Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για εκμάθηση μουσικής γραφής BRAILLE (γραφής τυφλών) ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής.

Κάθένας με πρόβλημα όρασης, που ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της μουσικής γραφής BRAILLE (γραφής τυφλών) ευρωπαϊκής και βυζαντινής και ακολούθως για τη σπουδή στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το Πανελλήνιο Βήμα Αναπήρων στο τηλέφωνο ή στο fax  210 9602109.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τί ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας 2013 των αναπηρικών αυτοκινήτων.


Από χθες όπως είναι γνωστό άνοιξε η εφαρμογή στο TAXISNET για την έκδοση των εντύπων που θα προσκομίσουμε στις τράπεζες για πληρωμή των Τελών κυκλοφορίας του 2013. Ωστόσο πολλά ερωτηματικά προέκυψαν για τα τέλη των απαλλασσόμενων αυτοκινήτων, που ως γνωστό πέρυσι πλήρωσαν 5 ευρώ για την προμήθεια του ειδικού σήματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αναπηρικά, τα χαμηλής ρύπανσης, αυτά που προέρχονται από αντικατάσταση και γενικά τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας.
Στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr που άνοιξε χθες δεν υπήρχε, σκόπιμα, πρόβλεψη για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής και είναι αδύνατο να εκδοθεί το σχετικό ειδοποιητήριο.
Σύμφωνα, όμως, με ασφαλείς πληροφορίες από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, φέτος οι κάτοχοι των απαλλασσομένων οχημάτων δεν θα καταβάλουν ούτε τα 5 ευρώ – ποσό που κατέβαλαν πέρυσι και αντιστοιχούσε στην αξία του αυτοκόλλητου σήματος –γιατί απλούστατα, για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, όπως είναι γνωστό, δε θα υπάρχει το αυτοκόλλητο σήμα.
Με διευκρινιστική δε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει, θα προβλέπεται για αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων η προσέλευσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, για να προμηθευτούν τη σχετική «απόδειξη χωρίς πληρωμή» των τελών κυκλοφορίας από το τμήμα αυτοκινήτων.
Χρ.Τσαμπρινός

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αγανάκτηση βαριά αναπήρων

Αγανάκτηση βαριά αναπήρων

Θλίψη και αγανάκτηση διακατέχει όλους τους βαριά αναπήρους για τον εμπαιγμό που τους επεφύλαξε η κυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν με το νόμο 4093 εξαιρέθηκαν οι βαριά ανάπηροι από τις παρακρατήσεις των συντάξεων και από την κατάργηση των δώρων.
Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου, χωρίς το μελάνι να έχει στεγνώσει,  έρχεται η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και καταργεί την πιο πάνω εξαίρεση, επιτρέποντας την παρακράτηση των συντάξεων και των βαριά αναπήρων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή τους και περιφρονώντας και την πρόσφατη ψηφοφορία και απόφαση της Βουλής.
Η ειρωνεία είναι ότι δήθεν εξαιρούνται από τις μειώσεις αυτές οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί καθώς και όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δύο άνω ή των δύο κάτω άκρων ή του ενός άνω και ενός κάτω άκρου, και απ’ αυτούς όχι όλοι, αλλά μόνο εκείνοι  που λαμβάνουν σύνταξη από το δημόσιο ή όσοι απ’ αυτούς λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

Το Πανελλήνιο Βήμα Αναπήρων υψώνει τη φωνή του και απαιτεί.
Κάτω τα χέρια, κύριοι της κυβέρνησης,   από τις συντάξεις των βαριά αναπήρων π.χ. τυφλών, παραπληγικών, τετραπληγικών κλπ. . Επαναφέρετε τις ρυθμίσεις υπέρ των αναπήρων αυτών του πρόσφατου νόμου 4093, όπως τις ψήφισε η Βουλή και διευρύνετε τις περιλαμβάνοντας σ’ αυτές και τους εργαζόμενους.  
Αφού δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε διαφορετικά, αφήστε τους αναπήρους να συνεχίσουν τη ζωή τους και μην τους δημιουργείτε πρόσθετα προβλήματα.
Αρκετά είναι γι’ αυτούς τα προβλήματα που έχουν από την αναπηρία τους.
20.11.2012

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Προστασία αναπήρων από το νέο νόμο 4095



Οι διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνόμου 4093/2012 που αφορούν στα άτομα με αναπηρία έχουν ως εξής: 

Άρθρο πρώτο: Σε ότι αφορά τις περικοπές που σημειώνονται στις συντάξεις του δημοσίου προβλέπεται στο σημείο δ. της υποπαραγράφου του Β3 το εξής: «Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, γενικά οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω καθώς και τα πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3865/2010.

Υποπαράγραφος Β5: Σύμφωνα με την περ. δ. της υποπαραγράφου το μέτρο της  αναστολής της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων δεν έχει εφαρμογή για τα ανήλικα άτομα ή με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΚΕΦ. Ι
Υποπαράγραφος ΙΑ4. Aύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στο τελευταίο εδάφιο της περ. 6 που αφορά στη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους προβλέπεται εξαίρεση των ΑμεΑ ως εξής: 

«Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας»

Υποπαράγραφος ΙΑ5: Μείωση συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων

Σύμφωνα με την παρ. δ της παρ. 1 που αφορά στις κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού τομέα προβλέπεται εδάφιο ως εξής:
«Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιουχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις των εδαφίων 4 και 5 της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 και του ν. 612/1977, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.»

Στο τελευταίο εδάφιο  της παρ. 3 της  υποπαραγράφου  ΙΑ 6 που αφορά στην κατάργηση δώρων εορτών Χριστουγέννων Πάσχα και του επιδόματος αδείας αναφέρεται:
 «Κατ’ εξαίρεση παραμένει σε ισχύ το άρθρο 32 του ν. 3896/2010 όπως ισχύει.»

Σημείωση: Με την ανωτέρω εξαίρεση εξακολουθεί και χορηγείται στους συνταξιούχους ΑμεΑ ως δώρο εορτών Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του μηνιαίο καταβαλλόμενου επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή του εξωϊδρυματικού επιδόματος ή του επιδόματος ανικανότητας των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 και ως δώρο Πάσχα και αδείας το ήμισυ των ανωτέρω επιδομάτων.

