Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 31/01/2025

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 31/01/2025

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ

31/01/2025

1.

Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να καταβάλλετε την ετήσια συνδρομή σας στο Σύνδεσμο καθημερινά 8-3 εκτός Τετάρτης.

2.

Παρακαλούμε τα μέλη μας, όταν εντοπίζουν προβλήματα στο σύστημα τηλεματικής των μεσων μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ), τόσο στις έξυπνες στάσεις όσο και εντός των οχημάτων ή των συρμών, να μας ενημερώνουν τηλεφωνικώς ή με μέιλ αναφέροντας τον αριθμό γραμμής, την ώρα και την κατεύθυνση του οχήματος ή του συρμού, ώστε να προωθήσουμε τα σφάλματα του συστήματος στον ΟΑΣΑ και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3.

Στον αριθμό 2130121121 λειτουργεί καθημερινά και Σαββατοκύριακα υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ από τις 8:30 το πρωί  έως τις 20:30 το απόγευμα. Στην υπηρεσία αυτή απευθύνεστε για  συνοδεία στους σταθμούς των τρένων από την Hellenic Train.

4.

Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης εξασφάλισε σημαντική έκπτωση στην απόκτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, η οποία γενικά κοστίζει 10 ευρώ, ενώ για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του  67% θα κοστίζει 2 ευρώ, καταχωρώντας υποχρεωτικά τον κωδικό κουπονιού  EYC5216.

Η κάρτα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-30 ετών και προσφέρει εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς, ξεπερνούν τους 420.

Η αίτηση για την απόκτηση της κάρτας μπορεί να γίνει είτε μέσω της ιστοσελίδας www.europeanyouthcard.gr, όπου μπορείτε να δείτε και αναλυτικές πληροφορίες για τις προσφορές και εκπτώσεις,  είτε στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη 34 Αθήνα, Δευτέρα με Παρασκευή, ώρες 09:00-14:00, επισυνάπτοντας ή προσκομίζοντας το πιστοποιητικό ποσοστού αναπηρίας άνω του 67%.

5.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος έχει προμηθευτεί μπαστούνια καναδικής προέλευσης, ζυγαριές κουζίνας στην αγγλική γλώσσα, πιεσόμετρα στην ελληνική γλώσσα, θερμόμετρα στα αγγλικά, ρολόγια Braille, μετρητές υγρών, περαστή βελόνων, κύβους rubic με Braille, παιχνίδι UNO σε braille και μαχαίρια κουζίνας με οδηγό κοπής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με τον κο Καραθανάση στο τηλέφωνο 210-5245001, πληκτρολογώντας το 2 για τις υπηρεσίες και στη συνέχεια το 4 για την υπηρεσία τεχνικών βοηθημάτων, ώρες 07:00-15:00.

6.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ισχύς των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2024 παρατείνεται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται έως ότου ξεκινήσει η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2025.

7.

Η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Καλάβρυτα το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, με αφορμή τη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ώρα προσέλευσης 8:15 και ώρα αναχώρησης 8:30 στα γραφεία του Συνδέσμου μας, Βερανζέρου 31, Ομόνοια. Το κόστος ανά άτομο είναι 10 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής  έως τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 15:00 στα τηλέφωνα 6943635902 (Μιχάλης Ντέντης) και 6949303232 (Κωνσταντίνος Ορλώφ).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και κάθε κράτηση θα θεωρείται έγκυρη με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορείτε να καλείτε στα παραπάνω τηλέφωνα. 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα”»

 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα”»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 24.01.2025

Αρ. Πρωτ.:       87

ΠΡΟΣ:    κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: “Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα”»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καταθέτουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες υποβλήθηκαν και ηλεκτρονικά στις 24.01.2025 στον διαδικτυακό τόπο www.opegov.gr.

Λαμβάνοντας υπόψη:

• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως :

• τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»

• τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει και αιτείται ανά άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου τις ακόλουθες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις:

Άρθρο 34 Κατηγορίες παραβάσεων και κυρώσεις για μη τήρηση κανόνων στάσης και στάθμευσης -Τροποποίηση παρ. 2, 5, 10, 11Α, αντικατάσταση παρ. 10Α και προσθήκη παρ. 16 στο άρθρο 34 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Στο άρθρο 34, παρ. 2 αναφέρεται το εξής:

«Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται…………………

ιστ) σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης ατόμων με αναπηρία ή οδηγός τυφλών και σε απόσταση μικρότερη από 0,50 μ. εκατέρωθεν αυτών,

ιζ) σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία,

ιη) σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ατόμων με αναπηρία»

Και στην παρ. 10 αναφέρεται το εξής:

«δ) Οι παραβάσεις των περ. ιστ), ιζ) και ιη) της παρ. 2 κατατάσσονται στην κατηγορία Ε2-Α και στην κατηγορία Σ.

Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών (3) ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος, τροχόσπιτου….»

Θεωρούμε ότι στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, που αφορούν σε παράνομη στάθμευση σε θέσεις ατόμων με αναπηρία, η απομάκρυνση του παρανόμως παρκαρισμένου οχήματος, πρέπει να γίνεται ΑΜΕΣΑ!!!!, αμέσως μετά την διαπίστωση της παράβασης από το αρμόδιο όργανο.

Αιτιολόγηση: Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι ειδικά εάν κάποιο όχημα έχει σταθμεύσει σε χώρο στάθμευσης για συγκεκριμένο όχημα ατόμου με αναπηρία, χώρο δηλαδή που αφορά αυτοκίνητο οδηγού με αναπηρία πλησίον της οικίας του, ο τελευταίος δεν μπορεί να παρκάρει κάπου αλλού για ευνόητους λόγους, ειδικά αν είναι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Ούτε βέβαια μπορεί να περιμένει 6 ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του, για να εφαρμοστεί η πρόβλεψη απομάκρυνσης του παρανόμως παρκαρισμένου οχήματος, για να παρκάρει και να μεταβεί στην οικία του.

Κατά την άποψή μας, η μικρότερη ή η μεγαλύτερη βαρύτητα του προστίμου δεν διευκολύνει τη ζωή του πολίτη με αναπηρία, ο οποίος έχει πάρει νομίμως την θέση στάθμευσης, ακριβώς για να είναι κοντά στο σπίτι του. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τις δημόσιες διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ που δεν έχουν χαρακτηριστεί με συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας αναπηρικού αυτοκινήτου.

Κύριε Υπουργέ,

Ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ. 

Χορήγηση επιδόματος ΑΜΕΑ: Παρέμβαση της ΕΑΔ στον e-ΕΦΚΑ

Χορήγηση επιδόματος ΑΜΕΑ: Παρέμβαση της ΕΑΔ στον e-ΕΦΚΑ

Δημήτρης Κασιμάτης

Κατόπιν παρέμβασης της ΕΑΔ στον e-ΕΦΚΑ, αμφοτεροπλεύρως ορφανό ΑΜΕΑ λαμβάνει το 100% της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης από τον ένα γονέα και το 50% της σύνταξης από τον άλλον.

Η ΕΑΔ κατόπιν καταγγελίας διενήργησε έλεγχο στον e-ΕΦΚΑ σχετικά  με:

α) την καθυστέρηση αναπροσαρμογής της σύνταξης που δικαιούταν αμφοτεροπλεύρως ορφανό ΑΜΕΑ από τον έναν θανόντα γονέα

β) την καθυστέρηση μεταβίβασης της σύνταξης γήρατος από τον έτερο θανόντα γονέα,  και

γ) τη δυνατότητα χορήγησης ή μη, βάσει απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής του επιδόματος συμπαράστασης ετέρου προσώπου (λόγω απολύτου αναπηρίας), ή άλλου επιδόματος (πχ εξωιδρυματικού).

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:

Ο/η δικαιούχος, με εκ γενετής αναπηρία άνω του 67%, λάμβανε μειωμένη τη σύνταξη θανάτου (Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ) – από τον ένα γονέα ως ανίκανο τέκνο ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει το 100% της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης. Επιπροσθέτως δικαιούτο σύνταξη γήρατος (πρ. ΟΓΑ) και από τον άλλο θανόντα γονέα, η μεταβίβαση της οποίας βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου από την ΕΑΔ.

Αναφορικά με τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος συμπαράστασης ετέρου προσώπου (απολύτου αναπηρίας ) ή εξωιδρυματικού επιδόματος προέκυψε ότι:  α) ο δικαιούχος ΑΜΕΑ  (ως συνταξιούχος  δημοσίου εκ μεταβιβάσεως της σύνταξης γήρατος) δεν δύναται να λάβει το επίδομα απολύτου αναπηρίας ούτε το εξωιδρυματικό επίδομα ενώ  β) για τη χορήγηση επιδόματος συμπαράστασης ετέρου προσώπου (από τον τ. ΟΓΑ) απαιτείται η ύπαρξη χρόνου στην κύρια ασφάλιση από τον ασφαλισμένο τη σύνταξη του οποίου λαμβάνει το δικαιοδόχο μέλος.

Με την  έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ ο e-ΕΦΚΑ θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες :

α) Για τη χορήγηση στον δικαιούχο του 100% της μεγαλύτερης σύνταξης από τον ένα γονέα, ως αμφοτεροπλεύρως ορφανό τέκνο με εκ γενετής αναπηρία άνω του 67%, και το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης από τον άλλον.

