Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση περιπτώσεων παράτασης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία και επιδομάτων, εξωιδρυματικού ή απόλυτης αναπηρίας όταν η υγειονομική κρίση δεν ξεκινά από την λήξη της προηγούμενης κρίσης, αλλά σε χρονικό σημείο εντός του επόμενου της λήξης μήνα».

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση περιπτώσεων παράτασης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία και επιδομάτων, εξωιδρυματικού ή απόλυτης αναπηρίας όταν η υγειονομική κρίση δεν ξεκινά από την λήξη της προηγούμενης κρίσης, αλλά σε χρονικό σημείο εντός του επόμενου της λήξης μήνα».

ΣΧΕΤ.: Το με αρ. πρωτ. 616259/15.11.2023 Γενικό Έγγραφο.

Με το ως άνω σχετικό Γενικό Έγγραφο της Υπηρεσίας μας σας δόθηκαν ανακεφαλαιωτικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, μεταξύ άλλων σας είχαμε γνωρίσει στην παρ. Ββΐϊ (σελ.4): «Στην περίπτωση που υπάρχει κενό χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας λήξης της προηγούμενης πιστοποίησης Γ.Α.Π.Α. και της νέας πιστοποίησης, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν παρατείνεται και ελέγχεται η δυνατότητα χορήγησης νέας αναπηρικής σύνταξης με βάση το άρθρο 26 του ν.4997/2022. Στην περίπτωση αυτή ως ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας λογίζεται η ημερομηνία της αίτησης στην «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», εφόσον η αίτηση συνταξιοδότησης υποβληθεί εντός τετραμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της Γ.Α.Π.Α».

Πρόσφατα, η Υπηρεσία μας διαπίστωσε, ότι αρκετοί συνταξιούχοι δεν κατέθεσαν εγκαίρως, αίτηση παράτασης της πιστοποίησης στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας, αλλά λίγες ημέρες μετά, εντός όμως του επόμενου της λήξης μήνα, με αποτέλεσμα η νέα πιστοποίηση της αναπηρίας από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α. να μην

21.03.2025 09:48:34

ΑΚΡΙΒΕΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

ΨΗΦΙΑΚΑ                 ΤΑΦΑ ΜΟΥ/ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ

GEORGIOS GRIGORAKAKIS

αποτελεί παράταση της προηγούμενης αλλά το ποσοστό αναπηρίας να χορηγείται από τη νέα αίτηση και εντεύθεν.

Με αφορμή, τη διαπίστωση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Διοικητικού Δικαίου, επιβάλλει στα διοικητικά όργανα να ασκούν τις αρμοδιότητές τους αποφεύγοντας ανεπιεικείς ερμηνευτικές εκδοχές, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Σε περιπτώσεις που κατά την εξέταση των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων για παράταση του δικαιώματος, είτε αφορά σύνταξη είτε εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας διαπιστώνεται ότι η υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. δεν έχει κρίνει ποσοστό αναπηρίας από την επομένη της λήξης της προηγούμενης πιστοποίησης αλλά σε άλλο χρονικό σημείο, εντός τοο επόμενου της λήξης μήνα, για λόγους χρηστής διοίκησης θα θεωρείται ότι το ποσοστό αναπηρίας αντιστοιχεί σε ολόκληρο το μήνα και επομένως, θα πρέπει να εκδίδετε απόφαση παράτασης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τη λήξη της προηγούμενης συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα:

Λήξη συνταξιοδότησης :                           31/08/ 2024

Αίτηση στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας:  10/09/2024

Νέα Υγειονομική Κρίση :                         10/09/2024-30/09/2026

Παράταση συνταξιοδότησης:                   01/09/2024 - 30/09/2026

Περιπτώσεις οι οποίες έχουν κριθεί διαφορετικά θα πρέπει να επανακριθούν με βάση τα αναφερόμενα στο παρόν Γενικό Έγγραφο, οίκοθεν, όπου αυτό είναι εφικτό άλλως κατόπιν αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, η οποία θα έχει το χαρακτήρα όχλησης. Τα οικονομικά αποτελέσματα, στις περιπτώσεις αυτές, θα ανατρέχουν στην επομένη λήξης της συνταξιοδότησης βάσει της προηγούμενης πιστοποίησης.

Του παρόντος Γενικού Εγγράφου θα πρέπει να λάβουν γνώση, με ευθύνη των Προϊστάμενων των Διευθύνσεων, όλοι οι υπάλληλοι που εκδίδουν αποφάσεις παράτασης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΕΛΕΝΗ Σ. ΝΙΑΡΧΑΚΟΥ

Ακριβές Αντίγραφο

Αυτοτελές Τμ. Διοικητικής Μέριμνας (Γεν. Δ/νση Συνταξ.) ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΉΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Παρέμβαση με Ερώτησή στη Βουλή

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, με θέμα «Χωρίς οικονομική και ψυχολογική στήριξη παραμένουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειες τους» κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου τομεάρχη Υγείας, δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός.

Η Ερώτηση  τονίζει ότι η απουσία εξειδικευμένων δομών, καθώς και τα πολύ μικρά επιδόματα έχουν σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων και των δυσκολιών τόσο των ίδιων των ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού, καθώς και την τρομερή επιβάρυνση, ψυχική και οικονομική, των οικογενειών τους.  Τα επιδόματα αναπηρίας στα αυτιστικά άτομα αλλά και στο σύνολο των ατόμων με αναπηρία, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με τα εξωιδρυματικά και ιδρυματικά επιδόματα (τροφεία, συνεδρίες θεραπευτικών παρεμβάσεων, κλπ) τα οποία δεν επαρκούν, ώστε να καλυφθούν μια σειρά από υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας που κρίνονται απαραίτητες για την βελτίωση της λειτουργικότητας, την συμπερίληψη και την κοινωνική ένταξη των αυτιστικών ατόμων. Σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις υπάρχουν επίσης και στην έκδοση των αποφάσεων για την πιστοποίηση της αναπηρίας ή την έγκριση ενός από τα ποικίλα επιδόματα που προβλέπονται και δικαιούνται.

Οι βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να προβούν στην  αύξηση των εξωιδρυματικών, των ιδρυματικών και λοιπών επιδομάτων των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και με νοητική στέρηση, τη μηδενική  συμμετοχή στα φάρμακα των εχόντων αναπηρία μεγαλύτερη του 80% και την αυτοδίκαιη απονομή της σύνταξης των γονέων στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)  όταν αποβιώσουν οι γονείς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε σε ένα κοινωνικό κράτος, που στηρίζει και εντάσσει τα άτομα με αναπηρία και τους φροντιστές με μια σειρά από επιδόματα και παροχές, αλλά και δημιουργεί και στελεχώνει δημόσιες και δημοτικές δομές, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Πηγή: www.loutrakiblog.gr 

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Νέα νομοθετική ρύθμιση για ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους - Σε ιδιωτικές κλινικές οι αιμοκαθάρσεις

Νέα νομοθετική ρύθμιση για ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους - Σε ιδιωτικές κλινικές οι αιμοκαθάρσεις                            

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Η διάταξη ψηφίστηκε επί εποχής Covid και θα κατατεθεί εκ νέου για τους ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.                                 

Νέα νομοθετική ρύθμιση προωθείται για τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews. Η νέα υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να λύσει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει με τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους και τις αιμοκαθάρσεις στις ιδιωτικές κλινικές. Ουσιαστικά αυτή τη φορά εξετάζεται με νομοθετική ρύθμιση να επιτρέψει στους ανασφάλιστους να κάνουν αιμοκαθάρσεις σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς συνεχείς παρατάσεις. Κι αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε το κόστος αποζημίωσης των ιδιωτικών φορέων φαίνεται να είναι μικρότερο από ότι των δημοσίων.                                    

Έτσι η διάταξη που ψηφίστηκε επί εποχής Covid θα κατατεθεί εκ νέου για τους ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.                                    

Σήμερα, οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι που κάνουν τις θεραπείες τους στην Αθήνα σε ιδιωτικές κλινικές είναι 249 (επιπλέον υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη 66 και στην περιφέρεια 68).                                        

                                         Πανελλαδικά, το 70% των νεφροπαθών κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους στις ιδιωτικές δομές.                                     

Στην Αθήνα, ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπέρ των ιδιωτικών κλινικών – μονάδων εκτοξεύεται στο 90%.                                    

Σε απόλυτα νούμερα οι αιμοκαθαιρόμενοι στην Αττική είναι 4.400 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 317 εξυπηρετούνται από 22 δημόσια νοσοκομεία.                                    

Ειδικότερα για τους ανασφάλιστους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάνε σε ιδιωτική μονάδα θα πρέπει να έχουν χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν γιατί δεν υπάρχει θέση. Στα τέλη του 2023 οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι ήταν 337 (Αθήνα 216, Θεσσαλονίκη 61, επαρχία 60).                                    

Συνολικά, οι νεφροπαθείς είναι 15.482, εκ των οποίων οι 11.951 είναι με τεχνητό νεφρό (8.393 εξυπηρετούνται σε ιδιωτικές μονάδες και 3.558 σε δημόσια νοσοκομεία), 546 με περιτοναϊκή και οι μεταμοσχευμένοι φτάνουν τους 2.985 ασθενείς.                                    

Οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ιδιωτικές) φτάνουν τις 55, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στην Αττική.                                    

Οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι 43, εκ των οποίων οι 16 είναι στην Αττική. Ο προϋπολογισμός για τις αιμοκαθάρσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται περίπου στα 115 εκατ. ευρώ.                                     

Όσον αφορά τις δημόσιες δομές με μονάδες αιμοκάθαρσης, ανέρχονται σε 87 πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.                                     

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν ένσημα

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν ένσημα                            

Newsroom

Πολλά από αυτά τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και άλλα της ΔΥΠΑ θα πληρωθούν σε προπληρωμένες κάρτες.                                

Η Δευτέρα 31 Μαρτίου είναι η επίσημη ημερομηνία πληρωμής για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.                                    

Ωστόσο, τα χρήματα θα φανούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την Παρασκευή το απόγευμα, από τις 28 δηλαδή Μαρτίου.                                    

Μάλιστα, πολλά από αυτά τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και άλλα της ΔΥΠΑ θα πληρωθούν σε προπληρωμένες κάρτες.                                    

Τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ που θα πληρωθούν από την Παρασκευή 28 Μαρτίου είναι:                                    

• Επίδομα Στέγασης                                        

• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα                                         

• Αναπηρικά                                        

• Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής                                        

• Επίδομα Ομογενών                                        

• Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982                                        

• Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων                                        

• Έξοδα Κηδείας                                        

• Επίδομα Γέννησης                                        

• Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών                                        

• Κόκκινα Δάνεια                                        

• Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές                                        

• Πρόγραμμα Γέφυρα                                         

• Ευάλωτοι οφειλέτες                                        

• Επίδομα Αναδοχής                                        

• Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού                                        

• Επίδομα Αλληλεγγύης για την ελληνική μειονότητα Αλβανίας                                        

• Επίδομα Παιδιού                                        

Το επίδομα δεν υπόκειται σε φόρους ή άλλες κρατήσεις, χορηγείται σε μηνιαία βάση από τον ΟΠΕΚΑ και η διάρκεια ισχύος του είναι αόριστη.                                    

Ο ΟΠΕΚΑ λοιπόν, θα χορηγήσει το μηνιαίο επίδομα των 409,13 ευρώ σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που δεν έχει ένσημα. Αφορά πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποβάλει αίτηση και έχει εγκριθεί, αφού προηγουμένως πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορισμένες από τις προϋποθέσεις είναι ότι δεν παίρνουν σύνταξη ή κάποια άλλη ασφαλιστική/ προνοιακή παροχή άνω των 409,13 ευρώ από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, καθώς και ότι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος.                                    

Επίσης, επισημαίνεται πως:                                    

• Αν ένας πολίτης λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης ή παροχής από το επίδομα, τότε θα πάρει τη διαφορά μέχρι τα 409,13 ευρώ.                                        

• Αν όμως η διαφορά αυτή είναι μικρότερη από 20 ευρώ, τότε το επίδομα δεν θα καταβληθεί.                                         

• Εάν όμως, μεταβληθεί το ποσό της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνει ο δικαιούχους από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να το δηλώσει αμέσως προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος.                                         

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3299 Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του άρθρου 52 του ν. 4875/2021 (Α’ 250) της μορφής και τύπου του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, διάρκεια ισχύος, καταβολή χρηματικού παραβόλου και κάθε άλλο σχετικό θέμα»

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 3299 

Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του άρθρου 52 του ν. 4875/2021 (Α’ 250) της μορφής και τύπου του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, διάρκεια ισχύος, καταβολή χρηματικού παραβόλου και κάθε άλλο σχετικό θέμα» 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

12 Μαρτίου 2025 

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 

Αρ. Φύλλου 1187 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 3299 

Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του άρθρου 52 του ν. 4875/2021 (Α’ 250) της μορφής και τύπου του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, διάρκεια ισχύος, καταβολή χρηματικού παραβόλου και κάθε άλλο σχετικό θέμα» 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Έχοντας υπ’ όψη: 

1.