Παρατηρήσεις
Η επιτυχία για τους βαριά ανάπηρους συνταξιούχους μεταξύ των οποίων και οι τυφλοί είναι πολύ μεγάλη. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπροσώπους των φορέων μας στους βουλευτές που αγωνίσθηκαν, καθώς επίσης και σε όλους που έλαβαν μέρος στις μεγαλειώδεις πορείες της ομοσπονδίας και του συλλόγου μας, για την πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία που θα ανακουφίσει ιδιαίτερα όλους μας σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Εύχομαι να συνεχισθούν οι αγώνες ώστε να διατηρηθεί και το αφορολόγητο των βαριά αναπήρων.
Δυστυχώς όμως παρά το ό,τι προστατεύονται οι συνταξιούχοι, στις νέες διατάξεις, παρά τη θέληση όλων μας, δεν περιελήφθησαν μέτρα υπέρ των εργαζομένων συναδέλφων μας, βαριά αναπήρων, ώστε και αυτοί να εξαιρεθούν από τις περικοπές, με αποτέλεσμα αυτοί να ευρίσκονται σε δυσχερή θέση, πράγμα που αντιτίθεται στο σύνταγμα, αφού συνάδελφοι με την ίδια αναπηρία αντιμετωπίζονται κατ’ άνισο τρόπο. Εύχομαι να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε η προστασία που υπάρχει υπέρ των συνταξιούχων να επεκταθεί και στους τυφλούς εργαζόμενους.
Ασφαλώς αισθανόμαστε ανακούφιση λόγω της εξαίρεσής μας, αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί έχουμε ανθρώπους δικούς π.χ. παιδιά και άλλους συγγενείς που δεν εξαιρούνται και ιδιαίτερα πλήττονται από τα σκληρότατα μέτρα που ψηφίστηκαν.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίζο

Ο Γιάννης ο ευλογημένος
Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίζο
Του Μανώλη Μπασιά.

Το πρωί της Τρίτης 28.2.2012 εντελώς αναπάντεχα έφυγε από κοντά μας ο φίλος μας Γιάννης Ρίζος.
Δυο μέρες αργότερα τον αποχαιρετίσαμε σκεπασμένο με την ελληνική σημαία ως ανάπηρο πολέμου και ως άνθρωπο που αγαπούσε την πατρίδα όσο πολύ λίγοι.

Ήταν από το Συρράκο των Ιωαννίνων. Εκεί στα βουνά οι πληθυσμοί ήταν ποιμενικοί και ο ίδιος ο Γιάννης από πέντε χρονών ακόμα ήταν ποιμένας προβάτων. Όλα τα πρόβατά του τα φώναζε με το όνομά τους και αυτά τον γνώριζαν και τον ακολουθούσαν. Αργότερα όταν χτύπησε, έκλαιγε αναζητώντας τα πρόβατά του.
Ήταν και αυτός ένας καλός ποιμένας κατά μίμηση του μεγάλου ποιμένος, του οποίου
Κατά το Ευαγγέλιο: τα πρόβατα ακούουν και γνωρίζουν τη φωνή του, και αυτός καλεί τα πρόβατα το καθένα με το όνομά του, και τα βγάζει για τη βοσκή.
Και όταν βγάλει τα πρόβατά του από τη μάνδρα, πηγαίνει μπροστά απ’ αυτά και τα πρόβατα τον ακολουθούν, διότι γνωρίζουν τη φωνή του.
Ζώντας εκεί πάνω στο βουνό και κάτω από τον ουρανό, σχημάτισε ένα χαρακτήρα λευκό, ολοκάθαρο και κρυστάλλινο σαν τα χιόνια του βουνού, σαν το φως του ουρανού και σαν τα γάργαρα νερά του ποταμού.  