Β) Στην έκδοση αναθεωρητικής απόφασης για τα δύο επιμέρους δικαιώματα του συνταξιούχου (σύνταξη λόγω θανάτου από το Δημόσιο και από τον τ. ΟΑΕΕ) και να αποφανθεί αρμοδίως για την δυνατότητα χορήγησης του Επιδόματος Συμπαράστασης Ετέρου Προσώπου κατά το μέρος που η καταβολή του προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 27ο Διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ψυχικά ασθενή

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ 2023 Μέρος 27ο

Διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ψυχικά ασθενή

Η ευαισθησία και η απαιτούμενη ειδική γνώση συχνά αναδεικνύονται κρίσιμοι παράγοντες για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ακόμη και όταν η νόμιμη διαδικασία προσβολής και οι οικείες προθεσμίες έχουν παρέλθει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας – φροντίστριας ψυχικά ασθενούς, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του Συνηγόρου όταν διαπίστωσε, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ότι, κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, είχαν εκδοθεί, σε βάρος του γιου της, Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης και επιβολής προστίμων. Συγκεκριμένα, η ενδιαφερόμενη έλαβε γνώση των προστίμων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς αυτά είχαν πλέον βεβαιωθεί. Ο Συνήγορος ενημερώθηκε από τη Δ.Ο.Υ. ότι οι Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης είχαν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης και από

Τμήμα Τροχαίας της Αττικής. Εν συνεχεία, απευθύνθηκε και στις δυο υπηρεσίες, τόσο με τη γενική διαμεσολαβητική αρμοδιότητά του, όσο και με την ειδική του αρμοδιότητα ως το Πλαίσιο για την Προαγωγή της Εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ζητώντας την επανεξέταση της επιβολής των προστίμων λόγω του ιατρικού ιστορικού του παραβάτη, υπό το πρίσμα και των διατάξεων της Σύμβασης. Ειδικότερα, ο Συνήγορος επεσήμανε ότι, σε περιπτώσεις ψυχικών νόσων, ο ασθενής αδυνατεί να αντιληφθεί τόσο την όποια απαγόρευση του επιβάλλεται και με την οποία πρέπει, βάσει νόμου, να συμμορφωθεί, όσο και την ίδια τη διαδικασία επιβολής του προστίμου. Το, δε, ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου παραβάτη αποδείκνυε, πέραν κάθε αμφιβολίας, τη φυσική αδυναμία συμμόρφωσής του με τα, κατά το επίμαχο διάστημα, ισχύοντα έκτακτα μέτρα, αλλά και την αδυναμία των οικείων του να αποτρέψουν την όποια, αντίθετη με αυτά, συμπεριφορά του. Μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου, τόσο η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, όσο και το αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας, χορήγησαν στη φροντίστρια το δικαίωμα υποβολής ετεροχρονισμένης ένστασης κατά των Πράξεων Βεβαίωσης Παράβασης. Στη συνέχεια, μετά από την εξέταση των ενστάσεων και του ιατρικού ιστορικού που τέθηκε υπόψη τους, οι υπηρεσίες προέβη- σαν στην αποδοχή των ενστάσεων και στη διαγραφή των σχετικών προστίμων. Ο Συνήγορος θα ήθελε να επισημάνει ότι οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουν ευαισθητοποιηθεί και ανταποκριθεί θετικά στις παρεμβάσεις της Αρχής, ανακαλώντας πράξεις επιβολής προστίμου για παράβαση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί σε άτομα με αναπηρία, ιδίως δε σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις (Φ.Υ. 340130 ). 

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε αναφορές βουλευτών στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στο Υπόμνημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την 3η του Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

 

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε αναφορές βουλευτών στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στο Υπόμνημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την 3η του Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29

Ταχ. Κώδικας: 101 10 – Αθήνα

Πληροφορίες Ζ. Αδαμοπούλου

Τηλέφωνο: 2131516472

e-mail: vpertns@vpakp.gr

Αθήνα

Αριθ. Εσωτ. Πρωτ.: 16

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Αναφορών Αθήνα

KOIN.: 1) Γραμματεία Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης)

Πολιτική Γραμματεία

2)            Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών E-mail:eoty@otenetgr

3)            Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών E-mail:pab@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών & του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών προς βελτίωση της ποιότητας ζωής των τυφλών προσώπων, προς ομαλότερη εναρμόνιση της ένταξης των τελευταίων στο κοινωνικό σύνολο και προς διευκόλυνση των εν λόγω κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 727/10-1-2025 Αναφορά.

Σε απάντηση της παραπάνω Αναφοράς η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Μ. Αθανασίου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Αίτημα για επαναφορά κύριων και επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2011 καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης (δώρα εορτών και επιδόματα αδείας).

Με τις διατάξεις της υποπαρ. Β4 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’222) για το Δημόσιο Τομέα, και με τις διατάξεις της υποπ. ΙΑ.6 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’222) για τον Ιδιωτικό Τομέα, καταργήθηκαν τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους όλων των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για τον ΟΓΑ και για το δημόσιο από 01.01.2013. Κατ’ εξαίρεση, με την παρ. 4 άρθρου 1 και την παρ. 6 του άρθρου 34 του ν.4111/2013 (Α’18) και την παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.4151/2013, θεσπίστηκαν εξαιρέσεις από την κατάργηση των ανωτέρω παροχών, ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι τα δώρα εορτών και το

επίδομα αδείας θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται επιμεριζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση προσαυξάνοντας τη μηνιαία σύνταξη:

(α) για το Δημόσιο Τομέα: στους συνταξιούχους του Δημοσίου με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, στους αναπήρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, καθώς και στους υπηρετούντες στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας της κατηγορίας μονίμου διαθεσιμότητας, με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, και σε όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 και 1977/1991, και

 

(β) για τον Ιδιωτικό Τομέα: σε όσους ελάμβαναν το εξωιδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981.

Με τις διατάξεις του ν.4387/2016 (Α’85), όπως ισχύει μετά το ν.4670/2020 (Α’73), αναμορφώθηκε πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και η κύρια σύνταξη αποτελείται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 13.5.2016. Οι συντάξεις και τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται εφεξής δεν περιλαμβάνουν ποσά δώρων και επιδομάτων αδείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις επανυπολογισμού και αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων των άρθρων 14 και 33 του ν.4387/2016, οι καταβαλλόμενες την 12.5.2016 συντάξεις προστατεύτηκαν με ρητή πρόβλεψη στο νόμο ότι, συνεχίζουν να καταβάλλονται κατ’ ελάχιστο, στο ύψος που διαμορφώθηκαν κατά την 31.12.2014. Με βάση τα ανωτέρω, οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που υπάγονταν στις ανωτέρω εξαιρέσεις, συνέχισαν και μετά την

12.05.2016          να λαμβάνουν ποσά συντάξεων από δώρα εορτών και επίδομα αδείας, καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί ως ποσά στο συνολικό ύψος της σύνταξής τους (εθνική και ανταποδοτική). Επομένως, οι τυφλοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα έχουν προσαύξηση στη σύνταξή τους από δώρα εορτών και επίδομα αδείας. Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτούνται από 13.5.2016 και εφεξής λαμβάνουν την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη υπολογιζόμενη με τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού και δεν λαμβάνουν δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

2. Αίτημα για χορήγηση πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης ανεξάρτητα από έτη ασφάλισης και ποσοστό αναπηρίας

Η εθνική σύνταξη, η οποία αποτέλεσε νέο θεσμό κατά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, λειτουργεί αφενός αναδιανεμητικά, μέσω της χορήγησης μεγαλύτερου ποσού σύνταξης από αυτό που θα δικαιολογούσε η αυστηρή ανταποδοτικότητα, ιδίως σε όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα ή λίγα χρόνια ασφάλισης, και αφετέρου εγγυητικά, θεσπίζοντας για όλους τους ασφαλισμένους ένα ελάχιστο όριο προστασίας έναντι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο προσδιορισμός του αρχικού επιπέδου της εθνικής σύνταξης σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα ευρώ (384€) έγινε με βάση το εξήντα τοις εκατό (60%) του διάμεσου εισοδήματος. Από 1.1.2024 το ποσό της εθνικής σύνταξης ανέρχεται σε τετρακόσια είκοσι έξι ευρώ και δεκαεπτά λεπτά (426,17€) και από 1.1.2025 αυξήθηκε κατά δύο κόμμα τέσσερα τοις εκατό (2,4%), ήτοι ανέρχεται σε τετρακόσια τριάντα έξι ευρώ και τριάντα εννέα λεπτά (436,39€).

Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μειώνεται ανάλογα με τα έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, τα έτη

ασφάλισης, τη λήψη σύνταξης σε μικρότερο όριο ηλικίας από το οριζόμενο για πλήρη σύνταξη και το ποσοστό αναπηρίας. Στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80% και στους συνταξιούχους γήρατος με αιτία την αναπηρία (ν.612/1977 και διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν – εν προκειμένω στους τυφλούς εξ αμφοτέρων των οφθαλμών συνταξιούχους οποιουδήποτε πρώην φορέα και παντελώς τυφλούς συνταξιούχους του δημοσίου) χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης. Στους λοιπούς συνταξιούχους λόγω αναπηρίας εφαρμόζονται ενιαία οι μειώσεις στην εθνική σύνταξη. Πρώτα εφαρμόζεται η μείωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης (με μέγιστη μείωση ύψους 10% για συνταξιοδότηση με έως δεκαπέντε έτη ασφάλισης) και κατόπιν εφαρμόζεται η μείωση ανάλογα με τη βαθμίδα αναπηρίας. Ειδικότερα, στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, ενώ στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

3. Αίτημα για τροποποίηση του άρθρου 39 του ν.4670/2020 ώστε το ποσοστό εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης (6%) στους τυφλούς συνταξιούχους που λαμβάνουν δυο κύριες ή επικουρικές συντάξεις να παρακρατείται επί μίας μόνο κύριας ή επικουρικής σύνταξης με το μεγαλύτερο ποσό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν.4387/2016 από 01.07.2016 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος καθορίζεται σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μιας κύριων ή επικουρικών συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται επί του αθροίσματος των καταβαλλόμενων κύριων ή επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως αιτίας συντάξεως και κατηγορίας.

Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4670/2020 (Α’43) αντικαταστάθηκε το άρθρο 44 του ν.4387/2016 (Α’85) και προστέθηκε τρίτο εδάφιο στην περ. α της παρ.30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (Α’80) με το οποίο ορίζεται ότι στους δικαιούχους σύνταξης που συγχρόνως λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα, ή απολύτου αναπηρίας, ή τυφλότητας δεν υπολογίζεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων. Συνεπώς, μετά την ισχύ του ανωτέρω νόμου ο υπολογισμός της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη γίνεται με ενιαίο τρόπο σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως ποσού και κατηγορίας συντάξεως με εξαίρεση τους δικαιούχους συντάξεως, που συγχρόνως λαμβάνουν και εξωϊδρυματικό επίδομα, ή επίδομα απολύτου αναπηρίας, ή τυφλότητας οι οποίοι δεν υπόκεινται σε παρακράτηση εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων από τον Μάρτιο του 2020 και εφεξής. Όσον αφορά την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.4670/2020 ώστε οι συνταξιούχοι αναπηρίας να καταβάλλουν εισφορές για υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση συρροής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων μόνο επί της κύριας και της επικουρικής σύνταξης με το μεγαλύτερο ύψος, θα δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ των συνταξιούχων που λαμβάνουν δύο συντάξεις και μείωση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ και σε κάθε περίπτωση απαιτεί έρευνα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών.

4. Αίτημα για τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης για τους τυφλούς ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τον ν.612/1977 ή άλλες διατάξεις και λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή με το π.δ. 169/2007 και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας. – Κατάργηση υπολογισμού μέσου όρου αποδοχών για τον προσδιορισμό συντάξιμων αποδοχών και λήψη υπόψη του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση. – Αύξηση ποσοστού αναπλήρωσης από 35 σε 40 έτη.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210), για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος απαιτείται η συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης για τους μη-μισθωτούς και δεκατριών ετών και έξι μηνών για τους μισθωτούς, και δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας. Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της περ. γ παρ. 2 του άρθρου 28 του ν.4387/2016. Ειδικότερα, η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί σε τριανταπέντε (35) έτη ασφάλισης, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης υπολείπεται των τριανταπέντε (35) ετών και αν υπερβαίνει τα τριανταπέντε (35) έτη υπολογίζεται επί του συνόλου χρόνου ασφάλισης. Για τον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου από την 1.1.2002 μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Με βάση τα ανωτέρω, ο προνομιακός τρόπος θεμελίωσης και υπολογισμού εξακολουθεί να εφαρμόζεται και μετά τον ν.4387/2016. Τονίζεται ότι, τόσο με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 όσο και με προϊσχύουσες διατάξεις, οι συντάξιμες αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι κοινές για όλους τους ασφαλισμένους και δεν διαφοροποιούνται για όσους συνταξιοδοτούνται με αιτία την αναπηρία. Τέλος, επισημαίνεται ότι μόνο οι τυφλοί συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρία του ν.612/1977 δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας, σε αντίθεση με τους λοιπούς συνταξιούχους του ν.612/1977 που πάσχουν από άλλες παθήσεις.

5. Αίτημα για εξαίρεση των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και του συμψηφισμού αυτής με την εκάστοτε αύξηση συντάξεων.

Η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων την

13.5.2016            κύριων συντάξεων, αλλά και των νέων μετά την έναρξη εφαρμογής του ν.4387/2016 συντάξεων που απονεμήθηκαν τα έτη 2016, 2017 και 2018, προβλέφθηκε για λόγους προστασίας του ύψους της κύριας σύνταξης, όπως αυτή υπολογιζόταν πριν και μετά τους ενιαίους κανόνες του ν.4387/2016. Για τον μετριασμό του ανωτέρω μέτρου με τις διατάξεις του άρθρου 17 του πρόσφατου ν.5162/2024 (Α’198.05.12.2024), θεσπίστηκε έκτακτη εφάπαξ καταβαλλόμενη ενίσχυση, ειδικά για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των δέκα (10) ευρώ, η οποία κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, με το άρθρο 44 του ν. 4670/2020 αντικαταστάθηκε το άρθρο 96 του ν. 4387/2016 και καταργήθηκε ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, στην παρ. 4 προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 συντάξεις, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31.12.2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1.10.2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31.12.2014. Στο ανωτέρω ποσό διενεργείται η κράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 30 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, ενώ το καταβαλλόμενο ποσό προ φόρου δεν μπορεί να υπολείπεται του προ φόρου καταβαλλόμενου ποσού στις 31.12.2014. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται πλέον προσωπική διαφορά στις επικουρικές συντάξεις.

6. Αίτημα για χορήγηση επικουρικών συντάξεων βάσει των διατάξεων του ν. 612/1977

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 96 του ν. 4387/2016, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4670/2020 «από 13.5.2016 ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. χορηγεί αποκλειστικά την επικουρική σύνταξη, όπως ρυθμίζεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη. Από την ίδια ως άνω ημερομηνία οι διατάξεις που προβλέπουν κατώτατα όρια επικουρικών συντάξεων ή χορήγηση άλλων παροχών ή επιδομάτων καταργούνται και η χορήγηση της επικουρικής σύνταξης γίνεται αποκλειστικά με τους όρους του παρόντος». Ως εκ τούτου, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη χορήγηση οποιουδήποτε επιδόματος από το Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ για τις συντάξεις που αφορούν σε αιτήσεις από 01.01.2015 και μετά, με έναρξη καταβολής επίσης από την εν λόγω ημερομηνία.

Κύριος σκοπός της θέσπισης των εν λόγω διατάξεων ήταν η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων ελλειμμάτων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του πρ. ΕΤΕΑΕΠ, σήμερα Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και ο καθορισμός των συνταξιοδοτικών παροχών του με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, καθόσον εφαρμόζεται το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Με το δεδομένο ότι οι διατάξεις που αφορούν στον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης (άρθρο 96) αφορούν όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του εν λόγω Κλάδου, η ενδεχόμενη τροποποίηση της ανωτέρω αναφερόμενης διάταξης για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, θα διατάρασσε την ισορροπία του εν λόγω συστήματος, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό την προστασία των μεσαίων και χαμηλότερων συντάξεων αλλά και την αποκατάσταση της αρχής της αναλογικότητας εισφορών-παροχών.

7. Αίτημα για εξαίρεση των τυφλών από τις περικοπές του ν. 4024/2011 στην εφάπαξ παροχή και κατά προτεραιότητα χορήγησή της στους τυφλούς δικαιούχους.

Επειδή οι φορείς-τομείς πρόνοιας, στην πλειονότητά τους, είχαν συσσωρευμένα ελλείμματα και αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ήταν επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων με τον νόμο 4024/2011 (και μετέπειτα με τον ν. 4093/2012), ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα συσσωρευμένα ελλείμματά τους και να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος που παρουσίαζαν. Στην προσπάθεια αυτή κρίθηκε αναγκαίο να συμβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι και για το λόγο αυτό οι ανωτέρω μειώσεις είναι οριζόντιες, χωρίς καμία εξαίρεση σε οποιαδήποτε κατηγορία προσώπων. Ειδικότερα, με την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 εισήχθησαν μειώσεις στο ποσό της εφάπαξ παροχής που απέδιδε ο Τομέας Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ, ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ και ο Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ, όπως η παροχή υπολογιζόταν με βάση τον καταστατικό τρόπο υπολογισμού.

Το θέμα της μείωσης της εφάπαξ παροχής βάσει των ανωτέρω διατάξεων, εισήχθη προς συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του ν. 3900/2010 σε «δίκη-πιλότο». Με την Απόφαση 734/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ απορρίφθηκε η σχετική Προσφυγή και κρίθηκαν συνταγματικές οι περικοπές της εφάπαξ παροχής των συνταξιούχων του Ελληνικού Δημοσίου (πρώην ΤΠΔΥ) των προαναφερόμενων νόμων. Επισημαίνεται ότι, βάσει του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του ν. 4670/2020, εφαρμόζεται πλέον από τον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι πρώην φορείς πρόνοιας, ενιαίος τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν αποχωρήσει από την 1η. 9.2013 και μετά, με τον οποίο δεν επιβάλλονται οι εν λόγω μειώσεις των νόμων 4024/2011 και ν. 4093/2012, οι οποίες και αφορούσαν στον καταστατικό τρόπο υπολογισμού.

Αναφορικά με τη δυνατότητα επίσπευσης, σας γνωρίζουμε ότι στις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, ρυθμίζεται το καθεστώς της κατ’ απόλυτης προτεραιότητας καταβολής της παροχής από τον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ.

8. Αίτημα για επιστροφή του απολεσθέντος εισοδήματος των αγροτών μετά την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Με την ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την ένταξη του πρώην ΟΓΑ στον e- ΕΦΚΑ, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων αγροτών δεν απωλέσθηκαν. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης τροποποιήθηκε ενιαία για όλους τους συνταξιούχους του νέου φορέα, ωστόσο το ύψος της καταβαλλόμενη σύνταξης κατά την ενοποίηση προστατεύθηκε με ρητή διάταξη νόμου.

Ειδικά για τους συνταξιοδοτούμενους από τον πρώην ΟΓΑ, με το άρθρο 99 του ν. 4387/2016, προβλέφθηκε μια ειδική μεταβατική περίοδος μέχρι 31-12-2030 προκειμένου οι συνταξιοδοτικές παροχές του πρώην φορέα να εναρμονιστούν πλήρως με τα οριζόμενα στο ν. 4387/2016. Η θέσπιση της ανωτέρω μεταβατικής περιόδου έως την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των αγροτών, καθώς σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4387/2016 ο νόμος προβλέπει μεν την ουσιαστική ενοποίηση του προηγούμενου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, προκειμένου να διασφαλισθεί η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά παρέχει τη δυνατότητα θέσπισης εξαιρέσεων για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Υπό αυτό το σκεπτικό, για λόγους δηλαδή ισότιμης μεταχείρισης και κοινωνικής δικαιοσύνης των ασφαλισμένων κρίθηκε σκόπιμη η θέσπιση του αρ. 99 του ν. 4387/2016 για την προστασία των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ και την ηπιότερη μετάβασή τους στον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, καθώς με δεδομένο ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά το ν. 4387/2016 λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου από το 2002 και μετά, τούτες για την εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θα είναι κατά μέσο όρο πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τους λοιπούς ασφαλισμένους και θα διαμορφώνουν ποσά ανταποδοτικής σύνταξης πολύ χαμηλά.

Με το άρθρο 26 του ν.4997/2022 ενοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ. Ειδικώς για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, οι νέες προϋποθέσεις εφαρμόζονται από 1.1.2024. Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2024 μέχρι 31.12.2024 το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται είναι 59% και από 1.1.2025 είναι 50% όπως και στους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς (αντί του 67% που ήταν πριν).

9. Αίτημα για προσαύξηση σύνταξης κατά ποσοστό 20% με οικογενειακό επίδομα για οικογένειες με τέκνο με αναπηρία που δεν εργάζεται.

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 και της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν.4387/2016 καταργήθηκαν οι καταστατικές και γενικές διατάξεις που αφορούσαν στη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων (για σύζυγο και τέκνα) στους ασφαλισμένους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης του ν.4387/2016. Τα επιδόματα λόγω τέκνων χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ, αρμοδιότητας του συνερωτώμενου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στις οικείες διατάξεις.

10. Αιτήματα για τα δικαιώματα ανάπηρου τέκνου στη σύνταξη λόγω θανάτου γονέα.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της σύνταξης λόγω θανάτου διέπονται από το ισχύον κατά την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου νομοθετικό πλαίσιο. Για θανάτους οι οποίοι έχουν επέλθει από τις 13.05.2016, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 12 όπως ισχύει. Πιο συγκεκριμένα, η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά το πέρας του 24ου έτους στα δικαιοδόχα τέκνα, εφόσον κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία και η ανικανότητα τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 119 του ν.5078/2023 (Α’ 211) επήλθαν βελτιωτικές μεταβολές που αφορούν στα δικαιοδόχα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 2 γ του ανωτέρω άρθρου, παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς δικαιούται το εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος γονέα εφόσον σωρευτικά: α) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, β) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του τέκνου, δ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση, με εξαίρεση εκείνη του άρθρου 23 του ν.4488/2017 (Α’ 137), περί απασχόλησης λόγω ψυχικών παθήσεων και ε) δε λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Εάν το τέκνο με αναπηρία δικαιούται κύρια σύνταξη και από τον έτερο θανόντα γονέα, λαμβάνει το 100% της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης και το 50% της δεύτερης σύνταξης.

Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4499/2017 (Α’ 176) περί κατωτάτων ορίων στη σύνταξη λόγω θανάτου. Συνεπώς, το ποσό του κατώτατο ορίου αυξήθηκε από 01.01.2024 και κυμαίνεται από 399,54 έως 426,17 ευρώ, ενώ από 1.1.2025 τα ανωτέρω ποσά αυξάνονται περαιτέρω κατά 2,4%. Το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές δεδομένου ότι προσφέρει μία ασπίδα προστασίας σε όλα τα δικαιοδόχα μέλη της σύνταξης του θανόντος και τους εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο διαβίωσης.

Ως προς το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης επισημαίνεται ότι με το άρθρο 9 του ν.4611/2019 επήλθαν σημαντικές βελτιωτικές μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα, από 17.05.2019 ο επιζών δικαιούχος σύζυγος της σύνταξης λόγω θανάτου όλων των ενταχθέντων στο e-ΕΦΚΑ φορέων, δικαιούται το 70% της σύνταξης λόγω θανάτου για μία τριετία. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, το ως άνω ποσοστό μειώνεται στο μισό, δηλαδή λαμβάνει το 35%, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά το χρόνο θανάτου έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Στην περίπτωση αυτή εξακολουθεί να λαμβάνει το 70% της σύνταξης ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, με το άρθρο 116 του ν. 5078/2023 τέθηκαν ενιαίες προϋποθέσεις για την απονομή επικουρικής σύνταξης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, στην παρ. 3 προβλέπεται ότι σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου δικαιούνται οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, εφόσον ο θανών έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο επικουρικής ασφάλισης για την συνταξιοδότησή του εξ’ ιδίου δικαιώματος και για όσο χρόνο συνταξιοδοτούνται για την αυτή αιτία, από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, τα ανωτέρω αιτήματα θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων απονομής κύριας σύνταξης λόγω θανάτου.

11. Αίτημα για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Αναφορικά με την επιστροφή στους δικαιούχους συντάξεως που συγχρόνως λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας των αναδρομικών ποσών που αναλογούν στις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης επί του εν λόγω επιδόματος, σημειώνεται ότι με την αρ.40021/οικ.10753/494/11-03-2020 (ΑΔΑ:99Φ246ΜΤΛΚ-9ΚΟ) εγκύκλιο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για την μη καταβολή εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί του καταβαλλόμενου επιδόματος από τον Μάρτιο του έτους 2020 και εφεξής.

12. Αίτημα για τις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων (ΛΕΙΙΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ) πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Με τις διατάξεις του εικοστού τετάρτου άρθρου του ν. 4618/2019 (Α’89), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4680/2020 (Α’72), οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των δύο αυτών ειδικών λογαριασμών, ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ Π.Π.- ΕΘΝΑΚ υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΕΑΕΠ και νυν Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ από 01.01.2019. Επίσης, καθορίσθηκε ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης από τον e-ΕΦΚΑ επικουρικής σύνταξης, η οποία καταβάλλεται στους μεν συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από 1.3.2018, στους δε συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ- Π.Π.ΕΘΝΑΚ από 1.8.2018. Όπως προαναφέρθηκε, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη χορήγηση οποιουδήποτε επιδόματος από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ για τις συντάξεις που αφορούν σε αιτήσεις από 01.01.2015 και μετά με έναρξη καταβολής επίσης από την εν λόγω ημερομηνία και μετά.

13. Αίτημα σχετικά με τα ΚΕΠΑ

Σκοπός του ΚΕ.Π.Α σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι η εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης αναπηρίας για τα πρόσωπα που αιτούνται την αξιολόγησή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. Οι Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. οφείλουν να αποφαίνονται αιτιολογημένα, με πληρότητα και σαφήνεια για όλα τα ζητήματα ιατρικής φύσης που αφορούν στο είδος της πάθησης, το βαθμό αναπηρίας που αυτή επιφέρει στον αιτούντα, καθώς και την εκτιμώμενη διάρκεια τεκμηριώνοντας την υγειονομική τους κρίση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), σε συνδυασμό με τις γενικές ή ειδικότερες διατάξεις πιστοποίησης αναπηρίας, όπως είναι ο Πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’αόριστον (ΦΕΚ 4348/τ.Β’/25-07-2024) και ο πίνακας των παθήσεων που χαρακτηρίζονται χρόνιες αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν.2643/1998.

Επισημαίνεται ότι, με το με αρ. πρωτ. 85093/15-09-2022 (ΑΔΑ: 69ΡΙ46ΜΤΛΚ- 8ΕΓ) έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίστηκε ότι «[…] από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στο ΚΕ.Π.Α. υποβάλλεται αποκλειστικώς ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εθνική Πύλη Αναπηρίας»[…]», διαδικασία που απλουστεύει την υποβολή της αίτησης και ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των πολιτών. Με το νέο σύστημα, ο πολίτης υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α., ανεξαρτήτως της παροχής που επιθυμεί έπειτα να αιτηθεί. Η πιστοποίηση που λαμβάνει είναι ενιαία και τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής.

Σύμφωνα το άρθρο 103 του ν.4961/2022 (Α’ 146), το ΚΕ.Π.Α. εκδίδει τη Γ.Α.Π.Α. (Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας), η οποία είναι δεσμευτική για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Η Γ.Α.Π.Α. ορίζει τη διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης αναπηρίας και καταγράφει τις διαπιστωθείσες παθήσεις του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με την κωδικοποίηση νόσων κατά ICD-10 και το ποσοστό ιατρικής αναπηρίας του,

καθώς και τις συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία και για τις οποίες ο ενδιαφερόμενος πληροί τις απαιτούμενες ιατρικές προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση από τις γνωματεύσεις των Υ.Ε. ΚΕ.Π.Α. του χαρακτηρισμού «Ανίκανος για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα» σας γνωρίζουμε ότι η κρίση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. και ο χαρακτηρισμός «ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα/εργασία» εφαρμόζεται κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον ασφαλιστικό φορέα της παροχής που έχει αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος. Οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ χρησιμοποιούν στις γνωματεύσεις τους τον όρο «ανίκανος για κάθε βιοποριστική/-ο εργασία/επάγγελμα» γιατί σε διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας περιλαμβάνεται ο όρος αυτός και επομένως η σχετική ιατρική κρίση είναι απαραίτητη προκειμένου είτε για τη συνταξιοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους ασφαλισμένων που προστατεύουν τέκνα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία ή των ιδίων των τέκνων στις περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου, προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης και πέραν των ορίων ηλικίας που προβλέπονται για τα υγιή τέκνα. Οι σχετικές διατάξεις αναλύονται κατωτέρω και είναι οι εξής :

1. Περ..δ της παρ.3 του άρθρου 28 του α.ν. 1846, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.1902/1990 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 144 του ν.3655/2008 (Α’58), με την οποία παρέχεται δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 55ου έτους και μειωμένης στο 50ο έτος σε ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πρώτη ασφάλιση μέχρι 31.12.1992 μητέρα με παιδί ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, η οποία έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης 5.500 ημερών και δεν λαμβάνει σύνταξη από το πρ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης.

2. Παρ.6 του άρθρου 24 του ν.2084/1992 με την οποία δίνεται αντίστοιχα η δυνατότητα σε ασφαλισμένη από 1.1.1993 οποιουδήποτε φορέα – εκτός δημοσίου, ΟΓΑ και ΝΑΤ- με παιδί ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία που έχει πραγματοποιήσει 6.000 ημέρες ασφάλισης να λάβει πλήρη σύνταξη γήρατος με τη συμπλήρωση του 55ου έτους και μειωμένη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες αναπήρων παιδιών (παρ.17 αρ.10 ν.3863/2010, ΑΊ15).

3. Επιπροσθέτως, στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.2084/1992 προβλέπεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα που έχουν ανήλικα ή ενήλικα, αλλά ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα, αρκεί η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον έχουν 20ετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

4. Ο όρος αναφέρεται επίσης στην παρ.1 του άρθρου 12 του ν.4387/2016 (Α’85), βάσει της οποίας τα τέκνα του θανόντος γονέα, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξή του υπό τις προϋποθέσεις ότι είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.

Ο εν λόγω χαρακτηρισμός αποδίδεται μετά από πιστοποίηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής και αφορά τα παιδιά με πολύ βαριά αναπηρία εφ’ όρου ζωής, μη αναστρέψιμης κατάστασης υγείας, συνήθως εκ γενετής, που εξαιτίας αυτής δεν δύνανται να βιοποριστούν ή καθίσταται υπέρμετρα δύσκολος ο βιοπορισμός τους από δική τους εργασία. Συνεπώς, η συγκεκριμένη κρίση από το ΚΕΠΑ είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί η ειδική αυξημένη προστασία που παρέχουν οι ανωτέρω διατάξεις στα άτομα της κατηγορίας αυτής.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στις πιστοποιήσεις που προκύπτουν κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης από τις 16-09-2022 και μετά για αξιολόγηση από το ΚΕ.Π.Α. μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας (Ε.Π.Α.), η εν λόγω κρίση αποτυπώνεται στη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (Γ.Α.Π.Α.) με το ακόλουθο λεκτικό «Ο/Η αξιολογούμενος/η πληροί τα μη ασφαλιστικά / ιατρικά κριτήρια της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 2084/1992, της περ. δ της παρ. 3 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 και συναφών διατάξεων» με σήμανση σε περίπτωση θετικής κρίσης «ΝΑΙ», σε περίπτωση αρνητικής κρίσης «ΟΧΙ», ενώ προσδιορίζεται και η ηλικία επέλευσης αυτής (όταν η κρίση είναι θετική) και όχι με το λεκτικό «Ανίκανος για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα/εργασία».

Όσον αφορά στα θέματα στελέχωσης, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των οργανικών Δομών του e-ΕΦΚΑ, ο φορέας έχει προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Αναλυτικότερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής διαδικασίες:

Στο πλαίσιο των Προγραμματισμών Προσλήψεων τακτικού προσωπικού ετών 2020 και 2021, εγκρίθηκαν προς πλήρωση για τον e-ΕΦΚΑ συνολικά εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεις τακτικού προσωπικού. Για την πλήρωση των ως άνω εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεων:

Α. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.4970/2020, έχει προβεί στην έκδοση της με αρ. 9Κ/2022 Προκήρυξης (ΦΕΚ 78/τ. ΑΣΕΠ/07- 12-2022) για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας εκατόν εβδομήντα τριών (173) θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021, η οποία αφορά τον ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων τακτικού προσωπικού ετών 2020 (ογδόντα (80) θέσεις) και 2021 (ενενήντα τρεις (93) θέσεις). Έχουν καταρτιστεί από το ΑΣΕΠ οι πίνακες για τους εκατόν τέσσερις (104) οριστικά διοριστέους κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της προκήρυξης 9Κ/2022 ΑΣΕΠ, για τους δεκαοκτώ (18) οριστικά διοριστέους κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Προκήρυξης 9Κ/2022 ΑΣΕΠ, για τους πενήντα ένα (51) οριστικά διοριστέους κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Προκήρυξης 9Κ/2022 ΑΣΕΠ και έχει εκδοθεί η απόφαση κατανομής από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις διορισμού για πενήντα (50) διοριστέους. Για τους υπόλοιπους διοριστέους η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Β. Με τις με αριθ. 59/1/29.01.2021 (508 Β), οικ. 4579/136/01.02.2021 (467 Β’ και 1508 Β’ διόρθωση σφάλματος) και 95222/24.11.2021 (6109 Β’) αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίστηκε ο αριθμός των θέσεων (σύνολο δεκατρείς (13) θέσεις) που θα πληρωθούν από προστατευόμενα από το ν. 2643/1998 άτομα. Για την προκήρυξη των θέσεων αυτών, αρμόδιος φορέας είναι η Δ.ΥΠ.Α.

