

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 11ο

ΑΡΘΡΟ 7 – ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες

Τα παιδιά με αναπηρίες απολαύουν της θεσμικής προστασίας όλων των νομικών εργαλείων για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά, ιδίως, της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δ.Σ.Δ.Π.), καθώς και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Δ.Σ.Δ.Α.Α.). Οι δύο διεθνείς συμβάσεις αποτελούν εθνικό δίκαιο, αυξημένης τυπικής ισχύος σε συνέχεια της κύρωσής τους (αρ. 28 παρ.1 του Συντάγματος). Η Δ.Σ.Δ.Π. και η Δ.Σ.Δ.Α.Α. πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα, ώστε να επιτυγχάνεται ολιστικά η πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες. Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, αποφεύγοντας τη θεσμοθέτηση κανόνων, οι οποίοι δεν συνάδουν με τις επικυρωθείσες διεθνείς συμβάσεις, να τα προστατεύει από τρίτους ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θέτοντας κατάλληλους κανόνες και να τα πραγματώνει, θεσμικά και ουσιαστικά, με κατάλληλη νομοθεσία, κανονιστικό πλαίσιο, πολιτικές και πρακτικές.

Η Αρχή δέχεται πλήθος αναφορών, ιδίως γονέων, σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες σε κάθε πεδίο. Κατά το 2023 διερεύνησε, μεταξύ άλλων, ατομικές υποθέσεις (ενδεικτικά) που αφορούν σε διαδικασίες που σχετίζονται με τα ακόλουθα ζητήματα:

■ μη έναρξη φοίτησης σε γενικά ή ειδικά σχολεία από την έναρξη του σχολικού έτους (π.χ. καθυστέρηση τοποθέτησης ειδικού βοηθητικού προσωπικού) (Φ.Υ. 342428)

■            μη υλοποίηση προβλεπόμενων κατάλληλων ειδικών εκπαιδευτικών μέτρων στο γενικό σχολείο (π.χ. μη υλοποίηση παράλληλης στήριξης ή μη υλοποίηση με κατάλληλο προσωπικό)

■            μη υλοποίηση εγκριθείσας κατ’ οίκον διδασκαλίας (Φ.Υ. 333393 και 345584)

■            μη λειτουργία ιδρυθέντων, στη βάση κανονιστικού πλαισίου, Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Φ.Υ. 341222)

■            προβλήματα στη φοίτηση μαθητών/μαθητριών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. (Φ.Υ. 345584, 302055,313818 και 326769)

■            απαίτηση Υπουργείου Παιδείας για ετήσια ανανέωση ιατρικών γνωματεύσεων για χρόνιες μη αναστρέψιμες παθήσεις παιδιών για το σχολείο (Φ.Υ. 320040)

■            ανάρμοστη συμπεριφορά από εκπαιδευτικό (Φ.Υ. 320040) ή από ιδιώτη – γείτονα που ενοχλούνται από συμπεριφορές παιδιών με αναπηρίες, ιδίως, με αυτισμό (Φ.Υ. 332388)

■            απόδοση νόμιμου ποσοστού αναπηρίας από υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Φ.Υ. 332717, 33371 1 και 331060), ιδίως σε σχέση με παιδιά σε αναδοχή (Φ.Υ. 333411).

■            τη μη προέγκριση ειδικών θεραπειών – ειδικής αγωγής ανηλίκου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς νόμιμη αιτία, και ζητήματα του κανονιστικού πλαισίου (Φ.Υ. 338281 και 312654), προβλήματα στη λειτουργία των ιδιωτικών κέντρων ειδικών θεραπειών(Φ.Υ. 330492, 334271 και 334390)

■            προσωρινή διακοπή κάλυψης δαπανών ειδικών θεραπειών παιδιών σε αναδοχή, λόγω καθυστέρησης έγκρισης προϋπολογισμού του αρμοδίου, για την προστασία τους, δημοσίου φορέα (Φ.Υ. 347224 )

■            διάκριση παιδιού με αυτισμό, λόγω άρνησης του Δήμου να το συμπεριλάβει σε θερινό ημερήσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, στη βάση της αναπηρίας του (Φ.Υ. 337550)

■            ερώτημα γονέων για απαιτούμενη διαδικασία για τη θέση 17χρονου ανηλίκου, και εν δυνάμει ενηλίκου, με νοητική αναπηρία σε δικαστική συμπαράσταση (Φ.Υ. 343766)

■            άρνηση αποδοχής βρέφους με αναπηρία σε δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, με το πρόβλημα να αναδύεται και στη σχετική προκήρυξη της Ε.Τ.Α.Α. (Φ.Υ. 337964)

■            κατάργηση και μεταφορά παιδοψυχιατρικής κλινικής από το γενικό νοσοκομείο «Τζάνειο» σε άλλο, με συνέπεια τη στέρηση κοινοτικών, νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και περίθαλψης από ανήλικα, τα οποία γενικότερα διαβιούν στον Δήμο Πειραιά, και ειδικότερα παρουσιάζουν αναπηρία λόγω χρόνιας ψυχικής διαταραχής (Φ.Υ. 33301 1).

Η ανταπόκριση της Διοίκησης διαφοροποιείται ανά περίπτωση και δεν είναι πάντα θετική. Η Αρχή έχει εντοπίσει και πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για συστημικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν οργανωτικών αλλαγών ή/και τροποποίηση της νο-μοθεσίας και δεν έχουν επιλυθεί, όπως η σφαιρική πραγμάτωση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες, η πρόληψη με υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα, η οδοντιατρική περίθαλψη για παιδιά με διαταραχές συμπεριφοράς, η αποϊδρυματοποίηση, κ.ά.

Επιπλέον των ανωτέρω, για το έτος 2023 η Αρχή ενέτεινε τις προσπάθειές της, αναδεικνύοντας τα εξής:

1. Τη μη υλοποίηση ή την υλοποίηση με υπέρμετρη καθυστέρηση, από την έναρξη του σχολικού έτους, της μεταφοράς παιδιών με αναπηρίες στο σχολείο (Φ.Υ. 313954/2022, 327018/2022, 314421/2022, 324320/2022, 326422/2022, 324817/2022, 324321/2022, 331055/2023, 343601/2023, 343599/2023, 343825/2023 και 345106/2023), η οποία υλοποιείται με διαδικασίες της αρμόδιας Περιφέρειας, αλλά και την αποπομπή – διακοπή μεταφοράς μαθητή με αυτισμό από ιδιώτη ιδιοκτήτη μεταφορικού μέσου, συμβεβλημένου με την Περιφέρεια (Φ.Υ. 336776). ‘Εως τον Δεκέμβριο 2023 παρέμειναν αρκετά κενά, με αποτέλεσμα ομάδες μαθητικού πληθυσμού, ή και μεμονωμένοι/ ες μαθητές/μαθήτριες, να βρίσκονται ή να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Αρχή επεσήμανε προβλήματα σε σχέση με το νομικό πλαίσιο, τη διαδικασία ανάθεσης δρομολογίων, τα οποία κηρύσσονται επανειλημμένα άγονα, την έλλειψη ενδιαφέροντος των αναδόχων λόγω των απαιτήσεων της ελεύθερης αγοράς, τη μη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων, εκ μέρους των αναδόχων, την έλλειψη ιδίων μεταφορικών μέσων της Περιφέρειας, τους Δήμους και τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., τη μη διασφάλιση εκπαιδευμένων συνοδών και οδηγών για τους μαθητές/ μαθήτριες με αναπηρία, κ.ά. Η Αρχή απηύθυνε συγκεκριμένες προτάσεις για οργανωτικές αλλαγές και ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, παρά την ανταλλαγή εγγράφων, στην πράξη το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί οριστικά.

