Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Επίδομα παιδιού: Το ένα θετικό και τα δύο αρνητικά νέα που φέρνει στις πληρωμές το Taxisnet Μάκης Σιάρκος

Επίδομα παιδιού: Το ένα θετικό και τα δύο αρνητικά νέα που φέρνει στις πληρωμές το Taxisnet

Μάκης Σιάρκος

dikaiologitika.gr

 

Ωστόσο ο ΟΠΕΚΑ προέτρεπε τους δικαιούχους να κάνουν νέα φορολογική δήλωση για να υπάρξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης το επίδομα παιδιού επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Έτσι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το εισόδημα του 2020 για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε κάθε κατηγορία.

<Τα αυξημένα ποσά θα αφορούν δεκάδες χιλιάδες υφιστάμενους δικαιούχους και κατά κύριο λόγο οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά.

Οι αυξήσεις δεν φάνηκαν στην πληρωμή των προηγούμενων μηνών αλλά θα φανούν τώρα στις 30 Ιουλίου εφόσον έχει γίνει η υποβολή από τους δικαιούχους των φορολογικών δηλώσεων. Φυσικά προϋπόθεση για την αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού Α21 είναι να αποτυπώνεται μείωση στα εισοδήματα του 2020.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Για παράδειγμα αν κάποιος έπαιρνε για δύο παιδιά 56 ευρώ το μήνα τώρα με την μείωση του εισοδήματος του μπορεί να πάρει 140 ευρώ το μήνα.

Επίσης αν έχει τρία παιδιά και έπαιρνε 112 ευρώ το μήνα αν αλλάξει κλίμακα με την μείωση των εισοδημάτων του μπορεί να πάρει 280 ευρώ το μήνα.

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ

• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ

• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών.

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για το Επίδομα παιδιού Α21 έκλεισε προσωρινά για την πληρωμή στις 30 Ιουλίου.

Ψαλίδι στους δικαιούχους

Φοίτηση στο σχολείο

Η σύνδεση με τη φοίτηση για το επίδομα παιδιού θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021-22 γεγονός που θα πετάξει εκτός δικαιούχους. Ωστόσο θα πρέπει να διασταυρωθούν τα στοιχεία. Πώς όμως θα γίνεται η διασταύρωση;

Μέσω της πλατφόρμας myschool θα διασταύρωνεται η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επίδομα στέγασης σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ειδικότερα από το νέο σχολικό έτος, δηλαδή από Σεπτέμβριο θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογειται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αυτόματα θα γίνονται οι διασταυρώσεις μέσω της πλατφόρμας του myschool.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη σχετική ΚΥΑ για τη σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού Α21, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων. Επίσης στην ΚΥΑ θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις από την σχετική διάταξη κυρίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

Έτσι ουσιαστικά αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Έτσι από το σχολικό έτος 2021 -2022 απαραίτητη θα είναι η όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη. Αναλυτικότερα όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Έτσι όσοι καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει, εφόσον έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση να γνωρίζουν ότι μέσω του myschool θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων των παιδιών τους και το σχολείο που πηγαίνουν. Εξάλλου για την καταγραφή των απουσιών σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που κάνουν τηλεκπαιδευση έχουν ήδη ενημερωθεί καθώς και οι διευθυντές των σχολείων ότι ο καθηγητής της κάθε τάξης θα συμπληρώνει ανελλιπώς κάθε μέρα δελτίο καταγραφής απουσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υποχρεούμενος να αποστέλλει τις απουσίες, ανά βδομάδα, στη σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών, προκειμένου οι διευθυντές να ενημερώνουν την πλατφόρμα του myschool και κατ΄ επέκταση το υπουργείο Παιδείας.

Αντικειμενικές αξίες

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών βάζει σε κίνδυνο μια σειρά από επιδόματα για χιλιάδες δικαιούχους που βλέπουν ότι από την 1 Ιανουαρίου 2022 θα υπάρξουν αλλαγές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Συνεπώς αυτό αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες δικαιούχους που ενδεχομένως χάσουν το επίδομα λόγω των επικείμενων αλλαγών.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές φέρνουν αλλαγές στα όρια των τεκμηρίων, σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στις γονικές παροχές. Ο υπολογισμός για όλα τα παραπάνω γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορολογούμενοι και αναρτούνται στο Taxisnet μετά τις φορολογικές δηλώσεις 2021. 

Μετά όμως από τις αλλαγές χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους, να ξεπερνούν τα περιουσιακά όρια.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.

Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.