Τα ενδιαφέροντα τους αναπήρους άρθρα του νέου νόμου 5195 και οι εισηγητικές τους εκθέσεις, που προτάσσω, για καλύτερη κατανόηση.
Μανώλης Μπασιάς
Νόμος 5195
Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
Αρ. Φύλλου 73
Άρθρο 40
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 9 του π.δ. 62/2023 (Α' 114), περί ειδικών περιπτώσεων περίθαλψης, με σκοπό την ανακούφιση όσων τέκνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν νοητική αναπηρία, βαριά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Συγκεκριμένα, καθορίζεται αυξημένο ύψος αποζημίωσης για την εκπαίδευση των εν λόγω τέκνων, που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 40
Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης στρατιωτικών και μελών των οικογενειών τους - Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 4, αντικατάσταση παρ. 3 και 8 άρθρου 9 π.δ. 62/2023
Στο άρθρο 9 του π.δ. 62/2023 (Α' 114), περί των ειδικών περιπτώσεων περίθαλψης των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, αα) προστίθενται οι λέξεις «χειρουργικού τομέα» και αβ) οι λέξεις «κλίνες Ββ' θέσης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κλίνες Α' θέσης», β) στην παρ. 2, βα) οι λέξεις «κωφάλαλων τέκνων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τέκνων τα οποία πάσχουν από κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας» και ββ) στις περ. α) και β), προστίθενται οι λέξεις «παθολογικού τομέα», γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) στην παρ. 4, προστίθενται οι λέξεις «παθολογικού τομέα», ε) η παρ. 8 αντικαθίσταται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9 Ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης
1. Για τον φυσιολογικό τοκετό των συζύγων στρατιωτικών καταβάλλεται επίδομα ίσο με την αξία του ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου χειρουργικού τομέα δέκα (10) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων, όπως αυτό καθορίζεται για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε κλίνες Α' θέσης. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 12 και 13 του άρθρου 5.
2. Για την εκπαίδευση τέκνων τα οποία πάσχουν από κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα για την κάλυψη των εξόδων φοίτησης σε ειδικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν με άδεια Δημόσιας Αρχής:
α) Για εσωτερικούς ασθενείς, ίσο με την αξία του ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου παθολογικού τομέα πέντε (5) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου σε κλίνη Βα' θέσης.
β) Για εξωτερικούς ασθενείς, ίσο με την αξία του ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου παθολογικού τομέα πέντε (5) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου σε κλίνη Ββ' θέσης.
3. Για την εκπαίδευση τέκνων, που χρήζουν ειδικών θεραπειών λόγω βαριάς σωματικής, ψυχικής ή πολλαπλής αναπηρίας (συνοδές αναπηρίες) με συνολικό ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, καθώς και τέκνων, που πάσχουν από νοητική αναπηρία, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχές ακοής και παθήσεις οφθαλμών με συνολικό ποσοστό αναπηρίας άνω του πενήντα τοις εκατό (50%), καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα:
α) Για εσωτερικούς ασθενείς, ίσο με το ήμισυ της αξίας του ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου παθολογικού τομέα των Γενικών Νοσοκομείων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου σε κλίνη Ββ' θέσης για κάθε ημέρα νοσηλείας.
β) Για εξωτερικούς ασθενείς με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από πενήντα τοις εκατό (50%) έως εξήντα έξι κόμμα εννέα τοις εκατό (66,9%), ίσο με το ήμισυ της αξίας του ενοποιημένου νοσηλίου παθολογικού τομέα πέντε (5) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε κλίνη Ββ' θέσης, για κάθε διαταραχή και έως τέσσερις (4) διαταραχές.
γ) Για εξωτερικούς ασθενείς με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) έως και εβδομήντα εννέα κόμμα εννέα τοις εκατό (79,9%), ίσο με το ήμισυ της αξίας του ενοποιημένου νοσηλίου παθολογικού τομέα πέντε (5) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε κλίνη Ββ' θέσης, για κάθε διαταραχή και έως επτά (7) διαταραχές.