2. Τη θέση εμποδίων στη συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε εκδρομές του γενικού σχολείου (Φ.Υ. 343948, 343599, 343601 και 335074) αφενός, σε σχέση με τη συμμετοχή μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και παράλληλη στήριξη στη σχολική εκδρομή της Γ’ λυκείου, και αφετέρου, σε σχέση με το συστημικό ζήτημα, το οποίο τέθηκε και από συλλόγους γονέων περισσότερων σχολείων. Στην πρώτη περίπτωση, η Αρχή επεσήμανε στο σχολείο του παιδιού την ειδική νομοθεσία για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το νομικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές, ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών γενικότε-

ρα, και του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης ειδικότερα, καθώς και τις προτάσεις του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τον συγκεκριμένο, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, τονίζοντας ότι αυτή η πρακτική συνιστά διάκριση και αποκλεισμό του παιδιού μέσα στην εκπαίδευση. Το πρόβλημα εστιάστηκε στην αντίφαση του νομικού πλαισίου που καθορίζει τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, για συνοδεία μαθητών/μαθητριών σε εκδρομές, με τις πρόσφατες αποφάσεις και πρακτικές τοποθέτησής τους σε περισσότερα σχολεία. Επιπλέον λόγος, ο οποίος επηρεάζει και τις περιπτώσεις συνοδείας από ειδικό βοηθητικό προσωπικό, είναι ότι η δαπάνη δεν αναλαμβάνεται από το υπουργείο Παιδείας. Σε συνέχεια εγγράφων της Αρχής, στην πρώτη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας παρενέβη προς το σχολείο (Φ.Υ. 335074), ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε θετικά ως προς το συστημικό ζήτημα που τέθηκε, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό.

3. Την άρνηση εγγραφής ή συνέχισης φοίτησης μαθητών/μαθητριών με αναπηρίες σε ιδιωτικά σχολεία (Φ.Υ. 336259, 341714 και 337845) ακόμα και νηπίων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία (Φ.Υ. 344787), με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους, τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά εξαρχής ή αποπέμπονται μεταγενέστερα (παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και με αδι- άγνωστες μαθησιακές δυσκολίες). Η Αρχή επεσήμανε στο Υπουργείο Παιδείας την ανάγκη: α) αυστηρής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία προβλέπει τη φοίτηση μαθητριών/μαθητών με αναπηρίες σε ιδιωτικά σχολεία με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια γενικά σχολεία, β) επανελέγχου και αναθεώρησης των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι, για να θεωρούνται σύννομοι, απαγορεύεται να αντιτίθενται σε διάταξη νόμου ή σε διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος , αποκλείοντας άμεσα ή έμμεσα μαθητές/μαθήτρι- ες στη βάση της αναπηρίας τους, και γ) βελτίωσης της εποπτείας τους, και έκδοσης προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των γενικών αρχών των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας (Φ.Υ. 336259/2023, 337845/2023 και 331613/2023). Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε εγγράφως θετικά , χωρίς ωστόσο το ζήτημα να έχει επιλυθεί στην πράξη ή συστημικά.

4. Τον αποκλεισμό, από το πρόγραμμα για προσωπικό βοηθό ΑμεΑ (Φ.Υ. 340467), εφήβων που τελούν σε αναπτυξιακό στάδιο με αυξημένες ανάγκες για αυτοφρο

ντίδα, αυτοεξυπηρέτηση, ανεξαρτητοποίηση και κοινωνική συμπερίληψη μεταξύ των συνομηλίκων τους, καθώς και διαφοροποίηση από τους γονείς, ιδίως σε σχέση με ανάγκες, όπως η ένδυση, η προσωπική υγιεινή, κ.ά. Ειδικότερα, σε συνέχεια αναφοράς του «πανελλαδικού συλλόγου SOS τροχαία εγκλήματα», η Αρχή επεσήμανε τη χρησιμότητα του θεσμού, ως εντασσόμενου στο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, συνδεόμενου με το δικαίωμά τους για ανεξάρτητη διαβίωση και συμπερίληψή τους στην κοινωνία και για αποτροπή της περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους, ιδίως, λόγω της πραγματικής έλλειψης δικτύου γενικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας – υποστήριξης στην κοινότητα. Προτάθηκε να διευρυνθούν οι σχετικές διατάξεις και το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης για προσωπικό βοηθό και για άτομα κάτω των 16 ετών, κατά περίπτω-ση, και για ad hoc κρίση από την αρμόδια διεπιστημονική επιτροπή, ιδίως κατά την καθολική εφαρμογή της υπηρεσίας σε όλη τη χώρα, σε συνέχεια της αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα.

5. Τον αποκλεισμό παιδιών με αναπηρία από τη χορήγηση Α.Μ.Κ.Α., ελλείψει άδειας νόμιμης διαμονής ή λόγω μη τακτοποίησης της αστικής τους κατάστασης, με συνέπεια την αδυναμία διασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εξοπλισμού ή τεχνολογικού βοηθήματος για την αναπηρία (π.χ. ακουστικό), και, κατ’ επέκταση, τη δυσχέρεια φοίτησης στο σχολείο (Φ.Υ. 337517 και 344787). Για το θέμα έχουν αποσταλεί επανειλημμένα έγγραφα προς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση μέχρι σήμερα. 

ΕΟΠΥΥ: Νέος τρόπος έκδοσης γνωματεύσεων μέσω κωδικού στο κινητό

ΕΟΠΥΥ: Νέος τρόπος έκδοσης γνωματεύσεων μέσω κωδικού στο κινητό

Ο νέος τρόπος λειτουργίας θα απαιτεί την ταυτοποίηση του δικαιούχου μέσω ειδικού κωδικού μιας χρήσης (One-Time-Password), ο οποίος θα αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου

Από την 3η Φεβρουαρίου 2025, ο ΕΟΠΥΥ εισάγει ένα νέο σύστημα επιβεβαίωσης για την έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων στους ασφαλισμένους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας θα απαιτεί την ταυτοποίηση του δικαιούχου μέσω ειδικού κωδικού μιας χρήσης (One-Time-Password), ο οποίος θα αποστέλλεται στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου.

Οι κατηγορίες παροχών που επηρεάζονται:

Η εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος θα αφορά τις παρακάτω κατηγορίες παροχών υγείας:

Φυσικοθεραπείες και ΚΑΑ Ανοικτής Περίθαλψης

Ειδική Αγωγή

Υγειονομικό Υλικό

Υλικά Πρόσθετης Περίθαλψης

Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής

Ο ειδικός κωδικός για την επιβεβαίωση της έκδοσης και εκτέλεσης της γνωμάτευσης θα αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του ασφαλισμένου, όπως αυτός θα έχει δηλωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ.