Τις διατάξεις: 

α. Της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» (Α’ 250), 

β. του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184), 

γ. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), 

δ. του π.δ. 127/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Τουρισμού» (Α’ 157), ε. του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), στ. του π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)» (Α’ 160), ζ. του π.δ. 123/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’ 151), η. του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131), θ. της υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10-07-2023 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού 

Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’ 4441), 

ι. της υπ’ αρ. 74103/5569/8.7.2023 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά» (Β’ 4408), 

ια. του ν. 4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» (Α’ 88), 

ιβ. του Μέρους Δ’ του ν. 4488/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» (Α’ 137), 

ιγ. του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), 

ιδ. του ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων -Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές -πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’ 129 και Α’ 171 διόρθωσης σφάλματος) και ειδικότερα την παρ. 1 του άρθρου 126 και την παρ. 10 του άρθρου 121 αυτού, 

ιε. του ν. 4994/2022 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» (Α’ 215), 

ιστ. του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα τον στόχο 30 «Προσβάσιμος Τουρισμός» αυτού, 

ιζ. της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/ 1561/7.12.2022 υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/2009 υπουργικής απόφασης “Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών” (Β’ 2621)» (Β’ 6213), 

ιη. της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/ 699/20.7.2020 υπουργικής απόφασης «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (Β’ 2998). 

2.

Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας θεσπίζεται νέα διαδικασία με τίτλο «Απονομή Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του αρ. 52 του ν. 4875/2021, στο ΕΜΔΔ “Μίτος”» . 

3. 

Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 20869/28.11.2024 εισήγηση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού. 

Άρθρο 1 Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής - Ορισμοί 

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του άρθρου 52 του ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 109 του ν. 4982/2022 (Α’ 95), η μορφή και ο τύπος του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, καθώς και η διάρκεια ισχύος του. 

Η θεσμοθέτηση του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας να αντιμετωπίσουν την προσβασιμότητα όχι ως μεμονωμένο ζήτημα αλλά ως βασική συνιστώσα όλων των τοπικών πολιτικών και στρατηγικών, ιδιαίτερα όσον αφορά το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, τους δημόσιους χώρους, τους πόλους έλξης, τις ΤΠΕ και τις δημόσιες υπηρεσίες, προσκειμένου να διασφαλίζεται ότι όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τον βαθμό κινητικότητας ή αναπηρίας τους μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και ανεξάρτητα στην κοινωνία. 

1.

Για τους σκοπούς της παρούσας, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί και έννοιες: 

α) Ως «προσβάσιμος τουριστικός προορισμός» (αγγλιστί: accessible tourist destination) ορίζεται μια περιοχή εντός προδιαγεγραμμένων διοικητικών και γεωγραφικών ορίων, την οποία επισκέπτονται τουρίστες, οι οποίοι διαμένουν εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες, που διαθέτει προσβάσιμο αναγνωρίσιμο ή γνωστό τουριστικό πόρο ή πόλο έλξης, φυσικό ή ανθρωπογενή, προσβάσιμες υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων αναψυχής και διασκέδασης και η οποία χαρακτηρίζεται από διαμορφωμένη εποχιακή ή συνεχή τουριστική ζήτηση ανεξαρτήτως της ηλικίας και του εισοδήματος των τουριστών, 

β) ως «τουριστικοί πόροι» νοούνται φυσικά και ανθρωπογενή σημεία, τόποι, κτίσματα, αξιοθέατα, συνήθειες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσέλκυσης τουριστών ή και να προβληθούν ως χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ανταγωνιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής, 

γ) ως «υπηρεσίες» νοούνται οι υπηρεσίες που παρέ

χονται σε εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής (π.χ. ξενοδοχεία), σε εκθεσιακούς χώρους (π.χ. μουσεία), σε εγκαταστάσεις υγείας, πρόνοιας και ευεξίας (π.χ. κέντρα υγείας, νοσοκομεία, κλινικές, ιαματικά λουτρά, κέντρα ευεξίας κ.λπ.), σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. ταχυδρομεία, αστυνομία), σε εγκαταστάσεις θεαμάτων (π.χ. θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακά κέντρα κ.λπ.), σε εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής (π.χ. εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπαρ), σε κτίρια με εμπορική χρήση (π.χ. καταστήματα, φαρμακεία, τουριστικά γραφεία, γραφεία εκμίσθωσης ΙΧ αυτοκινήτων κ.λπ.), σε κτίρια ειδικών χρήσεων (π.χ. αίθουσες αναμονής επιβατών, ναοί, επισκέψιμα αγροκτήματα, οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, εγκαταστάσεις χειροτεχνίας κ.λπ.) και εν γένει σε υποδομές που υποστηρίζουν τον τουρισμό, 

δ) ως «άτομα με αναπηρία» νοούνται τα άτομα εκείνα που έχουν μακροχρόνια σωματικά, ψυχικά, διανοητικά ή αισθητήρια εμπόδια, που, σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, μπορούν να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους. Στα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται άτομα με κινητική αναπηρία των άνω και κάτω άκρων, άτομα τυφλά ή μερικώς βλέποντα, κωφοί και βαρήκοοι, άτομα με νοητική/γνωστική/αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις. 

ε) ως «εμποδιζόμενα άτομα» ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα» νοούνται πέραν των ατόμων με αναπηρία, τα άτομα με ανάγκες παρόμοιες με αυτές των ατόμων με αναπηρία, δηλαδή τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, οι έγκυες, τα προεφηβικά άτομα, τα άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις, οι τραυματίες κ.ά., 

στ) ως «προσβασιμότητα» νοείται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα -χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα κ.λπ.) -να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ο όρος «προσβασιμότητα» αναφέρεται όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες και σε αγαθά, αφορά τη λειτουργικότητα, τη δυνατότητα για επικοινωνία και πληροφόρηση και καθορίζει στην ουσία τον βαθμό αυτονομίας και ασφάλειας του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον (φυσικό, δομημένο ή/και ηλεκτρονικό), 

ζ ) ως «καθολικός σχεδιασμός» νοείται ο σχεδιασμός προϊόντων, περιβαλλόντων, προγραμμάτων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, χωρίς ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού. Ο «καθολικός σχεδιασμός» δεν αποκλείει τη χρήση υποβοηθητικών συσκευών για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό απαιτείται, 

η) ως «προσβάσιμο κτίριο ή εγκατάσταση» νοείται κάθε κτίριο ή εγκατάσταση που πληροί τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, 

θ) ως «προσβάσιμη υπηρεσία» νοείται κάθε είδους υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, που παρέχεται σε συνήθεις ή έκτακτες περιπτώσεις, με συμβατικό ή ψηφιακό τρόπο, και ικανοποιεί και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, 

ι) ως «προσβάσιμο περιβάλλον» χαρακτηρίζεται κάθε περιβάλλον το οποίο: (i) σέβεται την ποικιλομορφία των χρηστών, (ii) είναι ασφαλές, δηλαδή είναι απαλλαγμένο από τους κινδύνους για όλους τους χρήστες, (iii) δεν απειλεί την υγεία των πολιτών, δηλαδή δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία ούτε προκαλεί προβλήματα σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή αλλεργίες και συγχρόνως προωθεί την υγιή χρήση των χώρων και προϊόντων, (iv) είναι λειτουργικό, δηλαδή είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τη λειτουργία για την οποία προορίζεται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ή δυσκολίες ή να απαιτούνται ειδικές δεξιότητες (v) είναι κατανοητό και εύκολα αναγνώσιμο, ώστε όλοι οι χρήστες να είναι σε θέση να προσανατολιστούν χωρίς δυσκολίες μέσα σε αυτό και 

(vi)

είναι καλαίσθητο, δηλαδή υψηλής αισθητικής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά ευχάριστο και ευρύτερα αποδεκτό, 

ια) με τον όρο «εύλογη προσαρμογή» νοούνται όλες τις απαραίτητες και κατάλληλες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν επιβάλλουν μια δυσανάλογη ή αδικαιολόγητη επιβάρυνση, και εφαρμόζονται όπου απαιτείται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα. 

Άρθρο 2 Εφαρμογή των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» 

1.

Κάθε τουριστικός προορισμός ο οποίος λαμβάνει το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού είναι προσβάσιμος σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας. 

2.

Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και όλων των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας εντός των διοικητικών ορίων ενός τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένων και φυσικών περιοχών (όπως ενδεικτικά: των ορεινών περιοχών, των παραλιών κ.ά.), εφαρμόζονται οι αρχές του «καθολικού σχεδιασμού». Ειδικότερα: 

Α) Για τη διασφάλιση φυσικής πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αίρονται φυσικά ή αρχιτεκτονικά εμπόδια, διασφαλίζονται προσβάσιμες διαδρομές και χώροι κατάλληλων διαστάσεων και κλίσεων, γεφυρώνονται υψομετρικές διαφορές με ράμπες ή μηχανικά μέσα, διασφαλίζονται προσβάσιμες εξυπηρετήσεις (χώροι υγιεινής, αποδυτήρια κ.λπ.), προσβάσιμος εξοπλισμός (κινητός ή σταθερός) και προσβάσιμη σήμανση, και προσβάσιμα δημόσια και δημοτικά μέσα μετακίνησης (συμπεριλαμβάνεται πρόσβαση στις στάσεις και τους σταθμούς και στα ίδια τα μέσα). 

Β) για την ευόδωση (i) της επικοινωνίας και πληροφόρησης και (ii) της εξυπηρέτησης, μετακίνησης, αναψυχής, φιλοξενίας και εστίασης, των ατόμων, τα οποία 

παρουσιάζουν αισθητηριακή αναπηρία (π.χ. τυφλοί ή μερικώς βλέποντες και κωφοί ή βαρήκοοι) ή νοητική/ γνωστική/αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία εντός των διοικητικών ορίων ενός τουριστικού προορισμού, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών περιοχών (όπως ενδεικτικά: των ορεινών περιοχών, των παραλιών κ.ά.), αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες και γίνεται χρήση οπτικοακουστικών συστημάτων, όπως ενδεικτικά: κινητές ψηφιακές συσκευές, αυτόματοι οδηγοί ξενάγησης (audio guides), προσωπικοί υπολογιστές παλάμης, κιόσκια πληροφόρησης με οθόνες αφής και ακουστικά μηνύματα (information kiosk και voice information kiosk), ομοιώματα απτικής αφής, τρισδιάστατες μακέτες, εκμαγεία από γύψο, υλικό σε γραφή Braille ή με μεγαλόσχημη γραμματοσειρά, απλοποιημένα κείμενα (easy-to-read), εύληπτες εικόνες ή και εικονογράμματα, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κ.ά.. 

Γ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση και συναλλαγή με άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα εκπαιδεύεται κατάλληλα το προσωπικό των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα που σχετίζονται (α) με τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμιακών κατηγοριών και (β) τις τεχνικές συνοδείας/συναλλαγής. 

Δ) για την διασφάλιση της ασφαλούς διαφυγής και καταφυγής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πέραν των προβλέψεων της υποπαρ. Α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, αξιοποιούνται όλες οι καινοτόμες νέες τεχνολογίες (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες). 

Άρθρο 3 

Ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας 

1.

Ένας τουριστικός προορισμός για να χαρακτηριστεί ως προσβάσιμος θα πρέπει να διασφαλίζει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία των επισκεπτών με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα της τουριστικής αλυσίδας και κατ’ ελάχιστον οι εξής βασικοί τομείς που περιλαμβάνονται σε αυτή και οι οποίοι θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με προσβάσιμες διαδρομές, ήτοι: 

(α) Δημόσιος χώρος (β) κτίρια και εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού (γ) μεταφορές και μετακινήσεις (δ) εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες (ε) φυσικό περιβάλλον (στ) χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος (ζ ) τουριστικές υποδομές, εγκαταστάσεις και τουρι

στικές υπηρεσίες (η) επίπεδο δέσμευσης, όραμα για το μέλλον, ολιστικός σχεδιασμός (θ) αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των δράσεων (ι) συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος και των κοινωνικών εταίρων 

2.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι βασικοί τομείς αναλύονται ως εξής: 

(α) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση του δημόσιου χώρου, βάσει των απαιτήσεων προσβασιμότητας α) της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/ 

124964/1561/2022 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/2009 υπουργικής απόφασης “Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών” (Β’ 2621)» (Β’ 6213) και β) της στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/2021 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό «Προδιαγραφές, όροι και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)» (Β’ 5553), ήτοι σε πεζοδρόμια/πεζόδρομους/οδούς ήπιας κυκλοφορίας/πλατείες, διαβάσεις, νησίδες, αστικούς χώρους πρασίνου/άλση, χώρους στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένης και της σήμανσης. 

(β) ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων σε κτίρια και εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού, τα οποία έχουν την σχετική υποχρέωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ήτοι κτίρια στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ή έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 210 του ν. 4782/2021 (Α’ 36). Στην περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων οι απαιτούμενες παρεμβάσεις συμμορφώνονται με την Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό στοιχείαΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020 «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (Β’ 2998). 

(γ) ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων αφενός σε δίκτυα αστικών και περιαστικών μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής ή μη τροχιάς (τρένο, ΜΕΤΡΟ, τραμ, αστικά λεωφορεία/τρόλεϊ, ΚΤΕΛ κ.λπ.) και αφετέρου σε δίκτυα επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης ( ΤΑΞΙ), καθώς και σε μέσα εναέριας και θαλάσσιας μεταφοράς. Συμπεριλαμβάνονται τόσο οι στόλοι των οχημάτων ή/και των συρμών, αεροπλάνων και πλοίων και πάσης φύσεως πλωτών μέσων όσο και οι σχετικοί σταθμοί/στάσεις επιβίβασης/αποβίβασης και μετεπιβίβασης, τα εκδοτήρια εισιτηρίων, καθώς και η μετάδοση σχετικών πληροφοριών (οπτική, απτική και ηχητική πληροφόρηση κοινού, τηλεματικές και ψηφιακές εν γένει εφαρμογές, ιστοσελίδες κ.λπ.) και οι προσβάσιμες οδεύσεις διαφυγής σε αυτά. 

