Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Τα σοβαρά προβλήματα της κάλυψης των κωφών στη χώρα μας με διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (Ε.Ν.Γ.) φέρνει στη Βουλή, το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κάλυψης των κωφών με διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας

Τα σοβαρά προβλήματα της κάλυψης των κωφών στη χώρα μας με διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (Ε.Ν.Γ.) φέρνει στη Βουλή, το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Το πρόγραμμα κάλυψης κωφών με διερμηνείς νοηματικής κινδυνεύει να σταματήσει, λόγω υποχρηματοδότησης. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, διαχειρίστρια του προγράμματος, λόγω των μειώσεων και των ανακολουθιών στη χρηματοδότηση, σκοπεύει να σταματήσει το πρόγραμμα κάλυψης των κωφών με διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, μια υπηρεσία άκρως αναγκαία για τους κωφούς στις καθημερινές τους συνδιαλλαγές με τις υπηρεσίες του δημοσίου, τους γιατρούς, τις τράπεζες ή άλλες τους ανάγκες.

Αυτό που γίνεται ως τώρα είναι ότι το κράτος δίνει ένα ποσό στην Ομοσπονδία κωφών και μέσω της Ομοσπονδίας οι κωφοί έβρισκαν διερμηνέα, για περιορισμένο βέβαια αριθμό ωρών, μέσα στο μήνα για τις ανάγκες τους. Τώρα ακόμα και αυτή η περιορισμένη υπηρεσία, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, βρίσκεται σε κίνδυνο γεγονός που θα οδηγήσει στην ιδιωτική αναζήτηση διερμηνέα και άρα στην κάλυψη του κόστους από τον ίδιο τον κωφό, την ώρα μάλιστα που η ανεργία και η ακρίβεια μαστίζει και την κοινότητα των κωφών.

Μια επιπλέον αδικία, για την κατηγορία των κωφών και βαρήκοων πολιτών, είναι ότι η παροχή του επιδόματος κώφωσης – βαρηκοΐας συνδέεται με ηλικιακά κριτήρια, ενώ αποτελεί μία μόνιμη και μη αναστρέψιμη μορφή αναπηρίας που κατ’ ανάγκη συνεπάγεται πρόσθετες ανάγκες και οικονομικές επιβαρύνσεις. Δηλαδή, η χορήγηση του επιδόματος κώφωσης- βαρηκοΐας διακόπτεται μεταξύ του 18ου και 65ου έτους της ηλικίας τους ενώ η αναπηρία παραμένει.

Οι υπηρεσίες διερμηνείας θα έπρεπε να είναι ενταγμένες στο δημόσιο σύστημα και να λειτουργούν αποκλειστικά με κρατική ευθύνη με μόνιμο προσωπικό και καμία επιβάρυνση των κωφών, δηλαδή με μόνιμους διερμηνείς στα Πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που θα εξυπηρετούν τους κωφούς με βάση τις ανάγκες τους σε διερμηνεία. Αυτή η ανάγκη όμως της κοινότητας των κωφών λογίζεται ως κόστος για το κράτος και γι’ αυτό δεν χρηματοδοτείται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τί μέτρα προτίθεται να πάρει για:

– Να χρηματοδοτηθεί άμεσα και γενναία η ΟΜ.Κ.Ε. ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα διερμηνείας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των κωφών σε διερμηνεία μέχρι να αναλάβει το κράτος συνολικά την ευθύνη για την κάλυψη των αναγκών όλων των κωφών.

– Να χορηγείται δια βίου το επίδομα κώφωσης βαρηκοΐας σε όλους τους κωφούς με βάση τις αυξημένες δια βίου ανάγκες τους.

– Να χορηγούνται απολύτως δωρεάν και για όλους όλα τα απαραίτητα υποστηρικτικά τεχνικά βοηθήματα.

– Δωρεάν εκμάθηση της Ε.Ν.Γ. από όλους όσους ενδιαφέρονται.

– Μόνιμους διορισμούς διερμηνέων της Ε.Ν.Γ. σε όλους τους κρίσιμους τομείς, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Δημόσιες Υπηρεσίες κ.α. ώστε το κόστος διερμηνείας να μην επιβαρύνει τους κωφούς.

– Ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των σχολείων για κωφούς.

– Δουλειά σε όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους και τους κωφούς της χώρας μας».

Πηγή: www.902.gr