Σύντομη μετάβαση στο νέο σύστημα

Για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, οι δικαιούχοι περίθαλψης θα μπορούν, για μία μόνο φορά, να εκδώσουν γνωμάτευση χωρίς πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Από την επόμενη φορά, θα απαιτείται ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ ή του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Ειδικές περιπτώσεις:

Ανήλικα τέκνα: Για παιδιά που δεν διαθέτουν κωδικούς taxisnet, θα χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο του γονέα για την πιστοποίηση.

Υπερήλικες: Σε περίπτωση που οι υπερήλικες δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, η πιστοποίηση μπορεί να γίνει μέσω του φροντιστή τους, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το κινητό του για την εκτέλεση της γνωμάτευσης.

Με το νέο σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να διευκολύνει τις διαδικασίες για τους ασφαλισμένους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: www.alfavita.gr 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεκδικούμε την άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεκδικούμε την άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας 

 

Αθήνα: 09.01.2025

Αρ. Πρωτ.:           21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεκδικούμε την άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας

Το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της  στους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρα και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη.

Η ΕΣΑμεΑ συγκεκριμένα ζητά να συγκροτηθούν Ομάδες Εργασίας στα ανωτέρω υπουργεία ή μία Ομάδα Εργασίας και για τα δύο υπουργεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ, με αρμοδιότητα την επεξεργασία της Οδηγίας 2024/2841 για την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία.

Περισσότερα:

Πράσινο φως για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας!

Ξεκίνησε επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Συνέντευξη Ι. Βαρδακαστάνη για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Η 14η Οκτωβρίου 2024 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις που διαβιούν στην Ευρώπη. Ύστερα από μια περίοδο που διήρκησε σχεδόν 13 χρόνια, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF) [1] για τη χορήγηση μιας Ευρωπαϊκής Κάρτα Αναπηρίας που θα συμβάλει στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών της Ένωσης πήρε σάρκα και οστά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως πρόεδρος του European Disability Forum, ηγήθηκε της εκστρατείας για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την τελική έκδοση του κειμένου της Οδηγίας [2] για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, μια δράση που έχει χαρακτηριστεί στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021-2030 «Ένωση Ισότητας» ως μια από τις επτά εμβληματικές δράσεις της. [3] Η Οδηγία 2024/2841 [4], ωστόσο, δεν εστιάζει μόνο στα της θέσπισης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, αλλά περιέχει βελτιώσεις στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες με αναπηρία των 27 Κρατών-Μελών της Ε.Ε. να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στάθμευσης όπως αυτά προβλέπονται στα 27 κράτη μέλη.

 [1] Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας πηγαίνει πίσω στο 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF) δημοσίευσε την αρχική του πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Μετακίνησης (European Mobility Card) στο πλαίσιο της καμπάνιας που έτρεχε εκείνη την περίοδο με τίτλο «Ελευθερία Μετακίνησης» (Freedom of Movement). Για μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας βλ. https://www.edf-feph.org/eu-disability-card/

 [2] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/10/14/european-disability-card-and-european-parking-card-for-persons-with-disabilities-council-adopts-new-directives/

 [3] Σύμφωνα με τη Στρατηγική, «[η] Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας που θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κάρτα θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη όταν ταξιδεύουν ή μετακομίζουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έως το τέλος του 2023)».

 [4] Η Οδηγία (EE) 2024/2841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2024 για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία είναι διαθέσιμο στο: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202402841

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Αντωνία Παυλή

Αθήνα: 09.01.2025

Αρ. Πρωτ.:           20

ΠΡΟΣ:    κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

κα Σ. Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/2841 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία»

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η 14η Οκτωβρίου 2024 αποτελεί μια ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν στην Ευρώπη. Ύστερα από μια περίοδο που διήρκησε σχεδόν 13 χρόνια, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF)  για τη χορήγηση μιας Ευρωπαϊκής Κάρτα Αναπηρίας που θα συμβάλει στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών της Ένωσης πήρε σάρκα και οστά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως Πρόεδρος του European Disability Forum, ηγήθηκε της εκστρατείας για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την τελική έκδοση του κειμένου της Οδηγίας  για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας μια δράση που έχει χαρακτηριστεί στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες 2021-2030 «Ένωση Ισότητας» ως μια από τις επτά εμβληματικές δράσεις της.  Η Οδηγία 2024/2841 , ωστόσο, δεν εστιάζει μόνο στα της θέσπισης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, αλλά περιέχει βελτιώσεις στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης προκειμένου οι πολίτες με αναπηρία των 27 Κρατών-Μελών της Ε.Ε. να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στάθμευσης όπως αυτά προβλέπονται στα 27 κράτη μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη αφενός το Άρθρο 21 της Οδηγίας, σύμφωνα με το οποίο τα 27 Κράτη-Μέλη οφείλουν να ενσωματώσουν τη νέα Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 5 Ιουνίου 2027, αφετέρου τις δράσεις 15 και 29 της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 που, μεταξύ άλλων ενεργειών, προβλέπουν και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/2841 (δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026),  ζητούμε άμεσα:

– να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ., με αρμοδιότητα την επεξεργασία του μέρους της Οδηγίας 2024/2841 που αφορά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία,

– να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ., με αρμοδιότητα την επεξεργασία του μέρους της Οδηγίας 2024/2841 που αφορά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία, ή

– να συγκροτηθεί μια κοινή Ομάδα Εργασίας από τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Υποδομών και Μεταφορών, με συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.Α.μεΑ., με αρμοδιότητά της την επεξεργασία της Οδηγίας 2024/2841 για την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος 

Ο νέος τρόπος υπολογισμού για τις συντάξεις

Ο νέος τρόπος υπολογισμού για τις συντάξεις                            

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Παρουσιάζεται σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής για τον νέο δείκτη μεταβολής μισθών που θα ορίζει την αύξηση συντάξεων.                                

Ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών που θα καθορίζει από τον επόμενο χρόνο το ύψος των συντάξεων αλλά και την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάζεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, από τη αρμόδια ομάδα εργασίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.                                    

Ειδικότερα μετά τη σημερινή παρουσίαση του πορίσματος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Μέγαρο Μαξίμου θα αποφασίσουν αν η διάταξη του νέου δείκτη μεταβολής μισθών θα εισαχθεί στο νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός Μαρτίου.                                    

Το πόρισμα θα βασίζεται στον δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος θα αποτυπώνει τη μέση αύξηση μισθών του συνόλου των εργαζομένων.                                     

Η Επιτροπή έχει εστιάσει κυρίως στην κατάρτιση τεκμηριωμένης μεθοδολογίας υπολογισμού του νέου δείκτη, μέσω επιμέρους παραμέτρων όπως:                                    

- πλήρης χαρτογράφηση των κατηγοριών στις οποίες θα εφαρμοσθεί ο νέος δείκτης μισθών                                    

- προσδιορισμός χρονικής βάσης υπολογισμού του δείκτη μισθών                                        

                                         καθορισμός μισθολογικών δεδομένων και λοιπών μικροδεδομένων (π.χ. ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο) που θα αντλούνται ανά τομέα                                    

- καθορισμός αξιόπιστων πηγών άντλησης δεδομένων                                    

-διαδικασίες ελέγχου ποιότητας του δείκτη μισθών.                                     

