Συνήγορος του Πολίτη: Απαλλαγή από επανεξέταση ΚΕΠΑ για τις μη αναστρέψιμες παθήσεις
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει με σχετική ανακοίνωση, την ικανοποίησή του για την, κατόπιν σχετικής παρέμβασής του, θέσπιση της απαλλαγής από επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) των πασχόντων από μη αναστρέψιμες παθήσεις, και την αναγνώριση της οριστικοποίησης της αναπηρίας.
Το δελτίο τύπου:
Απαλλαγή από επανεξέταση ΚΕΠΑ των πασχόντων από μη αναστρέψιμες παθήσεις
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την, κατόπιν σχετικής παρέμβασής του, θέσπιση της απαλλαγής από επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) των πασχόντων από μη αναστρέψιμες παθήσεις, και την αναγνώριση της οριστικοποίησης της αναπηρίας, τόσο από την κοινωνικοασφαλιστική όσο και από την φορολογική διοίκηση, καθώς επίσης την τροποποίησης του πίνακα παθήσεων του άρθρου 16 του Ν. 1798/1988 και τη διευρυμένη αντιστοίχιση των παθήσεων αυτών με παθήσεις που περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ).
Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2020 είχε ζητήσει από την φορολογική διοίκηση και τον
Υφυπουργό Οικονομικών, αφενός την εναρμόνιση της έννοιας της ασφαλιστικής αναπηρίας, που σηματοδοτεί την συνταξιοδότηση του ΑμεΑ και την οριστική του έξοδο από την αγορά εργασίας με την οριστικοποίηση/μονιμοποίηση των φοροαπαλλαγών που δικαιούται το άτομο λόγω αναπηρίας, και αφετέρου την τροποποίηση/διεύρυνση του πίνακα παθήσεων του άρθρου 16 του Ν. 1798/1988, βάσει του οποίου χορηγούνται πλήθος φοροαπαλλαγές.
Εν συνεχεία, επανέλαβε τα ανωτέρω αιτήματα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ως ανταπόκριση στα ανωτέρω, με το άρθρο 22 του Νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ (ΥΑ 84045/2021, ΦΕΚ 5074/Β/2-11-2021), πλέον, όταν η κύρια πάθηση του αιτούντος εμπίπτει στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και αποδίδεται γι’ αυτήν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
(α) η διάρκεια ισχύος του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που συνδιαμορφώνεται σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων προσδιορίζεται επ’ αόριστον
(β)για τη συγκεκριμένη πάθηση κατατίθεται εισηγητικός φάκελος παροχών αναπηρίας κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης για αξιολόγηση, όπου και θα αξιολογηθεί. Στις επόμενες αξιολογήσεις δεν υποβάλλεται εκ νέου εισηγητικός φάκελος για τη συγκεκριμένη πάθηση, και το ποσοστό παραμένει το ίδιο με την αρχική αξιολόγηση, εκτός εάν πρόκειται για επιδείνωση αυτής.
Περαιτέρω, με την ΚΥΑ 1235/2021, ΦΕΚ5083/Β/4-11-2021, γίνεται αντιστοίχηση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (Α’ 166) με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης και συμπερίληψης και άλλων παθήσεων.
Πηγή: www.nevronas.gr