Λίγο μετά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής και συγκεκριμένα στις 23.2.1945 ο Γιάννης ευρισκόμενος στο βουνό βρήκε μια εγκαταλελειμμένη χειροβομβίδα χωρίς να ξέρει τι είναι. Όταν την επεξεργάστηκε αυτή εκπυρσοκρότησε και τον τύφλωσε εντελώς. Ήταν και αυτός ένας από τις πολλές περιπτώσεις των συναδέλφων που χτύπησαν από χειροβομβίδες των κατακτητών. Γιατί οι ίδιοι αν έφυγαν τότε, τα φονικά όπλα τους παρέμειναν και εξακολουθούσαν για πολλά χρόνια να σκορπούν τον όλεθρο και τη συμφορά. Ο πόλεμος τους δεν κράτησε μόνο 4 χρόνια, όσο αυτοί ήταν εδώ, αλλά πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό όλοι όσοι χτύπησαν είναι ανάπηροι πολέμου αμάχου πληθυσμού. Δυστυχώς ενώ τόσα πολλά λέγονται τελευταία, κανείς δεν μιλάει για τις τραγικές αυτές περιπτώσεις. Λίγο κατόπιν το Μάιο και συγκεκριμένα την ημέρα του Πάσχα του 1945 χτύπησε ο άλλος φίλος του Γιάννη ο Μάνος Καπουνιάρης στην Κατερίνη της Πιερίας. Ο Γιάννης λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο του 1946 ήλθε στον Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας όπου έμεινε τρία χρόνια και παρακολούθησε ξανά της δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου καθώς επίσης και μαθήματα βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής στους δασκάλους Δημήτριο Χρυσαφίδη και Σταύρο Πέτσαλη και ακορντεόν στο δάσκαλο Πέτρο Θαναηλίδη. Εκεί το ίδιο διάστημα ήταν και ο Μάνος με τον οποίο δέθηκε με μεγάλη φιλία και των οποίων οι βίοι τους ήταν παράλληλοι. Το 1949 ένας σύμβουλος του σωματείου τους κάλεσε και τους είπε ότι πρέπει να φύγουν από το ίδρυμα που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο γι’ αυτούς. Τους έδωσε και ένα μικρό χρηματικό ποσό ίσα-ίσα για να πληρώσουν τα εισιτήριά τους. Η απόφαση αυτή ήταν πολύ σκληρή για τα παιδιά αυτά που δεν είχαν που να μείνουν και πήγαν στα χωριά τους. Αυτή η απόφαση ήταν η κύρια αιτία για την μετέπειτα κατάληψη της σχολής από τους τυφλούς που έγινε το 1976.
Ο Γιάννης όπως και ο Μάνος πολύ προβληματίστηκαν τι θα κάνουν στο χωριό τους λόγω της αναπηρίας τους. Το Δεκέμβριο του 1953 η Σοφία Κρητικού η μετέπειτα γυναίκα του Μάνου βρέθηκε στο χωριό του και τον έπεισε να έρθει στην Αθήνα να σπουδάσει. Αυτό έγινε το 1954.  ο Μάνος έγραψε στο Γιάννη πως είναι στην Αθήνα και πως παρακολουθεί μαθήματα στο γυμνάσιο. Τότε ο Γιάννης μη έχοντας που να μείνει, πήρε μια βελέντζα και ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένος να κοιμάται έξω ώσπου να βρεθεί κάτι καλύτερο. Η περίπτωσή του έγινε αμέσως γνωστή πως ένα τυφλό παιδί μένει έξω. Τότε η αείμνηστη Μαρία Κωνσταντοπούλου που έμαθε για το Γιάννη τον βρήκε και τον έστειλε να μείνει σε εγαταστάσεις του Φάρου Τυφλών στην οδό Κύπρου 21, όπου έμεναν και άλλοι τυφλοί άστεγοι. Εκεί ο Γιάννης μένοντας παρακολούθησε το γυμνάσιο καθώς επίσης και μαθήματα στην τηλεφωνική σχολή του Φάρου Τυφλών και μαθήματα βυζαντινής μουσικής στους δασκάλους Δημήτριο Χρυσαφίδη και Δοσίθεο Μοναχό. Τέλος από το μουσικοδιδάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου έλαβαν μαζί με το Μάνο τα πτυχία του Ιεροψάλτη στο ελληνικό ωδείο που λειτουργούσε τότε στην οδό Φειδίου. Επειδή δεν είχαν χρήματα εξασφάλισαν την πληρωμή των διδάκτρων τους από τους συναδέλφους Δημήτριο Περή και Νικόλαο Αναστασάκη.
Τα βιβλία για το γυμνάσιο τους τα έγραφε η Μαρία Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Στυλιανόπουλος από αναπηρικό καρότσι τον οποίο επισκεφτότανε στο άσυλο ανιάτων, όπου και νοσηλευόταν.
Ο Μάνος διορίστηκε τηλεφωνητής στο Λαϊκό νοσοκομείο και ο Γιάννης στο ΚΑΤ. Ανέλαβαν και οι δυο τους τις Εκκλησίες των νοσοκομείων ως ιεροψάλτες. Εργαζόταν ο Γιάννης στο νοσοκομείο όλες τις άλλες μέρες της εβδομάδος και την Κυριακή έψαλλε και υμνούσε το Θεό στην Εκκλησία των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του νοσοκομείου. Τις έξι μέρες της εβδομάδος έστελνε τους αρρώστους στους σωματικούς γιατρούς, την Κυριακή και άλλες γιορτές με την κατανυκτική και γλυκιά φωνή του τους έστελνε στον ιατρό ψυχών τε και σωμάτων. Προσέφερε ανεκτίμητη βοήθεια, τις καθημερινές υλική και τις Κυριακές πνευματική και αυτό συνέβαινε για διάστημα 30 χρόνων. Η Ζωή του Γιάννη, όπως και του Μάνου αλλά και όλων των τηλεφωνητών ήταν μια ζωή γεμάτη προσφορά. Τούτο έγινε ίδιαίτερα αντιληπτό τελευταία, όταν χρησιμοποιήθηκαν αντί των τηλεφωνητών τα μηχανήματά με τα οποία δεν μπορεί κανείς να βρεί άκρη πολλές φορές.
Μετά το γάμο του Μάνου με τη Σοφία, το ζεύγος γνώρισε στο Γιάννη μια φίλη τους από τη Μυτιλήνη την Ιωάννα και ακολούθησε και ο γάμος τους που έγινε τον Ιανουάριο του 1967. Έγιναν κουμπάροι και ενίσχυσαν τη φιλία τους με τα δεσμά του μυστηρίου της βάφτισης για όλη τους τη ζωή, αφού η Σοφία βάφτισε τη Μαρίνα την κόρη τους.
Η Ιωάννα ήταν και αυτή μια γυναίκα μεγάλης κοινωνικής προσφοράς. Εκτός του ότι υπήρξε ο στύλος της οικογένειάς της, λάβαινε και αυτή μέρος σε σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος που συμπαραστάθηκε στο δάσκαλό μας Δοσίθεο μοναχό και όσο ζούσε και κατά τις τελευταίες του στιγμές, όταν ήταν ασθενής, που τον υπηρετούσε στο νοσοκομείο. Εξ αιτίας της μεγάλης της συμπαράστασης στο σύζυγό της, μπορούσε ο Γιάννης απερίσπαστος να επιδίδεται στο έργο του.

Το Γιάννη το γνώρισα το 1969 στη βιβλιοθήκη της Μαρίας Κωνσταντοπούλου που πηγαίναμε τις Πέμπτες για να πάρουμε τα βιβλία μας. Όταν μου τον συνέστησε μου είπε η Μαρία Κωνσταντοπουλου: Σού γνωρίζω το Γιάννη Ρίζο. Είναι ο καλύτερος άνθρωπος που υπάρχει μέσα στο ΚΑΤ νοσοκομείο, ύστερα από τα λεγόμενα σε μένα γιατρών και νοσοκόμων. Ο Γιάννης ήταν ένας βαθύτατα πιστός άνθρωπος: Ο νόμος του Θεού ήταν νόμος της ζωής του. Δεν ταλαντευόταν σε άλλες θεωρίες και αμφισβητήσεις. Δημιούργησαν με τη γυναίκα του μια υποδειγματική οικογένεια. Αξιώθηκε να δεί παιδιά και εγγόνια, για τα οποία ήταν ιδιαίτερα ευτυχής. Αλλά και σε κάθε πρωτοβουλία του χώρου μας και όχι μόνο, ο Γιάννης πρωτοστατούσε κατά τη φράση του αποστόλου που λέγει: Μανθανέτωσαν οι ημέτεροι καλών έργων προϊστασθαι εις τας αναγκαίας χρείας, ίνα μη ώσιν άκαρποι.
Ας φροντίζουν δηλαδή και όλοι οι δικοί μας να πρωτοστατούν εις τα καλά έργα και μάλιστα στις επείγουσες ανάγκες των αδελφών, για να μην είναι άκαρποι.