Η κατασκευή ενός αξιόπιστου δείκτη είναι σημαντική, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, καθώς μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των μισθολογικών αυξήσεων είχε αποκλίσεις ανά φορέα (ΤτΕ, «Εργάνη», ΙΟΒΕ κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος μισθός, σύμφωνα την «Εργάνη», για το 2023 ανήλθε σε 1.251 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ κατέγραψε αύξηση κατά 4,9% το 2023 σε τρέχουσες τιμές, αγγίζοντας τα 1.439 ευρώ.                                    

Το νέο σύστημα                                     

Σύμφωνα με τη νομοθεσία από το 2026 ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με τον δείκτη μεταβολής μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, όπου οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται από το 2002 και μετά προσαυξημένες κατ’ έτος με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.                                    

Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2025 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%-4%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2026.                                    

Για παράδειγμα, έστω ότι έχουμε έναν ασφαλισμένο ο οποίος το 2026 συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη (ηλικία τουλάχιστον 62 ετών και 40 χρόνια ασφάλισης). Και έστω ότι το 2002 λάμβανε 800 ευρώ μισθό και το 2025 λαμβάνει 1.300 ευρώ μισθό. Αν το έτος 2025 ο πληθωρισμός κλείσει στο 2,8%, τότε οι συντάξιμες αποδοχές για την περίοδο 2002-2024 θα είναι 1.280 ευρώ και θα λάβει κύρια σύνταξη ίση με 1.075 ευρώ (μεικτά). Με τον νέο τρόπο υπολογισμού με βάση τον δείκτη μισθών, αν η συνολική αύξηση του γενικού επιπέδου των μισθών είναι 4% για το 2025, τότε οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι 1.300 ευρώ και η σύνταξη που θα λάβει θα είναι 1.082 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 0,7%.                                    

Οι διαφορές, όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί, θα είναι αμελητέες τα πρώτα χρόνια, αλλά έπειτα από 5-6 χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού οι συντάξεις θα λάβουν αυξήσεις 5%-10%.                                    

Έτσι, για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που έχει τις ίδιες αποδοχές μέχρι το 2025, συμπληρώνει τα 40 έτη ασφάλισης το 2030, οπότε και θα πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Αν θεωρήσουμε ότι ο πληθωρισμός την περίοδο 2025-2029 ήταν κάθε χρόνο 2% και η αύξηση των μισθών 5% (2% πληθωρισμός και 3% αύξηση του ΑΕΠ), τότε:                                    

α) Στην περίπτωση που ίσχυε ο κανόνας της αναπροσαρμογής με τον πληθωρισμό ο ασφαλισμένος θα λάμβανε κύρια σύνταξη το 2030 ίση με 1.190 ευρώ, ενώ                                    

β) με τον νέο υπολογισμό με τη μεταβολή των μισθών θα λάμβανε σύνταξη 1.308 ευρώ, δηλαδή 10% αυξημένη.                                    

Όπως διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης μεταβολής μισθών επηρεάζει το ποσό της σύνταξης που απονέμεται και όχι την ετήσια αύξηση των συντάξεων, η οποία θα συνεχίσει να προσδιορίζεται με τον ίδιο μαθηματικό τύπο (ποσοστό ανάπτυξης + πληθωρισμός διά 2).                                    

Ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί το ύψος των συντάξεων, καθώς η ανάπτυξη ακολουθεί ανοδική πορεία σε αντίθεση με τον πληθωρισμό που υποχωρεί. Το τελικό αποτέλεσμα βεβαίως εξαρτάται από την πορεία των μισθών που είναι συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης. Οσο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις μισθών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό αύξησης που θα έχουν οι ασφαλισμένοι στις συντάξιμες αποδοχές τους και ένα μέρος της αύξησης θα περάσει στην ανταποδοτική σύνταξη.                                    

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Στον αέρα οι συντάξεις χηρείας – Τρία σενάρια για τις μειώσεις

Στον αέρα οι συντάξεις χηρείας – Τρία σενάρια για τις μειώσεις                            

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Παρατείνεται η αγωνία για περίπου 100.000 συνταξιούχους δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα για το αν και πότε θα περικοπεί το εισόδημά τους κι αν θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά από το 2020 και μετά.                                

Δυσεπίλυτο πρόβλημα παραμένει η μείωση των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που έχουν κοπεί του Δημοσίου τομέα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει. Έτσι παρατείνεται η αγωνία για περίπου 100.000 συνταξιούχους δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα για το αν και πότε θα περικοπεί το εισόδημά τους κι αν θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά από το 2020 και μετά.                                    

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του Νόμου 4387/2016 που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων χηρείας στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται.                                    

Συγκεκριμένα, το ύψος των συντάξεων των δικαιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο) πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.                                    

Η περικοπή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2020, αλλά εφαρμόζεται μόνο στις συντάξεις του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ, λόγω έλλειψης λογισμικού.                                    

Σύμφωνα με νομικούς, είναι θέμα χρόνου σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.                                    

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οριστική απόφαση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, και κυρίως για το εάν και κατά πόσο θα αναζητηθούν αναδρομικά οι περικοπές, θα πρέπει να ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εντός του επόμενου διαστήματος.                                    

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες-χήρες, κι έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.                                    

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.                                    

Σενάρια                                    

Τα εξεταζόμενα σενάρια αφορούν τα εξής:

1. Στην περίπτωση δυο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.                                     

2. Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.                                    

3. Η επιστροφή – σε πάρα πολλές δόσεις – των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική διάταξη νόμου.                                    

Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος.                                        

                                         Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.                                    

Προϋποθέσεις                                    

Η σύνταξη χηρείας χορηγείται από την ημέρα θανάτου του δικαιούχου-άμεσα ασφαλισμένου, είτε αυτός ελάμβανε σύνταξη, είτε εργαζόταν (με βάση τα έως τότε έτη ασφάλισης).                                    

Υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου θα κατατεθεί εντός 12μήνου από την ημερομηνία της απώλειας.                                    

Κατά την πρώτη, μετά την ημερομηνία θανάτου, 3ετία η σύνταξη ορίζεται στο 70% του ποσού που ελάμβανε (ή επρόκειτο να πάρει εάν εργαζόταν) ο άμεσα ασφαλισμένος.                                    

Ανεξαρτήτως εργασίας, συνταξιοδότησης ή οικογενειακού εισοδήματος του/της συζύγου.                                    

Εάν ο συνταξιούχος λόγω θανάτου δεν εργάζεται με πλήρη ασφάλιση, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες που εργάζεται και μόνο για το σύνολο του μήνα που αυτοαπασχολείται.                                     

Επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας με θέμα: Εξεύρεση λύσης στο φλέγον πρόβλημα της απουσίας των εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης στην Κρήτη.

Επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής &  Οικογένειας με θέμα: Εξεύρεση λύσης στο φλέγον πρόβλημα της απουσίας των εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης στην Κρήτη.

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12/12/1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 10432 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:210-5245001,5228333,5228365,5245578

e-mail: pab@otenet.gr      web site: www.pst.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΔΡΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΚΕΠΕΝΤΖΗ 28 & ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΡΗΤΗΣ Τ.Κ. 71306

ΤΗΛ: 2810-211511 e-mail: petkritis@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.: 5

Ηράκλειο:  08/01/2025

Προς: κα. Ζαχαράκη Σοφία, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής &  Οικογένειας.

Κοιν.: κο. Μητσοτάκη Κυριάκο, Πρωθυπουργό, Βουλευτές της Κρήτης, Ε.Σ.Α.μεΑ., Ε.Ο.Τ., Κ.Ε.Α.Τ. & Π.Σ.Τ.

ΘΕΜA: Εξεύρεση λύσης στο φλέγον πρόβλημα της απουσίας των εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης στην Κρήτη.

Αξιότιμη κυρία Ζαχαράκη,

η Περιφερειακή Ένωση Κρήτης (Π.Ε.Κ.), παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και αποκλειστικός φορέας και εκπρόσωπος των ανθρώπων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη, επιθυμεί να σας εκθέσει το μείζον πρόβλημα της απουσίας εκπαιδευτών κινητικότητας αλλά και να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απουσία οποιασδήποτε κίνησης προς την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος για τους τυφλούς όλης της χώρας, και ιδιαίτερα της Κρήτης, που λόγω γεωγραφικής θέσης είναι απομονωμένη.

Από το 2002 έως το 2015, η Κρήτη είχε μία εκπαιδεύτρια, η οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες της, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό αυτή τη τόσο σημαντική ανάγκη σε ανθρώπους που είτε γεννήθηκαν τυφλοί, είτε έχασαν την όραση τους κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Από το 2015,όμως, ο χρόνος σταμάτησε για τους τυφλούς της Κρήτης και τις οικογένειες τους, κα Ζαχαράκη, καθώς πλέον δεν έχουν ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση αυτόνομης διαβίωσης. Με άλλα λόγια οι τυφλοί της Κρήτης με την παντελή αδιαφορία που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις καθηλώνονται στα σπίτια τους.

Είναι σημαντικό να σας επισημάνουμε, ότι δεν συνάδει σε μία Ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα με μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, αυτή να στερεί από τη χώρα μας και ιδιαίτερα από τις απομονωμένες γεωγραφικά περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπως είναι η Κρήτη, τη βασική και δια βίου εκπαίδευση των τυφλών. Η βασική και δια βίου εκπαίδευση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία αποτελεί δεδομένη κατάκτηση, εδώ και δεκαετίες, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Καταλογίζουμε ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως οι τυφλοί της Κρήτης και οι οικογένειες τους, που αν είναι νέοι δεν έχουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση να βγουν από το σπίτι τους με το λευκό τους μπαστούνι, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση για το πώς να κινηθούν ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

ΖΗΤΟΎΜΕ να επιδείξετε ενσυναίσθηση και να εφαρμόσετε τον κανόνα της συμπερίληψης για την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, εκπαιδεύοντας νέους εκπαιδευτές κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, πιστοποιώντας τους και στη συνέχεια προσλαμβάνοντάς τους και τοποθετώντας τους όπου υπάρχουν κενά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Παρακάτω σας επισυνάπτουμε την σπουδαία εργασία που κάνει ένας εκπαιδευτής κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για τυφλούς. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε για να αντιληφθείτε πόσο σημαντική εργασία είναι αυτή.

Η εκπαίδευση Κινητικότητας – Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δόμηση της αυτονομίας του ατόμου με αναπηρία όρασης. Για ένα εκπαιδευόμενο, άτομο με αναπηρία όρασης, η Κινητικότητα και ο Προσανατολισμός λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς ο ίδιος διερευνά και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Ο εκπαιδευόμενος με αναπηρία όρασης, που δεν λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον οπτικά, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω της ακοής, της αφής και της όσφρησης. Με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού μπορεί να ανιχνεύσει και να αισθανθεί τους κινδύνους, ώστε να κινηθεί με ασφάλεια.

Οι θεμελιώδεις δεξιότητες Κ-Π & ΔΚΔ βοηθούν τα άτομα με αναπηρία όρασης να έχουν πρόσβαση στο σχολείο, στην εργασία, στους χώρους διασκέδασης και τα προετοιμάζουν ώστε μια μέρα να ζήσουν ανεξάρτητα.

Η εκπαίδευση παρέχεται εξατομικευμένα, ανάλογα την ηλικία, την οπτική οξύτητα, την αποδοχή της αναπηρίας και εν γένει τις δυνατότητες του εκπαιδευόμενου. Η εκπαίδευση Κ-Π & ΔΚΔ περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες εννέα δεξιότητες:

• Προκινητικότητα.

• Προσανατολισμός.

• Οργάνωσης της σκέψης.

• Γνώση εννοιών του χώρου.

• Κινητικότητα.

• Κοινωνική αγωγή.

• Προσωπική υγιεινή.

• Ένδυση.

• Νοικοκυριό.

Πιο αναλυτικά οι δεξιότητες περιλαμβάνουν:

Προκινητικότητα

• Ασκήσεις ανάπτυξης αισθήσεων, αφής-ακοής-όσφρησης

• Έννοιες χώρου.

• Έννοιες μεγέθους.

• Έννοιες χρόνου.

• Στάση σώματος.

• Σωματογνωσία.

• Ασκήσεις για αναγνώριση υλικών.

Προσανατολισμός

• Ασκήσεις Προσανατολισμού: Γνώση και χρήση των 4 σημείων του ορίζοντα. αρχικά σε εσωτερικούς χώρους, αργότερα σε εξωτερικούς χώρους στο δρόμο, όπου διδάσκονται να τοποθετούν τον εαυτό τους σε σχέση με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος.

• Μαθαίνουν και εξοικειώνονται σε θέματα ρυμοτομίας, για να αποκτήσουν την αντίληψη του χώρου και των στοιχείων του περιβάλλοντος, που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν ως σημάδια πορείας τους στην κίνηση.

Οργάνωση σκέψης

Στοχεύουμε στην ικανότητα των εκπαιδευόμενων να αναλύουν, να κρίνουν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν από το περιβάλλον με τρόπο λειτουργικό, ώστε να οργανώνουν σωστά τις κινήσεις τους.

Χωρογνωσία

• Η κίνηση με προορισμό είναι ο απώτερος σκοπός της εξάσκησης, όπου οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδεύονται στον:

• Συγχρονισμό κινήσεων, (σωστή στάση σώματος και βήματος).

• Συσχετισμό σημείου εκκίνησης και προορισμού.

• Μαθαίνουν να δημιουργούν απτικούς χάρτες ή νοητικές διαδρομές

• Οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τεχνικές βλέποντος οδηγού που βασίζονται στη συνεργασία του βλέποντα συνοδού και των ίδιων, ως συνοδοιπόροι, όπου με κοινούς κανόνες συμπεριφοράς και συμμετοχής, κινούνται με ασφάλεια σε προκαθορισμένο προορισμό.

