«Τέλος» στα μετρητά για επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ
Newsroom
09/07
2023
Το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ήρθε, με υπουργό την Σοφία Ζαχαράκη, και θα φέρει πολλές αλλαγές σε επιδόματα ΟΠΕΚΑ και επιδόματα ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες στις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως φαίνεται οι δικαιούχοι των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ (επίδομα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ), θα πρέπει να «ξεχάσουν» εντελώς τα μετρητά, καθώς οι πληρωμές θα γίνονται σε προπληρωμένες κάρτες, που δεν θα υπάρχει η πιθανότητα για ανάληψη από ΑΤΜ.
Επιπλέον, όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, θα υπάρχει μια ενιαία πύλη για όλα τα επιδόματα. Δηλαδή, θα φτιαχτεί μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα κάνουν εκεί τις αιτήσεις.
Μάλιστα αυτό θα γλυτώσει πολύ χρόνο και κόπο, καθώς θα υπάρχει αυτοματοποιημένος έλεγχος αλλά και εναρμόνιση των κριτηρίων.
Οι αλλαγές σε επιδόματα και ΟΠΕΚΑ που εξήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη:
• «Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.
• Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
• Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.
• Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
• Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ' οίκον φροντίδα.
• Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.»
Το επίδομα μητρότητας
Εκτός από το επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε επίσης και «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».