(δ) ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων σε κάθε είδους εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες (συμβατικές ή/και ψηφιακές) όπως ενδεικτικά σε: υπηρεσίες παρεχόμενες στους πολίτες από τον Δήμο/Περιφέρεια, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, υπηρεσίες τουριστικής πληροφόρησης και info-kiosks, υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων ή/και δέσμευσης υπηρεσιών-booking, υπηρεσίες ξεναγήσεων και λοιπές υπηρεσίες σχετιζόμενες με την εξυπηρέτηση τουριστών, αθλητικές/πολιτιστικές/θρησκευτικές δραστηριότητες, καθώς και σε υπηρεσίες διαφυγής/καταφυγής/καταυλισμού σε έκτακτες περιπτώσεις, ιστοτόπους και ψηφιακές εφαρμογές τουριστικού ενδιαφέροντος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

(ε) ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στα σημαντικότερα τοπόσημα, σε κάθε είδους φυσικά περιβάλλοντα και ανοικτούς χώρους, καθώς και στις αγροτικές περιοχές, που δύνανται να αποτελούν τουριστικό προορισμό (π.χ. περιαστικό δάσος ή τμήμα αυτού, παραλία, ιαματικές πηγές και λουτρά, σημείο φυσικού κάλλους, επισκέψιμες εγκαταστάσεις αγροτουρισμού, επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία κ.λπ.) και πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος. 

(στ) ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στο μεγαλύτερο δυνατό τμήμα χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. αρχαιολογικών χώρων, χώρων υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καταλοίπων (προ) βιομηχανικής κληρονομιάς όπως παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, αλευρόμυλοι, παραδοσιακά γεφύρια, πέτρινα αλώνια, κρήνες, παραδοσιακά ελαιοτριβεία, παραδοσιακά σκάφη, καρνάγια, φάροι, εργοστάσια και βιομηχανικά κτίρια-κελύφη με νέες χρήσεις με διατηρημένο μηχανολογικό εξοπλισμό in situ, με βάση το τεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό ή αισθητικό ενδιαφέρον τους) και τις σχετικές με αυτά εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την παρ. 2. (δ) του παρόντος άρθρου. 

(ζ ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων σε κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα, σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, σε επισκέψιμες εγκαταστάσεις (οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία, αγροτουριστικές επιχειρήσεις, κ.α.) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναψυχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη τουριστική νομοθεσία. 

(η) ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ -ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Το κριτήριο αυτό αφορά στην συνολική και ολιστική προσέγγιση του δικαιούχου για την προσβασιμότητα στον προορισμό και τον τρόπο με τον οποίο η σχετική πολιτική εφαρμόζεται ή σχεδιάζεται να εφαρμοστεί εντός πενταετίας από την κατάθεση της αίτησης, ήτοι πρωτοβουλίες, δράσεις, μόνιμα μέτρα, προγράμματα κ.λπ. ανά τομέα του άρθρου 3 της παρούσας (δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις, υπαίθριος δημόσιος χώρος, μέσα μαζικής μεταφοράς, τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής και χώροι πολιτισμού, υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες κ.λπ.). Η τεκμηρίωση του κριτηρίου αυτού περιλαμβάνει ενδεικτικά: 

· Περιγραφή των πρωτοβουλιών, δράσεων, μέτρων, προγραμμάτων κ.λπ. ανά τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σκοπών, στόχων, χρονοδιαγράμματος, δικαιούχων, αναμενόμενων αποτελεσμάτων, τεκμηριωμένα με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία αποτυπωμένα σε χρονοδιάγραμμα και σχέδιο δράσης. 

· Σχεδιασμός προσβασιμότητας της οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως σχέδια αστικής προσβασιμότητας-ΣΑΠ, σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας-ΣΒΑΚ, μνημόνια συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, συμπερίληψη δράσεων για την βελτίωση της προσβασιμότητας ή/και προς 

όφελος των ατόμων με αναπηρία σε επιχειρησιακά προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ ή εθνικά κ.λπ.) και σχετικές δράσεις υλοποίησης αυτών. 

· Υφιστάμενη συμπεριληπτική στρατηγική ή πλαίσιο πολιτικής που συμπεριλαμβάνεται στον Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου σε σχέση με την προσβασιμότητα ή νέο στρατηγικό σχέδιο δράσης για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του προορισμού, υφιστάμενες δομές υλοποίησης και πόροι υλοποίησης. 

· Πρωτοβουλίες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (π.χ. αριθμός προσβάσιμων επιχειρήσεων ή που διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, αριθμός στελεχών επιχειρήσεων που έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια για την αναπηρία και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, κ.λπ.). 

· Σχεδιασμός διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων -σχέδιο πολιτικής προστασίας με μέριμνα για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων. 

(θ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ: Το κριτήριο αυτό αφορά στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των υφιστάμενων και προγραμματισμένων δράσεων. Η τεκμηρίωση του κριτηρίου περιλαμβάνει ενδεικτικά: 

· Καθορισμό και περιγραφή μετρήσιμων στόχων και δεικτών αξιολόγησης και παρακολούθησης του συνολικού σχεδίου δράσης σχετικά με την προσβασιμότητα και την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία με συγκεκριμένο τρόπο συλλογής των απαραίτητων δεδομένων. 

· Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που περιγράφουν την αποτελεσματικότητα κάθε μέτρου, δράσης κ.λπ. ανά τομέα. 

· Αναμενόμενα αποτελέσματα και αντίκτυπο των παραπάνω στην ισότιμη συμπερίληψη των πολιτών με αναπηρία και των εμποδιζόμενων πολιτών στην τοπική κοινωνία, καθώς και στους τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας αυτών (συσχέτιση με τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις και πολιτικές) σε συσχετισμό με «τιμή βάσης» από την υφιστάμενη κατάσταση. 

· Χρονοδιάγραμμα και μηχανισμός παρακολούθησης. 

· Προτάσεις για ανανέωση και βελτίωση του σχεδίου δράσης ανά πενταετία. 

(ι) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ 

Το κριτήριο αυτό αφορά στην συμμετοχή στο σχέδιο δράσης και στην υλοποίησή του από το αναπηρικό κίνημα και τους κοινωνικούς εταίρους. Η τεκμηρίωση του κριτηρίου περιλαμβάνει, ενδεικτικά, αναφορά: 

· Στο βαθμό συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, καθώς και των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό επίπεδο, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή και συντήρηση των πολιτικών και πρωτοβουλιών του προορισμού που αποσκοπούν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών. 

· Σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης ή ενημέρωσης γύρω από την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τον προσβάσιμο τουρισμό που έχει αναπτύξει ο δήμος σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα (π.χ. δράσεις 

ευαισθητοποίησης κοινής γνώμης και επιχειρηματιών, ανάπτυξη ομάδων εθελοντών για την υποστήριξη επισκεπτών με αναπηρία, δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση/συναλλαγή με άτομα με αναπηρία κ.λπ.). 

· Σε συνεργασία με άλλους δήμους ή/και κοινωνικούς φορείς για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών κ.λπ. 

3. 

Οι βασικοί τομείς της παρ. 2 του παρόντος άρθρου είναι ισοδύναμοι μεταξύ τους με βαρύτητα 10% έκαστος και βαθμολογούνται σε κλίμακα 1-10 και μέγιστη συνολική βαθμολογία εκατό (100). Το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού χορηγείται σε τουριστικούς προορισμούς που έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 70/100 έχοντας λάβει υποχρεωτικά τουλάχιστον 5/10 σε κάθε τομέα της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. 

Άρθρο 4 Δικαιούχοι Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 

Δικαίωμα αίτησης για τη χορήγηση του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού έχουν όλοι οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της Χώρας, δηλαδή οι Δήμοι όπως συστάθηκαν με το άρθρο 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία ανήκουν βάσει του άρθρου 2α του ν. 3852/2010, συμπεριλαμβανομένων των ορεινών δήμων του άρθρου 2β του ν. 3852/2010. Οι Δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εφόσον αποτελούν «τουριστικό προορισμό», όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσης, εντός του οποίου να αναπτύσσεται αυτόνομα η αλυσίδα αξίας του τουρισμού. 

Άρθρο 5 Διαδικασία χορήγησης Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 

1.

Για τη χορήγηση του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού (Σ.Π.Τ.Π.) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 

α) Αίτηση -υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης στην οποία αναγράφονται: τα στοιχεία του αιτούντος (φυσικό πρόσωπο ή νόμιμος εκπρόσωπος), τα στοιχεία του νομικού προσώπου, η τήρηση των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» του άρθρου 2, των ειδικών προδιαγραφών προσβασιμότητας του άρθρου 3 και η πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης σύμφωνα με το Παράρτημα II της παρούσης καθώς και πίνακας συνημμένων δικαιολογητικών, 

β) αποτύπωση σε χάρτη (επίσημο ή από το Google maps ή από άλλες εφαρμογές) ή/και τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο θα προσδιορίζεται με σαφήνεια η συνολική προσβάσιμη περιοχή καθώς και τυχόν υποπεριοχών με βάση διοικητικά, γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά κ.α. χαρακτηριστικά, με την αντίστοιχη ανάλυση και αξιολόγηση των κριτηρίων/προδιαγραφών του άρθρου 3 της παρούσης, 

γ) αναλυτική Έκθεση (Μελέτη), στην οποία παρουσιάζεται η ανάλυση και τεκμηρίωση των βασικών τομέων 

του άρθρου 3 της παρούσης απόφασης, σύμφωνα με τις διακριτές ενότητες του άρθρου αυτού, ήτοι: 

1.

Δημόσιος χώρος 

2.

κτίρια και εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού 

3.

μεταφορές και μετακινήσεις 

4.

εξυπηρετήσεις και υπηρεσίες 

5.

φυσικό περιβάλλον 

6.

χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος 

7. 

τουριστικές υποδομές, εγκαταστάσεις και τουριστικές υπηρεσίες 

8.

επίπεδο δέσμευσης, όραμα για το μέλλον, ολιστικός σχεδιασμός 

9.

αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των δράσεων 

10.

συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος και των κοινωνικών εταιριών. 

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει καταγραφή των υφιστάμενων δεδομένων, ανάλυση και αξιολόγησή τους, καθώς και αναφορές στις πηγές προέλευσης των παρουσιαζόμενων στοιχείων. Τα ανωτέρω συνοδεύονται από χάρτες, φωτογραφίες, διαγράμματα, βίντεο και τυχόν διαφημιστικό υλικό. Η Έκθεση δύναται να περιλαμβάνει και ενότητες πλέον των αναφερόμενων στην παρούσα παράγραφο, καθώς και λοιπά στοιχεία κατά την κρίση του οικείου φορέα. 

δ) Συνοπτικός Κατάλογος Αξιολόγησης Κριτηρίων, σύμφωνα με τον Πίνακα του Παραρτήματος IV, με το σύνολο των ενοτήτων που περιγράφονται στο άρθρο 3 της παρούσης καθώς και σχετικά αποδεικτικά έγγραφα και οπτικο-ακουστικό υλικό, το οποίο τεκμηριώνει την προσβασιμότητα του προορισμού. 

ε) Απόδειξη καταβολής παραβόλου ως εξής: 

i. 

Χίλια (1.000) ευρώ για Δήμους Μητροπολιτικών Κέντρων και Μεγάλους Ηπειρωτικούς Δήμους και Δήμους Πρωτεύουσες Νομών, όπως αυτοί διακρίνονται στις περ. α’ και β’ του άρθρου 2Α του ν. 4555/2018 (Α’ 133) και 

ii. 

πεντακόσια (500) ευρώ για Μεσαίους Ηπειρωτικούς Δήμους, Μικρούς Ηπειρωτικούς και Μικρούς Ορεινούς Δήμους, Μεγάλους και Μεσαίους Νησιωτικούς Δήμους καθώς και Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους, όπως αυτοί διακρίνονται στις περ. γ’, δ’, ε’ και στ’ του άρθρου 2Α του ν. 4555/2018 (Α’ 133), 

iii τα ως άνω παράβολα κατατίθενται υπέρ Ελληνικού Δημοσίου στον Α.Λ.Ε. 1450189001. Τα παράβολα διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (e-Παράβολο), εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα. 

2.

Η αίτηση υποβάλλεται στο Υπουργείο Τουρισμού, Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας, το οποίο, εφόσον ελέγξει την πληρότητα του φακέλου, τον διαβιβάζει στην Επιτροπή Αξιολόγησης των Αιτήσεων του άρθρου 6 της παρούσης. 

3.

Ο λογότυπος του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού αναρτάται σε εμφανές σημείο του δημαρχιακού καταστήματος, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες του Δήμου, στα προσβάσιμα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, εφόσον διαθέτει σχετικούς λογαριασμούς. 

Άρθρο 6 Επιτροπή αξιολόγησης αιτήσεων για τη χορήγηση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 

1.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από εξαμελή Επιτροπή που συστήνεται στο Υπουργείο Τουρισμού με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελείται από: 

i.

Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού, με τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο, που ορίζει ο Υπουργός Τουρισμού, 

ii.

έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 

iii.

έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, 

iv.

έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 

v.