Γι’ αυτό όπου καλό έργο εκεί και ο Γιάννης πρωτεργάτης. Ήταν μέλος της χορωδίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και αργότερα του Φάρου Τυφλών, στον οποίο και δίδαξε βυζαντινή μουσική για κάποια χρόνια. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Τυφλών Ιεροψαλτών και του Συλλόγου  Ορθόδοξη πορεία. Όταν υπήρχε ανάγκη για ιεροψάλτη του ΚΕΑΤ ο Γιάννης προσέφερε και εκεί τις υπηρεσίες του μη υπολογίζοντας κανένα κόπο. Δίδαξε ψαλτική στο ίδρυμα Αγία Σκέπη της Μαρίας Κωνσταντοπούλου και στις αδελφές νοσοκόμες του ΚΑΤ. Έπαιρνε μέρος παίζοντας ακορντεόν στην ορχήστρα που διασκέδαζε τους φυλακισμένους κατά τις επισκέψεις που οργάνωνε στις φυλακές ο συλλογος Απόστολος Ονήσιμος. Ήταν ο κύριος βοηθός και ταχυδρόμος του Μάνου Καπουνιάρη στο έργο της αγοράς και αποστολής των θρησκευτικών κασετών ανά την Ελλάδα και έξω απ’ αυτήν ακόμα. 
Έπαιρνε μέρος μέχρι τέλους παρά την ηλικία του στις πορείες που οργάνωνε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών για την προστασία των δικαιωμάτων των τυφλών και λοιπών αναπήρων.

Όλους τους αποκαλούσε ευλογημένους, αλλά ο ίδιος ήταν κατ’ εξοχήν ο ευλογημένος άνθρωπος, αφού η ευλογία του Θεού επάνω του ήταν ολοφάνερη. Ο χαρακτήρας του ήταν πράος. Πάντα ήταν συνετός και σοφός Ο λόγος του ήταν λιτός και ουσιαστικός <άλατι ηρτιμένος>. Με τον τρόπο του γαλήνευε τις ταραγμένες ψυχές των ανθρώπων. Στις παρέες τραγουδούσε και έπαιζε στο ακορντεόν το όμορφο τραγούδι το σπίνο, που έχει ως εξής:

Σε φουντωμένο δένδρου κλωνάρι, κάθεται σπίνος και κελαηδεί,
τόσην ακούει τέχνη και χάρη,
και πλησιάζει ένα παιδί.
«<Σπίνε μ’ αρέσει το ψάλσιμό σου, όλα τα λέγεις, όλα καλά,!
Μα ποίος είναι διδάσκαλός σου, που σου μαθαίνει το δι- γα- βου- πα;

«Μάθε παιδάκι διδάσκαλός μου, που μου μαθαίνει τη μουσική,
είναι ο Πλάστης όλου του κόσμου,
η εύνοιά του η πατρική.

   Ευτύχησα τα τελευταία 25 χρόνια να τον έχω συνεργάτη μου και να ζω από κοντά τον ψυχικό πλούτο του ανθρώπου αυτού. Η επικοινωνία μας ήταν σχεδόν καθημερινή. Το βράδυ της καθαράς Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου του τηλεφώνησα και κανονίσαμε την επομένη να πάμε στην κηδεία του εξαιρετικού συναδέλφου Μανώλη Ακριώτη, που ήταν τυφλός χορδιστής πιάνων. Ο Γιάννης όμως δεν ήρθε. Όταν γύρισα στο σπίτι μου δέχθηκα τηλεφώνημα που με πληροφορούσε για τον αιφνίδιο θάνατό του τη νύχτα εκείνη.
Επιβεβαιώθηκε και στο Γιάννη το γνωστό τροπάριο που έψελνε και ο ίδιος: ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός καθώς επίσης και το γραφικό χωρίο:
ότι δηλαδή η ημέρα του Κυρίου έρχεται ξαφνικά σε ώρα, που δεν περιμένουμε, όπως ακριβώς έρχεται ο κλέφτης κατά τη νύκτα και η ωδίνη του τοκετού στην έγκυο γυναίκα.

Κλείνοντας το αφιέρωμα αυτό εύχομαι ο Θεός, που τόσο αγάπησες και ύμνησες στη ζωή σου,  να αναπαύσει την ψυχή σου αγαπητέ Γιάννη μετά των Αγίων και σου ζητώ εκείνο που σου είχα ζητήσει κατά την τελευταία επικοινωνία μας τη Δευτέρα το βράδυ, να εύχεσαι δηλαδή για τον καθένα μας, για τις οικογένειές μας, για τον τόπο μας, για όλο τον κόσμο.
Αιωνία να είναι η μνήμη σου αγαπητέ φίλε και συνεργάτη Γιάννη Ρίζο.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στο Μανώλη Ακριώτη

Του Μανώλη Μπασιά.