Κινητικότητα

Οι εκπαιδευόμενοι στη Κινητικότητα, αρχίζουν τις τεχνικές κίνησης με το μπαστούνι, εφόσον έχουν αποκτήσει την ικανότητα να αξιολογούν και να χρησιμοποιούν τα ερεθίσματα που δέχονται από τις άλλες τους αισθήσεις.

Αποκτούν γνώσεις λειτουργίας των ηχητικών σηματοδοτών και της οδικής κυκλοφορίας, αναπτύσσοντας την ικανότητα να κινούνται άνετα και με ασφάλεια τόσο σε ήσυχους δρόμους όσο και πολυσύχναστους.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να προγραμματίζουν και να εκτελούν διαδρομές με εναλλασσόμενες συνθήκες περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κοινωνική Αγωγή

• Αποκτούν γνώσεις, για το σωστό τρόπο επαφής τους με τον κόσμο και την άντληση πληροφοριών ή αποδοχή βοήθειας, όταν χρειάζεται.

• Διδάσκονται καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

• Εκπαιδεύονται στις τεχνικές φαγητού.

Γενικές γνώσεις

• Χρήση οικιακού τηλεφώνου και καρτοτηλεφώνου.

• Χρήση ρολογιών.

• Δεξιότητα υπογραφής (γραφής βλεπόντων).

• Εξοικείωση με το εθνικό νόμισμα

Προσωπική υγιεινή

Ένδυση

Νοικοκυριό

• Η εκπαίδευση διδάσκεται σε στάδια, ανάλογα την ηλικία, την παθολογική αιτία της απώλειας της όρασης και τις εμπειρίες του μαθητή.

• Η διδασκαλία της Κ.Π. και Δ. Κ.Δ. είναι εξατομικευμένη αγωγή και είναι ανάλογη των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.

• Ο εκπαιδευτής Κινητικότητας καταρτίζει ατομικό πρόγραμμα, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των δεδομένων.

• Εκπαιδευόμενοι με δυσκολία μάθησης ή έλλειψη εμπειριών, ακολουθούν εντατικά προγράμματα επανάληψης δεξιοτήτων ανεξάρτητα από την ηλικία τους μέχρι να αποκτήσουν γνώσεις του βαθμού των δυνατοτήτων τους.

• Άλλες δραστηριότητες των Εκπαιδευτών Κινητικότητας:

• Συμμετοχή σε προγράμματα Συμβουλευτικής γονέων.

• Οργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων, με θέματα την εκπαίδευση των ατόμων με πρόβλημα όρασης,

•                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                προγράμματα προσομοίωσης, για την κατανόηση των συνθηκών και εκπαίδευσης των ατόμων με προβλήματα στην όραση.

• Μελέτη και σχεδιασμό για την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, σε Δημόσια κτίρια -Σχολεία – Εκκλησίες κλπ.

• Συμμετοχή στην κατασκευή απτικών χαρτών.

• Συγγραφή ενημερωτικών φυλλαδίων και συμβουλών, για γονείς και ευρύτερο κοινό

Στο παρελθόν έχουν πραγματωθεί οι παρακάτω ενημερώσεις-ενέργειες:

1. Ενημέρωση Βουλευτών της Κρήτης

2. Ενημέρωση Πρωθυπουργό (με αρ. πρωτ. αποστολής 09/23-1-2023)

3. Ερώτηση κου. Μαμουλάκη Βουλευτή Σύριζα (3-2-2023)

4. Ενημέρωση υποψηφίων Βουλευτών (με αρ. πρωτ. αποστολής 109/5-5-2023)

5. Ενημέρωση Βουλευτών Κρήτης (12-07-2023)

6. Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (με αρ. πρωτ. αποστολής 7/17-1-2024) και με αρ. πρωτ. Πρωθυπουργού (433/2024)

7. Επιστολή στην κα. Ζαχαράκη Σοφία (με αρ. πρωτ. αποστολής 100/22-3-2024) και αρ. πρωτ. της κας Ζαχαράκη (24826/29-03-2024).

8. Ερώτηση κου Μαμουλάκη στις 26-3-2024

9. Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό (με αρ. πρωτ. αποστολής 129/24-4-2024)

10. Επιστολή προς κα Ζαχαράκη Σοφία (με αρ. πρωτ. αποστολής 136/14-5-2024) και αρ. πρωτ. κας Ζαχαράκη (32076/15-05-2024)

11. Ερώτηση της κας Σπυριδάκη προς την κα Χαχαράκη, τον Ιούνιο του 2024

12. Ερώτηση από το ΚΚΕ στις 19-10-2024.

Επίσης, αυτό το αίτημα συζητείται κάθε φορά που υπάρχει συνάντηση των φορέων μας με κάποιο μέλος της Κυβέρνησης και αναγράφεται πάντοτε σε κάθε υπόμνημα που δίδεται από τους φορείς μας (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών & Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών).

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πολλές εκατοντάδες άνθρωποι με οπτική αναπηρία και οι οικογένειές τους, στην Κρήτη, ζητούν επιτακτικά επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Η εκπαίδευση Κινητικότητας-Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης αποτελεί μία διαδικασία δια βίου μάθησης…

Ευελπιστούμε, κα Ζαχαράκη, πως δεν θα χαθεί άλλος χρόνος και η κυβέρνηση που εκπροσωπείτε θα επιδείξει την ανάλογη ενσυναίσθηση!

Με εκτίμηση για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Μαρκοδημητράκης Μενέλαος

Η Γεν. Γραμματέας

Κατσιπουλάκη – Γιαννιδάκη Καλλιόπη 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 10ο Θεσμικά εμπόδια ισότιμης μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους – μείωση ευνοϊκών μέτρων πρόωρης συνταξιοδότησης συγγενών ατόμων με αναπηρίες

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 10ο

 

εΣύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 1 ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από 19.08.2015, τις διατάξεις του άρθρου 2, υποπαρ. Ε3, περ. 2β του ν. 4336/2015 περί σταδιακής αύξησης ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, καθώς και με την υπ’ αριθμ. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή ερμηνεύτηκε και εξειδικεύθηκε με τις εγκυκλίους Φ.80000/54411/1797/30.11.2015 και Φ. 10035/οικ.54871/1270/23.12.2015, ασφαλισμένοι που μέχρι την 18.08.2015 είναι σύζυγοι ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 80% και έχουν 25 έτη ασφάλισης (7.500 ημέρες εργασίας) δικαιούνται να λάβουν σύνταξη λόγω γήρατος, χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Από 19.08.2015 και εφεξής προβλέπεται η συμπλήρωση προοδευτικά αυξανόμενου ορίου ηλικίας, εξαρτώμενου από την ημερομηνία συμπλήρωσης των 25 ετών ασφάλι-σης (7.500 ημερών εργασίας) και από τον χρόνο επέλευσης της, απαιτούμενης από τον νόμο, αναπηρίας του/της συζύγου (Γενικό Έγγραφο e-ΕΦΚΑ υπ’ αριθμ. Σ40/95/480598/25.11.2021).

Όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία 2020 2023, στόχος 15, περί ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας, μέσω του ενιαίου Κανονισμού Παροχών για την Κύρια Σύνταξη και για τα συνταξιοδοτικά επιδόματα που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, θα επιδιωχθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών για τη χορήγηση των παροχών κύριας σύνταξης και των συνταξιοδοτικών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από τον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα στον οποίο ασφαλίζονται, όπως έχει προβλεφθεί με τις διατάξεις του άρθρου 49 του νόμου 4670/2020.

Θα ήταν ανεδαφικό να υποστηριχθεί ότι τα άτομα με αναπηρία, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορούν να εξασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση την υποστήριξη που χρειάζονται από άτομα εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, και ότι υπάρχει η δυνατότητα να εμπλακούν από τη φροντίδα τους οι φροντιστές που είναι μέλη του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, συνηθέστερα σύζυγοι, ώστε οι

τελευταίοι να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης επαγγελματικής δραστηριότητας. Η, παράλληλη με τα καθήκοντα του φροντιστή, επαγγελματική απασχόληση των μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος του ατόμου με αναπηρία, είναι αναντίρρητα εξουθενωτική. Γι’ αυτό τον λόγο, ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες εργασιακής απασχόλησης των συζύγων των ατόμων με αναπηρία, αναγνώρισε στις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 ν. 3996/2011 τη δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος, χωρίς όριο ηλικίας.

Στη συνέχεια, ωστόσο, με τις ως άνω διατάξεις του ν. 4336/2015, επιβλήθηκε, στις περιπτώσεις αυτές, προοδευτικά αυξανόμενο ελάχιστο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση συζύγων ατόμων με αναπηρία, μέχρι την πρόβλεψη του 62ου έτους ηλικίας κατά το έτος 2022. Με τον τρόπο αυτό, περιορίστηκε το πεδίο εφαρμογής του ευνοϊκού μέτρου του άρθρου 37 παρ. 1 ν. 3996/2011, με την περιστολή του αριθμού των δικαιούχων, εμποδίζοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, την πρόωρη συνταξιοδότηση συζύγων ατόμων με αναπηρία.

Οι νομοθετικές αυτές προβλέψεις στον ν. 4336/2015 υιοθετήθηκαν σε περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για την οικονομική κατάσταση της Χώρας, με αποτέλεσμα να τεθούν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες, και ιδίως στις δαπάνες μισθών και συ-ντάξεων. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διάταξη εμφανίζεται ως συνέπεια της σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, σε συνέχεια του ν. 4334/2015 σχετικά με επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.), λόγω εξαιρετικών συνθηκών για τη δυνατότητα τήρησης ειλημμένων υποχρεώσεων δανεισμού της Χώρας. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων, ήταν εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός προγράμματος συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, πλέον, η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας έχει διαφοροποιηθεί και επιτρέπει την επανεκτίμηση περιοριστικών μέτρων, ιδίως εκείνων που έχουν επι-πτώσεις στην κοινωνική προστασία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαμορφώνεται με τις συγκεκριμένες διατάξεις, και όπως οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται από τον e-ΕΦΚΑ, τίθεται ως οριζόντια πρόβλεψη για όλους τους ασφαλισμένους συζύγους ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση οι ασφαλισμένοι με περισσότερα έτη ασφάλισης (που έχουν συνεισφέρει και περισσότερο στο ασφαλιστικό σύστημα), ενώ η εφαρμογή των ως άνω διατάξεων οδηγεί τις ειδικές ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται για την ειδική κατηγορία των συζύγων ατόμων με αναπηρία να προσεγγίζουν ουσιαστικά τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Φαίνεται, επίσης, ότι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου εμφανίζεται ιδιαιτέρως επαχθής για τις περιπτώσεις με πολλά έτη ασφάλισης που η αναπηρία του συζύγου είναι σχετικά πρόσφατη. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναγκάζει τους φροντιστές συζύγους να παραμένουν πολλά χρόνια στην εργασία, χωρίς να συνδυάζεται με ένα ορθολογικό πλαίσιο άλλων μέτρων που θα τους εξασφαλίζει ελάφρυνση των οικογενειακών βαρών. Με έναν απλό υπολογισμό, εάν ο ασφαλισμένος είχε το 2015 είκοσι πέντε (25) έτη ασφάλισης, το έτος 2027 που θα έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, θα έχει ήδη 37 έτη ασφάλισης. Ουσιαστικά, η συνταξιοδότηση με τις ειδικές ευνοϊκές διατάξεις παρουσιάζει το όφελος μόλις τριών ετών ασφάλισης, σε σχέση με τις γενικές διατάξεις συνταξιοδότησης με τον ανώτατο προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης της 40ετίας. Εάν, δε, ο ασφαλισμένος είχε περισσότερα έτη ασφάλισης μέχρι την 18.08.2015, ουσιαστικά δεν προβλέπεται καμία ευνοϊκή πρόβλεψη για τη συνταξιοδότησή του ως σύζυγος ατόμου με αναπηρία, καθώς θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ούτως ή άλλως με τις γενικές διατάξεις.

Με τη διαμόρφωση του προοδευτικού ορίου ηλικίας, όπως προβλέπεται στην εν λόγω διάταξη, υφίσταται, συνεπώς, μια εξισωτική αντιμετώπιση των συζύγων ατόμων με αναπηρία με τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται κατά τις κοινές διατάξεις, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και της, οφειλόμενης από την πολιτεία, ειδικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία.

Επιπλέον, ο οριζόντιος χαρακτήρας της εν λόγω νομοθετικής πρόβλεψης δεν προσαρμόζει το επίπεδο της προστασίας ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων. Δεν αξιολογείται η συνδρομή άλλων επιβαρυντικών περιστάσεων ή συνθηκών που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία της οικογένειας και την εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου υποστήριξης για το άτομο με αναπηρία που συμμετέχει σε αυτή, όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης της οικογένειας από άλλες πηγές (καταβολή επιδομάτων ή άλλων κοινωνικών παροχών, όπως Κ.Ε.Α., επιδότηση ενοικίου, κ.λπ.) ή η πλήρης απουσία αυτών, καθώς και η ύπαρξη ανήλικων/προστατευόμενων μελών στην οικογένεια. Δεν πραγματοποιείται, δηλαδή, ένας συνολικός σχεδιασμός της οικονομικής στήριξης της οικογένειας, στην οποία συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, με παροχές σε χρήμα ή είδος, ώστε να εξασφαλίζεται και η πρόσβαση στο κοινωνικό πλαίσιο προστασίας με όρους ισοτιμίας.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν σε ισχύ οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου, σχετικά με τη θεμελίωση δικαιώματος γονέων τέκνου ανίκανου για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με τη συμπλήρωση 25ετίας και την καταβολή της σύνταξης με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας (άρθρο 1 παρ. 6 περ. ββ ν. 4336/2015). Σχετικά έχουν δοθεί εγκύκλιες οδηγίες,

με το υπ’ αριθμ. 124069/0092/10.11.2015 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 περί υπαγωγής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) των υπαλλήλων λειτουργών του Δημοσίου, και ειδικότερα στο άρθρο 4 παρ. 1β προβλέπεται ότι: «για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού».