Στο πλαίσιο των Προγραμματισμών Προσλήψεων τακτικού προσωπικού ετών 2022 και 2023, εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πλήρωσης συνολικά τριακοσίων εβδομήντα οκτώ (378) θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα. Εκ των ανωτέρω σαράντα έξι (46) θέσεις έχουν παρακρατηθεί προς πλήρωση με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται από το άρθρο 6 του Ν. 4765/2021 (πλήρωση με άτομα με αναπηρία τουλάχιστον με 50%). Για την πλήρωση των υπόλοιπων τριακοσίων τριάντα δυο (332) θέσεων:

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) εξέδωσε την 2Γ/2022 Πρόσκληση- Προκήρυξη σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021 (πρώτο στάδιο).

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έχει προβεί στην έκδοση των με αρ.2ΓΒ/2023 (ΦΕΚ 31/τ. ΑΣΕΠ/29-09-2023) και της 3ΓΒ/2023 (ΦΕΚ 51/τ. ΑΣΕΠ/13-12-2023) Προκηρύξεων για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας συνολικά τριακοσίων τριάντα δύο (332) θέσεων στο Φορέα.

Συγκεκριμένα, εκατόν σαράντα μια (141) θέσεις μόνιμου προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και εκατόν ενενήντα μια (191) θέσεις κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον e-ΕΦΚΑ.

Έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της Προκήρυξης 2ΓΒ/2023 ΑΣΕΠ και έχει εκδοθεί η απόφαση κατανομής από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί αποφάσεις διορισμού για εκατόν οχτώ (108) διοριστέους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ενώ η διαδικασία για τους υπόλοιπους διοριστέους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 3957/τ. Γ704-12-2024 και βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή προσκλήσεων στους διοριστέους για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τον διορισμό τους.

Στο πλαίσιο του ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων έτους 2024, εγκρίθηκε με την ΠΥΣ 26/31-10-2023 η πλήρωση συνολικά εκατόν πενήντα πέντε (155) θέσεων μέσω διαδικασίας προσλήψεων ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4765/2021, δεκαεννέα (19) εκ των οποίων με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται από το άρθρο 6 του ίδιου νόμου (πλήρωση από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50%) από τους Προγραμματισμούς Προσλήψεων των ετών 2022, 2023 και 2024.

Οι συνολικά εξήντα πέντε (65) θέσεις που έχουν παρακρατηθεί προς πλήρωση με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται από το άρθρο 6 του Ν. 4765/2021 (πλήρωση με άτομα με αναπηρία τουλάχιστον με 50%) από τους Προγραμματισμούς Προσλήψεων των ετών 2022, 2023 και 2024 έχουν ενταχθεί από το ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 6Κ/2024, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 44/τ. ΑΣΕΠ/08-10-2024

Στο πλαίσιο του ετήσιου Προγραμματισμού Προσλήψεων έτους 2025, εγκρίθηκε με την ΠΥΣ 51/30-09-2024 η πλήρωση συνολικά διακοσίων είκοσι (220) θέσεων μέσω διαδικασίας προσλήψεων ΑΣΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4765/2021, είκοσι έξι (26) εκ των οποίων με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται από το άρθρο 6 του ίδιου νόμου (πλήρωση από άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 50%).

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του Β’ κύκλου Κινητικότητας 2024 εγκρίθηκε η κάλυψη θέσεων με μετάταξη στον e-ΕΦΚΑ συνολικά εβδομήντα εννέα (79) οργανικών θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταβάλλει προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών, διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τους μηχανισμούς διαλειτουργικότητας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση ασφαλισμένων και συνταξιούχων στις Τοπικές Διευθύνσεις και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του.

Όσον αφορά στα θέματα στέγασης, σας γνωρίζουμε ότι σε όλα τα κτίρια που στεγάζονται Υπηρεσίες των ΚΕ.Π.Α. υφίστανται κατάλληλες – κατά το δυνατόν – συνθήκες στους χώρους αναμονής. Όσον αφορά στον κλιματισμό των χώρων, ο οποίος λειτουργεί σε όλα τα κτίρια, τυχόν προβλήματα που προκύπτουν επιλύονται άμεσα, μέσω ενεργών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συντήρησης κλιματισμού. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των προαναφερόμενων κτιρίων, οι υποδομές είναι κατάλληλες για την επίτευξη της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Στην περίπτωση που επισημαίνονται δυσλειτουργίες στις ανωτέρω υποδομές γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, το ταχύτερο δυνατόν, για την άρση των προβλημάτων, είτε στα ιδιόκτητα κτίρια (με ενέργειες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών) είτε στα μισθωμένα κτίρια (με ενέργειες του ιδιοκτήτη του κτιρίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Στέγασης). Σχετικά με τα αναφερόμενα επιπρόσθετα μέτρα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία όρασης, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσθετες – σχετικά πρόσφατες – απαιτήσεις, γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες από την αρμόδια Υπηρεσία (επιτόπου αυτοψίες και μελέτες) προκειμένου να σχεδιαστούν και να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα μέτρα.

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Στέγασης του e-ΕΦΚΑ διεξάγει διαγωνισμούς μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση υπηρεσιών του Φορέα συμπεριλαμβανομένων και των χώρων για την διεξαγωγή των επιτροπών ΚΕ.Π.Α., σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Δ.Σ. του Φορέα προδιαγραφές. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που πρέπει να πληρούνται για την αποδοχή των προσφερόμενων ακινήτων, είναι και η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, εγκύων, ηλικιωμένων, τυφλών κ.λπ (ύπαρξη ράμπας, κατάλληλες διαστάσεις ανελκυστήρων και διαμορφωμένα WC για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4067/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ως κατ’ εξοχήν σχετική με το αντικείμενο, είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.

14. Αίτημα για προσλήψεις βάσει του ν.2643/1998 (Α’ 220):

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, η δημιουργία ή διατήρηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων ανήκουν στη βούληση του εργοδότη. Όσον αφορά στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ισχύουν τα ακόλουθα:

Με τον ν.4765/2021 (Α’ 6) άλλαξε το καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο για τις ειδικές κατηγοριών πληθυσμού που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.2643/1998. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 61 καταργήθηκαν οι διατάξεις που αφορούν προσλήψεις ειδικών κατηγοριών πληθυσμού μέσω του ν.2643/1998 στο Δημόσιο, καθώς και στα ΝΠΙΔ που προσλαμβάνουν μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Επιπλέον, στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι οι κατηγορίες αυτές θα συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες μόνο μέσω του γενικότερου πλαισίου των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π.

Όσον αφορά τις προσλήψεις τυφλών τηλεφωνητών, καθώς και δικηγόρων με αναπηρία 50% τουλάχιστον, στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας και οι φορείς του δημόσιου τομέα που αναφέρονται στην παράγραφο 13 του άρθρου 2 του ν.2643/1998, εξαιρούνται εν τοις πράγμασι από την υποχρέωση της παρ. 10 του ίδιου άρθρου, καθώς προσλαμβάνουν πλέον προσωπικό στο πλαίσιο του ΑΣΕΠ. Πάντως, αποσαφηνίζεται ότι οι διατάξεις για πρόσληψη δικηγόρων αφορούν όλους τους δικηγόρους με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και όχι μόνο τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως σαφώς διατυπώνεται στις διατάξεις αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω, αρμόδιο επί των σχετικών αιτημάτων είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει και η τυχόν δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων στον Δημόσιο Τομέα (βλ. π.δ. 85/2022, ΦΕΚ Α’ 232).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Συντάξεις: Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις αυξήσεις το 2025

Συντάξεις: Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις αυξήσεις το 2025                             

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Τι ισχύει για όσους καταθέσουν αίτηση σύνταξης μέσα στο 2025 και πως διαμορφώνονται οι συντάξεις χηρείας.                                 

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις αυξήσεις του 2025 περιλαμβάνει απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνου Τσακλόγλου                                     

Ειδικότερα συντάξεις που θα απονεμηθούν από 01.01.2025, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και 31.12.2024, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις για μηνιαίες συντάξεις από 01.01.2025 και έπειτα. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον καθορισμό της έναρξης καταβολής της σύνταξης.                                     

Ειδικότερα, για τις συντάξεις γήρατος και θανάτου, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4554/2018, ήτοι καταβάλλονται από την 1η ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Άρα, από τις αυξήσεις καταλαμβάνονται αιτήσεις συνταξιοδότησης, με ημερομηνία υποβολής μέχρι και 30.11.2024.                                     

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2024, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2024. Ωστόσο, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2024, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2024 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.                                     

Εθνική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025                                     

Η εθνική σύνταξη, η οποία μέχρι 31.12.2024 ανερχόταν σε 426,17 €, αυξάνεται από 01.01.2025 σε 436,40 €. Συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) με έναρξη καταβολής από 01.01.2025 απονέμονται με βάση το ανωτέρω ποσό. Τέλος, επισημαίνεται ότι ποσά που συνδέονται με το εκάστοτε ισχύον ποσό εθνικής σύνταξης (βλ. κάτωθι π.χ. ανώτατο όριο σύνταξης) αναπροσαρμόζονται αντιστοίχως.                                     

Ανταποδοτική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025                                     

Οι συντάξιμες αποδοχές, για συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) με έναρξη καταβολής από 01.01.2025, αναπροσαρμόζονται με βάση τα ανωτέρω.                                     

Ανώτατο όριο κύριας και επικουρικής σύνταξης

Με βάση τα ανωτέρω, λόγω της αύξησης του ποσού της εθνικής σύνταξης σε 436,40 € το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε 5.114,04 € αυξάνεται από 01.01.2025 αυτόματα σε 5.236,80 €), ενώ το ανώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε 1.489,54€, αυξάνεται από 01.01.2025 αυτόματα σε 1.571,04 €.                                     

Κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου και κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου


                                         Λόγω της αύξησης της εθνικής σύνταξης, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε 827,52 € αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 01.01.2025 ανέρχεται στο ποσό των 872,80 €.                                         

                                         Επιπλέον, λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου ορίου της σύνταξης λόγω θανάτου με βάση το συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 και με βάση την αύξηση της εθνικής σύνταξης, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου αυξάνεται από 01.01.2025 σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα:                                     

syntaxeis1_0a13c.jpg

Σημειώνεται ότι και για συντάξεις που λαμβάνουν διαφορά κατώτατου ορίου, η αύξηση από 01.01.2025 υπολογίζεται κατ’ αρχήν στο πραγματικό ποσό της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική). Η νέα διαφορά κατώτατου ορίου από 01.01.2025 υπολογίζεται με βάση το ανωτέρω αυξημένο κατώτατο όριο.                                     