Στις 24.2.2012 έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος Μανώλης Ακριώτης.
Είχε γεννηθεί το 1927 στην Αθήνα. Ο πατέρας του ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος από τους Καθενούς της Ευβοίας κοντά στην Αιδιψώ και η μητέρα του από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Το 1933 έχασε την όρασή του από παιδικό γλαύκωμα και λίγους μήνες μετά εισήχθη στον Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας, όπου ήταν ακόμα διευθύντρια η Ειρήνη Λασκαρίδου, για την οποία μιλούσε με απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Ήταν η διευθύντρια που είχαν προτείνει και εκπαιδεύσει οι ιδρυτές του Οίκου Τυφλών Γεώργιος Δροσίνης και Δημήτριος Βικέλας. Τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής ήταν ακόμα εντός του Οίκου Τυφλών. Πολλές φορές μου έλεγε για τη δυστυχία των χρόνων εκείνων, για την πείνα του 1942, που κατά το Πάσχα, αντί για αρνί έφαγαν χορτόπιτα, για τον κατά λάθος βομβαρδισμό του ιδρύματος από Άγγλους στις 19.12.1944, επειδή νόμιζαν ότι μέσα βρίσκονταν αντάρτες. Ο Μανώλης Ακριώτης έμαθε μουσική ευρωπαϊκή και βυζαντινή στον Οίκο Τυφλών και έμαθε να παίζει πολύ καλό πιάνο. Το 1948 πήρε το πτυχίο του της βυζαντινής μουσικής στον πειραϊκό σύνδεσμο με καθηγητή τον Ιωάννη Μαργαζιώτη.
Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική και τελείωσε πιάνο ως αριστούχος στο Εθνικό ωδείο.
Αγαπούσε πολύ τα κλασικά έργα των μεγάλων συνθετών, που έπαιζε μετά το χόρδισμα στα πιάνα.
Διακρινόταν για τη γλωσσομάθειά του αφού μιλούσε 5 γλώσσες και είχε μια επιβλητική παρουσία, λόγω της προσωπικότητας και του ευγενούς χαρακτήρα του.  Αργότερα το 1951 με τη βοήθεια του πολιτικού Στέφανου Στεφανόπουλου εξασφάλισε μια υποτροφία και πήγε για δυο χρόνια στην Νάπολη της Ιταλίας και σπούδασε χορδιστής πιάνων στο ίδρυμα Πάολο Κολόζιμο.
Ήταν μαζί με τον Ευάγγελο Τσαμουρτζή και το Γιάννη Παπάζογλου οι πρώτοι χορδιστές πιάνων στην Ελλάδα. Πολλές φορές μου επαναλάμβανε το στίχο <αινείται Αυτόν εν κυμβάλοις ευήχοις. Η λέξη ευήχοις φανερώνει, όπως μου έλεγε,  τα καλοχορδισμένα όργανα.
Το 1956 διορίστηκε τηλεφωνητής στα διυλιστήρια, όπου εργάστηκε 17 χρόνια ως το 1973. Τον παρουσίασε στον πρόεδρο των διυλιστηρίων η τότε πρόεδρος του Φάρου Τυφλών Λαυρία Πρωτοπαπαδάκη. Όταν αυτός διαπίστωσε τα προσόντα και την ευρυμάθειά του, τον προσέλαβε αμέσως.  

Το 1962 τέλεσε τους γάμους του με την για 50 χρόνια σύζυγό του κυρία Καίτη. Ήταν ένα υποδειγματικό ζευγάρι γεμάτο αγάπη και αφοσίωση. Μαζί της γυρνούσαν τα σπίτια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος, χορδίζοντας πιάνα. Η σύζυγος του βοηθούσε  ουσιαστικά, αφού άνοιγε πρώτη τα πιάνα και έκανε την προεργασία και ακολούθως ο Μανώλης αναλάμβανε την τεχνική εργασία. Ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και γι’ αυτό τον προτιμούσαν και πολλά ωδεία με πρώτο και καλύτερο το Ωδείο Φίλιππος Νάκας που τον είχε μόνιμο συνεργάτη. Επειδή έμενε κοντά μου και τον είχα χρησιμοποιήσει για το πιάνο του σπιτιού μου θαύμαζα την ικανότητα και καλοσύνη του. Δεν χόρδιζε μόνο τα πεσμένα πιάνα, αλλά και τις πεσμένες διαθέσεις των ανθρώπων με τον ευχάριστό του τρόπο. Η μεγάλη του όμως αγάπη ήταν στην ψαλτική. Πολλές φορές μου έλεγε: Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω. Έψαλε στην Αγία Βαρβάρα του παναγίου Τάφου της Άνω Γλυφάδας και τα τελευταία χρόνια στο χωριό του στους Καθενούς. Συνέχιζε να ζητά βιβλία ψαλτικά, ώσπου προ τριετίας έπαθε καρδιακή ανακοπή και αναγκάστηκε να σταματήσει. Το επεισόδιο του συνέβη την επομένη ημέρα του δεκαπενταύγουστου του 2009, αφού προηγουμένως είχε ψάλει όλες τις παρακλήσεις και την εορτή της Παναγίας. Και μετά τη διακοπή της ψαλτικής, κάθε Κυριακή και άλλη εορτή μου τηλεφωνούσε και με ρωτούσε για το τυπικό της ημέρας και για τα όμορφα τροπάριά της που τα περισσότερα τα γνώριζε απ’ έξω. Η βελόνα του ραδιοφώνου του ήταν διαρκώς συντονισμένη στους δύο εκκλησιαστικούς σταθμούς.
Με τη ζωή του και την εργασία του προέβαλε τους τυφλούς και τις ικανότητές τους σε όλη την Ελλάδα.
Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να βρεθούν συνάδελφοι να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε, σήμερα μάλιστα που λόγω των δυσκολιών η αποκατάσταση των τυφλών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ας είναι αιωνία η μνήμη σου αγαπητέ μας κύριε Μανώλη.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Συναλλαγές τυφλών με Εθνική τράπεζα.
            Του Μανώλη Μπασιά.
           