Από το πλαίσιο των ως άνω διατάξεων φαίνεται να απουσιάζει η προστασία για τις περιπτώσεις των συζύγων ατόμων με αναπηρία, δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέ-λεσμα να είναι δυνατή η συνταξιοδότησή τους μόνο με βάση τις γενικές διατάξεις συνταξιοδότησης (Φ.Υ. 343963).

Δυσχέρειες κατά την παροχή διευκολύνσεων στη στράτευση

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κατά το παρελθόν κληθεί να μεσολαβήσει σε περιπτώσεις όπου οι στρατολογικές αρχές ερμηνεύουν στενά τις διατάξεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων στρατευσίμων, οι οποίοι προέρχονται από οικογενειακό περιβάλλον με μέλη μη ικανά για κάθε εργασία, λόγω πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας. Σε μια, μάλιστα, εκ των περιπτώσεων, η Διοίκηση ενέμεινε στη συσταλτική ερμηνευτική της θέση, μέχρι και την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε και συμμορφώθηκε με τη νομολογία, ενημερώνοντας σχετικά τα στρατολογικά γραφεία.

Η Αρχή κλήθηκε να εξετάσει, αυτή τη φορά, υπόθεση στρατευσίμου (Φ.Υ. 312707), τρίτου γιου οικογένειας, από την οποία έχουν αποβιώσει οι γονείς και ο πρώτος γιος, ενώ ο δεύτερος είναι ανίκανος για εργασία, λόγω ψυχικής πάθησης (ψυχωσική συνδρομή παρανοϊκού τύπου). Ο στρατεύσιμος ζήτησε να υπαχθεί σε ρύθμιση (άρθρο 13§1 του ν. 3421/2005), σύμφωνα με την οποία απαλλάσσεται από τη στράτευση «ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει έναν τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή». Το αίτημα του αναφερόμενου προς τη Στρατολογική Υπηρεσία απορρίφθηκε, όχι λόγω ελλιπούς απόδειξης των οικείων προϋποθέσεων, αλλά με την αιτιολογία ότι δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο μεγαλύτερος γιος, καθώς μεγαλύτερος είναι ο επιζών αδελφός του. Σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο αναφερόμενος διατελούσε σε καθεστώς ανυποταξίας, η δε εξέταση του αιτήματός του για απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά τη διακοπή της ανυποταξίας του και την πρόσκλησή

του για κατάταξη στις τάξεις των Ένοπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, ο αιτών δεν θα τύγχανε, σύμφωνα με την οικεία Διεύθυνση, απαλλαγής, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Ο αναφερόμενος επανήλθε προς τον Συνήγορο εξηγώντας ότι, εφόσον κατατασσόταν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τελούσε σε συνθήκη απόλυτης αδυναμίας να εξασφαλίσει ανεκτό επίπεδο διαβίωσης για τον ψυχικά πάσχοντα αδελφό του, αφού ήδη οι δυο αδελφοί κατάφερναν με δυσκολία να συντηρούν τη μισθωμένη οικία όπου διέμεναν, σιτιζόμενοι από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου. Πέραν τούτων, ο μεγαλύτερος αδερφός του έχρηζε καθημερινής φροντίδας και οικογενειακού υποστηρικτικού πλαισίου, λόγω της συνδρομής της ψυχικής νόσου.

Απευθυνόμενος στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και επικαλούμενος συναφή νομολογία, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε πως, από τη συστηματική θέση και τον σκοπό της οικείας διάταξης, προκύπτει ότι απαλλάσσεται ο μόνος υπόχρεος, είτε είναι ο μεγαλύτερος επιζών είτε όχι. Ο νόμος αναγνωρίζει ως προστάτη όποιον στρατεύσιμο, μετά το θάνατο των γονέων του, βαρύνεται με τη φροντίδα αδελφού ή αδελφής που δεν διαθέτει ικανότητα για εργασία. Το κατά πόσον το προστατευόμενο μέλος είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τον μόνο υπόχρεο δεν επηρεάζει την πραγματική ή νομική κατάσταση της οικογένειας, εφ’ όσον, εν τέλει, ένας είναι ο υπόχρεος, οπότε μόνον αυτός θα μπορούσε να τύχει απαλλαγής.

Ο Συνήγορος τόνισε ακόμη ότι το πάγιο επιχείρημα των στρατολογικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο οι διατάξεις περί απαλλαγής ή αναβολής, ως εξαιρετικές, πρέπει να ερμηνεύονται στενά, δεν φαίνεται εφαρμοστέο στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η θέση και ο σκοπός της επίμαχης διάταξης δεν φαίνεται να καταλείπουν περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας. Ως προς τον ισχυρισμό, δε, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ότι δεν προβλέπεται μεταφορά του δικαιώματος απαλλαγής από τη στράτευση από τον δικαιούχο του δικαιώματος στον αμέσως επόμενο αδερφό, ο Συνήγορος αντέταξε τη θέση ότι ζήτημα μεταφοράς του δικαιώματος από τον δεύτερο (μεγαλύτερο ζώντα) στον τρίτο αδελφό θα ετίθετο μόνο στην περίπτωση που ο μεγαλύτερος επιζών εδικαιούτο απαλλαγής, βάσει του άρθρου 13§1 του ν. 3421/2005 και ζητούσε τη μεταφορά αυτού του δικαιώματος στον μικρότερο αδελφό του. Εν προκειμένω, δεν συνέτρεχε τέτοια περίπτωση, καθώς ο μεγαλύτερος επιζών είχε απαλλαγεί εξ άλλης αιτίας. Κατά τούτο, ήταν αδιάφορη η ηλικιακή του σειρά, όπως άλλωστε και το φύλο του, ενώ αρκούσε το γεγονός ότι ήταν άτομο άγαμο και ανίκανο προς εργασία. Ο Συνήγορος εξέφρασε, καταληκτικά, την άποψη ότι στενή ερμηνεία δεν σημαίνει ερμηνεία παρά τη λογική, ούτε ερμηνεία παρά την κοινωνική στοχοθεσία της διάταξης.

Το ΓΕ.ΕΘ.Α. ενέμεινε στην αρχική θέση του, με το επιχείρημα ότι, στην ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις περί μειωμένης θητείας, προβλέπεται ρητά η μεταβίβαση του δικαιώματος εκπλήρωσης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης από τον δικαιούχο του δικαιώματος στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδερφό, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στις διατάξεις περί απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης του άρθρου 13 παρ. 1 του ν. 3421/2005. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκε πως: «η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων προβλημάτισε για τη σκοπιμότητα αντίστοιχης πρόβλεψης, ώστε να αποτελέσει πρόταση για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ο Συνήγορος του Πολίτη κοινοποίησε τη σχετική αλληλογραφία στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και η οριστική λύση δόθηκε με τη θέσπιση του άρθρου 55 του ν. 5018/2023, σύμφωνα με το οποίο: «αν ο δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της απαλλαγής μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό».