Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Βουλή: Παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την συμπερίληψη των ΑμεΑ -Οι τοποθετήσεις Τασούλα-Πιερρακάκη

Βουλή: Παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την συμπερίληψη των ΑμεΑ -Οι τοποθετήσεις Τασούλα-Πιερρακάκη

«Η τεχνολογία, είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό» τόνισε ο Κώστας Τασούλας.

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θέλησε να περιγράψει τις πολλαπλές πτυχές και χρήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, κατά την κοινή συνεδρίαση ενημέρωσης των Επιτροπών Έρευνας και Τεχνολογίας, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συμβάλλουν και προάγουν στην συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία .

Ο κ. Τασούλας, που επέλεξε να παραστεί στην κοινή συνεδρίαση, εντυπωσιασμένος από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν χάρη στην τεχνολογία , δήλωσε «εμβρόντητος», καθώς όπως είπε « κακά τα ψέματα αναλώνουμε τη ζωή μας καθημερινά σε πράγματα που συνήθως αγνοούν μια πραγματικότητα, που διεκδικεί μια θέση στο φως και ας μην βλέπει».

Ο κ. Τασούλας υπενθυμίζοντας τον στοίχο του Κ. Καβάφη που έγραφε στο ποίημά του «Ένας Θεός των» για κάποιους νέους « που προχωρούν στην αγορά της Σελεύκειας με την χαρά της αφθαρσίας μέσα στα μάτια… ” είπε ότι σήμερα η Αλεξάνδρα, η οποία μας έπαιξε μουσική με τα μάτια της και μας απέδειξε ποια είναι αυτή «η χαρά της αφθαρσίας».

Απευθυνόμενος, στις ερευνητικές ομάδες που παρουσίασαν τις καινοτομίες τους, ο πρόεδρος της Βουλής τους κάλεσε να μην πτοηθούν εάν αυτή η συνεδρίαση δεν έχει μεγάλη δημοσιότητα.

Το σημερινό δίδαγμα και όφελος αυτής της συνεδρίασης , είπε είναι ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε πως δίπλα μας υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα στην χαρά, στην ζωή. Δικαιώματα που τα διεκδικεί αξιοπρεπώς και με επιτυχία και ότι μέσα στον φρενήρη ρυθμό της δικό μας αλαζονείας και της δική μας ζωής, οφείλουμε να σκύψουμε λίγο περισσότερο – είναι αρκετό, γιατί δεν σκύβουμε καθόλου- σε αυτές τις ζωές που διεκδικούν αυτό που μας άφησε “εμβρόντητους”».

Τασούλας: Όπως λέγαμε για την οικονομία έτσι και η τεχνολογία «είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό»

Ο κ. Τασούλας, παρατήρησε ότι όπως λέγαμε για την οικονομία έτσι και η τεχνολογία «είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό» και οι ομάδες αυτές σήμερα με τις καινοτομίες που έχουν αναπτύξει και μας παρουσίασαν μας απέδειξαν «πόσο καλό υπηρέτης μπορεί να είναι η τεχνολογία, όχι γιατί μόνο βοηθάει αυτά τα παιδιά να χαρούν, αλλά γιατί βοηθάει εμάς να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε παραπάνω».

Πιερρακάκης: Η τεχνολογία, όπως πρέπει να είναι, να υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης συνεχάρη όλες τις ομάδες που παρουσίασαν μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές για ΑμεΑ λέγοντας ότι «αυτή είναι η τεχνολογία, όπως πρέπει να είναι. Να υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. Να υπηρετεί συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Να ενδυναμώνει τον άνθρωπο. Να είναι συμπεριληπτική και κυρίως να είναι εξαρχής συμπεριληπτικές στον σχεδιασμό της», όπως είναι το ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ Λυκείου, που εξαρχής σχεδιάστηκε να υπάρχει η νοηματική γλώσσα.

Ο υπουργός, χαρακτήρισε την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ως «πυξίδα, η οποία μας δείχνει τον δρόμο για τα επόμενα χρόνια όπου θα υπάρξουν ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις» λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι αυτές οι εξελίξεις «να μπορέσουμε να τις εντάξουμε μέσα σε ένα σχέδιο όπου όλα αυτά τα επιτεύγματα θα ενταχθούν οργανικά ώστε να ενδυναμώσουμε την ελληνική κοινωνία». Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «μια ισχυρή κοινωνία είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία» υπογραμμίζοντας πως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν σήμερα «έχουν προκύψει μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γι’ αυτό είμαστε όλοι περήφανοι, και μπράβο σας!»

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη απευθυνόμενος στους καθηγητές και τους φοιτητές που παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους είπε ότι «η συμπερίληψή, δεν είναι απλά ένας τίτλος», καθώς τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν μόνο προβλήματα προσβασιμότητας, αλλά και σε νοοτροπίες. Σήμερα, είπε μπορεί ως Υπουργείο να δίνουμε πολλά επιδόματα, αλλά το ζητούμενο είναι κάποια στιγμή να «μπορέσουμε να φύγουμε από την λογική των επιδομάτων και να βοηθήσουμε τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αυτονομία μέσα στην κοινωνία» σημειώνοντας ότι αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε με τα προγράμματα του Προσωπικού Βοηθού, την καλύτερη προσβασιμότητα μέσα στα σπίτι ή την πρώιμη παρέμβαση για μη ορατές αναπηρίες.

