Ανίκητοι με Αλληλεγγύη
Λένα Κυριακίδη
Ελευσίνα: Ο αγώνας δικαιώθηκε ● Παρέμβαση της κυβέρνησης μετά τις ισχυρές πιέσεις. Το κύμα διαμαρτυρίας πέτυχε τελικά να επιστρέψει στην Διονυσία, το σπίτι που είχε χάσει η οικογένειά της σε πλειστηριασμό
Η αλληλεγγύη νίκησε στην Ελευσίνα, καθώς το σπίτι της οδού Ιατρού Παπαγιάννη επιστρέφει στην πρωταθλήτρια ΑμεΑ στο άθλημα μπότσια, Διονυσία Τσακίρη, ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης που ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Μια παρέμβαση που καταδεικνύει την υποκρισία της, αφού απορρίπτει σταθερά το αίτημα για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και αφήνει απροστάτευτα άτομα με αναπηρία.
Σωματεία, φορείς και πολίτες της περιοχής πρωτοστάτησαν σε σειρά κινητοποιήσεων από την 1η Ιουλίου, όταν απέτρεψαν την έξωση, αναγκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Διαδήλωσαν μαζικά στους δρόμους της πόλης τις επόμενες μέρες με κεντρικό σύνθημα «μπλόκο στα “κοράκια” σε κάθε γειτονιά» και περιφρουρούσαν καθημερινά με βάρδιες το κτίριο. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, πετυχαίνοντας να κατοχυρωθεί το σπίτι στο όνομα της Διονυσίας. Oι αλληλέγγυοι είχαν απορρίψει εξαρχής την πρόταση της γενικής γραμματείας στεγαστικής πολιτικής για επιδότηση ενοικίου.
Αλλωστε, η οικογένεια αναζητούσε μάταια άλλο μίσθωμα, αφότου ο πατέρας της οικογένειας έχασε το διαμέρισμα, ένα διαμέρισμα φτιαγμένο για τη Διονυσία, λόγω οφειλής 20.000 ευρώ από παλαιότερα χρέη ως ελεύθερος επαγγελματίας, η οποία ανήλθε στα 50.000 ευρώ. «Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελευσίνα έχει γίνει τεράστιο. Τα σπίτια είναι ελάχιστα και τα ενοίκια υπέρογκα. Ζητούν 700 και 800 ευρώ για ένα τριάρι. Ανθρωποι ψάχνουν για πάνω από χρόνο να βρουν σπίτι. Ακόμα και να έβρισκε η οικογένεια, θα απαιτούνταν και άλλα έξοδα για επεμβάσεις, προκειμένου να είναι προσβάσιμο και λειτουργικό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Εμπόρων & Βιοτεχνών Ελευσίνας – Μάνδρας, Βαγγέλης Γκίνης.
«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε ο αγώνας άρχισαν να έρχονται σε επαφή μαζί μας και άλλοι άνθρωποι με δάνεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα funds έχουν αρχίσει την τακτική του εκφοβισμού και των απειλών. Κανείς δεν είναι μόνος του. Οπως αντιδράσαμε σαν ένας για τη Διονυσία, έτσι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για σπίτια μέχρι να ανατραπεί όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν οι τράπεζες και τα funds για να τα αρπάζουν», τόνισε.
Σε κοινή ανακοίνωση, σωματεία και φορείς της περιοχής ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γίνει η μεταβίβαση ιδιοκτησίας από τον αγοραστή στη Διονυσία. Αυτή η λύση ήταν μονόδρομος λόγω και προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας από τη βίαιη έξωση οικογένειας στα Πετράλωνα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η 75χρονη με αναπηρία και ο 59χρονος γιος της με κινητικά προβλήματα μένουν σε συγγενείς και αναμένεται να μετακομίσουν στη Σαλαμίνα, όπου βρήκαν σπίτι με την επιδότηση ενοικίου των 300 ευρώ που έλαβαν για δύο χρόνια.
Φτωχοποίηση των ΑμεΑ
Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ στο Μενίδι και στου Γκύζη γλίτωσαν από το να βρεθούν στον δρόμο πριν από λίγο καιρό χάρη σε δράσεις συλλογικοτήτων που κατήγγειλαν ότι χρειάστηκε να παρέμβουν ώστε να ενεργοποιηθεί την τελευταία στιγμή η «κοινωνική ευαισθησία» των «αρπακτικών». Οικογένειες από τις πολλές που φτωχοποιούνται εξαιτίας των μεγάλων εξόδων διαβίωσης και της απουσίας κρατικής μέριμνας για τα ανάπηρα άτομα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανεστάλη ακόμα ένας πλειστηριασμός στον Κολωνό, αλλά δεν έλαβε τις ίδιες διαστάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η υπόθεση της διακεκριμένης αθλήτριας της εθνικής ομάδας, με μετάλλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι το ζήτημα τέθηκε στην προαναφερθείσα συνάντηση σωματείων της Ελευσίνας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο ένας από τους δύο γονείς σταμάτησε την εργασία του για να φροντίζει τη μικρή Αγάπη, με βαρύ αυτισμό και ποσοστό αναπηρίας 87%. Το μαγαζί τους έκλεισε και δεν έχουν άλλο περιουσιακό στοιχείο από το νεοκλασικό επί των οδών Ευρίπου και Αθαμανίας.
«Οι ανάπηροι είναι τα πρώτα θύματα από την επιδείνωση των οικονομικών των λαϊκών οικογενειών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χάρης Σκουρδάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζοντας πως οι πλειστηριασμοί σπιτιών ΑμεΑ αυξάνονται και οι περιπτώσεις που γνωστοποιούνται αποτελούν μόνο έναν μικρό αριθμό.
«Το 50% των οικογενειών των ΑμεΑ είναι στο όριο της φτώχειας. Οπότε είναι υψηλό και το ποσοστό στους πλειστηριασμούς. Οικογένειες χωρίζουν. Οι άντρες συνήθως “λιποτακτούν” ή αναγκάζονται να μη δουλέψουν. Κάποτε η υπόθεση του ανάπηρου ήταν υπόθεση ολόκληρης της οικογένειας. Τώρα ποιος να στηρίξει ποιον, αφού τους ρημάζει όλους η ακρίβεια; Πλέον αυξάνει η νοσηρότητα και πέφτει το προσδόκιμο ζωής σε χρονίως πάσχοντες. Μια εγκληματική πολιτική τα τελευταία 15 χρόνια φέρνει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλούς μισθούς, όπως επίσης από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της υγείας με τελευταίο «χτύπημα» το νομοσχέδιο κατά των δημόσιων δομών της ψυχικής υγείας.
Πηγή: www.efsyn.gr