ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συνέντευξη Ι. Βαρδακαστάνη για αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, ΚΕΠΑ κλπ.
Αθήνα: 06.02.2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνέντευξη Ι. Βαρδακαστάνη για αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, ΚΕΠΑ κλπ.
Η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης στον 989AlphaRadio και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο για τις αυξήσεις που δεν δόθηκαν στους συνταξιούχους αναπηρίας, για τα επιδόματα που παραμένουν στάσιμα από το 2011, για τις συντάξεις των γονέων παιδιών με αναπηρία, αλλά και την εναρμόνιση των κανόνων για συνταξιοδότηση από τα Ταμεία και για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠΑ, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την επιστολή της ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί να δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους με αναπηρία που έχουν προσωπική διαφορά και ανεξαρτήτως αυτής» και το δελτίο Τύπου «Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία ΔΕΝ πήραν αύξηση στις συντάξεις τους».
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://soundcloud.com/user-665020045/04-02-23a-6
Απομαγνητοφώνηση:
«Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα πάνω στα οποία εργάζεται η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της είναι η υπεράσπιση των θεμάτων των συνταξιούχων με αναπηρία που είτε παίρνουν συντάξεις αναπηρίας είτε συντάξεις γήρατος λόγω αναπηρίας. Υπάρχει ένα πακέτο θεμάτων που ξεκινούν από τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου. Όπως γνωρίζετε η προσωπική διαφορά απορρόφησε το σύνολο ή μέρος (συνήθως σύνολο) της αύξησης που δόθηκε με το 7,75%. Εμείς το αναφέραμε και στον πρωθυπουργό στις 9 Νοεμβρίου και στον υπουργό Εργασίας. Η απάντηση που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι θα εξεταστεί πώς μπορεί να γίνει. Όμως, και τα επιδόματα αναπηρίας είναι στάσιμα από το 2011. Οι συντάξεις μας είναι ότι πιο χαμηλό μπορεί να πάρει συνταξιούχος. Άρα αναμένουμε, στις διορθωτικές κινήσεις που θα κάνουν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, να υπάρξει ειδική μέριμνα, για τους πιο αδικημένους συνταξιούχους, που είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.
Για να είμαι δίκαιος υπήρξαν και δύο σημαντικές αλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το πρώτο αναφέρεται στο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να έχει κάποιος για να αιτηθεί σύνταξη αναπηρίας. Ενώ στο ΙΚΑ ήταν το 50% στα άλλα Ταμεία ήταν 67%. Η Κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημά μας να μπει για όλα τα Ταμεία το όριο στο 50%, που σημαίνει ότι δίνεται σε αρκετούς ανθρώπους το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη αναπηρίας, εκτός του ΟΓΑ που υπάρχει μια μεταβατική διάταξη και θα εναρμονιστεί πλήρως το 2024. Πολύ θετική εξέλιξη.
Επίσης ενώ το ΙΚΑ έχει τη διάταξη να παίρνει κάποιος τη σύνταξή του από τη μέρα που υποβάλλει την αίτηση αυτό δεν συνέβαινε στα άλλα Ταμεία και άλλαξε και αυτό: ισχύει σε όλα τα Ταμεία να λαμβάνει κάποιος τη σύνταξή του από την ημέρα που υποβάλλει αίτημα. Είναι και αυτό στο πλαίσιο της εναρμόνισης.
Τώρα διεκδικούμε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να υπάρξει διάταξη που θα εναρμονίσει τη συνταξιοδότηση γονέων και συζύγων ατόμων με αναπηρία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πριν το 3ο μνημόνιο ήταν 25 χρόνια και 7.500 ένσημα ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Το 3ο μνημόνιο κράτησε τα 25 χρόνια και τα 7.500 ένσημα, έβαλε όμως όριο ηλικίας τα 55 έτη για το 2015 και τώρα έχει φτάσει τα 62. Ενώ στο Δημόσιο υπάρχει άλλη διάταξη. Ελπίζω ότι ο υπουργός Εργασίας, με τον οποίο έχουμε σχετικά καλή συνεργασία ότι θα οδηγήσει και αυτή τη διάταξη στη Βουλή.
Αναφορικά με τα ΚΕΠΑ, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που κρίνονται άπαξ. Το 2010 ήταν 8 κατηγορίες αναπηρίας που κρίνονταν μη αναστρέψιμες, το 2013 έγιναν 43 και το 2018 έγιναν 150 κατηγορίες. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται κάθε 2-3 χρόνια να περάσουν, γίνονται διαρκείς διορθώσεις, σίγουρα κάπου υπάρχουν και αδικίες. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα περνάνε από τις επιτροπές, να μην έχουν καθυστερήσεις στα επιδόματά τους και στις συντάξεις τους, να μην επηρεάζει δηλαδή αυτή η διαδικασία τη ζωή τους. Επίσης το πώς γίνονται οι εξετάσεις: το αίτημά μας να φύγουν τα ΚΕΠΑ από το κτίριο της Πειραιώς, που ήταν απαράδεκτο, υλοποιείται, θα μεταφερθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Επίσης έχουν γίνει ηλεκτρονικά τα ΚΕΠΑ και από τον Σεπτέμβρη μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν κατατεθεί 67.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους γιατρούς που δεν γνωρίζουν ή αρνούνται να συμπληρώνουν τους ηλεκτρονικούς φακέλους καθώς και καθυστερήσεις στις εξετάσεις κατ΄ οίκον, κάτι που πρέπει να αλλάξει σύντομα».
Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.
Πηγή: www.esamea.g