Θεσσαλονίκη: Άτομα με κινητικά προβλήματα ψηφίζουν στο… πεζοδρόμιο – «Ένιωσα πολίτης δεύτερης κατηγορίας»
Παναγιώτης Αχλατλής
«Φέτος αποφάσισα να έρθω να ψηφίσω καθώς υποτίθεται πως θα διευκόλυναν την πρόσβαση σε όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη μετακίνηση. Δεν είδα κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, εκτός από ντροπή ένιωσα πολίτης δεύτερης κατηγορίας». Με αυτά τα λόγια άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα περιγράφει τα συναισθήματα του από τη συμμετοχή του στη εκλογική διαδικασία, σε εκλογικό κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.
Τριτοκοσμικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις εικόνες που εκτυλίσσονται έξω από το 15ο Γυμνάσιο και Λύκειο.
Ψηφοφόροι με κινητικά προβλήματα, αναγκάζονται να ψηφίσουν στο πεζοδρόμιο, ακουμπώντας το ψηφοδέλτιο στα πόδια τους ή ακόμη και σε κάποιο τοιχίο δεδομένου πως για να εισέλθει κάποιος στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο πρέπει να χρησιμοποιήσει σκάλες.
Όλα αυτά διαδραματίζονται κοινή θέα, με τους περαστικούς να περνούν ανάμεσα από τους πολίτες που προσπαθούν, κυριολεκτικά μετ’ εμποδίων, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του TheOpinion, πριν από λίγο. Τα άτομα, που προσέρχονται με συνοδεία στο κτίριο επί της Καρόλου Ντηλ, αρχικά αναφέρουν στους αρμόδιους για τη διαδικασία, την παρουσία τους στο χώρο, παραδίδουν την αστυνομική τους ταυτότητα και περιμένουν τον δικαστικό αντιπρόσωπο στο πεζοδρόμιο για να έλθει να τους παραδώσει τα ψηφοδέλτια. Έπειτα ψηφίζουν σε κοινή θέα, με τα περίεργα βλέμματα να… «καραδοκούν».
Αν και ο προγραμματισμός του δήμου ήταν να υπάρχει πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε όλα τα κέντρα, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο υπήρχε πρόβλεψη για πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια από την είσοδο του σχολείου επί της Αγίας Θεοδώρας. Οι ψηφοφόροι θα είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους, σε ένα παραβάν που θα βρισκόταν κάτω από υπόστεγο στον προαύλιο χώρο.
Τι προβλέπεται για τους ψηφοφόρους με κινητικά προβλήματα
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.).
Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.
Πηγή: www.theopinion.gr