Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Αλλαγή φορολογίας στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς Προκόπης Χατζηνικολάου kathimerini.gr

Αλλαγή φορολογίας στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Προκόπης Χατζηνικολάου

kathimerini.gr

 

Ο νόμος, που θεσπίστηκε στη δεκαετία του ’30, επιτρέπει στους συζύγους να κατέχουν κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια χωρίς να καταβάλλουν φόρο κληρονομιάς, υπό την προϋπόθεση ότι διακρατούν τα χρήματα σε ελληνικές τράπεζες.

Ο νόμος, που θεσπίστηκε στη δεκαετία του ’30, επιτρέπει στους συζύγους να κατέχουν κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς και χαρτοφυλάκια χωρίς να καταβάλλουν φόρο κληρονομιάς, υπό την προϋπόθεση ότι διακρατούν τα χρήματα σε ελληνικές τράπεζες.

Ενα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για όσους έχουν κοινούς λογαριασμούς στην Ελλάδα κινδυνεύει ενδεχομένως να χαθεί έπειτα από έγκληση της Κομισιόν. Ενας νόμος που θεσπίστηκε στη δεκαετία του ’30 και ο οποίος επέτρεπε στους συζύγους να κατέχουν κοινούς καταθετικούς λογαριασμούς και κοινά χαρτοφυλάκια χωρίς να καταβάλλουν φόρο κληρονομιάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατούσαν τα χρήματα σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία περί φόρου κληρονομιάς για τις καταθέσεις λογαριασμών τραπεζών και κοινά χαρτοφυλάκια που κατέχονται από κοινού από τους συζύγους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα χορηγεί –επί του παρόντος– απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς για τις ανωτέρω περιπτώσεις. 

Ωστόσο, περιορίζει την εξαίρεση αυτή μόνο σε εκείνους που κατέχουν από κοινού τραπεζικούς λογαριασμούς και κοινά χαρτοφυλάκια που βρίσκονται στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, κάποιοι Ελληνες που έχουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού δεν έχουν το δικαίωμα της απαλλαγής από τον φόρο κληρονομιάς. Και η αλήθεια είναι πως την περίοδο της κρίσης έφυγαν μεγάλα κεφάλαια από την Ελλάδα. Η φορολογία κληρονομιών και δωρεών προβλέπει απαλλαγή φόρου εφόσον συνδικαιούχος προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων μετά τον θάνατο κάποιου άλλου από τους συνδικαιούχους. Μοναδική προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς είναι να έχει τεθεί ρητώς στην τραπεζική σύμβαση ο πρόσθετος όρος ότι με τον θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχονται αυτοδικαίως στους λοιπούς επιζώντες.

Η ανωτέρω όμως απαλλαγή δεν ισχύει για κοινές καταθέσεις εξωτερικού (joint account). Και αυτό καθώς ο νόμος προβλέπει ότι επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή και η οποία ανήκε σε Ελληνα υπήκοο και κληρονομείται, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η απαλλαγή αφορά τραπεζική κατάθεση σε κοινό λογαριασμό μόνο ελληνικής τράπεζας. 

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι κανόνες αυτοί παραβιάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ και άρθρο 40 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ) και έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, προτρέποντάς την να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής, αλλιώς θα προχωρήσει στην έκδοση αιτιολογημένης γνώμης, το τελευταίο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή βρίσκεται ακόμα στο υπουργείο Εξωτερικών και τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση φορολογικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο γνωρίζει το θέμα, «θα είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί η υπόθεση αυτή. Και για τις υποθέσεις που οι περισσότερες πιθανότητες γέρνουν υπέρ της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να δοκιμάζει την τύχη στα δικαστήρια». Αυτό που ουσιαστικά αναμένεται να συμβεί είναι το μέτρο να επεκταθεί και να αφορά και τους κοινούς λογαριασμούς που υπάρχουν στο εξωτερικό. Για εκείνους που η φοροαπαλλαγή ήταν κίνητρο διατήρησης κοινών οικογενειακών λογαριασμών καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες, η επέκτασή της ίσως να ανοίξει τον δρόμο της μεταφοράς κάποιων αποταμιεύσεων εκτός Ελλάδας.