δ) Για εξωτερικούς ασθενείς με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, ίσο με το ήμισυ της αξίας του ενοποιημένου νοσηλίου πέντε (5) ημερών των Γενικών
Νοσοκομείων, για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σε κλίνη Ββ' θέσης, για κάθε διαταραχή και έως οκτώ (8) διαταραχές.
4. Για την εκπαίδευση τυφλών μελών οικογένειας στρατιωτικών, εφόσον από τον οργανισμό του εκπαιδευτηρίου προβλέπεται η καταβολή δαπάνης για εκπαίδευση, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ίσο με την αξία του ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου παθολογικού τομέα πέντε (5) ημερών των Γενικών Νοσοκομείων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου σε κλίνη Ββ' θέσης και για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται η εκπαίδευση από τον οργανισμό του εκπαιδευτηρίου.
5. Για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας μελών οικογένειας στρατιωτικών, καταβάλλεται χρηματικό επίδομα ίσο με ποσοστό τριάντα οκτώ κόμμα τέσσερα τοις εκατό (38,4%) επί του τριακοστού πέμπτου (35ου) μισθολογικού κλιμακίου της Α' Κατηγορίας βασικού μισθού, όπως αυτό καθορίστηκε με το άρθρο 125 του ν. 4472/2017 (Α' 74), κατόπιν γνωμάτευσης της αρμόδιας Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής.
6. Για την αγορά γυαλιών οράσεως μελών οικογένειας στρατιωτικών, καταβάλλεται χρηματικό επίδομα, κάθε τέσσερα (4) έτη, ίσο με ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί του τριακοστού πέμπτου (35ου) μισθολογικού κλιμακίου της Α' Κατηγορίας βασικού μισθού, όπως αυτό καθορίστηκε με το άρθρο 125 του ν. 4472/2017, κατόπιν γνωμάτευσης της αρμόδιας Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής.
7. Για την αγορά προθέσεων, ορθοπεδικών ειδών και υγειονομικών συσκευών μελών οικογένειας στρατιωτικών, εφαρμόζονται αναλόγως οι περ. γ) και δ) της παρ. 8 του άρθρου 5, αντίστοιχα.
8. Για την εφαρμογή των παρ. 2, 3 και 4, απαιτείται γνωμάτευση της αρμόδιας Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά ο προσδιορισμός της αναπηρίας, το ποσοστό αναπηρίας ανά πάθηση, σε περίπτωση πολλαπλών - συνοδών αναπηριών, καθώς και ο αριθμός και το είδος των ειδικών θεραπειών, που απαιτούνται για κάθε περίπτωση ασθενή/ωφελούμενου, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Ο αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών δεν δύναται να είναι μικρότερος από τέσσερις (4) για κάθε είδος ειδικών θεραπειών ανά μήνα. Η γνωμάτευση της Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής είναι δεσμευτική και ισχύει για ένα (1) έτος.
9. Για την εφαρμογή αυτού του άρθρου, ισχύουν αναλόγως οι παρ. 9 και 10 του άρθρου 5.
10. Τα επιδόματα που προβλέπονται στις παρ. 1 έως 6 διπλασιάζονται όταν ο στρατιωτικός υπηρετεί στο εξωτερικό και υφίσταται διαταγή μετάκλησης της οικογένειάς του.»