έναν (1) εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ως της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης του εθνικού αναπηρικού κινήματος, με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, 

vi.

έναν (1) εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή του, που ορίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. 

Στην ίδια απόφαση ορίζεται ως γραμματέας της Επιτροπής, Υπάλληλος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων. 

2.

Η θητεία των μελών της Επιτροπής ορίζεται σε τρία 

(3)

έτη με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία (3) έτη. 

3. 

Η Επιτροπή αξιολόγησης του άρθρου 6 δύναται να ζητά τυχόν διευκρινίσεις ή επιπλέον στοιχεία από τον αιτούντα φορέα για τη βέλτιστη τεκμηρίωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. 

Άρθρο 7 Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών 

1.

Στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας τηρείται σχετικό αρχείο των αιτήσεων και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών των φορέων που αιτούνται την απόκτηση του Σήματος όπως επίσης και Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών, όπου καταχωρούνται όλοι οι Δήμοι-κάτοχοι Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού και τα εξής στοιχεία αυτών: επωνυμία του Δήμου, όνομα νόμιμου εκπροσώπου, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστοσελίδα, προσφερόμενες παροχές. 

2. 

Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να αναρτά στην ιστοσελίδα του (website), σε ψηφιακές πύλες (portals), σε εφαρμογές (applications) και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), που διαχειρίζεται το ίδιο ή εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα ή εταιρείες, Κατάλογο με την επωνυμία των Δήμων που 

κατέχουν Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα) καθώς και τις παροχές που προσφέρουν για την ενημέρωση των επισκεπτών. 

3.

Η μορφή και ο τύπος του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού αποτυπώνονται στο Παράρτημα III της παρούσας απόφασης. 

Άρθρο 8 Διάρκεια ισχύος - Διαδικασία Ανανέωσης Ανάκληση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 

1. 

Το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού και η σχετική βεβαίωση, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙI, ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους με δυνατότητα συνεχόμενης ανανέωσης για άλλα πέντε (5) έτη. 

2.

Οποιαδήποτε αλλαγή εντός της πενταετίας στα χαρακτηριστικά του Δήμου, που συνετέλεσαν στον χαρακτηρισμό του ως Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, συνεπάγεται έκδοση νέου Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, με υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών του άρθρου 7, καθώς και την απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού της παρ. δ’ του άρθρου 7, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. 

3.

Σε περίπτωση που μετά από τη χορήγηση του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού τροποποιηθούν τα γεωγραφικά όρια του Δήμου στον οποίο έχει χορηγηθεί το Σήμα, αυτό ισχύει για τα γεωγραφικά όρια του Δήμου που ίσχυαν έως την ημερομηνία έκδοσης του Σήματος. 

4.

Κατά την λήξη κάθε πενταετίας και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ο Δήμος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού αίτηση, για την ανανέωση του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, συνοδευόμενη από τον πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου 5 της παρούσας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τυχόν τροποποιήσεις και βελτιώσεις των προηγούμενων χαρακτηριστικών του Δήμου που είχαν συντελέσει στον χαρακτηρισμό του ως Προσβάσιμου Τουριστικού Προο

ρισμού, καθώς και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού της παρ. ε’ του άρθρου 5, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. 

5.

Σε περίπτωση παρέλευσης της πενταετίας χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος ανανέωσης από τον Δήμο, το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού θεωρείται ανακληθέν, χωρίς άλλη διατύπωση, και ο Δήμος διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών και τον αντίστοιχο Κατάλογο, που περιγράφονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 8 της παρούσας. 

6.

Σε περίπτωση υποβολής καταγγελίας από πολίτες που αφορά σε προορισμό που έχει λάβει Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (touristcomplaints@mintour.gr), αυτή διαβιβάζεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην οποία ανήκει ο Δήμος στον οποίο έχει χορηγηθεί Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, μέσω του Περιφερειάρχη. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου εξετάζει την καταγγελία, αποφαίνεται για τη βασιμότητά της και συντάσσει σχετική έκθεση ελέγχου που αποστέλλει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στην Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 6 της παρούσας, κοινοποιώντας την στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 6 εξετάζει την έκθεση ελέγχου και γνωμοδοτεί α) εάν θα τεθεί η καταγγελία στο αρχείο, β) εάν θα γίνει σύσταση στον Δήμο ή γ) εάν πρέπει να ανακληθεί το χορηγηθέν Σήμα. Η γνωμοδότηση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού για τις σχετικές ενέργειές της. Στην περίπτωση (γ) το Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού και η σχετική Βεβαίωση χορήγησης Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού ανακαλούνται με πράξη του Προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ ο Δήμος διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών και τον αντίστοιχο Κατάλογο που περιγράφονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 της παρούσας. Ο οικείος Δήμος έχει δικαίωμα να επανέλθει με νέα αίτησή του και η διαδικασία χορήγησης του Σήματος εκκινεί από την αρχή. 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗ–ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) 

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986) 

Περιγραφή αιτήματος: «Χορήγηση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού» 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Τουρισμού Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου & Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: (φυσικό πρόσωπο ή νόμιμος εκπρόσωπος σε περίπτωση νομικού προσώπου) 

Όνομα: 

 

Επώνυμο: 

 

Όνομα Πατέρα: 

 

Επώνυμο Πατέρα: 

 

Όνομα Μητέρας: 

 

Επώνυμο Μητέρας: 

 

Αριθ. Δελτ. Ταυτότητας:* 

 

Α.Φ.Μ: 

 

Αριθ. Άδειας Οδήγησης:* 

 

Αριθ. Διαβατηρίου:* 

 

Αριθ. Βιβλιαρίου Υγείας:* 

 

Ιθαγένεια: 

 

Ημερομηνία γέννησης1: 

  

Τόπος Γέννησης: 

 

Τόπος Κατοικίας 

Χώρα: 

Πόλη: 

Οδός: 

 

Αριθ.: 

 

Τ.Κ.: 

 

Τηλ.: 

 

Fax: 

 

email: 

συμπληρώνεται ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: 

Δήμος: 

 

ΦΕΚ Ίδρυσης: 

 

Έτος Ίδρυσης: 

Τετραψήφιος γεωγραφικός κωδικός Απογραφής Πληθυσμού ΕΛΣΤΑΤ : 

 

Α.Φ.Μ.: 

Δ.Ο.Υ.: 

 

Έδρα 

Οδός: 

 

Αριθ: 

 

Τ.Κ.: 

 

Δήμος / Κοινότητα: 

Νομός: 

 

Τηλ.: 

 

Fax: 

 

E – mail: 

 

1 Αναγραφεται ολογραφως και κατοπιν αριθμητικαως πληρης εξαψη φιος αριθμος: π.χ. 7 Φεβρουαριου1969 και070269. 

ΟΡΙΣΜΟΣ/ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ (για κατάθεση αίτησης ή παραλαβή τελικής διοικητικής πράξης): Σε περίπτωση που δε συντάσσεται η εξουσιοδότηση στο παρόν έντυπο, απαιτείται προσκόμιση εξουσιοδότησης με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια υπηρεσία ή συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου. 

ΟΝΟΜΑ: 

 

ΕΠΩΝΥΜΟ: 

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ: 

 

Α.Δ.Τ.: 

 

ΟΔΟΣ: 

 

ΑΡΙΘ: 

 

Τ.Κ: 

 

Τηλ.: 

 

Fax: 

 

E – mail: 

 

1. 

Αιτούμαι τη χορήγηση Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού για τον Δήμο ………….……………… σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ………………. Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού (Β΄…..). 

2. 

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις2, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι τηρούνται οι αρχές του "Καθολικού Σχεδιασμού» του άρθρου 2, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας του άρθρου 3 και πληρούνται τα κριτήρια αξιολόγησης του Παραρτήματος II της υπ’ αριθ. …. Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού (Β΄…..). 

Επιλέξτε με ποιο τρόπο θέλετε να παραλάβετε την απάντησή σας: 

1. Να σας αποσταλεί με συστημένη επιστολή στη Διεύθυνση που δηλώνεται στην παρούσα αίτηση 2. Να την παραλάβετε ο ίδιος από την υπηρεσία μας 3. Να την παραλάβει εκπρόσωπός σας 4 Να σας αποσταλεί με fax στον αριθμό: 

Ο/Η αιτών/-ούσα ……………………….. Ημερομηνία) (Σφραγίδα-υπογραφή) 

2 «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή α ποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 

ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΥ: 

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ 

1. Χάρτης ή/και τοπογραφικό διάγραμμα με τη συνολική προσβάσιμη περιοχή και υποπεριοχών 

 

2. Αναλυτική Έκθεση (Μελέτη) 

 

3. Συνοπτικός Κατάλογος Αξιολόγησης Κριτηρίων (Παράρτημα IV), συνοδευόμενος από αποδεικτικά έγγραφα και οπτικο-ακουστικό υλικό 

 

4. Απόδειξη καταβολής παραβόλου ανάλογα με την κατηγορία του Δήμου 

 

Τεύχος B’ 1187/12.03.202510329 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Βεβαίωση χορήγησης Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ Βεβαιώνεται ότι ο Δήμος ………………… του Νομού ……………. πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 2, 3 και 5 της Κ.Υ.Α. με αριθμό …….. (ΦΕΚ Β’…) «Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού του Άρθρου 52 του Ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως βελτιώθηκε νομοτεχνικά με το Άρθρο 109 του Ν.4982/2022 (Α’ 95), μορφή και τύπος του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, διάρκεια ισχύος, καταβολή χρηματικού παραβόλου και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Η παρούσα βεβαίωση ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής της, ήτοι μέχρι ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ, και χορηγείται κατόπιν αξιολόγησης από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 6 της ως άνω ΚΥΑ και με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. Τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη της πενταετίας ο Δήμος υποβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού αίτηση ανανέωσης του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού συνοδευόμενη από πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών του άρθρου 5 της προαναφερόμενης ΚΥΑ και με τυχόν τροποποιήσεις και βελτιώσεις των χαρακτηριστικών του Δήμου που συντελούν στον χαρακτηρισμό του ως Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού. Οποιαδήποτε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του Δήμου, που συνετέλεσαν στον χαρακτηρισμό του ως Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, συνεπάγεται έκδοση νέου Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού, με υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών του άρθρου 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ταχ. Δ/νση: Πληροφορίες: Τηλ.: email: Αθήνα, [ημερομηνία] Α. Π. : [Αριθμός Πρωτοκόλλου] Ο/Η Προϊστάμενος/η της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής [ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ] 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ Λογότυπος Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού 

ΔΗΜΟΣ / MUNICIPALITY: ……………………… ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ / LABEL NO: ……………. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ / EXPIRY DATE: ………………………………… 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ 

Οι παρακάτω κατηγορίες εξετάζονται με βάση τις υλοποιημένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του οικείου Δήμου 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 

ΤΙΜΕΣ ΝΑΙ / ΟΧΙ 

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ & ΟΠΤΙΚΟ­ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 

Α. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 

Α 1. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ 

1.

  

2. 

  

Α 2. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ 

1.

  

2. 

  

Α 3. ΟΔΟΙ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 

1.

  

2. 

  

Α 4. ΠΛΑΤΕΙΕΣ 

1.

  

2. 

  

Α 5. ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ 

1.

  

2. 

  

 

Α.6 ΝΗΣΙΔΕΣ 

1.

  

2. 

  

Α. 7 ΑΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 

1.

  

2. 

  

Α.8 ΑΛΣΗ 

1.

  

2. 

  

Α. 9 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 

1.

  

2. 

  

Β. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ 

Β.1 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ 

1.

  

2. 

  

Β. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ 

1.

  

2. 

  

 

Γ.1 ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ& ΣΤΑΘΜΟΙ/ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

1.

  

2. 

  

Γ. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 

Γ. 2 ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ & ΣΤΑΘΜΟΙ/ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

1.

  

2. 

  

Γ. 3 ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΤΑΞΙ) ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ 

1.

  

2. 

  

Γ. 4 ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ (ΤΡΕΝΟ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ/ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

1.

  

2. 

  

Γ. 5 ΜΕΣΑ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

1.

  

2. 

  

Γ. 6 ΜΕΣΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ/ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

1.

  

2. 

  

 

Δ. 1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 

1. 

  

Δ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

ΔΗΜΟ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 

2. 

  

Δ. 2 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ 

1.

  

2. 

  

Δ. 3 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 

1.

  

2. 

  

Δ. 4 INFO-KIOSKS 

1.

  

2. 

  

Δ. 5 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Ή/ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-BOOKING 

1.

  

2. 

  

Δ. 6 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ 

1.

  

2. 

  

Δ. 7 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ/ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ/ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 

1.

  

2. 

  

Δ. 8 ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 

1.

  

2. 

  

Ε. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Ε. 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 

1.

  

2. 

  

Ε. 2 ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ (ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ, ΣΗΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ) 

1.

  

2. 

  

Ε. 3 ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ, ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ Κ.Λ.Π.) 

1.

  

2. 

  

Ε. 4 ΠΟΛΟΙ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 

1.

  

2. 

  

ΣΤ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΚΗΡΥΓΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ 

ΣΤ. 1 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

1.

  

2. 

  

 

ΣΤ. 2 ΚΗΡΥΓΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

1.

  

2. 

  

Ζ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Ζ. 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 

1.

  

2. 

  

Ζ. 2 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 

1.

  

2. 

