Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Λάμπρος Παρασκευάς: Δύσκολη η τήρηση αποστάσεων από τους τυφλούς

Λάμπρος Παρασκευάς: Δύσκολη η τήρηση αποστάσεων από τους τυφλούς

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασε και άλλαξε ριζικά τις ζωές όλων των ανθρώπων και ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία όρασης. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί» Λάμπρος Παρασκευάς μιλά στη «Θ», τονίζοντας πως «είναι δύσκολες ημέρες, ιδιαίτερα για εμάς τους τυφλούς, που έχουμε ανάγκη την επαφή και το άγγιγμα από τους συνανθρώπους μας. Είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά και να τα προσαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, διότι δεν γίνεται να συνοδεύσεις έναν τυφλό από δύο μέτρα απόσταση, καθώς υπάρχει η ανάγκη άμεσης σωματικής επαφής, λόγω έλλειψης όρασης. Ακόμη πιο δύσκολό είναι για τους ηλικιωμένους, που δυστυχώς υπάρχει μεγάλος αριθμός στον νομό μας». Το Σωματείο «Μάγνητες Τυφλοί», όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευάς, που άρχισε τη λειτουργία του το 2007, προσπαθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να προσφέρει τη βοήθειά του σ’ αυτούς τους ανθρώπους, εκπροσωπόντας τους και επιλύοντάς τους όλα τα νομικά, συνδικαλιστικά και μορφωτικά τους προβλήματα.κ. 


Επιπλέον τους παρέχει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως πληροφορική, γραφή Braille, πηλοπλαστική και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες λόγω του κορωνοϊού, αλλά και της οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν τη δεδομένη στιγμή να πραγματοποιηθούν. Όσον αφορά στα έσοδα του Σωματείου, αναφέρει πως είναι ελάχιστα και προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες, εκ των οποίων η δωρεά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις» έδωσε «ανάσα», καθώς δώρισε χαρτιά κατάλληλα για γραφομηχανές Braille και τέσσερις γραφομηχανές της εν λόγω γραφής. Επίσης επισημαίνει και τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, εξαιτίας των κακών υποδομών της πόλης, λέγοντας πως «ο Βόλος πριν 20 χρόνια ήταν μια καθαρά ανάπηρη πόλη. Τώρα με τη δράση του Σωματείου γνωστοποιούμε την ύπαρξή μας και έχουμε βελτιώσει την καθημερινότητά μας, όσον αφορά στην πρόσβασή μας στην πόλη. Φυσικά δεν έχουν γίνει όσα θα θέλαμε, αλλά αρχίζουν και βελτιώνονται κάπως τα πράγματα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει σεβασμός από τους συνανθρώπους μας, τόσο σε εμάς όσο και στους ανθρώπους με κινητική αναπηρία, καθώς σχεδόν καθημερινά υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε ράμπες, σε πεζοδρόμια, αλλά και σε πάρκιν αναπήρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν με το αμαξίδιό τους, αλλά και εμείς να πέφτουμε πάνω σε μηχανάκια και σε αυτοκίνητα. Τώρα με τον κορωνοϊό έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, διότι εξαιτίας των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε συνοδούς».


Επίσης τονίζει πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με τους κυκλικούς κόμβους, αφού στις διαβάσεις δεν υπάρχουν ηχητικά φανάρια, ώστε να τους προειδοποιούν για τη διέλευση αυτοκινήτου. Ενώ ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς δεν ακούγονται και είναι κίνδυνος θανάτου για τους τυφλούς. «Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και είναι απαραίτητο οι συμπολίτες μας να καταλάβουν, πως ο τυφλός πολίτης είναι ίσος με τους υπόλοιπους, απλά έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες πρέπει να τις σεβαστούμε. Είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία μας και να ενημερωθούμε, διότι μόνο ο ενημερωμένος πολίτης είναι υπεύθυνος πολίτης», καταλήγει ο κ. Παρασκευάς.


ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ


Πηγή: www.e-thessalia.gr