Άρθρο 45
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα έκτακτης μετάθεσης στρατιωτικού στο εξωτερικό ή και η παράταση αυτής, σε περίπτωση σοβαρής ή ανίατης ασθένειας, πάθησης ή διαταραχής που αφορά σύζυγο ή τέκνο στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, και εφόσον η αρμόδια Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του κλάδου, κατόπιν αιτήματος του στελέχους, γνωμοδοτήσει ότι η θεραπεία ή η συμμετοχή σε κλινική μελέτη στο εξωτερικό ή η συνέχιση αυτών αποτελεί την πλέον επιστημονικά ενδεδειγμένη προσέγγιση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση, τη βελτίωση ή την ίαση της κατάστασης ή την αύξηση της πιθανότητας ίασης ή βελτίωσης. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί εξειδίκευση της πρόβλεψης του άρθρου 21 του Συντάγματος περί παροχής προστασίας στην οικογένεια καθώς η Υπηρεσία υποστηρίζει ουσιαστικά τα στελέχη των οποίων τα τέκνα ή ο σύζυγος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 45
Διευκολύνσεις στρατιωτικού προσωπικού που έχει σύζυγο ή τέκνο με δυσίατη ή ανίατη πάθηση - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 5 ν. 3883/2010
Στην υποπερ. (6) της περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 (Α' 167), περί της δυνατότητας έκτακτης μετάθεσης στρατιωτικού σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή δυσίατης ή ανίατης πάθησης αυτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο μόνο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «ή αναδεχόμενου τέκνου, μέσω του θεσμού της αναδοχής και της επαγγελματικής αναδοχής,», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η υποπερ. (6) διαμορφώνεται ως εξής:
«(6) Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή αναδεχόμενου τέκνου, μέσω του θεσμού της αναδοχής και της επαγγελματικής αναδοχής ή πάθησης αυτών ή του στελέχους των Ενόπλων
Δυνάμεων από ανίατο ή δυσίατο νόσημα, ύστερα από γνωμοδότηση της Ανώτατης κατά κλάδο Υγειονομικής Επιτροπής. Ειδικά στην περίπτωση δυσίατης ή ανίατης πάθησης, νοσήματος ή διαταραχής συζύγου ή τέκνου ή αναδεχόμενου τέκνου, μέσω του θεσμού της αναδοχής και της επαγγελματικής αναδοχής, στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων με συνολικό ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, αν η Ανώτατη κατά κλάδο Υγειονομική Επιτροπή γνωμοδοτήσει, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου στελέχους, ότι η θεραπεία ή η συμμετοχή σε κλινική μελέτη ή η συνέχιση αυτών, σε εξειδικευμένους φορείς του εξωτερικού, αποτελεί τον πιο πρόσφορο και επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση, βελτίωση ή ίαση της πάθησης, του νοσήματος ή της διαταραχής ή για τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας ίασης ή βελτίωσης αυτών, είναι δυνατή η έκτακτη μετάθεση ή η παράταση της μετάθεσης του στελέχους στο εξωτερικό.»
Άρθρο 47
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθιερώνεται η λειτουργία οδοντιατρείου για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στα στρατιωτικά νοσοκομεία με την υποστήριξη ειδικού αναισθησιολόγου, για συζύγους ή έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης και τέκνα των δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς επίσης και για λοιπά ΑμεΑ σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των ημερήσιων προγραμματισμένων επισκέψεων, επιδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 47
Λειτουργία οδοντιατρείου για άτομα με αναπηρία
Στο Οδοντιατρικό Τμήμα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων λειτουργεί οδοντιατρείο για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με την υποστήριξη ειδικού αναισθησιολόγου, κατόπιν προγραμματισμένης επίσκεψης (ραντεβού).
Δικαιούχοι παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών για ΑμεΑ στα στρατιωτικά νοσοκομεία ορίζονται:
α) οι δικαιούχοι υγειονομικής περίθαλψης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, καθώς και οι σύζυγοι ή συμβίοι και τα τέκνα αυτών, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 62/2023 (Α' 114), περί του καθορισμού των μελών της οικογένειας των στρατιωτικών και β) λοιπά ΑμεΑ, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των προγραμματισμένων ημερήσιων επισκέψεων (ραντεβού).