  

Η. ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ – ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 

Η.1 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

   

Η. 2 ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ­ΣΑΠ, ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-ΣΒΑΚ 

   

Η.3 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

   

Η. 4 ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 

   

 

Η. 5 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

   

Θ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

Θ. 1 ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 

   

Θ. 2 ΠΟΣΟΤΙΚΑ & ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

   

Θ.3 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

   

Θ. 4 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ & ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ 

   

Ι. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ 

Ι. 1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 

   

Ι. 2 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 

   

Ι. 3 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 

   

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2025 

Οι Υπουργοί 

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Υποδομών και Οικονομικών και Μεταφορών 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ 

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τουρισμού 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 

Καποδιστρίου 34, Τ.Κ. 104 32, Αθήνα Τηλ. Κέντρο 210 5279000 Κείμενα προς δημοσίευση: webmaster.et@et.gr *02011871203250020*  

Νέα ΚΥΑ: Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ Νέα ΚΥΑ: Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης και Οικοτροφεία, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που (α) διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Σ.Υ.Δ. ή Σ.Α.Δ. ή Οικοτροφείου και (β) είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά την κατάρτιση νέας σύμβασης και σε κάθε περίπτωση από 01.01.2026, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει: α) να διαθέτουν πιστοποίηση του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α’236), η οποία βρίσκεται σε ισχύ. Στην περίπτωση που έχει λήξει, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτημα ανανέωσής της πριν την λήξη της και να μην έχει απορριφθεί β) να είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 7 του Ν.4455/2017 (Α’22). Ωφελούμενοι για τους οποίους καταβάλλεται αποζημίωση είναι άτομα με κινητική, νοητική, αισθητηριακή αναπηρία ή πολλαπλές αναπηρίες, ακολουθούμενες ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές τα οποία αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η αποζημίωση καταβάλλεται για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα τα οποία διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α, και: α) είτε αποζημιώνονται μέσω ατομικών αιτημάτων ή μέσω συμβάσεων β) είτε διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. Η καταβολή αποζημίωσης για την λήψη υπηρεσιών από Σ.Υ.Δ., Σ.Α.Δ. και Οικοτροφεία δεν αποστερεί τον Ωφελούμενο από τη λήψη παροχών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η καταβολή αποζημίωσης για την λήψη υπηρεσιών από Σ.Υ.Δ. και Σ.Α.Δ. δεν αποστερεί τον Ωφελούμενο από τυχόν δικαίωμα του σε οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας που καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.). Η ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης και αποζημίωσης για συμμετοχή σε Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας μέγιστής διάρκειας έως οχτώ (8) ωρών επιτρέπεται και δεν αποτελεί διπλή παροχή. Δεν καταβάλλεται αποζημίωση για άτομα για τα οποία ο φορέας λαμβάνει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας. Ημερήσιο Τροφείο Για τους ωφελούμενους που διαμένουν σε Σ.Υ.Δ., το ημερήσιο τροφείο ορίζεται σε α) στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ το άτομο, για τα Άτομα με ελαφριά και μέση νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία (με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης), για τα οποία δεν απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη από τον Φορέα β) στο ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ το άτομο, για τα Άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες (με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του φορέα. Για τους ωφελούμενους που διαμένουν σε Οικοτροφεία ή Σ.Α.Δ., το ημερήσιο τροφείο ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ. Τα καταβαλλόμενα τροφεία δεν μπορεί να υπερβαίνουν ανά ημέρα τον αριθμό της αδειοδοτημένης δυναμικότητας της Μονάδας εξαιρούμενων των εισαγωγών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Το τροφείο καταβάλλεται (α) για τις ημέρες διανυκτέρευσης στην Σ.Υ.Δ ή στη Σ.Α.Δ. ή στο Οικοτροφείο, (β) για έως οχτώ (8) ημέρες ανά μήνα και επιπλέον έως τριάντα (30) ημέρες ανά έτος σε περιόδους εορτών και καλοκαιρινών διακοπών, κατά τις οποίες ο ωφελούμενος διανυκτερεύει στο οικογενειακό του περιβάλλον, (γ) για μέχρι και δώδεκα (12) ημέρες ανά έτος κατά τις οποίες ο ωφελούμενος νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική ή κέντρο αποκατάστασης αποδεδειγμένα, λόγω προβλημάτων του. Πηγή: www.healthview.g

Νέα ΚΥΑ: Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ


Νέα ΚΥΑ: Καθορισμός προϋποθέσεων και διαδικασίας χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αποζημίωσης σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης και Οικοτροφεία, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που (α) διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Σ.Υ.Δ. ή Σ.Α.Δ. ή Οικοτροφείου και (β) είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά την κατάρτιση νέας σύμβασης και σε κάθε περίπτωση από 01.01.2026, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρέπει: α) να διαθέτουν πιστοποίηση του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α’236), η οποία βρίσκεται σε ισχύ. Στην περίπτωση που έχει λήξει, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτημα ανανέωσής της πριν την λήξη της και να μην έχει απορριφθεί  β) να είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 7 του Ν.4455/2017 (Α’22).

Ωφελούμενοι για τους οποίους καταβάλλεται αποζημίωση είναι άτομα  με κινητική, νοητική, αισθητηριακή αναπηρία ή πολλαπλές αναπηρίες, ακολουθούμενες ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές τα οποία αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η αποζημίωση καταβάλλεται για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα  τα οποία διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α, και:  α) είτε αποζημιώνονται μέσω ατομικών αιτημάτων ή μέσω συμβάσεων β) είτε διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

Η καταβολή αποζημίωσης για την λήψη υπηρεσιών από Σ.Υ.Δ., Σ.Α.Δ.  και Οικοτροφεία δεν αποστερεί τον Ωφελούμενο από τη λήψη παροχών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Η καταβολή αποζημίωσης για την λήψη υπηρεσιών από Σ.Υ.Δ. και Σ.Α.Δ. δεν αποστερεί τον Ωφελούμενο από τυχόν δικαίωμα του σε οικονομική ενίσχυση λόγω αναπηρίας που καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.).

Η ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης και αποζημίωσης για συμμετοχή σε Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας μέγιστής διάρκειας έως οχτώ (8) ωρών επιτρέπεται και δεν αποτελεί διπλή παροχή.

Δεν καταβάλλεται αποζημίωση για άτομα για τα οποία ο φορέας λαμβάνει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας.

Ημερήσιο Τροφείο

Για τους ωφελούμενους που διαμένουν σε Σ.Υ.Δ., το ημερήσιο τροφείο ορίζεται σε  α) στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ το άτομο, για τα Άτομα με ελαφριά και μέση νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία (με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης), για τα οποία δεν απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη από τον Φορέα  β) στο ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ το άτομο, για τα Άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες (με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του φορέα.

Για τους ωφελούμενους που διαμένουν σε Οικοτροφεία ή Σ.Α.Δ., το ημερήσιο τροφείο ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.

Τα καταβαλλόμενα τροφεία δεν μπορεί να υπερβαίνουν ανά ημέρα τον αριθμό της αδειοδοτημένης δυναμικότητας της Μονάδας εξαιρούμενων των εισαγωγών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Το τροφείο καταβάλλεται (α) για τις ημέρες διανυκτέρευσης στην Σ.Υ.Δ ή στη Σ.Α.Δ. ή στο Οικοτροφείο, (β) για έως οχτώ (8) ημέρες ανά μήνα και επιπλέον έως  τριάντα (30) ημέρες ανά έτος σε περιόδους εορτών και καλοκαιρινών διακοπών, κατά τις οποίες ο ωφελούμενος διανυκτερεύει στο οικογενειακό του περιβάλλον, (γ) για μέχρι και δώδεκα (12) ημέρες ανά έτος κατά τις οποίες ο ωφελούμενος νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική ή κέντρο αποκατάστασης αποδεδειγμένα, λόγω προβλημάτων του.

Πηγή: www.healthview.g 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 3003 Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του άρθρου 53 του ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 110 του ν. 4982/2022 (Α’ 95), μορφή και τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, διάρκεια ισχύος.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 3003 

Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του άρθρου 53 του ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 110 του ν. 4982/2022 (Α’ 95), μορφή και τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, διάρκεια ισχύος. 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

12 Μαρτίου 2025 

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 

Αρ. Φύλλου 1159 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 3003 

Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του άρθρου 53 του ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 110 του ν. 4982/2022 (Α’ 95), μορφή και τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, διάρκεια ισχύος. 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Έχοντας υπόψη: 

1.

Τις διατάξεις: 

α. Της παρ. 2 του άρθρου 74 του ν. 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» (Α’ 250), 

β. του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184), 

γ. του άρθρου 90 του Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133), 

δ. του π.δ. 127/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Τουρισμού» (Α’ 157), 

ε. του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181), 

στ. του π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)» (Α’ 160), 

ζ. του π.δ. 5/2022 «Οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (Α’ 15), 

η. του π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131), 

θ. της υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10-07-2023 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’ 4441), 

ι. της υπ’ αρ. 74103/5569/8.7.2023 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά» (Β’ 4408), 

ια. του π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 91), 

ιβ. του ν. 4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» (Α’ 88), 

ιγ. του Μέρους Δ’ του ν. 4488/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» (Α’ 137), 

ιδ. του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), 

ιε. του ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων -Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές -πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις.» (Α’ 129 και Α’ 171 διόρθωση σφάλματος) και ειδικότερα της παρ. 1 του άρθρου 126 και της παρ. 10 του άρθρου 121 αυτού, 

ιστ. του ν. 4994/2022 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» (Α’ 215), 

ιζ. του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα τον στόχο 30 «Προσβάσιμος Τουρισμός» αυτού, 

ιη. της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/ 1561/7.12.2022 υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/ 2009 υπουργικής απόφασης «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών (Β’ 2621)» (Β’ 6213), 

ιθ. της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/ 20.7.2020 υπουργικής απόφασης «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (Β’ 2998). 

2. 

Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 22291/19.12.2024 εισήγηση της Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού. 

3. 

Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας θεσπίζεται νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο: «Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του Άρθρου 53 του ν. 4875/2021 (Α’ 250)», στο ΕΜΔΔ-Μίτος. 

Άρθρο 1 Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής - Ορισμοί 

1.

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του άρθρου 53 του ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 110 του ν. 4982/2022 (Α’ 95), η μορφή και ο τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, η διάρκεια ισχύος του. 

2. 

Η θεσμοθέτηση του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης έχει σκοπό να κινητοποιήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της διασφάλισης απρόσκοπτης και αξιοπρεπούς πρόσβασης όλων στο συνολικό οικοσύστημα παροχής τουριστικών υπηρεσιών, να ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. 

3.

Για τους σκοπούς της παρούσας, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί και έννοιες: 

α) ως «τουριστικές επιχειρήσεις» ορίζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και είναι αυτές που απαριθμούνται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), 

β) ως «άτομα με αναπηρίες» νοούνται τα άτομα εκείνα που έχουν μακροχρόνια σωματικά, ψυχικά, διανοητικά ή αισθητηριακά εμπόδια, που, σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, μπορούν να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους άλλους. Στα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται άτομα με κινητική αναπηρία των άνω και κάτω άκρων, άτομα τυφλά ή μερικώς βλέποντα, κωφοί και βαρήκοοι, άτομα με νοητική/γνωστική/αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις, 

γ) ως «εμποδιζόμενα άτομα» ή «άτομα με μειωμένη κινητικότητα» νοούνται πέραν των ατόμων με αναπηρίες, τα άτομα με ανάγκες παρόμοιες με αυτές των ατόμων με αναπηρίες, δηλαδή τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, οι έγκυες, τα προεφηβικά άτομα, τα άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις, οι τραυματίες κ.ά., 

δ) ως «προσβασιμότητα» νοείται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα -χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας, αναπηρίας και λοιπών χαρακτηριστικών (σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα κ.λπ.) - να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Ο όρος «προσβασιμότητα» αναφέρεται όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε υπηρεσίες και σε αγαθά, αφορά τη λειτουργικότητα, τη δυνατότητα για επικοινωνία και πληροφόρηση και καθορίζει στην ουσία τον βαθμό αυτονομίας και ασφάλειας του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον (φυσικό, δομημένο ή/και ηλεκτρονικό), 

ε) ως «καθολικός σχεδιασμός» νοείται ο σχεδιασμός προϊόντων, περιβαλλόντων, προγραμμάτων και υπηρεσιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, χωρίς ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού. Ο «καθολικός σχεδιασμός» δεν αποκλείει τη χρήση υποβοηθητικών συσκευών για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό απαιτείται, 

στ) ως «προσβάσιμο κτίριο ή εγκατάσταση» νοείται κάθε κτίριο ή εγκατάσταση που πληροί τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, 

ζ ) ως «προσβάσιμο περιβάλλον» χαρακτηρίζεται κάθε περιβάλλον το οποίο: (i) σέβεται την ποικιλομορφία των χρηστών, (ii) είναι ασφαλές, δηλαδή είναι απαλλαγμένο από τους κινδύνους για όλους τους χρήστες, (iii) είναι υγιεινό, δηλαδή δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία ούτε προκαλεί προβλήματα σε εκείνους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή αλλεργίες και συγχρόνως προωθεί την υγιή χρήση των χώρων και προϊόντων, (iv) είναι λειτουργικό, δηλαδή είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τη λειτουργία για την οποία προορίζεται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ή δυσκολίες ή να απαιτούνται ειδικές δεξιότητες 

(v)

είναι κατανοητό και εύκολα αναγνώσιμο, ώστε όλοι οι χρήστες να είναι σε θέση να προσανατολιστούν χωρίς δυσκολίες μέσα σε αυτό και (vi) είναι καλαίσθητο, δηλαδή υψηλής αισθητικής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά ευχάριστο και ευρύτερα αποδεκτό, 

η) με τον όρο «εύλογη προσαρμογή» νοούνται όλες τις απαραίτητες και κατάλληλες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν επιβάλλουν μια δυσανάλογη ή αδικαιολόγητη επιβάρυνση, και εφαρμόζονται όπου απαιτείται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα. 

Άρθρο 2 Εφαρμογή των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» 

1.

Κάθε τουριστική επιχείρηση η οποία λαμβάνει το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης είναι προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες και των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων 

μειωμένης κινητικότητας όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας. 

2.

Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και όλων των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε μία τουριστική επιχείρηση εφαρμόζονται οι αρχές του «καθολικού σχεδιασμού» τόσο στις υποδομές όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες και αγαθά, φυσικές και ψηφιακές, καθώς και τις ισχύουσες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαφυγής από τις εγκαταστάσεις σε έκτακτες περιπτώσεις. 

Άρθρο 3 Ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του 

1.

Οι προδιαγραφές προσβασιμότητας ειδικά για τα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο αυτών αφορούν ιδίως σε προσβάσιμες εισόδους του κτιρίου, προσβάσιμες οδεύσεις (οριζόντιες και κατακόρυφες) για κάθε στάθμη στην οποία εδράζεται η τουριστική επιχείρηση, προσβάσιμους χώρους και θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν την τουριστική επιχείρηση, προβλεπόμενες εξυπηρετήσεις και εξοπλισμούς για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (προσβάσιμοι χώροι υγιεινής, προσβάσιμοι ανελκυστήρες και λοιπά μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, ράμπες, ειδικές θέσεις στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία, ειδικές θέσεις στάσης χρηστών αμαξιδίου σε ειδικούς χώρους π.χ. αμφιθέατρα, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση κ.λπ.) και χώροι αναμονής και καταφυγής σχετιζόμενοι με την τουριστική επιχείρηση και εντός του κτιρίου, καθώς και στην προβλεπόμενη όδευση διαφυγής για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα. 

2.

Για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα ανωτέρω εφαρμόζονται οι διατάξεις: 

των Οδηγιών Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του γραφείου Μελετών ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ, 

του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), 

της υπ’ αρ. 3046/304/30.1.1989 υπουργικής απόφασης «Κτιριοδομικός Κανονισμός» (Δ’ 59), 

της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796/ 22.10.2021 υπουργικής απόφασης «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» (Β’ 5045), 

• 

της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561/ 28.11.2022 υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/ 2009 υπουργικής απόφασης “Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών” (Β’ 2621)» (Β’ 6213), 

της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/ 7.7.2020 υπουργικής απόφασης«Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (Β’ 2998), 

της υπ’ αρ. 216/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (Β’ 10), 

της υπ’ αρ. 14129/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων» (Β’ 1476), 

της υπ’ αρ. 12868/2018 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων - Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών» (Β’ 3119), 

της υπ’ αρ. 2704/2018 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού […]» (Β’ 603), 

της υπ’ αρ. 26036/2014 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων» (Β’ 3510), 

της υπ’ αρ. 27715/2013 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και λοιπών όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων» (Β’ 3118), 

της υπ’ αρ. 8928/2012 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης κέντρων αναζωογόνησης (spa) του άρθρου 1 του ν. 3498/2006, όπως ισχύει, που περιλαμβάνονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Β’ του ν. 4002/2011, όπως ισχύει» (Β’ 1909), 

της υπ’ αρ. 16793/2009 κοινής υπουργικής απόφασης «Προδιαγραφές Ψυχαγωγικών Θεματικών Πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του ν. 3299/2004» (Β’ 2086), 

του ν. 2160/1993, άρθρο 31 «Δημιουργία μαρίνων: Πρωτοβουλία - Διαδικασία - Εκμετάλλευση - Ηλεκτρονική υποβολή», 

• 

της υπ’ αρ. 1746/2015 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των προδιαγραφών για τις υπηρεσίες του άρθρου 25 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), των τεχνικών, λειτουργικών και ειδικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων των οινοτουριστικών επιχειρήσεων» (Β’ 135), 

της υπ’ αρ. 21593/2022 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες […] των επισκέψιμων ζυθοποιείων, της μορφής και του τύπου του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, της διάρκειας ισχύος του, των ειδικών προδιαγραφών προσβασιμότητας και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος» (Β’ 5902), 

της υπ’ αρ. 7531/2023 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των επισκέψιμων ελαιοτριβείων» (Β’ 2351), 

της υπ’ αρ. 24283/28-12-2023 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των προδιαγραφών, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, μορφή και τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου» (Β’ 7470). 

3.

Για θέματα που δεν ρυθμίζονται από τους ελληνικούς κανονισμούς θα χρησιμοποιείται το ISO 21542 «Building construction - Accessibility and usability of the built environment», ο «ADA “Standards for accessible design"» ή/και άλλοι σχετικοί και αναγνωρισμένοι ευρωπαϊκοί 

και διεθνείς κανονισμοί και πρότυπα (π.χ. EN 17210 Accessibility and usability of the built environment - Functional requirements. 

Άρθρο 4 Ειδικές απαιτήσεις κατάρτισης του προσωπικού 

1.

Κάθε τουριστική επιχείρηση, η οποία λαμβάνει το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, πρέπει να διασφαλίζει ότι το προσωπικό της που συναλλάσσεται ή/ και επικοινωνεί με κοινό σε κάθε βάρδια έχει λάβει ειδική κατάρτιση σε θέματα σχετιζόμενα με την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, εμποδιζόμενων ατόμων ή/και ατόμων μειωμένης κινητικότητας, η οποία πιστοποιείται από σχετικό φορέα που αναπτύσσει και υλοποιεί παρόμοια προγράμματα (π.χ. εκπαιδευτικές μονάδες τουριστικών επαγγελμάτων του Υπουργείου Τουρισμού, Ινστιτούτο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ.λπ.). 

2.

Η κατάρτιση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής πεδία: 

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπηρία -η δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. 

Χαρακτηριστικά και ανάγκες κάθε κατηγορίας ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις - Κατανόηση των εμποδίων που συναντούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 

• 

Τεχνικά βοηθήματα και μορφές ζωντανής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 

Βασικές αρχές επικοινωνίας και εξυπηρέτησης κάθε κατηγορίας ατόμων με αναπηρία (θεωρητική και βιωματική ενότητα). 

Άρθρο 5 Προσβάσιμες υπηρεσίες 

1. 

Οι πελάτες με αναπηρία κάθε τουριστικής επιχείρησης που λαμβάνει το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης θα απολαμβάνουν του ίδιου επιπέδου και με το ίδιο κόστος εξυπηρέτηση με τους λοιπούς πελάτες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που διαθέτει η επιχείρηση (π.χ. χώρος υποδοχής, εστίασης, αθλοπαιδιών και θεαμάτων, συνεδρίων και εκδηλώσεων κ.λπ.). Επιπλέον, στους χώρους που προορίζονται αποκλειστικά σε χρήση από άτομα με αναπηρία (π.χ. προσβάσιμα δωμάτια μονάδων προσωρινής διαμονής), οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση στους πελάτες της (π.χ. κοινόχρηστη κουζίνα, πλυντήρια, αποδυτήρια κ.λπ.). 

2.

Για το λόγο αυτό η επιχείρηση πρέπει να αναπτύξει προσβάσιμες μορφές υπηρεσιών, ενδεικτικά 

ενημέρωσης/πληροφόρησης (π.χ. προσβάσιμο ιστότοπο, προσβάσιμα info kiosks, έντυπα με μεγάλους χαρακτήρες ή σε γραφή Μπράιγ, ηχητικά κείμενα, videos με υπότιτλους ή/και διερμηνεία στη νοηματική, ξεναγήσεις με διερμηνεία στη νοηματική, ανάγλυφους χάρτες ή/και μακέτες, ανάγλυφη ή σε γραφή Μπράϊγ σήμανση κ.λπ.), 

εξυπηρέτησης (π.χ. παροχή συνοδού ή διερμηνέα νοηματικής γλώσσας εφόσον απαιτηθεί, προσβάσιμου μεταφορικού μέσου, χώρου εκτόνωσης σκύλων βοηθείας, κ.λπ.) 

υπηρεσίας παραπόνων και καταγγελιών κ.λπ. αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, αναπτύσσοντας ειδικές εφαρμογές στοχευμένες στα άτομα με αναπηρία και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του ν. 4994/2022 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης». 

Ειδικότερα, η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει ιστότοπο που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του Κεφαλαίου Η’ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο από την Ε.Ε. ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03)) ή μέρη αυτών ή του ευρωπαϊκού πρότυπου που το αντικαθιστά, οπότε και εφαρμόζεται η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου αυτού ή το πρότυπο που το αντικαθιστά. 

Ένα τουλάχιστον από τα μεταφορικά μέσα που διαθέτει πρέπει να είναι κατάλληλο για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία με κινητικά προβλήματα και ειδικότερα χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, ως συνεπιβάτη, όχι ως οδηγού. Για τα οχήματα κατηγορίας Μ1 (προοριζόμενα για τη μεταφορά προσώπων τα οποία έχουν οκτώ (8) θέσεις καθημένων το πολύ, εκτός από τη θέση του οδηγού) απαιτείται άδεια κυκλοφορίας οχήματος με την ένδειξη SH ενώ για τα οχήματα κατηγορίας Μ2 (προοριζόμενα για τη μεταφορά προσώπων τα οποία έχουν περισσότερες από οκτώ (8) θέσεις καθημένων, εκτός από τη θέση του οδηγού, μέγιστο βάρος που δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μετρικούς τόνους) και για τα οχήματα κατηγορίας Μ3 (προοριζόμενα για τη μεταφορά προσώπων τα οποία έχουν περισσότερες από οκτώ (8) θέσεις καθημένων, εκτός από τη θέση του οδηγού, μέγιστο βάρος που υπερβαίνει τους πέντε (5) μετρικούς τόνους), απαιτείται η δυνατότητα μεταφοράς αναπηρικών αμαξιδίων να αναγράφεται στις παρατηρήσεις της άδειας κυκλοφορίας. 

Άρθρο 6 Εξειδίκευση αναγκών ανά κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων 

Προκειμένου να λάβουν το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) θα πρέπει, ανάλογα με τον τύπο τους, να πληρούν κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω: 

Α. Κύρια και μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις/ camping, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας/condohotels, μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα -τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις & τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια -διαμερίσματα). 

Όπου επιβάλλεται από την προβλεπόμενη σχετική τουριστική και πολεοδομική νομοθεσία η διασφάλιση προσβασιμότητας στα παρόντα καταλύματα πρέπει να διασφαλίζεται σε άτομα όλων των κατηγοριών αναπηρίας (κινητική, αισθητηριακή, νοητική, γνωστική, ανα

πτυξιακή, ψυχική κ.λπ.). Αυτή περιλαμβάνει καταρχήν την φυσική πρόσβαση σε όλες τις υποδομές, όπως επιβάλλεται από την προβλεπόμενη σχετική τουριστική και πολεοδομική νομοθεσία, με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν τις επισκέπτεται/χρησιμοποιεί κάποιο άτομο με αναπηρία (επισκέπτης, χρήστης υπηρεσιών, εργαζόμενος κ.λπ.). Επιβάλλεται δηλαδή η πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία, προσβάσιμων διαδρομών, προσβάσιμης οριζόντιας και κατακόρυφης κυκλοφορίας (ανελκυστήρες, αναβατόρια πλατφόρμας), κατάλληλης σήμανσης σε προσβάσιμες μορφές, ειδικών εξυπηρετήσεων (όπως προσβάσιμοι χώροι υγιεινής, κ.λπ). 

Εν γένει προσβασιμότητα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τους διατιθέμενους χώρους συνάθροισης κοινού συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς χώρων εστίασης, αθλοπαιδιών, άθλησης και αναψυχής, συνεδρίων και εκδηλώσεων, καταστημάτων, τους κοινόχρηστους χώρους πλυντηρίων και κουζίνας κατασκηνώσεων, αποδυτηρίων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες ειδοποίησης και διαφυγής ατόμων με αναπηρία σε έκτακτες περιπτώσεις (φωτιά, σεισμός κ.λπ.) με συμβατικούς τρόπους ή/και με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και μέσων. 

Έντυπο υλικό (τιμοκατάλογοι, πληροφορίες για το κατάλυμα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οδηγίες διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατάλογοι ποτών και εδεσμάτων κ.λπ.) θα πρέπει να διατίθενται και σε γραφή Μπράιγ (ελληνική και αγγλική γλώσσα) στο χώρο υποδοχής. Ανάγλυφες πινακίδες ή πινακίδες σε γραφή Μπράιγ πρέπει να υπάρχουν σε κάθε όροφο υποδηλώνοντας τον αριθμό ορόφου, τους αριθμούς δωματίων, τη χρήση των χώρων, την κατεύθυνση προς την έξοδο, την έξοδο κινδύνου, τον ανελκυστήρα και λοιπές βασικές χρήσεις. 

Φωτεινοί σηματοδότες ένδειξης κινδύνου πρέπει να τοποθετούνται σε ικανό αριθμό δωματίων για την ειδοποίηση κωφών ατόμων. Φορητές συσκευές συναγερμού (δονούμενο ξυπνητήρι, μαξιλάρι δόνησης, κ.λπ.) πρέπει να είναι διαθέσιμες στην υποδοχή για κωφά άτομα. 