Η υπουργός, υπογράμμισε «την αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει μέσα από τον τρόπο που παιδιά τυπικής ανάπτυξης έρχονται κοντά με παιδιά με αναπηρία, όπου ο ένας σκέφτεται για τον άλλο». Εμείς, είπε η κυρία Ζαχαράκη « θα συνεχίσουμε να προωθούμε πολιτικές ώστε να φτάσουμε στον στόχο μιας καλύτερης, ισότιμης ζωής για όλους» και προανήγγειλε ένα επικείμενο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που θα αφορά την «Κοινωνική Καινοτομία» όπου θα δίνονται μικροχρηματοδοτήσεις για καινοτόμες εφαρμογές που θα έχουν κοινωνικό αποτύπωμα.

Η υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Ζωή Ράπτη, από την δική της πλευρά επισήμανε πως η καινοτομία και η συμπερίληψη είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα που εκπροσωπούν «αρχές και αξίες, οι οποίες εάν εφαρμοστούν σωστά να διαμορφώσουν έναν πιο δίκαιο και προοδευτικό κόσμο». Επισήμανε ότι «η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη των νεών τεχνολογιών αλλά είναι ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης που προωθεί την αλλαγή, δημιουργεί ευκαιρίες και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».

Η Καινοτομία, είπε η κυρία Ράπτη, «μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να φέρουμε πίσω διακεκριμένους επιστήμονες από το εξωτερικό, να δημιουργήσουμε εφαρμογές για να ζήσουμε καλύτερα και να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή ζωή τα άτομα με αναπηρία», σημειώνοντας ότι «η συμπερίληψη δεν είναι η δυνατότητα συμμετοχής αλλά το να μην αφήνεται κανείς μόνος του και πίσω».

Η υφυπουργός, αναφέρθηκε στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, εστιάζοντας στο «Πρόγραμμα Πυθία», ένα κέντρο ικανοτήτων και αριστείας που δημιουργήθηκε το 2021 για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος που φιλοξενείται στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ όπου αναπτύσσονται πολλά και σημαντικά προγράμματα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που αφορούν την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που γίνονται καθημερινά για την επαύξηση των δράσεων πάνω σε αυτό τον τομέα».

Κατά την κοινή συνεδρίαση, η ομάδα «Eyeharp Ελλάδος» παρουσίασε μια καινοτόμο εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μια παραπληγική μουσικό να παίζει μουσική με τα μάτια. Η παραπληγική μουσικός Αλεξάνδρα Κερλίδου μάλιστα έπαιξε με τα μάτια το «Χάρτινο Φεγγαράκι» και το « Τί σε μέλει εσένανε» . Το Σχολείο Κωφών Πανοράματος, παρουσίασε το παιχνίδι TRIGO μία τρίλιζα για τυφλούς.

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε την εφαρμογή HERMES EXO, έναν ρομποτικό εξωσκελετό για άτομα με παραπληγία που τα βοηθά να κινούνται. Το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ομάδα ISOMETRICS παρουσίασε το παιχνίδι Wizzle, το οποίο έχει κερδίσει το πρώτο Παγκόσμιο βραβείο στον διαγωνισμό JA και ως εφαρμογή χρησιμοποιείται πλέον και σε ασθενείς με πρώιμο Alzheimer, ενώ μια άλλη ομάδα παρουσίασε ξύλινη απτική μακέτα καλαθοσφαίρισης μέσω της οποίας άτομα με προβλήματα όρασης παρακολουθούν με τη βοήθεια εθελοντών αγώνες καλαθοσφαίρισης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Ευστράτιος Σιμόπουλος, που συγκάλεσε την κοινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, υπάρχει μια συζήτηση γύρω από τα θέματα βιοηθικής σε σχέση με την τεχνολογία, αλλά και της δημοκρατίας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν αμφισβητώ τους υπαρκτούς κινδύνους που υπάρχουν», αλλά «οφείλουμε να φωτίσουμε και την άλλη πλευρά της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Εκείνη που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, συμβάλλει ιδιαίτερα στη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινή κοινωνική και οικονομική μας πραγματικότητα. Και σήμερα έχουμε την χαρά να πάρουμε μια μικρή γεύση για το τι μπορεί να κάνει η καινοτομία και κυρίως τι μπορούν να κάνουν τα ελληνικά μυαλά, ιδιαίτερα τα νεότερα».

Αναφορές για την καινοτομία στην προώθηση της συμπερίληψης έκαναν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Facebook0

Twitter0

LinkedIn0

Εκτύπωση

#

Επιστροφή

αποστολή σε email αποστολή σε email

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία Τύπου

Ανακοινώσεις

Ο Τύπος έγραψε

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΣΑΜΕΑ

Θέματα Αναπηρίας

Δείτε εδώ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία Τύπου

Ανακοινώσεις

Ο Τύπος έγραψε

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΣΑΜΕΑ

Θέματα Αναπηρίας

Δείτε εδώ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Βερανζέρου 31, 4ος όροφος,

Τ.Κ. 104 32, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 52 29 968

Φαξ: 210 52 29 541

Email: eoty@otenet.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook

 

copyright@ 2024| All rights Reserved , Σχεδιασμένος από τη RockMedia