Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Θ. Θεοχάρη, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: Ατζέντα θεμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο συνάντησης με τον Υφυπουργό στις 16/11/2023

 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Θ. Θεοχάρη, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: Ατζέντα θεμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο συνάντησης με τον Υφυπουργό στις 16/11/2023

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 16.11.2023

Αρ. Πρωτ.:           1946

ΠΡΟΣ:   κ. Θ. Θεοχάρη, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ατζέντα θεμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο συνάντησης με τον Υφυπουργό στις 16/11/2023»

Κύριε Υφυπουργέ,

Με το παρόν και ενόψει της συνάντησης που έχουμε μαζί σας σήμερα 16/11, σας καταθέτουμε τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.

Με αφορμή την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, σας καταθέτουμε με το παρόν, δέσμη μέτρων και πολιτικών που κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθούν σε αυτό, για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και ζητάμε τον ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να σας αναλύσουμε πιο διεξοδικά τις προτάσεις μας.

Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και εν συνεχεία την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένη την πολιτική και οικονομική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους ειδικά αυτή την περίοδο, ως εξής:

1. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.

2. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

3. Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος γι’ αυτούς, καθώς και της μείωσης κατά 50% της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

4. Απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με αναπηρία από τη φορολόγηση των 10.920 ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο ποσό φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τώρα.

5. Απαλλαγή των άνεργων ατόμων με αναπηρία από τον φόρο του ενοικίου, όταν αυτό αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματός τους.

6. Εξαίρεση των συλλόγων εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. από τα έξοδα τελωνίου και τον φόρο που προκύπτει από τη διαδικασία του εκτελωνισμού για την προμήθεια τεχνικών βοηθημάτων, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

7. Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία όρασης, με βαριά κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες.

8. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

9. Εξαίρεση από τον Φ.Π.Α των προϊόντων που παράγουν τα Προστατευμένα Εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία, όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, κ.α.

10. Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.

11. Άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στα προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 3329/2005, μεταξύ των άλλων να προβλέπεται: α) η απαλλαγή από την τήρηση της φορολογικής ταμειακής μηχανής και του POS  β) απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος  διότι  δεν είναι επιχειρήσεις που αποβλέπουν στο κέρδος   δ) τα έσοδα από τις πωλήσεις να υπολογίζονται τεκμαρτά  (όπως ίσχυε για τα παλαιά βιβλία  Α’ κατηγορίας)   ε) τα προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια να φορολογούνται όπως οι μισθωτοί και όχι όπως οι επιτηδευματίες

12. Διαγραφή χρέους τέλους επιτηδεύματος σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω που ασχολούνται με χειροτεχνήματα -καλλιτεχνήματα στο σπίτι και την οριστική απαλλαγή τους για την  εφορία.

Επιπρόσθετα, ζητάμε την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

α)           Τη συμπερίληψη οχημάτων που ανήκουν στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και στις Β/βάθμιες και Α/βάθμιες Οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, που ανήκουν στη δύναμή της, τα οποία χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ή εξυπηρέτηση των μελών τους, στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, που ισχύουν για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

β)            Κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου «είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

γ)            Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».

δ)            Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α. κρίνουμε απαραίτητο:

– να αναφερθεί ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και

– να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης. Επειδή οι ασθένειες αυτές δεν είχαν καταχωρηθεί στις παθήσεις που έπαιρναν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αορίστου από τα ΚΕΠΑ, με το ΦΕΚ Β΄ 2710/2013 ου αφορά στο δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμησης, είχε μπει ο περιορισμός (να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος). Από το 2018 όμως, που οι εν λόγω παθήσεις εντάχθηκαν σε αυτές που λαμβάνουν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αόριστον από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ, κρίνουμε απαραίτητο να διορθωθεί το ΦΕΚ B’ 2710/2013 ώστε να δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς περιορισμούς.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.