Βασική Σύνταξη π. ΟΓΑ                                     

Η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ του ν. 4169/1961, η οποία μέχρι 31.12.2024 ανερχόταν σε 399,54 € από 01.01.2025 αυξάνεται σε 409,13 €.                                     

Συντάξεις λόγω θανάτου μετά την πρώτη 3ετία καταβολής                                     

Οι συντάξεις λόγω θανάτου μετά την πρώτη τριετία καταβολής, καταλαμβάνονται από την αύξηση των συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του κατώτατου ορίου της σύνταξης.                                     

Συντάξεις αγάμων θυγατέρων                                     

Οι συντάξεις των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων καταλαμβάνονται από την αύξηση των συντάξεων και μέχρι το ανώτατο όριο, το οποίο δεν μεταβάλλεται και εξακολουθεί να ανέρχεται στο ποσό των 720 €.                                     


Τελειώνω την ανάρτυση αυτή με την  



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 

ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄ Γ΄& Δ΄ 

 

Αρ. Πρ: 2018 Ημ/νία: 27.1.2025 Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

 

 

Διεύθυνση 

Πληροφορίες 

Τηλέφωνο 

Ηλ. Ταχ. 

: Σταδίου 29, 105 59, Αθήνα 

: Ε. Βρέκου, 

Αθ. Λυκουργιάς, 

Α. Λυτροκάπη, 

Χρ. Γκιουλέκα, 

Π. Καρτσακλή 

: 2131516791, 2131516815, 

2131516797, 2131516786, 

2131516747 

: synparoxes@ypakp.gr  

 

ΠΡΟΣ: 

ΚΟΙΝ. : 

 

e-Ε.Φ.Κ.Α. 

α. Γραφείο Διοικητή 

dioikitis@efka.gov.gr 

β. Γενική Διεύθυνση Συντάξεων 

 gd.sintaxeon@efka.gov.gr 

γ. Γενική Διεύθυνση Συντάξεων 

Δημοσίου Τομέα 

 gd.sintaxeondt@efka.gov.gr 

δ. Γενική Διεύθυνση Επικουρικής 

Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών 

 gd.epasf@efka.gov.gr 

ε. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών 

Υπηρεσιών 

 gd.oikon@efka.gov.gr 

 

 Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 

α. Γραφείο Υπουργού 

β. Γραφείο Υφυπουργού Κ.Α. 

γ. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Κ.Α. 

ενταύθα 



ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για την εφαρμογή του συντελεστή αύξησης κύριων συντάξεων της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 από 01.01.2025» 

Σχετ.: Η υπ’ αρ. 53457/12.12.2024 κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6865) 

 

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης κύριων συντάξεων και λοιπών παροχών για τις οποίες οι σχετικές διατάξεις παραπέμπουν για αναπροσαρμογή των ποσών στην παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 (Α’ 85) και παρέχουμε τις κάτωθι διευκρινίσεις. 

Περιεχόμενα 

 1. Συντελεστής αύξησης της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 ............................................................................. 2 

 2. Αύξηση ήδη καταβαλλομένων από τον e-ΕΦΚΑ την 31η.12.2024 συντάξεων .......................................................... 3 

 3. Εθνική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025 ....................................................................................................... 5 

 4. Ανταποδοτική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025 

 5. Ανώτατο όριο κύριας και επικουρικής σύνταξης ......................................................................................................... 6 

  6. Κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου και κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου ..................................................................................................................................................... 6 

 7. Βασική Σύνταξη π. ΟΓΑ .............................................................................................................................................. 8 

 8. Συντάξεις λόγω θανάτου μετά την πρώτη 3ετία καταβολής ........................................................................................ 8 

 9. Συντάξεις αγάμων θυγατέρων ...................................................................................................................................... 8 

 10. Αναπροσαρμογή ορίων παρακράτησης Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ....................................................... 9 

 

 

1. Συντελεστής αύξησης της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «4. α. Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.». 

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «1. Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του Ε.Φ.Κ.Α. και των θεμελιωδών αρχών των άρθρων 1 και 2, οι ρυθμίσεις των άρθρων 4 - 20 του Κεφαλαίου Β΄ εφαρμόζονται και στους ασφαλισμένους των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 53, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, ειδικών ρυθμίσεων των άρθρων που ακολουθούν και με εξαίρεση των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ που, από τη φύση τους, ρυθμίζουν αποκλειστικά τη σχέση των δημοσίων ή στρατιωτικών υπαλλήλων με την υπηρεσία τους.». 

Σύμφωνα με το εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «1. Οι ήδη καταβαλλόμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κύριες συντάξεις, πλην όσων χορηγούνται από τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220), αναπροσαρμόζονται αποκλειστικά με μηχανογραφικές διαδικασίες, σύμφωνα με την ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 14, σε συνδυασμό με τα άρθρα 7, 8, 27, 28, 30 και 12, βάσει των ειδικότερων ρυθμίσεων της επόμενης παραγράφου.». 

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4997/2022 (Α’ 219) με τίτλο «Διαδικασία αναπροσαρμογής συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος», «Η κοινή απόφαση της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του 

συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση του πρώτου εδαφίου που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.» 

Με την υπ’ αρ. 53457/12.12.2024 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ορίστηκε ο συντελεστής της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 καθώς και η αύξηση ποσών συντάξεων, η αναπροσαρμογή των οποίων πραγματοποιείται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016. Ειδικότερα, ορίστηκε ότι το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31η.12.2024 αυξάνεται από την 01.01.2025 κατά δύο και τέσσερα δέκατα επί τοις εκατό (2,4%) και ο συντελεστής της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 ορίζεται σε 1,024. 

 

Κάτωθι αναλύονται ανά κεφάλαιο τα μεγέθη που επηρεάζονται από τον ανωτέρω συντελεστή για την αύξηση των συντάξεων της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016. 

2. Αύξηση ήδη καταβαλλομένων από τον e-ΕΦΚΑ την 31η.12.2024 συντάξεων 

Νομοθετικό πλαίσιο 

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «4. α. Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.». 

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «1. Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του Ε.Φ.Κ.Α. και των θεμελιωδών αρχών των άρθρων 1 και 2, οι ρυθμίσεις των άρθρων 4 - 20 του Κεφαλαίου Β΄ εφαρμόζονται και στους ασφαλισμένους των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 53, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, ειδικών ρυθμίσεων των άρθρων που ακολουθούν και με εξαίρεση των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ που, από τη φύση τους, ρυθμίζουν αποκλειστικά τη σχέση των δημοσίων ή στρατιωτικών υπαλλήλων με την υπηρεσία τους.». 

Σύμφωνα με το εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν.4387/2016 (Α’ 85) «1. Οι ήδη καταβαλλόμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κύριες συντάξεις, πλην όσων χορηγούνται από τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220), αναπροσαρμόζονται αποκλειστικά με μηχανογραφικές διαδικασίες, σύμφωνα με την ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 14, σε συνδυασμό με τα άρθρα 7, 8, 27, 28, 30 και 12, βάσει των ειδικότερων ρυθμίσεων της επόμενης παραγράφου.». 

 

Εφαρμογή 

Με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14, την παρ. 1 του άρθρου 27 και το εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν.4387/2016 (Α’ 85), ο συντελεστής αύξησης επηρεάζει: 

1. Ως προς το είδος της σύνταξης: Κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου.  

2. Ως προς την προέλευση της σύνταξης: Κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως του πρώην φορέα, τομέα, κλάδου, λογαριασμού με τις διατάξεις του οποίου απονεμήθηκε αυτή, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, του π. ΟΓΑ και του π. ΝΑΤ.   

3. Ως προς την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης: Όλες τις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31.12.2024. Ειδικότερα, επηρεάζονται:  

3.1. οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2024 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τα άρθρα 14 και 33 του ν.4387/2016 και την υπ’ αρ. Φ.11321/οικ.10772/382/9.3.2021 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Νέα αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων» (Β’ 1082). 

3.2. οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2024 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους με βάση τα άρθρα 14 και 33 του ν.4387/2016. 

3.3. οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2024 που έχουν απονεμηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό με βάση τα άρθρα 14 και 33 του ν.4387/2016, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί ή υπολογισθεί δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220). 

3.4. Οι καταβαλλόμενες από 13.05.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το ν.4387/2016 και με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2024. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 01.01.2025, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και 31.12.2024, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις για μηνιαίες συντάξεις από 01.01.2025 και έπειτα. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον καθορισμό της έναρξης καταβολής της σύνταξης. Ειδικότερα, για τις συντάξεις γήρατος και θανάτου, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4554/2018, ήτοι καταβάλλονται από την 1η ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Άρα, από τις αυξήσεις καταλαμβάνονται αιτήσεις συνταξιοδότησης, με ημερομηνία υποβολής μέχρι και 30.11.2024. Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2024, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2024. Ωστόσο, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2024, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση το συντελεστή 

αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31.12.2024 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

3. Εθνική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025 

Νομοθετικό πλαίσιο 

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 7 του ν.4387/2016 «6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. […] Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 14 του παρόντος.». 

Εφαρμογή 

Με βάση τα ανωτέρω η εθνική σύνταξη, η οποία μέχρι 31.12.2024 ανερχόταν σε τετρακόσια είκοσι έξι ευρώ και δεκαεπτά λεπτά (426,17 €), αυξάνεται από 01.01.2025 σε τετρακόσια τριάντα έξι ευρώ και σαράντα λεπτά (436,40 €). Συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) με έναρξη καταβολής από 01.01.2025 απονέμονται με βάση το ανωτέρω ποσό και τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.4387/2016 περί υπολογισμού της εθνικής σύνταξης. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι ποσά που συνδέονται με το εκάστοτε ισχύον ποσό εθνικής σύνταξης (βλ. κάτωθι π.χ. ανώτατο όριο σύνταξης) αναπροσαρμόζονται αντιστοίχως. 

 

4. Ανταποδοτική Σύνταξη νέων απονομών από 01.01.2025 

Νομοθετικό πλαίσιο 

Σύμφωνα με το εδάφιο α’ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν.4387/2016 «4.α. Η αναπροσαρμογή των συνταξίμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το 2024, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ». 

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 5167/2024 (Α’ 207): «3. Το χρονικό διάστημα αναφοράς του πρώτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4387/2016, περί αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, και η έναρξη του χρονικού διαστήματος αναφοράς του δευτέρου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2026.» 