Άρθρο 49:
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθιερώνεται η δυνατότητα ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και επίβλεψης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ενήλικα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και λοιπών ΑμεΑ, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της δυνατότητας στέγασης κάθε ΣΥΔ, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Τα τροφεία για τη διαβίωση στις ΣΥΔ καλύπτονται από τους ενοίκους και τους οικείους τους, καθώς και από δωρεές, χορηγίες ή εισφορές, τακτικές ή έκτακτες, των ενοίκων ή τρίτων. Με γνώμονα την υποστήριξη των γονέων που υπηρετούν
στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν τέκνα ΑμεΑ, η στρατιωτική Υπηρεσία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των αντιξοοτήτων τους.
Το άρθρο του νόμου:
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ενόπλων Δυνάμεων
1. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να ιδρύει, να οργανώνει, να λειτουργεί και να επιβλέπει Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α' 125), για ενήλικα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, σύμφωνα με τον ν. 2072/1992 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτού. Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να αναθέτει έναντι αμοιβής τη λειτουργία και στελέχωση των ΣΥΔ σε ειδικώς πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α' 236).
2. Δικαίωμα κατοικίας στις ΣΥΔ των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν:
α) τα τέκνα των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μονιμοποιηθέντων και μη, β) τα τέκνα των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,
γ) τα τέκνα των εν ενεργεία και συνταξιούχων μονίμων πολιτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και
δ) λοιπά ΑμεΑ σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της δυνατότητας στέγασης κάθε ΣΥΔ.
3. Οι ΣΥΔ των Ενόπλων Δυνάμεων ιδρύονται κατά προτεραιότητα σε κατάλληλους χώρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή των εποπτευόμενων από αυτό φορέων. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλου χώρου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται να συνάπτει σύμβαση μίσθωσης ακινήτου για τον σκοπό αυτό.
4. Το λειτουργικό κόστος των ΣΥΔ καλύπτεται από τροφεία, παροχές ή βοηθήματα των ενοίκων ή των οικείων τους καθώς και από δωρεές, χορηγίες ή εισφορές, τακτικές ή έκτακτες, των ενοίκων ή τρίτων.
Άρθρο 51
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντικαθίσταται η παρ. 24 του άρθρου 5 του ν. 2292/1995 (Α' 35), περί γενικών αρμοδιοτήτων, προκειμένου να αποτυπώνεται ορθότερα η εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 51
Αντιμετώπιση οξέων κοινωνικών προβλημάτων στρατιωτικού προσωπικού - Τροποποίηση παρ. 24 άρθρου 5 ν. 2292/1995
Η παρ. 24 του άρθρου 5 του ν. 2292/1995 (Α' 35), περί θεμάτων που αφορούν τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, αντικαθίσταται ως εξής:
«24. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι κατηγορίες του στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, ρυθμίζονται οι διοικητικές διευκολύνσεις και τα ευεργετικά μέτρα επ' ωφελεία αυτών, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού.»
Άρθρο 52
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθιερώνεται ρητά το δικαίωμα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών καθώς και των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για επίσκεψη και παραθερισμό στα κέντρα παραθερισμού του Κλάδου τους, ήτοι στα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (Κ.Α.Α.Υ.) για τον Στρατό Ξηράς, στα Κέντρα Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (Κ.Ε.Δ.Α.) για την Πολεμική Αεροπορία και στους Ξενώνες, Φάρους και Θέρετρα Αξιωματικών Ναυτικού (Θ.Α.Ν.) για το Πολεμικό Ναυτικό.