            Είναι γνωστό πως με παλαιότερη εγκύκλιο της εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, τυφλοί συναλλασσόμενοι, προκειμένου να εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους, που ήθελαν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο αυτή, έπρεπε να φέρνουν μαζί τους δύο ακόμη πρόσωπα, που υπέγραφαν και ως μάρτυρες. Η λύση αυτή, ενώ ικανοποιούσε την ευθυνοφοβία πολλών υπαλλήλων, δημιουργούσε στους τυφλούς πολλά προβλήματα, γιατί δεν ήταν εύκολο κάθε φορά που είχαν δουλειά στην τράπεζα, να έχουν μαζί τους δύο διαθέσιμους βλέποντες και δεύτερο γιατί έτσι παραβιαζόταν το απόρρητο των συναλλαγών, αφού ο κάθε γείτονας μπορούσε να λαβαίνει γνώση των συναλλαγών των, πράγμα που ήταν απαράδεκτο και επικίνδυνο.
            Πριν από κάποια χρόνια, βρήκα μπροστά μου ένα υπάλληλο, που δεν ήθελε να με εξυπηρετήσει, μη αρκούμενος ούτε στην υπόγραφή της γυναίκας μου, που βρισκόταν δίπλα μου.
            Παραπονέθηκα εντόνως στην διοίκηση της τράπεζας, χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω επιχειρήματα.
            Με νεώτερη γνωμάτευση δικαστικού λοιπόν της τράπεζας, ανακλήθηκε η παλαιά εγκύκλιος. Με τη νεώτερη, γνωμάτευση αναγνωρίζεται πως οι τυφλοί είναι κατά κανόνα ικανοί για δικαιοπραξία, γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός μας ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας του απορρήτου, και απαλλάσσονται οι τυφλοί από την υποχρέωση να φέρνουν στην τράπεζα μάρτυρες, κάθε φορά που ήθελαν να συναλλαγούν.
            Ορίζεται όμως πως το έγγραφο της συναλλαγής πρέπει να υπογράφεται εσωτερικά από υπαλλήλους της τράπεζας.  Την πιο πάνω πράξη μπορούν να επικαλούνται οι συνάδελφοι, όταν θέλουν να εξυπηρετούνται, γιατί παρά το ότι ισχύει για αρκετά χρόνια, αγνοείται από πολλούς ταμίες της τράπεζας.
            Είναι βέβαιο πως η λύση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμφωνεί με την αρχή της κατοχύρωσης τράπεζας και πελάτη.
            Ελπίζουμε πως θα βρεθεί ακόμα καλυτερη λύση, εντός του πνεύματος αυτού της κατοχύρωσης και εξυπηρέτησης.  Ελπίζουμε επίσης πως και άλλες τράπεζες, που έχουν αντίστοιχες ή και χειρότερες εγκυκλίους, που και παράνομες είναι και θίγουν την αξιοπρέπειά μας, θα φροντίσουν και αυτές να τις βελτιώσουν, απαλλάσσοντάς μας από πλείστες ταλαιπωρίες.
            Το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας της τράπεζας είναι 334'39'76
            Τηλεβοήθεια
            Το πρόγραμμα “Τηλεβοήθεια” είναι  ειδικά σχεδιασμένο για άτομα που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση: ηλικιωμένους, ανήμπορους και μοναχικά διαβιούντες, καρδιοπαθείς, επιληπτικούς, διαβητικούς κ.α. Λειτουργεί μέσω του ΟΤΕ και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, όσοι είναι γραμμένοι στο πρόγραμμα, μπορούν με το πάτημα ενός πλήκτρου μιας τηλεφωνικής συσκευής να έχουν άμεση βοήθεια όταν παραστεί ανάγκη. Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με σύστημα ανοικτής ακρόασης και τηλεχειριστήριο. Οι κλήσεις των ατόμων που βρίσκονται στο σπίτι μεταβιβάζονται σε ένα ειδικό κέντρο του ΟΤΕ, το οποίο είναι στελεχωμένο με εκπαιδευμένο προσωπικό. Τα κομπιούτερ του κέντρου αναγνωρίζουν αμέσως την ταυτότητα αυτών που καλούν, ενώ ταυτόχρονα στην οθόνη εμφανίζονται τα ονόματα, οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των άμεσων συγγενών τους. Έτσι, ακόμα κι αν ο χρήστης δεν μπορεί να μιλήσει το κέντρο έχει καταγεγραμμένα τα προσωπικά του στοιχεία και γνωρίζει ποιος κάλεσε, καθώς επίσης και τα πρόσωπα και τους γιατρούς που γνωρίζουν το ιστορικό του. Ο υπάλληλος του ΟΤΕ διαβιβάζει αμέσως στα συγγενικά πρόσωπα ότι ο άνθρωπός τους στο σπίτι χρειάζεται βοήθεια.
            Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθύνεται στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΤΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για εκμάθηση μουσικής γραφής BRAILLE (γραφή τυφλών) ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής.

Κάθε άνθρωπος με πρόβλημα όρασης, που ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της μουσικής γραφής BRAILLE ευρωπαϊκής και βυζαντινής και ακολούθως για τη σπουδή στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το Πανελλήνιο Βήμα Αναπήρων στο τηλέφωνο ή στο fax  210 9602109.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ενδιαφέρουσες νομικές διατάξεις.

Του Μανώλη Μπασιά

1
Μειωμένο πρόστιμο αυθαιρέτων σε άτομα με βαριές αναπηρίες

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως φεκ 24α του 2012 ο νόμος 4042, στο άρθρο 70 του οποίου περιελήφθη διάταξη
για δραστική μείωση προστίμων αυθαιρέτων για τυφλούς με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς και για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας επίσης από 80% και άνω.Τα άτομα αυτά θα καταβάλλουν μόνο το 15% του Ενιαίου Ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται από το παράρτημα του σχετικού νόμου 4014/2011. 
Το ίδιο μειωμένο πρόστιμο  ( 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου),  θα καταβάλλουν και τα πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναπηρίας.
Όποιος ενδιαφέρεται για το κείμενο του νόμου μπορεί να το παραλάβει από τις υπηρεσίες του Φάρου Τυφλών.


Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του νόμου

Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24 Α/13-2-2012) : Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και δια­χείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άρθρο 70
Τυφλοί με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και πρόσωπα, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα, που επιβαρύνονται φορολογικά από πρό­σωπα με τις παραπάνω ιδιότητες για την υπαγωγή στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 καταβάλουν ποσοστό 15 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμ­φωνα με το Παράρτημα του ν. 4014/2011. Για την υπα­γωγή των παραπάνω προσώπων στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 υποβάλλονται επιπλέον των όσων ορίζο­νται στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 και τα δικαιολογητι­κά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων του πρώτου εδαφίου, καθώς και ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βε­βαίωση/γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από αρμόδια δη­μόσια αρχή.
2
Εξαίρεση τυφλών από μειώσεις κυρίων και επικουρικών συντάξεων.
Δεν μειώνεται το επίδομα απολύτου αναπηρίας του νόμου 1140

ΝΟΜΟΣ 4051 ΦΕΚ 40/Α/29.2.2012
Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του ν. 4046/2012.
Γράφω τμήμα από την Εισηγητική έκθεση του νόμου 4051.
Με την παράγραφο 1 του άρθρου 6, προβλέπεται η μείωση, από 1.1.2012, και κατά ποσοστό 12%, του ποσού των κύριων συντάξεων άνω των 1.300,00 ευρώ, που χορηγούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την παράγραφο 2 του άρθρου 6, προβλέπονται από 1.1.2012, ποσοστιαίες μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από τα επικουρικά ταμεία.
Στο πλαίσιο, πάντως, της κοινωνικής μέριμνας για τις πλέον ευπαθείς κατηγορίες συνταξιούχων, με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 προβλέπεται ότι από τη μείωση του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται οι κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν, ομοίως, εξαιρεθεί από την παρακράτηση της παραγράφου 2, του άρθρου 2, του ν. 4024/2011, δηλαδή οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.
Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 3, του άρθρου 42, του ν. 1140/1981, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος λόγω αναπηρίας, στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που είναι τυφλοί, εφόσον χρήζουν διαρκώς της συμπαράστασης ετέρου προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό της προσαύξησης αντιστοιχεί στο 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης, με ανώτατο καταβλητέο ποσό το 20πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Με σκοπό, λοιπόν, την προστασία του εισοδήματος αυτών των ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με την παράγραφο 6 του άρθρου 6, λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε, τόσο το καταβαλλόμενο εξωιδρυματικό επίδομα, όσο και το τιθέμενο ανώτατο όριο προσαύξησης λόγω απολύτου αναπηρίας, να παγώσουν στο ύψος των ποσών που έχουν προσδιοριστεί με βάση το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την 31.12.2011.
3 Εκλογική νομοθεσία.
  
