Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δ. Μπούρλος: Πότε θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις - Ποιοι μένουν εκτός Τι προβλέπεται και γιατί το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε...

 

Δ. Μπούρλος: Πότε θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις - Ποιοι μένουν εκτός

Τι προβλέπεται και γιατί το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε...

 

Συχνά οι συνταξιούχοι, τόσο αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, όσοι και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά, θέτουν το ερώτημα πότε θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται.

Οι πρώτοι, που κατά τεκμήριο έλαβαν υψηλότερες συντάξεις από τους δεύτερους, από 1-1-2019 είχαν επανυπολογισμό στη σύνταξή τους, ο οποίος επανελήφθη μετά τον νόμο Βρούτση. 

Οι δεύτεροι, όταν συνταξιοδοτήθηκαν, στην πλειονότητά τους ήλθαν αντιμέτωποι με συντάξεις σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που προσδοκούσαν. Όλοι λοιπόν περιμένουν την αύξηση των συντάξεών τους.

Από τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό της σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) αυξάνεται από 1-1-2023 κατ' έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενο διά δύο, που δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι χαμένοι της επικείμενης αύξησης

Ετσι λοιπόν, με βάση τη ρύθμιση αυτή, για κάποιους συνταξιούχους από 1-1-2023 θα υπάρξει αύξηση στη σύνταξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι, όχι λίγοι, δεν θα δουν καμία αύξηση στη σύνταξή τους.

Αναφέρομαι στη μεγάλη κατηγορία αυτών, που μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και του νόμου Βρούτση, το ποσό σύνταξης που τους αναλογούσε ήταν χαμηλότερο του καταβαλλόμενου μέχρι τον επανυπολογισμό, οπότε συνέχισαν μεν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης, δημιουργήθηκε όμως μεταξύ του ποσού επανυπολογισμού και του καταβαλλόμενου μία διαφορά, η λεγόμενη προσωπική διαφορά, την οποία «οφείλουν» στο σύστημα και η οποία κατά τις σχετικές διατάξεις θα συμψηφίζεται μέχρι να εξοφληθεί, με τις ετήσιες αναπροσαρμογές-αυξήσεις των συντάξεων.

Δυστυχώς, η κατηγορία αυτή, που όπως είπαμε περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, δεν θα δει καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.

Πρέπει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι οι συντάξεις έχουν παραμείνει καθηλωμένες, πλην αυτών που μετά τον επανυπολογισμό είχαν αρνητική προσωπική διαφορά, επί πολλά έτη (περισσότερα από 13).

Αναγκαία η επανεξέταση του θέματος

Θεωρώ ότι το όλο θέμα πρέπει να επανεξετασθεί, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όταν οι δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, το κόστος ζωής κινείται ανοδικά, η δε αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί σημαντικά.

Κι αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται, αναγνωρίζεται δε και από την κυβέρνηση, που προσπαθεί στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων να αντιμετωπίσει

Δεν αναφέρομαι σε παροχή εκτάκτου βοηθήματος σαν αυτό που ανακοινώθηκε για το Πάσχα, αφορά δε τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά σε κάποια μονιμότερου χαρακτήρα αύξηση της σύνταξης, ανάλογη αυτής που θα έχουν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Χωρίς να παραβλέπω τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και θα συνεχίζουν να εμφανίζονται, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα της αύξησης των συντάξεων, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που μετέβαλαν επί τα χείρω τα δεδομένα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.