Παράλληλα, επιβάλλεται η διασφάλιση πρόσβασης σε χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου σε μία τουλάχιστον κολυμβητική δεξαμενή, εφόσον το τουριστικό κατάλυμα διαθέτει κολυμβητικές δεξαμενές, μέσω κατάλληλου μηχανισμού εισόδου στο νερό. 

Συνιστάται η διαρκής αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πιστοποιημένων από φορείς πιστοποίησης ή/και το αναπηρικό κίνημα. 

Β. Τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ., τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών ( Τ.Ε.Ο.Μ.), ναυλομεσιτικά γραφεία. 

Όπου επιβάλλεται από την προβλεπόμενη σχετική τουριστική και πολεοδομική νομοθεσία η διασφάλιση φυσικής προσβασιμότητας στους χώρους των επιχειρήσεων της παρούσας ενότητας πρέπει αυτή να διασφαλίζεται σε άτομα όλων των κατηγοριών αναπηρίας 

(κινητική, αισθητηριακή, νοητική, γνωστική, αναπτυξιακή, ψυχική κ.λπ.). Επιχειρήσεις που λειτουργούν με ψηφιακή μόνο μορφή δεν υποχρεούνται για τη λήψη του Σήματος να διαθέτουν φυσική προσβασιμότητα στην έδρα τους- εκτός και αν αυτό επιβάλλεται από την πολεοδομική ή άλλη νομοθεσία. 

Τουριστικά γραφεία για να θεωρηθούν προσβάσιμα θα πρέπει να διαθέτουν και «τουριστικά πακέτα» κατάλληλα διαμορφωμένα για άτομα με κάθε μορφής αναπηρία και να εφαρμόζουν μεθόδους προώθησης αυτών σε προσβάσιμες μορφές (π.χ. με προσβάσιμο έντυπο υλικό, μέσω προσβάσιμων ιστοτόπων, μέσω videos με υπότιτλους και διερμηνεία στη νοηματική κ.λπ.). Σε περίπτωση πρόβλεψης διάθεσης τουριστικού συνοδού, αυτός θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σε θέματα εξυπηρέτησης και επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας. 

Επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ., τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών ( Τ.Ε.Ο.Μ.), ναυλομεσιτικά γραφεία θα πρέπει, για τη λήψη του Σήματος, να διαθέτουν προς εκμίσθωση τουλάχιστον ένα μέσον κατάλληλο και για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και ειδκότερα χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου. Εφόσον τα παραπάνω μεταφορικά μέσα εκμισθώνονται με οδηγό, αυτός θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σε θέματα σχετικά με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των ατόμων με αναπηρία, τρόπους και τεχνικές επικοινωνίας και εξυπηρέτησης αυτών σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας. 

Γ. Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής: Συνεδριακά κέντρα, Γήπεδα γκολφ, Τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, καταφύγια, αγκυροβόλια), Χιονοδρομικά κέντρα, Θεματικά πάρκα, Εγκαταστάσεις Ιαματικού Τουρισμού, Μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, Ορειβατικά καταφύγια, Αυτοκινητοδρόμια. 

Σε όλες τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής που θα λάβουν το Σήμα πρέπει να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε άτομα όλων των κατηγοριών αναπηρίας (κινητική, αισθητηριακή, νοητική, γνωστική, αναπτυξιακή, ψυχική κ.λπ.). Αυτή περιλαμβάνει καταρχήν την φυσική πρόσβαση σε όλες τις υποδομές, όπως επιβάλλεται από την προβλεπόμενη σχετική τουριστική και πολεοδομική νομοθεσία, με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν τις επισκέπτεται/χρησιμοποιεί κάποιο άτομο με αναπηρία (επισκέπτης, χρήστης υπηρεσιών, εργαζόμενος κ.λπ.). Επιβάλλεται δηλαδή η πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία, προσβάσιμων διαδρομών, προσβάσιμης οριζόντιας και κατακόρυφης κυκλοφορίας (ανελκυστήρες, αναβατόρια πλατφόρμας), κατάλληλης σήμανσης σε προσβάσιμες μορφές, ειδικών εξυπηρετήσεων (όπως προσβάσιμοι χώροι υγιεινής και αποδυτήρια, προσβάσιμοι χώροι συγκεντρώσεων/ συνεδρίων συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε podiums/σκηνή, κ.λπ.). 

Εν γένει προσβασιμότητα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς και εξωτερικούς 

χώρους, τους διατιθέμενους χώρους συνάθροισης κοινού συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς χώρων εστίασης, αθλοπαιδιών, άθλησης και αναψυχής, συνεδρίων και εκδηλώσεων, καταστημάτων, κ.λπ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες ειδοποίησης και διαφυγής ατόμων με αναπηρία σε έκτακτες περιπτώσεις (φωτιά, σεισμός κ.λπ.) με συμβατικούς τρόπους ή/και με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και μέσων. 

Έντυπο υλικό (τιμοκατάλογοι, πληροφορίες για την εγκατάσταση, οδηγίες διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατάλογοι ποτών και εδεσμάτων κ.λπ.) θα πρέπει να διατίθενται και σε γραφή Μπράιγ (ελληνική και αγγλική γλώσσα) στον χώρο υποδοχής. Ανάγλυφες πινακίδες ή πινακίδες σε γραφή Μπράιγ πρέπει να υπάρχουν σε κεντρικά σημεία υποδεικνύοντας την κατεύθυνση προς την έξοδο, έξοδο κινδύνου, ανελκυστήρα και λοιπές βασικές πληροφορίες. 

Φωτεινοί σηματοδότες ένδειξης κινδύνου πρέπει να τοποθετούνται στον χώρο για την ειδοποίηση κωφών ατόμων. Φορητές συσκευές συναγερμού πρέπει να είναι διαθέσιμες στην υποδοχή για κωφά άτομα. 

Παράλληλα, επιβάλλεται ανάλογα με το είδος της επιχείρησης η διασφάλιση πρόσβασης ιδιαίτερα χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου 

• 

σε μία τουλάχιστον κολυμβητική δεξαμενή μέσω κατάλληλου μηχανισμού εισόδου στο νερό, 

στους αθλητικούς χώρους και μέρος των κερκίδων, 

• 

στο 50% τουλάχιστον των δραστηριοτήτων (παιχνιδιών) και των οχημάτων (τρενάκια κ.λπ) των θεματικών πάρκων, 

σε μία τουλάχιστον προβλήτα (στην περίπτωση των τουριστικών λιμένων), σε ένα τουλάχιστον αναβατήρα σε χιονοδρομικά κέντρα, 

σε μία τουλάχιστον συνεδριακή αίθουσα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε podiums/σκηνή, 

σε golf cars (κατ’ ελάχιστον ένα) κ.λπ. 

Ταυτόχρονα, σε όλες ανεξαιρέτως τις ανωτέρω κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων, απαιτείται η διασφάλιση πολιτικών και μέσων διαφυγής σε έκτακτες περιπτώσεις, η πιστοποιημένη εκπαίδευση στελεχών σε θέματα αναπηρίας και συναλλαγής/εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, η διάθεση πληροφόρησης μέσω προσβάσιμου ιστοτόπου, στον οποίο να δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης μέσω προγραμμάτων ομιλίας, προσβάσιμων εντύπων που θα διατίθενται και σε γραφή Μπράιγ κ.λπ. 

Άρθρο 7 Δικαιούχοι Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης 

Δικαίωμα αίτησης για τη χορήγηση του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης έχουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) όπως ισχύει, οι οποίες είναι ενεργές και νόμιμα αδειοδοτημένες ή γνωστοποιημένες. 

Άρθρο 8 Διαδικασία χορήγησης Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης 

1. 

Το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης απονέμεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τουριστική επιχείρηση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση. 

Η Π.Υ.Τ. υποχρεούται να διενεργεί δειγματοληπτικές αυτοψίες, σε ποσοστό 30% των ετήσιων αιτήσεων για λήψη του Σήματος με μέγιστο υποχρεωτικό αριθμό τουλάχιστον δέκα (10) κατ’ έτος σε επιχειρήσεις της περιοχής αρμοδιότητάς της που έχουν λάβει το Σήμα για έλεγχο της ορθότητας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για τη λήψη του Σήματος το Σήμα αφαιρείται και η επιχείρηση διαγράφεται από το Μητρώο του άρθρου 10 της παρούσας μη δυνάμενη να υποβάλλει εκ νέου αίτηση πριν την πάροδο πέντε (5) ετών. 

2.

Για τη χορήγηση του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 

α) Αίτηση -υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης στην οποία αναγράφονται: τα στοιχεία του αιτούντος (φυσικό πρόσωπο ή νόμιμος εκπρόσωπος), τα στοιχεία του νομικού προσώπου, η τήρηση των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού» του άρθρου 2, των ειδικών προδιαγραφών προσβασιμότητας του άρθρου 3 καθώς και πίνακας συνημμένων δικαιολογητικών. 

β) Αντίγραφο Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ή Βεβαίωσης Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων ή Γνωστοποίησης (νέας ή μεταβολής). Ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, όπως ισχύει, απαιτείται η προσκόμιση γνωστοποίησης για το τουριστικό κατάλυμα και γνωστοποιήσεων για κολυμβητικές δεξαμενές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τυχόν διαθέτει το τουριστικό κατάλυμα καθώς και Πιστοποιητικό Κατάταξης σε ισχύ από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. 

γ) Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το Σύστημα Κρατικών Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ ’87) της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν βοηθητικών κτιρίων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών. 

δ) Μελέτη προσβασιμότητας του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), σύμφωνα με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796/22.10.2021 (Β’ 5045) υπουργικής απόφασης και τις «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕ ΣΕΔΠ/65826/699/07.07.2020 (Β’ 2998) υπουργικής απόφασης. Στην προβλεπόμενη από την παραπάνω νομοθεσία Τεχνική Έκθεση θα εμπεριέχονται όσα απαιτούνται από τη νομοθεσία (κανονισμοί, οδηγίες, πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν, αναφορά των μέτρων 

που προβλέφθηκαν για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, προβλεπόμενες εξυπηρετήσεις και διαδρομές ανά όροφο, τρόπος διασφάλισης διαφυγής κ.λπ.) με ιδιαίτερη μνεία σε όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί από την επιχείρηση καθώς και πίνακας μηχανισμών και ειδικών κατασκευών που έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, συμπεριλαμβανομένων των κολυμβητικών δεξαμενών, αθλοπαιδιών, συνεδριακών χώρων, υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ., και κάθε πληροφορία σχετική με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του άρθρου 6 της παρούσας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων. 

ε) Βεβαίωση από εταιρεία κατασκευής ή συντήρησης ιστοτόπων ότι ο ιστότοπος της επιχείρησης και τυχόν εφαρμογές για φορητές συσκευές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του Κεφαλαίου Η’ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο από την Ε.Ε. ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03)) ή μέρη αυτών ή του ευρωπαϊκού πρότυπου που το αντικαθιστά, οπότε και εφαρμόζεται η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου αυτού ή το πρότυπο που αντικαθιστά. Επίσης, συστήνεται οι ιστότοποι να διαθέτουν μηχανισμό ανατροφοδότησης με τους χρήστες ΑμεΑ, ώστε αν εντοπιστεί κάτι που δεν είναι προσβάσιμο να μπορούν να το αναφέρουν. 

Υπεύθυνη Δήλωση ότι η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρεί προσβάσιμο τον ιστότοπό της και τυχόν εφαρμογές για φορητές συσκευές καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, εφόσον αυτό της χορηγηθεί. 

στ) Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης σχετικά με την κατάρτιση του προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, όπου θα αναφέρεται ο πάροχος της κατάρτισης και τυχόν πιστοποίηση που διατίθεται. 

ζ ) Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης σχετικά με τη διάθεση προσβάσιμων μέσων μεταφοράς, όπου θα αναφέρεται το είδος και το πλήθος αυτών, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας τους εφόσον διαθέτουν τέτοιον. 

η) Απόδειξη καταβολής παραβόλου 150 ευρώ, το οποίο κατατίθεται υπέρ Ελληνικού Δημοσίου στον Α.Λ.Ε. 1450189001. Τα παράβολα διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (e-Παράβολο), εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η σχετική δυνατότητα. 

2. 

Ο λογότυπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης αναρτάται σε εμφανές σημείο της επιχείρησης, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφόσον διαθέτει σχετικούς λογαριασμούς. Θα συνοδεύεται πάντα από τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας Π.Υ.Τ. στην οποία μπορούν να υποβληθούν τυχόν καταγγελίες πολιτών. 

3.

Οι υποβληθείσες αιτήσεις που συνοδεύονται από Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων που έχει ανακληθεί από την αρμόδια 

Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού ή από Γνωστοποίηση/Γνωστοποιήσεις που έχει/έχουν ακυρωθεί από την ίδια την επιχείρηση ή που περιέχει/περιέχουν αναληθή ή ανακριβή στοιχεία κατόπιν διοικητικού ελέγχου (desk audit) δεν θα αξιολογούνται αλλά θα επιστρέφονται στην τουριστική επιχείρηση ως απαράδεκτες, με τη σχετική δικαιολόγηση. 

Άρθρο 9 Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Επιχειρήσεων 

1.

Στην αρμόδια Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας τηρείται σχετικό αρχείο των αιτήσεων και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών των τουριστικών επιχειρήσεων που αιτούνται την απόκτηση του Σήματος όπως επίσης και Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου καταχωρούνται όλες οι τουριστικές επιχειρήσειςκάτοχοι Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης και τα εξής στοιχεία αυτών: επωνυμία, διακριτικός τίτλος, όνομα νόμιμου εκπροσώπου, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνα επικοινωνίας, ιστότοπος, προσφερόμενες παροχές. 