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 26
Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων
της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών
Άρθρο 83
Τρόπος ψηφοφορίας
3.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής
αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
4
Επιδόματα.
Γράφω απόσπασμα από το Παρόν της Κυριακής 18.3.2012.

Ηλεκτρονική παγίδα για «μαϊμού» επιδόματα
Της Eλένης Πετροπούλου
«Παγίδα» τεσσάρων σημείων έστησε το υπουργείο Yγείας στην απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να εντοπίσει τους πολίτες που λαμβάνουν παρανόμως επιδόματα. H απογραφή, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους «μαϊμού» δικαιούχους, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα που δεν δικαιούνταν. Aπό τη δαγκάνα δεν θα ξεφύγουν και όσοι πολίτες λαμβάνουν επιδόματα ενώ διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και περιουσία. Παράλληλα, θα κοπούν και οι ....παράνομες συναλλαγές μεταξύ δικαιούχων και υπαλλήλων υπηρεσιών που χορηγούν τα επιδόματα, αφού πλέον η καταβολή θα γίνεται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων και όχι στα γραφεία των υπηρεσιών!

Εξορθολογισμός του συστήματος
Στόχος του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος καταβολής προνοιακών επιδομάτων, καθώς κάθε χρόνο δίνονται συνολικά 6 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 1.200.000 δικαιούχους από όλους τους φορείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 4% των προνοιακών επιδομάτων, που δίνονται στη χώρα μας, πηγαίνει σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι από τα 6,2 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Eλλάδα, τουλάχιστον τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο έλεγχος που ξεκινά άμεσα είναι αυστηρός και θα γίνει σε τέσσερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο απογραφής οι δικαιούχοι συμπλήρωσαν:

  • Tο AΦM. Mε το στοιχείο αυτό, διευκρινίζει ο κ. Mπόλαρης θα γίνει διασταύρωση των φορολογικών και οικονομικών δυνατοτήτων των δικαιούχων, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.
  • Tο AMKA. Θα καταδείξει εάν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα και το είδος των επιδομάτων αυτών. Στη συνέχεια θα γίνει «ενοποίηση» των επιδομάτων, ώστε να παρέχεται ένα μόνο επίδομα.
  • Tον αριθμό του δελτίο ταυτότητας. Θα πιαστούν στη «φάκα» όσοι εισπράττουν επιδόματα παράνομα χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά ή στοιχεία ατόμων που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.
  • Tον τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για εκείνο το στοιχεία που, όπως διευκρινίζει ο κ. Mπόλαρης, θα «κόψει» τις ύποπτες συναλλαγές. Oυσιαστικά, το υπουργείο... κόβει τη χρηματοδότηση των δήμων για τα επιδόματα, τα οποία θα χορηγεί απευθείας μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.
Kαταλήγοντας ο υφυπουργός τονίζει ότι η απογραφή που ολοκληρώθηκε χθες είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του μητρώου δικαιούχων. H αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων είναι το δεύτερο βήμα. Tο υπουργείο Yγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Eργασίας, θα συγκροτήσει μία κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας, στην οποία θα υπάγονται όλες οι επιτροπές που θα πιστοποιούν την αναπηρία των δικαιούχων. Mέχρι σήμερα, προνοιακά επιδόματα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, Yγείας, Eργασίας και Oικονομικών, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Mάλιστα, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα σε όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας -κυρίως δήμους και νομαρχίες- υποβάλλονται για εξέταση 15.000 αιτήματα, εκ των οποίων εγκρίνεται περίπου το 70%.

Περίληψη νομικών διατάξεων που ενδιαφέρουν τους τυφλούς και γενικά τους αναπήρους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι έντονη η ανησυχία όλων μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου καιρού. Τα αλλεπαλληλα φορολογικά μέτρα και οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων έχουν προσλάβει πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε μήνα ο κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος μετρά τις απώλειες στο μισθό και τη σύνταξή του. Οι διορισμοί και αυτών ακόμα των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του νόμου 2643 το 2008 έχουν παγώσει. Για νεότερους άνεργους κανείς λόγος δεν γίνεται. Όλες αυτές οι καταστάσεις με τη συνδρομή και της αναπηρίας καθιστούν τη θέση των αναπήρων δραματική.

Αναφέρομαι σήμερα περιληπτικά σε μερικούς νόμους που ενδιαφέρουν τους αναπήρους ελπίζοντας πως θα μπορέσω προσεχώς να τους δημοσιεύσω αναλυτικά σε χωριστό τευχίδιο για να τους έχουν οι ενδιαφερόμενοι.

1 Σημαντική είναι η εξαίρεση των αναπήρων από τις περικοπές των κυρίων συντάξεων με τον τελευταίο νόμο 4024. Με τον ίδιο επίσης νόμο οι αναπηροι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία. Δεν εξαιρούνται όμως από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

2 Επίσης με το νόμο 3986 και το άρθρο 29 παρ. 3 μετά την τελευταία τροποποίησή του τα πάσης φύσεως εισοδήματα των ολικά τυφλών και των βαριά κινητικά αναπήρων 80 τοις 100 και άνω απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12 χιλιάδων που προκύπτουν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.
Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν εξευρίσκονται από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ (γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων), προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αίτηση για νέα εκκαθάριση.

Επίσης οι τυφλοί κλπ, που απαλλασσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από την έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης άνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα κυβικών εκατοστών.
Ως προς τα τέλη κυκλοφορίας οι ολικά τυφλοί απαλλάσσονται και πληρώνουν μόνο 5 ΕΥΡω που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσης
Του σήματος.

Δεν απαλλάσσονται όμως από το τέλος επιτηδεύματος οι τυφλοί κλπ ελεύθεροι επαγγελματίες, που φέτος είναι 300 και από του χρόνου 500 ΕΥΡΩ.