Άρθρο 52
Το άρθρο του νόμου:
Παραθερισμός σε παραθεριστικά κέντρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί και εν ενεργεία και συνταξιούχοι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν δικαίωμα επίσκεψης και παραθερισμού στα κέντρα παραθερισμού του Κλάδου τους [Ξενώνες και Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) για τον Στρατό Ξηράς, Ξενώνες και Κέντρα Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) για την Πολεμική Αεροπορία, Ξενώνες, Φάροι και Θέρετρα Αξιωματικών Ναυτικού (ΘΑΝ) για το Πολεμικό Ναυτικό]. Στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε Μονάδες - Υπηρεσίες διαφορετικές από τον Κλάδο στον οποίο υπάγονται, έχουν δικαίωμα επίσκεψης και παραθερισμού στα κέντρα παραθερισμού του Κλάδου στον οποίο υπηρετούν. Οι στρατιωτικοί των Κοινών Σωμάτων έχουν δικαίωμα επίσκεψης και παραθερισμού στα κέντρα παραθερισμού, Ξενώνες και Φάρους και των τριών Κλάδων, κατόπιν επιλογής τους, με την πλήρωση των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για την επίσκεψη και τον παραθερισμό στα κέντρα παραθερισμού του αντίστοιχου Κλάδου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ
Άρθρο 55
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και αντικαθίσταται ο παρωχημένος θεσμός της ανικανότητας για εργασία των γονέων των οπλιτών θητείας, ως λόγος για την υπαγωγή τους στη μειωμένη θητεία, από την πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), με στόχο τη στρατολογική διευκόλυνση συγγενών ατόμων με αναπηρία.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 55
Στρατολογικές διευκολύνσεις - Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 7 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 7 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στην περ. α), i) οι υποπερ. (2) και (4) αντικαθίστανται, ii) στην υποπερ. (7), οι λέξεις «σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στα δημοτολόγια», αβ) στην περ. β), στην υποπερ. (3), οι λέξεις «ανίκανος για κάθε εργασία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%)», β) η παρ. 5 αντικαθίσταται και το άρθρο 7, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση
1. Μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμούν, οι παρακάτω κατηγορίες οπλιτών: α) Εξάμηνης διάρκειας:
(1) Όλοι οι αδελφοί από τέσσερα (4) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.
(2) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή έχουν πεθάνει. Στο προηγούμενο εδάφιο υπάγεται και ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου καθένας από τους δύο γονείς υπάγεται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.
(3) Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.
(4) Όσοι έχουν σύζυγο ή αδελφό άτομο με αναπηρία με ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω εφ' όρου ζωής. Αν ο αδελφός είναι ανήλικο άτομο με αναπηρία με ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, η αναπηρία πρέπει να πιστοποιείται από τουλάχιστον δύο (2) γνωματεύσεις ΚΕ.Π.Α. ή Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις οποίες δεν προκύπτει βελτίωση.
(5) Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
(6) Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
(7) Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται στα δημοτολόγια, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α' 217).
β) Εννεάμηνης διάρκειας:
(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία (3) ζώντα αδέλφια.
(2) [Καταργήθηκε].
(3) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
(4) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
(5) Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.
2. Οι στρατεύσιμοι μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον με τη μεταφορά τους δεν απομένει υποχρέωση παραπέρα εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και τυχόν πρόσθετης.
3. Όσοι διατελούν σε ανυποταξία, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου μετά τη διακοπή της ανυποταξίας και εφόσον με τη μεταφορά τους δεν απομένει υποχρέωση παραπέρα εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και τυχόν πρόσθετης απολύονται. Οι λιποτάκτες υπάγονται στις ίδιες διατάξεις μετά τη διακοπή της λιποταξίας τους.
4. Η μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης δεν ανακαλείται, αν μετά την υποβολή του αιτήματος εκλείψουν οι σχετικοί λόγοι.
5. Στην υποπερ. (2) της περ. α' και στις υποπερ. (3) και (4) της περ. β' της παρ. 1, αν ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος μεγαλύτερος γιος έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση στράτευσης για λόγους υγείας, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για στράτευση αδελφό.
6. Οι έφεδροι αξιωματικοί, οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οι επίκουροι αξιωματικοί δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.»
