Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τι αλλάζει σε Εργασιακό, επικουρικές συντάξεις και κατάρτιση Capital.gr

Τι αλλάζει σε Εργασιακό, επικουρικές συντάξεις και κατάρτιση

Capital.gr

6-7 λεπτά

 

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Σε δύο βασικά πεδία χωρίζονται οι παρεμβάσεις τις οποίες δρομολογεί ο νέος Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με όσα προκύπτει από τις δηλώσεις τις οποίες έκανε χθες μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό, κ.  Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πρώτο πεδίο βρίσκονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα ξεδιπλωθούν έως το τέλος του τρέχοντος πρώτου εξαμήνου. Αυτές αφορούν το εργασιακό, την επικουρική ασφάλιση και την κατάρτιση.

Στο δεύτερο πεδίο βρίσκονται πρωτοβουλίες οι οποίες θα φέρουν βελτιώσεις σε ήδη υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια, έχουν επίκεντρο τις εκκρεμείς συντάξεις, την κοινωνική προστασία και το σκέλος της οικογένειας, του δημογραφικού και την ισότητα των φύλων.

Πεδίο πρώτο: Τρεις μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις σε Εργασιακό, Επικουρική Ασφάλιση και Κατάρτιση  

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, "από εδώ και πέρα έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες, που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις":

1. Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Ο ίδιος επεσήμανε πως "οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας καθιστούν την ανάγκη αυτή ακόμη περισσότερο επείγουσα. Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό θα έρθει για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας στις εξελίξεις αυτές, αλλά και στις επιλογές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών".

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, "η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες".

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το εν λόγω ν/σ θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου, έπειτα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφισθεί εντός του προσεχούς Μαρτίου.

2. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την επικουρική ασφάλιση

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης,  "το  νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις είναι εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας". Ο ίδιος τόνισε πως "η δημιουργία "ατομικού κουμπαρά" για τις επικουρικές συντάξεις είναι κοινή πρακτική σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες" και "είναι μια επιλογή με την οποία, χωρίς να ζημιώνονται οι παλαιότεροι, επιδιώκεται να συνδεθεί ο νέος εργαζόμενος -μέσω αυτού του ατομικού κουμπαρά- με το ύψος της επικουρικής του σύνταξης για το οποίο και ο ίδιος θα αποφασίζει σε ένα σημαντικό βαθμό".    

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επ’ αυτού πως το νομοσχέδιο αυτό "μπορεί να γίνει νόμος του Κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021".

3. Η τρίτη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την κατάρτιση

Όπως ανέφερε ο υπ. Εργασίας, "το νομοσχέδιο για την κατάρτιση ήταν επίσης προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό λόγω της ανάγκης για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετα-κορονοϊό εποχή. Σε αυτή την προσπάθεια η κατάρτιση θα έχει βασικό ρόλο. Το ίδιο και ο ΟΑΕΔ ο οποίος με τον εκσυγχρονισμό του μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση που οραματιζόμαστε".

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως "έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι και ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει σημαντικότατο κοινωνικό αποτύπωμα διότι ουσιαστικά δίνει δεύτερη ευκαιρία και τρίτη ευκαιρία σε συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, η οποία διαρκώς αλλάζει".

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφισθεί έως τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να συμπέσει με τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πεδίο δεύτερο: Παρεμβάσεις σε κοινωνική προστασία, οικογένεια-δημογραφικό -ισότητα φύλων και εκκρεμείς συντάξεις

Σε σχέση με το δεύτερο πεδίο των παρεμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως:

1. Δράσεις  για την κοινωνική προστασία

Αναλυτικά,  ο υπ. Εργασίας ανέφερε πως "για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους αναπήρους, τους φτωχούς, τους ανέργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά που χρήζουν προστασίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας. Δεν θα μείνουμε όμως μόνο στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα προχωρήσουμε και με πρωτοβουλίες όπως η κάρτα αναπηρίας".

2. Παρεμβάσεις για την οικογένεια, το δημογραφικό και την ισότητα των φύλων"

"Σε αυτό το πλαίσιο", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, "την πρωτοβουλία μας για άμεση έγκριση της σύστασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, θέμα το οποίο γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρο με τις καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες".

3.  Έμφαση στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως "τη σημασία που έχει για εμάς, και για εμένα προσωπικά, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο".

Ο ίδιος επεσήμανε πως "σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία αυτού του στόχου". Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως "φυσικά έμφαση" θα δοθεί  στις συντάξεις "που έχουν καθυστερήσει περισσότερο".

"Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί πρότζεκτ μάνατζερ που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα", κατέληξε.