Εφαρμογή 

Οι συντάξιμες αποδοχές, για συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) με έναρξη καταβολής από 01.01.2025, αναπροσαρμόζονται με βάση τα ανωτέρω και όχι με βάση το 

συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016. Για το θέμα της αναπροσαρμογής θα δοθούν οδηγίες με νεότερο έγγραφο.  Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

5. Ανώτατο όριο κύριας και επικουρικής σύνταξης 

Νομοθετικό πλαίσιο 

Σύμφωνα με το άρθρο 120 του ν. 4623/2019 «1. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης της παραγράφου 6 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης, όπως το ποσό αυτής ισχύει κάθε φορά. Το οριζόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ανώτατο όριο καταλαμβάνει και τις κάθε είδους προσαυξήσεις της σύνταξης ή των συντάξεων, ενώ δεν καταλαμβάνει τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. 2. Το ανώτατο όριο της παραγράφου 1 εφαρμόζεται και στις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί έως και τις 12.5.2016 ή ανατρέχουν στην ίδια ημερομηνία και οι οποίες επανυπολογίστηκαν με βάση τα άρθρα 14 και 33 του ν. 4387/2016 όπως ισχύουν. Η τυχόν προσωπική διαφορά που έχει προκύψει από την αναπροσαρμογή ανακαθορίζεται με βάση το νέο ανώτατο όριο.[…] 4. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας επικουρικής σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, οι οποίες χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31.12.2014, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα έξι εικοστά (6/20) του ανώτατου ορίου που προβλέπεται στην παρ. 1 για τις κύριες συντάξεις. Το ανώτατο όριο του πρώτου εδαφίου καταλαμβάνει και τις κάθε είδους προσαυξήσεις της σύνταξης ή των συντάξεων.» 

Εφαρμογή 

Με βάση τα ανωτέρω, λόγω της αύξησης του ποσού της εθνικής σύνταξης σε τετρακόσια τριάντα έξι ευρώ και σαράντα λεπτά ( 436,40 €), το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε πέντε χιλιάδες εκατόν δέκα τέσσερα ευρώ και τέσσερα λεπτά (5.114,04 €), αυξάνεται από 01.01.2025 αυτόματα σε πέντε χιλιάδες διακόσια τριάντα έξι ευρώ και ογδόντα λεπτά (5.236,80 €), ενώ το ανώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε χίλια τετρακόσια ογδόντα εννέα ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (1.489,54€), αυξάνεται από 01.01.2025 αυτόματα σε χίλια πεντακόσια εβδομήντα ένα ευρώ και τέσσερα λεπτά (1.571,04 €). 

6. Κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου και κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου 

Νομοθετικό πλαίσιο 

Με βάση το άρθρο 33 του ν. 5006/2022 (Α’ 239) στην υποπ. α, της περ. Β της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν.4387/2016 (Α’ 85) προστίθεται εδάφιο προκειμένου να τεθεί ρήτρα αναπροσαρμογής του κατώτατου ορίου σύνταξης λόγω θανάτου με βάση το μηχανισμό αναπροσαρμογής των 

συντάξεων που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 14 του ιδίου νόμου. Η νέα υποπ. α, της περ. Β της παρ. 4 του άρθρου 12 προβλέπει ότι «α) Το συνολικό ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου του επιζώντος ή/και του διαζευγμένου συζύγου, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) έτη ασφάλισης. Εάν ο χρόνος ασφάλισης του θανόντος είναι μικρότερος των είκοσι (20) ετών, το ως άνω ποσό βαίνει μειούμενο κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των είκοσι (20) ετών και μέχρι τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών ασφάλισης. Για χρόνο ασφάλισης μικρότερο των δεκαπέντε (15) ετών, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου του επιζώντος ή/και του διαζευγμένου συζύγου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των τριακοσίων εξήντα (360) ευρώ. Το ποσό του κατώτατου ορίου αναπροσαρμόζεται με βάση τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 14. Τα ποσά των προηγούμενων εδαφίων επιμερίζονται μεταξύ επιζώντος και διαζευγμένου συζύγου, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.». Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του ν.4387/2016 «2. Επί αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται βάσει των άρθρων 7, 8 και 28. Σε καμία περίπτωση το ποσό της σύνταξης του δικαιούχου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στο διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης, για είκοσι (20) έτη ασφάλισης, στο ύψος που εκάστοτε διαμορφώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 7» 

Εφαρμογή 

Με βάση τα ανωτέρω, λόγω της αύξησης της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου, το οποίο έως 31.12.2024 ανερχόταν σε οκτακόσια είκοσι επτά ευρώ και πενήντα δύο λεπτών (827,52 €), αναπροσαρμόζεται αυτόματα και από 01.01.2025 ανέρχεται στο ποσό των οκτακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ και ογδόντα λεπτών (872,80 €). 

Επιπλέον, λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου ορίου της σύνταξης λόγω θανάτου με βάση το συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 και με βάση την αύξηση της εθνικής σύνταξης, το κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου αυξάνεται από 01.01.2025 σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα: 

Έτη ασφάλισης θανόντος 

Κατώτατο Όριο σύνταξης λόγω θανάτου έως 31.12.2024 

Κατώτατο Όριο σύνταξης λόγω θανάτου από 01.01.2025 

20 και άνω 

426,17 

436,40 

19 έτη 

420,84  

430,95 

18 έτη 

415,51 

425,49 

17 έτη 

410,19 

420,04 

16 έτη 

404,86 

414,58 

15 έτη και λιγότερα 

399,54 

409,13 

Σημειώνεται ότι και για συντάξεις που λαμβάνουν διαφορά κατώτατου ορίου, η αύξηση από 01.01.2025 υπολογίζεται κατ’ αρχήν στο πραγματικό ποσό της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική). Η νέα διαφορά κατώτατου ορίου από 01.01.2025 υπολογίζεται με βάση το ανωτέρω αυξημένο κατώτατο όριο. Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

7. Βασική Σύνταξη π. ΟΓΑ 

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4997/2022 (Α’ 219) «Το ποσό της βασικής σύνταξης του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ορίζεται σε τριακόσια εξήντα (360) ευρώ και αυξάνεται από 1ης.1.2023 και εφεξής με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος.». 

Με βάση τα ανωτέρω, η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ του ν. 4169/1961, η οποία μέχρι 31.12.2024 ανερχόταν σε τριακόσια ενενήντα εννέα ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (399,54 €), από 01.01.2025 αυξάνεται σε τετρακόσια εννέα ευρώ και δέκα τρία λεπτά (409,13 €). Σημειώνεται ότι το άρθρο 12 του ν. 2458/1997, συνεχίζει να ισχύει και τα ποσοστά απομείωσης της βασικής σύνταξης υπολογίζονται από 01.01.2025 επί του ανωτέρω αυξημένου ποσού. 

8. Συντάξεις λόγω θανάτου μετά την πρώτη 3ετία καταβολής 

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν.4387/2016 «5.α) Στον επιζώντα σύζυγο καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα. β) Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων των περιπτώσεων α΄, β΄ και γ΄ της υποπαραγράφου Β΄ της παραγράφου 4. γ) Εάν ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία του, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.» 

Με βάση τα ανωτέρω, και οι συντάξεις λόγω θανάτου μετά την πρώτη τριετία καταβολής, καταλαμβάνονται από την αύξηση των συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του κατώτατου ορίου της σύνταξης. 

9. Συντάξεις αγάμων θυγατέρων 

Με τις διατάξεις του εδαφίου α’ της υποπαραγράφου Β5 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄222), όπως αυτό τροποποιήθηκε από 01.01.2013 με την παρ.7β του άρθρου 4 του ν.4151/2013 (Α 103), τέθηκε ως ανώτατο όριο μηνιαίας καταβλητέας σύνταξης στις συντάξεις των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων το ποσό των εφτακοσίων είκοσι ευρώ (720,00 €). 

 

Με βάση τα ανωτέρω, οι συντάξεις των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων καταλαμβάνονται από την αύξηση των συντάξεων και μέχρι το ανώτατο όριο, το οποίο δεν μεταβάλλεται και εξακολουθεί να ανέρχεται στο ποσό των εφτακοσίων είκοσι ευρώ (720,00 €).  Σχόλιο πλαισίου κειμένουΣχόλιο πλαισίου κειμένου ΑΔΑ: 9Κ8Χ46ΝΛΔΓ-ΟΕΑ

10. Αναπροσαρμογή ορίων παρακράτησης Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 

Νομοθετικό πλαίσιο  

 

Με το άρθρο 14 του ν. 5162/2024 «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις.» (Α’ 198), προστέθηκαν εδάφια στην παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) και στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120), περί της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) καθώς και στην περ. α) της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) και στην περ. α) της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180) περί της παρακράτησης επιπλέον εισφοράς στις συντάξεις συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας, προκειμένου να αναπροσαρμόζονται τα όρια ποσών συντάξεων για την παρακράτηση της Ε.Α.Σ. και της επιπλέον εισφοράς με βάση το συντελεστή αναπροσαρμογής των συντάξεων που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016. 

 

Με το ίδιο άρθρο, προστέθηκαν εδάφια στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 και στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, περί της Ε.Α.Σ. καθώς και στην περ. ε) της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 και στην περ. ε) της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011, περί της παρακράτησης επιπλέον εισφοράς στις συντάξεις συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας, για την αντίστοιχη αναπροσαρμογή των κατωτάτων ορίων της πρώτης κατηγορίας παρακράτησης κάθε εισφοράς. 

 

Εφαρμογή 

 

Με βάση τα ανωτέρω, λόγω της εφαρμογής του συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016, τα όρια κάθε κατηγορίας παρακράτησης της Ε.Α.Σ. και της επιπλέον εισφοράς για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, καθώς και το κατώτατο όριο της πρώτης κατηγορίας αντιστοίχως, αυξάνονται από 01.01.2025 σύμφωνα με τους κάτωθι πίνακες: 

 

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρ. 38 ν. 3863/2010 και άρ. 11 ν. 3865/2010) 

Ποσό σύνταξης 

Συντελεστής παρακράτησης 

α. Από 1.433,61 € έως 1.740,80 € 

3% 

β. Από 1.740,81 € έως 2.048,00 € 

6% 

γ. Από 2.048,01 € έως 2.355,20 € 

7% 

δ. Από 2.355,21 € έως 2.662,40 € 

9% 

ε. Από 2.662,41 € έως 2.969,60 € 

10% 

στ. Από 2.969,61 € έως 3.276,80 € 

12% 

ζ. Από 3.276,81 € έως 3.584,00 € 

13% 

η. Από 3.584,01 € και άνω 

14% 

Κατώτατο όριο σύνταξης πρώτης κατηγορίας: 

1.433,60 € 

 

Επιπλέον Εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών (παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 και παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4002/2011) 

Ποσό σύνταξης 

Συντελεστής παρακράτησης 

α. Από 1.740,81 € έως 2.355,20 € 

6% 

β. Από 2.355,21 € έως 2.969,60 € 

8% 

γ. Από 2.969,61 € άνω 

10% 

Κατώτατο όριο σύνταξης πρώτης κατηγορίας: 

1.740,80 € 

 

Σημειώνεται ότι τα ως άνω όρια εφαρμόζονται από τις συντάξεις Ιανουαρίου 2025 και εφεξής. 

