Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Κυβερνητικό σόου με την ψηφιακή πύλη για την αναπηρία

 

Κυβερνητικό σόου με την ψηφιακή πύλη για την αναπηρία

Πυρά από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, που έκανε λόγο για «εικονική πραγματικότητα, χωρίς ουσία και αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των αναπήρων».

Σε ακόμα μια εκδήλωση επικοινωνιακού χαρακτήρα προχώρησε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μια νέα ψηφιακή υπηρεσία που –όπως υποστηρίζει– δρομολογεί την απλοποίηση των διαδικασιών για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Δεν είναι τυχαίο που (και) σε αυτήν την εκδήλωση –που αφορούσε στην έναρξη λειτουργίας των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης– παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος «και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η νέα ψηφιακή υπηρεσία επιφέρει τις παρακάτω αλλαγές στην εξυπηρέτηση των πολιτών:

– Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας απλοποιείται πλήρως και απαιτεί μόνο την υποβολή μίας ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική πλατφόρμα του gov.gr. Ο αιτών εξετάζεται μόνο μία φορά από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τον φάκελό του.

– Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση είναι πια αυτόματα δεσμευτική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

– Καταργείται πλήρως το παράβολο (αξίας 46,14 ευρώ) που απαιτούνταν για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.

– Όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τον νεοσύστατο κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο που δημιουργήθηκε και όπου όλοι οι πολίτες με αναπηρία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχεία εξυπηρέτηση ή ενημέρωσή τους, δίχως ταλαιπωρία ή κόστος.

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για «άλλη μια επικοινωνιακή εικονική πραγματικότητα, χωρίς ουσία και αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των αναπήρων».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «η ψηφιακή πλατφόρμα των αιτήσεων είναι εξαιρετικά ατελής και δεν διαλειτουργεί σωστά με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. Το Ειδικό Σώμα των Ελεγκτών γιατρών δεν αυξήθηκε, δεν δόθηκαν κίνητρα για την εγγραφή ιδιωτών γιατρών και τον εμπλουτισμό των ειδικοτήτων ώστε να μειωθεί ο χρόνος για τα ραντεβού.  Ανατρέποντας το υπό λειτουργία στον ΟΠΕΚΑ από το 2018  σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου που θα επεκτεινόταν από Σεπτέμβριο του 2019 σε όλη τη χώρα και για όλους τους αναπήρους, η κυβέρνηση δυσκόλεψε τη διαδικασία επιδεινώνοντας την ταλαιπωρία των αναπήρων».

Η βουλευτής ανέφερε επίσης ότι «ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ εκδόθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων. Μόλις την προηγουμένη της έναρξης μέρα εστάλη μια γενικόλογη εγκύκλιος στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ, χωρίς καμία οδηγία και χωρίς να λειτουργεί help desk. Οι γιατροί της Περιφέρειας δεν έχουν ενημερωθεί πώς συντάσσουν τους ηλεκτρονικούς εισηγητικούς φακέλους. Αποτέλεσμα ένα  αλαλούμ για το οποίο διαμαρτύρονται με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, που είχε αποτέλεσμα ελάχιστοι ανάπηροι να καταφέρουν να οριστικοποιήσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους».

«Το κυριότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ η φυσική παρουσία του αναπήρου πολλαπλασιάζεται, αφού θα πρέπει να παραλάβει δια ζώσης την αρχική γνωμάτευση των ΚΕΠΑ (πιθανώς και δεύτερη σε περίπτωση ένστασης ή αναθεώρησης) και μετά να τις υποβάλει πάλι ο ίδιος στον ΕΦΚΑ ή τον ΟΠΕΚΑ κάνοντας νέα αίτηση για την απονομή των παροχών που θα απαιτήσει και άλλες φυσικές παρουσίες», σημείωσε η κ. Φωτίου.

Πηγή: www.efsyn.g