3 Ενιαίο τέλος ακινήτων
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει αν υπαγόμαστε στο μειωμένο τέλος ακινήτων. Όσοι ενημερώνονται από την τηλεόραση προσπαθούν να με πείσουν ότι απαλλάσσομαι. Εγώ όμως που εξέτασα 100 περίπου περιπτώσεις διαπίστωσα ότι απ’ αυτούς ένας μικρός μόνο αριθμός έχει τύχει της απαλλαγής. Όλοι μας στείλαμε τα τηλεφωνικά μηνύματα που μας ζήτησε το υπουργείο. Στις 2 Δεκεμβρίου εκδόθηκε και η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος από την οποία προέκυψαν τα εξής.

Με την εγκύκλιο αυτή διευρύνονται οι κατηγορίες αναπήρων που, όπως λένε,  υπόκεινται στο μειωμένο τέλος των 50 λεπτών.
Η διακοπή επίσης της ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)

Ως προς εμάς η μειωμένη χρέωσή μας, πα΄ρα τις πομπώδεις δηλώσεις περί εξαίρεσής μας,  ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία μας εφόσον ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μας, και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και η προηγούμενη εγκύκλιος, εφόσον δηλαδή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μας με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008 δεν υπερβαίνει τις 150.000 ΕΥΡω, που προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή η τιμή ζώνης της κατοικίας μας δεν υπερβαίνει τις 3.000 ΕΥΡΩ και εφόσον η κατοικία μας δεν υπερβαίνει τα 120 μέτρα που προσαυξάνονται κατά 20 μέτρα για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 μέτρα.

4 Σημαντικές είναι οι εξαιρέσεις των τυφλών και άλλων βαριά αναπήρων τόσο από την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων το παλαιό ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, που περικόπτουν σημαντικά τις συντάξεις των μη εξαιρούμενων συνταξιούχων.

5 Ως προς τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.
με το νέο νόμο 4014 καθιερώνεται, όπως λένε,  κοινωνικό κριτήριο δηλαδή , προβλέπεται μείωση των προστίμων κατά 50 τοις εκατό, Όταν το αυθαίρετο κτίσμα είναι κύρια και μοναδική κατοικία ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.
Κα΄τα τα ως άνω, Το κοινωνικό κριτήριο έχουν αμεα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης:
Α Να πρόκειται για την κύρια και μοναδική τους κατοικία,
Β  να έχουν Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και
γ να μην υπερβαίνουν τις 8 χιλιάδες ΕΥΡΩ ατομικό εισόδημα και τις 12 χιλιάδες ΕΥΡΩ οικογενειακό εισόδημα.
Μάλιστα κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 11 του παραρτήματος της εγκυκλίου 13 του 2011 το κοινωνικό κριτήριο υπάρχει και όταν ο ιδιοκτήτης έχει μέλος της οικογένειας αμεα.

Τόσο αυτή η διάταξη, όσο και οι παρόμοια για τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που επίσης βάζουν τόσο χαμηλά κριτήρια είναι μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και άνευ αξίας, αφού θα επωφεληθούν ελάχιστοι μόνο συνάδελφοί μας λόγω των χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων και οι πολλοί, παρα την αναπηρία τους, θα μείνουν απ’ έξω.

6 Ιδιαίτερα μας προβληματίζει το ζήτημα των επιδομάτων πρόνοιας ύστερα και από τον τελευταίο νόμο 4025 που με το άρθρο 18 αυτού συνιστά μητρώο δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο οποίο καταχωρούνται τα επιδόματα απόλυτης αναπηρίας, τα επιδόματα πρόνοιας κλπα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πληρωμή μόνο του 40 τοις 100 των επιδομάτων που επιχειρήθηκε το Νοέμβριο και ευτυχώς ανακλήθηκε και με την πολλή κακή οικονομική κατάσταση δημιουργούν σε όλους μας ανησυχία.

Μάλιστα κατά το άρθρο 46 του ίδιου νόμου Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων αναπηρίας και λοιπών επιδομάτων πρόνοιας, ιδίως πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση, πάσχοντες από ανοσοεπάρκεια,
τυφλά άτομα, εξετάζονται υποχρεωτικά από την οικεία Υγειονομική Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος. 
Και να φαντασθεί κανείς πως λίγους μήνες πριν μας εξανάγκασαν να περάσουμε πάλι για εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Τι θα γίνει με εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ας εντοπίσουν τους ανάπηρους μαημούδες και ας αφήσουν ήσυχους τους αληθινούς αναπήρους.

7 Διαρκώς διαπιστώνουμε πλαφόν στους μισθούς και στις συντάξεις, που ολοένα και χαμηλώνει περισσότερο, με αποτέλεσμα όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κάθε μέρα να βυθίζονται εισοδηματικά και να καθίστανται φτωχότεροι.
Και πάλι όμως όλους αυτούς προσπαθούν να μας τους παρουσιάσουν προνομιούχους σε συγκρισή με τους ανέργους που πολλαπλασιάζονται καθημερινά και η θέση τους είναι δραματική.

8        Εκδόθηκε η εγκύκλιος 1246 του υπ. Οικονομικών για την παρακράτηση φόρων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά το έτος 2012, που ορίζει τα εξής: 
9        με τις διατάξεις της περ.θ' της παρ.5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ απαλλάσσονται από τη φορολογία οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%.
Συνεπώς, κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας στους πιο πάνω δικαιούχους, δεν θα παρακρατείται φόρος εισοδήματος.
Επίσης η ως άνω εγκύκλιος ορίζει:
 Δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό και άνω.

9 Εκείνο, αγαπητοί συνάδελφοι,  που είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή, είναι η διατήρηση της ενότητας και αγωνιστικότητας μας και η συσπείρωση όλων γύρω από την ομοσπονδία και τους συλλόγους μας, ώστε να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας που κατακτήσαμε με μακροχρόνιους αγώνες,  και κυρίως το αφορολόγητό και τα επιδόματά μας που λόγω της πολιτικής των συνεχών περικοπών και της οικονομικής στενότητας απειλούνται άμεσα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνω με το σύνθημα της πορείας μας της 5 Δεκεμβρίου <οι κανονισμοί τους είναι καρμανιόλα, αν δεν αγωνιστούμε θα μας τα πάρουν όλα>.