Εθνική Βιβλιοθήκη / Θα πληρώνουν για να διαβάζουν οι τυφλοί
Γιώργος Γλωσσιώτης
Η κυβέρνηση καταργεί τις ψηφιακές υποδομές και τα βιβλία για τυφλούς και εντυποανάπηρους από την Εθνική Βιβλιοθήκη
Αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα. Το χειρότερο όλων είναι ότι πετάνε ένα έτοιμο πρόγραμμα, που είχε εκπονήσει ο αείμνηστος γενικός διευθυντής της ΕΒΕ Γ. Τσιμπόγλου, στον κάλαθο των αχρήστων και παραχωρούν το έργο στο ΤΕΕ, ανοίγοντας την πόρτα στην εμπορευματοποίηση εις βάρος των τυφλών και των εντυποανάπηρων*, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αδρά το δικαίωμά τους στην ανάγνωση και στη γνώση.
Τι έχει γίνει; Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), υπό την καθοδήγηση του Φίλιππου Τσιμπόγλου, κατέθεσε πρόγραμμα στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε έξι έργα: α) το συνεργατικό σύστημα για τις βιβλιοθήκες της χώρας, β) συστήματα για δανεισμό, γ) την εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη, δ) την ψηφιοποίηση βιβλίων, ε) την ψηφιακή διατήρηση τεκμηρίων και στ) την παραγωγή ακουστικών και ηλεκτρονικών βιβλίων για τυφλούς και άλλα ΑμεΑ.
Το υπ. Παιδείας αγνόησε τη μελέτη
Όταν, όμως, έφτασε η ώρα της προκήρυξης και της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών, το υπουργείο Παιδείας αγνόησε πλήρως την εγκεκριμένη μελέτη της ΕΒΕ και σε συνεννόηση με το ΤΕΕ αφαίρεσε τα τρία από τα έξι έργα (παραποίησε δε τα υπόλοιπα) και πρόσθεσε 2 ανούσια και υπερκοστολογημένα έργα με βαρύγδουπα ονόματα, όπως «επιχειρηματική ευφυΐα και ατζέντα για τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών». Ως φορέας ανάθεσης προκρίθηκε το ΤΕΕ -προφανώς λόγω απόλυτης συνάφειας και σχέσης με το αντικείμενο- και αγνοήθηκε πλήρως η ΕΒΕ, αφού σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαγωνιστούν για να αναλάβουν τη δημιουργία τριών γραφείων πληροφόρησης κοινού -που υπάρχουν ήδη και λειτουργούν στις βιβλιοθήκες- έναντι προϋπολογιζόμενου κόστους 1 εκατ. ευρώ και υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «UN Agenda για τη βιωσιμότητα των βιβλιοθηκών».
Τι αφαιρέθηκε, όμως, από τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη προκειμένου να προστεθούν τα δύο πυροτεχνήματα; Το πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του Πολιτισμού της χώρας έργο της ψηφιακής διατήρησης και το έργο για την ψηφιοποίηση περίπου 40.000 βιβλίων. Έργο, που επηρεάζει τη χάραξη πολιτιστικής πολιτικής και διατήρησης των τεκμηρίων με πολλές συνιστώσες, μία εκ των οποίων είναι και η εκμηδένιση του έργου των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας, το οποίο είχε συμφωνηθεί να συμπεριληφθεί στη νέα ψηφιακή υποδομή της ΕΒΕ.
Υπονομεύοντας το κύρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Δικαιώματα τυφλών
Επικοινωνιακές κυβερνητικές φιέστες μπροστά στις κάμερες, αλλά από πίσω ψαλίδισμα των δικαιωμάτων των τυφλών
Αφαιρέθηκε, επίσης, το πλέον βασικό, ένα από τα σημαντικότερα αρχικά έργα, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή 1.000 ηχητικών και 3.000 ηλεκτρονικά προσβάσιμων βιβλίων, ελεύθερα και δωρεάν για τυφλούς και άλλους εντυποανάπηρους! Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια έγινε όχι με πυροτεχνήματα, όπως συνηθίζεται, αλλά με σχέδιο και μακρόπνοη βιωσιμότητα, την οποία θα διασφάλιζαν το κύρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και η ένταξη του έργου στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών που η ίδια συντονίζει. Ο αείμνηστος Φ. Τσιμπόγλου σχεδίασε και προσπάθησε να υλοποιήσει ένα έργο συμπερίληψης και άρσης των αποκλεισμών που βιώνουν τα ΑμεΑ, όπως άλλωστε οφείλει να πράττει κάθε σύγχρονη Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της. Και προσπάθησε να το κάνει προτάσσοντας όλες τις δυνάμεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και εργάστηκε αγόγγυστα για τουλάχιστον τρία χρόνια ώστε να το επιτύχει – τόσο του πήραν ο σχεδιασμός, οι ατελείωτες συναντήσεις προετοιμασίας και η προσπάθεια να πείσει το υπουργείο για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως το υπουργείο Παιδείας έχει άλλες προτεραιότητες και έτσι προτίμησε να «κόψει» το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο και στη θέση του να βάλει το πυροτέχνημα που ονομάζει «business intelligence».
Οι τυφλοί θα πληρώνουν για να διαβάζουν!
Τι κατάφερε η υπουργός Ν. Κεραμέως προσφέροντας το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών στο ΤΕΕ, παραβιάζοντας και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Πρώτον και σημαντικότερο για την ίδια, να αποφύγει τον σκόπελο της ΕΒΕ, η οποία απέρριψε στο σύνολό του το τερατούργημα του ΤΕΕ. Δεύτερον, να μην παραχθούν 4.000 βιβλία που θα διέθετε η ΕΒΕ δωρεάν σε τυφλούς και άλλους εντυπονάπηρους προκειμένου να πάψουν να νιώθουν -και να είναι- αποκλεισμένοι από μια στοιχειώδη ανθρώπινη ανάγκη ψυχαγωγίας, αυτή της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Και, ταυτόχρονα, να ευνοήσει τους ιδιώτες, μιας και οι τυφλοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν για να διαβάζουν!
Ανάξιο λόγου και σχολιασμού είναι ότι η προκήρυξη του έργου μιλάει για Εθνική Βιβλιογραφία από το 2014 και μετά (δηλαδή από το έτος που ανέλαβε ο Φ. Τσιμπόγλου τη διεύθυνση), λες και οι προηγούμενες διευθύνσεις είχαν παραδώσει Εθνική Βιβλιογραφία! Οι συντάκτες της προκήρυξης μάλλον ήθελαν να στοχοποιήσουν τον αείμνηστο γενικό διευθυντή.
Μήπως η προσπάθεια αφορά την αποδόμηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την επιστροφή της σε παλαιότερες εποχές, καθώς η κυβέρνηση είναι ανίκανη να χαράξει εθνική πολιτική βιβλιοθηκών για τη διατήρηση και την ανάδειξη του ελληνικού Πολιτισμού και να προσφέρει υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες, ειδικά στους μη προνομιούχους; Και όλα αυτά προς όφελος των εταιρειών;
* Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντυποανάπηροι είναι οι συνάνθρωποί μας που έχουν δυσκολία ανάγνωσης εντύπων (π.χ., βιβλίων), γιατί έχουν μερική ή ολική απώλεια όρασης, κινητικά προβλήματα (για παράδειγμα, δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο) ή προβλήματα κατανόησης ενός κειμένου όταν το διαβάζουν (π.χ., δυσλεκτικοί).
Πηγή: www.avgi.g