Άρθρο 56
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 8 του ν. 3421/2005 (Α' 302), με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για την υπαγωγή των οπλιτών θητείας στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης. Συγκεκριμένα αρκεί η προσκόμιση πιστοποιητικού αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και δεν απαιτείται η εξέταση του ατόμου με αναπηρία από Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 56
Απλούστευση διαδικασίας υπαγωγής στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης - Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 8 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για την υπαγωγή στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι περ. στ), η), θ), ι), ια), ιβ), ιστ) καταργούνται, β) η περ. ζ) αντικαθίσταται, γ) στην περ. ιε), γα) οι λέξεις «στα μητρώα αρρένων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στα δημοτολόγια» και γβ) οι λέξεις «της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή της αρμόδιας περιφέρειας ή νομαρχιακής αυτοδιοίκησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του αρμόδιου δήμου», και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Διαδικασία - δικαιολογητικά για την υπαγωγή στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης
στρατιωτικής υποχρέωσης
Για την εφαρμογή του άρθρου 7, καθορίζονται τα ακόλουθα:
α) Τέκνα που υιοθετήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του δέκατου πέμπτου έτους της ηλικίας τους, λογίζονται ως τέκνα μόνο των φυσικών τους γονέων.
β) Τέκνα άγαμης μητέρας είναι όσα αποκτήθηκαν από μητέρα που δεν έχει συνάψει γάμο και εξακολουθεί να είναι άγαμη. Ομοίως, ως τέκνα άγαμης μητέρας θεωρούνται και όσα αποκτήθηκαν εκτός γάμου από μητέρα, η οποία διατελεί σε διάζευξη.
γ) Η ηλικία της Ελληνίδας υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 και προκύπτει από τα δημοτολόγια.
δ) Η συμπλήρωση συγκεκριμένου έτους ηλικίας υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ε) Η κήρυξη προσώπου σε αφάνεια επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με τον θάνατο και αποδεικνύεται με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. στ) Καταργείται.
ζ) Όπου στο άρθρο 7 προβλέπεται ως προϋπόθεση μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης η αναπηρία γονέα, αδελφού ή συζύγου, ο αιτών τη μεταφορά υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, εκτός των δικαιολογητικών της περ. ιβ) της παρ. 8 του άρθρου 2, εν ισχύ γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3863/2010 (Α' 115), ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαπιστούμενη από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρία είναι πρόσκαιρη, οι αιτούντες μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον η αναπηρία υφίσταται κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης και προβλέπεται να διαρκέσει πέραν της ημερομηνίας, κατά την οποία συμπληρώνουν τον χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, που καθορίζεται για την οριστική απόλυση των οπλιτών πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο ανήκουν.
η) Καταργείται. θ) Καταργείται. ι) Καταργείται. ια) Καταργείται. ιβ) Καταργείται.
ιγ) Οι οπλίτες που επιθυμούν να μεταφερθούν στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, πρέπει να έχουν την ιδιότητα αυτή κατά την ημερομηνία κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσοι από αυτούς διατελούσαν σε αναβολή κατάταξης ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και η αναβολή τους διακόπηκε για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούνται να μεταφερθούν στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας, εφόσον έχουν καταταγεί εμπρόθεσμα στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαιτίας της διακοπής. Η απόκτηση και η διατήρηση ή μη της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού εξετάζονται σύμφωνα με το άρθρο 25.
ιδ) Η ένοπλη υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου κράτους. Από τα έγγραφα αυτά πρέπει να προκύπτουν η συνολική διάρκεια του χρόνου υπηρεσίας με στρατιωτική ιδιότητα, οι ημερομηνίες κατάταξης και απόλυσης, οι τυχόν ενδιάμεσες απολύσεις και επανακατατάξεις, καθώς και ο βαθμός και οι ειδικότητες που αποκτήθηκαν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του ξένου κράτους.
ιε) Η ημερομηνία και ο τρόπος απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας, καθώς και η εγγραφή στα δημοτολόγια μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας, προκύπτουν από έγγραφα του αρμόδιου δήμου. ιστ) Καταργείται.
ιζ) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια, αναγκαία για την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8.»
