Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο - Εργασιακά, ΓΕΜΗ, «πόθεν έσχες», τυχερά παίγνια και πλήθος άλλων διατάξεων


Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο - Εργασιακά, ΓΕΜΗ, «πόθεν έσχες», τυχερά παίγνια και πλήθος άλλων διατάξεων
Taxheaven Newsroom
[10.10.2019]
Κατατέθηκε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.
Με τις διατάξεις του προβλέπονται τα ακόλουθα:
ΜΕΡΟΣ IB
Ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα:
1. Προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης από τις εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ειδικών όρων ή εξαίρεσης από την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
(άρθρο 53)
2.α. Δημιουργείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, που τηρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ενώσεις προσώπων εργαζόμενων και τις οργανώσεις των εργοδοτών.
γ. Εισάγεται η δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής ψήφου για τη λήψη αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας. (άρθρο 54)
3. Υπερισχύει της κλαδικής, κατ' εξαίρεση του γενικού κανόνα, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. (άρθρο 55)
4. Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κήρυξης ως υποχρεωτικής, για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης κ.λπ. (άρθρα 56, 57)
5. Επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:
καθορίζεται ρητά το πέραν των δύο (2) μηνών χρονικό διάστημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, προκειμένου να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της υπαλληλικής σύμβασης,
ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν της συμπεφωνημένης,
καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που αφορούν σε απασχολούμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δύο εργοδότες κατ' ανώτατο όριο καθώς και σε περιστασιακά απασχολούμενους με εργόσημο. Με υπουργική απόφαση, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης αυτής. (άρθρα 58 - 62)
6. Παρατείνεται:
α. η ισχύς της από 28 Μαρτίου 2018 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την ημερομηνία λήξης της κανονιστικής της ισχύος (30.6.2019) μέχρι τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όχι πέραν της 31ης.12.2019,
β. η πενταετής θητεία των μελών του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, από τη λήξη της (29.04.2019) και έως την 31η. 12.2019. (άρθρα 63, 64)
7.α .Προβλέπεται υποχρέωση διενέργειας ενός τουλάχιστον επανελέγχου της παραβατικής, για αδήλωτη εργασία, επιχείρησης/εκμετάλλευσης από τα αρμόδια όργανα, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν υποτροπή.
Σε περίπτωση παράβασης του εργοδότη, για αδήλωτη εργασία, δεν τεκμαίρεται εφεξής ότι η σχέση εργασίας διήρκησε τρεις (3) μήνες. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση πράξης καταλογισμού σε βάρος του εργοδότη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, του συνόλου των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ασφαλιστικών εισφορών, στην περίπτωση αποκάλυψης αδήλωτης εργασίας και της τεκμηρίωσης ότι η σχέση εργασίας του αδήλωτου εργαζόμενου διήρκεσε για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες.
β. Αναπροσαρμόζονται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται με τη μορφή προστίμων στον εργοδότη που προβαίνει στην πρόσληψη εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, εργαζομένων που διαπιστώθηκαν, ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης [τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από δυο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά περίπτωση, αντί από 3.000 έως 7.000 ευρώ, που κυμαίνονται σήμερα].
Ειδικά στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία περιορίζεται στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αντί δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ που ισχύει, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης διάρκειας τριών (3) μηνών. (άρθρα 65, 66)
8. Δημιουργείται στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» «Μητρώο Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία», στο οποίο θα καταχωρούνται οι επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και γενικώς οι εργοδότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για απασχόληση εργαζομένων με αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις. (άρθρο 67, 68)
9.α. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η δυνατότητα αναστολής από το ΚΕΑΟ, της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, σε βάρος των εργοδοτών που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.
β. Παρατείνεται το αργότερο μέχρι και την 31η.12.2020 (λήγει 31.12.2019), η προθεσμία για την έκδοση κάθε απόφασης μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. (άρθρα 69 - 71)
10.α. Δύναται να παραταθεί, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα και το αργότερο μέχρι 30.06.2020 οπότε και λύεται αυτοδικαίως, η από 14.04.2016 (αριθ. πρωτ. σύμβασης 9/16) διοικητική σύμβαση που αφορά στην «Παροχή στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών Συμφωνημένου Επιπέδου (SLA) μετάδοσης δεδομένων φωνής και εικόνας μέσω ιδιωτικού ιδεατού δικτύου (ΙΚΑΝΕΤ).
β. Υποχρεούται ο ΕΦΚΑ να καταρτίσει το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 τους εκκρεμείς ισολογισμούς των ετών 2017, 2018 και 2019. (άρθρα 72 - 74)
ΜΕΡΟΣ ΙΓ
Εισάγονται διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα:
α. Θεσπίζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων και λοιπών εγγράφων, από 1-1-2021, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, με αντίστοιχη τροποποίηση/συμπλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Παράλληλα, εισάγεται η υποχρέωση για αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης στα δικόγραφα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και θεσπίζεται η διαδικασία τηλεσυνεδρίασης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
β. Συμπληρώνεται το άρθρο 64 του ν.3900/2010 και προβλέπεται ότι το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) επιχορηγεί ετησίως το Συμβούλιο της Επικρατείας ως κύριο του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης» (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.), για την ανάθεση υπηρεσιών και την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής. (άρθρα 75 - 80)