2. 

Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να αναρτά στον ιστότοπό του (website), σε ψηφιακές πύλες (portals), σε εφαρμογές (applications) και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), που διαχειρίζεται το ίδιο ή εποπτευόμενα από αυτό Νομικά Πρόσωπα ή εταιρείες, κατάλογο με την επωνυμία των τουριστικών επιχειρήσεων που κατέχουν Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστότοπος) καθώς και τις παροχές που προσφέρουν για την ενημέρωση των επισκεπτών. 

3.

Η μορφή και ο τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης αποτυπώνονται στο Παράρτημα III της παρούσας απόφασης. 

Άρθρο 10 Διάρκεια ισχύος - Διαδικασία Ανανέωσης 

1. 

Το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης και η σχετική βεβαίωση, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙI, ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους με δυνατότητα συνεχόμενης ανανέωσης για άλλα πέντε (5) έτη. 

2.

Οποιαδήποτε αλλαγή εντός της πενταετίας στην επωνυμία, στον διακριτικό τίτλο ή στο είδος της τουριστικής επιχείρησης, καθώς και σε περίπτωση μετακόμισης της επιχείρησης συνεπάγεται έκδοση νέου Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, με υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών του άρθρου 8 καθώς και την απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού της παραγράφου η’ του άρθρου 8. 

3.

Κατά την λήξη κάθε πενταετίας και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν η τουριστική επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην Π.Υ.Τ. αίτηση για την ανανέωση του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, συνοδευόμενη από τον πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά της παρ. 2 

του άρθρου 8 της παρούσας, καθώς και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ίσου με το 20% του αρχικού ποσού της περ. η’ της παρ. 2 του άρθρου 8. 

4.

Σε περίπτωση παρέλευσης της πενταετίας χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος ανανέωσης από την τουριστική επιχείρηση, το Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης θεωρείται ανακληθέν, χωρίς άλλη διατύπωση, και η επιχείρηση διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Επιχειρήσεων Κατάλογο, που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 9 της παρούσας. 

5.

Σε περίπτωση υποβολής καταγγελίας από πολίτες που αφορά σε τουριστική επιχείρηση που έχει λάβει Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, αυτή υποβάλλεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού στα γεωγραφικά όρια 

της οποία βρίσκεται η καταγγελλόμενη επιχείρηση. Η αρμόδια Π.Υ.Τ. διερευνά την καταγγελία, και αποφασίζει: α) εάν θα τεθεί η καταγγελία στο αρχείο, β) εάν θα γίνει σύσταση στην τουριστική επιχείρηση ή γ) εάν θα ανακαλέσει το χορηγηθέν Σήμα. Σε περίπτωση ανάκλησης του Σήματος, η επιχείρηση διαγράφεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Προσβάσιμων Τουριστικών Επιχειρήσεων που περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 9 της παρούσας. Η τουριστική επιχείρηση έχει δικαίωμα να επανέλθει με νέα αίτησή της και η διαδικασία χορήγησης του Σήματος εκκινεί από την αρχή μετά από παρέλευση πέντε (5) ετών. 

Άρθρο 11 Παραρτήματα Τα Παραρτήματα I, II, και III αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. 

Τεύχος B’ 1159/12.03.2025ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ10033 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΙΥΠΟΔΕΙΓΜΑΑΙΤΗΣΗ–ΥΠΕΥΘΥΝΗΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) Ηακρίβειατωνστοιχείωνπουυποβάλλονταιμεαυτήτηδήλωσημπορείναελεγχθείμεβάσητοαρχείοάλλωνυπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986) Περιγραφήαιτήματος: «ΧορήγησηΣήματοςΠροσβάσιμουΤουριστικούΠροορισμού» ΠΡΟΣ: ΥπουργείοΤουρισμούΠεριφερειακήΥπηρεσίαΤουρισμού………… ΑΡΙΘΜΟΣΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣυμπληρώνεταιαπότηνΥπηρεσίαΣΤΟΙΧΕΙΑΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: (φυσικόπρόσωποήνόμιμοςεκπρόσωποςσεπερίπτωσηνομικούπροσώπου) Όνομα: Επώνυμο: ΌνομαΠατέρα: ΕπώνυμοΠατέρα: ΌνομαΜητέρας: ΕπώνυμοΜητέρας: Αριθ. ΔελτίουΑστυν. Ταυτότητας:* Α.Φ.Μ: Αριθ. ΆδειαςΟδήγησης:* Αριθ. Διαβατηρίου:* Αριθ. ΒιβλιαρίουΥγείας:* Ιθαγένεια: Ημερομηνίαγέννησης1: ΤόποςΓέννησης: ΤόποςΚατοικίαςΧώρα: Πόλη: Οδός: Αριθ.: Τ.Κ.: Τηλ.: Fax: email: * συμπληρώνεταιένααπότααποδεικτικάστοιχείαταυτότητας. ΣΤΟΙΧΕΙΑΝΟΜΙΚΟΥΠΡΟΣΩΠΟΥ: Επωνυμίαεπιχείρησης: Διακριτικόςτίτλος: ΑριθμόςΜΗ.Τ.Ε./Αριθμός/-οίΓνωστοποίησης:2 Α.Φ.Μ.: Δ.Ο.Υ.: ΈδραΟδός: Αριθ.: Τ.Κ. Δήμος/ Κοινότητα: Νομός: Τηλ.: Fax: E – mail: 1 Αναγράφεταιολογράφωςκαικατόπιναριθμητικάωςπλήρηςεξαψήφιοςαριθμός : π.χ. 7 Φεβρουαρίου 1969 και 070269. 2 Οιεπιχειρήσειςτουριστικώνκαταλυμάτωνσυμπληρώνουντουςαριθμούςγνωστοποίησηςκαιγιατιςκολυμβητικέςδεξαμενέςκαιτακαταστήματαυγειονομικούενδιαφέροντοςπουλειτουργούνεντόςτουτουριστικούκαταλύματος. 

ΟΡΙΣΜΟΣ/ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ (για κατάθεση αίτησης ή παραλαβή τελικής διοικητικής πράξης): Σε περίπτωση που δε συντάσσεται η εξουσιοδότηση στο παρόν έντυπο, απαιτείται προσκόμιση εξουσιοδότησης με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια υπηρεσία ή συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου. 

ΟΝΟΜΑ: 

 

ΕΠΩΝΥΜΟ: 

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ: 

 

Α.Δ.Τ.: 

 

ΟΔΟΣ: 

 

ΑΡΙΘ: 

 

Τ.Κ: 

 

Τηλ.: 

 

Fax: 

 

E – mail: 

 

1. 

Αιτούμαι τη χορήγηση Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης για την επιχείρηση με την επωνυμία ………….…………………………………………….. και τον διακριτικό τίτλο ………………………………………….. σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ………………………….. Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Β΄……..). 

2. 

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις3 , που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι τηρούνται οι αρχές του «Καθολικού Σχεδιασμού» του άρθρου 2, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του του άρθρου 3, οι ειδικές απαιτήσεις κατάρτισης του προσωπικού του άρθρου 4, οι προσβάσιμες υπηρεσίες του άρθρου 5 και οι εξειδικευμένες ανάγκες του άρθρου 6 που αντιστοιχούν στην κατηγορία της τουριστικής επιχείρησής μου και πληρούνται τα κριτήρια αξιολόγησης του Παραρτήματος II της υπ’ αριθ. …………………………..Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Β΄……..). 

Επιλέξτε με ποιο τρόπο θέλετε να παραλάβετε την απάντησή σας: 

1. Να σας αποσταλεί με συστημένη επιστολή στη Διεύθυνση που δηλώνεται στην παρούσα αίτηση 2. Να την παραλάβετε ο ίδιος από την υπηρεσία μας 3. Να την παραλάβει εκπρόσωπός σας 4 Να σας αποσταλεί με fax στον αριθμό: 

Ο/Η αιτών/-ούσα ……………………….. Ημερομηνία) (Σφραγίδα-υπογραφή) 

3 «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». 

Τεύχος B’ 1159/12.03.2025ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ10035 ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ: 

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ 

1. Ειδικό Σήμα Λειτουργίας/Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων/ Γνωστοποίηση ή γνωστοποιήσεις λειτουργίας 

 

2. Άδεια κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα όχημα κατηγορίας Μ1 με την ένδειξη SH ή κατηγορίας Μ2 και Μ3 από την οποία θα προκύπτει ότι το όχημα έχει υποστεί διασκευή ή μετατροπή για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο. Απαιτείται στην περίπτωση των τουριστικών γραφείων, των γραφείων εκμίσθωσης αυτοκινήτων ΙΧ με υποδραστηριότητα την εκμίσθωση αυτοκινήτων ΙΧ με οδηγό και των Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών. 

 

3. Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το Σύστημα Κρατικών Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ ’87) της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν βοηθητικών κτιρίων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών 

 

4. Μελέτη προσβασιμότητας του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α’ 79), σύμφωνα με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/ 99709/796/22.10.2021 (Β’ 5045) υπουργικής απόφασης και τις «Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΕ ΣΕΔΠ/65826/699/07.07.2020 (Β’ 2998) υπουργικής απόφασης 

 

5. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης σχετικά με την κατάρτιση του προσωπικού σύμφωνα με το άθρο 4 της παρούσας, όπου θα αναφέρεται ο πάροχος της κατάρτισης και τυχόν πιστοποίηση που διατίθεται 

 

6. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης σχετικά με τη διάθεση προσβάσιμων μέσων μεταφοράς, όπου θα αναφέρεται το είδος και το πλήθος αυτών, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας τους εφόσον διαθέτουν τέτοιον 

 

7. Βεβαίωση από εταιρεία κατασκευής ή συντήρησης ιστοτόπων ότι ο ιστότοπος της επιχείρησης και τυχόν εφαρμογές για φορητές συσκευές συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του Κεφαλαίου Η΄ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο από την Ε.Ε. ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 301 549 V3.2.1 (2021-03)) ή μέρη αυτών ή του ευρωπαϊκού πρότυπου που το αντικαθιστά, οπότε και εφαρμόζεται η πιο πρόσφατη έκδοση του προτύπου αυτού ή το πρότυπο που το αντικαθιστά. 

 

6. Υπεύθυνη Δήλωση ότι η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρεί προσβάσιμο τον ιστότοπό της και τυχόν εφαρμογές για κινητές συσκευές καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, εφόσον αυτό της χορηγηθεί 

 

7. Απόδειξη καταβολής παραβόλου 

 

Αθήνα, [ημερομηνία]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Α. Π. : [Αριθμός Πρωτοκόλλου]

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

ΓΕΝΙΚΗΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΚΑΙΑΝΑΠΤΥΞΗΣΓΕΝΙΚΗΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΥΠΗΡΕΣΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΥΠληροφορίες: Τηλ.: 

email: 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Βεβαίωση χορήγησης Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 

Βεβαιώνεται ότι η τουριστική επιχείρηση με την επωνυμία ………………………………………….. και τον διακριτικό τίτλο ……………………………………………… πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 2, 3, 4, 5 και 6 της Κ.Υ.Α. με αριθμό …………………… ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’……..) «Καθορισμός των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης του Άρθρου 53 του Ν. 4875/2021 (Α’ 250), όπως βελτιώθηκε νομοτεχνικά με το Άρθρο 110 του Ν.4982/2022 (Α’ 95), μορφή και τύπος του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, διάρκεια ισχύος, καταβολή χρηματικού παραβόλου και κάθε άλλο σχετικό θέμα». 

Η παρούσα βεβαίωση ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής της, ήτοι μέχρι ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ, και χορηγείται με βάση τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. Τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη της πενταετίας η τουριστική επιχείρηση υποβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού αίτηση ανανέωσης του Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, συνοδευόμενη από πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών του άρθρου 8 της προαναφερόμενης ΚΥΑ. Οποιαδήποτε αλλαγή στην επωνυμία, στον διακριτικό τίτλο ή στο είδος της τουριστικής επιχείρησης, καθώς και σε περίπτωση μετακόμισης απαιτείται έκδοση νέου Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης, με υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών του άρθρου 8. 

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Π.Υ.Τ. 

[ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ] 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ Λογότυπος Σήματος Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ/ REGISTERED COMPANY NAME: ………………………………… ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ/TRADE NAME: …………………………………. ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ / LABEL NO: ……………. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ / EXPIRY DATE: ……………………………… 

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2025 

Οι Υπουργοί 

Υφυπουργός Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Περιβάλλοντος και Οικονομικών και Ενέργειας 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ 

Ανάπτυξης Τουρισμού 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΛΓΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 


Καταλήγω με το άρθρο 53 του νόμου 4875, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του.

Μανώλης Μπασιάς



ΝΟΜΟΣ - 4875 - 2021

Αρθρο:53

Ημ/νία:15/10/2022

Περιγραφή όρου θησαυρού

ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,

Τίτλος Αρθρου

Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης

Σχόλια

Στο δεύτερο εδάφιο διορθώνεται η παραπομπή στην εξουσιοδοτική διάταξη και το παρόν άρθρο τίθεται όπως ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ με το άρθρο 110 του Ν. 4982/2022 (Α' 195/15.10.2022).

 

Κείμενο Αρθρου

«Θεσπίζεται «Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης». Το σήμα του πρώτου εδαφίου είναι σήμα, με ειδικό λογότυπο, που απονέμεται από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι μία τουριστική επιχείρηση πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην εκδιδόμενη κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 74 κοινή υπουργική απόφαση.».