Άρθρο 57
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προστίθεται παρ. 3 στο άρθρο 11 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της κρίσης της ικανότητας για στράτευση πριν από την πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο τη διευκόλυνση της απαλλαγής από τη στράτευση κατηγοριών ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) πριν από την αρχική πρόσκληση της κλάσης τους για κατάταξη, άσχετα από την εμπρόθεσμη ή μη υποβολή του δελτίου απογραφής καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται να παρέχεται και σε όσους δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα το Δελτίο Απογραφής. Ειδικότερα, με την αξιολογούμενη ρύθμιση σκοπείται η αυτεπάγγελτη απαλλαγή από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας εφ' όρου ζωής τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), που διαθέτουν σχετική γνωμάτευση από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές χωρίς να είναι αναγκαία στις περιπτώσεις αυτές η εκ νέου παραπομπή ενώπιον των Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων για κρίση σωματικής ικανότητας.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 57
Διευκόλυνση απαλλαγής κατηγοριών ατόμων με αναπηρία από τη στράτευση πριν από την αρχική πρόσκληση για κατάταξη - Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 11 του ν. 3421/2005
Στο άρθρο 11 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της κρίσης της ικανότητας για στράτευση πριν από την πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
«3. Ειδικά τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας εφ' όρου ζωής τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), που υποβάλλουν μαζί με το δελτίο απογραφής, ανεξαρτήτως της εμπρόθεσμης ή μη κατάθεσης του ανωτέρω δελτίου, σχετική γνωμάτευση από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3863/2010 (Α' 115), ή από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος απαλλάσσονται για λόγους υγείας αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.»
Άρθρο 58
Αιτιολογική έκθεση:
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 3421/2005 (Α' 302) περί της απαλλαγής από τη στράτευση και επεκτείνεται η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης σε ορισμένες κατηγορίες στρατευσίμων συγγενών ατόμων με αναπηρία, για τη διευκόλυνση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.
Το άρθρο του νόμου:
Άρθρο 58
Απαλλαγή από τη στράτευση συγγενών ατόμων με αναπηρία - Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4,
5 άρθρου 13 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 13 του ν. 3421/2005 (Α' 302), περί της απαλλαγής από τη στράτευση, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αντικαθίστανται οι περ. α), δ), ε) και στ), β) στην παρ. 3, βα) στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται η λέξη «στρατιωτικών» , ββ) στο τέταρτο εδάφιο, i) η λέξη «γραφείων» αντικαθίσταται από τη λέξη «υπηρεσιών», ii) προστίθεται η λέξη «στρατιωτικών», γ) στην παρ. 4 προστίθεται νέο, πρώτο, εδάφιο, δ) στην παρ. 5, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο, και το άρθρο 13, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13 Απαλλαγή από τη στράτευση
1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, οι παρακάτω κατηγορίες στρατευσίμων και οπλιτών:
α) Όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας ή είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας εφ' όρου ζωής τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), κατόπιν υποβολής στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία σχετικής γνωμάτευσης από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3863/2010 (Α' 115), ή από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
β) Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα από οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο σε κάθειρξη ή σε ποινή που για τους στρατιωτικούς συνεπάγεται καθαίρεση και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν δεν έχει αμνηστευθεί, ούτε έχει επακολουθήσει χάρη ή παραγραφή της ποινής με άρση των συνεπειών της καταδίκης.
γ) Ο πατέρας τριών ή περισσότερων ζώντων τέκνων, εφόσον επιθυμεί. δ) Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα (1) τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) εφ' όρου ζωής αδελφό ή αδελφή, εφόσον επιθυμεί. Αν ο μεγαλύτερος υιός θανόντων γονέων είναι άγαμος και άτομο με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) εφ' όρου ζωής, το δικαίωμα απαλλαγής έχει ο αμέσως επόμενος ικανός για στράτευση αδελφός, εφόσον επιθυμεί.
