Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Κατοικίες με συμβολικό ενοίκιο και άτοκα δάνεια σε νέους Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα προωθηθεί η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο, σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους. Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ. Ρούλα Σαλούρου 05.04.2022

Κατοικίες με συμβολικό ενοίκιο και άτοκα δάνεια σε νέους

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική 

Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα προωθηθεί η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο, σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους. Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Ρούλα Σαλούρου

05.04.2022 • 08:15



Την παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και την επιδότηση ενοικίου και τη χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά η επισκευή κατοικιών, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, που έχει «παγώσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Εμφαση θα δοθεί στους εργαζομένους και στα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, και ήδη τα εργαλεία για τις αλλαγές στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», με τη χρήση νέων εργαλείων, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους. Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ενώ θα «τρέχουν» και πολιτικές επιδότησης ενοικίου με διεύρυνση των δικαιούχων, αλλά και χορήγησης δανείων με προνομιακούς όρους για την αγορά νέων κατοικιών ή την επισκευή τους.

Ο άξονας «πρόσβαση στη στέγαση» περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Δουλειές ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης». Και όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίασή του, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στεγαστικής πολιτικής, ο ΟΑΕΔ θα παίξει καθοριστικό ρόλο με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ) και την ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη στέγαση για χιλιάδες εργαζομένους και ιδιαίτερα τους νέους.

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής θεωρείται η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση του ειδικού αποθεματικού που υπάρχει στον ΟΑΕΔ, από τον πρώην ΟΕΚ και τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (πλέον οι εισφορές εργοδοτών έχουν καταργηθεί). Συγκεκριμένα, το άρθρο 15 καταργεί την αυτοτέλεια κλάδων ή λογαριασμών που υπάρχουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ, και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίηση πόρων και αποθεματικών, με μεγαλύτερη ευελιξία. Ετσι, αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία για δράσεις όπως:

– Αγορά ή αξιοποίηση ακινήτων σε συνεργασία με ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να διατεθούν σε εργαζομένους.

– Κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και η διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους.

– Χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

– Χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή α΄ κατοικίας.

– Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, η δυνατότητα του νέου ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) να μισθώνει ακίνητά του, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν προς την ενίσχυση στεγαστικών πολιτικών.

Οπως επίσης προβλέπεται και η δυνατότητα του ιδιώτη να οικοδομήσει με δικές του δαπάνες το ακίνητο, και στη συνέχεια η ΔΥΠΑ να λάβει μέρος από τα διαμερίσματα ως αντιπαροχή προκειμένου να τα διαθέσει στους δικαιούχους. Τέλος, με το ν/σ δίνεται και η δυνατότητα στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, όπως και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων που στη συνέχεια θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, η αρχή θα γίνει με την ήδη υπάρχουσα ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ, ήτοι 200 οικόπεδα, 100 κτίρια (άλλα αχρησιμοποίητα και άλλα μερικώς αξιοποιημένα) καθώς και 100 κενά καταστήματα που υπάρχουν σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών. Εντός του επόμενου διαστήματος θα γίνει η πλήρης καταμέτρηση και αξιολόγηση των ακινήτων, προκειμένου στη συνέχεια με την πρόσληψη ειδικού συμβούλου να αποφασιστεί ο τρόπος αξιοποίησή τους. Κάποια από αυτά δεν αποκλείεται να επισκευαστούν και να διατεθούν άμεσα σε νέους δικαιούχους. Ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και τα ακριβή χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Αυτό που προκύπτει πάντως από τις αρχικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί η διεθνής εμπειρία, όπου για παράδειγμα νεόδμητα διαμερίσματα τα οποία αγοράστηκαν χτισμένα, διατίθενται σε νέα ζευγάρια, με χαμηλό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο, το οποίο αποπληρώνεται π.χ. σε 20 χρόνια και το σπίτι τους παραχωρείται. Επίσης, στις σκέψεις είναι να μην επενδύει ο ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ σε κατασκευαστικά προγράμματα αλλά, κατά κύριο λόγο, να αγοράζει έτοιμα διαμερίσματα.

Οσο για τους δικαιούχους, αυτοί θα συμμετέχουν με κάποιον τρόπο, όμως η συμμετοχή τους θα είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς στόχος είναι η στήριξη των εργαζομένων και της οικογένειας. Τέλος, εξετάζεται η αξιοποίηση του αποθεματικού του ΟΑΕΔ να συνδυαστεί με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ΕΝΟΙΚΙΑΔΑΝΕΙΑΟΑΕΔ