Από σήμερα, ο δημόσιος τομέας σε όλη την ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την οδηγία για την προσβασιμότητα του ιστού και να καταστήσει τους δημόσιους ιστοτόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία.
Οι δημόσιοι ιστότοποι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία
Υποχρεωτικά από σήμερα σε όλη την Ευρώπη
Από σήμερα, ο δημόσιος τομέας σε όλη την ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την οδηγία για την προσβασιμότητα του ιστού και να καταστήσει τους δημόσιους ιστοτόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία.
Η σημερινή ημέρα θεωρείται ορόσημο για τους χρήστες του διαδικτύου με αναπηρία.
Σήμερα, 5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας. Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να αντιλαμβάνονται, να χειρίζονται και να κατανοούν ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να μπορεί να ερμηνεύεται με βοήθεια υποστηρικτικών τεχνολογιών, όπως συσκευών ανάγνωσης οθόνης.
Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σχετικά: «Η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψηφιακές λύσεις και για πολύ κόσμο ο παγκόσμιος ιστός αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Η τεχνολογία πρέπει να λειτουργεί για τους ανθρώπους. Γι΄αυτό θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες».
Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, προσέθεσε τα εξής: «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η προσβασιμότητα του παγκόσμιου ιστού ανταποκρίνεται σε αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού αυξάνεται και όλο και περισσότερες βασικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μπορούν να μπορούν να επωφελούνται από την τεχνολογία και από τα όσα προσφέρει στην κοινωνία».
Μετά τους ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το επόμενο βήμα αφορά τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων οργανισμών, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από τον Ιούνιο του 2021.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Στο μεταξύ σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης το Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η διαβούλευση γίνεται μέσω του opengov.gr και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου.
Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρότασης σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία από την κυβέρνηση.
«Σημειώνουμε για ιστορικούς λόγους ότι η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα έθεσε για πρώτη φορά αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο και ως αίτημα στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Για την ΕΣΑμεΑ το Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία σημαίνει απλοποίηση της νομοθεσίας και οριζόντια ενσωμάτωση της αναπηρίας σε όλους τους τομείς του κράτους. Συστηματικά, οργανωμένα και αποφασισμένα διεκδικήσαμε να υπάρξει στη χώρα μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, από το σύνολο του Κράτους» τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Η ΕΣΑμεΑ «καλωσορίζει λοιπόν αυτό το σχέδιο Δράσης, το μελετά σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη της και θα παρέμβει οργανωμένα και συγκροτημένα. Ανεξάρτητα από την ανάγκη τροποποίησης/ συμπλήρωσης των επιμέρους θεμάτων που πραγματεύεται, το παρόν σχέδιο αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πρέπει να αξιοποιήσει το αναπηρικό κίνημα θεσμικά, τολμηρά και εμπροσθοβαρώς.
Καλούμε όλες τις οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, αλλά και κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, μέλη των οικογενειών τους, όλους τους πολίτες να καταθέσουν τη γνώμη τους σε αυτή τη διαβούλευση».
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Πηγή: www.epirusonline.gr