ε) Ο χήρος πατέρας ή ο πατέρας στον οποίο έχει ανατεθεί η αποκλειστική γονική μέριμνα ενός (1) τουλάχιστον ζώντος ανήλικου τέκνου, εφόσον επιθυμεί.
στ) Ο πατέρας που ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια ενός (1) τουλάχιστον ζώντος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) εφ' όρου ζωής άγαμου τέκνου ή ενός (1) ανήλικου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο, εφόσον επιθυμεί. ζ) Οι μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί, που μονάζουν σε Μονή του Αγίου Όρους ή στη Μονή του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, εφόσον το επιθυμούν.
η) Όσοι πολιτογραφήθηκαν Έλληνες με τιμητική πολιτογράφηση, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α' 217), εφόσον επιθυμούν.
2. Οι ανυπότακτοι και οι λιποτάκτες υπάγονται στην παρ. 1 μετά τη διακοπή της ανυποταξίας ή της λιποταξίας τους, αντίστοιχα.
3. Οι υπαγόμενοι στις περ. α) και ζ) της παρ. 1 υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις, εφόσον, πριν από τη συμπλήρωση του τεσσαρακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, παύσουν να υφίστανται οι λόγοι της απαλλαγής. Στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας των αρμόδιων στρατιωτικών υγειονομικών επιτροπών ή συμβουλίων αναγράφεται υποχρεωτικά αν υπάρχει πιθανότητα ή όχι βελτίωσης ή ίασης της παθήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος της αυτεπάγγελτης παραπομπής για επανεξέταση της σωματικής ικανότητας ορισμένων ή όλων των απαλλαγέντων από τη στράτευση, περιοδικά ανά πενταετία ή έκτακτα κατά την κρίση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι υποχρεώσεις των παραπεμπομένων και οι συνέπειες της μη τήρησής τους, οι υποχρεώσεις των στρατολογικών υπηρεσιών και των στρατιωτικών υγειονομικών επιτροπών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4.
4. Για τον χαρακτηρισμό ως ατόμου με αναπηρία και την υπαγωγή στην περ. α) της παρ. 1 υποβάλλεται στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία εν ισχύ γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3863/2010 (Α' 115), ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας ή την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος. Η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στην περ. β) της παρ. 1 αποδεικνύεται με αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης ή με επίσημα έγγραφα ξένου κράτους, που υποβάλλονται με μέριμνα των ενδιαφερομένων ή μπορούν να ζητηθούν αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία.
5. Η υπαγωγή των αναφερομένων στις περ. γ), δ), ε) και στ) της παρ. 1, γίνεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού δήμου ή κοινότητας, από το οποίο προκύπτει η οικογενειακή τους κατάσταση. Για την υπαγωγή στις περ. ε) και στ) οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν επιπλέον δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η ανάθεση αποκλειστικής γονικής μέριμνας ή επιμέλειας, κατά περίπτωση. Όσον αφορά στην πιστοποίηση της αναπηρίας, ισχύει το άρθρο 8 και η αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία δύναται να αναζητά αυτεπαγγέλτως από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας τις σχετικές γνωματεύσεις. Η υπαγωγή στην περ. η) της παρ. 1, γίνεται βάσει του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αποκτήθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
6. Οι στρατεύσιμοι που είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί γνωστής θρησκείας, πλην της περ. ζ) της παρ. 1, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης.
7. Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού ισχύουν τα καθοριζόμενα από το άρθρο 8.
8. Σε περίοδο γενικής επιστράτευσης ή πολέμου μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αναστέλλεται η εφαρμογή διατάξεων του άρθρου αυτού για κατηγορίες απαλλασσομένων και να διακόπτεται η απαλλαγή τους.
9. Όσοι από τους αναφερόμενους στην παρ. 1 διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την απαλλαγή τους από τη στράτευση, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται και αίρονται όλες οι έννομες συνέπειες. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου.»