 

 

 

 

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ 

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεν συμπεριλήφθηκε η προστασία και υποστήριξη των γυναικών με αναπηρία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης- μερική μόνο ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεν συμπεριλήφθηκε η προστασία και υποστήριξη των γυναικών με αναπηρία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης- μερική μόνο ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ

Αθήνα: 29.01.2025

Αρ. Πρωτ.:           110

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεν συμπεριλήφθηκε η προστασία και υποστήριξη των γυναικών με αναπηρία στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης- μερική μόνο ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ

Δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ στο νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 κλπ.» και ειδικότερα στο Μέρος Α’ «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385» του υπουργείου Δικαιοσύνης, με συνέπεια η Οδηγία (EE) 2024/1385 να μην ενσωματώνεται πλήρως στο σύνολο της στην ελληνική νομοθεσία αλλά εν μέρει, και σημαντικές διατάξεις που αφορούν στην προστασία και υποστήριξη των γυναικών με αναπηρία να μην έχουν συμπεριληφθεί…

Αξίζει να τονιστεί ότι παρότι η παράγραφος 72 της Οδηγίας 2024/1385 λαμβάνει υπόψη της ότι «[ο]ι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται δυσανάλογα βία κατά των γυναικών και εξ οικείων βία και, λόγω των αναπηριών τους, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υποστήριξης. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αυτές μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τα δικαιώματα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, σε ισότιμη βάση με άλλα άτομα, δίνοντας παράλληλα τη δέουσα προσοχή στην ιδιαίτερη ευαλωτότητα των εν λόγω θυμάτων και στις πιθανές δυσκολίες τους όταν ζητούν βοήθεια», παρ’ όλα αυτά η εν λόγω διάσταση δεν αποτυπώνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα ούτε τα άρθρα της Οδηγίας που κάνουν ειδική αναφορά στα άτομα με αναπηρία και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία και την υποστήριξή τους, δεν συμπεριλήφθηκαν.

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί την ενσωμάτωση της Οδηγίας (EE) 2024/1385 στο σύνολό της στην ελληνική νομοθεσία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα προστατεύει και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των γυναικών με αναπηρία ενάντια στη βία, οι οποίες, υφίστανται δυσανάλογα βία κατά των γυναικών και εξ οικείων βία λόγω και της αναπηρίας τους.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Αντωνία Παυλή

Επείγον

Αθήνα: 15.01.2025

Αρ. Πρωτ.:           38

ΠΡΟΣ:    κ. Γ. Φλωρίδη, Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:  «Η θέση της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του σχεδίου νόμου “Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας -Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών -Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust- Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», και ειδικότερα το Μέρος Α’ “Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385” του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί την τριτοβάθμια κοινωνική και συνδικαλιστική οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, κοινωνικό εταίρο της Ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF), που εκπροσωπεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία, ύστερα από τη μελέτη του σχεδίου νόμου «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας -Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών -Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust- Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», και ειδικότερα το Μέρος Α’ «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών -Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2024 και 07 Ιανουαρίου 2025 διαπιστώνει ότι η Οδηγία (EE) 2024/1385 δεν ενσωματώνεται πλήρως στο σύνολο της στην ελληνική νομοθεσία αλλά εν μέρει, έχοντας ως συνέπεια σημαντικές διατάξεις που αφορούν την προστασία και υποστήριξη των γυναικών με αναπηρία να μην έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω σχέδιο νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι η παράγραφος 72 της Οδηγίας 2024/1385 λαμβάνει υπόψη της ότι «[ο]ι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται δυσανάλογα βία κατά των γυναικών και εξ οικείων βία και, λόγω των αναπηριών τους, αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε μέτρα προστασίας και υποστήριξης. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αυτές μπορούν να επωφελούνται πλήρως από τα δικαιώματα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, σε ισότιμη βάση με άλλα άτομα, δίνοντας παράλληλα τη δέουσα προσοχή στην ιδιαίτερη ευαλωτότητα των εν λόγω θυμάτων και στις πιθανές δυσκολίες τους όταν ζητούν βοήθεια», παρ’ όλα αυτά η εν λόγω διάσταση δυστυχώς δεν αποτυπώνεται στο Μέρος Α’ του σχεδίου νόμου.

Επιπρόσθετα, τα άρθρα της Οδηγίας που κάνουν ειδική αναφορά στα άτομα με αναπηρία και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία και την υποστήριξή τους, δυστυχώς, δεν έχουν συμπεριληφθεί στο Μέρος Α’ του σχεδίου νόμου. Ειδικότερα, τα εν λόγω άρθρα είναι τα εξής:

• Άρθρο 11: το οποίο αφορά στη δημιουργία επιβαρυντικών περιστάσεων (aggravating circumstances) για αδικήματα που διαπράττονται σε βάρος ατόμου με αναπηρία.

• Άρθρο 21: το οποίο αφορά στην έκδοση κατευθυντήριων προς τις αρχές επιβολής του νόμου και τις εισαγγελικές αρχές, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οδηγίες ως προς το πως θα «αντιμετωπίζονται τα θύματα με τρόπο ευαίσθητο ως προς την τραυματική εμπειρία τους, το κοινωνικό τους φύλο, την αναπηρία τους ή το γεγονός ότι πρόκειται για παιδιά, και διασφαλίζεται το δικαίωμα ακρόασης του παιδιού και το βέλτιστο συμφέρον του».

• Άρθρο 29: το οποίο αφορά στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας των γραμμών βοήθειας για τα θύματα σε τελικούς χρήστες με αναπηρία, μεταξύ άλλων με την παροχή υποστήριξης σε γλώσσα που είναι εύκολα κατανοητή.

• Άρθρο 33: το οποίο αφορά στη διασφάλιση της επάρκειας όλων των υπηρεσιών υποστήριξης που προβλέπονται από το νόμο ότι έχουν την ικανότητα να φιλοξενήσουν θύματα με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη τις εξειδικευμένες ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής βοήθειας.

• Άρθρο 34: το οποίο αφορά στην υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας καθώς και την παροχή πληροφοριών σε μορφότυπους που είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

• Άρθρο 36: το οποίο αφορά στη διασφάλιση γενικής και εξειδικευμένης κατάρτισης των δικαστών και των εισαγγελέων που συμμετέχουν σε σχετικές ποινικές διαδικασίες και έρευνες η οποία θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα επικεντρώνεται στα θύματα, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση του κοινωνικού φύλου και της αναπηρίας όπως και ότι θα είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στα παιδιά.

Ως προς τα άρθρα του Μέρους Α’ του σχεδίου νόμου προτείνουμε τις ακόλουθες συμπληρώσεις:

Άρθρο 1: Σκοπός

Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η θέσπιση διατάξεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, αδικημάτων που αφορούν τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, παιδιών και ευάλωτων ομάδων και ατόμων με αναπηρία καθώς και της τέλεσης των ανωτέρω εγκλημάτων στον χώρο της πληροφορικής.

Αιτιολόγηση: Η χρήση του όρου ευάλωτα άτομα είναι αρκετά γενική. Είναι σημαντικό στο περιεχόμενο του άρθρου που αφορά τον σκοπό να γίνεται σαφές ποια άτομα περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Άρθρο 6: Παράνομη βία – Καταναγκασμός σε γάμο-Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 330 του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 4 της Οδηγίας 2024/1385)

Προτείνουμε η παράγραφος 2 να συμπληρωθεί ως εξής:

«Άρθρο 330 Παράνομη βία

2. Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, αν η πράξη της παρ. 1 τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου με ή χωρίς αναπηρία που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Άρθρο 16: Απόρριψη συμφωνίας διαμεσολάβησης με αιτιολογημένη διάταξη του εισαγγελέα – Κριτήρια απόρριψης και δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του εισαγγελέα εφετών – Τροποποίηση παρ. 5, 6, 7 και προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 12 του ν. 3500/2006

Προτείνουμε η παράγραφος 5 να συμπληρωθεί ως εξής:

«5. Αν η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει ή δεν επέλθει συμφωνία ως προς τους όρους της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 11, κινείται η ποινική διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παθόντος είναι θετική, ο εισαγγελέας με διάταξή του θέτει τη δικογραφία σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας. Ο εισαγγελέας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενόψει του συμφέροντος και των αναγκών του θύματος, δύναται να μην δεχθεί τη συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση, με αιτιολογημένη διάταξή του, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, κριτήρια, όπως η σοβαρότητα, η σκληρότητα τέλεσης και η κατά συρροή ή καθ’ υποτροπή τέλεση του εγκλήματος, η εξακολουθητική παραβίαση της σωματικής, ψυχολογικής ή γενετήσιας ακεραιότητας του θύματος, ο βαθμός του ψυχικού τραύματος που του προκλήθηκε, οι ανισορροπίες συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ δράστη ή υπόπτου και θύματος, η ηλικία, η ωριμότητα ή αναπηρία ή/και η νοητική ικανότητα του τελευταίου, οι κίνδυνοι επανειλημμένης βίας ή σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης ή κακοποίησης παιδιών ή χρήσης όπλων, καθώς, επίσης, και η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, κατάσταση ψυχικής υγείας ή συμπεριφορά παρενοχλητικής παρακολούθησης από τον δράστη ή τον ύποπτο και εν γένει οποιοιδήποτε ισχυροί παράγοντες, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή ή προδικάζουν αρνητικές συνέπειες σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση της κρίσης του εισαγγελέα, διενεργείται προηγούμενη κλήτευση και ακρόαση των μερών, ενώ δύναται να ζητηθεί από αυτόν, συμβουλευτικά, η γνώμη των επιστημόνων που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 18. Το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της πράξης έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της διάταξης του τρίτου εδαφίου στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 52 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν ο εισαγγελέας εφετών, αφού καλέσει και ακούσει τα μέρη, δεχτεί την προσφυγή, παραγγέλλει τη θέση της δικογραφίας στο ειδικό αρχείο της εισαγγελίας, διαφορετικά την κίνηση της ποινικής διαδικασίας κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την καταστροφή του σχετικού υλικού με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 302 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ζητούμε να λάβετε υπόψη σας τις προαναφερθείσες σημαντικές παρατηρήσεις μας και να ενσωματώσετε την Οδηγία (EE) 2024/1385 στο σύνολό της στην ελληνική νομοθεσία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα προστατεύει και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των γυναικών με αναπηρία ενάντια στη βία, οι οποίες, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην παράγραφο 72 της Οδηγίας, υφίστανται δυσανάλογα βία κατά των γυναικών και εξ οικείων βία λόγω και της αναπηρίας τους.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Πηγή: www.esamea.gr